Dodaj do ulubionych

Kleszcze w Polsce

09.08.17, 23:10
Witam. Za tydzień przyjeżdżamy do Polski na urlop. Tydzień na Mazurach j tydzień w Gdańsku. Na pewno będziemy dużo chodzić po lasach, nad wodą etc. Czy faktycznie tych kleszczy jest tyle i na dodatek wszystkie z boreliozą? Za dzieciaka pamiętam czasem złapało się kleszcza, ale wyciągało się i po sprawie. Czy teraz jest inaczej? Jak się przrd nimi chronić? Co zrobić w przypadku ukąszenia? Dzieciaki małe 4 i 8 lat jeśli to istotne.
Obserwuj wątek
    • olena.s Re: Kleszcze w Polsce 09.08.17, 23:17
      Im dalej na wschód tym więcej kleszczy zakazonych. Kup środki przeciwko kleszczom, sprawdzaj ciało po spacerze, zanotuj gdzie, jak i a ile wysyłac kleszcza do badania (o ile ten tryb postepowania obierasz).
    • snakelilith Re: Kleszcze w Polsce 09.08.17, 23:34
      www.focus.pl/czlowiek/borelioza-w-natarciu-najnowsze-dane-sanepidu-nie-pozostawiaja-watpliwosci-14605
    • taki-sobie-nick Re: Kleszcze w Polsce 10.08.17, 00:07
      Podobno ubierać się kryjąco, niestety. Długie spodnie, wysokie buty, koszula/bluzka z długim rękawem.
    • mamalgosia Re: Kleszcze w Polsce 10.08.17, 00:08
      Jest dużo kleszczy.
      Zarażonych mniej smile
      • olena.s Re: Kleszcze w Polsce 10.08.17, 00:26
        Nie wiem, czy są ogólnopolskie badania? Zakażenie ciągnie od wschodu, z ostatnich badań (SGGw) na Mazowszu wynika, że tu aż 40 procent jest nosicielami.
        • bialasek75 Re: Kleszcze w Polsce 10.08.17, 08:50
          Dziękuję za rady. Poczytałam, będziemy się chronić i sprawdzać 😊
    • mdro Re: Kleszcze w Polsce 10.08.17, 09:01
      Przede wszystkim unikać wysokich traw, bo tam głównie kleszcze siedzą (czyli po lesie tylko po drogach). Preparaty odstraszające koniecznie, działają wink (u osoby, która "nie będzie się tym świństwem psikała" kleszcze się objawiają częściej niż u reszty rodziny, która w tym roku nie złapała nic mimo chodzenia po lesie). Po spacerze w bardziej "zakleszczonym" miejscu prysznic i inspekcja - kleszcz się nie wgryza od razu, nieraz i kilka godzin spaceruje po człowieku, szukając odpowiedniego miejsca. Ubranie, w którym się chodziło, wytrzepać.

Aha, i zapewnić sobie odpowiednie narzędzie do wyciągania kleszczy - IMO najlepsze jest tzw. lasso, do kupienia w aptekach. Zdecydowanie odradzam wszelkie pompki.
      • 1matka-polka Re: Kleszcze w Polsce 10.08.17, 09:34
        Dodam jeszcze, że z preparatów tylko te zawierające DEET albo permetrynę. Reszta nie działa. Ludzie, którzy bardziej od innych przyciągają komary, przyciągają również bardziej kleszcze. Nie chodzić po nieskoszonej trawie. Nie chodzić na granicy lasu i łąki. Kleszcze są aktywne cały rok, w zimie może trochę wolniejsze.
    • lauren6 Re: Kleszcze w Polsce 10.08.17, 10:04
      Dużo chodziliśmy w tym roku po lasach i nikt nic nie złapał.
      Ale. Po pierwsze do lasu zawsze w pełnym obuwiu, wysokich skarpetkach i spodniach z długą nogawką. Po drugie trzymać się wydeptanych szlaków, ścieżek, nie chodzić po chaszczach. No i na koniec wyprawy pozostaje prysznic i sprawdzanie się czy po ciele nie chodzą maleńkie pajączki.
    • nena20 Re: Kleszcze w Polsce 10.08.17, 10:26
      Jestem na świeżo po wyprawach lesno-łąkowych, potwierdzam kleszczy dużo. Nie jest prawdą że kleszcz czeka na wkręcenie kilka godzin, ja po powrocie z lasu miałam dwa już wczepione do skóry. Zakładam wysokie buty, kalosze do tego rurki z wysokim stanem oraz koszulkę ale taką dłuższą. Warto zakładać jasne ubrania wtedy widać kleszcze. W lesie nie chodzimy po paprociach ani wysokich trawach, ogólnie na spacer wybieramy suchy las iglasty niż bardziej wilgotny las mieszany czy liściasty. Podstawowa zasada usuwamy kleszcza w pierwszej dobie, jeśli kleszcz dłużej zerował należy zażyć antybiotyk. Powyższe postępowanie usłyszałam od pracownika parku narodowego który musi radzić sobie z kleszczami na codziennie.
    • anoresk Re: Kleszcze w Polsce 10.08.17, 10:56
      W tym sezonie 2 osoby z rumieniem wędrującym tygodniowo przychodzą do gabinetu. Przez ostatnie 3-4 lata 2-3 osoby z rumieniem przychodziło w ciągu całego!!! sezonu.
    • kretkowlosa Re: Kleszcze w Polsce 10.08.17, 11:04
      Jest ich dużo, generalnie nawet przy zabawie w parku czy ogrodzie dzieciaki łapią kleszcze. Nie pomagają specyfiki (używamy, a kleszcz i tak był). Przy upałach to ciężko się ubrać zakrywając powierzchnię ciała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka