Dodaj do ulubionych

księgarnie w Anglii

08.07.17, 21:33
Jak sie nazywają w Anglii księgarnie sieciowe, oferujące ksiązki za w miarę niskie ceny?
Obserwuj wątek
    • krisdevalnor Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 21:43
      Na przyklad Waterstones. Popatrz tez na Amazon.uk tam bardzo czesto sa duzo nizsze ceny, mozna tez kupic uzywane ale w idealnym stanie.
      • mamalgosia Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 21:45
        Ale mi chodzi o księgarnie stacjonarne. Gdybyś na przykład szła ulica w Londynie i chciała sobie kupić książkę - żeby nie wejść do jakichś wykwintnych, tylko do najzwyklejszych, sieciowych.
        • krisdevalnor Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 21:54
          W Londynie to na przyklad na Charing Cross Road jest wysyp sklepow z uzywanymi ksiazkami choc nie tylko, nowe tez tam sa, warto polazic. Jeszcze jest Foyles, tez tam w okolicy, to juz normalna ksiegarnia. Kiedys bylo ich sporo w roznych czesciach miasta ale teraz polikwidowali, tylko ta jedna znam. Nie wiem jakie ksiazki cie interesuja, na przyklad dla dzieci super ksiazki i w super cenach sa w TKMaxx, sa tez sieciowki w niektorych mniejszych centrach handlowych z tanimi ksiazkami ale nie pamietam nazw.
          • mamalgosia Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 21:56
            Czyli nie ma czegoś takiego jak Empik?

Dzięki za podane nazwy, notuję
            • manon.lescaut4 Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 23:24
              Odpowiednik Empiku to będzie hmv chyba. Są książki, płyty, filmy.
              • derka1 Re: księgarnie w Anglii 09.07.17, 15:52
                Odpowiednik Empiku to bardziej WHSmith.

Fajne ksiazki mozna znalezc w polecanej wyzej sieci Waterstones.
          • mamalgosia Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 21:59
            Jak patrzysz z Trafalgar Square na Bog Bena, to trzeba iść w lewo?
            • krisdevalnor Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 22:21
              Raczej do tylusmile ulice sie rozchodza z Trafalgar Sq gwiazdziscie, jezeli patrzysz na Big Bena to po prawej bedziesz miala Buckingham Palace a po lewej ulice Strand, musisz sie cofnac jakbys szla do Leicester Square Station i tam bedzie sie zaczynala Charing Cross Road.
              • mamalgosia Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 22:49
                Do tylu nie jest Piccadily?

Dobra, spojrze na plan. Dzięki
            • krisdevalnor Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 22:23
              A na rogu Strand wlasnie naprzeciwko Trafalgar Sq jest ksiegarnia Waterstones (pod arkadami)
              • mamalgosia Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 22:51
                O, to najlepsza wiadomość smile

Nie wiesz, do której czynna? Bo Trafalgar lubię wieczorem
                • krisdevalnor Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 23:15
                  Od 9 do 21 pon-sobota a w niedziele od 12-18
                  • mamalgosia Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 23:26
                    Jeszcze raz dzięki serdeczne!
      • tinywee Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 21:46
        awesomebooks.com

i tylko 3,38 eur za paczkę.
        • mamalgosia Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 21:52
          nie wysyłkowe!
        • landora Re: księgarnie w Anglii 09.07.17, 15:17
          Bookdepository

przesyłka gratis
          • peonka Re: księgarnie w Anglii 09.07.17, 15:34
            Ciekawe, ile jeszcze osób poda księgarnie wysyłkowe, mimo że już kilkakrotnie podkreślano - NIE wysyłkowe big_grin
            • landora Re: księgarnie w Anglii 09.07.17, 21:35
              Widziałam, ale pomyślałam, że tinywee skorzysta wink
    • krisdevalnor Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 21:48
      Podpowiem moze jeszcze, ze na Amazonie wpisujesz tytul jaki cie interesuje i nawet jezeli cena jest wysoka to spojrz w opcje na dole new & used from, tam mozna znalezc ksiazki w cenie £1, tak samo mozna z cd, ja dosyc czesto tak kupuje, w opisie jest podane czy ksiazka/plyta sa w dobrym stanie, czesto figuruje "like new" i rzeczywiscie taki byl stan w jakim mi je dostarczono.
      • mamalgosia Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 21:52
        ale nie wysyłkowe...
    • krecik Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 22:16
      Jesli nie zalezy ci na konkretnych pozycjach, to szukaj the Works. Maja mnostwo swietnych ksiazek za ulamek ceny oryginalnej.

Ag
    • ichi51e Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 22:20
      Waterstones. Kup na amazoni
      • ichi51e Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 22:20
        To taki empik. Na picadilly np jest
    • catroux Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 22:42
      I jeszcze Blackwell's. Waterstones jest wszedzie, na pewno łatwo znajdziesz.
    • mamalgosia Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 22:53
      Dziękuję serdecznie smile

Weszlam sobie na stronę internetową Waterstones i TAK, to jest to czego szukam.
      No to teraz: żeby nie było nadbagażu wink
      • peonka Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 23:29
        Żeby nie było nadbagazu to kup kindla smile

U nas w miasteczku był W H Smith, ale widze, że teraz jest tam Waterstones, hm.
        • mamalgosia Re: księgarnie w Anglii 08.07.17, 23:55
          Nie cierpię czytnika. Mam od kilku lat i używam tylko pod przymusem. Nic nie zastąpi szelestu i zapachu tradycyjnej książki
      • ichi51e Re: księgarnie w Anglii 09.07.17, 09:23
        Dodam ze podobnie jak empik waterstones do tanich nie nalezy.
        • mharrison Re: księgarnie w Anglii 09.07.17, 10:18
          odpowiednikiem empiku moim zdaniem jest:
          www.whsmith.co.uk/
          są wszędzie, łącznie z lotniskiem.

Jeśli nie zależy ci na nowościach (z WHS dobre ceny zresztą też mają głównie książki kilkuletnie), to polecam też sklepy charytatywne z używanymi rzeczami (zazwyczaj mają sporo książek, płyt i angielskiej porlecanysmile : Oxfam British heart Foundation, Cancer Reserach itd., choć w centrum Londynu jest ich raczej mało.

Z Amazona możesz sobie też zamówić na adres hotelu (czy gdzie tam się zatrzymasz), ja zawsze to praktykuję.
          • mharrison Re: księgarnie w Anglii 09.07.17, 10:19
            porcelany oczywiście
          • mamalgosia Re: księgarnie w Anglii 09.07.17, 14:47
            Ale ja niestety nie mam konkretnych wybranych tytułów, mam zamiar poprzeglądać, poczytać co piszą z tyłu na okładkach, wziąć do ręki (zależy mi na dość dużym druku) - jednym zdaniem stacjonarnie. No i musi to być w miarę w centrum
            • kanna Re: księgarnie w Anglii 09.07.17, 15:56
              Pooglądaj na żywo, potem zamów wysyłkowo - będziesz min 20 % do przodu.
              • mharrison Re: księgarnie w Anglii 10.07.17, 10:52
                Jak uważasz, wrzuciłam 6-8 pozycji przecenionych w WHS o 30%, na amazonie są tańsze średnio o kolejne 3 funty na jednej książce, twarde okładki z 5 funtów taniej. Ja kupuję sporo, więc dla mnie to duże różnice.
                • kanna Re: księgarnie w Anglii 10.07.17, 11:21
                  I jeszcze Charity shops - używane (ale tez nówki sztuki) da się upolować za bezcen
                  • mamalgosia Re: księgarnie w Anglii 10.07.17, 11:45
                    A gdzie takie sklepy są?
                • mamalgosia Re: księgarnie w Anglii 10.07.17, 11:47
                  Dziewczyny, wizja zaoszczędzenia 3 funtów na książce jest dla mnie BARDZO atrakcyjna, tym bardziej że w ogóle dysponuję niską łączną kwotą (nie powiem, bo mnie obśmiejecie). Ale nigdy nie kupowałam na Amazonie, nie mam tam nawet konta, nie wiem jak płacić itd. To chyba już po ptokach, bo jutro wyjazd
                  • peonka Re: księgarnie w Anglii 10.07.17, 12:00
                    To zdecydowanie charity. Nie wiem co chcesz, ale jesli literature piękna, powieści, klasykę - znajdziesz nawet po 50p, lub 1 funcie.
                    Milego pobytu smile
                    • mamalgosia Re: księgarnie w Anglii 10.07.17, 12:17
                      Ale gdzie taki sklep znajdę?
                      • peonka Re: księgarnie w Anglii 10.07.17, 12:28
                        Ja nie z Londka, więc nie pomogę z konkretnymi adresami... Moze dziewczyny zaraz coś podpowiedzą.
                        Charity shop to tak jak polski lumpek, tyle że dochód przeznaczony jest na cele dobroczynne. Poznasz po wystawie z ciuchami i różnymi duperelkami, ja je uwielbiam smile
                        A z Amazonem też nie za późno. Zakładasz konto i podajesz numer karty, adres hotelu. Wszystko jest łatwe i szybkie. Po przyjeździe tam zamawiasz książki i czekasz na przesyłkę. Czas masz podany, ale jesli książki idą z UK to jest to kwestia kilku dni max. Na ile jedziesz? Będziesz tylko w centrum Londynu czy gdzies jeszcze?
                        • mamalgosia Re: księgarnie w Anglii 10.07.17, 12:48
                          Tylko w centrum, 4 dni.

Ale akurat oglądałam te książki, które mi jako pierwsze przyszły na myśl (uwielbiam Alexandra McCall Smitha) i ceny były podobne na Waterstones i Amazonie
                      • ichi51e Re: księgarnie w Anglii 10.07.17, 12:46
                        www.thelondonbookshopmap.org
                        • mamalgosia Re: księgarnie w Anglii 10.07.17, 12:49
                          Dzięki.
                          Ale ja się domyślam, że księgarni jest dużo. Chodziło mi o to, żeby do wszystkich nie wchodzić, żeby mieć jakiegoś pewniaka. nie będę miała tyle czasu
                      • mharrison Re: księgarnie w Anglii 10.07.17, 12:50
                        wpisuj te nazwy co ci podałam: Oxfam itd. w google maps.
                        Natomiast w centrum Londynu nawet charity shops są droższe i spodziewałabym się racze 2-3 funty.
    • princesswhitewolf Re: księgarnie w Anglii 10.07.17, 12:53
      amazon.co.uk
      BookDepository.co.uk

www.booksprice.co.uk i bookfinder to porownywarki cen

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka