Dodaj do ulubionych

Konne akcesoria

31.05.17, 22:29
Proszę o podpowiedź gdzie kupić wyposażenie do jazdy konnej. Wysyłam w wakacje swoją córkę na obóz i ma mieć buty, spodnie bryczesy i rękawiczki. Nie znam się na tym zupełnie a z drugiej strony nie chcę też wydać majątku. Podpowiecie gdzie to najlepiej kupić i na co zwrócić uwagę?
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Konne akcesoria 31.05.17, 22:32
      decathlon - poszukaj wyprzedaży na rzeczy fuganzy. Spodnie z pełnym lejem - żeby sobie nie obtarła ud.
    • klamkas Re: Konne akcesoria 31.05.17, 22:37
      Ale córka już jeździ i jedzie na obóz szkoleniowy? Czy na rekreacyjny w temacie "jazda konna"? Ile ma lat, jak długo jeździ?

To obóz organizowany przez biuro podróży, czy regularną szkółkę jeździecką?
      • syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: Konne akcesoria 01.06.17, 10:26
        Kurka klamkas tyle pytan smile 11 lat, byla na dwoch polkoloniach plus kilka godzin na lonzy na poczatku, poziom trudno powiedziec, pewnie podstawowy. Oboz organizowany przez regularna szkolke jezdziecka, osmiodniowy.
    • berdebul Re: Konne akcesoria 31.05.17, 22:40
      Przede wszystkim toczek.
      Decathlon ma przyzwoite ceny.
      • gryzelda71 Re: Konne akcesoria 01.06.17, 10:00
        Kask lepiej, niż toczek.
        • triss_merigold6 Re: Konne akcesoria 01.06.17, 12:12
          Dla małego dziecka kask z regulacją, bezpieczniejszy. Aczkolwiek można i w toczku, ja się uczyłam w toczku, całe życie jeżdżę w toczku, spadałam w różnych okolicznościach przyrody i było ok.
      • mozambique Re: Konne akcesoria 01.06.17, 12:16
        Zaden TOCZEK !!!

kask atestowany

tez polecam Decathlon
    • hermenegilda_zenia Re: Konne akcesoria 31.05.17, 23:32
      Czy córka już jeździ konno, czy dopiero zaczyna? Jest szansa, ze jej przygoda z końmi zakończy sie na tym jednym wyjeździe? Jeżeli tak to rzeczywiście decathlon, bo tam jest tanio, ale co za tym idzie jakość jest niestety mocno średnia. Jeżeli córka uprawia i będzie uprawiać dalej jezdziectwo to kupiłabym rzeczy lepszej jakości. Możesz poszukać na Allegro - często użytkownicy dostają w prezencie bryczesy czy obuwie dobrych i znanych marek, ale nietrafione rozmiarowo i można nowe rzeczy Pikeura czy np Eurostar kupić za polowe ceny sklepowej. Na twojej liście nie ma toczka, a to jest podstawa - z tym ze ja jestem zwolenniczka kasków zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. I wolałabym mieć swój na wyjazd, bo nie zalozylabym na głowę niczego, co używają inni ludzie o nieznanym mi poziomie higieny i czystości.
    • qlka13 Re: Konne akcesoria 31.05.17, 23:40
      Na początek też polecam decathlon. Kask najlepiej z regulacją rozmiaru, nie za ciężki, z dobrą wentylacją. Buty na pewno nie gumowe, jakieś sztyblety, nadadzą się też do chodzenia "normalnie". Rękawiczki raczej z tanich, bo się szybko niszczą, nawet te droższe. Bryczesy na początek mogą być bez leja czy z lejami kolanowymi, na lato nawet lepsze niż z pełnymi. Bryczesów można też szukać w ciucholandach. Ewentualnie możez szukać w ogłoszeniach na re-volta.pl, można upolować tanie rzeczy.
    • valtho Re: Konne akcesoria 01.06.17, 00:00
      Koniecznie kup jeszcze kamizelkę - szczególnie dzieci nie powinny bez niej wsiadać. Na początek wystarczy Decathlon.
    • ciezka_cholera Re: Konne akcesoria 01.06.17, 07:46
      Tak jak już dziewczyny pisały: decathlon jest najrozsądniejszy dla początkujących. Bryczesy ja kupuję dla siebie i córki najtańsze, dobrze w nich nam się jeździ. Gorzej będzie ze sztylbetami, w decathlonie są strasznie słabe, no chyba że ostatnio się coś zmieniło. Ale jak polubi, to będzie mogła w nich chodzić też całą jesień, więc może warto się wybrać do sklepu jeździeckiego i kupić lepsze. Jeśli ma niesznurowane buty z gładką podeszwą, w miarę twarde (mają też chronić od nadepnięcia) i nie za szerokie, to też dadzą radę. Dokup jej sztylpy, bo sobie łydki poobija. Toczek dobrze jej dopasuj, ma siedzieć mocno i w miarę głęboko, ale być ciasnawy (w decathlonie są miarki). Od razu jej popraw zapięcie, żeby się dobrze trzymał. To bardzo ważne, źle dopasowany toczek nie daje praktycznie żadnej ochrony. Jeśli się zdecydujesz na kamizelkę, to poproś kogoś, kto się zna o pomoc w dopasowaniu, źle dopasowana kamizelka może ją nawet wybić z siodła, nie może być za długa. Kamizelki ochronne często w stajniach rekreacyjnych można wypożyczyć, tylko powiedz córce, żeby nie wstydziła się poprosić kogoś o pomoc w wybraniu odpowiedniej. W przypadku rękawiczek zwróć uwagę, żeby były w wersji letniej.
      • ult.ramaryna Re: Konne akcesoria 01.06.17, 08:25
        Dziewczyny, dzięki wszystkim za odpowiedzi smile Córka ma jedenaście lat i już trochę jeździła na półkolonie i prywatnie, ale nie intensywnie. Nie wiem dlaczego w liście rzeczy do zabrania nie ma toczka i kamizelki, być może na miejscu można je wypożyczyć. Czyli Decathlon a buty w jeździeckim. No to wiem już chyba wszystko smile
        • loola_kr Re: Konne akcesoria 01.06.17, 08:48
          buty tez możesz w Decathlonie. Ja na początek kupiłam skórzane sztyblety w Decathlonie i czapsy zwykłe.
    • b-b1 Re: Konne akcesoria 01.06.17, 08:33
      Zapytaj co z kaskiem i kamizelką-być może uważają, że to podstawa i każdy ma swoje.
      Buty też kupisz w Decatlonie-jedzie latem-więc krótkie sztyblety jest wystarczą, a noga rośnie-szkoda wydawać na długie-jeśli nie jeździ systematycznie.
      I pamiętaj, że stacjonarnie Decatlon ma tylko niewielką część artykułów-reszta jest w necie. Najlepiej określić rozmiar dziecka na miejscu i skorzystać z netowych promocji.
    • slonko1335 Podłączę się do pytania 01.06.17, 08:42
      Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko. Poszukuję dla córki butów jeździeckich/stajennych z blachą/wzmocnieniem/ochroną palców. Ktoś się spotkał? Ciężko coś znaleźć w necie od ręki-szukam rozmiaru 35/36 w rozsądnej cenie w dodatku.
      • b-b1 Re: Podłączę się do pytania 01.06.17, 08:59
        slonko1335 napisała:

> Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko. Poszukuję dla córki butów jeździeckich
        > /stajennych z blachą/wzmocnieniem/ochroną palców. Ktoś się spotkał? Ciężko coś
        > znaleźć w necie od ręki-szukam rozmiaru 35/36 w rozsądnej cenie w dodatku.
        >
        >

Zapytam jeźdźców z naszej stajni czy ktoś takie ma, ale nie zauważyłam, żeby po "wypadku" ktokolwiek kupował wzmocnione/inne buty-bardziej instynkt samozachowawczy się odzywa i podejście, jak w szkole- jeździec bez zdeptanych/złamanych palców, jak żołnierz bez karabinu wink

Zadzwoń do GNL- zapytaj czy jest jakaś firma, która takie produkuje-ale...cena raczej Ci się nie spodoba. Spróbuj pogadać z szewcem-wzmocnienie przecież nie musi być od środka-może podpowie jakiś patent na blaszkę na bucie.
        • slonko1335 Re: Podłączę się do pytania 01.06.17, 09:05
          w ciągu dwóch tygodniu załatwiła obie nogi, jest mała i musi podejść bardzo blisko konia żeby sięgnąć do niegosad po pierwszym razie niespecjalnie mnie obeszło ale jak załatwiła dwa tygodnie później drugą nogę to jednak niefajnie... dotychczas miała buty z blachą(kupiliśmy jakieś na olx z Norwegii) i ani razu koń jej nie nadepnął-fakt, ze były to mneijsze konie i mogła stawać nieco dalej a teraz dostaje już duże ....
          • b-b1 Re: Podłączę się do pytania 01.06.17, 09:57
            slonko1335 napisała:

> w ciągu dwóch tygodniu załatwiła obie nogi, jest mała i musi podejść bardzo bli
            > sko konia żeby sięgnąć do niegosad po pierwszym razie niespecjalnie mnie obeszło
            > ale jak załatwiła dwa tygodnie później drugą nogę to jednak niefajnie... dotyc
            > hczas miała buty z blachą(kupiliśmy jakieś na olx z Norwegii) i ani razu koń je
            > j nie nadepnął-fakt, ze były to mneijsze konie i mogła stawać nieco dalej a ter
            > az dostaje już duże ....

To naprawdę się nie zdarza.... w tak krótkim czasie? A co na to trener? Może koń dla niej za nerwowy?
            Hm...mamy małą dziewczynkę z ogromnym koniem i zawsze podchodząc do konia ma sprzęt:
            papierowo.pl/cur001k-taboret-skladany-curver-2-stopnie-08605?gclid=Cj0KEQjw9r7JBRCj37PlltTskaMBEiQAKTzTfL2NAr06bD9-JD8x4abYOJAvQEmnVcDk1MGLb-rsMi0aAktb8P8HAQ
            Wszystko na niej robi-czyści, zakłada kantar, siodło , rzadko w ogóle widzę ją na ziemi przy koniu, chyba, że go sprowadza z padoku, ale wtedy idzie obok, nie ma szans na podeptanie.
            Może to też jest jakiś pomysł?
            My tez takie mamy i służą nie tylko do wsiadania.

• slonko1335 Re: Podłączę się do pytania 01.06.17, 10:10
              Dwa różne konie,dwie różne stajnie, oba konie bardzo spokojne. Ostatnio zeszła z konia po jeździe , odpinała popręg(poza boksem-przy siodlarni), koń odganiał się nogą od much i wylądował kopytem na jej stopiesad Skrzynkę właśnie jej proponowałam ale i tak ostatnio jak jej stanął to by jej nie miałasad
              • b-b1 Re: Podłączę się do pytania 01.06.17, 12:09
                slonko1335 napisała:

> Dwa różne konie,dwie różne stajnie, oba konie bardzo spokojne. Ostatnio zeszła
                > z konia po jeździe , odpinała popręg(poza boksem-przy siodlarni), koń odganiał
                > się nogą od much i wylądował kopytem na jej stopiesad Skrzynkę właśnie jej prop
                > onowałam ale i tak ostatnio jak jej stanął to by jej nie miałasad
                >

To naprawdę miała pecha-ale jeśli szukasz butów, znaczy nie zniechęciła się wink
                Jeśli nie znajdziesz-podejdź do szewca-być może będzie można np Decatlonowe sztyblety kupić rozmiar większe , a szewc zrobi wkładkę od środka usztywniającą nosek. Wtedy cena nie powali.
                • mozambique Re: Podłączę się do pytania 01.06.17, 12:19
                  przede wszystkim córka nie ma wyrobionych nawyków BHP - nie pamieta ( albo nie nauczono jej ) jak i gdzie stwać przy koniu aby zminimalizowac ryzyko nadepnięcia.
                  • slonko1335 Re: Podłączę się do pytania 01.06.17, 12:24
                    wyrobionych nie ma dlatego chętnie jej kupie takie buty , ostatnio pokazywała jej dziewczyna jak ma stawać...tyle, ze miała więcej niż 1,35 i sobie stała w odległości ściągając siodło a młoda musi do brzucha się przylepić coby do grzbietu sięgnąć w ogóle a czasami i to za mało..
                • slonko1335 Re: Podłączę się do pytania 01.06.17, 12:20
                  Nie zniechęciła niestety-chyba nie mam co już na to liczyć.... zaliczyła już kopa, ugryzienie i spadła ale na razie odpukać poza "zlezionymi" pazurami uszkodzeń większych nie mawink
    • stillgrey Re: Konne akcesoria 01.06.17, 08:52
      Zerknij tutaj, zwłaszcza na bryczesy, kupuje tu bryczesy dla mojego syna, takie po 15-30zł i zawsze byłam zadowolona z jakości. Bryczesy są używane, ale wyglądają jak nowe. Dla dzieci, które potrzebują dużo par na zmianę i szybko wyrastają nie ma lepszej opcji.
      strawhorses.pl/pl/c/Dla-jezdzca/60
    • butch_cassidy Re: Konne akcesoria 01.06.17, 09:15
      Też w Decathlonie wszystko kupuję (łącznie z butami).
      • mozambique Re: Konne akcesoria 01.06.17, 12:21
        a jak ktos akceptuje rzeczy uzywane to spokojnie uzywane bryczesy , kamizelki nawet kamizelki ochronne znajdziesz tanej na allegro lub olx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka