Dodaj do ulubionych

Jaka dieta przy niedoborze białka?

29.09.17, 22:39
Wiem, że mięso białe, chude ryby, warzywa fasolowate itp.
Ale nie wolno mi jeść żadnych kapustnych, fasolowatych również, większości owoców, żadnego smażonego i tłustego. No sól oraz ostre przyprawy zabronione. Warzywa, jesli już, to bez skóry i pestek (spróbuj się najeść takim "wypróżnionym" pomidorem np.)

Z związku z tym mam prośbę - macie jakieś smaczne przepisy na wysokobiałkowe potrawy z powyższymi ograniczeniami?

Szczerze mówiąc niedobrze mi się robi na widok gotowanej na parze piersi z kurczaka czy indyka.. Zaczynam się poważnie zastanawiać nad kupnem jakichś odżywek białkowych dla sportowców..
Obserwuj wątek
    • czarniejszaalineczka Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 29.09.17, 22:52
      owady, świerszcze w czekoladzie itd
    • ichi51e Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 29.09.17, 22:53
      Kup odzywke. Ta jest smaczna www.sfd.pl/sklep/Optimum_Nutrition_Whey_Gold_Standard_100-opis2268.html?gclid=EAIaIQobChMIo73qhKPL1gIVT54bCh3KnwByEAQYAiABEgKvJ_D_BwE
      A grilowanego kurczaka czy jakiegos tam tikka masala nie mozesz kupic gotowego?
      • ichi51e Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 29.09.17, 22:54
        Tatar jajka... kazde mieso w sumie dobre sery przetwory meczne (jogurty greckie)
        • ichi51e Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 29.09.17, 22:55
          Orzechy i nasiona jeszcze
          • rosapulchra-0 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 04:51
            Orzechy i nasiona odpadają. Nawet ryż i makaron jest za dużym dla mnie wypełniaczem. Mogę jeść tylko białe pieczywo i tylko masło, nie inne żadne smarowidła masłopodobne. Żadnego oleju, ewentualnie oliwa.
            • rosapulchra-0 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 04:52
              Do tego na razie piję fortsip i calogen 3 razy dziennie, ale to wciąż za mało.
              • ichi51e Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 06:53
                Wez kup to bialko ono jest niezle - a duzo roznych pilam. Nawet z woda jest nienajgorsze z mlekiem pyszne (waniliowe najlepiej bo mozesz z rego rozne smaki robic). A jak nie czujesz sie na silach to na pewno macie tez cos takiego jak nutridrink (u nas to sprzedaja w aptece u was nie wiem pewnie na amazonie bez wychodzenia z domu ) - www.nutricia.co.uk zawsze to zbilansiwant posilek
                • rosapulchra-0 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 07:49
                  Tu się nazywają fortisip.
              • memphis90 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 08:27
                A może Protifar albo Cubitan zamiast Calogenu, Calogen jest tłuszczowy. Te dwa pierwsze - białkowe.

A tej piersi nie możesz zgrillowac bez tłuszczu?
                • rosapulchra-0 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 08:50
                  Wiem, że calogen jest tłuszczowy, ale ja w tej chwili mam tak wypłukany organizm, że muszę go pić. Poza tymi nutridrinkami, jeśli coś jem, to jest tego naprawdę niewiele np. pół fileta z piersi kurczaka na cały dzień, jedną kromkę bagietki, czasem mleka się napiję, większości warzyw nie tykam) i na pewno nie dostarczam odpowiedniej ilości białka do organizmu. A mam już szczerze dosyć straszenia mnie szpitalem i karmieniem przez nos.
                  • memphis90 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 09:00
                    To może przejdź zupełnie na dietę leczniczą? Jak pisałam - u nas nutricia ma pełną ofertę z zupami, jakieś batoniki, koktajle. To są zbilansowane diety zapewniające pełne pokrycie na składniki odżywcze, więc jeśli jest tak źle, to może jakiś czas bazuj na nich właśnie? I doprawiaj jakoś to jedzenie, bo naprawdę wpadniesz w anoreksję.
            • kk345 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 13:25
              > Żadnego oleju, ewentualnie oliwa
              Z ciekawości- skąd takie rozgraniczenie, ze olej nie a oliwa tak?
    • szorstkawelna Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 29.09.17, 22:56
      Zrób sobie "jajówę".
      • rosapulchra-0 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 29.09.17, 23:08
        Nie mogę. Teraz to jajko na miękko wchodzi w grę.
        • memphis90 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 08:31
          Zupa krem na bazie bulionu, gładko zblendowanej piersi kurzej, trochę warzyw z rosołu do tego (skoro nie możesz dużo to np trochę marchewki), możesz dodać żółtko dla zagęszczenia. Jak dasz trochę cytryny, to będzie zupa krem cytrynowa na kurze.
          • rosapulchra-0 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 08:51
            Dzięki!
            • memphis90 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 08:57
              Możesz kupić odżywki kaloryczne w proszku i dodawać do takiej zupy, u nas jest np. Ensure.
    • iwoniaw Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 29.09.17, 22:56
      A ryby na parze? Ja lubię pstrąga łososiowego albo łososia - przyprawione ziołami, z cytryną? Jajka i sery możesz jeść?
      • karme-lowa Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 29.09.17, 22:59
        Omlety.
      • ichi51e Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 29.09.17, 23:01
        Jak mozna psuc rybe parujac ja sad ryba tylko pieczona! big_grin
        • milka_milka Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 06:46
          Ryba na parze jest świetna! Jadłaś kiedyś czy teoretyzujesz?
          • ichi51e Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 06:55
            No jadlam i nie umywa sie do upieczonej wink
            • milka_milka Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 07:04
              To moim zdaniem na odwrót. smile
            • rosapulchra-0 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 08:52
              A jakie ryby jadłaś na parze i ci smakowały?
              • memphis90 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 09:01
                Żadne wink Już lepiej upiec w folii z ziołami i pozwolić jej się trochę podpiec na koniec.
              • milka_milka Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 09:48
                Dorsz, tuńczyk, pstrąg, halibut. Łosoś też, ale nie wiem, czy dla Ciebie nie za tłusty.
                Przestałam piec, szkoda mi zachodu, na parze są smaczniejsze i delikatniejsze.
                • rosapulchra-0 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 09:51
                  Spróbuję. Kupię sobie dziś rybę.
                • kura17 Milka 30.09.17, 11:04
                  Milka, a jak przyprawiasz takie ryby? i czy pierzesz w "parowniku", czy nad garnkiem w takim metalowym koszyczku?
                  dziekuje smile

milka_milka napisała:

> Dorsz, tuńczyk, pstrąg, halibut. Łosoś też, ale nie wiem, czy dla Ciebie nie za
                  > tłusty.
                  > Przestałam piec, szkoda mi zachodu, na parze są smaczniejsze i delikatniejsze.
                  >
                  • milka_milka Re: Milka 30.09.17, 13:57
                    Solę, czasem pieprzę, dodaję zioła ( to zależnie jakie lubisz), czasem kładę na wierzch pomidory suszone z oleju, czasem małe świeże pomidorki, albo przykrywam rybę dużą ilością świeżego koperku. Można położyć plasterki cytryny (bez skórki, bo gorzka), można dać wiórki masła) lub skropić oliwą (ale wtedy jest mniej dietetycznie). Mam parowar i koszyczek do garnka też. Jeśli robię więcej, to w parowarze, jeśli mniej, to w koszyczku w garnku, bo mi się nie chce brudzić parowaru.
      • rosapulchra-0 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 29.09.17, 23:10
        tylko i ograniczonej ilości.
        • rosapulchra-0 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 29.09.17, 23:11
          miało być tylko chude.
          • 3-mamuska Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 03:08
            rosapulchra-0 napisała:

> miało być tylko chude.
            >

Chude? Znaczy dlaczego nie miżesz, czy chodzi o niezdrowe smażone tłuszcze to co innego niz zdrowy tluszcz z ryb.
            Tłuszcz potrzebujemy jest nośnikiem witamin, wiec jeść ale pewnie ten zdrowy tłuszcz.
            Z ryb mozna. Nasion orzechów.
            A owoce morza?
            Szukaj innych mięs chudych jak indyk. Królik ? Cielęcina? Nie wiem ja nie jadam , wiec nie wiem jak z chudości tego mięsa.
          • memphis90 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 08:32
            Ale jak tylko chude, jak zapijasz to 3 butelkami Calogenu?
            • rosapulchra-0 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 08:54
              No takie mam zalecenia ze szpitala. Wypijam trzy razy dziennie po 30 ml calogenu i piję trzy razy dziennie fortisip po 125 ml. Teraz mi się skończył i następny będzie dopiero we wtorek.
              • memphis90 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 08:55
                Ale to przecież możesz sama kupić...
                • rosapulchra-0 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 09:04
                  Zamówiłam w mojej aptece właśnie. Nie mają obecnie na stanie tyle, ile potrzebuję, więc czekam do wtorku. Tak, wiem, mogę pojechać do innej apteki, ale wierz mi lub nie - wolę poczekać.
                  • memphis90 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 09:09
                    No to do wtorku twarożek z miodem, zupa z kurczaka, jajko w koszulce/smażone bez tłuszczu/omlet. Ale musisz uważać, bo jak będziesz tak niedozywiona, to organizm zacznie trawić własne białka, zacznie produkować amoniak, a osoby z chorą wątrobą mają ryzyko zatrucia amoniakiem!
              • memphis90 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 09:05
                No to masz 400 kcal z Calogenu i pewnie z 375 z fortisip. 770kcal po ciężkiej chorobie, a Ty jesz do tego ogryzek chleba i pół piersi z kurczaka. Mało...
                • ichi51e Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 21:38
                  Ja bym chociaz jajka dodala uncertain a paluszki krabowe tez maja sporo bialka. Przejzyj sobie sfd np tu m.sfd.pl/200_g_białka_dziennie_tylko_w_czym_-t616135.html jak sie poszuka to cale menu znajdziesz
    • 3-mamuska Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 03:03
      Przeciez obrany pomidor ze skory a pestki to nic tam niemal nie ma. I normalnie mozna jeść.
      Ja robię sobie tak: odżywka dla sporobowac białkowa plus biały ser plus jogurt orzechy i łużeczka miodu.
      Miksuje i jem. Smakuje jak dobrej jakości danio.
      Kup sobie odżywki albo pij to co dają dzieciom na chemioterpi.
      Placki z banana i jajek, usmażyć lekkostrawne z jogurtem jako sosem.
      Jajecznicę z pomidorami na parze.
      Duzo białka ma ser żółty moze light.
      Ryż do tego jajko kurczak marchewka , i takie risotto, jajko robisz osobno ,roztrzepujesz i wylewasz na patelnie mieszasz jak az sie zetnie i od razu tak jakby kroisz i wrzucasz do ryżu.
      Pytanie jest takie czy wysokobiałkowa wyklucza węglowodany czy możesz łączyć.
    • bei Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 03:14
      Pierogi z serem ( chudy twaróg), różne kluski serowe ( zagniatamy zmielony twaróg z mąka, takim ciastem można odklejać owoce albo formować kluski-np z dodatkiem zieleniny, albo podawać je z miksowanym owocami.

• berdebul Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 08:35
      Jajka w koszulkach, pieczona ryba (tylko nie łosoś bo tłusty). Zajrzyj na blog jadłonomia, tam jest duzo wege i wegańskich przepisów z białkiem.
      • memphis90 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 08:52
        Ale ona pisze, że nie może soczewicy itp, więc niewiele wyciągnie z wege przepisów.
    • memphis90 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 08:49
      Aha, ostre przyprawy zabronione, ale nic nie ma o ziołach. Bazylia, oregano, majeranek i tymianek, pietruszka, mięta, szczypta wędzonej słodkiej papryki, podobno czarna sól daje b. silny smak. Przecież musisz jakoś jedzenie doprawić, bo wpadniesz w anokreksję - każdy by wpadł, gdyby miał w kółko jeść parowaną rybę bez przypraw. Dobrze byłoby, gdybyś napisała z czego wynikają konkretne ograniczenia dietetyczne, sól ze względu na obrzęki, jak rozumiem - wtedy dobrze jest włączyć właśnie zioła moczopędne. Wzdymające- czy że względu bardziej na komfort Twojego brzucha, tendencję do wzdęcia (wtedy można podróżować niewielkich ilości soczewicy czy cieciorki jako dodatków), czy są jakieś dodatkowe powody np. nadal masz płyn, brzuch jest duży i dokładanie mu objętości np upośledzi powrót krwi z jamy brzusznej i nog? Błonnik - tego nie rozumiem, dlaczego nie możesz błonnika? Nie tolerujesz (wtedy kompoty owocowe, warzywa gotowane) czy jakaś inna przyczyna? Osoby z chorą watrobą powinny raczej unikać zaparć. No i te tłuszcze - czy trzustkę masz zdrową? Przy zdrowej trzustce powinnaś poradzić sobie z tuńczykiem czy łososiem, bo chude ryby to naprawdę nie mają wielkiego sensu. Dobre tłuszcze są nam naprawdę potrzebne. Tym bardziej, że pijesz odżywkę tłuszczową... Nie rozumiem zakazu "olej nie, oliwa tak", przecież oleje mają b. dobry skład, i zasadniczo oliwa jest olejem.

Więc dieta do konsultacji, najlepiej dobrego dietetyka. Doprecyzuj kwestię tłuszczów. Przejdź na odżywkę białkową, jeśli masz niedobory, czyli Protifar albo Cubitan zamiast tych nutridrinkow. A same nutridrinki mają w ofercie zupy, batoniki itp- może warto je włączyć do diety?
      • rosapulchra-0 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 08:55
        To już wolę napisać na priw.
        • memphis90 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 09:10
          Nie żebym miała coś przeciwko, ale nie jestem dietetykiem smile
    • konwalka Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 09:44
      Rosa, a moze jakims wyjsciem jest nawiazanie kontaktu z dietetykiem? Sa tez konsultacje internetowe z tego, co wiem. Moze ten trop? Moglby ci stworzyc fajna, zroznicowana diete
      • rosapulchra-0 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 09:50
        Mam już wyznaczoną wizytę, ale do tego czasu to białko jakoś dostarczać muszę. A codziennie to samo to już mi się zwyczajnie przejadło i mam stałą niechęć do takiego "dogadzania" sobie. Tym bardziej, że za długo w kuchni też stać nie mogę.
    • anika772 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 09:52
      Jeżeli to pilne i ważne, to rozejrzyj się na rynku odżywek białkowych dla sportowców. Białko serwatkowe jest bardzo łatwo przyswajalne, istnieją też wagańskie, na przykład konopne. Dodajesz sobie do smoothie albo do jogurtu.
    • kosheen4 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 10:02
      > Zaczynam się poważnie zastanawiać nad kupnem jakichś odżywek białkowych dla sportowców..

no na logikę to faktycznie jest rozwiązanie, ale warto by skonsultować z lekarzem. kumpel swego czasu ostro jeździł na rowerze i popijał takie koktajle dla rozbudowy masy mięśniowej, z obserwacji wnioskuję że jest ryzyko sporego rozwolnienia.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 11:01
      Jajka i nabiał.
    • kura17 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 11:11
      a komosa ryzona zamiast ryzu/kaszy/chleba? ma sporo bialka, jest smaczna i lekka (wedlug mnie). do tego jajka w koszulkach - niebow gebie smile
    • szorstkawelna Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 11:38
      Może coś takiego: podsmażyć na minimalnej ilości tłuszczu kurczaka pokrojone go w kostkę, dodać cukinię tez pokrojoną, doprawić żeby nie było mdłe. Zalać passatą i następnie wypełnić tym wyrażoną bagietkę, na to jajko i zapięcie w piekarniku. Tylko nie wiem czy jajko się nie rozleje, bo nigdy czegoś takiego nie robiłam, ale pomyślałam, że to gdzie lekkostrawne, białkowe i nie będzie suche.
      • szorstkawelna Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 12:09
        Przepraszam za błędy, mój telefon wie lepiej ode mnie co chcę napisać uncertain
    • solejrolia Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 12:57
      Budyń z żółtkiem
      Tatar z żółtkiem. indyk np, grillowany .
      Jajka na miękko , jajecznica na parze.
      Twaróg, jogurt naturalny, serek ziarnisty
      Koktajl bananowy lub truskawkowy na bazie jogurtu lub
      śmietanki.
      Ryby przyrządzane w folii ,

Jeśli jesz pieczywo, to dla urozmaicenia zamiast masła możesz jako smarowidła użyć zamiennie pasztet, ser typu almette czy inny topiony, na to wedlina czy ser żółty.
      • solejrolia Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 13:01
        Albo...Nakup sobie słoiczków dla niemowląt , rozne kaszki i inne zmiksowane zupki.
        • leokadia35 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 19:35
          Jogurt Bakoma bodajże MEN albo winem z wysoką zawartością białka , można w biegu wypić .serek wiejski, hummus sobie zrób . Na kolację pastę do chleba z jajka i avokado, brązowy ryż . Gotowe odżywki białkowe to zazwyczaj syf bo mają mnóstwo słodzików acesulfam aspartam , no chyba że znajdziesz bez słodzików
          • leokadia35 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 19:35
            WOMEN miało być nie winem
          • memphis90 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 21:01
            Ale bakoma ma sporo ziaren, a Rosa pisze, że ziaren nie może. Są białkowe jogurty w lidlu, ale beztłuszczowe i smakują jak każdy beztłuszczowy jogurt, czyli dla mnie- okropnie. Ale najwyraźniej inni kupują i im pasuje, więc może Rosa spróbuj?
            • leokadia35 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 30.09.17, 22:11
              Nie, te są bez ziaren , czarne opakowaniedla mężczyzn białe dla kobiet , dedykowane aktywnym , ćwiczacym , napisane ,,wysoka zawartość białka,,
    • rosapulchra-0 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 01.10.17, 10:17
      Dziękuję, dziewczyny, za wszystkie rady. Na pewno z nich skorzystam. Skupiłam się na tym białku, ale po ostatnim zapaleniu otrzewnej muszę jeszcze pilnować, żeby nie zalegał mi płyn w brzuchu, więc dostaję świra, że za dużo wody piję. Nie chcę nosić wielkiego kamienia przed sobą i wyglądać jak przed porodem. Wczoraj zrobiłam mały eksperyment i do gotowanej piersi z kurczaka dodałam cukinię i paprykę. Niebo w gębie, które odchorowałam wprawdzie, ale myślę, że mój żołądek się po prostu odzwyczaił od normalnego jedzenia. Dziś popełnię próbę z rybą na parze i dołożę z łyżkę ziemniaków.

P. S. Memphis, nie napisałam do ciebie jeszcze, za co przepraszam.
      • milka_milka Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 01.10.17, 10:20
        Daj znać, ja Ci ryba smakowała. Ciekawa jestem.
      • karme-lowa Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 01.10.17, 19:36
        Rosa, przy takich problemach, nie jedz papryki.
        Dietetyczka mi zabroniła, bo mam problemy żołądkowe.
        Czuję się lepiej, jak jej nie jem (chociaż lubię).
        • 3-mamuska Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 01.10.17, 19:39
          Nasiona można zmielić siemnie lniane bezcenne na wrażliwy żołądek.
    • hanka78 Re: Jaka dieta przy niedoborze białka? 01.10.17, 20:25
      tofu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka