Dodaj do ulubionych

Trwałe patelnie i polecane garnki

11.07.17, 13:46
Jestem na etapie rekonesansu.
Polećcie mateczki trwałe patelnie i garnki. Teraz używam berghofa (10, 12 lat smile) i jeżeli nie znajdę innych lepszych, trwalszych w tej cenie pewnie kupię znowu. A chciałoby się zmiany wink
Obserwuj wątek
    • malaga1980 Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 11.07.17, 20:21
      Najlepiej żeliwne, bo są nieśmiertelne - ja mam jeszcze patelnię po babci. Tylko trzeba pamiętać żeby je po myciu wytrzeć papierowym ręcznikiem bo inaczej zardzewieją. foodinlove.pl/patelnia-zeliwna/
    • nenia1 Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 11.07.17, 20:27
      Trwałe patelnie to patelnie żeliwne, problem w tym, że ciężkie okropnie.

Z garnków polecam Silit, sama używam garnki z serii nature i jestem bardzo zadowolona, do tego duża estetyka wykonania.
      • malaga1980 Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 11.07.17, 20:57
        no ciężkie, ale za to długo utrzymują ciepło
    • anika772 Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 27.08.18, 16:37
      Berghoff Cosmo, mam cały zestaw i jestem bardzo zadowolona od wielu lat.
      Patelnie kupuję w IKEA.
    • ania-z-lasu Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 27.08.18, 16:53
      Garnki Marc Veyrat, rondle żeliwne Le Creuset a patelni dobrych nieprzywierających jeszcze nie znalazłam. Przywierające obu podanych marek jak najbardziej polecam, a już na pewno do obrony wink
    • adasion Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 27.08.18, 17:16
      Ja mam popularny zestaw z IKEA, od 10 lat. Garnkom nic nie dolega, jeszcze długo posłużą.
      Na patelni z zestawu zaczął się wycierać teflon, wywaliłam.
      Mam też garnki tefal ingenio od 5 lat, teflon zdecydowanie trwalszy niż IKEA.
      Od roku mam też patelnie tefal ingenio, jak na razie to najlepsze patelnie jakie miałam, w rozsądnej cenie - do 100 zł/szt (ale nie miałam nigdy żeliwnych ani takich z wyższej półki, może są jeszcze lepsze).

• mikams75 Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 27.08.18, 17:31
      nie mam konkretnego kompletu, po prostu na przestrzeni lat okazywalo sie, ze potrzebne jest dodatkowo to czy tamto i wybieralam co tam bylo akurat w promocji albo w ikei. Jedyne co to czarne raczki matowieja w zmywarce, wiec ostatecznie wole metalowe raczki, ale generalnie to mimo uplywu lat garnki nie maja sladow zuzycia. Wybieram zawsze takie ciezsze, z grubszym dnem.
      Natomiast patelnie - tu mam przerob i czy mialam tansze, czy drozsze czy ze zwykla jakas tam powloka czy tytanowa czy z innym bajerem, to one sie zuzywaja tak samo. Kupuje wiec jak sie cos fajnego niedrogo trafi i przestalam sie juz przejmowac.
      Silit sa piekne ale sa pierunsko ciezkie i chyba bym sobie nimi zlewozmywak poobijala wink Albo wyrwala szuflade w zmywarce.
    • arwena_11 Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 27.08.18, 18:56
      Zeptera mam 18 lat. Moi rodzice prawie 30 ( kupili jak tylko pojawił się w Polsce ). Mam też Berghofa - ok 10 lat.

Zepter lepszy ( lepiej trzymają się te rączki pokrywek ). Sprawdzałam też inne, tańsze - żadne nie przetrzymały próby czasu.
    • jak_matrioszka Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 27.08.18, 19:24
      Ja właśnie wczoraj przemyślałam kwestie garków i patelni i mi wyszło, że wszystkie jakie miałam, wytrzymały poniżej 10 lat. Troche niefart (zagapiłam sie i na rozgrzana patelnie wlałam płyn do mycia, do końca przypalała tylko w tym miejscu), troche sie zużywały z czasem, a mój najlepszy garnek okazał sie niekompatybilny z indukcja; jedyny który miał szanse pobić rekord sad
      Ile czasu "żyja" wasze garnki? Takie używane codziennie, a nie jakieś wyciagane raz do roku. Ja długo miałam 3 sztuki, wiec każdy użyty był jakieś 300 razy w roku, nie od stania w szafce sie zużywały smile
      • damartyn Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 27.08.18, 20:09
        Lagostina. Po 23 latach stwierdzam- nie do zajechania.
        • chyba.ze Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 27.08.18, 20:20
          Wątek stary, ale potwierdzam- Lagostina.
      • mikams75 Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 27.08.18, 22:41
        garnki mam po 10-15 lat i starsze i maja sie swietnie, ale patelni to juz sporo przerobilam.
        • jak_matrioszka Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 27.08.18, 23:03
          U mnie idzie równo, ale ja smaże również w garkach, wiec różnica jest tylko w nazwie. Dokładnie to nie pamietam ile lat miałam jaki garnek/patelnie, ale pow. 10 lat to żadnego.
          • mikams75 Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 28.08.18, 08:44
            a masz garnki ze stali nierdzewnej czy z jakas powloka typu teflon? Te powloki to faktycznie dlugo nie wytrzymuja, ale garnki ze stali wg mnie sa niezniszczalne. Po namysle doliczylam sie, ze dwa najstarsze maja ok 25 lat (kawalerskie meza i on gotowal w nich juz wtedy codziennie) - tylko w jednym wyblakla jakas malowana ozdobka na zewnatrz i czarna raczka tez zszarzala i zmatowila sie, ale to "dzieki" zmywarce w ostatnich latach.
    • qs.ibidem Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 27.08.18, 22:55
      Garnków specjalnie nie polecę, wszystkie mi długo żyją.
      Patelnie polecam zaś ceramiczne, duży jest wybór, Gerlach, Kyocera, Fissler, Berghoff, jest sporo dobrych produktów lokalnych.
    • madame_edith Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 27.08.18, 23:12
      Najbardziej nie do zajechania z moich to fissler. Tefal ingenio tez fajne, ale sie jednak troche zuzywaly.
    • joa66 Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 28.08.18, 08:50
      Nie wierzę w niezniszczalność patelni. Kupuję tanie w IKEA i bez żalu wymieniam kiedy skonczy się ich czas. (p.s. do żeliwnej nie jestem w stanie się przekonać, m.in. ze wzgledu na ciężar)
    • paulamonejko Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 06.12.18, 14:52
      Osobiście użytkuję stalowych Zeptera (do dań szybkich) oraz żeliwnych Chasseur (do dań wyjątkowych, np. kaczka lub pieczeń - dużo lepiej rozprowadzają ciepło i nie wiem jak to możliwe, ale to samo danie smakuje dużo lepiej z garnka żeliwnego). Także gorąco polecam!
    • bei Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 06.12.18, 17:15
      Patelnie ballarini, i le creuset żeliwne- te pierwsze są niedrogie, żeliwne francuskie to już inna półka cenowa.
      Poszukaj w tkmaxxie- testuj różne, są niedrogie, jeśli trafisz na bubel to dużo nie stracisz
    • lot_w_kosmos Re: Trwałe patelnie i polecane garnki 06.12.18, 17:42
      Garnki to mam różne z Ikei.
      Patelnie od pewnego czasu takie kamienne z Ambition i Galicji. Teflon dawno porzuciłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka