Dodaj do ulubionych

Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam

28.07.17, 08:17
No właśnie emamy porady potrzebuję na 4dni będę w Warszawie z 10-latkiem i 15-latkiem, mieszkać będziemy w bliskich okolicach Muzeum Powstania Warszawskiego, nie mamy tu nikogo znajomego, kto by nam doradził gdzie zjeść coś sensownego etc.
W planach CN Kopernik, Stadion, Muzeum Powstania, co poza tym?
Żaden z synów nie interesuje się specjalnie historią, ot tak przecietnie jak większość dzieci, starszy informatyką na maksa, młodszy wszystkim po trochu. Gdzie iść z nimi, żeby było dla obu ciekawie.
Gdzie zjeść w centrum jakieś dobre obiady domowe, gdzie jest jakiś bar mleczny, gdzie najlepsza pizza (okolice MPW lub Starego Miasta). Doradźcie coś proszę smile
Obserwuj wątek
    • paniusia.aniusia Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 09:06
      Moze cie obejrzeć stadion Legii A stamtąd już blisko do Łazienek.
      Ze standardów to Wilanów (trochę daleko) ,Zamek Królewski. I w sumie na 4 dni to juz i tak sporo atrakcji.
      • anetapzn3 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 09:10
        paniusia.aniusia napisała:

> Ze standardów to Wilanów (trochę daleko) ,Zamek Królewski. I w sumie na 4 dni
        > to juz i tak sporo atrakcji.
        >
        >
        Te standardy to znam, wiem, że są, ale wątpię, żeby 10-latka i 15-latka zainteresowały. Zamki to jeżeli już jakieś warowne, albo ala Malbork, Gniew.
        Byliśmy w tym roku w Łańcucie, dla naszego 10-latka to było co chwila..długo jeszcze? W związku z tym dla mnie też żadna przyjemność.

A jest możliwość jakiegoś spaceru kanałami, czymś takim w Warszawie?
        • c2h6 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 09:16
          anetapzn3 napisała:

> A jest możliwość jakiegoś spaceru kanałami, czymś takim w Warszawie?

Jaja sobie robisz, prawda?
          • anetapzn3 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 09:17
            c2h6 napisała:

> anetapzn3 napisała:
            >
            > > A jest możliwość jakiegoś spaceru kanałami, czymś takim w Warszawie?
            >
            > Jaja sobie robisz, prawda?

A wyobraź sobie, że nie. W Łodzi można przespacerować sie kilkaset metrów kanałami tzw. dętką. W innych miastach są fragmenty podziemi do zwiedzenia.
            • issa-a Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 13:33
              >A wyobraź sobie, że nie. W Łodzi można przespacerować sie kilkaset metrów kanałami tzw. dętką. W innych miastach są fragmenty podziemi do zwiedzenia.

W Warszawie też, wiem bo syn chodził - ja sama nie więc szczegółów nie znam ale pewnie mozna wyguglac. Oczywiście "sladami powstańców", teraz w sam raz. W dodatku dla chlopakow to moze być atrakcyjne skoro syn, z kolegami, z wlasnej nieprzymuszonej woli tam poszli.
        • paniusia.aniusia Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 09:17
          To już Ci tylko podróż w czasie zostaje.
          • anetapzn3 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 09:20
            paniusia.aniusia napisała:

> To już Ci tylko podróż w czasie zostaje.
            >
            Wiem, że może kanaly w kontekście Warszawy umiarkowanie dobrze sie kojarzą, ale chodziło mi o coś takiego jak jest w Łodzi, kilkusetmetrowy spacer kanałami oraz ogromny zbiornik na wodę podziemny tzw. katedra, ew. jakiś fragment podziemi. Różnie to bywa w różnych miastach.
            • c2h6 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 09:24
              anetapzn3 napisała:

> Wiem, że może kanaly w kontekście Warszawy umiarkowanie dobrze sie kojarzą, ale
              > chodziło mi o coś takiego jak jest w Łodzi, kilkusetmetrowy spacer kanałami or
              > az ogromny zbiornik na wodę podziemny tzw. katedra, ew. jakiś fragment podziemi
              > . Różnie to bywa w różnych miastach.

A, no chyba że coś takiego. Bo już myślałem, że chodzi o coś w rodzaju "wesoła zabawa dla całej rodziny, zostań powstańcem w kanałach, czołgaj się w g*wnie, omijaj trupy, odrzucaj granaty zanim wybuchną".
              • anetapzn3 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 09:28
                c2h6 napisała:

> anetapzn3 napisała:
                >
                > > Wiem, że może kanaly w kontekście Warszawy umiarkowanie dobrze sie kojarz
                > ą, ale
                > > chodziło mi o coś takiego jak jest w Łodzi, kilkusetmetrowy spacer kanał
                > ami or
                > > az ogromny zbiornik na wodę podziemny tzw. katedra, ew. jakiś fragment po
                > dziemi
                > > . Różnie to bywa w różnych miastach.
                >
                > A, no chyba że coś takiego. Bo już myślałem, że chodzi o coś w rodzaju "wesoła
                > zabawa dla całej rodziny, zostań powstańcem w kanałach, czołgaj się w g*wnie, o
                > mijaj trupy, odrzucaj granaty zanim wybuchną".

Wiesz, mnie akurat coś takiego by do głowy nie przyszło, ale skoro tobie przychodzi, to smutne sad chyba nikt nie ma tak nawalone, żeby taka zabawę wymyślić.
                A serio, coś jak trasa podziemna w Sandomierzu ew. wspomniana "dętka" w Łodzi.
                Szukam czegoś w sieci w kontekście Warszawy, ale poza Filtrami Lindleya nic nie znalazłam.
                • c2h6 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 09:40
                  anetapzn3 napisała:

> > > . Różnie to bywa w różnych miastach.
                  > >
                  > > A, no chyba że coś takiego. Bo już myślałem, że chodzi o coś w rodzaju "w
                  > esoła
                  > > zabawa dla całej rodziny, zostań powstańcem w kanałach, czołgaj się w g*w
                  > nie, o
                  > > mijaj trupy, odrzucaj granaty zanim wybuchną".
                  >
                  > Wiesz, mnie akurat coś takiego by do głowy nie przyszło, ale skoro tobie przych
                  > odzi, to smutne sad chyba nikt nie ma tak nawalone, żeby taka zabawę wymyślić.

No jak nie ma? A Muzeum Powstania to co to niby jest, jak nie takiego rodzaju właśnie zabawa?

> A serio, coś jak trasa podziemna w Sandomierzu ew. wspomniana "dętka" w Łodzi.
                  > Szukam czegoś w sieci w kontekście Warszawy, ale poza Filtrami Lindleya nic nie
                  > znalazłam.

Warszawa stoi na takim gruncie, że tam OIMW niespecjalnie da się zrobić godne uwagi podziemia.
        • arwena_11 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 10:46
          Jest w muzeum powstania Warszawskiego. Mają kanał do przejścia - pewnie z 300-400 metrów. Tylko nie wiem czy 10 latka wpuszczą, bo ledwo wpuścili klasę córki ( 11/12 latki ).
          • mamma_2012 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 11:10
            Kanał w MPW nie ma ograniczeń wiekowych. Mój syn wchodził mając 4 lata. Może przy wycieczkach grupowych jakieś są.
        • ichi51e Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 16:12
          Mozna filtry zwiedzac ale good luck z dostaniem sie na liste u trafieniem terminu
    • paniusia.aniusia Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 09:13
      Sprawdziłam też adresy miejsc na obiad:
      - bar mleczny Mleczarnia- Aleje Jerozolimskie 30 (blisko palmy,po lewej stronie patrząc od np. dworca Centralnego na palme)- całkiem dobre obiady domowe i mają względem ceny
      - pizza : Koło Zamku Królewskiego jest Pizza Hut. A jeśli nie chcesz sieciowki to ja lubię Mela Versa ul. Chmielna 8 (blisko Nowego Swiatu).
      • paniusia.aniusia Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 09:14
        Mela Verde
        • anetapzn3 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 09:15
          Paniusia.anusia dziękuję smile
          • anetapzn3 A Dom zagadek z escape room któraś zna? 28.07.17, 09:16
            Warto z dziećmi nada się?
          • mamma_2012 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 09:34
            Też polecam Melę, potem spacer Nowym Światem
            • mamma_2012 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 09:35
              Spacerkiem dojdziecie też do muzeum WP, nie musicie wchodzić, przed wystawione są samoloty i sprzęt wojskowy
              • anetapzn3 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 09:37
                mamma_2012 napisała:

> Spacerkiem dojdziecie też do muzeum WP, nie musicie wchodzić, przed wystawione
                > są samoloty i sprzęt wojskowy
                Super dzięki smile

A Multimedialny park Fontann wieczorem warto?
                • mamma_2012 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 10:43
                  Jeżeli jest ładna pogoda i nie boicie się tłumów, to tak.
            • anetapzn3 Jakiś bar, obiady Stare Miasto, okolice... 28.07.17, 09:36

Któraś z emam zna sprawdzony bar mleczny, jakieś dobre obiady domowe lub coś innego w tym stylu np. jakaś pierogarnia, naleśnikarnia, jedzonko wege na Starym Mieście lub w pobliskich uliczkach?
              • maniaczytania Re: Jakiś bar, obiady Stare Miasto, okolice... 28.07.17, 09:47
                na Starówce to bułka z pieczarkami smile
              • truscaveczka Re: Jakiś bar, obiady Stare Miasto, okolice... 28.07.17, 10:22
                Zapiecki są gdzie nie splunąć, bardzo lubię ich chłodnik wink
                • anetapzn3 Re: Jakiś bar, obiady Stare Miasto, okolice... 28.07.17, 10:25
                  Dzięki dziewczyny, właśnie lokalizuję w google i zapisuję smile Skorzystamy.
              • malowanka06 Re: Jakiś bar, obiady Stare Miasto, okolice... 28.07.17, 12:12
                Manekin na Marszałkowskiej- dobra naleśnikarnia
                • barefoot_duck Re: Jakiś bar, obiady Stare Miasto, okolice... 28.07.17, 15:42
                  A w ramach atrakcji stanie w kolejce do Manekina wink Nie rozumiem tego fenomenu. Znaczy naleśniki pewnie i dobre, ale żeby w kolejce stać?!
    • c2h6 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 09:21
      anetapzn3 napisała:

> W planach CN Kopernik, Stadion, Muzeum Powstania, co poza tym?

Muzeum Powstania? A po cholerę? Żeby się potem zapisali do Obrony Terytorialnej?
      Stadion też nie bardzo wiem, co ma do obejrzenia, ale przynajmniej nie jest bezpośrednio szkodliwy.

A w Warszawie to cóż, Pałac Kultury, metro jako ciekawostka, jeżeli nie widzieli wcześniej choćby w Pradze i to by było na tyle. Zamku, mówisz, nie chcą oglądać. Skoro to chłopcy, to Muzeum Wojska Polskiego chyba jeszcze w Warschau jest.
      • ichi51e Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 16:14
        Imho Polin 100 razy lepszy niz Muzeum powstania
    • maniaczytania Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 09:39
      Starówka i jak będziesz w okolicach Zamku - wdrapcie się na wieżę przy kościele św. Anny - widoki fajniejsze niż z PKiN.
      Jeśli zahaczasz o weekend, to wieczorami w piątki oraz soboty o 21.30 są pokazy multimedialne w parku fontann pod Nowym Miastem.
    • grazbed Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 10:04
      Jeśli mieszkać będziesz w okolicy Muzeum Powstania to blisko macie do muzeum.gazownictwa.pl/kontakt/
      • verdana Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 10:19
        Jesli idziecie do Kopernika, to tuż obok jest ogród na dachu Biblioteki Uniwersyteckiej - bardzo warto obejrzeć.
        • truscaveczka Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 10:27
          Ogród z punktem widokowym cudowny <3 No i bulwary fajne, ale chyba dla młodszych jednak.
      • qwirkle Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 29.07.17, 09:18
        To miałam zaproponować smile od zeszłego roku jestem pod wrażeniem płuczki amoniaku (gaz tezeba było odazotować).
        Myślę, ze jak dasz do reki plansze z zagadkami dzieci starszych z gry 'raz dwa trzy warszawiakiem jesteś Ty' to może chlopakom się spodobać.
        Łazienki, muzeum myśliwstwa w czwartki ma wstęp wolny. W czwartki też otwiera podwoje Dział Starej Książki Medycznej przy ul. Jazdów1A, to jest tuż przy ul. Agrykola idąc od placu na rozdrożu: te rękopisy! Stare narzędzia lekarcie i z ciekawostek: eksponują tam dwa prawdziwe koltuny (Plica polonica). Moim dzieciom bardzo się tam podobałosmile
    • grazbed Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 10:35
      W okolicy MPW bardziej domowe jedzenie oferuje Szynk Warszawski.
      Idąc od MPW do Starówki na tzw. osi Saskiej masz nieco dalej Bar Kercelak (niedaleko domu Kereta - najwęższy dom) W pobliżu instalacji "Kładka Getta" na ul. Waliców masz Stołówkę w Chłopaków, 14 zł cały obiad z kompotem, typowy bar w którym jada całe Walicowosmile i okolice
      Dalej przy Hali Mirowskiej Corsco (przeniesieni z Pl. Zbawiciela).
      I w ogóle mnóstwo innych knajpek w okolicy i na trasie MPW - Stare Miasto. (np. Moja ostatnio ulubiona Munja)
      • anetapzn3 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 10:37
        Grazbed wielkie dzięki. Zapisuję.
        • grazbed Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 11:01
          Tylko uwaga, niedaleko siebie jest 1/ "Stołówka u chłopaków" czyli bar zjeść-wyjść i 2/ knajpka "U Chłopaków" z fajnym ogródkiem. Ci sami właściciele, inny klient i inne ceny. Oba lokale fajne.
          Blisko MPW macie też Warsaw Spire (najlepszy biurowiec 2016 w Europie) + Plac Europejski z fontannami - ładna okolica ale nie jako cel sam w sobie.
          Na ciepły wieczór z posączeniem drinka przy samym MPW od strony ul. Towarowej lansiarski "Pokój na Lato"
          • grazbed Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 11:07
            No i metro 2-ga linia (wejście z rondzie Daszyńskiego). Linia krótka ale o wiele ładniejsza niż 1-sza - szybki dojazd do CNK
        • mamma_2012 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 11:05
          Nie nastawiaj się na bary mleczne, bo nie warto.
          W tygodniu wszędzie znajdziecie lunche w dobrych cenach, w przyjemniejszych warunkach.
      • morgen_stern Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 09:07
        No ale Szynk Warszawski to nie jest tania restauracja smile chyba nie o to autorce chodziło.
    • swinka-morska Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 10:41
      Idźcie na Niewidzialną Wystawę, al. Jerozolimskie 123A (Reform Plaza, wysoki biurowiec blisko pl. Zawiszy).
      Stadion Legii - można umówić się na zwiedzanie, oprowadzają bardzi ciekawi ludzie, z chłopcami w tym wieku zdecydowanie warto.
    • tinatin Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 10:42
      Jedzenie: stołówka w CN Kopernik albo obok w Bibliotece Uniwersyteckiej. Sama biblioteka też warta obejrzenia. W dni robocze do 14 - stołówka Ministerstwa Kultury (vis a vis Pałacu Prezydenckiego, prawe skrzydło, wchodzi się z ulicy bez dokumentów), bar mleczny Freta róg Mostowej w dni robocze do 15.
      Zwiedzanie: Pałac Kultury (XXX piętro), wieża kościoła Św. Anny, można wypożyczyć rowery Veturilo i jeździć, zamiast chodzić. Wrażenie robi przejście podwórkami z Brackiej na Targową na Pradze. Jeśli twierdze, to może Cytadela. Stadion Legii jak najbardziej. Jeśli kanały i takie klimaty - Obiekt Alfa (bardzo gorąco polecam!!!). Muzeum Techniki, jeśli jeszcze nie zamknęli. Muzeum polskiej techniki wojskowej na Sadybie (fort i kupa fajnej broni na zewnątrz w jednym).
      Muzeum Powstania może (choć nie musi) być trudne dla 10-latka, bardzo mocno działa na zmysły. Koniecznie - Niewidzialna Wystawa (bilety koniecznie wcześniej, online).

Rozrywki: centrum wspinaczkowe Murall, park trampolin, bulwary wiślane.

Kanały takie prawdziwe też można zwiedzać, wbrew temu, co tu niektórzy piszą, ale trzeba polować na specjalne okazje. Piwnice pod Starym Miastem też są udostępnione do zwiedzania (strona Muzeum Warszawy), i to już bez okazji.
      • c2h6 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 10:46
        tinatin napisała:

> polecam!!!). Muzeum Techniki, jeśli jeszcze nie zamknęli. Muzeum polskiej tech

A, no właśnie - Muzeum Techniki.
        • kurt.wallander Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 11:03
          c2h6 napisała:

>
          > A, no właśnie - Muzeum Techniki.

Muzeum Techniki jest zamknięte.
        • grazbed Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 11:19
          Muzeum Techniki nadal jest nieczynne i nie wiadomo, czy nie zostanie w ogóle zlikwidowane.
    • mamma_2012 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 10:58
      Obiad możecie też zjeść w CNK, nawet w wersji niskobudżetowej, bo mają fajne, niedrogie, zestawy dnia.
      Jak będziecie przy stadionie możecie iść na Saską, dużo knajpek, tanio nie jest, ale coś znajdziecie, warto siąść choćby na kawę i lody.
      Może spacer bulwarami, może jakaś kręgielnia lub aquapark.
      Jeżeli w Waszej okolicy nie ma imaxu to możecie się wybrać.
      I warto znaleźć jakąś stronę typu "co się dzieje" i sprawdzić ofertę na dni, kiedy będziecie. W wakacje jest dużo imprez, pokazów, plenerowych wydarzeń.
      Pomyśl o ściągnięciu aplikacji do rowerów, bo w takim składzie moglibyście poruszać się w ten sposób.

• tol8 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 11:00
        Tak, jedzenie w Koperniku smaczne i tanie.
    • tol8 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 10:59
      Jesteśmy tam co roku z obecnie 12 i 14l. Co najbardziej lubią?
      Stadiony- jest ich kilka.
      Metro- wte i wewte.
      CN Kopernik do znudzenia.
      Pałac Kultury.
      Podziemia dworca centralnego
      Muzeum Kolei- naprawdę super.
      Park Szczęśliwicki- mnóstwo atrakcji.
      Centrum Handlowe- to sześciopiętrowe, nie pamiętam nazwy- Blue City? Arkadia?
      Starówka z murami
      Plaże nad Wisłą i łachy piachu od strony Wału Miedz.
      Lotnisko z tarasem widokowym.
      Łazienki- pawie głównie.
      Siedziby sejmu, premiera, Belweder.

Muzea, zabytki i kościoły to nuda dla dzieci w tym wieku.
      • anetapzn3 Narodowy czy Legia? 28.07.17, 11:17
        No właśnie, który stadion waszym zdaniem ciekawszy? Na który iść?
        • tinatin Re: Narodowy czy Legia? 28.07.17, 11:23
          Na Legii jest "prawdziwa piłka", Narodowy to wielka przestrzeń wystawowa, poza samym stadionem, mocno skomercjalizowana. Dla kibiców Legii odpowiedź jest oczywista, kibice Jagiellonii Białystok czy Korony Kielce w wieku wczesnonastoletnim mogą woleć Narodowy.
        • maniaczytania Re: Narodowy czy Legia? 28.07.17, 11:30
          po co wybierać? Można iść na obydwa smile Nie są zresztą od siebie daleko.
          • anetapzn3 Re: Narodowy czy Legia? 28.07.17, 11:38
            Możemy siłowo nie dac rady stąd pytanie.
            • grazbed Re: Narodowy czy Legia? 28.07.17, 11:43
              Ja bym sobie w ogóle odpuściła stadiony i wolała iść www.parklinowywarszawa.pl/ nad Wisłą. A jak już to jednak Legię, mniejszą, jak ktoś napisał. Więcej tam piłki.
      • anetapzn3 Muzeum Powstania Warszawskiego z przewodnikiem? 28.07.17, 11:26
        No właśnie, czy warto decydować sie na opcję z miejscowym muzealnym przewodnikiem dla naszej 5cioosobowej grupki? Ktoś tak zwiedzał? Damy radę bez czy lepiej do dzieci przemówi opowiadanie przewodnika? Jak to wygląda?
        Nie chodzi mi o koszt przewodnika, ale o to czy warto. Czasami są tacy nudzący przewodnicy, że szok.
      • magia Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 30.07.17, 11:10
        Też dorzucam Park SzczEsliwicki.
        Zaskoczyło mnie że tor saneczkowy i pontony na stoku to wystarczy żeby dzieciakom w każdym wieku zapewnić dzień świetnej rozrywki.
    • cosinuss Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 12:08
      Podbijam Niewidzialną wystawę.
      A zainspirowana wizytą w Wiedniu właśnie sprawdziłam, że istnieje coś takiego jak Warsaw Pass. Zerknij na ofertę, bo w Wiedniu zaoszczędziłam 50% na biletach. Widzę, ze nawet CNK ją honoruje. I wchodzi się bez kolejki wszędzie i jeździ takim śmiesznym piętrowcem po mieście.
      A wege jedzenie za rozsądną kasę i nie jakieś wydumane to bary mleczne Krowa, czyli mleczarnia jerozolimska. Np Emilii Plater 47 - naprzeciwko Pałacu kultury, Nowowiejska 6 - tuż przed Placem Zbawiciela. A na Woli Vega bar obok Hali Mirowskiej www.vega-warszawa.pl/index.php.
      • cosinuss Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 12:18
        tzn mleczarnie nie są typowo wege, ale oznaczają wyraźnie co jest a co nie. Mekka studentów i uczniów. Bardzo dobre jedzenie i niewydumane. Bo mogę Ci tez podrzucić parę adresów, gdzie samo studiowanie karty jest super zabawą np: "młode ziemniaki ze świeżym koperkiem, masłem, gałązkami świeżego tymianku i oryginalną francuską musztardą Dijon oprószone różową sola himalajską". To autentyk, podano nam je w ekologicznych miseczkach wytłoczonych z masy otrębowej i ze sztućcami jednorazowymi z drewna.
        • karola2122 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 17:28
          cosinuss napisał(a):

> tzn mleczarnie nie są typowo wege, ale oznaczają wyraźnie co jest a co nie. Mek
          > ka studentów i uczniów.

I meneli wink Siedzą w barze mlecznym przy Nowym Świecie i i czekają, aż ktoś zostawi coś na talerzu wink Potem lapią i dojadają. Jeszcze jeden bar mleczny jest niedaleko stamtąd, w kierunku palmy i prawo (ktoś już napisał). Po drodzę będziesz miała pizzę, nie sieciówkę, także na kawałki - 7 zł za kawałek. Pomiędzy nimi Kebab King, gdzie w tygodniu są zestawy luchch'owe - za 15 zł miseczka zupy z soczewicy/czegos podobnego z cytrynką, kebab, mała baklawa i napój; ew. za 18 podobny, ale wegetariański. Jeszcze wcześniej - nadziewany ziemniak, taki duży, z różnymi rodzajami nadzienia, niektóre są dobre, napoje tam natomiast odradzam. Na równoległej bar wegetariański, nie pamiętam nazwy, byłam tam raz, było OK. W okolicach Nowego Świata jest też MD dla tych, kto lubi jeszcze mniej zdrowe jedzenie, i jeszcze pełno różnych miejsc z tańszymi zestawami lunch'owymi.

Możecie jeszcze pójść do muzeum Polin (czwartki gratis?), muzeum Chopina niedaleko Nowego Świata (niedziela gratis?), Zamek Królewski też niedaleko (niedziela gratis), Muzeum Narodowe też blisko i też (kiedyś) gratis, a nawet do zoo. Muzeum Powstania Warszawskiego, czemu nie. O Koperniku już wiesz. Przy okazji bulwary wiślane. Oczywiście Starówka, itd.
          • karola2122 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 17:31
            Tramwaj - jest jakaś linia turystyczna.
          • qwirkle Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 29.07.17, 09:28

> muzeum Chopina niedal
            > eko Nowego Świata (niedziela gratis?),

Liczcie się z tym, że bezplatne bilety i karty dostaniecie na odległą godzinę, jeżeli będzie dużo ludzi, bo wejścia mają limitowane.

Zamek Królewski też niedaleko (niedziela
            > gratis), Muzeum Narodowe też blisko i też (kiedyś) gratis,

Działa u nich 'muzeum za złotówkę. W czwartki wieczorem są tansze bilety
        • anetapzn3 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 29.07.17, 08:50
          Cosinuss nie big_grin serdecznie dziekuję za otrębową miseczkę big_grin big_grin z innych namiarów na 100% skorzystam.
    • issa-a Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 13:47
      to ja niekonwencjonalnie zaproponuje - cmentarz Wojskowy (ważne! bo sa drugie Powązki) Powązkowski a tam pomnik ostatniej katastrofy smoleńskiej, ale są i wcześniejsze katastrofy (dwie) oraz "łączka" czyli ofiary stalinowskie.
      No i, oczywiscie, wieczorem fontanny przy zamku krolewskim (pokaz).
      Żarcie to nie wiem bo stołuje sie w domu a okazjonalnie to gdzie sie da akurat.

• c2h6 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 14:38
        issa-a napisała:

> to ja niekonwencjonalnie zaproponuje - cmentarz Wojskowy (ważne! bo sa drugie
        > Powązki) Powązkowski a tam pomnik ostatniej katastrofy smoleńskiej, ale są i wc
        > ześniejsze katastrofy (dwie) oraz "łączka" czyli ofiary stalinowskie.

Głupie żarty.
        • malowanka06 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 14:51
          ej, ja byłam z 6latką i cmentarz zrobił na niej wrażenie- np zapalała znicz przy pomnikach Szarych Szeregów, przy Brzechwie.
          Można nostalgicznie i z historią spędzić trochę czasu, opowiadając o pisarzach np
          Przy ofiarach katastrof nie byłam.
          • anetapzn3 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 29.07.17, 08:51
            Issa, malowanka świetny pomysł, skorzystam dzięki.
          • c2h6 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 07:32
            malowanka06 napisała:

> ej, ja byłam z 6latką i cmentarz zrobił na niej wrażenie- np zapalała znicz prz
            > y pomnikach Szarych Szeregów, przy Brzechwie.
            > Można nostalgicznie i z historią spędzić trochę czasu, opowiadając o pisarzach
            > np

Cmentarz jako taki można zwiedzić, ale no kurde, przecież nie z naciskiem na takie rzeczy jak pomnik latających "nisko, ale bezpiecznie", czy te całe "łączki". Nawet Szare Szeregi są baaaaardzo wątpliwe wychowawczo.
    • onnomatopeja Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 13:56
      Zarezerwuj sobie, autorko wątku, pokaźną sumę na bilety wstępu - na park linowy (trasa wysoka) bilety wstępu do Kopernika (z miniwarsztatami) plus jakieś muzeum potrzebne jest na trzy osoby minimum trzysta złotych, plus obiady plus gofry plus przejazdy - na dzień konieczne jest min. pięćset złotych.
      • anetapzn3 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 29.07.17, 08:55
        onnomatopeja spoko, damy radę, skorzystamy też z polecanej tu warsaw pass, przejazdów turyst. autobusem, darmowego Kopernika etc.
        Trudno, jestem przygotowana (raczej big_grin ) na wydatki. Coś za coś. Za darmo to mogę w tv albo w przewodniku obejrzeć. Chcę synom pokazać (sama tez chętnie zobaczę, przypomnę sobie niektóre miejsca, które widziałam xxxx lat temu), urozmaicić im wakacje, czegoś nauczyć (dodatkowa lekcja historii) to trzeba zapłacić za to.
    • stara.gropa Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 14:07
      Jeśli chłopcy lubią podziemia, to może fort Traugutta i jego korytarze? Niedaleko Nowego Miasta.
      fl2004.republika.pl/trasa.html
      • stara.gropa Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 14:08
        Tfu, pomyliłam się, fort Legionów w parku Traugutta. smile
    • an.16 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 14:45
      Mieszkam w Wwie ale MPW omijam szerokim łukiem. Po co dzieciom zakłamana historia? Kopernik - słabe na lato - tłumy i kolejki (ponoć) do ciekawszych atrakcji. Postaw na atrakcje letnie, na dworze. Ogrody na Bibliotece, Starówka, Łazienki, bulwary wiślane. Wejdźcie do jakiejś stacji metra. I naprawdę zależy wam na obiadach "domowych"??? Moje dzieci na takie przybytki reagują alergicznie. Zabierz ich na sushi, chińskie dim sumy czy coś meksykańskiego.
      • tinatin Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 15:03
        To, jak przedstawisz historię w MPW zależy od ciebie. Natomiast MPW jest super, żeby pokazać, że muzeum jako instytucja to NIE JEST nudne miejsce. Owszem, jest przeładowane interaktywnością, ale to człowiek rozumie z czasem. Dla nastolatków idealne. Z tym, że nadal mam wątpliwości, czy jest OK dla 10-latka.
        • an.16 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 15:32
          Nie zgadzam się. MPW prowadzi kłamliwą narrację o Powstaniu. Po to jest to muzeum. Nie wybiorę się tam po to, aby było kanwą mojej opowieści "ale wiecie moi drodzy bohaterstwo powstańców nie było niczym innym niż dzisiejsze walki młodych Palestyńczyków wzrosłych pod okupacja, a całe Powstanie zupełnie zbędnym przelewem krwi i zagładą miasta wywołanymi przez nieodpowiedzialnych politykierów, którzy na dodatek dzisiaj są czczeni jak bohaterowie". Po co dzieciom w wakacje takie historie? Nie lubię tez wszechobecnej interaktywności - grzechu również CK.
          • labianka Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 16:11
            Ja też uważam, że interaktywność zupełnie kłóci się z pamięcią o Powstaniu Warszawskim i może jestem juz baaaardzo starą ciotką, ale nie i już. Doceniam ogrom pracy włożonej w gromadzenie i przechowywanie wiedzy o Powstańcach i Powstaniu, ale zabawy w powstanie nie zaakceptuję. Co innego, gdy ludzie począwszy od nastolatków angażują się w grupy rekonstrukcyjne, tu już jestem w stanie zrozumieć, że to forma przepracowania tej traumy.
            No ale, jeśli ktoś przyjeżdża turystycznie do W-wy to Powstania tak czy siak nie uniknie. A że latem chłopaki będą, proponuję wejść na Kopiec Powstania Warszawskiego zwany też Kopcem Czerniakowskim (na Bartycką trzeba podjechać, wygooglaj o tym kopcu). Na kopiec wiodą podobno najdłuższe schody w całej W-wie, ale nie jest to żaden wielki wyczyn, na górze wspaniała panorama. Inna pamiątka widoczna w panoramie miasta to Maszt Wolności stojący na dawnym Rondzie Babka przy Arkadii.
            A inne aktualnie modne muzeum to Polin.

Abstrahując od historii zwróciłabym uwagę chłopaków na fakt, że rok 2017 jest rokiem rzeki Wisły: www.rokwisly.pl/. Z tej okazji powstało nowe muzeum: artmuseum.pl/pl/muzeum.
            Co do wynajmowania przewodnika: imo jeśli chłopcy nie dadzą się namówić na samodzielne poszukiwania, to tak. Ale może im zaproponować, zeby jeszcze przed przyjazdem wyszukali sobie w necie swój ulubiony most. Polecam Świętokrzyski, bo nowy, wantowy, odbywa sie na nim lokalny ruch, rzut beretem od Kopernika (po drodze słynny pomnik SYrenki). Można się nim przedreptać w stronę Stadionu Narodowego, zobaczyć na wyciągnięcie ręki, jaki to kolos i wrócić metrem pod Wisła.
            A atrakcji chętnie zaliczanych przez nastoletnich warszawiaków polecam hangar 646 (zobacz na yt vloga treneiro) i Fun Climb (tam treneiro tez byli).

Ztm (ztm.waw.pl) ma w ofercie bilet weekendowy za 40 zł/5 osób. Imo warto nabyć, zeby metrem sie wyjeździć (stacja Plac Wilsona b. ciekawa pod wzgledem architektonicznym, zdobyła nagrody w międzynar. konk. architektonicznych) dla odmiany stacje ursysonwskie miały służyć za schrony i tak też sie prezentują. Polecam linię turystyczną 180, można sobie zrobić hop on hop off, bo ten czerwony autobuś hop on hop off jakis horrendalnie drogi był w ubieglym roku: ok. 50 zeta/osoby?
            • anetapzn3 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 29.07.17, 09:04
              labianka napisała:

> Ja też uważam, że interaktywność zupełnie kłóci się z pamięcią o Powstaniu Wars
              > zawskim

Dla mnie interaktywność jakiegokolwiek muzeum jest zaletą, która może zaciekawić młodszych odwiedzajacych, a nie tylko gablotka, eksponat. Doskonałym przykładem jest Muzeum na Monte Cassino. Oczywiście jest ono mniejsze obszarowo, ale także w części interaktywne.

> A inne aktualnie modne muzeum to Polin.

10-latka nie wezmę do Polin, choc ja chciałabym iść, ale może innym razem.

• issa-a Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 18:04
            >a całe Powstanie zupełnie zbędnym przelewem krwi i zagładą miasta wywołanymi przez nieodpowiedzialnych politykierów, którzy na dodatek dzisiaj są czczeni jak bohaterowie"

moze ty sie nie zgadzasz bo moze ciebie akurat ta "klamliwa narracja" nie dotknela osobiscie.
            Mnie i moja rodzine dotkneła i niestety, w sposob negatywny.
            Gdyby nie powstanie to moja babcia (juz wojenna wdowa) przezylaby wojne (odniosła śmiertelne rany w PW) a moja matka nie zostalaby dzieckiem - sierota. Matka moglaby się wykształcić zamiast isc do pracy, kiedy to tylko stało sie mozliwe. Dodatkowo babcia moglaby jej odradzic malzeństwo w wieku 19 lat, z wakacyjna "milością" i matka nie zostałaby 5 lat później samotną matką z 2 dzieci. A nawet gdyby to wszystko sie stalo to na pewno babcia (która kochała dzieci) pomogłaby swojej najmlodszej córce-samotnej matce, w opiece nad jej mocno małoletnimi dziecmi a ja nie trafiłabym do tygodniowego złobka i nie spędziłabym całego dzieciństwa z kluczem na szyi, podrzucana do żlobkow, przedszkoli i swietlic szkolnych. Dodatkowo bylabym otoczona babcina miloscią, ktora (podobno) nie ma sobie równych. Tymczasem nie byłam otoczona zadna milościa bo babci nie miałam a matka harowała na kilku etatach, wracając do domu po 20.
            Tak, że wiesz... fajnie być bohaterem i czcic bohaterów, z bezpiecznej odległosci. Ja wolałabym normalna rodzine zamiast tamtego bohaterstwa, tym bardziej, ze własnie nikomu to bohaterstwo nie było potrzebne. Warszawa była wolna 3 mies poźniej. Tyle zabrakło mojej babci do zycia. A mnie do względnie normalnego dzieciństwa.
            • an.16 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 29.07.17, 09:15
              Zupełnie nie zrozumiałaś mojego wpisu. PrZecież mówię że powstanie było błędem i niepotrzebna tragedia miasta i jego mieszkańców.
              • issa-a Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 29.07.17, 17:25
                trudno bylo to inaczej zrozumiec w twoim przekazie.
                Ale nie chcę tego ciągnac bo nie o tym wątek.
              • c2h6 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 07:37
                an.16 napisała:

> Zupełnie nie zrozumiałaś mojego wpisu. PrZecież mówię że powstanie było błędem
                > i niepotrzebna tragedia miasta i jego mieszkańców.

I Muzeum Powstania tak to ujmuje? Przypuszczam, że wątpię.
            • arwena_11 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 08:18
              Trzy miesiące później, Warszawa nie była wolna, tylko pod kolejną okupacją. Moi dziadkowie też brali udział w Powstaniu. W ich kamienicy na Starym mieście mieli punkt kontaktowy, skład broni. Dziadek walczył od początku, babcia opiekowała się kilkuletnią córką i pomagała jak mogła żywiąc Powstańców.
              NIGDY żadne z nich nie powiedziało o Powstaniu, że było nie potrzebne. Znałam wiele osób, które w PW straciły rodziny i też żadna nie powiedziała, że było nie potrzebne. Jedyny błąd dowództwa, to to, że wierzyli w pomoc ruskich. A te sk....syny stały na Pradze i patrzyły jak stolica się wykrwawia. Żeby potem było łatwiej ją wziąć pod but.
              Dla wielu powstańców lepiej było zginąć w walce o wolność, niż potem w "wolnej" Polsce z rąk czerwonej hołoty czy ich polskich pachołków z UB.
              • c2h6 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 08:21
                arwena_11 napisała:

> li punkt kontaktowy, skład broni. Dziadek walczył od początku, babcia opiekował
                > a się kilkuletnią córką i pomagała jak mogła żywiąc Powstańców.
                > NIGDY żadne z nich nie powiedziało o Powstaniu, że było nie potrzebne. Znałam w

Taka odmiana syndromu sztokholmskiego.
                • arwena_11 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 09:03
                  Nic z tego. Po 5 latach okupacji i bania się na każdym kroku o swoje życie, ludzie chcieli wziąć sprawy we własne ręce i liczyli na sojuszników. Nie przewidzieli, że za Wisłą stoją kolejni okupanci a nie sojusznicy.
                  • c2h6 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 09:34
                    arwena_11 napisała:

> Nic z tego. Po 5 latach okupacji i bania się na każdym kroku o swoje życie, lud
                    > zie chcieli wziąć sprawy we własne ręce i liczyli na sojuszników. Nie przewidzi
                    > eli, że za Wisłą stoją kolejni okupanci a nie sojusznicy.

To jest wytłumaczeniem entuzjazmu u niektórych na początku powstania, a nie zamknięcia na krytyczną ocenę po klęsce.
                    • arwena_11 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 10:16
                      Tyko ta klęska miała wiele przyczyn. Główną był brak pomocy od ruskich.

Wielu powstańców mówiło, że lepiej było zginąć w PW, niż potem być prześladowanym przez "wolną" ojczyznę.
                      • c2h6 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 11:22
                        arwena_11 napisała:

> Tyko ta klęska miała wiele przyczyn. Główną był brak pomocy od ruskich.

Ta klęska miała jedną przyczynę: "szlachta na koń wsiędzie, ja z synowcem na czele i? jakoś to będzie". Muzeum Powstania służy utrzymaniu w dzieciach tej postawy.
          • anetapzn3 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 29.07.17, 09:16
            an.16 napisała:

> Nie zgadzam się. MPW prowadzi kłamliwą narrację o Powstaniu.

Ja nie neguję, może jest jak piszesz. Ale co konkretnie jest tam źle o przedstawione. Czy chodzi o to, że ukazuje powstańców i sam zryw jako cud miód bohaterski (tak wywnioskowałam z Twojego wpisu),czy o coś innego? Nie byłam,stąd pytanie. A chciałabym się przygotować na jakąś kontrę i przedstawić synom odpowiedni punkt widzenia.
            • arwena_11 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 08:24
              Widziałaś film o Powstaniu z autentycznych kronik filmowych? Ludzie pragnęli wolności, chcieli ją sobie wywalczyć. Myśleli, że skoro ruscy to sojusznicy - pomogą i uda się odbić stolicę. Początek powstania to była euforia i wśród powstańców i cywili. Powstania nie można oceniać z naszej perspektywy. Bo my wiemy co było dalej, jak się skończyło.
              Lepiej było zginąć w walce o wolność niż z rąk zdrajców i czerwonej hołoty.
              • c2h6 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 08:38
                arwena_11 napisała:

> Widziałaś film o Powstaniu z autentycznych kronik filmowych? Ludzie pragnęli wo

Z odpowiednio zmontowanych autentycznych nagrań to ja za niewielką opłatą nakręcę film o tym, jak ludzie pragnęli ujawnienia prawdy o zamachu w Smoleńsku i jaką jaskółką nadziei był dla nich Macierewicz.
              • taki-sobie-nick Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 21:24
                Powstania nie można oceniać z naszej perspektywy

Tak się składa, że innej nie mam.
        • anetapzn3 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 29.07.17, 08:56
          tinatin napisała:

> To, jak przedstawisz historię w MPW zależy od ciebie. Natomiast MPW jest super,
          > żeby pokazać, że muzeum jako instytucja to NIE JEST nudne miejsce.

Dokładnie tak samo myślę.

• anetapzn3 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 29.07.17, 09:14
          tinatin napisała:

Z tym, że nadal mam wątpliwości, czy jest OK dla 10-latka.

Wejście juz zarezerwowane, najwyżej wyjdziemy, jak uznam, że coś mi pod względem przedstawienia historii bardzo nie podpasuje, albo młodszego syna nie będzie interesowało. Nic na siłę. Ale chciałabym, żeby zobaczyli.
        • qwirkle Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 29.07.17, 09:32
          tinatin napisała:

> To, jak przedstawisz historię w MPW zależy od ciebie. Natomiast MPW jest super,
          > żeby pokazać, że muzeum jako instytucja to NIE JEST nudne miejsce. Owszem, jes
          > t przeładowane interaktywnością, ale to człowiek rozumie z czasem. Dla nastolat
          > ków idealne. Z tym, że nadal mam wątpliwości, czy jest OK dla 10-latka.

Przeladowane inreraktywnością jest Polin. Brr. 10 latek zniesie spokojnie to muzeum
      • anetapzn3 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 29.07.17, 09:10
        an.16 napisała:

Wejdźcie do jakiejś stacji metra.

Stacja metra to akurat żadna atrakcja. Chłopcy sporo razy jeździli czy to w Pradze, Wiedniu, czy u dziadków w Atenach (chociaż to ostatnie metro syf lekki) . Bez obrazy, ale jak mi ktoś poleca przejażdżkę metrem, czy wejście na stację metra, to czuję się jak 15-20 lat temu, jak się do stolicy jeżdziło z wycieczką i wszystko miało z założenia robić efekt wow.

I naprawdę zależy wam na o
        > biadach "domowych"??? Moje dzieci na takie przybytki reagują alergicznie. Zabie
        > rz ich na sushi, chińskie dim sumy czy coś meksykańskiego.

Tak, zależy mi na obiadach ala domowe, co nie znaczy, że codziennie będziemy jeść kotlety.
        Meksykańskiego nikt z nas nie lubi, a chińszczyznę czy sushi 1-2x w miesiącu jemy. Młodszy poza tym sushi nie tknie.
    • ewa_mama_jasia Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 15:08
      Jeśli chodzi o podziemia, możesz zapytać tam www.facebook.com/zbyszko.zfortecy
      Wycieczki do tego fortu organizują różni ludzie, ale ten facet odpowiada z ramienia fortu. Będzie wiedział, co i kiedy się szykuje. Nie byłam jeszcze, zamierzam być, ale jak to jest kiedy atrakcję mam koło siebie - zawsze zdążę smile
    • beti_1975 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 15:17
      Moje dzieci (10 i 11 lat) akurat lubia muzea (choć na pewno nie wszystkie! to zależy od muzeum i od formy zwiedzania) więc może być różnie.
      Ale polecić chciałam Muzeum pieniądza. Nie zauważyłam by ktoś o tym pisał
      www.nbp.pl/home.aspx?f=/cp/info.html
      a jest świetne! bardzo nowoczesne, interaktywne a dodatkowo zwiedzanie jest w 100% gratis (każdego dnia)
      Muzeum jest bardzo duże – jest tam omawiana historia płatności i pieniędzy, fałszowanie, produkcja pieniędzy, bank centralny, giełda, skarbiec, bankowość na ziemiach polskich, numizmatyka, bankomat (np. każde dziecko samodzielnie obsługuje bankomat i dostaje certyfikat) – i mnóstwo innych.
      Minusem jak dla nas było tylko to, że zwiedzanie z przewodnikiem (co zawsze wolimy) jest tylko dla grup zorganizowanych. Ostatecznie zebrałam grupę wśród znajomych. Ale na pewno warto tak czy inaczej, szczególnie że to ścisłe centrum, więc nie jest daleko nawet tak "przy okazji"
      • beti_1975 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 15:18
        I jeszcze polecam śledzenie różnych propozycji "za free" (jest tego mnóstwo) - np. mój 11 latek był zachwycony jak zabraliśmy go z kolegą na spacer po Starówce z przewodnikiem pod hasłem "z duchami" (różne legendy i opowieści warszawskie z duchami w tle)
        • naturella Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 15:38
          Nie wiem, czy był wcześniej proponowany, ale może rejs tramwajem wodnym po Wiśle? Albo do Serocka? Tu więcej info:
          amp.warszawa.eska.pl/komunikacja/warszawskie-linie-turystyczne-2017-promy-przez-wisle-tramwaj-wodny-wars-statek-do-serocka-informator/427657
          • labianka Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 16:17
            Przymierzałam się kiedyś do tego z dzieciakami, ale zrezygnowałam, gdy przeczytałam relacje z wyprawy. Stateczki mocno zdezelowane, informacja szwankuje - ludzie zjawili sie we wskazanym miejscu i czasie, a tu okazalo się, że statek odpływa z innej przystani, bo niski poziom wody. Czeski film się zrobił. Wycieczka jest bardzo długa - płynie się godzinami i to podobno przypomina bardziej kultowy "rejs" niż atrakcję turystyczną dla młodziaków, którzy niekoniecznie będą podziwiać ptactwo i szuwary smile Cały dzień na to trzeba zarezerwować, ale co kto lubi smile
      • kurt.wallander Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 28.07.17, 18:31
        beti_1975 napisała:

> Moje dzieci (10 i 11 lat) akurat lubia muzea (choć na pewno nie wszystkie! to z
        > ależy od muzeum i od formy zwiedzania) więc może być różnie.
        > Ale polecić chciałam Muzeum pieniądza.

Zaciekawiło mnie to muzeum. Jak myślisz - jest szansa, że zainteresuje dzieci w składzie: 3 dziewczynki w wieku 11, 13, 15, oraz chłopiec 7-letni?
        • anetapzn3 Muzeum Polin 29.07.17, 09:19
          Któraś była? Bożesz jak mnie korci, tym bardziej, że na warsaw pass darmo. Ale z 10-latkiem jakoś sobie nie wyobrażam.
          Opowiedzcie dziewczyny, jak tam jest. Warto obgryzać paznokcie ze stresu, że nie pójdę, a moze przecietny 10-latek będzie jednak zainteresowany (chociaż wątpię sad ?
          • anetapzn3 Park Szczęśliwicki...? 29.07.17, 09:20
            No właśnie,dziewczyny, co tam takiego jest, że wszyscy, ale to absolutnie wszyscy mi polecają smile
            Tzn. wygooglałam sobie i w sieci jakos ochów i achów nie budzi....ale może to takie sieciowe wrażenie?
            • tinatin Re: Park Szczęśliwicki...? 29.07.17, 11:01
              Żeby tam specjalnie jechać z innego miasta to nie... ale miły park z wieloma atrakcjami i np. najlepszy w wwie basen odkryty.
              • beti_1975 Re: Park Szczęśliwicki...? 30.07.17, 13:56
                Miły park. ALe dla moich dzieci największą atrakcją jest sztuczny tor saneczkowy oraz - latem - zjazd z górki narciarskiej w pontonach
          • qwirkle Re: Muzeum Polin 29.07.17, 09:39
            Pójdź. Zobaczysz sama i zdecydujesz czy to Ci sie podoba czy nie. Licz na to 2,5godziny.
            Dużo ekranów LCD, głośników, szeptów, przyśpiewek, kopii dokumentów przyznajacych prawa przeplatających sie z masakrami na Żydach; gdybym nie była tam w wiadomym celu, spędzilibyśmy tam wiecej czasu wyszłabym z wiekszym bólem głowy. Moje koleżanki są zachwycone tym muzeum, ja nie. Moje dzieci lubią takie migajace obrazki, ale stwierdziły, ze za dużo tego było wink
          • tinatin Re: Muzeum Polin 29.07.17, 10:59
            Polin jak najbardziej się nadaje dla dzieci. Historia Żydów polskich to nie tylko Zagłada smile A łatwiej będzie dzieciakom zrozumieć np. wstawki na warszawskich chodnikach o murze getta itd.
        • beti_1975 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 30.07.17, 13:54
          Moja córka miała 8 lat, był z nami drugi 8-latek i jeden 7 - latek i wszystkim się podobało. ALe to zależy jakie dzieci. Bo wśród znajomych mamy 9-latkę której nigdy nie interesuje nic, nie lubi zwiedzania, oglądania etc. Lae jest też w muzeum kilka miejsc gdzie dziecko tak czy inaczej może się zająć (np. jakaś pseuda gra multimedialna, wspomniany bankomat, odgadywanie które bankonoty są fałszywe w witrynce (notabene pochodzą one z prawdziwych spraw sądowych), dotkniecie i próba podniesienia prawdziwej sztabki złota, etc etc - więc nawet jak dziecko nie bardzo zainteresuje się treściami to coś tam zawsze go zajmie. Choć poniżej 7 roku życia chyba nie polecam.
          • kurt.wallander Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 30.07.17, 17:13
            beti_1975 napisała:

> Moja córka miała 8 lat, był z nami drugi 8-latek i jeden 7 - latek i wszystkim
            > się podobało.

Bylismy dzisiaj, podobało się. Co prawda, było trochę dziwnie, bo przyszło duzo osób, podzielono więc zwiedzających na 3 grupy, w tym grupę oddzielną dla dzieci, więc ja zwiedzałam sama. I trochę ten najmłodszy brykał swoim starszym "opiekunkom", więc dziewczyny były nieco zmęczone psychicznie wink , ale samo muzeum bardzo sie podobało. Chyba wybierzemy się kiedys jeszcze raz na indywidualne zwiedzanie, żeby przy tym, co nas najbardziej zainteresuje spędzić więcej czasu.
            • beti_1975 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 30.07.17, 21:06
              Cieszę sie😀 Zdecydowanie to muzeum ma za słaba promocje moim zdaniem
        • c2h6 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 07:33
          kurt.wallander napisała:

> > Ale polecić chciałam Muzeum pieniądza.
          >
          > Zaciekawiło mnie to muzeum. Jak myślisz - jest szansa, że zainteresuje dzieci w
          > składzie: 3 dziewczynki w wieku 11, 13, 15, oraz chłopiec 7-letni?

A nie najprościej zapytać te dzieci, jeżeli sama tego nie wyczuwasz?
          • kurt.wallander Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 10:46
            c2h6 napisała:

>
            > A nie najprościej zapytać te dzieci, jeżeli sama tego nie wyczuwasz?

A skąd dzieci mają wiedzieć, czy będzie ciekawe coś, czego jeszcze nie widziały? Nawet najciekawszy temat może byc podany w nieinteresujący sposób. I vice versa. Może byc też tak, że przekaz jest super dla dzieci w wieku przedszkolno-wczesnoszkolnym, a dla starszych zbyt infantylny. I odwrotnie, oczywiście.

Ale jesteśmy juz po, więc mogę powiedzieć, że się podobało.
            • c2h6 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 10:58
              kurt.wallander napisała:

> c2h6 napisała:
              >
              >
              > >
              > > A nie najprościej zapytać te dzieci, jeżeli sama tego nie wyczuwasz?
              >
              > A skąd dzieci mają wiedzieć, czy będzie ciekawe coś, czego jeszcze nie widziały

No chyba prędzej te dzieci, niż przypadkowe ematki, które ich w życiu na oczy nie widziały.
              • kurt.wallander Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 11:04
                c2h6 napisała:

> No chyba prędzej te dzieci, niż przypadkowe ematki, które ich w życiu na oczy n
                > ie widziały.

Pytałam nie przypadkowych ematek, tylko osoby, która w tym muzeum była! Ogarnij się i czytaj drzewko ze zrozumieniem, zresztą cytowałam osobę, do której skierowane było pytanie.
                • c2h6 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 11:26
                  kurt.wallander napisała:

> > No chyba prędzej te dzieci, niż przypadkowe ematki, które ich w życiu na
                  > oczy n
                  > > ie widziały.
                  >
                  > Pytałam nie przypadkowych ematek, tylko osoby, która w tym muzeum była! Ogarnij
                  > się i czytaj drzewko ze zrozumieniem, zresztą cytowałam osobę, do której skier
                  > owane było pytanie.

OJP uncertain
                  Tak, widzę, kogo pytałaś. Przypadkową forumkę, która co prawda była w muzeum, ale za to na oczy nie widziała Twoich dzieci.
                  • kurt.wallander Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 13:08
                    c2h6 napisała:

>
                    > OJP uncertain
                    > Tak, widzę, kogo pytałaś. Przypadkową forumkę, która co prawda była w muzeum, a
                    > le za to na oczy nie widziała Twoich dzieci.

Ale ja nie prosiłam o szczegółowa analizę, czy zainteresuje konkretnie moje dzieci, tylko czy może byc ciekawa dla dzieci o tak sporym rozrzucie wiekowym. Osoba , która była w muzeum prawidłowo oceniła moje pytanie, i udzieliła satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Czego JESZCZE nie rozumiesz?
                    • c2h6 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 13:39
                      kurt.wallander napisała:

> jonującej mnie odpowiedzi. Czego JESZCZE nie rozumiesz?

Cały czas tego samego: jak jest sens pytania obcej osoby o to, co się spodoba moim dzieciom. Ale widzę, że nie dociera.

• kurt.wallander Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 15:10
                        c2h6 napisała:

>
                        > Cały czas tego samego: jak jest sens pytania obcej osoby o to, co się sp
                        > odoba moim dzieciom. Ale widzę, że nie dociera.
                        >
                        Do ciebie nie dociera to co ja piszę. Są takie muzea, wystawy czy sposoby prezentacji, po których widać, że większość 7-latków jest po prostu za młoda, by docenić, i vice versa -
                        takie wystawy, na których prawie każdy 15-latek sie wynudzi, bo poziom dostosowany jest do dzieci np. w wieku przedszkolnym. I nie trzeba znać konkretnych osób, by im coś w tym kontekście polecać lub nie.
    • anetapzn3 Pytanko logistyczne jeszcze mam-okolice Polin 29.07.17, 09:55
      Okazało się, że najprawdopodobniej moja mama z nami pojedzie na podbój stolicysmile Ja bardzo chcę iść do Muzeum Polin, ale w międzyczasie chciałabym coś innego polecić chłopcom i mojej mamie. Czy jakaś atrakcja coś takiego jest w pobliżu Polin, coś co możecie polecić?
      Ile czasu na Polin przeznaczyć? Tzn. wiem i cały dzień można, ale tak sensownie- 2-2,5 godziny?

Dziewczyny, dzięki za wszystkie rady. Jesteście niesamowite smile
      • qwirkle Re: Pytanko logistyczne jeszcze mam-okolice Polin 29.07.17, 10:46
        Idźcie wszyscy do Polin na 2-2.5 godziny . będziecie mieć wspólny temat do dyslusji. Serio.
      • malowanka06 Re: Pytanko logistyczne jeszcze mam-okolice Polin 29.07.17, 13:30
        Nie byłam w Polin, ale była moja córka, mama i mąż i wszyscy są zachwyceni. Spodziewali się zagłady a jest i ona, ale nie na głównym miejscu. Na głównym jest cała historia Żydów.
        Polecam polecaną wcześniej tutaj Niewidzialną Wystawę. Może mama z dziećmi pójdzie tam zamiast Polin, jak nie chcą
    • labianka Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 12:08
      Może Aneta już w W-wie, ale podbijam wątek, bo ciekawy i chyba wiecznie aktualny - zawsze przecież jakąś ematulę z przychówkiem lub bez do stolycy może przywiać wink

Przypomniało mi się, że w tym roku przypada 150. rocznica urodzin Marii Curie (z domu Skłodowkiej smile - super postać dla chłopaków, prawda wink
      Ulotkę - mini przewodniczek stąd można wydruknąć:
      www.warsawtour.pl/sites/default/files/repozytorium/broszury/pl/msc_pl_2016-2-strony-obok.pdf
      i w drogę, najlepiej miejskim rowerem. Na czas wizyty w Polin, zaproponowałabym Babci przechadzkę śladami Marysi. Wiosną byłam w muzeum MS-C jeszcze w starej siedzibie, ale na dniach miało się otworzyć nowe (też przy Freta, po drugiej stronie ulicy, jakby upał był nieznośny zakładam, że tam już klimę zainstalowali).

No i jeszcze dla tego 10 - latka przypomniało mi się, że ja młodszym dzieciom zawsze proponuję, żeby odnalazły w W-wie tyle syrenek, ile tylko się da. Bo oprócz tych najsłynniejszych: nad Wisłą i na Rynku Starego Miasta jest jeszcze np. ta na wiadukcie nad ulicą Karową - moja ulubiona i wiele innych, oczy wokół głowy i szukaćsmile

A i jeszcze przy okazji spacerku Krakowskim warto wejść na kampus uniwersytecki S-ławka odwiedzić: pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_Studenta

• arwena_11 Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 12:19
        To ja dodam jeszcze - odnajdź na FB profil Warszawy historia ukryta. Organizują wycieczki za "co łaska" dla przewodnika. Ale to są inne wycieczki. Była np Warszawa śladami Lalki, czy teraz widzę Śladami Powstańczych Ślubów.
        To takie inne zwiedzanie, ale baardzo ciekawe.
        • taki-sobie-nick Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 21:21
          arwena_11 napisała:

> To ja dodam jeszcze - odnajdź na FB profil Warszawy historia ukryta. Organizują
          > wycieczki za "co łaska" dla przewodnika. Ale to są inne wycieczki. Była np War
          > szawa śladami Lalki, czy teraz widzę Śladami Powstańczych Ślubów.

A śladami powstańczych rozwodów jest, że zapytam złośliwie?
      • grazbed Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 15:13
        Przypomnę zatem jeszcze grające ławeczki Chopina smile
    • ichi51e Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 16:19
      Stacja grawitacja tez jest ok.
      • quilte Re: Warszawa z 10- i 15-latkiem pytania mam 31.07.17, 19:59
        Jeśli przed/po wizycie w Polin będziesz szukać miejsca na obiad, masz blisko do "Stołu" na Nowolipkach (zestawy lanczowe), pizzerii "Na Nowolipkach" i baru mlecznego "Gdański" - świeżo otwarty po remoncie, jeszcze nie byłam, ale mają duży ruch - wnioskuję, że słusznie smile Na Andersa jest też "Ćwierćfunciak" - niezłe hamburgery. Ja lubię murale w muranowskich bramach, ale chłopaki mogą się nie zainteresować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka