Dodaj do ulubionych

Do kadrowej lub księgowej

14.07.17, 15:52
Najlepiej w szkole.
Pracuję lat wiele w szkole niepublicznej. Dostałam pracę w szkole publicznej, umowa na etat, na razie na rok, potem na stałe. Powiedzmy, że wiem że będzie na pewno na stałe za rok. Chcę zostać na pół etatu, ale tylko na ten rok w dawnej szkole. W nowej szkole kadrowa twierdzi, że aby mi policzyć i zapłacić wysługę lat muszę jej dać nie zaświadczenie, ale świadectwo pracy. To oznacza, że muszę się zwolnić, ewentualnie zatrudnić na rok w starej szkole. Zostaję bez umowy na czas nieokreślony, którą mam od lat. Wiem, że to dobra wola pracodawcy uznać zaświadczenie czy nawet odcinek z ZUS, aby udowodnić lata pracy. Jest ich więcej niż kilkanaście. Czy są na to jakieś przepisy?
Obserwuj wątek
    • maslova Re: Do kadrowej lub księgowej 14.07.17, 22:47
      Tak, są przepisy, Karta Nauczyciela. Kadrowa ma rację, do wysługi bierze się pod uwagę wyłącznie zakończone okresy pracy, które należy udokumentować świadectwem pracy bądź zaświadczeniem, ale o okresie pracy, który ustal. W przypadku zatrudnienia jednocześnie w dwóch szkołach w jednej z nich staż będzie liczony od nowa, czyli tylko za dodatkowe okresy pracy. Chyba że w szkole niepublicznej regulamin pracy zezwala na liczenie tego samego stażu do wysługi. W szkołach publicznych nie jest to możliwe.
      • chocolate-cakes Re: Do kadrowej lub księgowej 14.07.17, 22:55
        Tak, w niepublicznej są inne przepisy. Też znalazłam taki punkt, że owszem w nowej pracy staż idzie od zera (teraz ta stara praca będzie tak zwaną drugą pracą) ale jeśli ktoś pracował tam kiedyś chyba trzy lata, to wszystko się liczy.
        OK, czyli nie może być zaświadczenie czy coś w tym stylu tylko świadectwo pracy? Czyli muszę się zwolnić ze starej pracy albo nie mieć w nowej wysługi lat, co też jest bez sensu?

Dzięki za odpowiedź smile
        • maslova Re: Do kadrowej lub księgowej 14.07.17, 23:19
          > Tak, są przepisy, Karta Nauczyciela.
          Sprostowanie: nie KN tylko rozporządzenie MEN

> Też znalazłam taki punkt, że owszem w nowej pracy staż idzie od zera (teraz ta stara praca będzie tak zwaną drugą pracą) ale jeśli ktoś pracował tam kiedyś chyba trzy lata, to wszystko się liczy.
          Jeśli pracowałaś 3 lata równolegle w dwóch szkołach, to od września będziesz miała już wypłacany dodatek stażowy w wysokości właśnie 3%.

> OK, czyli nie może być zaświadczenie czy coś w tym stylu tylko świadectwo pracy? Czyli muszę się zwolnić ze starej pracy albo nie mieć w nowej wysługi lat, co też jest bez sensu?
          dokładnie tak smile
          "Nauczycielowi pozostającemu jednocześnie w więcej niż jednym stosunku pracy prawo do dodatku za wysługę lat ustala się odrębnie dla każdego stosunku pracy. Do okresu zatrudnienia uprawniającego do dodatku za wysługę lat nie wlicza się okresu pracy w innym zakładzie pracy, w którym nauczyciel jest lub był jednocześnie zatrudniony. Ponadto do okresu dodatkowego zatrudnienia nie wlicza się okresów podstawowego zatrudnienia. W związku z tym nauczyciel powinien wskazać, który stosunek pracy jest dla niego podstawowym, a który jest dodatkowym zatrudnieniem. W podstawowym miejscu pracy przy ustalaniu omawianego uprawnienia, do stażu zaliczone zostaną wszystkie zakończone okresy zatrudnienia. Z kolei w drugim, dodatkowym, miejscu pracy zaliczone zostaną tylko okresy zatrudnienia dodatkowego."
          www.serwisbudzetowy.pl/artykul,1953,3153,prawo-do-dodatku-stazowego-dla-nauczyciela-zatrudnionego-w.html
          • chocolate-cakes Re: Do kadrowej lub księgowej 15.07.17, 07:40
            Nie pracowałam jeszcze nigdy jednocześnie w dwóch szkołach.
    • sacea Re: Do kadrowej lub księgowej 14.07.17, 23:57
      Kadrowa ma rację, wysługa lat liczona jest od zakończonych okresów, dlatego między umowami najlepiej brać świadectwo pracy.
      • chocolate-cakes Re: Do kadrowej lub księgowej 15.07.17, 07:38
        Kurcze, szkoda że ma rację. Czyli nie chodzi tu o to, problem czy jest to zaświadczenie czy świadectwo pracy, tylko poprzednia praca musi być zakończona. Rozumiem.
        Myślę że w pracy, gdzie byłam wiele lat i teraz ona będzie tą pracą dodatkową na pół etatu i tylko na ten rok, zapłacą mi wysługę bo tam nie obowiązuje w ogóle karta nauczyciela. W nowej oczywiście też, bo będę już miała świadectwo pracy.
        Trochę mi ciężko w tym wieku zostawać po latach z umową czasową ale oczywiście idę do nowej pracy, bo to naprawdę sensowna szkoła i przede wszystkim liceum, a w starej szkole docelowo będzie nadal liceum ale kameralne, oraz podstawówka.

Dzięki za odpowiedź. smile
        • dziukica Re: Do kadrowej lub księgowej 07.09.17, 00:26
          To jeszcze ja zapytam, bo nie wiem, czy moja kadrowa ma rację
          w szkole A pracuję nieprzerwanie od 1997
          w szkole B pracowałam od 1998-2007- świadectwo pracy
          w szkole C pracowałam od 2008-2013, potem przerwa i rozpoczęłam aktualnie u nich pracę w obecnym 201 roku. Szkoła C liczy mi 5% stażu za czas u nich przepracowany, pomija moje dodatkowe zatrudnienie w szkole B. Proszę o interpretację, czy świadectwo pracy ze szkoły B powinno się liczyć przy moim aktualnym zatrudnieniu w szkole C, czy też nie. Z góry pięknie dziękuję
          • slonko1335 Re: Do kadrowej lub księgowej 07.09.17, 07:20
            ile masz etatu w każdej ze szkół?
            • slonko1335 Re: Do kadrowej lub księgowej 07.09.17, 07:33
              jeżeli przekraczasz pensum to tu jest opisana Twoja sytuacja: www.rp.pl/artykul/124303-Nie-zawsze-podwojne-dodatki-za-staz-dla-zatrudnionych-w-dwoch-miejscach.html#ap-3
              Szkoła B nie liczy się do dodatku stażowego.
              • chocolate-cakes Re: Do kadrowej lub księgowej 07.09.17, 17:15
                No właśnie, też już widziałam te przepisy.
                Szkoda że tak jest.
                Ja mam w tej chwili dwie umowy, etat i pół etatu. Mam tu i tu wysługę, ale tylko dlatego, że szkoła nr 2 jest niepubliczna. Szkoła nr 1 podlega pod inne ministerstwo, jest publiczna i wyraża zgodę na to, abym jeszcze gdzieś pracowała. Na razie ogarniam.
                • kaka73 Re: Do kadrowej lub księgowej 07.09.17, 17:40
                  dziukica - w szkole C powinni Ci zaliczyć świadectwa pracy ze szkoły B. Szkoła A jest Twoim pierwszym miejscem pracy, a tamte są niezależne i wypracowałaś sobie w szkole B staż który powinien być liczony w szkole C.
                  Zaznacz im, że świadectwo ze szkoły B nie jest liczone do stażu w szkole A.
                  Nie daj się, bo czasami kadrowe są niekumate - zajmuję się kontrolą szkółz ramienia organu prowadzącego więc często się to zdarza.

Choco - jak najbardziej to co dziewczyny napisały jest prawidłowe - bez świadectwa ani rusz - więc albo zaryzykujesz albo stracisz 20% dodatku do pensji - no ale kto nie ryzykuje ten nie żyje - chyba że w szkole niepublicznej zgodzą się na rozwiązanie umowy i zawarcie nowej na czas nieokreślony - porozmawiaj jak długo pracujesz i im zależy to może się zgodzą.
                  Takie pokręcone te przepisy.
                  • chocolate-cakes Re: Do kadrowej lub księgowej 07.09.17, 17:52
                    W końcu w szkole, w której pracowałam 18 lat rozwiązałam umowę o pracę i mam umowę na rok z wysługą 20%, tak mam na umowie. Mam tam pół etatu, tylko maturzyści. Trochę się poobrażali, ale na początku, już jest ok. Dużo tam robiłam i są w szoku, że odeszłam z 1,5 etatu, wymian, projektów i mnóstwa innych rzeczy. Uczniowie też żałują, dziś jeden miał łzy w oczach. Rodzice piszą miłe maile. Kurcze, ciężko się robi. Miałam naprawdę super uczniów. Ale zaryzykowałam. W nowej pracy mam więc liczoną wysługę. Zaufano mi i dostałam wychowawstwo.
                    • kaka73 Re: Do kadrowej lub księgowej 07.09.17, 18:03
                      To super - zawsze możesz w tej niepublicznej trochę dłużj popracować niż tylko rok. Dobrych nauczycieli nie jest wielu
                      • chocolate-cakes Re: Do kadrowej lub księgowej 07.09.17, 18:10
                        Niestety nie mogę. To znaczy bardzo nie chcę, bo tam będzie docelowo szkoła podstawowa z bardzo małym liceum. Godzin coraz mniej, wysokie czesne i odeszłam też dlatego, że za kilka lat mogłabym może nie stracić pracy, ale mieć niepełny etat i to na pewno nie w liceum. Dodatkowo dyrektor kogoś zatrudnił, więc nawet gdybym zmieniła zdanie, pracy dla mnie raczej nie będzie. Ostatnio dużo nauczycieli odeszło, bo pracuje się dużo gorzej niż w szkole publicznej i pensja jest trochę niższa. Nowa szkoła jest naprawdę ok, jestem zadowolona. Dorabiam jeszcze na uczelni więc jest ok smile
                        Dzięki smile
                  • slonko1335 Re: Do kadrowej lub księgowej 07.09.17, 18:08
                    to zależy od tego czy czas jej pracy przekraczapensum czy nie-bo wtedy stażowe róznie się liczy, jeżeli przekracza pensum to nie szkoła B nie jest liczona do stażowego..
                    • kaka73 Re: Do kadrowej lub księgowej 07.09.17, 19:16
                      Praktyka wygląda inaczej - w szkole C należy zaliczyć świadectwo z szkoły B.
                      • slonko1335 Re: Do kadrowej lub księgowej 07.09.17, 19:25
                        mam interpretację PIP i radcy prawnego i dokładnie tak samo twierdzą jak tu, u mnie takiego świadectwa się nie zalicza gdy pensum przekracza cały etat, bo jest ono już zaliczone do miejsca podstawowego:
                        oskko.edu.pl/forum/watek.php?w=40783
                        • slonko1335 Re: Do kadrowej lub księgowej 07.09.17, 19:50
                          matko przepraszam-masz rację, dopiero zobaczyłam, że szkoła B była w czasie trwania okresu pracy w szkole A a nie kompletnie w innym okresie czasu i upieram się na ta sytuację-rzeczywiście staż ze szkoły B powinien być zaliczony do dodatkowego zatrudnienia w szkole C.
                          • kaka73 Re: Do kadrowej lub księgowej 07.09.17, 21:37
                            😉 i nie daj się kadrowej dziewczyno bo nie ma podstaw Ci tego nie zaliczyć. Powinna Ci nadpłacić. Z odsetkami od dnia przedłożenia świadectwa pracy z szkoły B

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka