Dodaj do ulubionych

Ból ucha po basenie

04.08.17, 10:09
Ostatnio chodziliśmy przez kilka dni na odkryty basen. Wczoraj córka wieczorem uskarżała się, że boli ją ucho (baaaardzooo, ale ma trochę skłonności do wyolbrzymiania). Podałam ibuprofen i zasnęła. Rano powiedziała, że ból zmniejszył się ze skali 10/10 do 3/10 (a potem że 5/10, potem znów 3/10 - jak to sześciolatka). No i nie wiem co robić. Nie gorączkuje i zachowuje się normalnie, ma apetyt itd, ale mówi że boi się że zacznie ją boleć tak jak wczoraj. Sprawę komplikuje fakt, że dwa dni temu przewróciła się w okularkach pływackich na metalowej zjeżdżalni wodnej i uderzyła bokiem twarzy i właśnie tym uchem o płytę (ma mały siniak przy oku) więc też nie wiem czy to czasem nie od tego. Co robić emamy? Poczekać, do pediatry czy laryngologa (będzie trudno kogoś dziś znaleźć). Przed nami weekend więc wolałabym nie lądować na pogotowiu (u nas nie ma pomocy weekendowej) w razie pogorszenia.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Ból ucha po basenie 04.08.17, 10:56
      Może to tzw ucho pływaka. Właśnie ostatnio miałam. Ja byłam u laryngologa, bo to się przedłużało już tydzień i ból się nasilał. kazał wpuszczać do ucha otoargent, ale zanim kupiłam, samo przeszło. ucho trzeba dobrze osuszać, najlepiej chusteczkami higienicznymi.
    • kaz_nodzieja Re: Ból ucha po basenie 04.08.17, 12:43
      To od basenu. Sport to nie jest zdrowie. Mój znajomy uczęszczający na basen również to miał. Nie pamiętam już jak leczył, ale uważam, że warto wątek wyciągnąć, gdyż basen daje zdrowiu więcej złego niż dobrego.
    • vivyan Re: Ból ucha po basenie 04.08.17, 13:29
      Idźcie do lekarza, nie czekajcie. To częsta przypadłość basenowo - wakacyjna, samo raczej nie przejdzie, a ból ucha jest trudny do wytrzymania.
    • memphis90 Re: Ból ucha po basenie 04.08.17, 14:22
      Dobrze jest w ucho zajrzeć czy to zapalenie przewodu słuchowego (wtedy trzeba kropli z lekiem przeciwgrzybiczym i antybiotykiem) czy ucho środkowe, które najczęściej "przechodzi" samo- w zależności od szczęścia albo w ucho zdrowie albo w ucho ropne... Idźcie chociaż do pediatry.
      • agnstep Re: Ból ucha po basenie 04.08.17, 14:33
        A pediatra będzie w stanie zajrzeć do ucha?
        • ophelia78 Re: Ból ucha po basenie 04.08.17, 14:44
          Oczywiście. W kazdym gabinecie jest sprzęt do tego.
    • agnstep Re: Ból ucha po basenie 04.08.17, 19:44
      No więc byłyśmy u pediatry. Zajrzała do uszu i powiedziała, że nie widzi jakiegoś poważnego zapalenia, tylko lekkie zaczerwienienie. No ale dziecko narzeka na ból, zwłaszcza przy dotyku. Dostała Dicortineff 3 x dziennie, ale nie lekarka nie powiedziała ile czasu to podawać tylko "aż przejdzie". I teraz pytanie: po jakim czasie powinno być widać poprawę - bo na razie to tylko po nurofenie przestaje narzekać.
      • gofer73 Re: Ból ucha po basenie 04.08.17, 22:46
        My przy pierwszych objawach w niedzielę i wizycie u pediatry (też nic specjalnego w uchu nie widział) w poniedziałek mieliśmy powiedziane że jak nie przejdzie po Dicortineffie do czwartku to mamy się pojawić u laryngologa. Nie przeszło (tzn po ibufemie przechdziło no ale nie o to chodziło). W czwartek zaliczyliśmy laryngologa i okazało się że to zapalenie przewodu słuchowego (objawy to ból przy dotyku) - skonczyło się na 10 dniach kuracji antybiotykiem do ucha. Nie wiem czy to dobra miarka tego "przejdzie" ale może się przyda.
        • aniammt Re: Ból ucha po basenie 05.08.17, 11:38
          U nas taki ból ucha po kąpieli w jeziorze zakończył się wizytą u laryngologa. Syn dostał antybiotyk do zakrapiania, w międzyczasie mamy przemywac wodą utlenioną. No i niestety zakaz kąpieli na 14 dnisad
        • agnstep Re: Ból ucha po basenie 05.08.17, 22:51
          No ale przecież Dicortineff ma w składzie antybiotyk, a nawet 2. Do tego steryd.
          • gofer73 Re: Ból ucha po basenie 06.08.17, 15:27
            agnstep napisała:

> No ale przecież Dicortineff ma w składzie antybiotyk, a nawet 2. Do tego steryd
            > .

No niby ma, ale na żadne z moich dzieci nie działał uncertain
      • szarsz Re: Ból ucha po basenie 05.08.17, 11:52
        Dobrze że byłaś u lekarza. Dawaj coś przeciwbólowego, regularnie, takie 'zaczerwienione' ucho potrafi dać w kość. Ja bym mimo wszystko dawała coś na ibuprofenie, bo to działa przeciwzapalnie.
    • aaa-aaa-pl Re: Ból ucha po basenie 26.05.19, 14:42
      Wątek wygrzebany celem zareklamowania produktu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka