Dodaj do ulubionych

2 zginelo 20 rannych harcerzy

12.08.17, 10:31
Czy w Polsce organizatorzy obozow harcerskich nie musza przestrzegac zadnego BHP? Nawalnica kolejny dzien juz sie przesuwala..Wyraznie przez synoptykow zapowiadana a dzieciaki zostaja w namiotach na noc. Organizatorzy to jakies siksy czy co? Dlaczego skoro wiadomo bylo ze bedzie nawalnica nikt nie wpadl na pomysl marszu czy autobusu i spedzenia nocy na sali gimnastycznej, remizie strażackiej czy nawet dworcu kolejowym? Gdziekolwiek...
I co, nikt za to nie beknie?
Obserwuj wątek
    • kalina_lin Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 10:39
      A UK jakie są regulacje w tej sprawie? W jakiej sytuacji ewakuuje się obozy skautowskie?
      U nas burze i nawałnice są częste w sezonie letnim, takie akcje musiały by mieć miejsce po kilka razy w czasie każdego obozu.
      • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 10:47
        Od tego są prognozy pogody, żeby zdążyć się przed np. taką nawałnicą zabezpieczyć, prawda?
        • kalina_lin Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:05
          Prognozy pogody są mało sprawdzalne w naszym klimacie. Nieraz zapowiadają nawałnice w jakimś regionie, a tymczasem tam ledwo pokropi, a front atmosferyczny przechodzi 100 km dalej. Innym razem zamiast przepowiadanych umiarkowanych opadów jest trąba powietrzna. Ostatnio w moim regionie co dwa, trzy dni mamy gwałtowne ulewy z silnym wiatrem, na przemian z 30 stopniowym upałem. Żeby spełnić postulat princess - obozy harcerskie powinny być przez cały okres ich trwania organizowane w remizach i salach gimnastycznych.
          • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:10
            Nie ma dostepnej prognozy godzinowej z mapa przesuwania sie frontow, chmur? Naprawde to obecnie takie trudne?
            • kalina_lin Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:26
              Prognozy są dostępne. Ich sprawdzalność i precyzyjność jest stosunkowo niska, zwłaszcza jeśli mówimy o wyprzedzeniu pozwalającym na sensowne zorganizowanie ewakuacji całego obozu. A taką ewakuację trzebaby organizować nawet kilka razy w tygodniu. Ja bym się raczej zastanawiała, czy w ogóle jest sens organizować grupowy wypoczynek pod namiotami w naszym obecnym klimacie. To już któreś z kolei lato z częstymi burzami.
              • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:17
                Kalina ale tutaj juz 2 dzien zapowiadano gigantyczne nawalnice a nie zwykle deszcze z wiatrem. Bardzo wyraznie ostrzegano.

W 21 wieku prognozy radykalnych zjawisk pogodowych sa na 24 godz precyzyjne w 95 proc.
                • ofelia1982 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:28
                  Seriooo? Jechalam wczoraj na polnoc Polski do mamy. W czwartek wieczorem sprawdzalam prognozy w jej miescie - mialo byc 29 stopni bez opadów. W piatek (!) rano jeszcze nie bylo w prognozach burzy. Wyobraz sobie moje zdziwienie gdy wjezdzajac do miasta widzę Armageddon i ocean wody...i zeby nie bylo - sprawdzalam na oslawionym meteo (UW) i na jakichs komercyjnych rownolegle. Wiec o kant doopy te prognozy
                  • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:59
                    Princessa wie lepiej, jak mapa mówi to mówi wink
                  • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 17:06
                    A ja wczoraj w, będąc w Warszawie, w radiu Zet słyszałam, i to niejednokrotnie, że grożą nawałnice i silne burze i żeby mieszkańcy północnej Polski byli bardzo ostrożni. Owszem, nikt nie mówił o żadnej ewakuacji, ale ostrzeżenia podawano.
                  • koronka2012 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 15.08.17, 20:49
                    ofelia1982 napisała:

> Seriooo? Jechalam wczoraj na polnoc Polski do mamy. W czwartek wieczorem sprawd
                    > zalam prognozy w jej miescie - mialo byc 29 stopni bez opadów. W piatek (!) ran
                    > o jeszcze nie bylo w prognozach burzy. Wyobraz sobie moje zdziwienie gdy wjezdz
                    > ajac do miasta widzę Armageddon i ocean wody...i zeby nie bylo - sprawdzalam na
                    > oslawionym meteo (UW) i na jakichs komercyjnych rownolegle. Wiec o kant doopy
                    > te prognozy

Nie mam pojęcia jak ty to sprawdzałaś, bo ostrzeżenia były naprawdę ogólnodostępne.
                    Abstrahując od ostrzeżeń - ja akurat w czasie nawałnicy jechałam brrrr i nadciągającą burzę widać było z daleka, zanim zaczął się Armagedon błyskało się dobrą godzinę. Był czas na reakcję.
            • niennte Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:30
              leyre1 napisał(a):

> Nie ma dostepnej prognozy godzinowej z mapa przesuwania sie frontow, chmur? Naprawde to obecnie takie trudne?

Ja sobie siedziałam w domu, ale wiedząc, że ma się ochłodzić, z czystej ciekawości zajrzałam na godzinową prognozę pogody dla mojego miasta.
              I co? I nic. Pokazywano w nocy łagodny spadek temperatury, żadnych burz, nawałnic, deszczy, nic, sielanka.
              Nad ranem obudziło mnie takie walenie piorunów i lanie deszczu, że wyskoczyłam z łóżka zamknąć okno.
              A co, gdybym zachęcona tą prognozą, chciała spędzić noc pod namiotem, gdzieś na skraju lasu?

Ogromnie żal tych dzieciaków, już pewnie nigdy w życiu nie będą spać pod namiotami. Ale bardzo możliwe, że nikt nie jest winien, niestety, z przyrodą się nie wygra.

• little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:35
                Tak, ja przebywając na kempingu po usłyszeniu co się wieczorem działo w moim mieście, sprawdziłam prognozę pogody. Żadnej burzy, żadnego deszczu w prognozie. Lało i grzmiało przez pół nocy.
                • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:43
                  Jest roznica miedzy odpowiedzialnoscia za siebie i podejmowaniem ryzyka a grupa dzieci/mlodziezy. Powinny obowiazywac standardy postepowania zeby uniknac takich sytuacji. Czasem lepiej dmuchac n.a. zimne
                  • kalina_lin Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:53
                    Czyli w praktyce: co kilka dni ewakuować 150 dzieciaków, organizować noclegi, transport itp. U mnie w czwartek była najgwałtowniejsza burza od lat: wichura, połamane drzewa, niedziałająca komunikacja miejska. Dziś rano (sobota) - front atmosferyczny. Wiało, lało, duże ochłodzenie. W każdej z tych sytuacji bezpieczniej byłoby nie przebywać w namiocie tylko w budynku. Obozy harcerskie w regionie powinny być nieustannie ewakuowane.
                    • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:02
                      Nie nieustannie, bo upaly byly raptem ok dwoch tygodni i zmiana frontu wystapila raz, ochlodzenie o 20 st plus w ciagu kilku godzin niesie bardzo wysokie ryzyko takich nawalnic i to nalezy brac pod uwage i postepowac wlasciwie a nie ryzykowac, bo moze nie bedzie tak zle albo nas ominie. Nie ominelo, niestety.
                      • kalina_lin Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:19
                        Pisałam wcześniej - u mnie w ciągu 3 dni były dwie duże ulewy. Z czego ta pierwsza (sprzed dwóch dni) - dużo gwałtowniejsza, chyba nawet nie wiązała się ze zmianą frontu i nie było przed nią szczególnych ostrzeżeń, a zniszczenia są gigantyczne. Po jej zakończeniu upał szybko powrócił. Zmiana frontu przed którą ostrzegano, u nas przebiegła łagodniej, tyle, że się ochłodziło.

• ichi51e Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:05
                      Kwestia jak jest organizowany ten oboz. Jak bylam dzieckiem jezdzilismy pod namioty ale jakas tam stolowka i pomieszczenie stale tez bylo. W wypadku gdy sie okazalo ze leje tak ze woda sie nalewa do namiotow to nas tam przenosili
                    • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 17:05
                      Jakie 150? A wszystkie inne harcerskie obozy, a spływy, kempingi, kolonie? Toz pod namiotami w rejonach przez które przeszły burze były dziesiątki tysięcy dzieciaków!
              • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:18
                Ciekawe bo ja siedzialam w Londynie i od wczoraj slyszalam w kolko zapowiedzi poteznych nawalnic nad kilkoma wojewodztwami. Moze mamy inne TVN24....
            • ichi51e Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:02
              Polska ma takie polozenie ze co bedzie na dwoje babka wrozyla. Aczkolwiek gdyby ktos to serio sledzil to pewnie okazaloby sie ze dosc dokladnie to przewiduja. Problemem jest ze obozy nie maja zadnej alternatywy. Nie ma zwyczaju z byle powodu (w cudzyslowiu) ewakuowac obozu - juz widze jak im remize udostepniaja...
            • asia_i_p Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:21
              Jest, jak najbardziej, nawet kilka, według żadnej z nich dzisiejszej nocnej burzy nie miało być.
              • asia_i_p Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:22
                Mam na myśli tej konkretnej u mnie, w Wiśle. Miał być mały deszczyk.
              • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:37
                asia_i_p napisała:

> Jest, jak najbardziej, nawet kilka, według żadnej z nich dzisiejszej nocnej bur
                > zy nie miało być.
                >

Asia, jak miało nie być, jak widziałam na własne oczy. Córę mam tam na obozie, więc celowo zwracałam uwagę.
                • asia_i_p Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:47
                  Uzupełniłam wyżej - tu w Wiśle, gdzie jestem, miało nie być, a była mocna. Śledziłam na mapie radarowej, jeszcze przed pójściem spać o północy wychodziło, że nas ominie, więc się z nią pożegnałam z żalem, około pierwszej - drugiej była pierwsza, za górą, na tyle słaba, że pootwierałam z powrotem okna, kilka godzin później (obstawiam czwartą) obudziła mnie nawałnica.
                  • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 16:01
                    Rozumiem.
                    Pamiętam, że pisałaś, że lubisz burze. Takie zwykłe burze, jakie były wiele lat temu są ok. Ale to co od ostatnich kilku lat przechodzi przez Wrocław trudno nazwać burzami. Jesli widzę ostrzeżenie 2 stopnia to owszem, modlę się, żeby nas ominęło, ale spodziewam się nawałnic. No bo czegóż się można spodziewać, jeśli temperatura z 35 ma spaść do 20?
                    Już pisałam wcześniej, bardzo się boję burz, tak mi się porobiło z wiekiemwink dlatego gdy słyszę "idzie zmiana frontu", a tego trudno było od czwartku nie usłyszeć, to śledzę wszystko co się da. I tak, jak wiedziałam, ze w nocy z czwartku na piątek będzie burza między 1 a 2 i była, tak wiedziałam, że będzie w piątek 19-20 i była. Może nie tak niszczycielska jak bywało ostatnio, ale niebezpieczna. Przy moim bloku są 2 drzewa połamane.
                    Burza+drzewa to niebezpieczeństwo i temu się chyba nie da zaprzeczyć.
                    • asia_i_p Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 16:14
                      Nie da, ale zanim się wyda wyrok na konkretnych ludzi, to trzeba wiedzieć, jakie były prognozy dla ich powiatu i z jakim wyprzedzeniem je znali. Bez względu na nasz osobisty stosunek do burz, skautingu, itd.
                      • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 16:18
                        Nigdzie nie wydałam żadnego wyroku. W całym wątku piszę tylko o ostrzeżeniach i mapach.
                    • dotcomhaha Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 09:23
                      Eee we Wrocławiu nie było jeszcze tak zle ,jechałam akurat na fitness ,w samym środku burzy,jak wychodziłam to zerwał się mega wiatr i zaczęło błyskać ,potem ulewa-ale bez porównania do tego co było w innych regionach kraju.zreszta zbierało się bardzo wyraźnie na burze ,można było przewidzieć ze walnie.
          • edelstein Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:58
            Co ty pie.. wczoraj bylo wydane ostrzezenie przed gwaltownymi burzami,pol mapy Polski swiecilo na czerwono.
            • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:19
              Dokladnie edel. Wydaje mi sie ze emigranci dokladniej sledza polskie wiadomosci niz sami zainteresowani Polacy smile)
              • kalina_lin Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:24
                A emigranci wiedzą ile już burz, ulew i wichur było tego lata w Polsce? Przecież nikt nie pisze, że przejście frontu było niezapowiedziane, tylko, że to się tu dzieje niemal bez przerwy. Plus opady konwekcyjne, też nieraz gwałtowne.
                Masz krótki przegląd z ostatnich 3 miesięcy:
                www.twojapogoda.pl/wiadomosci/117293,dlaczego-burze-sa-tak-niszczycielskie-to-dopiero-poczatek
                • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:18
                  Ja widze roznice pomiedzy burza i ulewa a nawalnica na poziomie tornado praktycznie. Takiego gwaltownego zjawiska nie bylo w tym roku.
                • edelstein Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:31
                  Bylo podane zagrozenie,bylo podane,ze burze beda gwaltowne i sa mozliwe traby powietrzne.Ba na glownej pisali nie trzeba bylo sie zglebiac.
              • sniyg Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:29
                No cóż, jak się ma tak bogate życie towarzyskie jak emigranci to potem pozostaje śledzenie z wypiekami na twarzy wiadomości i wywoływanie jatek na forum.
                • edelstein Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:29
                  Pozdrawiam z pomorzabig_grin w przeciwienstwie do niektorych sledze aktualna pogode
                • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:08
                  A co ma zycie towarzyskie do ogladania wiadomosci? Kazdy dorosly czlowiek interesuje sie tym co sie dzieje w swiecie.Ty w piatki do pracy nie chodzisz i dziatwa po pracy sie nie zajmujesz tylko sie udzielasz towarzysko?
                  Sobota to u mnie dzien sprzatania przy TV, chodzenia na targ, do sklepu, po dzieciaka do szkoly polskiej a nie do udzielania sie towarzysko
                  • koka04 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 01:06
                    Ale chwalisz się czy żalisz ?
                    • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 11:38
                      A to pytanie to na temat wątku?
          • zlababa35 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:22
            No i może właśnie powinny być tak organizowane, nie będzie podtapiania namiotów, kiszenia się w wilgoci i takich ekstremalnych wypadków. A warunki w takich miejscach też z reguły spartańskie, skoro już dzieciak ma się męczyć w prymitywie tongue_out.
            • manon.lescaut4 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:59
              No ja szczerze mówiąc jestem w szoku, ze tak organizowane są te obozy... Ja wszystko rozumiem - harcerstwo, namioty, szkoła życia itd, ale na bogackiego, to są dzieci i wakacje! Powinno być w bardzo bliskiej odległości miejsce, typu remiza czy jakaś szkoła, cokolwiek, choćby mały budynek z kuchnia lub z toaletami. Nie mieści mi się w głowie organizować obóz dla dzieciaków tak dosłownie w lesie, z dała od jakiejkolwiek cywilizacji. A przecież burze nie są czymś niezwykłym w Polsce latem, wprost przeciwnie.
              • zlababa35 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:43
                Dokładnie. A to lato jest już wyjątkowo denne, przynajmniej w moim województwie, pogoda paskudna, zmienna, deszczowa, praktycznie od czerwca. Ciekawa jestem, ile te obozy w ekstremalnych warunkach kosztują wink.
                • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:39
                  No i dokladnie o to mi chodzilo. Przynajmniej wy jestescie rozumne bo czesc watku to jakies zale i bluzgi ze smiem zastanawiac sie czy pogode sprawdzili i dlaczego nie mieli planu spac w jakiejs remizid
                  • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:48
                    No nie zauważyłaś jeszcze tego zjawiska forumowego? Mieszkasz poza Polską i śmiesz cokolwiek negatywnego powiedzieć na jej temat. Gdyby mogły, to by cię rozerwały na strzępy. A już na pewno, gdy masz rację, a niektóre panie, zamiast używać merytorycznych argumentów, wolą lżyć. A wiesz, dlaczego? Bo nie mają nic mądrego do powiedzenia, więc ubliżają i umniejszają wartość twoich słów. Typowa ematka wink
                    • nickbezznaczenia Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:52
                      A jak zdrowie Rosa?
              • memphis90 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 23:39
                Ja sobie nie wyobrażam z kolei obozu harcerskiego obok szkoły czy remizy, czyli przy cywilizacji... Mieliśmy stanicę z kuchnią i wiatą, ale w razie huraganu równie dobrze mógł nam się ten dach wiaty na łeb zwalić...
      • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:17
        A sa... Rozbijanie sie tylko na bezdrzewnym polu namiotowym regularnie sprawdzanym. Tu nie wolno... W lesie
      • kiddy Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:20
        Zapowiadano trąby powietrzne, mieszkam w dużym mieście, a słyszałam te ostrzeżenia kilka razy przez ostatnie dwa dni. Zresztą nawet ostrzeżenia o gwałtownych burzach wymagałyby jakiegoś pomyślunku. Też od rana się zastanawiam, gdzie ci organizatorzy mieli głowy.
        • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:30
          Tam gdzie trzeba mieli głowy.
          • kiddy Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:41
            To znaczy? Bo nie bardzo na to wygląda.
            • nickbezznaczenia Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:48
              To znaczy,że nie czytasz o czym się w tym wątku pisze.
    • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 10:40
      Masz jakiegoś linka?
      • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:23
        tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/polska,28/kolejna-ofiara-smiertelna-burz-na-pomorzu,238153,1,0.html

Kolejna ofiara
        • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 17:16
          Dzięki za linka. Koszmarna historia sad
          • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:04
            Niom od rana mna wstrzasnelo
    • chicarica Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 10:41
      Polskie hygge: jakoś to będzie. No i jest. Jakoś jest.
    • joa66 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 10:44
      Hieny
      • ewa_mama_jasia Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:15
        Na nasze emigrantki zawsze można liczyć.
        • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:23
          Gratuluję wam kultury na poziomie gazeciarza.
          • ewa_mama_jasia Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:53
            Bierzemy przykład z naszych kulturalnych koleżanek z zagranicy.
            • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 11:39
              Widzę właśnie, że ciężko wam nauka idzie. EOT.
      • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:36
        Joa no wez przestan. Nie wiem jak ciebie ale mnie smierc dzieciakow na obozie poruszyla. Bardzo. A nie moge sie wypowiadac z perspektywy: wiem jakie sa przepisy w Polsce w przypadkach ewakuacji , bo nie mieszkam tam od 21 lat. Stad pisze " czy w Polsce..."
        Jestem jedna z tych co podkresla zawsze co jest lepsze w Polsce a niektóre rzeczy sa. Na pewno nie czuje powodu do wyzszosci tylko bo... Mieszkam gdzie indziej.
        Po prostu jestem zdumiona ze po ostrzeżeniach dzieciakow nie przeniesiono na noc w spiworach do tej cerkwi.
        • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 17:17
          No przecież ona wlazła tutaj tylko po to, aby nas obrazić.
          • ewa_mama_jasia Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:51
            Jasne, bo w tym wątku to Wy jesteście najważniejsze. Ja mam taką propozycję dla wypowiadających się krytycznie ematek emigrantek - zgłoscie się do Błaszczaka, stworzcie zespół ds regulacji tej kwestii i pokażcie nam, maluszkiem jak powinny wyglądać takie procedury. Śami w Polsce pewnie nie potrafimy ich stworzyć. A skąd wiem, że nie przyszlyscie tu pomoc? Bo jeszcze nikt nic nie wiedział, a już krytykowalyscie że nie było zasad.
            • fogito Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:57
              Wiesz ja słuchając wiadomości i biadolenia po fakcie czekałam na pytanie dziennikarzy, dlaczego nie było ewakuacji obozu. No i nie doczekałam się. A przecież to pytanie pierwsze sie nasuwa. Dlaczego 150 dzieci pozostawiono w lesie w obliczu zbliżających sie nawałnic, o których bębnienio od kilku dni. Watpię, zeby ktos wyciągnął lekcje z tej tragedii, bo trzepanym najpierw dostrzec popełnione błędy.
              • miniulowa Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 09:13
                "Dlaczego 150 dzieci pozostawiono w lesie w obliczu zbliżających sie nawałnic, o których bębnienio od kilku dni."

Dla mnie to także było pierwsze pytanie. Zupełnie nie rozumiem działań organizatorów.

" Watpię, zeby ktos wyciągnął lekcje z tej tragedii, bo trzepanym najpierw dostrzec popełnione błędy."
                Też wątpię... No przecież to nieszczęśliwy wypadek, nikt nie jest winny sad Może gdyby to ZHP było... ale to ZHR, więc to słuszne harcerstwo...
                Obym się pomyliła.
        • ewa_mama_jasia Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:57
          I dlatego się dziwię Twojemu postowi tak zaczepnemu. Gdybyś naprawdę był zainteresowana, to jak to wyglądało w tym wypadku, napisałabyś do danej gminy, danego organizatora itp.
          • sniyg Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 22:11
            Bo najbardziej jest zainteresowana biciem piany na forum.
          • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 11:50
            Nie wiem, do kogo ta wypowiedź, ale odpowiem. Dlaczego ty tego do tej pory nie zrobiłaś? Gdybyś była naprawdę zainteresowana, to przedsięwzięłabyś odpowiednie kroki. Ale jak widać, tobie tylko na jatce zależy.
        • manon.lescaut4 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:58
          No niestety tu na forum przyznawanie się do mieszkania na emigracji to z góry - 100000 punktów. Powiesz coś dobrego na temat kraju, gdzie teraz mieszkasz - napewno jesteś z lepianki w Polsce Z i nic nie wiesz. Raczysz coś złego na Polskę napisać- nie masz prawa, bo już tu nie mieszkasz. Coś dobrego - to samosmile
          • ewa_mama_jasia Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 07:46
            Nie o to chodzi. Jeszcze nic nie bylo wiadomo, a koleżanki z zagranicy zaczely pouczać. Pierwsze w tym wątku odezwaly sie princess, rosa, chica, leyre. I to z teza, ze dopuszczono sie zaniedbań, ze nie ma przepisów i ze nikt za to nie beknie. W domyśle "bo u nas w UK to...". Reakcja forumowiczek pewnie bylaby podobna, może bez wtretow emigranckich, gdyby w ten sposób odezwaly sie dziewczyny z Polski. A wiesz, czemu? Bo jeszcze nic nie wiadomo. Śledztwo bedzie. Będą ustalenia. I bicie piany pod tytułem "nikt za to nie beknie" w najlepszym wypadku jest przedwczesne, a z pewnością bez sensu.
            • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 08:37
              Uważam, że przeginacie. Tak, i to przeginanie jest związane z miejscem zamieszania wątkodajki. I ja protestuję.
              Osobiście sądzę, że sa wszelkie szanse, że żadne prawo nie zostało złamane, a kadra zachowała się prawidłowo. Mimo to... Mimo to owszem, jeżeli istotnie okaże się, że dwie dziewczynki oddzieliły się od grupy, to moim zdaniem należy sprawdzić czy GDYBY poprawić procedury to byłoby to mniej prawdopodobne. Jeżeli okaże się, że nadleśnictwo miało do zaoferowania miejsca równie dobre ale bezpieczniejsze (młodniak, polana) ale ich nie wyznaczyło, należy sprawdzić, czy odowiednie zapisy SĄ w procedurach leśniczych. I czy nauka ewakuacji JEST wystarczająco dobrze wstukiwana podopiecznym i opiekunom.
              I oczywiście, że pogoda nie jest idealnie precyzyjnie przewidywalna. Pamietacie biały szkwał na Mazurach, co się pare osób utopilo, a parędziesiąt - mogło? Albo wielkie tsunami, które zabrało tysiące i tysiące w Tajlandii? O ile wiem po tsunami stworzono jakiś system ostrzegania (nie mam pojęciana ile skuteczny, nie znam się na tym). Wiem też, że u nas po szkwale była mowa o jakimś systemie ostrzeżeń dla łodzi, ale nie wiem ani czy powstał, ani czy nawet był możliwy naukowo albo logistycznie.
              No i wszystkie to widzimy - klimat się zmienia. Więc i my musimy dostosować się do tych zmian. Dla mnie przeniesienie obozów harcerskich/wędrownych/spływów do w remiz/szkoł byłoby absurdem, ale być może jakies zmiany formalne są potrzebne (na przykład - budowa ziemianki, na przykład - obozy/kampingi z bezpieczną strefą odpowiednio blisko). A może potrzebny jest system, dzięki któremu takie zagrożenie byłoby zidentyfikowane i byłaby droga powiadomienia na przykład kierowników obozów/kampingów na danym terenie. (Ktoś w jakims komentarzu napisał, że należy finansowo pomoc łowcom burz, bo rzecz jest do wykonania a oni sa najlepszymi kandydatami do tego zadania).
              Na koniec uwaga filozoficzna.
              Mam wrażenie, że poniewaz obiektywnie - mimo tsunami, terroryzmu i antyszepionkowców - jesteśmy coraz bardziej bezpieczni i zyjemy coraz dłużej, to wytwarzamy sobie iluzję, że mamy do tego prawo. Że tsunami czy powódź jest niejako sprzeczna z tym prawem. Jestem zdania przeciwnego. Jakich byśmy nie stworzyli systemów - które pewnie trzeba tworzyć, sprawdzać i ulepszać - nigdy nie osiągniemy stuprocentowej kontroli. I czasem po prostu schodzi lawina, choć jest to okropnie niesporawiedliwe, kiedy kogoś zabiera.

• little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 08:53
                Wiesz co, może reakcja osób wypowiadających się w wątku bylaby inna, gdzyby nie dwa sformulowania "Czy w Polsce ......" oraz niby retoryczne pytanie "i nikt za to nie beknie?". Generalnie nie czepiam się miejsca zamieszkania forumek, ale pierwsze zdanie odbieram jako stwierdzenie, ze takie rzeczy to tylko w Polsce, wszędzie indziej jest super. Być może autorka nie miała tego na myśli, ale widzę że nie tylko ja tak odbieram, wiec sformułowanie niezręcznie. No i pytanie na końcu stanowczo sugeruje że ktoś zawinił w tej sytuacji i na pewno nie poniesie kary. Może zawinil, a może nie. W chwili powstania wątku niewiele było na ten temat wiadomo.
                Zgadzam sie co do kwestii, ze trzeba przemyśleć/zaostrzyć pewne procedury. Niestety w wielu przypadkach na całym świecie robi się to dopiero po jakiejś tragedii, po tym jak niemożliwe okazuje sie możliwe. Być może harcerskie procedury były odpowiednie wna wypadek burzy, nawet gwaltownej, ale nie bow echa. Takie zjawisko to rzadkość, więc być może go nie przewidzieli. Stało się nieszczęście, trzeba z tego wyciągnąć wnioski. Tak robi sie na całym świecie, Polska nie jest tu jakimś wyjątkiem.
                • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 09:11
                  A ja sobie mysle, że reakcja osób wypowiadających się byłaby zupełnie inna, gdyby wątkodajka mieszkała w Poznaniu. Założę się o dychę, że nikt wtedy nie leciałby z pięściami krzycząc "hieny". Bo założenie, ze wątkodajka wykorzystała trupy dzieci do słania aluzji na temat ogólnego i immanentnego stanu Polski po prostu by sie nie pojawiło.

• miss_fahrenheit Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 09:24
                    Gdyby autorka wątku zadała pytanie w podobnej formie, jak obecna, to miejsce zamieszkania autorki nie zrobiłoby różnicy - nadal byłoby to pytanie z tezą.
                    • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 09:36
                      Tak, i moim zdaniem byłaby to teza błędna. Tylko że hobbyści z forum nie nadaliby dyskusji tonu pt. podłe emigrantki, cladding na tanich wieżowcach w Londynie, bo wy to zawsze...
                      Rozmawialibyśmy tu wtedy o tym, jaka była ta burza, na ile wczesniej da się ją przewidziec, jak nalezy tworzyć obozy i czy nie jest tak, ze pewien stopień ryzyka jest jednak warty podjęcia.
                      Bo zauważ, że jest tu grupa dyskutantek, która opowiada się za takimi środkami bezpieczeństwa, które de facto uniemożliwiłyby egzystencję "traperskich"obozów.
                      • miss_fahrenheit Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 10:20
                        Owszem, co jednak oznacza, że problem leży nie tylko po stronie niektórych osób podejmujących dyskusję z autorką, ale i po stronie autorki, która nadała dyskusji konkretny ton. Dla mnie samej nie było to neutralne pytanie o tragedię i możliwości jej uniknięcia.
                        • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 10:46
                          Ty mogę się zgodzić. Ton nadany przez wątkodajkę mógł być tak zrozumiany. Ale nie sposób zrozumieć inaczej niz jednoznacznie oskarżenia o bycie "hieną". Czy raczej hienami, w l.mn.
                          • larrisa Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 11:04
                            Hiena to ktoś kto żywi się trupami. Są pewne granice, których się nie powinno przekraczać. Mogła się o tym przekonać niedawno pewna firma wymyślając plakat z fakulcem z powiązaniu z powstaniem warszawskim. Tutaj, żeby wywołać gó...burze panie chwyciły się ogranej na forum melodii "Polska w ruinie" posługując się w tym celu przypadkiem śmierci dwóch dziewczynek. To, że będziesz tendencyjna w temacie nie dziwi, od dawna bronisz temu o prześladowaniach na forum emigrantów bo w dużym stopniu sama jesteś w tym nurcie. Ale litości, znajcie umiar, piszcie o polskich grubych dzieciach, o złej polskiej szkole, o polskim rasizmie i antysemityzmie, ale litości, zginęły dwie dziewczynki, to jest ta granicą, w której ludzie jednak powinni się zatrzymać.
                            • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 11:40
                              larissa, odniosę się do sedna, bo co miałam do powiedzenia na temat postaw w tym wątku to już powiedziałam i ciagnąć nie będę.
                              Procedury lotnicze i pewnie różne inne są niestety pisane krwią, ku korzyści następnych.
                              I jakbyśmy nie uważali, że korzyść ze śmierci jest potworna moralnie, tak te dwie małe ofiary i niewyobrażalna żałoba bliskich zapewne będą przyczyną jakichś kontroli i być może korekt, a w rezultacie - podniesienia czegoś (systemów, procedur opiekunów, procedur leśnictwa) może nie "z ruiny" ale na wyższy poziom.
                              W oczywisty sposob to samo dotyczy tragedii wieżowca w Londynie ( też tu przywoływanego mimo setki trupów, których nikt jakoś nie uznał za nieprzekraczalną granicę ) które spowodowały już rózne zmiany. To samo dotyczy Smoleńska, to samo dotyczy każdej takiej historii.
                              • larrisa Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:12
                                A kto uważa inaczej. Znowu odwracanie kota ogonem. Wiadomo, że każdy wypadek, każda katastrofa zazwyczaj służy również temu aby zmieniać, poprawiać i ulepszać systemy bezpieczeństwa. Nie twórz iluzji że o to chodzi w tym wątku. Przecież nawet nie wiadomo co zawiodło. I czy można było temu zapobiec. Bo że nigdzie nie ma systemów bezpieczeństwa gwarantujących 100% skuteczności chyba nie trzeba mówić. Co niby miało by się przysłużyć poprawie bezpieczeństwa, gó...burze na ematce? Hasła "znowu w Polsce nikt za to nie beknie"? Naprawdę?
                                • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:20
                                  Wszelkie dyskusje na ematce mają co do zasady nikły wpływ na cokolwiek, poza szansa wykrystalizowania poglądów uczestniczek forum, oraz ewentualnie, poczynienia przez nie jakichś kroków w ich indywidualnych zakresach życiowych.
                                  • larrisa Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:43
                                    No więc właśnie. Więc nie twórzmy iluzji, że te wszystkie uogólnienia "tylko w Polsce" "jak zwykle w Polsce" "wiadomo Polska" "wszystko w Polsce" wypływają z troski i rzekomej chęci poprawy czegoś na lepsze. Szczególnie że stołka przed kompem wiele kilometrów od Polski. Niestety ale nie twórzmy mitów że osoba która wyjechała żeby poprawić swój byt zmienia coś w tym kraju na lepsze. Nie zmienia bo jej tu nie ma. Zmienia co najwyżej stan swojego konta a jej podatki zasilają budżet innych krajów. Saldo emigracji jest dla Polski ujemne.
                                    Chętni usłyszę co konkretnie w Polsce robią emigrantki w tematach jakimi zajmują swoje główki. Bo krytykować wszystko jest łatwo problem w tym jak to zmienić. A największy problem żeby to robić bez uogólnień, celowego umniejszanie i prowokowania jatek. Zamiast tego proponuję zrobić coś konkretnego, i napisać o tym, co się zrobiło, jak się zrobiło, jak się zmieniło, jak się poprawiło, taka cenna inicjatywa oddolna. Więcej działania mniej narzekania.

• olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:52
                                      Coż, ja osobiście nie patrze na ręce ani emigrantkom, ani nieemigrantkom co do ich wyborów życiowych.
                                      Ale z moich okolic doskonale rozumiem podejście osoby spoza Polski, jezeli natknęła się na konkret, który gdzies indziej funkcjonuje inaczej. Znajomy inżynier po wyjeździe najpierw się zdziwił i obśmiał, kiedy okazało się, że pracownik musi założyc uprząż przy banalnej czynności wykonywanej o metr nad ziemią, a potem przestał się śmiać, porównał wypadkowość z wypadkowością w dawnej, krajowej pracy... Oczywiście to i łatwiej widać i łatwiej zmieniac w obszarze bardziej przewidywalnym i powtarzalnym, jakim jest np. budownictwo.
                                      • larrisa Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:56
                                        Kobieto, porzućcie to przekonanie o kagankach oświaty. Ludzie podróżują, większość ma internet, świat to globalna wioska, to już nie są egzotyczne opowieści których ciemny lud słucha z rozwartą gębą. Problem to nie co zmienić tylko jak zmienić. A do tego jest potrzebna codzienna praca a nie narzekanie na forum.
                                        • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:58
                                          Z której to pracy osobiście nie rozliczam ani ciebie, ani innych, czy to dyskutujących o polskim szkwale, czy londyńskim pożarze.
                                          • larrisa Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 13:07
                                            Z oczywistych względów moja praca nie ma znaczenia dla UK. Dla mnie to żaden wstyd. Mało tego, do głowy by mi nie przyszło przesiadywać na angielskim forum i napieprzać Anglikom jaki u nich jest kiepski nadzór, fatalne procedury, złodziejstwo, i jak traktują biedniejszych obywateli. A potem to gadanie okraszać rzekomą troską o nich i hasłami, że oto ja im wiedzę niosę, której widać nie mają i oto teraz niech wszystko zmieniają. Już. A ja za dwa dni przyjdę, popatrzę i powiem im jak idzie i dlaczego do dumy.
                                            • larrisa Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 13:08
                                              Do dupy.
                            • szeera Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 14:38
                              "Ale litości, znajcie umiar, piszcie o polskich grubych dzieciach, o złej polskiej szkole, o polskim rasizmie i antysemityzmie, ale litości, zginęły dwie dziewczynki, to jest ta granicą, w której ludzie jednak powinni się zatrzymać."

No właśnie - nad dziewczynkami zamilknąć. Jak zginął jakiś profesor na pasach - zamilknąć, wspominać profesora. Zmarła babcia na raka płuc - płakać i nic nie mówić. Kolejna młoda osoba dostała zawału - ale miała pecha. Jeden samolot spadł - olejmy. Drugi - zróbmy z tego religię. Mi po prostu szkoda, że w kraju walczącym z "kulturą śmierci", życie cenione jest tak nisko.
                              • sumire Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 15:03
                                Jprdl. Czy ktoś tu nawołuje do zamilknięcia? Przeciwnie. Czy ktoś tu nisko ceni ludzkie życie? Nie. Tylko panie, które wiedzo lepiej, choć w życiu nie były w podobnej sytuacji, ale już szukają winnych, bo winny ktoś być musi (czego jednakże powinny dowieść stosowne służby, a nie forumowa baba), mają używanie, bo wreszcie się nie nudzą.
                                A gdyby śledziły newsy, zamiast się tu wymądrzać, to wiedziałyby, że prokuratura już wszczęła śledztwo w tej sprawie. Zatem mogą dać już sobie spokój.
                                • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 15:20
                                  Właśnie to chciałam napisać - o prokuraturze. Znaczy się, że dziewczyny (przypominam, że nie tylko emigrantki), które miały wątpliwości co do istnienia odpowiednich w takich przypadkach procedur i/lub niedopełnienia ich podczas ewakuacji, czy zlekceważenia sobie przez osoby odpowiedzialne za uczestników ostrzeżeń o pogodzie - miały rację. Sprawa jest wyjaśniana przez odpowiednie organy i bardzo dobrze.
                                  Obawiam się tylko jednego - jeśli okaże się, że jednak są osoby odpowiedzialne za tę tragedię, to panie, które tu ostro optowały za tym, że to niczyja wina, tylko pogody, zaczną krzyczeć, że oskarżenia są niesprawiedliwe, bo PiS rządzi lub znajdą inne usprawiedliwienia.
                                  • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 15:28
                                    Jprdl, slaby macie ten kontakt z Polska, skoro nie wiedzialyscie, ze w sprawę bedzie zaangażowany prokurator. Forma okazania tej "troski" bardzo wątpliwa.
                                    • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 18:03
                                      Zmyślaj sobie dalej. Na zdrowie!
                                  • morekac Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 15:31
                                    To, że prokuratura wszczyna śledztwo w sprawie czyjejś tragicznej śmierci, to norma i nie przesądza to o tym, czy procedury były czy nie były prawidłowe czy przestrzegane.
                                  • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 15:33
                                    Zawsze gdy jest wypadek śmiertelny, wkracza prokuratura. Takie są przepisy i na razie to o niczym nie przesądza. Co więcej, nawet postawienie zarzutów sprawy nie przesądza, bo potem jest postępowanie sądowe i zarzuty prokuratura musi udowodnić.
                                  • sumire Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 17:15
                                    Ależ nikt nie wyklucza tego, że znajdzie się ktoś, kto w jakiś sposób zaniedbał obowiązki. Co nie zmienia faktu, że tego teraz NIE WIADOMO, a sytuacja, która miała miejsce, nie była typowa. Stąd też całe te tańce na czyjejś tragedii są głęboko niestosowne. Od prowadzenia dochodzenia są śledczy.
                                    "Zaczną krzyczeć, że oskarżenia są niesprawiedliwe, bo PiS rządzi"? Serio? Politykę też w tę sprawę wmieszamy?... Znaj umiar czasem, rosa. Chociaż czasem.
                                    • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 18:06
                                      No błagam cię! Przecież panie pisały wprost, że to wina pogody, a nie ludzi, którzy być może zaniedbali swoje obowiązki. I że u nich w żadnej telewizji i radiu nikt nie ostrzegał, że nadchodzą tak silne burze.
                                      • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 18:07
                                        Twoje wpisy dowodzą tylko jednego, nie wiesz kiedy skończyć. A szkoda...
                                        • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 21:46
                                          Za to ty możesz, jak widać na załączonym obrazku big_grin
                                      • sumire Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 18:15
                                        Nie błagaj mnie, po prostu znaj umiar.
                                        • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 21:48
                                          Przeczytałam ten wątek i niestety przytoczone słowa w nim padały wielokrotnie. Polecam czytanie ze zrozumieniem. Sama oqoq pisała, że u niej żadna prognoza się nie sprawdziła i że to na pewno był nieszczęśliwy wypadek.
                                          • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 22:07
                                            Jak już przywołujesz czyjeś słowa to chociaż wiernie... no ale po co, prawda?
                      • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 10:24
                        Olena.s, wczytaj sie jeszcze raz w pytania stawiane przez princess i przypomnij sobie wątek o płonącym wieżowcu - jak zasadniczo sie różnił od tego. I czym
                        Jest to spowodowane.
                  • larrisa Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 10:24
                    Olena, na forum klimat jest jaki jest. I stale tu przesiadujace forumki typu princess, rosa, najma itp. doskonale o tym wiedzą. Ten klimat nie wziął się z sufitu ale z ciężkiej i systematycznej pracy części emigrantek. Nie udawajmy teraz, bo istnieje na to szereg przykładów. O sprawie można rozmawiać ale dlaczego w tak tendencyjny sposób? Czy princess jest idiotką pytając czy w Polsce są przepisy bhp? Czy pisanie, że w Polsce za śmierć dzieci nikt nie beknie zachęca do merytorycznej dyskusji, ale ze zdaniem umierającego rosy w polskich szkołach jest za mało ćwiczeń z ewakuacji? Po co te udawanie, że tego typu wątki wynikają z troski a biedne emigrantki nie mogą nic napisać? Przecież chyba większość emigrantek nie jest tak tępa aby nie zdawać sobie sprawy z wydźwięku własnych wypowiedzi. Coraz więcej ludzi zwraca im na to uwagę ale chęć zrobienia gó...burzy jest silniejsza. Przykre że nawet śmierć dzieci jest traktowana jako pretekst do rozrywki na forum.
                • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:04
                  Little_fish, kurcze, napisała posta początkowego kobieta, która w Polsce nie mieszka od ponad dwudziestu lat. A gdzie się wydarzyła tragedia? W Polsce. Stąd tak sformułowane pytania. Reakcje niektórych są po prostu chore, obleśne, kłamliwe, obrażające emigrantki. Nie wspominając o tym, ile się nam wmawia: bo ty sobie myślisz, że.. takaś mundra, bo za granicą siedzisz! Wyrzygiwanie na każdym kroku, że ktoś jest na emigracji jest chamstwem pełnym ekskrementów. Żadna z gardłujących pań nie zdaje sobie sprawy, że my mamy swoje rodziny w Polsce i nie w jednym tylko miejscu? Że gdy widzimy, że są lepsze rozwiązania systemowe i o nich piszemy, to nie po to, żeby wychwalać zagranicę, ale żeby pokazać, że i w Polsce można te lepsze rozwiązania zastosować i ludziom będzie się żyło łatwiej? Ale nie! Od razu huzia na Józia - spadaj z tego forum, obrzydliwa emigrantko! Żadna z pań, która się w ten sposób zachowuje nie zdaje sobie sprawy, jakie świadectwo o sobie wydaje? A mogę się założyć, że gdy rozmawia prywatnie z kimś znajomym, kto na stałe mieszka za granicą, to zachowuje całkowicie odwrotnie.
                  • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:25
                    Wystarczyło zapytać czy w harcerstwie obowiązują procedury, albo czy na tym konkretnym obozie obowiązywały i zostały wdrożone procedury. Nie trzeba generalizować i pytać czy w Polsce obowiązują. Proste?
                    • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 13:17
                      Ale zdajesz sobie sprawę, że każdy patrzy ze swojego punktu widzenia? Jeśli ktoś mieszka w kraju oddalonym o kilka tysięcy km od ojczyzny i to od wielu lat, to dla takiej osoby naturalnym jest zadać tak sformułowane pytanie. Nie widzę w tekście posta startowego niczego zaczepnego, niczego, co mogłoby kogoś urazić, no chyba że jakieś przewrażliwione na swoim punkcie osoby. Ale znając życie na tyle, ile znam, wiem, że każdemu nie dogodzisz i zawsze się znajdzie jakaś osoba, która albo przeinaczy intencje interlokutora albo będzie wręcz kłamać i wmawiać, że na pewno "ty sobie myślisz, że..!". A potem to już z górki - lawina obelg, obrażanie co chwila i wypędzanie. To co napisała jeocośtam (dla mnie to jest troll, wystarczy poczytać sobie dyskusje z nią, jak nie ma żadnych własnych argumentów, to zasypuje cię linkami, które często niewiele mają wspólnego z tematem - wyjmuje jedno zdanie z kontekstu i w ten sposób manipuluje dyskusją oraz działa na zasadzie - jakie masz zdanie? bo ja przeciwne) jest nie tylko obrzydliwą krecią robotą, ale przede wszystkim w pełni świadomie poczynioną prowokacją do jatki.
                  • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 13:06
                    Mówiąc, ze w UK procedury nie zawiodły (przy ewakuacji ludzi z płonącego wieżowca - kilkadziesiąt ofiar) i jednocześnie jezdzac po procedurach w Polsce (gdy w trakcie przerażającego spektaklu natury zginęły dwie osoby), sugerujac ze tych procedur właściwie nie ma i na dodatek nikt za to nie odpowie to... co to jest? Zwykle zakłamanie, czarowanie rzeczywistości - nic wiecej.
                    • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 13:54
                      Ale zarówno ta forumka jak i inne (ty rosa też z tego co pamiętam) twierdzą że znają Polską rzeczywistość, bo mają tu rodziny i odwiedzają kraj. To sie zdecydujcie czy jesteście oddalone tysiące kilometrów od wielu lat, czy jesteście na bieżąco z sytuacją w kraju.
                      • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 15:27
                        Rozumiem, że dla ciebie nie jest możliwe odwiedzać swój kraj, gdy się mieszka z dala od niego kilka tysięcy km? A wszelkiego rodzaju komunikatory internetowe to tylko Polacy w obrębie swojego kraju mogą używać? Telefonów też Polakom mieszkającym w kraju nie wolno odbierać od numeru z innego państwa na świecie? A emigrantki nie mają dostępu do prasy polskiej, telewizji, czy radia? Pewnie, że nie mają, bo za dużo czasu na zmywaku spędzają i nie stać ich na takie luksusy, w końcu jakoś muszą zapinać tę swoją emigrancką biedę, prawda? suspicious Ochłoń, proszę.
                        • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 22:16
                          Sama ochloń, to twoja wypowiedź "Jeśli ktoś mieszka w kraju oddalonym o kilka tysięcy km od ojczyzny i to od wielu lat, to dla takiej osoby naturalnym jest zadać tak sformułowane pytanie. " Po co piszesz o tysiącach kilometrów, skoro współcześnie nie ma to znaczenia?
                          • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 22:44
                            A widzisz! To zależy dla kogo nie ma znaczenia.
                            • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 08:25
                              Acha, czyli używamy faktów jak nam wyggodnie 😁
                • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:12
                  little_fish napisała:

> Wiesz co, może reakcja osób wypowiadających się w wątku bylaby inna, gdzyby nie
                  > dwa sformulowania "Czy w Polsce ......" oraz niby retoryczne pytanie "i nikt z
                  > a to nie beknie?". Generalnie nie czepiam się miejsca zamieszkania forumek, ale
                  > pierwsze zdanie odbieram jako stwierdzenie, ze takie rzeczy to tylko w Polsce,
                  > wszędzie indziej jest super. Być może autorka nie miała tego na myśli, ale wid
                  > zę że nie tylko ja tak odbieram, wiec sformułowanie niezręcznie. No i pytanie n
                  > a końcu stanowczo sugeruje że ktoś zawinił w tej sytuacji i na pewno nie ponies
                  > ie kary. Może zawinil, a może nie. W chwili powstania wątku niewiele było na te
                  > n temat wiadomo.
                  > Zgadzam sie co do kwestii, ze trzeba przemyśleć/zaostrzyć pewne procedury. Nies
                  > tety w wielu przypadkach na całym świecie robi się to dopiero po jakiejś traged
                  > ii, po tym jak niemożliwe okazuje sie możliwe. Być może harcerskie procedury by
                  > ły odpowiednie wna wypadek burzy, nawet gwaltownej, ale nie bow echa. Takie zja
                  > wisko to rzadkość, więc być może go nie przewidzieli. Stało się nieszczęście, t
                  > rzeba z tego wyciągnąć wnioski. Tak robi sie na całym świecie, Polska nie jest
                  > tu jakimś wyjątkiem.

Ja tylko gwoli ścisłości: bow echo jest coraz częściej, kiedyś co kilkanaście lat, potem co kilka (2009). Ostatnie było w 2015, no i w tymsad
                  Wszelakie badania pokazują, że tendencja wzrostowa się utrzymasad
                  • chicarica Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:17
                    Dokładnie tak. Klimat się zmienia i takie rzeczy będą występować coraz częściej, trzeba po prostu obmyśleć procedury i egzekwować ich przestrzeganie.
                    • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:23
                      No i jednak w grę wchodzi technologia: czy dałoby się przed białym szkwałem go przewidzieć? Zasygnalizować jakoś prywatnym, rozsypanym po jeziorze łódkom?
                      Myślę że zabezpieczenie obozów będzie, wbrew pozorom, łatwiejsze, bo z instytucjami łatwiej sobie poradzić niż z jednostkami.
                      • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:27
                        Yyy, są systemy ostrzegania na Szlaku Wielkich Jezior - widoczne z wielu km. Poza tym WOPR wypływa na jeziora i ostrzega żeglarzy.
                        • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:34
                          Moje pytanie dotyczyło całości. W sensie, czy dość wcześnie było wiadomo, żeby jakaś komenda poszła i została wdrożona przez WOPR.
                          No i pamiętaj, że dziś łódkę może wyczarterować chyba każdy, niekoniecznie osoba z patentem, a więc i stosowną wiedzą prawda? Czy coś mi się myli?
                          • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:41
                            Nie wiem jak wyglada sprawa z wypożyczeniem łodzi bez patentu, bo nigdy mnie nie dotyczyło.
                            Systemy ostrzegania zostały zainstalowane po pamiętnym Białym Szkwale, doinwestowano WOPR na Mazurach. Niestety w sezonie można sie poczuć jak na Krupowkach, co na bezpieczeństwo nie wpływa.

Nie wiem czego oczekujesz - licencji na każdy rodzaj aktywności? To niemozliwe. Niestety jest czesc ludzi głupich, którzy nawet ostrzeżenia zignorują.
                            • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:55
                              Nie, ja jestem zwolenniczką tezy, o przyjeciu do wiadomości i zakceptowaniu pewnego poziomu ryzyka.
                              Czytałaś może "Powrót z gwiazd" Lema? Tam kosmonauci wracają na Ziemię pozbawioną ryzyka. Łódź nie może nabrać większego przechyłu, auto nie może wbic się w mur, agresja jest zniwelowana za pomocą zabiegu 'betryzacji'. Ale to bezpieczne społeczeństwo nie chce już lecieć w kosmos, bo ryzyko jest niewspółmierne do zysku (naukowego).
                              Więc - nie, nie chcę licencji.
                              • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 13:26
                                Czytałam i uwazam podobnie jak Ty.
                        • chicarica Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:36
                          Mimo systemów ostrzegania, niestety, są ofiary.
                          Dam Ci przykład. Jest sobie taka bardzo piękna, ale również bardzo niebezpieczna z powodu silnych prądów plaża w Sobieszewie k. Gdańska. Co roku jest ta sama historia: przy dużej fali i wschodnim wietrze tworzy się bardzo nierówne dno - w jednym miejscu jest po pas, w drugim krok obok 2 m głębokości. Ratownicy w takich sytuacjach wywieszają tam czerwoną flagę, ale ludzie przenoszą się kawałek dalej, na część niestrzeżoną, bo jak to tak, upał, plaża, i ja się mam nie kąpać?!
                          I bardzo często ratownicy w jednym miejscu wyciągają tam topielca, a parę metrów dalej kolejni bezmyślni wchodzą do wody. Mój ojciec pracował w pogotowiu lotniczym, bywały dni gdy śmigłowiec bywał tam po 5-6 razy. I co? I nic. Nadal ludzie olewają czerwoną flagę i co roku ta sama historia.
                          • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 13:56
                            I tylko w Polsce zalecenia ratowników są ignorowane?
                            • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 15:47
                              Dobrze wiesz, że na całym świecie. Różnica jest jednak taka, że w niektórych krajach za lekceważanie ostrzeżeń tacy "bohaterzy" dostają potężne kary finansowe (najczęściej) i te kary są konsekwentnie ściągane. A w Polsce, np. pies może narobić na chodniku i właściciel po nim nie sprzątnie. Dostanie mandat od straży miejskiej i co? I nic. Raz, że mandat jest śmiesznej wysokości, to jeszcze nikt nie pilnuje, żeby został zapłacony. A w takim UK (którym tak bardzo gardzicie) jeśli właściciel nie sprzątnie po swoim pupilku, to może dostać mandat wysokości 1000 funtów i nie ma przebacz, że nie zostanie on spłacony, np. w formie odsiadki. Podobnie jest z notorycznym w Polsce przekraczaniem dozwolonej prędkości - w UK policja nie stoi przy drodze i nie poluje na kierowców, ale sieć kamer jest gęsta i gdy zostanie piratowi drogowemu zrobiona sweet focia, to od razu dostaje do niej w prezencie punkty karne i odpowiedniej wysokości mandat. Różnica jest jeszcze taka, że w UK jest 12 punktów i masz przez 3 lata, a nie rok.
                              • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 15:48
                                *Punkty karne masz przez 3 lata ofkors.
                    • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:25
                      I edukować.
                      Uczyć, również w szkole, rozpoznawania rodzajów chmur. Wiem, że jest taki temat na przyrodzie, ale czy dzieci coś z niego pamiętają?
                      Pokazywać w tv, na okrągło jak wygląda chmura szelfowa, ostrzegać przed nią, nie opowiadać o ewentualnym zagrożeniu tylko rzeczywistym zagrożeniu.
                      • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 12:36
                        To mi przypomina dziewuszkę, która podniosła alarm widząc cofającą się wodę (Tajlandia) i ocaliła plazowiczów. Dorośli nie wiedzieli, ale ona wiedziala ze szkoły, że ta cofająca się woda zaraz runie na ląd.
                • mapt Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 09:54
                  Hejt emigrantek na Polskę jest mocny od dawna. Widać mają z sobą spore problemy i podświadomość je męczy nieudacznictwem, że musiały zwiać za granicę bo nie umiały sobie w Polsce życia zorganizować. Więc teraz przy każdej okazji "je.ią" na Polskę, polskość i wszystko co się w Polsce dzieje. To takie typowe, znane od lat. Tylko że dawniej to częściej krajanie miejscowi bałwochwalczo zachwycali się wszystkim co zagraniczne, a teraz robią to niedowartościowani emigranci - wygodnie zza ekrany komputera, byle sobie ulżyć jadu na kraj w którym nie umieli zrobić kariery i muszą tyrać na służbie u obcych "panów" gdzie zawsze będą podświadomie czuć się kimś gorszym - więc dyskomfort swojego bycia podrządnym wobec rodowych Angoli czy Niemców kompensują sobie co do zasady krytykując i plując na wszystko co się w Polsce dzieje.
              • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 09:21
                I to, co przeszło nad harcerzami to było to samo, co dotknęło żeglarzy na Mazurach (tylko tam było widac po niebie - wiele osób zdażyło zacumować w porcie); to samo co spustoszyło Puszczę Piska - pamietam, byłam tam wtedy, następnego dnia chciało sie wyć, krajobraz jak po wojnie. Tak samo wyglądały Tatry Wysokie - moj borze, człowiek wtedy zaczyna kumac jakim mini trybikiem jest w całej machinie.
                Ja - sprawdzająca pogodę na rożnych portalach, o wystapieniu bow echo dowiedziałam sie juz po wszystkim. To są tak rzadkie zjawiska w Polsce, ze skoro formują sie nie w ciagu godziny, lecz nawet kilku dni - to powinny byc komunikaty specjalne.
                • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 09:30
                  No i teraz - abstrahując od prokuratury itp - jakaś obrona cywilna, MSW czy inne sztaby kryzysowe powinny zrobic rewaluację systemów ostrzegania przed zagrożeniem. Może powinny powstać bazy danych, do których jest zgłaszany każdy obóz i kemping i jakis system precyzyjnego kontaktu z kierownikiem obozu? Ale może też okazać się, że zwyczajnie niczego tak efektywnego nie da się zrobić przy obecnej technologii.
                  • fogito Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 09:42
                    W dobie smartfonów wszystko sie da zrobić. Trzeba jednak najpierw pomysleć. Technologa nie pomoże jak czynnik ludzki zawiedzie.
                    • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 10:06
                      Nie, nie wszystko. I nie wszystko jest warte robienia za każdą cenę.
                      Ale nalezy sprawdzić, co jest możliwe technicznie, a jeżeli jest - to jak ustawić logistykę (oraz, być moze, jakieś akty prawne) żeby taki system mogł zafunkcjonować.
                      Ja rozumiem twoje podejście, zwłaszcza jeżeli mialas okazję obserwować sprawnie przeprowadzoną ewakuacje na o wiele większą skalę w USA. Czytałam kiedyś o tym, jak tam to działa, i wiem, dlaczego byłaś zachwycona i dlaczego uważasz, że czynnik ludzki ma największe znaczenie. Ale pamietaj, ze tak jak projektuje się powiedzmy odpływy kanalizacyjne, tak i takie sysytemy tworzy się na przewidywalne okazje i w przewidywalnej skali. Jeżeli jakieś nagłe wydarzenie ma skalę przekraczającą racjonalne założenia, to niestety - pójdą fontanny ze studzienek burzowych, popłyna auta z parkingu, zabraknie miejsc w szpitalach itp.
                    • morekac Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 10:57
                      Pod warunkiem, że jest zasięg. A w wielu miejscach, w BT również, tego zasięgu nie ma/ jest słaby.
                      Inna spraw, że noc (oraz zadrzewiony teren) wybitnie utrudnia ocenienie sytuacji meteorologicznej - nie da się ocenić, czy chmura jest normalnie szara czy też ciemna , czy idzie na nas i jaka jest szansa, że przejdzie bokiem.
                  • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 09:57
                    To byłoby super rozwiązanie. Uważam też że w takiej bazie powinna być doświadczona osoba decyzyjna, która nie tylko podaje komunikaty, ale też wydaje zalecenia dotyczące ewakuacji
                    • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 10:08
                      Tak, ale nie wiem, czy jest fizycznie mozliwe. Ale warto by było, by fachowcy to sprawdzili.
                      • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 10:22
                        Dokladnie - możemy zachwycać sie technologia budowania drapaczy chmur w Japonii i narzekać, ze gdyby u nas było trzęsienie ziemi, to kaplica. Każdy region rządzi sie swoimi prawami, bez sensu zabezpieczać Gdansk przed zejściem lawiny śnieżnej a a rogatki Zakopanego przed sztormem, budując falochrony.
                        Zapowiadane były burze, miejscami mogące miec gwałtowny przebieg; w Gdansku miało zacząć sie o 21 a piekło rozpętało sie o 23. Gdybym była w domu, to pewnie doczytałabym sie gdzieś w swoich serwisach o nadciągającym bow echo; ale wypoczynek i to taki niemęczący rządzi sie swoimi prawami.
                        • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 11:05
                          Ja bym sie nie doczytała, bo nie śledzę. Powinnam zacząć.

Natomiast nie oznacza to ani, że prokuratura nie powinna sprawdzić okoliczności, ani że sztaby kryzysowe nie powinny zrobic rewaluacji, ani, że istniejące procedury są wystarczające i przede wszystkim - byly wystarczająco nauczane.
                          Dam ci przykład.
                          Kiedy moje dziecko było w szkole uczone ewakuacji, istniała okreslona, wyuczona kontrola (po stronie nauczyciela) sprawdzenia czy wszyscy wyszli. Bo ktoś mógł byc w łazience, u pielęgniarki, u dyrektora itp. Niemniej dzieci w tym zespole, w jakim aktualnie u nauczycielki były, były wyprowadzane natychmiast. Wiedziały nie tylko jak mają wyjść, ale gdzie (klasami, w okreslonym układzie i rzędach) stanąć. Nauczycielka kontrolowała i dawała wizualny znak "górze" czy ma wszystkich. Nie trzeba było nawet zadawać pytań ani wołać. Wykonanie całości, od sygnału o pożarze do pełnego wyprowadzenia i stwierdzenia, czy wszyscy sa na zewnątrz zajmowało, o ile pamiętam, 180 sekund. Szkoła na 2 tys dzieci.
                          Nie wiem, czy takie same procedury są przygotowane i tak samo wyćwiczone w szkołach w PL? Ja się nie zetknęłam ani za swoich czasów, ani za czasów dziecka, ale może stanowimy wyjątek.
                          Oczywiście mozna argumentować, że w PL na przykład jest mniejsze ryzyko p-poż bo np. jest mniej kartonów nid-gips i drewna, a więcej cegły, czy cokolwiek. Niemniej dla mnie tamta organizacja była imponująca, i jak sadzę, to mała na myśli gdzieś wcześniej fogito.
    • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 10:45
      Myślę, że nikt nie spodziewał się AŻ TAKIEJ nawałnicy. W końcu ze strony instytutów meteorologicznych nie padły chyba żadne zalecenia ewakuacji tej okolicy, które zostały przez harcerzy zlekceważone. No chyba że były takie komunikaty, ale artykuł nic na ten temat nie mówi
      • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 10:56
        No faktycznie niespodzianka, zwlaszcza ze nawalnice ktore niszcza domostwa, auta, drzewa itd nie sa niczym nadzwyczajnym w Polsce w trakcie upalow i sa czeste. Raczej logiczne ze skoro burze w prognozie byly to nalezalo sie jak najszybciej ewakuowac z pola namiotowego
        • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 10:58
          I ludzie sie z tych domostw ewakuują? Są takie zalecenia, jak np w przypadku zagrożenia powodziowego?
          • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:02
            Domostwo a pole namiotowe to spora roznica.
            • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:03
              Wiem, ale chodzi mi o to czy są jakieś oficjalne zalecenia ewakuacji jak przy zagrożeniu powodzią, czy kwestię interpretacji prognozy pogody pozostawia sie ludziom?
              • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:14
                Powinny byc dla obozow, kolonii itd. Nie chodzi o wlasna interpretacje pogody a o sledzenie na biezaco, przeciez zmiana frontu byla oczywista i jak najbardziej dostepna w prognozie a ostezenia zostaly oficjalnie wydane.
                • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:20
                  No właśnie o to mi chodzi. Nie o ostrzeżenia, a o zalecenie ewakuacji. Przecież władze lokalne, straż itp. wiedziały że na ich terenie w trudno dostępnym miejscu jest obóz. Jakieś sztaby zarządzania kryzysowego powinny funkcjonować w takich sytuacjach.
                • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:20
                  Ostrzeżenie 3 stopnia było wydane dla innego rejonu z tego co kojarzę. Ja akurat śledzę pogodę i na różnych stronach sprawdzam prognozy.
                  • edelstein Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:04
                    Dka calej lewej strony Polski w txm dla pomorskiego i zachodniopomorskiego.
                    • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:14
                      Bzdura, mieszkam w tej części i były ostrzeżenia 2 stopnia, nie 3 stopnia.
                      • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:31
                        Ostrzeżenie 2 stopnia:
                        Przewiduje się wystąpienie niebezpiecznych zjawisk meteorologicznych powodujących duże straty materialne i zagrożenie życia. Niebezpieczne zjawiska w silnym stopniu ograniczają prowadzenie działalności. Zalecana ostrożność, potrzeba śledzenia komunikatów i rozwoju sytuacji pogodowej.
                        • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:41
                          Przy 1 stopniu też ostrzegają o zagrożeniu zdrowia i życia.
                          • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:45
                            Nie wygłupiaj się. Sprzeczasz się dla samego sprzeczania. Jak zwykle.
                            eot
                            • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:50
                              W przeciwieństwie do Ciebie nie wymądrzam się, że wszystko da się przewidzieć.
                      • edelstein Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:33
                        Czyli ostrzezenie jednak bylobig_grin
                        • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:56
                          Tez masz się z czego cieszyc.
                    • wapaha Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 20:04
                      Edelstein- masz rację i nie masz racji
                      Masz rację, bo faktycznie ostrzeżenia są, są duże możliwości obserwowania pogody w czasie rzeczywistym- strony internetowe ze zjawiskami atmosferycznymi, burzami, zdjęciami ludzi itp.To prawda
                      Ale nie masz racji w tym sensie- że takie ostrzeżenia były już wielokrotne od początku wakacji. To, co dzieje się w Polsce to istny pogodowy armagedon, niestety dowód zmian klimatycznych. W moim rejonie ostrzeżenia były co kilka dni, wśród znajomych uknuło się powiedzenie " o, jutro będą dwa dni bez deszczu", na przystanku słyszałam jak jedna kobieta mówiłą drugiej : No już się bałam że będzie słońce i jakieś lato będzie ! ( oczywiście ironicznie ). Pogoda jest NIEPRZEWIDYWALNA . Dosłownie. Przykład jeden z wielu- na mapach pogodowych sprawdzanych do ostatnich chwili ładna pogoda, spokojna aura, słońce i wzrastająca temperatura -do 28 stopni, wieczorem burze. Planuję więc sobie trening , wychodzę zanim upał się rozbuja przed 9. I przez ponad godzinę biegam w oberwaniu chmury raniąc sobie uda ( bo kretynka ubrałam króciutkie przewiewne spodenki zamiast obcisłych bo skoro ma być gorąco to chciałam sobie pomóc ). Lało okrutnie i cały dzień było pochmurno.
                      Inny przykład-zapowiadają opady deszczu popołudniu. I nagle jebu.t. Pompa, oberwanie chmury, auta jeżdzą rzekami, gubią tablice rejestracyjne, jeżdzą ścieżkami rowerowymi, stają w poprzek dróg, ogólny chaos. TEGO nie było-siła wszystkich zszokowała, studzienki kanalizacyjne wystrzeliwały fontannami. I tak jest przez cały miesiąc. Przewidywania się NIE sprawdzają, to już jest irytujące bo człowiek ostrzega że wszystkie serwisy alarmują o 3 stopniu i wychodzi na kretyna w pracy bo nawet pierdnięcia burzy nie było...
                      Zaznaczam, że te anomalie ( to chyba dobre słowo ) występują czysto lokalnie. U mnie są a 20 km dalej ani śladu, cichutko. I na odwrót w sąsiednim miasteczku pompa a u mnie sucho i żar z nieba.
                      Tak naprawdę to..straszne. Bo pokazuje nieprzewidywalność sił natury i ich siłę. Pokazuje, że ludzie nie potrafią się przygotować bo jednak ciągle bagatelizują, nie są przyzwyczajeni . Myślę jednak, że tak niestety będzie coraz częściej .. sad
                      • mapt Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 10:11
                        U mnie w granicy kilku dzielnic miasta bywa różna pogoda, siedzę w pracy i leje jak z cebra, cieszę się że kwiatki na tarasie podleje a wracam do domu kilka km dalej i deszczu nie ma śladu.
                        Ostrzeżenia powinny być bardziej lokalnie i np w bardziej extremalnych zjawiskach lokalnych wysyłane w systemie smsowym, a nie ogólne "dla województwa" jeśli front jest już na jego końcu.
                        • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 10:48
                          mapt napisała:

> U mnie w granicy kilku dzielnic miasta bywa różna pogoda, siedzę w pracy i leje
                          > jak z cebra, cieszę się że kwiatki na tarasie podleje a wracam do domu kilka k
                          > m dalej i deszczu nie ma śladu.
                          > Ostrzeżenia powinny być bardziej lokalnie i np w bardziej extremalnych zjawiska
                          > ch lokalnych wysyłane w systemie smsowym, a nie ogólne "dla województwa" jeśli
                          > front jest już na jego końcu.

O tym właśnie mówił facet od Łowców Burz, że trzeba poprawić komunikację na poziomie województw.
                          Ja osobiście, jak widzę, że idzie front od południowego zachodu nie łudzę się, że ominie Wrocław, bo zazwyczaj nie omija. No i prognozy temperatur. Jesli ma spaść z 35 czy 32C na 19-20C to raczej się to nie stanie w łagodny sposób.
                          • wapaha Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 15.08.17, 09:47
                            Tyle, że nawet Łowcy Burz w moim województwie też się walnęli i nie przewidzieli.
                            Nie mam za złe boże broń- po prostu sytuacja potrafi się zmienić dynamicznie
              • sniyg Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:33
                W UK są takie zalecenia, że jak płonie wieżowiec to służby zalecają pozostanie w środku, dzięki czemu spaliła się niedawno sporo ludzi, którzy postępowania zgodnie z zasadami angielskiego bhp.
          • zlababa35 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:47
            Przed weekendem czytałam zalecenia dla domów z uwagi na spodziewane nawałnice, zamykanie okien, okiennic, niepozostawianie nic luzem w ogrodzie itp. Dla obozów namiotowych może i nie ma specjalnie sporządzanych zaleceń, ale od tego ludzie pełnoletni są tam kierownikami, żeby myśleć.
        • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:21
          Cos jak Zima Znow Zaskoczyla Kierowcow.... jak co Roku. Slynne polska fraza w wiadomosciach
          • anika772 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:12
            Żadna część UK, nigdy, przenigdy nie została sparaliżowana przez atak zimy! Tam to się znają na prognozach pogody, w dodatku nawet jak jest słonecznie, to służby porządkowe i tak są w pełnej gotowości, bo nigdy nic nie wiadomo.

Twoje wypowiedzi są żałosne.
            • kandyzowana3x Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:31
              Nigdysmile coroczne zamykanie szkol, odwolyanie pociagow, zamykanie lotnisk I korki na autostradch sa dokladnie zaplanwane I zgodne z procedura.
              • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 16:01
                kandyzowana3x napisała:

> Nigdysmile coroczne zamykanie szkol, odwolyanie pociagow, zamykanie lotnisk I kork
                > i na autostradch sa dokladnie zaplanwane I zgodne z procedura.

Ale wiadomo wczesniej ze snieg spadnie, jakos nigdy mnie to nie zaskoczylo. Nie mozna temu zapobiec ale wiadomo o tym wczesniej przeciez.
                • nikki30 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:06
                  >Ale wiadomo wczesniej ze snieg spadnie, jakos nigdy mnie to nie zaskoczylo. Nie mozna temu zapobiec ale wiadomo >o tym wczesniej przeciez.

I wiadomo ile tego śniegu spadnie i dokładnie gdzie? Bajki piszesz. Mieszkałam w Anglii wiele lat i owszem pojawiało się w prognozie pogody słowo śnieg ale nigdy nie pojawiała się informacja gdzie konkretnie popada i ile tego śniegu napada. W Anglii to nawet 2 cm śniegu potrafią sparaliżować miastasmile
                  Jedynym krajem w którym spotkałam się z bardzo dokładnym monitorowaniem warunków pogodowych były Stany. W Miami są nawet specjalne ostrzeżenia na plażach a każdy ratownik dostaje powiadomienie o zbliżającej się burzy i wywiesza odpowiednią flagę. O monitorowaniu huraganów nie wspomnę.
                  • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 10:02
                    nikki30 napisała:

> >Ale wiadomo wczesniej ze snieg spadnie, jakos nigdy mnie to nie zaskoczylo
                    > . Nie mozna temu zapobiec ale wiadomo >o tym wczesniej przeciez.
                    >
                    > I wiadomo ile tego śniegu spadnie i dokładnie gdzie? Bajki piszesz. Mieszkałam
                    > w Anglii wiele lat i owszem pojawiało się w prognozie pogody słowo śnieg

W prognozie nie pojawila sie tylko slowo snieg czy deszcz ale takze intensywnosc I jest mapa dla twojego rejonu, dokladna na ktorej mozesz sobie zobaczyc z jaka predkoscia chmury sie przesuwaja a kolor pokazuje gdzie najwiecej spasnie deszczu czy smiegu. BBC weather ma dokladna prognozy. Ja wpisuje BBC weather i moje miasto i wiem o ktorej godzinie spadnie deszcz, o ktorej wyjdzie slonce itp. Speawdza sie swietnie. To samo robie gdy sie wybieram gdzies tam i mam dokladna prognoze. Dlatego ani snieg ani deszcz mnie nie zaskakuja, pranie nie zniknie bo wiem kiedy nie wieszac, kiedy wieszac pod dachem na patio, a kiedy moze wisiec w ogrodzie kilka dni

Moze I mieszkalaz w Anglii, wielu mieszka a prognoze pogody ogladam w polskiej tv.bywa
            • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:14
              Anika, gdyby nie 21 lat na wyspach to moze bym ci uwierzyla. Jak najbardziej bywa tu snieg zwlaszcza w Szkocji. Pare lat temu bylo tak slisko ze dzieciaki nie szly do szkoly a my do pracy tu na pd UK.
              ......
              jesli cos jest zalosne to brak poziomu rozmowy i epatowanie niepotrzebnym inwektywami wobec innych rozmowcow tylko dlatego ze z czyms sie nie zgadzasz. Rozmawiaj kulturalnie. Ja cie nie obrazam i nie ma na takie teksty usprawiedliwienia.
              • koka04 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 01:18
                Ależ ona nie twierdzi, że nie było. Tylko się dziwi że to było przewidziane kiedy i gdzie ile śniegu będzie.
      • edelstein Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:02
        Jsk nie,wczoraj na gazecie.pl byl artykul o nawalnicach z linkiem do map pogodowych na ktorych na czerwono bylo oznaczone pol Polski.Jakby ktos nie wiedzial co oznacza czerwony,obok byla legenda
        • memphis90 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 23:54
          Pół Polski na czerwono to jest od czerwca. Właśnie idzie 3 miesiąc burz i ulew z rzędu. O ile ktoś nie napisze jasno "ojp, to będzie rzeź i pourywa wam dachy", to nawet nie zamierzam się przejmować. Ale np. wczoraj było w prognozie, że do południa ciepło i spokojnie, a ok. 16 burza bez opadow- był deszcz w samo południe, a wieczorem takie oberwanie chmury, że sąsiadce auto zakopalo, bo strumień wody wymyl spod niej grunt na remontowanym odcinku drogi...
    • chocolate-cakes Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 10:45
      Nie żyją dwie młode dziewczyny sad
      Obóz był w województwie pomorskim.
    • fomica Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 10:56
      Podczas takiej pogody ludzie giną nie tylko w namiotach. Także w samochodach, budynkach, przez utonięcie... Chyba nawet teraz jedna z ofiar zginęła we własnym domu, przygniecionym przez drzewo.
      > I co, nikt za to nie beknie?
      Pewnie będzie jakaś sprawa i to się rozstrzygnie - czy organizatorzy faktycznie popełnili błąd, czy była to siła wyższa, wypadek.
      • karme-lowa Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 10:59
        Taaa, przez te nawałnice i rozwalone tiry i korki jadę od wczoraj od godziny 16 nad morze. Musieliśmy znaleźć po drodze nieplanowany nocleg. Zostało nam jeszcze 100 km. Masakra.
        • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:01
          Karmelowa - w Łebie w nocy też była burza ⚡
          • karme-lowa Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:33
            little_fish napisała:

> Karmelowa - w Łebie w nocy też była burza ⚡
            Nie Dojechaliśmy do Łeby😞. Zatrzymaliśmy się w Pruszczu. Teraz jedziemy dalej.
            • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:37
              Domyśliłam się po wpisie, ze nie dotarliście. Teraz powoli sie przejaśnia
              • karme-lowa Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 18:24
                little_fish napisała:

> Domyśliłam się po wpisie, ze nie dotarliście. Teraz powoli sie przejaśnia
                Jesteś jeszcze w Łebie?
                • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:00
                  Do jutra
                  • karme-lowa Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:28
                    little_fish napisała:

> Do jutra
                    Czy czasem nie jesteście na kempingu naprzeciw Polo Market?
                    • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:46
                      Nie, bliżej morza 😉
                      • karme-lowa Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:51
                        little_fish napisała:

> Nie, bliżej morza 😉
                        😌
                        • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:59
                          A wy gdzieś koło polo?
                          • karme-lowa Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 20:05
                            Tak. Zaraz obok. Duży ośrodek 😉
                            • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 20:27
                              A to wiem gdzie 😀 ta część Łeby jest fajna - cichsza i spokojniejsza. Jak wyjdziecie głównym wejściem na plażę i pojdziecie 10 minut w lewą stronę, w kierunku wydm, za terenem kitesurferów, to plaża prawie pusta. Mielizna wzdłuż brzegu, fajne fale do zabaw. "Minus " - plażują tam naturyści, ale nam to absolutnie nie przeszkadza.
                              Udanego urlopu i pogody lepszej niż w tej chwili
                              • karme-lowa Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:48
                                Dziękuję za radę. Naturysci kompletnie nam nie przeszkadzają. A jakbyś jeszcze zdradziła gdzie iść na najlepszą wędzoną rybę, to będę dozgonnie wdzięczna😘😗
                                • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:53
                                  Bardzo dobre wędzone ryby mają w budce przy zejściu z mostka. Jak pójdziesz na plażę, to zaraz jak przekroczysz kanał po prawej stronie. Przy lodach i kafejce La Cubita. Świeża, duży wybór. Mają moją ulubioną maślaną. Pakują też próżniowo.
                                  • karme-lowa Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 22:10
                                    little_fish napisała:

> Bardzo dobre wędzone ryby mają w budce przy zejściu z mostka. Jak pójdziesz na
                                    > plażę, to zaraz jak przekroczysz kanał po prawej stronie. Przy lodach i kafejce
                                    > La Cubita. Świeża, duży wybór. Mają moją ulubioną maślaną. Pakują też próżniow
                                    Bardzo dziękuję😘
        • sundry Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:01
          Transport kolejowy też leży, spóźnienia w całej Polsce
      • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:03
        Owszem, ale w namiotach ryzyko jest o wiele wyzsze
        • fomica Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:10
          Podejrzewam, że organizatorzy mieli do wyboru dwie ryzykowne sytuacje:
          - zostać na miejscu i przeczekać,
          - podjąc próbe ewakuacji - samochodem, ciężarówką, pieszo, nie wiem co tak akurat mieli do dyspozycji (140 osób, taka ewakuacja też trwa).
          Wybrali to pierwsze, być może z konieczności, bo z opisów wynika, że drogi szybko stały się zawalone i nieprzejezdne (straz pożarna przedzierała się do nich kilka godzin). Gdyby wybrali drugie i drzewo zawaliłoby sie na samochód to może ofiar byłoby nie 2 a 10. Może. I znowu byłoby tłumaczenie "kto za to beknie, po co ewakuowali, przecież nie było zaleceń". Tak czy inaczej ryzykowali.
          • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:16
            Ewakuować się chyba mogli jedynie pieszo, z pewnością nie mieli transportu dla prawie dwustu osób.
            • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:19
              little_fish napisała:

> Ewakuować się chyba mogli jedynie pieszo, z pewnością nie mieli transportu dla
              > prawie dwustu osób.

No to mogli i powinni kiedy byl czas, w bezpieczniejsze miejsce
              • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:22
                Najłatwiej się wymądrzać po czasie i zza klawiatury, prawdasmile
                • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:31
                  oqoq74 napisał(a):

> Najłatwiej się wymądrzać po czasie i zza klawiatury, prawdasmile

Nie, najlatwiej tlumaczyc brak ogarniecia organizatorow ale powiedz to rodzinie tych zabitych i rannych
                  • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:16
                    Ja nikogo nie tłumaczę, oceniłam tylko Twoje wpisy.
                    • falundafa Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:14
                      a ja twój oceniam jako usprawiedliwianie braku wyobraźni organizatorów obozu
              • sumire Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:36
                Uciekałaś kiedyś pieszo przed burzą, w górach na przykład? Nie mówię o miastach, bo tam "ewakuacja" do najbliższej bramy jest stosunkowo prosta. Gadanina w stylu "powinni byli, powinni byli" jest nie na miejscu. Pomijam już fakt, że człowiek w starciu z pogodą nadal ma małe szanse, choćby nie wiadomo jak się starał ją przewidzieć. Niestety.
                • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:45
                  sumire napisała:

> Uciekałaś kiedyś pieszo przed burzą, w górach na przykład?

A oni byli w gorach i burza ich zaskoczyla?
                  • sumire Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:53
                    Wystarczy być w znacznej odległości od miejsca, w którym możesz się w miarę bezpiecznie schronić. Powiem z mojego włóczykijskiego doświadczenia, że nadzieja, że zdążysz, często okazuje się płonna. Zwłaszcza że w naszym klimacie burze nie komunikują uprzejmie "uwaga, będę za 5 godzin 50 minut, a to jest moja dokładna trasa".
                • snakelilith Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:50
                  sumire napisała:

> Uciekałaś kiedyś pieszo przed burzą, w górach na przykład? Nie mówię o miastach
                  > , bo tam "ewakuacja" do najbliższej bramy jest stosunkowo prosta. Gadanina w st
                  > ylu "powinni byli, powinni byli" jest nie na miejscu. Pomijam już fakt, że czło
                  > wiek w starciu z pogodą nadal ma małe szanse, choćby nie wiadomo jak się starał
                  > ją przewidzieć. Niestety.

Dokładnie. Ja dostałam się w taką burzę w górach niespodziewanie. Prognoza pogoda była całkiem inna i w pozostałej części regionu nie działo się nic. Na szczęście jak szybko przyszło, tak szybko poszło, ale leżąc na płasko w mokrej trawie najadłam się trochę strachu. I nie było dokąd uciekać, bo co niby robić? Schronić się pod drzewem?
                  • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:57
                    Tyle ze oni nie byli w gorach na trasie a prawdopodobienstwo silnych burz bylo bardzo wysokie, jednak zoatalo zignorowane. Tak, jak napisala lubianka, w sytuacji ostrzezen w zwiazku ze zniana pogody i wysokiego prawdopodobienstwa nawalnic nalezalo sie ewakuowac odpowiednio wczesniej w bezpieczne miejsce a nie liczyc ze nas ominie.
                    • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:18
                      Zamilcz juz bo pleciesz takie głupoty że aż strach. Zza monitora łatwo sie wymadrzać.
                    • kalsomis Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:05
                      Naprawdę hiena z ciebie najma
                    • nikki30 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:15
                      Tego typu zjawiska mają to do siebie że powstają w sposób niekontrolowany. Przeżyłam kiedyś słynną trąbę powietrzną, która przeszła nad autostradą A4. To był moment, ułamki sekund jak mój samochód został obsypany, kamieniami, kawałkami drzew i innym syfem. Wtedy trąba przewróciła kilka tirów. Zginęły 2 osoby. Nie wiadomo było czy się zatrzymywać czy jechać dalej. A chwilę wcześniej jechało się ok przy bardzo ładnej pogodzie.
                      • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:33
                        U moich rodziców w kilkanaście minut zrobiło sie czarno i skasowalo 4 domy. Potem jak gdyby nigdy nic wyszło słońce. Ludzie oczy przecierali ze zdumienia jak ciągnik wbiło w dom a 3 kolejna zostały do polowy "rozebrane". Poszlo pasem, domy obok były nietkniete.
                • edelstein Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:09
                  Przezylam burze i trabe powietrzna, polozylam sie z rodzrnstwem na polanie oddalonej od drzew, a ludzie zamiast uciekac zbierali manatki i lezli pod drzewa
          • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:18
            Powinni to zrobic odpowiednio wczesniej , bo czas zmiany frontu pogodowego byl wiadomy, dzis sa dostepne zdjecia satelitarne i wiadomo kiedy wystapia np opady. Do tego po upalach wiadomo ze beda gwaltowne.
            • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:23
              Generalnie wychodzi na to, ze takie obozy w ogóle nie powinny być organizowane. Jakby brać pod uwagę wszystkie ostrzeżenia i ewentualne możliwe zmiany frontu taki obóz głównie by sie ewakuował i organizował z powrotem.
              • labianka Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:30
                Obozy powinny być organizowane również dlatego, zeby uczyć dzieci z syndromem "tylnego siedzenia w samochodzie", czym jest pogoda i jak należy sie zachowywać, aby minimalizować zagrożenia. Od kilku dni w mediach były komunikaty, że nadciąga zmiana pogody i wystąpią gwałtowne zjawiska pogodowe. Był czas, aby nawet na piechtę się ewakuować pytanie tylko czy organizatorzy mieli plan ewakuacji i na ile byli skłonni wprowadzić go w życie, a o ile bardziej cieszyli się, że będzie możliwość przeżycia większych emocji albo coś w tym stylu.
              • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:34
                little_fish napisała:

> Generalnie wychodzi na to, ze takie obozy w ogóle nie powinny być organizowane.
                > Jakby brać pod uwagę wszystkie ostrzeżenia i ewentualne możliwe zmiany frontu
                > taki obóz głównie by sie ewakuował i organizował z powrotem.

Wcale nie, gwaltowne nawalnice i mini tornada nie wystepuja caly czas sa zwiazane z upalami i zmiana frontu, a te widac na zdjeciach satelitarnych a odpowiednie programy pozwalaja dosc precyzyjnie ustalic czas wystapienia.
                • memphis90 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 00:01
                  Z ciekawości- w prognozach powiedzieli "będą tornada, uciekajcie" czy "będą gwałtowne zjawiska atmosferyczne"? Bo te drugie mamy już 3 miesiąc z rzędu....
                  • szeera Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 00:12
                    Kiedy ostrzegają przed tornadami, to masz informację, że trzeba się schować w piwnicy, bo może ci zwiać dach. A już przy durzo słabszej, zwykłej burzy podawane są komunikaty, że trzeba poszukać schronienia w budynku.
              • memphis90 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 23:59
                To się wtedy nazywa "obóz wędrowny"
            • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:24
              U mnie upalnych dni było sporo, żadna z burz nie była bardzo gwałtowna. Wczoraj była burza, ale nas ledwo musnęło, chociaż zapowiadano dużo poważniejszą nawałnicę i wiatr.
            • fomica Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:35
              Jeżeli jestes w posiadaniu metody na określenie w 100% czasu z dokładnością do godziny i miejsca, z dokładnością do kilometra, wystąpienia burzy, to opatentuj to jak najszybciej. Burze mają charakter lokalny, krótkotrwały, w tym samym powiecie mogło byc jeszcze 5 obozów i żaden inny nie ucierpiał, tylko ten jeden miał takiego potwornego pecha.
              Jesteś ofiara myślenia, typowego dla mieszczuchów, że człowiek panuje nad przyrodą i nic go nie zaskoczy. Jak można było nie wiedziec, jak można nie przewidzieć, przecież było wiadomo. Otóż nie, nie było wiadomo, co dokładnie gdzie i o której godzinie się wydarzy, to jest zywioł. W obrębie jednego miasta w jednej dzielnicy powyrywane drzewa i zawalone dachy, a kilometr dalej tylko pokropiło.
              Równie dobrze burza mogła ich zaskoczyć 5 godzin wcześniej w trakcie ewakuacji, tez w lesie, dopiero mieliby kłopot żeby się wytłumaczyć co robili w środku głuszy, z dala od obozu, z ponad setką dzieciaków.
              • labianka Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:42
                Ok dobrze prawisz, dlatego jako organizator takiego obozu, mając w papierach zabukowane niejako schronisko w szkole/remizie odległej o pięć godzin marszu tak organizuję życie obozu, że przed nadejściem frontu dreptamy te 5 godzin do budynków, tam przeczekujemy front z pełną świadomością, że burza może wcale nie nadejść, bo to zjawisko punktowe, po przejściu frontu znowu pięc godzin marszu do bazy. Wszystko to atrakcyjnie sprzedane dzieciakom jako rajd/podchody/zdobywanie sprawności, żeby nie było dąsów i wyśmiewania, że komendand boidooopa niepotrzebie ewakuuje obóz. A juz to że zmiana pogody idzie i przejdzie front burzowy wiadomo na dobrych kilka godzin naprzód.
                • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:50
                  Dokladnie lubianka, zwlaszcza ze w sprawie wlasnego tylka to sobie mozna ignorowac prognozy i ostrzezenia liczac ze sie uda ale get sie jest odpowiedzialnym za innych tego robic nie nalezy. Po info w internecie widac ze nawalnice byly silnei przeszly nad calym krajem , ostrzezenia byly take, leczenie ze nam sie uda i and ominie to wykazanie sie glupota i tyle
                  • labianka Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:11
                    Właśnie słyszę w radiu, że 30 uczestników tego obozu trafiło do szpitala, a pozostali (chyba 150 osób) zostali ewakuowani do Nowej Cerkwi. I tak sobie w google maps sprawdziłam: z Suszku do Nowej Cerkwi jest ponad 7 km "drogami bez nazwy", na piechtę około 1,5 godziny. NIechby im zajęło i trzy godziny, przed frontem, który zapowiadali od środy imo by zdążyli. Jestem ciekawa, czy mieli w papierach plan ewakuacji obozu. Jakiegoś sprytnego dziennikarza by trzeba było do śledzenia tej sprawy zatrudnić, żeby pochodził do sądu i zobaczył, na czym się skończy. A jeśli na niczym, to oddolne naciski, aby pisać i wdrażać odpowiednie procedury. Szkoda, że jak w lotnictwie - pisane krwią. Też przede wszystkim współczuję rodzicom, ale zaraz przychodzi mi do głowy myśl, żeby już nigdy żadne dziecko nie ucierpiało w ten sposób. Niech sobie odcisków narobią i pięty pościerają choćby ćwiecząc ewakuację - taki urok harcerstwa, ale nie że przechodzi front pogodowy a po jego przejściu trzeba organizować pogrzeby.
                    • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:18
                      Niestety, to mialy byc wakacje, fajne doswiadczenia a okazuje sie ze jest tragedia ktorej mozna bylo uniknac.
                    • koka04 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 01:42
                      Jasne tylko w Polsce pogoda zaskakuje i są wypadki. Te inne newsy i zdjęcia z innych części świata to propaganda jest. Tylko my Polacy nie jesteśmy wstanie przewidzieć pogody. Zwłaszcza, że to co nam podają to jest PROGNOZA pogody. Tylko jedynie PROGNOZA. Mieszkam w kuj-pomorskim i od początku lipca dostaje smsa z gminy o huraganach, burzach i nawałnicach. I co? I jak do tej pory codziennie wiedzę z rodziną i sąsiadami na tarasie bo owszem deszcz jest, burze się zdarzają ale takie szaleństwo jak było dzisiaj było PIERWSZY RAZ mimo prognoz od jakiegoś czasu.
                • ichi51e Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:08
                  Dokladnie. Better safe than sory
                • grazbed Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:32
                  Labianka - organizator teoretyksad. Widziałaś kiedyś taki obóz harcerski z bliska, od kuchni? Miałaś kiedyś pod opieką 150 osób, które musiałaś błyskawicznie zaopiekować? Ja miałam 200 dzieciaków kiedy zapalił się las i trzeba było się ewakuować błyskawicznie. Z domków campingowych.
                  Bardzo serdecznie współczuję tym młodym organizatorom całej sytuacji. Jakie brzemię muszą wziąć na swoje sumienie. Jakie to dla nich obciążenie.
                  Burza to żywioł, z którym człowiek nie ma szans. Może próbować ale jest na słabszej pozycji.
                  Współczucie dla bliskich harcerek, które zginęły jest oczywiście poza wszelką dyskusją.

I jeszcze: znajomy moich rodziców zginął podczas burzy, w progu własnego domu, w drzwiach gdy chciał je domknąć. Też powinien się wcześniej ewakuować?
                  • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:37
                    No ale pozarow nie zapowiadaja w telewizji od 2 dni. I wtedy naprawde moglibyscie byc zaskoczeni i ewakuacja musiala byc nagla. Od 2 dni synoptycy w kolko mowia o zagrozeniu. Pokazyeali zerwane dachy. Rozumny organizator na ta noc kiedy nawalnica przechodzi wzialby ich natychmiast do tej cerkwi. Ba... Na kazdym obozie powinien byc plan ewakuacji do okreslonego budynku. I zanim oboz sie zacznie powinno byc wiadomo gdzie sa klucze, jak dojechac - wszystko zorganizowane
                    • labianka Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:35
                      Nie organizuję imprez dla setek osób, ale dla kilku już tak i dlatego zastanawiam się zawsze, co zrobić, żeby było bezpiecznie. Widziałam obóz harcerski z bliska, byłam jego uczestniczką wielokrotnie, ale nigdy nie wnikałam, jakie procedury obowiązują organizatorów-harcerzy, a w wyniku tej tragedii zaczęłam sie zastanawiać. I moje pierwsze pytanie brzmi: czy była przewidziana procedura ewakuacji? Czy organizator-harcerstwo w ogóle przewiduje, że w niektórych warunkach umieszczenie uczestników obozu pod dachem może być konieczne? Czy podobnie jak pilot przed lotem musi wskazać drugie lotnisko, organizator musi wykazać w papierach, że taki dach w odpowiedniej odległości ma zapewniony w razie czego? Ja nie wypełniałam przy wyjeździe mojego dziecka nawet zwykłej karty kolonijnej, olałam to sobie na zasadzie jakoś to będzie a dzisiaj już wiem, że zapytałabym o regulamin takiego obozu w tym o zasady bezpieczeństwa.

A kiedy miałaś te 200 dzieciaków w campingach, to wiedziałaś jako organizator/opiekun, gdzie i jak masz te dzieci ewakuować w razie pożaru, czy może jako opiekun przyjmujesz, że w razie pożaru to na straż pożarną się dzwoni?

Miałam też dwa razy w życiu moich dzieci zdarzenie polegające na tym, że dzieci raz z przedszkola, raz ze szkoły były ewakuowane w wyniku prawdziwego zagrożenia i dwa razy okazało się, że ewakuacja przebiegła jak należy, ale do dziś jestem zdumiona tym, co się stało, gdy dzieci znalazły sie poza zagrożonym budynkiem. Otóż nic. Przedszkolaki przygarnęli dosłownie okoliczni mieszkańcy, bo to była zima, akcja strażaków trwała ok. 2 godziny, po czym stwierdzili, że można dzieci z powrotem wprowadzić do budynku. Natomiast dzieci ze szkoły wyległy przed budynek, wychowawcy zabrali je następnie na wycieczki po okolicy, jedna klasa miała pecha, bo nie było w szkole akurat ich wychowawcy, to siedzieli sami w szkole, matka mi opowiadała ze śmiechem, że zeszli do konspiracji. W zasięgu wzroku od wyjścia z tej szkoły jest duży budynek użyteczności publ. typu dom kultury, gdzie zmieściliby zapewne wszystkich uczniów szkoły, nie będę opowiadać, jakim bazyliszkowym wzrokiem patrzały na mnie osoby pytane, dlaczego tam nie ewakuowali uczniów.
                      • grazbed Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 16:06
                        Nie wiem do jakiej organizacji harcerskiej należy Twoje dziecko. Dziwię się natomiast Tobie, że puszczasz dziecko bez informacji o nim = wypelnionej karty obozowej. Każdy obóz musi być zarejestrowany na terenie,na którym się odbywa. Każdy obóz jest kontrolowany w ciągu jego trwania. Sprawdzane są m.in. karty uczestników, warunki sanitarne. Nadleśnictwo wyraża zgodę na rozbicie obozu w tym a nie innym miejscu. To nie jest organizowanie na żywioł. Organizacja harcerska córki skrupulatnie tego przestrzega. A inne organizacje nie, myślisz że ZHR zawierza obóz Bogu i to już wystarczy? Jestem przekonana, że nie.
                        • labianka Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 16:49
                          Kariera mojego dziecka w harcerstwie szybko się skończyła na szczęście i to zanim nie zaczęli mnie traktować jak świruskę, ktora pyta o to, o czym wszyscy milczą, bo przecież zawsze można się odwołać do boskiej opieki a poza tym, o co chodzi, przecież wszyscy zdrowi i cali, to po co pytać. Wiesz, od dzisiaj to ja juz nie będę się opierać na moim osobistym przekonaniu, tylko poproszę o konkretne papiery i przeczytam od a do zet, jakby moje dziecię jeszcze miało ochotę na harcerstwo. Poza tym nie wiem, czy ZHR zawierza obóz Bogu, wiem, że nie zawierzę swoich dzieci ZHR-owi.
                          A tak z ciekawości czystej zapytam jeszcze raz: jako opiekun, gdzie w jednym zbiorowisku gromadzi się 200 dzieci, wiedziałaś przed wybuchem pożaru, jak ma przebiegać ewakuacja i gdzie masz te dzieci ewakuować z tego konkretnego obozu, czy musiałaś już po wybuchu pożaru ogarnąć się i ratować po prostu dzieci zgodnie ze swoimi najlepszymi umiejętnościami?
                          • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 23:23
                            O naiwna! Naprawdę myślisz, że doczekasz się rzetelnej i prawdziwej odpowiedzi? big_grin
                      • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:16
                        No takie sprawy powinny byc wczesniej ustalone ze szkola w przypadku ewakuacji. BO cudow nie uczynisz sama na miejscu jesli organizator nie ustalil wczesniej.Alelo ze ludzie sie dziecmi zajeli. chapeau bas za to ze sie dobrze wszystkim zajelas i nie bylo ofiar odmrozen itd
                • mapt Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 17:37
                  Ale oni nie byli jedynymi w całej okolicy obozowiczami. Pech, że trafili na miejsce przechodzenia trąby. A gdyby wszyscy obozowicze z województwa mieli "na czas przechodzenia frontu" szukać lokalu zastępczego to ciekawe kto by wszystkim miejsca przeczekania złej pogody zabezpieczył. I co jeśli ten front by uderzył w dom w którym się schronili a pole namiotowe zostało nienaruszone. Gdyby to była normalna burza bez takiego szkwału to nic by im się nie stało. A znowu- gdyby postanowili skrócić dzieciakom pobyt ze względu na złą pogodę, to rodzice by podnieśli wrzask że nie po to dali dzieci na 3 tygodnie żeby je po dwóch odbierac..
                  • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 17:46
                    Otóż to. Po pierwsze skala. Po drugie czas. Leśne obozy nikoniecznie mają pod nosem autokar. A dojście do jakiegos punktu zajęłoby ileś czasu. Po trzecie - jakie jest wyprzedzenie ostrzeżeń? Takich konkretnych, dla powiatu, a nie dla województwa?
              • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:46
                Nie, ja nie jestem ofiara ignorowania ostrzezen dla calego kraju, praqdziwe ofiary sa ranne i niezywe
                • memphis90 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 00:08
                  Bzdury opowiadasz, z całą pewnością nie było ostrzeżeń "dla całego kraju".
          • edelstein Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:07
            W przypadku burzy udaje sie w miejsce oddalone od drzew i kladzie plackiem na ziemi.Harcerz powinien chyba to wiedziec.
            • ichi51e Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:17
              W teorii. Lezalas kiedys bog wie ile w deszczu i blocie?
              • edelstein Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:33
                Lezalam
            • snakelilith Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:18
              edelstein napisała:

> W przypadku burzy udaje sie w miejsce oddalone od drzew i kladzie plackiem na z
              > iemi.Harcerz powinien chyba to wiedziec.
              >

Ale tylko pod warunkiem, że ziemia nie jest rwącym potokiem, albo łąką zamienioną w bajoro z wodą o temperaturze 10 stopni, bo ulewy w naturze robią coś takiego robić. Więc swoje "harcerskie" porady schowaj se do tyłka, bo najwyraźniej nigdy nie byłaś w podobnej sytuacji.
              • edelstein Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 10:42
                Bylam,bylam,na survival to sie dorosli nadaja, dzieci powinny mic zapewnione schronienie blisko od namiotow i tyle.
            • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:20
              W środku lasu trudno znaleźć miejsce oddalone od drzew.
              A tak serio - stała się tragedia, pewnie ktoś za nią odpowie. Życia ofiarom to nie wróci. Moim zdaniem oprócz procedur w obozach i polegania na interpretacji prognoz i decyzjach często mało doświadczonych osób, powinny być procedury odgórne. Czyli w takich sytuacjach w gminie czy tam powiecie działa sztab kryzysowy i obozom, a także kempingom wydaje zalecenie ewakuacji i wskazuje miejsca, do których mają sie udać.
              • ichi51e Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:32
                Dokladnie. W zwiazku z sytuacja pogodowa nakazuje sie ewkuacje w miejsce x. Niestety stworzenie na cito sztabu kryzysowego i ewakuacja przerasta
                • lauren6 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:16
                  Zgoda. Pozostanie w namiotach przy ogłoszonym dzień wczesniej alercie pierwszego stopnia to była skrajna głupota.
                  • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:24
                    2 stopnia
                    Obszar: województwo kujawsko-pomorskie
                    Ważność: od 2017-08-11 21:00:00 do 2017-08-12 06:00:00
                    Przebieg: Prognozuje się wystąpienie burz z opadami deszczu od 25 mm do 40 mm, lokalnie do 50 mm oraz porywami wiatru do 100 km/h. Lokalnie grad. Najintensywniejsze zjawiska powinny występować w pierwszej części nocy. Strefa burz przemieszczać się będzie z zachodu na wschód województwa.
                    Prawdopodobieństwo: 80% (Burze z gradem)
                    Uwagi: Brak.
                    Czas wydania: 2017-08-11 13:51:00
                    Synoptyk: Tomasz Wrzaszcz
                    Biuro: Biuro Meteorologicznych Prognoz Morskich w Gdyni
                    i dzień wcześniej:
                    Obszar: województwo kujawsko-pomorskie
                    Ważność: od 2017-08-10 02:00:00 do 2017-08-10 09:00:00
                    Przebieg: Prognozuje się wystąpienie burz z opadami deszczu od 10 mm do 15 mm, lokalnie do 25 mm oraz porywami wiatru do 80 km/h. Lokalnie grad. Największe prawdopodobieństwo wystąpienia zjawiska w subregionie południowo-wschodnim.
                    Prawdopodobieństwo: 80% (Burze z gradem)
                    Uwagi: Brak.
                    Czas wydania: 2017-08-09 13:36:00
                    Synoptyk: Agnieszka Drwal-Tylmann
                    Biuro: Biuro Meteorologicznych Prognoz Morskich w Gdyni
                • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:28
                  Ale wiesz, że najgorszy to jest 3 stopień?
                  • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:34
                    Słucham?
                    Wiatr osiągający w porywach 100km/h, zwłaszcza w lesie, to "lepszy" stopień?

2 stopień, burze z gradem:
                    Burze z opadami deszczu od 30 mm do 50 mm, lokalnie do 60 mm
                    lub:
                    Burze z porywami wiatru od 90 km/h (25 m/s) do 115 km/h (32 m/s)
                    • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:43
                      Chodzi o to, że skala jest 3 stopniowa.
                      • lauren6 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:04
                        Nie chce mi się szukać, ale z tego co pamiętam pomorze było oznaczone na czerwono, a centralno zachodnia Polska na pomarańczowo.
                        • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:14
                          Owszem, tyle, że w kwestii burz ostrzeżenia były 2 stopnia, a w kwestii upałów 3 stopnia - stąd obszar zaznaczony na czerwono.
                      • edelstein Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:36
                        Wiatr w porywach 100km/h nie lamie drzew ? Od kiedy?
                        • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:41
                          To co wydarzyło się w okolicy Chojnic, to nie był wiatr w porywach do 100 km/h.
                        • snakelilith Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:55
                          edelstein napisała:

> Wiatr w porywach 100km/h nie lamie drzew ? Od kiedy?
                          >

Edelstein, nie zawsze łamie. Podobno mieszkasz w Düsseldorfie, a akurat w tym regionie, tak samo jak u mnie, wiatry w porywach do 100km/h wcale nie są aż takie rzadkie. Owszem trzeba bardzo uważać na dachówki i latające przedmioty, ale powyrywane drzewa w większych ilościach, a nie jakieś tam pojedyncze konary, to były u nas dopiero przy 120-130km/h. Takie szkody jak te w Suszku, to robią się zwykle przy trąbach powietrznych, lokalnych zawirowaniach powietrza ze względu na różnice temperatur, które idą czasem jak walec, a te są bardzo trudne do przewidzenia.
                          • lauren6 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:57
                            Nie łamie. Wyrywa z korzeniami uncertain
                            • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:03
                              Ale tam nie było wiatru 100 km/h, tylko potężna wichura, trąba czy orkan. Na tvn24 pokazywali hektary powalonych drzew.
                              • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:07
                                100 na godzine to halny wieje i wiele ie nie dzieje poza przywietrzeniem paru mist po drodze. 130km/h zaczyna sie dziać. W Suszkach wiało o wiele wiele mocniej.
                                • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:11
                                  U mnie wczoraj wiało w porywach do 100 km/h i drzewom nic nie było.
            • krisdevalnor Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:03
              edelstein napisała:

> W przypadku burzy udaje sie w miejsce oddalone od drzew i kladzie plackiem na z
              > iemi.Harcerz powinien chyba to wiedziec.
              >

Tez nie do konca bo zalecana bezpieczna pozycja to kucnąć, zbliżając stopy maksymalnie do siebie.
      • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 17:15
        Myslę, że organizatorzy nie popełnili błędu. Ale myślę tez, że wobec tego, co wyprawia się z klimatem, może należałoby rozważyć reulaminy i strategię. Na przyklad - obozy pod namiotami tak, w lesie tak, ale musi być struktua ratunkowa - ziemianka, szopa.
        Bo nieustanne ewakuacje na dworzec to absurd.
    • snakelilith Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:18
      Przesadzasz. Nawałnice miały charakter lokalny, to nie Kyrill, który w 2007 roku był spodziewany, oczekiwany, a i tak zmiótł pół zachodniej Europy. Niespodziewane silne burze mogą pojawić się wszędzie i mieć tragiczne konsekwencje. Sama przypominam sobie pole campingowe gdzieś w Belgii, czy Holandi, gdzie zginęło parę osób, albo porażonych piorunen ludzi podczas meczu piłkarskiego w Niemczech. Ostatnie fronty atmosferyczne przechodzące przez Europę mocno dały się we znaki w niemieckich górach Harz, starszne rzeczy działy się w okolicy Wenecji oraz na Słowacji i na Węgrzech. Nie zawsze da się na wszystko przygotować i kompletnie zamrozić życie publiczne, choć trzeba faktycznie chyba zacząć myśleć trochę bardziej przezornie, bo te anomalie pogodowe stają się coraz częstsze. Ale nie tylko w Polsce.
      • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:27
        Przeciez nawalnice mialy przejsc nad cala Polska i bylo wiadomo ze tak bedzie bo zbliza sie zmiana pogody, w Polsce nawalnice tego rodzaju sa typowe latem podczas upalow, organizatorzy obozow powinni byli zadbac o bezpieczenstwo a tego nie zrobili.
        • snakelilith Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:42
          Typwowe to były, gdy za każdym razem powstawały duże zniszczenia i ofiary śmiertelne, a tak nie jest. Sama mieszkam w regionie, przez który stałe przechodzą silne fronty atmosferyczne znad Atlantyku i widziałam już różne rzeczy, ale nie zawsze prognozy meteorologów się sprawdzają i już nie raz siła natury nas (i wszystkich dookoła) zaskoczyła. Po kilku takich zdarzeniach, w których prawie zawsze były jakieś ofiary śmiertelne, do zapowiedzianych zmian pogody podchodzi się poważniej, ale nawet wspominany przez mnie Kyrill, na który byliśmy niby przygotowani, był ogromnym zaskoczeniem, bo wszelkie przygotowania nic nie dały, tylko cudem olbrzymia choina (około 20m) przed naszym oknem złamana w pół jak zapałka nie zdemolowała nam mieszkania i nie spowodowała ofiar w domu. Więc niewykluczone, że organizatorzy obozów zadabali o bezpieczeństwo, tak jak podczas normalnej burzy, ale nie przewidzieli, że będą latać drzewa i w którym kierunku.
      • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:29
        Ja się wtrącę: ostrzeżenia 2 i 3 stopnia były od czwartku. Na mapy meteo widać było wyraźnie którędy przejdzie frot. Na dodatek wszystkie internetowe wydania gazet umieszczały mapę "Gdzie jest burza" (bardzo dokładna). Poza tym są smsy ostrzegające (też z tej aplikacji). Jeśli ktoś był zainteresowany prognozą to nie ma opcji, żeby nie wiedział co się będzie działo.
        • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:04
          dzis Krakowie w radio podali że oberwanie chmury jest, przez okno dziennikarze niewiele widzą a u mnie w tymże Krakowie slońce i ani kropli deszczu. Ta to z prognozami. Burze też chodzą własna droga bo żadna mimo pokazywania sie na mapie nie chce przyjść. Parę lat temu byl podobny przypadek. Po prostu wypadek, wspołczuc należy rodzicom, reszcie uczestników.
          • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:10
            Nie opieram się na informacjach dziennikarzy tylko na mapach satelitarnych.
            Ja po prostu cholernie boję się nawałnic. Przeżyłam ich kilka, w tym jedną na polu i im jestem starsza tym bardziej się boję. Dlatego gdy usłyszę ostrzeżenia natychmiast sprawdzam mapy i stronę gdzie jest burza. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mapa pokazywała co innego, niż działo się w rzeczywistości.
            m.meteo.pl/wroclaw/60
            burze.dzis.net/?page=mapa
            bardziej ogólna, ale sprawdza się co do joty
            mapy.meteo.pl/
            • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:15
              Na mapie były burze a ledwie grzmiało, nie zawsze sie sprawdza to co widzisz w necie.
              • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:17
                Lepiej się chyba zabezpieczyć przed burzą, która przejdzie bokiem niż znaleźć się w środku nawałnicy, nie sądzisz?
              • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:37
                Kurcze ja chyba naprawde mam inne TVN24 bo od wczoraj powtarzali o zagrozeniu, zerwanych dachach
            • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:22
              U mnie na meteo kulminacja burz miała być od 23.00. A faktycznie zaczęło się wcześniej i o 23.00 było już trochę deszczu i pojedyncze grzmoty.
              • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:26
                O czym ma to świadczyć? Że skoro burza przyszła pół godziny wcześniej czy pół godziny później tzn. to znaczy, że prognozy są do bani?
                • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:33
                  O tym, że nie ma co pisać, że tam się zawsze sprawdza, bo nie zawsze się sprawdza. Pierwotnie modele pokazywały, że te burze pójdą nieco inaczej, a one zaczęły w pewnym momencie skręcać.
                  • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:39
                    Ale nie da się przewidzieć czy przejdzie bokiem czy nie przejdzie, prawda? No chyba, że ma się szklaną kulę.
                    • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:48
                      Nie da się przewidzieć, jeśli prognozy często się nie sprawdzają, to ludzie zaczynają je lekceważyć.
                      A nie ma 100 % możliwości przewidzenia zagrożenia.
                      Stało się nieszczęście. Udowadnianie na forum, że można było przewidzieć, jest nie na miejscu. Specjaliści się wypowiadają w tv, że owszem prognozowano burze, gwałtowne, ale nikt nie mógł przewidzieć, że aż na taką skalę.
                      Ale ematki będą udowadniać, że wiedzą lepiej.
                      • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:22
                        oqoq74 napisał(a):

> Nie da się przewidzieć, jeśli prognozy często się nie sprawdzają, to ludzie zac
                        > zynają je lekceważyć.
                        > A nie ma 100 % możliwości przewidzenia zagrożenia.
                        > Stało się nieszczęście. Udowadnianie na forum, że można było przewidzieć, jest
                        > nie na miejscu. Specjaliści się wypowiadają w tv, że owszem prognozowano burze,
                        > gwałtowne, ale nikt nie mógł przewidzieć, że aż na taką skalę.

Jak nie jak wczoraj bardzo wyraznie zapowiadano. Alarm czerwony, mapy cale byly gdzie to idzie.Ogladam polska tv tez. Ludzie po prostu nie brali tego na powaznie.

A co z tego ze przejdzie z 2 km pomylka? Trzeba miec rozum i isc do budynku bez wzgledu na precyzyjnosc co do metra zapowiedzi

• oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:31
                          Mapy były na czerwono głównie z powodu upałów, prognozowano burze stopień 2. A to co miało miejsce w okolicy Chojnic specjaliści porównują do orkanu Ksawery. A to oznacza, że chociaż przewidywano gwałtowne zjawiska, to nie do tego stopnia.
                          A Ty przestań się wymądrzać, bo najłatwiej zza klawiatury i będąc za granicą. Nic innego dziś nie poprawia Ci samopoczucia, że musisz to w ten sposób robić?
                          Prokuratura będzie badać sprawę, zobaczymy co ustalą. Takie obozy odbywają się od lat i zapewne odbywać będą nadal.
                          • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:07
                            Nie. Wyraznie pokazywali nawalnice i jak sie przesuwaja. Nie ogladasz telewizji. Wyrasnie pokazywali gdzie beds jutro i jak zerwaly dachy. Kobieta po gospodarstwie oprowadzala i pokazywala.

To ty sie nie wymadrzaj skoro nie ogladasz prognozy pogody dokladnie i glupoty gadasz. I prosze mnie nie uciszac i probowac ustawiaxbo to forum i kazdy ma prawo wypowiedzi a nie przedszkoleJak sie cos nie podoba to prosze przeniesc sie na inny watek.
                            • sumire Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:10
                              "Każdy ma prawo wypowiedzi, ale jak coś się nie podoba, to won z mojego wątku".
                              To JEST przedszkole, pani mądra.
                              • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:40
                                Nie, to uwaga abys nie byla masochistka
                            • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:12
                              Tak, tak, tylko Ty wszystko wiesz, najlepiej.
                              • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:40
                                Alez skad. Ty wieszsmile)))
                          • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 00:02
                            oqoq74 napisał(a):

> A Ty przestań się wymądrzać, bo najłatwiej zza klawiatury i będąc za granicą. N
                            > ic innego dziś nie poprawia Ci samopoczucia, że musisz to w ten sposób robić?
                            > Prokuratura będzie badać sprawę, zobaczymy co ustalą. Takie obozy odbywają się
                            > od lat i zapewne odbywać będą nadal.

Naprawdę nie masz rozsądnych argumentów i walisz na oślep, bo obrażanie innych jest dla ciebie łatwiejsze?
                            Jakie to ma znaczenie, czy przewidywano 2, czy 3 stopień zagrożenia? Ostrzegano ludzi przed żywiołem, ja sama to słyszałam w radiu przy każdym podawaniu prognozy pogody. Mówiono o nawałnicach, silnych burzach, porywistych wiatrach i nagłych załamań pogody.
                            • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 07:58
                              Nie walę, tylko stwierdzam fakt. Twoja koleżanka w tym wątku dała popis żenady.
                              Ostrzeżenia o jakich piszesz są typowe dla każdej burzy. Problem w tym, że to co przetoczyło się nad Chojnicami to nie była tylko burza. I tak, ma znaczenie, który stopień ostrzeżeń jest wydany i kiedy, bo na tej podstawie podejmowane są odpowiednie decyzje.
                              • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 18:21
                                Pade chyba pisała, że we wszystkich trzech stopniach ostrzeżeń jest m.in. komunikat o zagrożeniu życia, stąd moje pytanie - jakie (w tej sytuacji, że każdy stopień ostrzeżeń przewiduje zagrożenie życia) ma znaczenie, czy to stopień 2, czy 3? Nie sprecyzowałam odpowiednio mojego pytania. Sorry.
                                • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 18:38
                                  Ma znaczenie, bo w zależności od zagrożenia podejmuje się odpowiednie środki zaradcze. To co Pade linkowała to standardowa formułka, przy każdym ostrzeżeniu, niezależnie od natężenia. Wiadomo jest, że burze bywają groźne, szczególnie, dla osób przebywających na zewnątrz. Ale też nie jest tak, że każda burza powoduje konieczność ewakuacji.
                                  Na tvn24 jest wywiad z klimatologiem, który mówi, że wielu meteorologów nie spodziewało się, że dojdzie do aż takich zdarzeń, a co za tym idzie ostrzeżenia nie odzwierciedlały zagrożenia.
                          • szuflada0594837261 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 01:03
                            No przepraszam, co za stek bzdur.
      • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:30
        Dwa lata temu pojechaliśmy na południe i byliśmy M.in. W Niepołomicach - pamietam, ze zerwała sie burza i piorun zabił 4 lub 5 ludzi pracujących w polu.
      • ichi51e Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:19
        Nie sa ru problemem burze tylko fakt ze obozy charcerskie w pl przewaznie nie maja ani planu awaryjnego ani mozliwosci zeby taki plan miec - bo ani transportu ani gdzie sie ewakuowac. To powinno zostac zmienione i wpusane w regulamin obozu. Byc moze z klauzula - w wypadku ewakuacji koszt podnosi sie o xxx platne po obozie.
        • ichi51e Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:19
          Albo opcja ubezpieczenia
          • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 00:04
            Ubezpieczenie prawdopodobnie mieli wszyscy uczestnicy, jako obowiązkowe. Jednak żadne odszkodowanie nie wróci życia zmarłym i zdrowia poszkodowanym.
    • labianka Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:24
      Mam jednostkowe doświadczenia z harcerstwem w dzisiejszych czasach i zauważyłam, że standardy bezpieczeństwa dzieci w harcerstwie odbiegały w naszym przypadku na niekorzyść w porównaniu ze standardami, które muszą spełnić inni organizatorzy wyjazdów/wypoczynku dzieci poza miejscem zamieszkania. Moja pierwsza myśl: gdy mi dzieci wyjeżdżały na obozy/kolonie z organizatorami nieharcerskimi zawsze wypełniało się kartę tzw. kolonijną a tam m.in. opinia wychowawczy + wywiad nt. zdrowia od rodzica a czasem też obowiązkowo od lekarza oraz wywiad szczegółowy na tematy "życiowe" typu jak dziecko znosi podróż autobusem. W harcerstwie nikt nigdy nie zapytał o cokolwiek nt. dziecka w tym o jego stan zdrowia przed dłuższymi wyjazdami, nie przypominam sobie, żebym przed wyjazdem wypełniała jakiekolwiek dokumenty - trochę mnie to zdziwiło, ale że dziecko jechało do sąsiedniego powiatu, to odpuściłam sobie dopytywanie, dlaczego tak bezstresowo sobie poczynają. Na szczęście u nas przygoda z harcerstwem szybko się skończyła (ku mojej radości - nie ukrywam), więc już na własną rękę dochodzić nie będę, jakie procedury tam obowiązują i czy są przestrzegane, ale jednak dobrze by było narzucić jednak organizatorom z harcerstwa zasadę, że w razie nadciągających burz o charakterze b. gwałtownym - komunikaty w Pl były bardzo słyszalne w mediach, ja akurat z radia samochodowego wysłyszałam głośne i dobitne ostrzeżenia typu mogą wystąpić trąby powietrzne, zaleca się usunięce z balkonów ruchomych przedmiotów itp. Może trzeba uczulić instytucje i zobowiązać do przekazywania ludziom w głuszy czyli harcerzom tego typu komunikatów. Bo tym razem media ostrzegały na pewno, pytanie czy ci w lesie dali sobie szansę, zeby usłyszeć, a jak usłyszeli, czy nie zbagatelizowali. Może samrząd trzeba zobowiązać samorząd na terenie którego taki obóz sie odbywa, że w razie "W" ktoś choćby na rowerze, czy konno idzie i zbiera podpis od jakiegoś komendanta obozu pod komunikatem meteo i jednocześnie wójt/burmistrz otwiera obozowiczom najbliższą remizę/szkołę, nie że dopiero wyremontował i mu ściany zapaskudzą, a po drugie woźna na urlopie.
      • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:27
        Mój syn wrócił wczoraj z obozu harcerskiego i jak najbardziej wypełnialiśmy normalną kartę, na obozie była też dostępna pielęgniarka, dzieciaki miały ze sobą leki, zastrzyki. Musialaś trafić na kiepskich organizatorów.
      • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:29
        No dokladnie. Ostrzezenia byly, zadna niespodzianka.
      • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:29
        Dokładnie tak - wladze wyrażając zgodę na obóz na swoim terenie powinny niejako być za ten obóz odpowiedzialne. Jak za mieszkańców swojej gminy czy powiatu. Powinny obowiązywać procedury. Nie tylko harcerzy.
    • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:28
      Jestem wlasnie w Gdansku i to co zerwało sie dzisiejszej nocy, to był dla mnie szok. Ledwo zdążyłam złapać szkło z tarasu, a meble zaczęły juz latać. Cały pasaż na marinie to były latające stoliki i parasole, poprzewracane donice. Ogromne podmuchy wiatru, ściany deszczu uderzające w ogromne szyby - w domu dudniło. To było straszne.
      • mary_lu Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:07
        A ja siedziałam w knajpie we Wrzeszczu i ulewa była jak ulewa... nic wielkiego, wiatru silnego trochę jak to w Gdańsku. Po 1 w nocy wracaliśmy do domu kilka dzielnic dalej i w szoku byliśmy widząc powalone drzewa i pracujących strażaków.
    • semihora Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:46
      Jak ja przeczytałam o tej tragedii, to mnie zmroziło i serdecznie pożałowałam tych dzieci i ich rodziców, ty zaś wolałaś zająć się szukaniem winnego i paleniem stosów. Ot, różnica w podejściu do nieszczęścia.
      • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:52
        Bo dobrze byloby wyciagnac nauke na przyszlosc i wprowadzic obowiazkowe standardy postepowania w takich przypadkach. Tu stawka jest zycie
        • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:05
          Myślę , że prokurator się tym zajmie. Mając pełnię informacji o podjętych działaniach.
      • grey_delphinum Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 11:53
        Semihora, w punkt.
        • grazbed Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:33
          Dokładnie semihora.
        • butch_cassidy Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 16:52
          I mała rybka także...
      • anika772 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:32
        "Jak ja przeczytałam o tej tragedii, to mnie zmroziło i serdecznie pożałowałam tych dzieci i ich rodziców, ty zaś wolałaś zająć się szukaniem winnego i paleniem stosów. Ot, różnica w podejściu do nieszczęścia."

Ze szczególnym podkreśleniem roli Polski, gdyż jak wiadomo, w UK nigdy nikogo nic złego nie spotyka, a wszyscy przewidują wszystko.
        • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:02
          W szczególności maja doskonale systemy ociepleń wieżowców oraz procedury dot. ewakuacji w razie pożaru - zalecają pozostanie w płonącym od godziny budynku.

"Uwielbiam" takie wątki.

A dla innych madralinskich - często śledzę mapy burzowe (taki bzik) i w połowie przypadków zapowiedzi nijak sie maja do aury. Dopiero wyładowania w czasie praktycznie rzeczywistym są miarodajne, ale co mi z tego, iz na mapce obejrzę sobie, ze ten piorun, który przed chwila słyszałam, uderzył 2 km od domu?
          • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:08
            No dokładnie.
          • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:20
            thank_you napisała:

> W szczególności maja doskonale systemy ociepleń wieżowców oraz procedury dot. e
            > wakuacji w razie pożaru - zalecają pozostanie w płonącym od godziny budynku.
            >
            > "Uwielbiam" takie wątki.
            >
            > A dla innych madralinskich - często śledzę mapy burzowe (taki bzik) i w połowie
            > przypadków zapowiedzi nijak sie maja do aury. Dopiero wyładowania w czasie pra
            > ktycznie rzeczywistym są miarodajne, ale co mi z tego, iz na mapce obejrzę sobi
            > e, ze ten piorun, który przed chwila słyszałam, uderzył 2 km od domu?
            >
            >
            >

Czyli Ty też nie umiesz czytać map. Zdarza sięsmile
            • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 18:34
              Ty zaś nie umiesz czytać postów - napisałam wyraźnie - prognozy mówią jedno a potem jakoś nie widac tych burz na mapach. Albo na odwrot - zapowiadają spokój a potem zrywa sie wichura. Myślisz, ze ludzie nie maja nic innego do roboty jak co godzine sprawdzać mapy? Bo w tym roku kilka takich burz mnie zaskoczyło, jedna pozrywała dachy tam, gdzie mieszka moj brat. I co mi z tego, ze oglądałam ja w czasie rzeczywistym na lightningmaps jak 2 h wczesniej była na Białorusi i szła w innym kierunku?

Niektórzy ludzie maja życie poza internetem, szczególnie Ci, którzy zasuwali przy żniwach 5 lat temu a wichura zerwała sie tak nagle, ze biegłam z synem i zastanawiałam sie, kto mnie wpuści do domu na osiedlu willowym w okolicach południa (byłam przekonana, ze do hotelu nie zdążymy).

Pogoda to żywioł i chyba tylko ktoś, kto nie ma zbyt wiele do czynienia z natura myśli, ze wszystko da sie przewidzieć. Moze - jesli pracuje sie w stacji meteo i to jedyne zajęcie człowieka. Albo ktoś, kto jest na żaglach - obserwuje chmury, wode, przyrodę wokół (o ile zna symptomy wielu zjawisk atmosferycznych).

Mnie kiedyś złapała burza w gorach - dzwoniłam wczesniej do TOPR, czy maja jakieś ostrzeżenia. Myślałam, ze zrobię w majty ze strachu.

Ale jasne, jasne - mapy, 24 h/d

Było zobaczyć to wczoraj na własne oczy, ja bałam sie stać przy oknie.
              • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 18:36
                Tfu, 2 lata temu - 4 czy 5 osób zaskoczyła burza na polu. Zginęli.
        • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 00:09
          anika772 napisała:

>
          > Ze szczególnym podkreśleniem roli Polski, gdyż jak wiadomo, w UK nigdy nikogo n
          > ic złego nie spotyka, a wszyscy przewidują wszystko.

I po co piszesz takie bzdury?
      • forumologin Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:25
        semihora napisała:

> Jak ja przeczytałam o tej tragedii, to mnie zmroziło i serdecznie pożałowałam t
        > ych dzieci i ich rodziców, ty zaś wolałaś zająć się szukaniem winnego i palenie
        > m stosów. Ot, różnica w podejściu do nieszczęścia.

No wlasnie, roznica. Twoje pozalowanie nie zwroci sp. Dzieci rodzicom, za to analiza czy mozna bylo tej konkrentej rragedii zapobiec moze zapobiec takim tragediom w przyszlosci.
        • sumire Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:21
          Tak. Zwłaszcza analiza w wykonaniu paniuś na forum, które wiedzą lepiej, co zrobiłyby w sytuacji, w której nigdy nie były.
      • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:31
        Semihora, lepiej sie czujesz juz jak sie dowartosciowalas cudzym kosztem?

Jestes z tych co to placza nad ofiarami ale nie zainteresuja
        sie tym by nie doszlo do kolejnych. Nieodpowiedzialni tez w twoim panstwie nie beda ponosic konsekwencji a wzorzec bedzie taki ze coz sie martwic na przyszlosc... Poplaczemy nad ofiarami i tyle.

Oczywiscie ze lzy mi naszly do oczu jak to uslyszalam ale tym bardziej powinny byc konsekwencje dla ZHP za nieprzygotowanie na warunki pogodowe zapowiadane wyraznie. Alarmow przeciw ogniowych tez nie trenuja

Ot roznica w podejsciu do nieszczescia. Jedni zajmuja sie tylko wspolczuciem a innyj tez interesuja standardy bezpieczenstwa i konsekwencje dla tych ktorzy ich nie przestrzegaja.
        • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:32
          Sama się w tym wątku dowartościowujesz.
          • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:42
            Czum niby? Jestem wkurzona i oburzona ze harcerstwo nie ma standardow sprawdzania wiadomosci i pogody i planow ewakuacji za dnia na wszelki wypade, bo od wczoraj ogladam ostrzezenia synoptykow a zainteresowani najbardziej jakos nie.

Mam nadzieje ze wyplyna z tego jakies zaostrzenia BHP na obozach
            • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:45
              A jak wasze wieżowce? Jakieś zmiany są? Pokaz co zrobił twój rząd w sprawach łatwopalnych pochodni? Jak tak systemy ewakuacyjne? Nadal każą zostawać przez godzine w płonącym wieżowcu, a potem zalecają ewakuacje na własna rękę?
              • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:10
                A bardzo duzo. Poleciala glowa gminy Kensington Chelsea i polowa inspektoratu budowlanego. Konsekwencje sa na wszystkich poziomach sprawy dla wielu ludzi.
                W calym kraju jak jedziesz widac teraz budynki z pojedynczymi panelami izolacji juz zdejmowanymi ( do testow) a takze cale budynki maja wymieniane. I jest to masowka. Wklejac linki?

Sytuacje tragiczne zdarzaja sie wszedzie, chodzi o to by wyciagnac z nich nauke i zabezpieczenia, przepisy na przyszlosc.
                • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 18:38
                  I co - te głowy poleciały, bo ktoś pisał o tym w internecie? Czy to normalne, ze jest prowadzone śledztwo? Bo tam wyżej piszesz o tym, ze nikt w naszym państwie za to nie odpowie. To jest żenada co uprawiasz w tym wątku.
                  • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:30
                    A gdzie napisalam ze w Polsce nikt nie odpowie za to?
                    Napisalam: i co, i nikt za to nie beknie? <= Retoryczne pytanie. Nigdzie nie pisalam zdan twiedzacych, same znaki zapytania bez wnioskow.
                    • sniyg Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:39
                      Doczytaj najpierw blondynko co to jest pytanie retoryczne, bo twój wywód nie ma sensu.
                    • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:42
                      Jprdl, retoryczne pytanie to takie, które w pytaniu zawiera odpowiedz, czyli -> tak, napisałaś, ze nikt w Polsce za to nie odpowie. Ba, zaczęłaś tez bredzić cos o rządzie (bedzie prowadził śledztwo?).

I póki co twoje wnioski są chybione - były zachowane zasady BHP, był plan ewakuacji, była nawet ewakuacja - tylko k... natura jakoś nie chciała byc łaskawsza.

Idź płakać nad waszymi procedurami - bo przez błędy w waszych procedurach spaliliscie ponad 100 osób. Pani oburzona i zbulwersowana.
                      • fogito Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 22:09
                        A ewakuacja to kiedy sie zaczęła? Jak juz sie drzewa zaczęły walić na głowy?
                        • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 22:17
                          Emigrantki piszą, ze nie było planów ewakuacji, samej ewakuacji i generalnie wg nich zostały złamane wszelkie procedury. A nie, sorry - żadnych procedur nie było, obóz był czysta samowolka.
                          • fogito Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 22:43
                            Dzisiaj w TV wypowiadały sie poszkodowane dzieci. do ostatniej chwili były w obozie. Nie słyszałam wyjaśnień kierownictwa obozu. Moze takie było?
                            • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 23:41
                              Jak tylko wezwiesz kierownictwo na przesłuchanie do prokuratury, to na pewno złoża obszerne wyjaśnienia.

Póki co bijesz pianę na forum.

I przeczytaj post na który odpowiadasz, a także ten, na który odpowiadam ja - bo widze, ze nie poruszasz sie w temacie.
                              • fogito Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 00:05
                                Nie wiem czy zauważyłaś ale z założenia forum to służy do bicia piany jak to pięknie nazwałaś.
                                • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 08:56
                                  To bij - beze mnie.
                        • cjgcjg Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 10:44
                          fogito napisała:

> A ewakuacja to kiedy sie zaczęła? Jak juz sie drzewa zaczęły walić na głowy?

Z tego co czytałam, najpierw wydano polecenie schowania się pod prycze, potem zbiórki w głównym namiocie a w końcu schowania się w jeziorze, bo tylko tam nie było drzew.
                          Tak, było to prawdopodobnie wtedy kiedy już mocno wiało, bo raczej chowanie się w jeziorze w czasie burzy to jest ostateczność.

Gdyby wiedzieli że się przewrócą to by usiedli. Gdyby mieli waszą perspektywę (nudna niedziela przy komputerze, kawa wystygła to sobie powymyślam procedury BHP..) to pewnie by to inaczej rozegrali, np. zorganizowali transport do szkoły na kilka godzin przed burzą zamiast jak ci idioci latać po ciemku w czasie burzy.
                          • fogito Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 18:03
                            Gdybym miała pod opieka 150 w lesie w czasie nadchodzącej burzy to jednak byłabym czujna i starałabym sie uniknąć tragedii.
                            • cjgcjg Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 20:56
                              A widzisz tamci opiekunowie najwyraźniej nie starali się uniknąć tragedii. Może nie są tak zajebisci jak Ty, a może po prostu działali w czasie rzeczywistym a nie ex post.
                      • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 01:22
                        Nasze - wasze, moje - twoje. Nie przeginasz aby? W końcu każda z nas, mieszkających za granicą, ma w Polsce rodzinę, kuzynów, ich dzieci itd. Zamiast atakować, może powinnaś pomyśleć, co faktycznie można zrobić na przyszłość, żeby w jak największym stopniu unikać takich tragedii, a nie zwalać wszystkiego na nieprzewidywalną pogodę i emigrantki, które temat poruszyły.
                        • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 08:57
                          Mnie bawi troska o brak procedur w Polsce - gdy w waszym kraju jest podobnie. Tylk tyle. Moze bawić? Moze.
                          • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 18:26
                            Że się tak wyrażę na twoim poziomie: jprdlę. A jakieś konstruktywne argumenty dotyczące sedna sprawy masz do powiedzenia? Czy wolisz bić pianę na forum?
                            • ewa_mama_jasia Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 18:41
                              Dobrze, rosa, ciesz się z naszego nieszczęścia i zacieraj lapki. Wiesz co, nigdy sie z Toba nie scieralam i teraz tez tego nie zrobię. Po prostu smutno mi, ze czujesz aż taka satysfakcje z tego, co sie stalo. Az bije z Ciebie, nie pozwalając zamilknąć. Trudno. Ja jestem z tych, co to czuja satysfakcje z czyichś osiągnięć. Ty widac wprost przeciwnie. Niesmaczne. Mam nadzieje, ze wszystkie zdrowo rozsadkowo myslace forumki przestana wchodzić w ten watek. Ja na pewno.
                              • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 22:49
                                To jest właśnie to, o czym wiele razy pisałam - wmawianie emigrantom, co sobie myślą, z czego się cieszą i co w ogóle robią. Kończę z tobą wszelką dyskusję, bo jej poziom nie osiągnął dna, puka od spodu.
                                Dla wyjaśnienia wszechwiedząca - ani się nie cieszę, ani nie mam żadnej satysfakcji. Co trzeba mieć w głowie, żeby kierować pod czyimkolwiek adresem takie oskarżenia? EOT.
        • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:37
          Daj już spokój,zdazył sie wypadek, straszny wypadek. Życia dziewczynkom nc nie wroci, ponad setka dziciaków i 30 osób obsługi bedzie byc może z trauma zmagac sie jeszcze długi czas a ty sie wymądrzasz.
          • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:39
            Wiec po co czytasz?
            Spoko. Polski rzad powinien ograniczyc sie do wspolczucia. Za rok zgina kolejni bo zadna nauka z tego nie wyplynie. Zadne dodatkowe plany ewakuacji. Za rok znow poplaczemy.
            • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:43
              Sadzisz, ze polski rząd (?) bedzie dochodził prawdy? Polski rząd? Dopiero po tym wątku? Gdyby nie ty, to zamietliby sprawę pod dywan?

O fcuk.
            • sumire Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:59
              Koleżanko. Właśnie obejrzałam wystąpienie premiery (bez możliwości zadawania pytań, bo niby po co), a przed chwilą Blaszczaka. Powiedzieć ci, ile konkretów padło?... Zero. Współczujemy, skladamy kondolencje, współczujemy, z pogodą za dużo nie zrobimy. Nie rozbawiaj nas.
              • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:11
                Moze jeszcze cos powiedza nastepnego dnia. Moze prasa pomoze.... Moze..
                • sumire Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:21
                  W jaki sposób prasa ma pomóc?
                  • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:29
                    Wiesz ja obserwuje ze prasa ma duzy wplyw np tu w sprawie plonacego wiezowca tam wiercili, ze rzad zwolinil nawet glowe gminy i wielu ponizej, tak wiercili ze wszystkie wysokie budynki socjalne maja sprawdzana izolacje

Prasa wbrew pozorom ma wplyw... Na szczescie i czasem nieszczescie
                    • sumire Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:34
                      Ale przecież napisałam, że pani premier nie życzyła sobie pytań dziennikarzy.
                      A w Polsce AD 2017 dziennikarzy to raczej biją za drążenie, vide sprawa reportera Polsatu w Puszczy, która być może ci umknęła.
                      • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:32
                        No straszne z tymi drzewami. Kora z kornikami zostaje. Drzewa sciete wywoza.
                        Nic mi nie umsknie bo na lato jest tu babcia i zainstalowalam jej nc+. Caly czas oglada TVN24. Lol
                      • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 01:25
                        Bo nie miała nic konkretnego i mądrego do powiedzenia, więc walnęła mówkę i zniknęła z oka kamery.
            • grazbed Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:04
              Moja córka jest harcerką, teraz już w obozowej kadrze. Od ładnych kilku lat jeździ na obozy. Śledzę temat więc wiem, że co roku ginie jakiś harcerz / harcerka podczas burzy. Idąc Twoim tokiem myślenia trzeba zakazać obozów w lesie. Tylko co będzie jeśli drzewo spadnie na pensjonat, na autokar? To był wypadek i żadne procedury tu nie pomogą. Jesteś naiwna jeśli sądzisz, że wszystko da się ubrać w procedury. Przyroda to nie korporacja
              • morekac Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 23:01
                Moja mama jeździła na obozy harcerskie, w tym jako kwatermistrzostwo (czy jak to się nazywa) i twierdzi, że 50 lat temu dostawali na obóz teren bardziej typu "młodnik" niż stary las. Gdyż wtedy leśnicy twierdzili, że drzewo to drzewo i może się złamać.
                BTW: w pensjonacie zaatakowanym przez drzewo człowiek ma z reguły większe szanse niż w namiocie.
          • menodo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:46
            Ależ ona się nie wymądrza, ona zwyczajnie trolluje, no dobra - animuje wink
            Trochę przypał, że żywi się taką tragedią, ale nie takie hieny cmentarne ematka poznała uncertain
            • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:26
              Mowisz o mnie? Jesli do mnje o to sie mylisz grubo. Nic mnie tak nie porusza jak cierpienie dzieci.NIC. Pedofili bym zatlukla. Moj watek nie ma charakteru trolowania czy zywienia sie czymkolwiek. Po prostu: ogladalam w TVN24 zapowiedzi i pytam retorycznie dlaczego nie mieli przygotowanego miejsca ewakuacji i wczoraj nie bylo decyzji o przeniesienie sie tam
              Ale spoko jesli to ma byc trolowanie to ja rozumiem ze juz watkow takich po Dobrej Zmianie nie mozna zakladac. Tylko watki placzace.
              • sumire Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:30
                A co to ma z dobrą zmianą wspólnego???
                Serio, zaczynasz przeginać.
                • menodo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:56
                  Bo to troll jest.
                  • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 18:40
                    Serio?
                    • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:37
                      Tez pierwsze slysze. Ale widac wszelakie wypowiedzi i watki nie po mysli pewnym osobom rowna sie... troll troll.

Tymczasem ja zawsze pisze co mysle i uwazam szczerze a nie w celu rozmowy zaczepnej. Nigdy nie wchodze na watek nastepnego dnia.taka mam zasade.A ze ktos sie nie zgadza z tym co uwazam...to coz... Ma prawo.
                      • sniyg Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:48
                        To zacznij jeszcze myśleć do tego. Szczerość jest przereklamowana.
                        • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:43
                          Za bardzo interesuje cie rozmowa z " bezmyslna" trollu...
                          • menodo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 22:15
                            Hehe, ale się zagotowałaś big_grin
                            Trollu.
                            • fogito Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 22:44
                              Na forum jak sie chce kogos obrazić to sie go trollem nazywa. Hmmm dziwne.
                              • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 01:30
                                W wykonaniu niektórych trollic (post wyżej), to normalne zachowanie. Już pisałam - nie ma nic do powiedzenia na temat wątku, ale przylezie i naubliża innej forumce.
                                • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 08:58
                                  Tam wyżej jasno i wyraźnie wytłumaczyła princess jak sie zblaznila tłumacząc, ze to było pytanie retoryczne. To nie pierwszy raz, gdy ona leje wodę - szkoda tylko, ze koło tematu.
                                • menodo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 09:12
                                  nie ma nic do powiedzenia na temat wątku"

Jak to nic, przecież już dużo powiedziałam, co myślę o tym wątku, a zwłaszcza o jego autorce, ale może jeszcze dodam: fuj.
        • szuflada0594837261 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 01:08
          Dokładnie princesswhitewolf zgadzam się z Tobą w każdym aspekcie i niestety uważam, że organizatorzy zawinili
    • maslova Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:04
      > I co, nikt za to nie beknie?

A na jakiej podstawie wysnułaś tak odważne wnioski?
      • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:22
        Hipoteza ze znakiem zapytania. Nie wnioski jeszcze
        • maslova Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 20:08
          No więc skąd ta hipoteza? Bardzo ciekawa jestem.
          • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:44
            Z zastanawiania sie. Tezy jeszczs nie ma. Poczekam co badanie sprawy wyjasni itd. Dowiemy sie
    • skubany_kotecek Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:19
      Ogromna tragedia, bardzo współczuję ...
      Mój syn tydzień temu wrócił z takiego 4 tygodniowego obozu, zdrowy, szczesliwy, zachwycony.

• solejrolia Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:24
      Bardzo współczuję rodzicom straty dzieci.
      sad sad sad
      Współczuję też uczestnikom obozu!!! musieli przeżyć piekło...sad

Z naturą się nie wygra, to cena naszej cywilizacji i wygodnego życia, że pogody zmieniają się tak gwałtownie i to z jednego ekstremum w drugie. Niestety przypuszczam że te wszystkie gwałtowne zjawiska pogodowe będą nas namieszać coraz czesciejsad
    • muchy_w_nosie Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:42
      A widziałaś jak wygląda ten las? To było tornado, same wiatrołomy leżą, patrząc na to to raczej cud, że tylko dwoje dzieci zginęło a nie 150.
      Ja mam zle doświadczenia z namiotem i sama mogę jechać na camping jak obok stoją murowane budynki czy też swój samochód, wielokrotnie w lecie u babci pod namiotem zalewalo nam namiot, wyrywalo i wówczas biegiem do domu się leciało, na obozie harcerskim w lesie gdzie jest 150 osób troche ciężko o schronienie w razie nawalnicy.
      • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:10
        Kiedys nad morzem przezylam takie coś, na kempingu przyczepy latały, po namiotach sladu nie zostało, my bylismy w powojenny solidnym domu na kwaterze, ludzie noca z przyczep i namiotów uciekali sie do nas schowac. Masakram. Natura jest nieobliczalna.
      • morekac Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:50
        Z tego, co zrozumiałam, tam na namioty zwaliły się drzewa. Mimo wszystko podejrzewam, że w okolicy były teoretycznie bezpieczniejsze miejsca niż namiot pod samym drzewem, nawet na samo przeczekanie nawałnicy, o zakładaniu obozu nie mówiąc.
        Biedne dzieciaki i ich rodziny.
    • nena20 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:54
      Ostrzeżenia z IMGW były tylko nasza telewizja ma inne ważne tematy. Warto prześledzić tzw mapy radarowe, wczoraj dokładnie śledziłam jak burze wkroczyły od SW Polski. Po południu wybierałam się nad jezioro i nie byłam pewna czy zdążymy wrócić przed ulewą. Już będąc na plaży zerknęłam na mapę radarową czy przypadkiem burza nie przyspieszyła bo do domu mieliśmy około 40 minut jazdy samochodem. Naprawdę wystarczy śledzić prognozy plus nauczyć się czytać mapy radarowe w ten sposób minimalizujemy ryzyko. Nie wiem jakie są zasady organizacji obozów ale na pewno powinny współpracować z komitetem ds sytuacji kryzysowych i może wtedy byłoby łatwiej podejmować decyzję o ewakuacji.
      • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 12:59
        Też tak uważam. Wtedy nie będzie miejsca na gdybanie i spekulacje. Że już trzy razy zapowiadali burzę i nic się nie działo. Wyraźny komunikat DOŚWIADCZONYCH osób. I koniec.
      • skubany_kotecek Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:04
        O matko, przestań!
        Zdarzyła się tragedia, sprawa na pewno będzie badana. Nie wiesz nic, tak jak i inne o organizacji tego typu obozow, o ich bezpieczenstwie ale wszystkie hieny beda sie wymadrzac! co powinni, czego nie powinni, lepiej Wam?
        • nena20 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:44
          Myślę że nie napisałam nic złego, z racji zawodu znam sytuację nieco od środka. Od 1997 roku sporo kasy poszło na sprzęt i różne rozwiązania aby móc ostrzegać ludzi. Zauważ telewizja publiczna z tzw misją nic specjalnego nie zapowiadała. Dziś właśnie oglądałam jakoś TVP trafiła do IMGW i pytają co i jak. Sztaby kryzysowe mają wszelki dostęp do danych tylko nie wiem jak to dalej jest rozpowszechniane wśród ludności. Może warto na bazie tej tragedii zmienić nieco sposoby ostrzegania i ewakuacji ludzi z pól namiotowych?
          • lauren6 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:57
            Nie oglądam tv, ale portal tvn24 wyraźnie ostrzegał.
        • lauren6 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:56
          Nic nie wiemy i mamy nadzieję, że się dowiemy. Dużo ematek ma dzieci w wieku kolonijno-obozowym i np ja bym chciała wiedzieć czy są jakieś odgórne instrukcje na wypadek czerwonych alertów pogodowych. Generalnie wyjasnienia typu "bóg tak chciał" gie mnie obchodzą. Nie puszczę dziecka na obóz do lasu jeśli nie będę miała pewności, że w razie anomalii pogodowych nie będzie ewakuowane do jakiejś bezpieczniejszej placówki.
      • ania.rene Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:38
        Gdzie sa te mapy radarowe?
        • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:42
          zalinkowałam wyżej przykładowe
        • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:43
          Mapy pokazuja obecnie czerwono koło Krakowa i w Krakowie a tu cisza jak makiem zasaial. takie maja te mapy zastosowanie.
          • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:51
            Nieprawda. Na gdzie jest burza nie ma żadnych wyładowań w okolicy Krakowa.
            Tak samo na mapy meteo.
            Po co piszesz takie rzeczy?
            A może po prostu nie umiesz czytać map?
            • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:06
              Drugi stopień zagrożenia ogłoszony.
          • maanki Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:04
            Mapa radarowe z pl.blitzortung.org/ pokazuje na czerwono koło Krakowa a to oznacza wg legendy że wyładowania miały miejsce tam ok 100-120 minut temu.
            Blitz tak jak www.lightningmaps.org/ pokazuje wyładowania w czasie rzeczywistym z opóźnieniem zaledwie kilkusekundowym. Śledząc radary jestem w stanie powiedzieć gdzie i za jaki czas dana burza dojdzie. Istnieje strona PŁB gdzie oprócz ostrzezen i artykułów w komentarzach ludzie dzieła się opisami burzy z danego miejsca, ostrzegają itp.
            • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:10
              Owszem, na tych stronach, które wymieniłaś można śledzić burze w czasie rzeczywistym. Prognozy często pokazują jedno, a to co się dzieje w czasie rzeczywistym co innego.
              • nena20 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:39
                Nad Polską ścierają się różne masy powietrza, taki mamy klimat i jedyne co możemy zrobić to za każdym razem słuchać ostrzeżeń i jeśli nawet burza przejdzie bokiem to cieszmy się że sobie poszła. W Polsce mamy odpowiedni sprzęt do przewidywania tego typu sytuacji, brakuje chyba jednego radaru w Polsce NE. Potrzeba tylko odpowiedniej organizacji, wiem że ostrzeżenia hydrologiczne są traktowane poważnie natomiast meteo nie koniecznie.
                • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:45
                  Ja śledzę pogodę na różnych stronach, polskich i zagranicznych. Wielokrotnie bywało tak, że ostrzeżeń nie było, a coś się działo, albo odwrotnie.
                  U mnie w mieście czasem są ostrzeżenia, ale ostatnio nie było żadnych.
                • asia_i_p Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 17:14
                  Gorzej, jeśli jesteś tym bokiem, którym burza przeszła.
                  Prognozy się dosyć często nie sprawdzają w obie strony.
                  • nena20 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:11
                    W Polsce nie ma możliwości w 100% przewidywania wystąpienia burzy co do kilometra. Jeśli są ostrzeżenia dla dużego obszaru, a takie ostatnie właśnie było to należy przynajmniej się stosować. Naprawdę ludzie są dziwni np. potrafią dzwonić do IMGW i mieć pretensję o niesprawdzalność prognozy.
              • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:46
                Pogoda krotkoterminowa na 24 godz przed, sprawdza sie w ponad 90proc od dobrych kilkunastu lat. Nawet w UK gdzie pogoda jest znacznie bardziej zmienna krotkoterminowa jest sprawdzalna
                • barbaram1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 10:35
                  W UK pogoda jest znacznie bardziej zmienna???? Buhahaha. Dawno takiej bzdury nie czytałam. Princess, dawno już w PL nie byłaś. W piątek było 35 stopni, w sobotę już 19. Gwarantuję ci, że tak szybkiej zmiany temperatury w UK nie uświadczysz.
                  • morekac Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 11:29
                    W GB też bywają ekstremalne warunki pogodowe i tam też opiekunkowie skautów, także ci z Niemiec, nie śledzą zbyt pilnie wszystkich alertów.
                    Przykład poniżej. Akurat wszystko skończyło się dobrze, ale w przypadku dłuższej ewakuacji kompletnie przemoczeni ludzie mogą skończyć z hipotermią nawet przy niezbyt niskich temperaturach.

www.bbc.com/news/uk-scotland-highlands-islands-34021745
      • szuflada0594837261 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 01:13
        Dokładnie,
        Niestety zawsze spotyka się dwojaką postawę wobec żywiołu. Przykład: Ja i moja koleżanka, obie jesteśmy z małymi (8 i 6 lat) dziećmi w Pieninach). Od rana zapowiada się na burzę, jest parno i tzw. cisza przed burzą, wybieramy się na Trzy korony, po tym jak słyszałam grzmoty, zawracam z synem, mam w nosie obciach, w nosie, że nie "zdobędzie" Trzech Koron, mam wszystko w nosie bo mam zasadę nie iść w góry, gdy zbiera się na burzę. Koleżanka ze swoim 6 latkiem poszła dalej. Na szczęście pod 3 Koronami jest szopa (o czym nie wiedziałam) gdzie z innymi turystami mającymi podobne podejście przeczekała ulewę. Ja swojej postawy nie zmienię i do piany doprowadzają mnie organizatorzy pod tytułem: a jakoś to będzie
    • krisdevalnor Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 13:58
      No ale troche prawdy pisze. Kazali ludziom nie opuszczac budynki i polozyc wilgotne reczniki pod drzwiami.
      • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:03
        krisdevalnor napisał(a):

> No ale troche prawdy pisze. Kazali ludziom nie opuszczac budynki i polozyc wilg
        > otne reczniki pod drzwiami.

Mieli powody sluszne zeby tak.zrobic, to nie to bylo powodem tragedii
        • krisdevalnor Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:10
          Aha czyli nie zgineloby mniej ludzi gdyby zawczasu uciekli a nie siedzieli ponad godzine z sluzbami ratunkowymi na telefonie? Tutaj wedlug ciebie nie popelniono bledu, za ktory ktos powinien beknac tylko "mieli sluszne powody". To moze na obozie tez mieli sluszne powody zeby dzieciakow nie ewakuowac?
          • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:20
            krisdevalnor napisał(a):

> Aha czyli nie zgineloby mniej ludzi gdyby zawczasu uciekli a nie siedzieli pona
            > d godzine z sluzbami ratunkowymi na telefonie? Tutaj wedlug ciebie nie popelnio
            > no bledu, za ktory ktos powinien beknac tylko "mieli sluszne powody".

Zawczasu czyli kiedy? Zanim zaczelo sie cokolwiek palic?
            W tej procedurze nie bylo nic blednego problem byl q cladding
            • krisdevalnor Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:35
              Udajesz, ze nie rozumiesz? Dobrze, powtorze. Ludzie mogli uciec zaraz po odkryciu pozaru ( nie tuz przed nim gwoli wyjasnienia) a nie czekac ponad godzine w mieszkaniach z mokrymi recznikami na podlogach i dyspozytorem mowiacym ci do sluchawki: "Stay calm. It will be alright. You are safe inside"
              Cladding oczywiscie byl glowna przyczyna ale moglo zginac znacznie mniej osob gdyby nie stosowali sie do blednej (tak, BLEDNEJ) procedury. Z kazdej katastrofy wyplywa jakas nauka na przyszlosc, jezeli teraz zmienia procedury w budynkach tego typu to co powiesz? Przyznasz, ze byly bledne?
              Tak na marginesie, naprawde zostalabys na 13 pietrze wiezowca czujac dym bo tak ci kazali? Ja bym w podskokach zaiwaniala na dol byle dalej od pozaru.
              • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:42
                krisdevalnor napisał(a):

> Cladding oczywiscie byl glowna przyczyna ale moglo zginac znacznie mniej osob g
                > dyby nie stosowali sie do blednej (tak, BLEDNEJ) procedury.

Procedury nie byly bledne, cladding byl wadliwy , gdyby nie to pozar nie roprzestrzenil by sie tak szybko i w takim stopniu i nic ludziom czekajacym w mieszkaniach by sie nie stalo i to wiadomo.
                • krisdevalnor Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:51
                  O ludzie, ciezko jednak dotrzec do ciebie.A
                  Rozumiesz, ze gdyby zlamano procedury i ratowano sie ucieczka to zgineloby mniej ludzi, tak? Czasami procedury trzeba zmienic bo nastapily okolicznosci lub zjawisko, o ktorych nikt wczesniej nie mial pojecia jak np.podczas pozaru na King's Cross.
                  Odpowiedz prosze merytorycznie na moje pytanie: skoro procedury sa wg ciebie dobre a i tak zginelo tyle ludzi to czy nie uwazasz, ze na obozie harcerskim rowniez dzialano wlasciwie i procedury byly prawidlowe chociaz niestety nie uchronilo to przed ofiarami? Dlaczego tragedie w Polsce traktujesz inaczej niz w UK? I tu, i tu ktos mogl zawiesc jak rowniez mogl to byc wypadek.
                • krisdevalnor Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:03
                  leyre1 napisał(a):

> krisdevalnor napisał(a):
                  >

>
                  > Procedury nie byly bledne, cladding byl wadliwy , gdyby nie to pozar nie roprze
                  > strzenil by sie tak szybko i w takim stopniu i nic ludziom czekajacym w mieszka
                  > niach by sie nie stalo i to wiadomo.

Pierwsza pod reka wypowiedz mayora Khana:

Mr Khan said: “Thankfully residents didn't stay in their flats and fled to safety.

"One of the concerns that we have is it's a 24-storey building but for obvious reasons, with the scale of the fire, our experts weren't able to reach all the way to the top.”

Czyli procedury nie do konca sa dobre skoro ich lamanie uratowalo komus zycie, nie uwazasz?
                  • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:40
                    Przede wszystkim o to chodzi by wyciagac wnioski z tego co sie zdarza. W calym UK sa testowane claddings i sciagane panele
                    Wszedzie... Cos robia.
                    Dobrze by procedury obozow harcerskich tez byly przemyslane pod kontem ewakuacji i sluchania pogody
                    • sniyg Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:46
                      Nawet najlepsze procedury nie zapobiegną wszystkim wypadkom. Każda linia lotnicza ma wyśrubowane procedury a i tak samoloty spadają. W Polsce jest sporo obozów harcerskich, za dwa tygodnie będzie koniec wakacji więc skończ już pieprzyć od rzeczy, bo i procedury istnieją i śledztwo z pewnością będzie, więc nie musisz mnożyć kolejnych "pytań retorycznych".
                      • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:47

>Nawet najlepsze procedury nie zapobiegną wszystkim wypadkom

Banal. Wiec niech organizatorzy obozow nadal nie maja obowiazku sluchania synoptykow przy 2-3 stopniu zagrozenia nawalnica i przed obozem niech nie organizuja planu ewakuacji do pomiesczenia w poblizu. spox, wiecej ludzi zginie

>pieprzyć od rzeczy,

U...lalala poziom wypowiedzi z kloaki
                        • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:57
                          Pomieszczenie w pobliżu? Sprawdź sobie na mapie, gdzie był obóz i przestań pisać bzdury, bo piszesz od rzeczy.
                          • szuflada0594837261 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 01:19
                            Wcale nie od rzeczy, a ty oqoq spuściłabyś z tonu, gdyby to twoje dziecko teraz co najmniej leżało w szpitalu i czekałoby je np. kilka miesięcy rehabilitacji. Niestety odpowiedzialność za cudze dzieci jest większa niż za własne
                            • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 09:36
                              Też mnie dziwi agresywna posta oqoq, ale wnioskuję, że jej zachowanie wynika przede wszystkim ze żle pojmowanego patriotyzmu - cokolwiek napisze emigrantka, to pluje na Polskę. Na tym forum nie wolno emigrantom okazać zdziwienia, oburzenia, czy skrytykowania czegokolwiek, co się w PL dzieje. Według niektórych pań emigrant od dnia wyjazdu przestaje być Polakiem.
                              • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 18:11
                                Ależ Ty bredzisz, w ogóle nie odnosiłam się do tego, gdzie kto mieszka.
                      • szuflada0594837261 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 01:16
                        Jest sporo obozów harcerskich i już kilka lat temu był podobny wypadek, że 11 letnią harcerkę przygniotło drzewo podczas wichury, które spadło na namiot. To było kilka lat temu, jak widać, zero wyciągniętych wniosków.
                    • krisdevalnor Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:56
                      princesswhitewolf napisała:

> Przede wszystkim o to chodzi by wyciagac wnioski z tego co sie zdarza. W calym
                      > UK sa testowane claddings i sciagane panele
                      > Wszedzie... Cos robia.
                      > Dobrze by procedury obozow harcerskich tez byly przemyslane pod kontem ewakuacj
                      > i i sluchania pogody

Jak najbardziej sie zgadzam, przeciez to samo napisalam wyzej (ze czasami uczymy sie na bledach i trzeba zmienic obowiazujace przepisy bo nie zdaja one egzaminu). Nie rozumiem tylko wyrozumialosci w stosunku do tragedii w UK (tlumaczenie braku ewakuacji "waznymi powodami" i upieranie sie, ze wszystko jest tak jak byc powinno, wszelkie procedury wlasciwe i w ogole idealna organizacja) i czepiania sie obozu harcerskiego w Polsce. W kazdym kraju moze sie cos przydarzyc i najczesciej dopiero jak sie cos stanie to wyciagamy wnioski, nieprawdaz. Dlatego wlasnie dopiero TERAZ sprawdzaja cladding w calym Londynie, juz po fakcie.
                      • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:56
                        Alez skad wyrozumialosc wobec tragedii w Green Fell tower. To skandal i straszliwa tragedia ze tak niedopuszczalne rzeczy mialy miejsce.
                        Tylko chodzi o to ze po tym reakcja byla: polecieli ludzie ze stolkow, zaostrzyli procedury i ilosc inspekcji i sprawdzaja wszedzie teraz cladding.
                        Wazne jest wyciagnie wnioskow i zmiany by zapobiegac. Tu sie zgadzamy
                        Oczywiscie ze w kazdym kraju maja miejsce tragedie nie do przewidzenia. Moj wpis " czy w Polsce..." nie mial w planie byc pejoratywny wobec Polski tylko to bylo pytanie. W Polsce bylam z 7 razy w ostatnich21 latach
                        • krisdevalnor Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 00:11

> Alez skad wyrozumialosc wobec tragedii w Green Fell tower. To skandal i straszl
                          > iwa tragedia ze tak niedopuszczalne rzeczy mialy miejsce.

Chodzilo mi o dyskusje powyzej z leyre

> Tylko chodzi o to ze po tym reakcja byla: polecieli ludzie ze stolkow, zaostrzy
                          > li procedury i ilosc inspekcji i sprawdzaja wszedzie teraz cladding.

Nie wiemy jeszcze czy ktos dopatrzy sie w sprawie organizacji obozu zaniedban, jezeli tak to zapewne tez konsekwencje beda poniesione.
                          • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 06:49
                            krisdevalnor napisał(a):
                            >
                            > Nie wiemy jeszcze czy ktos dopatrzy sie w sprawie organizacji obozu zaniedban,
                            > jezeli tak to zapewne tez konsekwencje beda poniesione.

Oby. Wszyscy dobrze tu wiemy, że było wiele różnego rodzaju afer w Polsce i do dziś one nie zostały wyjaśnione, a domniemani winni nie ponieśli konsekwencji.
                            • sumire Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 09:57
                              Jak i w każdym innym miejscu na świecie.
                              • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 18:28
                                Tyle, że skala znacznie mniejsza.
    • niennte Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:24
      A to czytałyście?

Przewodniczący Związku Harcerstwa Rzeczypospolitej hm. Grzegorz Nowik po tragicznych wydarzeniach zarządził miesięczną żałobę we wszystkich jednostkach ZHR. Oto jego oświadczenie:

... Nie potrafimy też zrozumieć jaki boży plan przewidział takie wydarzenie, ale pokładamy w Bogu nadzieję i ufamy, że mamy w Nim oparcie i znajdziemy u Niego tak potrzebne dziś pocieszenie. Wierzymy, że wezwanych do siebie otoczył blaskiem i ciepłem Najwyższego...
      • bib24 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:26
        Czytałam, tak obrzydliwy tekst, że aż mnie zatkało.
        • skubany_kotecek Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:44
          Obrzydliwy tekst??? Moze juz naprawde zamilczcie nad ta tragedia!!!!
          ZHR wychowuje w oparciu o wartosci chrzescijanskie, wiec tak, nie rozumiemy tej tragedii ale mamy nadzieje ze dziewczynki sa u Boga w niebie.
          A teraz mozecie drwic i szydzic. A mozecie tez zamilknac, jesli wam kiedys wpojono jakiekolwiek wartosci!
          • 1st.world.problems Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:18
            Plan boży... jassssne
            Tak, przewodniczący czy inny rzecznik zdecydowanie mógł powyzsze zredagowac w inny sposób (nawet Ty przekazałas to znaaaaaacznie lepiej)- nie wypaczajac przy okazji tych rzekomo deklarowanych przez siebie wartości.
          • anika772 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:28
            Ten tekst wkurza ludzi, bo sugeruje, że nic nie można było zrobić i nikt nie jest odpowiedzialny. "Bóg tak chciał" to taka fraza- wytrych.
            • mapt Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 18:07
              Nie, tekst nic takiego nie sugeruje, to wydumana interpretacja ateistów by mieć na kogo zrzucić swoją wściekłość i czepić się cudzej wiary.

• anika772 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:13
                Nie jestem ateistką, a tekst mnie wkurza.
              • fogito Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 22:14
                Jestem wierząca chrześcijanka. Mozna powiedzieć, ze ex katoliczka. Wkurza mnie wiara pozbawiona rozumu. Jest takie powiedzenie "jak Bóg chce kogos ukarać to mu rozum odbiera".
          • szuflada0594837261 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 01:21
            Litości, wartością chrześcijańską jest przyznać się do winy i nie okazywać beztroski w przypadku tak wielkiej odpowiedzialności jaką jest życie powierzonych sobie dzieci. W przypadku tych Państwa z trudem potrafiłabym spojrzeć w lustro a nie pisać kocopały
        • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 06:51
          bib24 napisała:

> Czytałam, tak obrzydliwy tekst, że aż mnie zatkało.

Możesz wyjaśnić, co w tym tekście jest obrzydliwego?
          • bib24 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 10:05
            Mówienie rodzicowi, któremu dziecko umarło, że to z powodu bożego planu. To jest straszne po prostu. Lepiej nic nie mówić niż taki tekst.
            • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 18:32
              No ale nie odpowiedziałaś na moje pytanie. Co w tym tekście jest obrzydliwego? Przecież na obóz pojechały dzieci z rodzin katolickich przede wszystkim, prawda?
              • bib24 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 19:48
                obrzydliwe jest sugerowanie że śmierć dziecka wynika z bożego planu
                • cjgcjg Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 20:59
                  To ty to sugerujesz.
                  Zwyczajnie się czepiasz słówek w kondolencjach, co właśnie jest obrzydliwe.
                • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 22:53
                  Nie. To twoje sugestie są obrzydliwe. Dałam ci podpowiedź - że harcerzami były dzieci z rodzin katolickich, więc przy składaniu kondolencji naturalnym jest w takiej sytuacji powoływanie się na Boga, w którego wierzą.
                  • capa_negra Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 00:48
                    Na boga tak, ale nie na boży plan. Bo co to za bóg, który miał plan zabić ich dzieci??
                    Upss... to ten który zabił własne. Podobno
                    • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 09:59
                      Nie zabił, bo Jezus był człowiekiem i miał wolna wolę. I swoją śmiercią odkupił grzechy całej ludzkości - tak stanowi doktryna KK.
          • szuflada0594837261 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 01:21
            prawie wzsystko
      • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:32
        Cos okropnego. A jakby wybuchl w lesie nagly pozar, tez nie ma planow ewakuacji?
        • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:38
          Są odpowiednie przepisy.
          • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:43
            A ujmuja ogladanie wiadomosci pogodowych i plan ewakuacji za dnia?
            • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:46
              Przepisy nie mówią o tym, że należy oglądać tvnmeteosmile W przepisach mowa jest o przewidywaniu zagrożeń i ich ocenie, a potem ewentualnej ewakuacji. Z tego co opowiadają w tvn24 to ewakuacja zostałą zarządzona. Być może za późno. Ale to już zostawiam ocenie odpowiednich instytucji.
        • cjgcjg Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 10:34

> Cos okropnego. A jakby wybuchl w lesie nagly pozar, tez nie ma planow ewakuacji
          > ?

co to znaczy "też"?
          tu przecież był plan ewakuacji, z relacji uczestników wynika że był on realizowany i tylko dzięki niemu nie ma więcej ofiar.
        • szuflada0594837261 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 01:22
          W punkt!
      • leyre1 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:35
        OJP
      • lauren6 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:52
        Ojp, ale debil.

To był obóz ZHR? Aha.
        • agniesia1973 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:12
          Córeczka mojego brata jest na obozie harcerskim oddalonym od miejsca, w którym doszło do tragedii zaledwie 15 km. Jak rano włączyłam tvn24 i usłyszałam wiadomości, to przyznam, że trochę mnie zmroziło. Brat nie mógł się dodzwonić do córeczki ani do żadnej osoby zajmującej się grupą. Później oddzwaniała dziewczyna, opiekunka grupy, że wszystko jest ok.
          Niestety brak wyobraźni, podstawowych zasad bezpieczeństwa doprowadził do tragedii - to jest moje zdanie. Wszyscy wiemy, gdzie nie mamy stać jak jest burza, prawda???? Nikt nie staje pod drzewem z wiadomych przyczyn. Rozbijanie obozu w gęstym lesie to jest głupota. Wiedząc, że nadchodzi burza wypadało się zebrać w bezpiecznym miejscu.
          Parę lat temu, chyba w 2012 roku, przeszła w tamtym rejonie trąba powietrzna. Wtedy nikomu się nic się nie stało. Mąż jeździł regularnie w młodości na obozy harcerskie i twierdzi, że jak nadchodziła burza to wszyscy zbierali się w jednym, bezpiecznym miejscu. Nikt nie bagatelizował zagrożenia jakim jest burza. Straszna szkoda, że doszło do takiej tragedii....
      • bzdziagwa.a Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 18:04
        gada jak ksiądz, a nie jak druh, któremu rodzice powierzają swoje dzieci,
        pomylił profesje
      • wapaha Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 18:24
        Ale w sumie czemu się dziwisz ?
        To nie był obóz harcerzy ZHP
        Ale harcerzy z ZHR

Tak, jest różnica
        Mniej więcej taka sama jak między szkołą publiczną a niepubliczną wyznaniową
        • cjgcjg Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 10:31
          ZHP w swoich kondolencjach pisze "Pozostaje wiara, że dobry Bóg przyjął ich na wieczną wartę, a pogrążonym w żalu rodzicom, instruktorom i przyjaciołom da ukojenie."

robicie gó...burzę z ludzkiego nieszczęścia, wstyd
    • mama303 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 14:57
      a kiedy ostatnio były takie nawałnice że położyły połacie lasów?
      • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:04
        Jakis orkan pare lat temu skosił w górach całe połacie lasów.
        • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:09
          Orkan Ksawery 2013 rok, prędkość wiatru powyżej 200 km/h
          • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:17
            O dzieki, wtedy Kraków przewietrzyło tak ze z Kopca Kościuszki i Piłsudskiego widac było cudnie panorame miasta i gór bez kolorowej czapy.
        • thank_you Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:52
          Jak skosił Tatry po słowackiej stronie to kilka lat drewno wywozili z gor, to był prawdziwy kataklizm, powalone drzewa spiętrzone do wysokości 3 piętra, zbieraj firmy z całej Europy, zeby sprzątnąć ten dramat.
    • mary_lu Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:02
      W tych rejonach od kilku tygodni są ostrzeżenia o nawałnicach i podtopieniach. W Gdańsku w czasie tych wakacji co kilka dni urząd miejski jest zabezpieczany workami z piaskiem, jak do tej pory -niepotrzebnie.

Teraz jest chłodno, wietrznie i pochmurnie, a najpopularniejsze serwisy na ten moment pokazują dzień przeważnie słoneczny i ciepły.

Niestety, jeśli mielibyśmy się opierać na prognozach pogody, to pod namiot nie należy wybierać się wcale.
    • asia_i_p Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:18
      Niekoniecznie była zapowiadana dla tego akurat rejonu, to by trzeba sprawdzić. Jestem teraz w Wiśle, całe województwo w ogóle nie miało alertu IMGW, serwis meteo nic nie zapowiadał, na mapie radarowej opadów zapowiadali, że minie nas od północy, tymczasem w nocy coś skręciło albo wygenerowało się lokalnie i była totalna nawałnica.

Te serwisy pogodowe teraz są świetne, ale lepiej sobie radzą, kiedy burza skądś wyraźnie idzie niż kiedy się spontanicznie wygeneruje w danym miejscu.
      • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:29
        Asia, według forumowych specjalistek nie dosc dokładnie ogladałaś TVN meteo czy inne i nie sprawdzałaś sprawdzalnych w 90% prognoz pogody.
        • princesswhitewolf Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:32
          Ale asia mowi ogolnie a nie o wczoraj. Wczoraj naprawde o tym mowili. Ogladalam TV. Kobieta pokazywlaa zerwany dach, dzieciak 2 letni kolo nog sie jej petal, potem mapy i ostrzezenia. Napraaaaaawde. TVN24. Nie wiem jak na innych stacjach.
          • asia_i_p Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:51
            Ja nie mówię ogólnie, mówię o wczoraj. Owszem, przez środek Polski miało iść z zachodu na wschód, ale miało się przesunąć nad nami, czego (głupi) serdecznie żałowaliśmy. Oni byli na drugim skraju, gdzieś nad morzem, tak? - być może prognozy pokazywały, że front przejdzie pod nimi.

Zanim się oceni organizatorów, trzeba sprawdzić, jak konkretnie wyglądała prognoza dla ich powiatu. Jeżeli była dobra i nie popełnili błędu, to im też współczuję, bo w tej chwili tego nie udowodnią, w ludzkiej pamięci już utkwiło, że ostrzegali przed burzą i burza była, rozbieżności w miejscach nikt nie zapamięta.
    • bzdziagwa.a Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 15:33
      można oszaleć, co te dzieciaki tam przeżyły, w środku nocy istne piekło, znikąd pomocy i ten straszny żywioł.......współczucie dla nich i ich rodziców,
    • mondovi Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 16:02
      Komentarz organizatora: "Nie potrafimy też zrozumieć jaki boży plan przewidział takie wydarzenie, ale pokładamy w Bogu nadzieję i ufamy, że mamy w Nim oparcie i znajdziemy u Niego tak potrzebne dziś pocieszenie. Wierzymy, że wezwanych do siebie otoczył blaskiem i ciepłem Najwyższego."
    • ilonka001988 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 16:09
      Chciałam tylko przytomnie zauważyć, że o TRZECIM stopieniu zagrożenia (ze względu na burze) dla którychś polskich województw mówi się od conajmniej kilku dni, a drugi stopień został oficjalnie wydany. Od także dobrych paru dni także upały były niebezpieczne dla ludzi i zwierząt, więc do cholery, ja się pytam jakim cudem te dzieciaki dalej w tych namiotach były, bez żadnych planów spędzenia pobytu w remizie/szkole/cokolwiek w razie właśnie takiej pogody. To już kolejna taka sytuacja na obozie harcerskim, chyba aż nadto świadczy o wyobraźni organizujących.
      Jak dla mnie to są odpowiedzialni. Przecież to chyba trzeba być tępym młotem, żeby obozować dzieciaki w środku lasu kiedy ostrzegają o tak poważnych zjawiskach pogodowych.
      • anika772 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 16:20
        Czy rodzice tych dzieci to też są "tępe młoty"? Bo skoro byli świadomi skali zagrożenia (bo przecież niemożliwe, żeby nie byli?), to chyba powinni byli natychmiast odebrać dzieci z obozu?

Naprawdę, dajmy spokój do czasu jakiegoś wyjaśnienia.
      • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 16:26
        Oni mieli przygotowany plan ewakuacji na wypadek zdarzeń niebezpiecznych i go realizowali. Mieli trasę ewakuacji, realizowali ja. ja byłąm pod wrażeniem rozmowy z małymi harcerzami którzy przezyli tę nawałnicę.
        Pani meteorolog własnie mówi że taka sytuacja może sie w ciągu godziny im mniej zdażyc. Oni byli przygotowani do ewakuacji i ja zrobili.
        • grazbed Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 16:39
          Każdy obóz musi mieć taki plan. Każdy obóz też jest wizytowany przez zarząd wlasnej organizacji harcerskiej w trakcie jego trwania. Przypomniało mi się, że znam takiego wizytatora z ZHP. Córka opowiada, że w trakcie tzw. Pionierki czyli przygotowania obozu (stawianie namiotów, budowa prycz itp) omawiają także procedury ewakuacyjne. I od zastępowych w górę kadra własnym podpisem stwierdza, że regulamin zna.
      • grazbed Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 16:33
        A to już wiadomo, że nie było żadnych planów ewakuacyjnych? Jakie medium to podaje? I chciałam przytomnie zauważyć,że raczej nie ma lasu bez drzew.
        • pade Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 16:45
          Plan polegał zdaje się na chowaniu pod konarami i w jeziorze. W każdym bądź razie tak relacjonują to dzieci.
          • przeciwcialo Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 17:00
            Pod konarami ale w wawozie, w jeziorze i w niskiej szkółce gdzie byli osłonięci od wiatru. Sensownie.
      • mapt Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 17:04
        Nie mówiło się o trzecim stopniu ze względu na upały. Burze miały mieć drugi stopień.
        • mapt Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 17:05
          po pierwszym nie - przecinek.
          • fogito Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 17:25
            Po raz kolejńy glupota dorosłych doprowadziła do śmierci dzieci. Brak procedur, brak ewakuacji na czas, brak bezpiecznej przestrzeni w obozie. W efekcie dzieci znalazły sie w pułapce. Gadanie o Bogu s tym kontekście to absurd. Przeszłam kiedyś ewakuacje w Karolinie Południowej. Procedury były żelazne. Zniszczenia po powrocie mniejsze niż oczekiwano. Nikt nie zginał. A u nas jest lament jak ktos zginie. Szkoda dzieci. Zal rodzicow. Ja jestem nazywana przez znajomych przewrażliwiona matka jak dopytuje o przeszkolenie z pierwszej pomocy trenerów zabierających dzieci na obozy. Jestem jedyna, bo inni rodzice sa cudownie wyluzowani w kwestii tego gdzie i z kim dzieci jadą. Ważne jest tylko za ile. I tutaj ewidentnie nie było nikogo z olejem w głowie. Nie dziwi mnie to. Sztuczny las sosnowy zasadzony przez człowieka to nie jest stabilny las. Drzewa połamane jak zapałki. A szyszko nad tnie. A ludziska ciesz sie jak dzieci uncertain głupi z nas naród niestety.
            • mapt Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 17:48
              Jeśli u nas standardem pogodowym będą tornada jak w Stanach, albo trzęsienia ziemi jak w Japonii to będziesz mogła mówić o wymogu ogólnych procedur. Póki co, dzieci na lekcjach jakoś nie ćwiczą żadnych ogólnych procedur ewakuacyjnych w przypadku xx bo regularnych klęsk żywiołowych w pakiecie klimatycznym nie było.
              A tego lasu na pewno nie sadził Szyszko, więc co ma piernik do wiatraka.
              • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 18:00
                >Póki co, dzieci na lekcjach jakoś nie ćwiczą żadnych ogólnych procedur ewakuacyjnych w przypadku xx bo regularnych klęsk żywiołowych w pakiecie klimatycznym nie było. <
                To akurat uważam za błąd. Przynajmniej trening ewakuacji związanej z pożarem, ale także (szkoła! chemia! doświadczenia!) skażeniem powinny się odbywać na lakcjach regularnie.
                Natomiast przetrenowane pełne procedury ewakuacji całych miast jak w USA, gdzie i tornada, i trzęsienia, sa dla nas na razie zbędnym i kosztownym zbytkiem.
                • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 18:02
                  Są co roku w każdej szkole ćwiczenia pożarowe. Przynajmniej z tego co wiem, u syna, co roku są takie ćwiczenia odnośnie pożaru.
                  • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 18:05
                    I tak powinno być, raz dla szkoły, a dwa jako nauka na cale życie.
                    • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 18:08
                      I co roku, któraś matka ma pretensje, że dzieci np. wychodzą bez kurtek, bo mają za zadanie jak najszybciej opuścić budynek...
                      • olena.s Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 18:12
                        To trzeba rodziców edukować, nie ma wyjścia. Wyobraź sobie ewakuację najmlodszych klas, jeżeli dzieci nie zostaną nauczone zasad....
                        • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 19:06
                          Oczywiście, że ewakuacja pożarowa, jak i zachowanie podczas skażenia czy teraz nawet ładunku wybuchowego (ostatnio właśnie mielismy)są ćwiczone. W mojej szkole (specjalnej) oraz szkołach moich dzieci.
                  • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 07:32
                    oqoq74 napisał(a):

> Są co roku w każdej szkole ćwiczenia pożarowe. Przynajmniej z tego co wiem, u s
                    > yna, co roku są takie ćwiczenia odnośnie pożaru.

To zdecydowanie za rzadko.
                    • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 07:59
                      Ale taką częstotliwość przewidują przepisy. Poki co system sie chyba sprawdza, bo nie słyszałam zeby gdzieś wydarzyło się coś złego z powodu źle przeprowadzonej ewakuacji.
                      • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 08:04
                        A co roku kilka ewakuacji się odbywa, np. z powodu różnych wydarzeń zw. z przeprowadzaniem doświadczeń chemicznych...
                    • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 08:02
                      Jakoś do tej pory wystarczyło. No ale Ty wiesz, lepiej, prawda?
                      • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 18:35
                        Wiesz.. u mnie w pracy ćwiczenia alarmowe odbywają się średnio co kwartał. A dzieci w niej nie pracują.
                        • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 18:42
                          Ale jakie ma to znaczenie jak jest w Twojej pracy? Zdarzały się wypadki w polskich szkołach, ale nie było sytuacji, by dzieci ucierpiały przez źle przeprowadzoną ewakuację. Skąd zatem wniosek, że ćwiczenia, które się odbywają są niewystarczające?
                          • rosapulchra-0 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 13.08.17, 22:55
                            A stąd, że dzieci są tylko dziećmi i nie muszą pamiętać, co mają zrobić w sytuacjach zagrożenia zdrowia lub życia. A jeśli częściej będzie się z nimi powtarzać tego typu ćwiczenia, to tym lepiej zapamiętają drogę i konieczne procedury podczas ewakuacji.
                            • oqoq74 Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 18:25
                              Na ten moment nic nie wskazuje,by obecne procedury były niewłaściwe.
              • fogito Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 20:29
                Otóż w szkole syna ćwiczą zachowanie podczas ataku terrorystycznego od czasu, kiedy w Stanach wariat wytłukł cała klasę podstawówki. Ćwiczą tez ewakuacje z innych banalniejszych powodów jak np. pożar, atak chemiczny etc. Kazdy wyjazd szkolny jest obwarowany procedurami na wszelkie wypadki. Ale to szkoła prywatna. Religii w niej nie ma. Kazdy ludzki błąd jest wypunktowany. Strzeżonego Pan Bóg strzeże i nie ma co zwalać winy na boskie czy inne plany.
                Co do lasów Szyszki, to pamiętaj ze on od wielu lat pracuje jako leśnik oraz reprezentuje te 'cudowna' idee zalesiania kraju lasami sosnowymi co jest piramidalnie błędem. Wajrak miliony razy juz to w TV tłumaczył.
                • little_fish Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 20:33
                  Ta w której pracuję jest państwowa, na dodatek specjalna. Procedur mamy od groma. Ewakuację z różnych powodów również.
                  • fogito Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 12.08.17, 21:01
                    To bardzo dobrze i oby wiecej takich. Póki co panuje ogólnokrajowe jakos to bedzie. najgorzej, ze przez niekompetencje dorosłych płaca dzieci. W tym wypadku najwyższa cenę.
              • edelstein Re: 2 zginelo 20 rannych harcerzy 14.08.17, 10:52
                Od parunastu lat w Polsce standardem w lecie sa traby powietrzne i nawalnice.Traby byly juz 15lat temu i jest ich co raz to wiecej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka