Dodaj do ulubionych

Kocham ten kraj

19.11.17, 23:37
Co po 21 latach nadal mnie zadziwia w UK....

https://scontent-lht6-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/23658761_1709767285701095_3454670261944728991_n.jpg?oh=317dea483e306a283be6c56db491714f&oe=5A97D40D
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Kocham ten kraj 19.11.17, 23:40
      To szlafroki sa? Na pizamkach? tongue_out
      • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 19.11.17, 23:49
        Luzackie podejscie do zycia Brytyczykow.
    • alpepe Re: Kocham ten kraj 19.11.17, 23:41
      Pamiętam, jak w '97 byłam na zakupach w Safeway'u i do sklepu wszedł bosy mężczyzna, normalny klient, żeby nie było. Owszem, było lato, ale jednak dla mnie to było szokujące. Teraz sama czasem chodzę po Berlinie na boso, ale tu mało kto sprząta kupy, więc zawsze jest ryzyko. W Polsce jakoś nigdy nie chodziłam boso po ulicach.
      • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 19.11.17, 23:56
        Upal chociaz byl?
        • alpepe Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 00:04
          tak, ze 30 stopni, środek lata, miejscowość pod Londynem.
          • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 00:10
            taa... czemu nie...
            albo spadajace majtki u rowerzysty tak ze widac bruzde posladkowa com to niedawno przy 8C widziala....
      • astrum-on-line Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 11:31
        W lecie widziałam w Hanowerze gościa w garniturze, z aktówką z laptopem, boso, buty niósł związane sznurówkami. Czemu nie smile
    • miss_fahrenheit Re: Kocham ten kraj 19.11.17, 23:52
      princesswhitewolf napisała:

> Co po 21 latach nadal mnie zadziwia w UK....

To znaczy co konkretnie, bo jak rozumiem, zdjęcie ma to ilustrować: wzorki na ubraniach/piżamie? skarpetki na stopach? pełny śmietnik? obecność bankomatu?
      • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 19.11.17, 23:55
        Niewatpliwie kocham UK za wieczorami pelne smietniki i obecnosc bankomatu smile))
      • miss_fahrenheit Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 00:01
        Załączam wzorki z Polski:
        https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSFWyhtXQR7a7G9r32XQJluPxf0G3B2vuafk_mqtTkOC1RaSm7i5w
        • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 00:08
          ale to nie kapcie i nie pizama
          • miss_fahrenheit Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 00:16
            Luz ten sam.
            • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 00:25
              intencja inna. Osobnik z twojego zdjecia jest przekonany, ze jest elegancki. Osobnicy z moich zdjec maja gdzies czy sa eleganccy czy nie. "To jedziemy po gotowke? Nie no przebierac mi sie nie chce" No i wyskoczyli...w szlafroczkach wyskoczymy i w kapciach... Ile ja takich rano w okolicznym sklepie na rogu widuje... Albo matki wozace dzieciaki do szkoly w pizamach a na nich kurtka o ile nie szlafrok...
              • miss_fahrenheit Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 00:30
                Nie podejmuję się domyślania intencji na podstawie wyłącznie zdjęcia (skąd ty znasz intencje?) Myślałam, że chodzi ci o ogólną postawę "mamy gdzieś estetykę, róbmy co nam się podoba i jak nam wygodnie" - to łączy te dwa zdjęcia.
                • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 00:32
                  na upartego wink

natomiast nie widuje sie chyba takich zjawisk na codzien. Zas tu to czeste...
              • leyre1 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 07:07

>Ile ja takich rano w okolicznym sklepie na rogu widuje...
                > Albo matki wozace dzieciaki do szkoly w pizamach a na nich kurtka o ile nie sz
                > lafrok...

To mieszkancy council estates.
                Ja takich widywalam robiac skroty jadac do pracy i z pracy, czasem gdy duzy korek byl. Normalnie takich nie widuje w mojej okolicy, u dzieci w szkole tez nie, ani w sklepie na rogu.
                To nie jest luz, to jest specyfika pewnej grupy spolecznej.
                • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 09:06
                  albo... luz pewnej grupy spolecznejsmile))

Zreszta ja nie wiem czy tylko...Widuje matki w pizamach i na to kurtka lub sweter rano jak podrzucaja swoje dzieci do szkoly, (to prywatna szkola)
                  • fuzja-jadrowa Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 11:28
                    Oznacza to tylko tyle, ze ich na te szkole stac, nie wyklucza przynaleznosci do jednej z pewnych grup spolecznych.
                    • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 13:43
                      i wyksztalcenie i sposob wypowiadania tez nie?

Za duzo kombinujesz. Po prostu taki to "wyluzowany" kraj
                • damartyn Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 09:10
                  leyre1 napisał(a):

> To mieszkancy council estates.
                  > Ja takich widywalam robiac skroty jadac do pracy i z pracy, czasem gdy duzy kor
                  > ek byl. Normalnie takich nie widuje w mojej okolicy, u dzieci w szkole tez nie,
                  > ani w sklepie na rogu.
                  > To nie jest luz, to jest specyfika pewnej grupy spolecznej.

Podpisuje się pod tym
              • tsaria Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 09:39
                O ja tak często odwoziłam młodego.Pidżama, kurtka, adidasy i do samochodu. Po powrocie znowu prosto do łóżka.
    • chatgris01 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 00:23
      Komentarz Francuza: Jakosc i zestawienia odziezowe podobne jak jakosc i zestawienia spozywcze tongue_out
      • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 00:28
        le to kiedys bylo jakies 21 lat temu faktycznie. Teraz tutaj w kazdym wiekszym Tesco czy Sainsburaku kupisz w sklepie wszystko co na bozym swiecie dostepne.
        • chatgris01 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 00:29
          On byl paredziesiat lat temu i do dzis ma traume tongue_out
          Chociaz poza gastronomia wspomina pobyt raczej milo.
          • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 00:34
            On jest taki stary ze paredziesiat lat temu tu byl? To ile on ma lat??
            • chatgris01 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 00:43
              60+
              Serio to jest starosc? wink
              • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 09:08
                na tym forum starosc to ponoc od 40 roku zycia. Od wtedy czolgamy sie w kierunku cmentarza bo nic innego ponoc nie da sie robic wink Czyli pol zycia ponoc zyjesz a potem juz czolgasz sie kolejne 40 lat

ha ha
                • chatgris01 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 09:37

> na tym forum starosc to ponoc od 40 roku zycia. Od wtedy czolgamy sie w kierunk
                  > u cmentarza bo nic innego ponoc nie da sie robic wink Czyli pol zycia ponoc zyjes
                  > z a potem juz czolgasz sie kolejne 40 lat
                  >
                  > ha ha

big_grin
              • c2h6 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 12:08
                chatgris01 napisał(a):

> 60+
                > Serio to jest starosc? wink

No, młody to taki człowiek nie jest.
                • chatgris01 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 12:10
                  Jeszcze jest cos takiego jak wiek sredni :;
                  • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 13:45
                    nie na tym forum. Cos ty! Tu sa tylko 2 grupy wiekowe:]

i 40tka jest ta magiczna liczba.

Stad masz tu mase watkow pt: czy po 40tce jeszcze znajde prace? Czy po 40tce mozna dobrze wygladac? Czy po 40tce ma sens rozwod z mezem?

Czesto tez 40 latki slysza ze trzeba zbierac juz na trumneuncertain
                    • chatgris01 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 18:48

> nie na tym forum. Cos ty! Tu sa tylko 2 grupy wiekowe:]
                      >
                      > i 40tka jest ta magiczna liczba.
                      >
                      > Stad masz tu mase watkow pt: czy po 40tce jeszcze znajde prace? Czy po 40tce m
                      > ozna dobrze wygladac? Czy po 40tce ma sens rozwod z mezem?
                      >
                      > Czesto tez 40 latki slysza ze trzeba zbierac juz na trumneuncertain

One tak serio? big_grin
                      Ciekawe, co beda pisac, jak same przekrocza 40? tongue_out

Widze, ze slusznie kocham Francuzow-oni o kobietach 40+ pisza/mowia per "jeune femme" big_grin
                      • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 21:49
                        sporo z nas juz dawno przekroczylo magiczna cyfrewink lol
        • beaucouptrop Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 08:30
          To ze moga kupic wszystko nie znaczy, ze umieja to zestawic w zjadliwa calosc😉
          • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 21:50
            >To ze moga kupic wszystko nie znaczy, ze umieja to zestawic w zjadliwa calosc😉

Get the London Look

smile)))
      • bergamotka77 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 00:42
        chatgris01 napisał(a):

> Komentarz Francuza: Jakosc i zestawienia odziezowe podobne jak jakosc i zestawi
        > enia spozywcze tongue_out

😅
    • bergamotka77 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 00:47
      Nie tylko w UK. Ja ostatnio tankowalam i płaciłam na stacji benzynowej w kurtce narzuconej na minikoszulkę nocna i uggsach. Regularnie odstawiam dzieci do szkoły w piżamie i kurtce bo mi szkoda czasu rano (fakt nie wychodze z auta) smile Dopiero wracam idę pod prysznic robię kawę i śniadanie i zaczynam dzień smile Zdarza nam się w weekend przyjąć kuriera z pizza w piżamie o 14. po południu. Jesteśmy wyluzowana rodziną.
      • alpepe Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 06:56
        to, o czym piszesz, to żadne osiągnięcie, zdarzało mi się w kurtce i w piżamie wyprowadzać psa, i to nie wsiadając do samochodu, zresztą w okolicy mnóstwo takich, ale nie zdarzyło mi się tego robić w piżamie i szlafroku.
        • tiktaalik Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 13:10
          jeszcze
    • beaucouptrop Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 08:27
      To, jakby to ujela ematka, tamtejsza patologia. I nie chodzi o luz, ale i brak znajomosci pewnych zasad . Nie wiem wiec czy jest sie czym zachwycac...
      • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 09:09
        >Nie wiem wiec czy jest sie czym zachwycac...

a ktos sie zachwyca? Natomiast ktos sie smieje...
        • bywalec.hoteli O co chodzi z tymi piżamami? To jakiś luz? 20.11.17, 09:24
          O co chodzi z tymi piżamami albo szlafrokami? To jakiś luz, że ktoś w tym chodzi na dwór, do sklepu? Pewnie siada w różnych miejscach typu ławki, przystanki i potem ładuje się tak do czystej pościeli, wnosząc ten kurz, syf, brud. To takie fajne? Brytyjczycy też wchodzą do pościeli w ubraniu jak nie chce im się go ściągać, jak są tacy wyluzowani? Nie wiem czy brud jest oznaką wyluzowania.
          • princesswhitewolf Re: O co chodzi z tymi piżamami? To jakiś luz? 20.11.17, 09:29
            bywalec, a ty w ogole rozumiesz charakter watkow sarkastycznych czy wszystko traktujesz doslownie i ze smiertelna powaga? Przeciez chyba kazdy w miare rozgarniety czlowiek widzi ze ja sie smieje z tego. Po co piszesz oczywistosci?
            • bywalec.hoteli Re: O co chodzi z tymi piżamami? To jakiś luz? 20.11.17, 09:52
              Princess, ja rozumiem, że się smiejesz. Ale wiele razy słyszałem, że UK jest takie super, bo jest takie wyluzowane, że luzie w piżamie chodzą po sklepach i po dworze. Ja się tylko pytam co w tym fajnego albo wyluzowanego ? smile
              • princesswhitewolf Re: O co chodzi z tymi piżamami? To jakiś luz? 20.11.17, 10:00
                a to pytaj sie tych ktorzy uwazaja to za cos super. Ja uwazam to za smieszne.
            • konsta-is-me Re: O co chodzi z tymi piżamami? To jakiś luz? 20.11.17, 10:08
              Princess, za długo cię nie ma w Polsce chyba😁
              Kazdy watek dotyczacy cudzoziemcow jest traktowany jako "oni tan sa lepsi" - nie ma znaczenia czego dotyczy.
              Vide watek o zdejmowaniu butow w gościach - w Szwecji - "uroczy zwyczaj", w Polsce-ten sam zwyczaj - buractwo i cebulactwo.

Szlafroki i pizamy na ulicy w UK-wyluzowani i zabawni-w Polsce patologia.
              Ladnie ubrane kobitki "za granicom" - elegancja i klasa.
              W Polsce-"musza tak robic, bo maja niska pozycje" a w ogole to tandetne zdziry.
              Nasze kompleksy wciaz nieuleczone.
              • princesswhitewolf Re: O co chodzi z tymi piżamami? To jakiś luz? 20.11.17, 10:12
                >Szlafroki i pizamy na ulicy w UK-wyluzowani i zabawni-w Polsce patologia.

nie wiem jak to w Polsce wyglada z tym lazeniem w pizamach bo skad.

Ale jak napisalam w watku poczatkowym " 21 lat w UK i nadal mnie zadziwia"

jesli to zjawisko rozpowszechnilo sie w PL to tez zadziwia mnie to i smieszy...

• bergamotka77 Re: O co chodzi z tymi piżamami? To jakiś luz? 20.11.17, 12:47
                Jaka patologia sama jesteś patologia. Polacy sa zwykle za mało wyluzowani by nie olac natrętnej mysli "Co sobie inni o mnie pomyślą ". Ja olewam i już.
    • znowu.to.samo Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 09:45
      Ja sie zastanawiam: po co ktoś leci w szlafroku do bankomatu. Nie da sie zapłacić w sklepie kartą??? Albo mobilpayem?? U nas w Dk w każdym najmniejszym warzywniaku można użyć karty albi telefonu
      • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 09:48
        zakladasz ze ludzie ida cos kupowac. A moze on jej wisi pieniadze? Nigdy nie wiadomo...
      • princess_yo_yo Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 10:09
        nie wszedzie zaplacisz karta, dealer czegokolwiek raczej tylko gotowka operuje big_grin
      • sanrio Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 14:01
        potrzebowali dla dealera, cash only
    • afro.ninja Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 10:03
      Nie noszę piżam, ani szlafrokow, mam jeden, ale czasami go zakładam w najwieksze zimy. Nie mając tego odzienia, zmuszona jestem do zakładania dżinsów, spodni dresowych też nie mam. Szkołę mam blisko, wszyscy rodzice ubrani na tip top, ale pewnie od razu idą do pracy. Raz poszlam w bluzie męża, czułam się zbyt wyluzowana. Tak, niedługo będę się czolgac w wiadomym kierunku, nie jestem wiecznie młoda jak co poniektóre tu forumki.
      • mama.nygusa Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 11:59
        A ja malo to razy zawoze core do szkoly w pizamie, widac ze spodnie od pizamy, a nie dresy smile i ide brame otworzyc smile
    • manon.lescaut4 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 12:35
      Ale naprawdę po 21 latach ten widok Cię wciąż zadziwia? Ja mam inaczej, lubię takie przejawy wyluzowania, bo zawsze sobie myśle, ze gdyby mi kiedyś cos takiego się przydarzyło, to nie jestem taka najgorszasmile
      Mnie za za to zadziwiają pannice w miesiącach zimowych w sukieneczkach mini na ramiączkach bez kurtek (szatnia? Niepotrzebny problem?) na bosaka ze szpilkami w rękach. Jak nie jestem zmarzluchem, rzadko w UK nosze typowa kurtkę zimowa, bardzo ciepłych butów w ogóle nie mam, tak ten widok mnie zadziwiasmile
      • konsta-is-me Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 12:40
        Ale na bosaka po chodniku??
        • manon.lescaut4 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 13:00
          Tak! Na bosaka całkowitego, nawet bez rajstopsmile Coś w tym jest, ze te sukienki są zawsze połyskującesmile
      • bergamotka77 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 12:49
        Mnie też bardziej dziwił ten widok i potem jak zamroczone alko leżały na ulicy z waginami na wierzchu w tych brokatowych mini niezależnie od figury.
      • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 13:41
        >Ale naprawdę po 21 latach ten widok Cię wciąż zadziwia?

Tak. Ma rozmaite nieprzewidziane realizacje i postacie.
      • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 13:48
        >> Mnie za za to zadziwiają pannice w miesiącach zimowych w sukieneczkach mini na
        > ramiączkach bez kurtek

aaa bo widzisz to nie jest wcale takie nieswiadome czy zwiazane z szatnia. To z jakiegos powodu jest rodzajem "zaprawy w bitwie" czy cos w ten desen. Specjalizuja sie w tym dziewki z Newcastle najbardziej

https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2010/11/29/article-1334135-0C488277000005DC-113_634x815.jpg

www.dailymail.co.uk/femail/article-1334135/As-Britain-shivers-Newcastle-girls-prove-theyre-frightened-snow.html
        • manon.lescaut4 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 15:07
          smile
    • adriana.la.cerva Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 13:08
      No prosze Cie... mieszkam w UK od 3 lat, wczesniej w RoI. Takie odzienie jest baaardzo popularne. Ba, sama do tesco laze w pizamie.
      • leyre1 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 13:46
        Do pracy tez chodzisz w pozamie? Ah...nie pracujesz 😊
        Co do Tesco to kilka lat temu bylo w mediach o tym ze Tesco nie zyczy sobie klienta w pizamach i ze tak odzianych kliemtow nie beda wpuszczac do sklepu.
        • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 13:49
          >Ba, sama do tesco laze w pizamie.

hm...
          • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 13:51
            Znam osoby ktore sie zastanawiaja czy to nie jest czasem zle zrozumiany nurt mody bieliznianej z zeszlego sezonu....lol

https://lb5.dstatic.pl/trend/moda-sypialniana_1189_cover_1.jpg
            • adriana.la.cerva Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 14:40
              Pracuje i tez czasami laze w pizamie (taka praca hyh)
              Nikt z obslugi Tesco nie zwrocil mi jeszcze uwagi.
              • princess_yo_yo Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 14:44
                nie pamietam gdzie bylo to akukrat Tesco co zabanowalo pizamy ale wywolalo to wtedy calkiem sporo zartow o tym jak to quality establishment pt Tesco probuje wychowywac klientow wink
              • bywalec.hoteli Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 20:46
                I wkładasz potem te piżamę, z brudem, kurzem, potem do czystej pościeli ?
        • princess_yo_yo Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 14:42
          ja jak pracuje z domu to jak najbardziej mniej wiecej do lunchu urzeduje w pizamie smile
          • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 14:53
            2 razy w tyg pracuje z domu i nigdy nie urzeduje w...pizamie po 8mej rano hm...uncertain
            • princess_yo_yo Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 15:12
              each to their own smile
          • leyre1 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 15:03
            princess_yo_yo napisała:

> ja jak pracuje z domu to jak najbardziej mniej wiecej do lunchu urzeduje w piza
            > mie smile

Nie pytalam co kto nosi w domu. Zadalam pytanie czy do pracy w domysle NIE W DOMU tez pizama jako stroj? Jesli nie to dlaczego ?
            • adriana.la.cerva Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 15:12
              Ja mam prace w ktorej nocuje wiec tak, chodze w pizamie w pracy.
              • leyre1 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 15:15
                Jaka to praca?
                • adriana.la.cerva Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 15:17
                  Dobrze platna i w wyuczonym zawodzie.
                  • leyre1 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 15:21
                    adriana.la.cerva napisał(a):

> Dobrze platna i w wyuczonym zawodzie.

Alez to oczywiste😉
                    Pytam jaka to praca, konkretnie co robisz, oczywiscie w firmie do ktorej sie udajesz? Ciekawi mnie do jakiej pracy wykonywanej w nocy zaklada sie pizamy?

• adriana.la.cerva Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 15:23
                      Pracuje w osrodku dla mlodziezy z pewnymi deficytami i zaburzeniami.
                      • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 21:54
                        tylko ze to nie jest dobrze oplacany zawod. Mojej przyjaciolki przyjaciolka pracuje w tego typu instytucji zajmujacej sie autystykami. Ciezka robota i nienadzwyczajnie platna. Moze dyrektor placowki zarabia jakos, ale nikt poza tym
                        • adriana.la.cerva Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 22:13
                          ja nie narzekam na zarobki. poza tym to nie sa autystycy.
                          • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 22:54
                            w opiece jakiejkolwiek zarobki sa jakie sa i dlatego sciagaja cale masy obcokrajowcow.

Aha, opiekunowie nie chodza w pizamach podczas pracy nawet w nocy.
                            • leyre1 Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 07:22

> w opiece jakiejkolwiek zarobki sa jakie sa i dlatego sciagaja cale masy obcokra
                              > jowcow.

Beznadziejna robota, bardzo ciezka i stresujaca. Znajoma (Angielka) pracowala podobnie ale z doroslymi, dala sobie spokoj

> Aha, opiekunowie nie chodza w pizamach podczas pracy nawet w nocy.

Nie chodza. W nocy pracuja a nie spia.
                          • leyre1 Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 07:19

> ja nie narzekam na zarobki. poza tym to nie sa autystycy.

Co oznacza ze tobie odpowiadaja, a nie ze sa swietne.
                            • adriana.la.cerva Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 11:07
                              Oczywiscie wiecie lepiej gdzie pracuje, na jakim stanowisku i ile zarabiam wink
                              • adriana.la.cerva Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 11:09
                                Jaki jest sens i zamysl deprecjonowania innych? Tylko dlatego, ze na haslo sluzba zdrowia objawia wam sie osoba podcierajaca 4 litery innym ? Uwazacie, ze ja jako imigrantka moge wykonywac jedynie proste prace za minimalna ? P 45 mam pokazac czy o co chodzi ?
                                • bywalec.hoteli Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 11:25
                                  Ja nie deprecjonuję Twojej pracy. Jesteś ważna i potrzebna. Powiedz mi tylko z tą piżamą, bo nurtuje mnie to: jak sobie chodzisz w piżamie po sklepie czy w pracy, to potem wchodzisz w tej piżamie, z brudem, kurzem, potem wieczorem do czystej pościeli ?
                                  • adriana.la.cerva Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 11:31
                                    Juz odpowiadam: w swojej pracy mam rozne typy dyzorow - zarowno dniowki jak i noce. Z tym, ze noce dzielimy na WN gdzie jestem normalnie ubrana i nie mam prawa spac jak i LS czyli gdzie moge spac normalnie (tak, mam swoja sypialnie). Tak wiec jak spie w pracy to normalne ze wieczorem po prysznicu sie przebieram i rano (musze byc na nogach od 8 rano) popitalam w pizamie poki sie nie rozkrece. Sniadanie tez jemy w pizamach. Pizame piore codziennie rano jak sie ubiore w swoje ciuchy.
                                • leyre1 Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 11:44

P 45 mam pokazac czy o co chodzi ?

P60 moze?
                                  A co cie tak ubodlo? Praca ma nockach z trudnymi dziecmi/mlodzieza to nie lekko kawalek chleba, dobrze platne to tez nie jest i nie ma znaczenia czy immigrant to wykonuje czy ktokolwiek inny.
                                  • adriana.la.cerva Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 11:47
                                    Zostawiam bez komentarza bo wiesz lepiej czym sie zajmuje.
                                    • leyre1 Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 12:00

> Zostawiam bez komentarza bo wiesz lepiej czym sie zajmuje.

Tez chetnie wezme nocki jesli bede mogla spac. 😁
                        • asmarabis Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 11:53
                          Princess nie wiem czy lepiej z autystykami czy z Japonczykami, pray tych pierwszych moglabys chocaiz ladna torebke nosic smile

A tak serio to nie wiem co ty masz do tych prac, tu gdzie mieszkam to jest atrakcyjna praca dla osob slabo znajacych jezyk w porownaniu ze sprarzataniem, fabryka itp i wcale nie tak zle platna jak to przedstawiasz a bardzo dobrzz
                          Za nocki znane mi osoby ktore wykonuja ten zawod wyciagaja krocie i spia w tym czasie wink
                          Placi ci ktos za czas w ktorym spisz?
                          • adriana.la.cerva Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 11:59
                            Wlasnie masz racje asmarabis - jestem zatrudniona na normalnym kontrakcie jako specjalista w pewnej dziedzinie. Pieniadz jest bardzo dobry plus oczywiscie placa za spanie. Od kwietnia (bo tu jest rok rozliczeniowy od kwietnia do kwietnia) do dnia dziesiejszego zarobilam 25 tys funtow.

Jezyk znam biegle (plus specjalistyczne slownictwo), nikomu nie podcieram 4 liter (nie ujmujac nic ludziom ktorzy wykonuja te prace), placa za spanie, rozwijam sie bo firma funduje szkolenia etc.

Ale pamietam tez czasy, kiedy pracowalam w polskiej sluzbie zdrowia osiagajac zarobki 1623 zlote na reke za caly etat... aaa i sama wychowywalam mlodego.
                          • leyre1 Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 14:24
                            Za nocki znane mi osoby ktore wykonuja ten zawod wyciagaja krocie i spia w tym czasie 
                            Placi ci ktos za czas w ktorym spisz

Mam znajome ktorym jakos NHS nie chce placic za spanie w nocy ale one widac nie specjalistki 😁
            • princess_yo_yo Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 15:15
              oj wyluzuj najma, tak ogolnie przyjetym zwyczajem jest ze pizama to stroj w ktorym sie spi. zgadzam sie, ale jak kazda 'umowa spoleczna' jest to po prostu cos co sie wyksztalcilo tak a moglo zupelnie inaczej ;D
              • leyre1 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 15:18
                Ale ja jestem wyluzowana😊
                Zadalam proste pytanie, wydawaloby sie a jednak nastrecza sporo problemow.
                A moj nick to leyre.
              • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 21:56
                no toz gdzies nizej wkleilam "mode bielizniana" ( zaczely nosic kobity halki itd) tylko ze to juz jest out of fashionsmile))
                • leyre1 Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 07:27

> no toz gdzies nizej wkleilam "mode bielizniana" ( zaczely nosic kobity halki

Do pracy?
                  Ta moda glownie promowana przez swiat show biznesu, podchwycona przez producentow masowych ale miala swiecie raczej glownie przez okreslone grupy.
                  Ja rozumiem ze w domu mozna pracowac z lozka czy wygodnego fotela siedzac w pozamie ale to byloby n.a. tyle. To nie jest stroj w ktorym w miare ogarniety czlowiek wyjdzie na ulice.
                  • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 08:52
                    >Do pracy?

oczywiscie ze nie bo to stroj wieczorowy niby mial byc jak byla ta moda. Ja caly czas zartuje przeciez)
        • tiszantul Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 19:26
          > Co do Tesco to kilka lat temu bylo w mediach o tym ze Tesco nie zyczy sobie kl
          > ienta w pizamach i ze tak odzianych kliemtow nie beda wpuszczac do sklepu.

jacyś pisowcy rządzą w tym brytyjskim tesco. Wszystko chcieliby kontrolować. Jak można tłamsić bogactwo osobowości wyrażające się chodzeniem w piżamie na zakupy? skąd ten normatywny terror w europejskim kraju? mam nadzieję, że piżamowcy ogłosili bojkot tesco i tesco już zrozumiało swój błąd, poniosło olbrzymie straty finansowe, gorzko, gorzko płacze i błaga piżamowców o powrót. Domyślam się, że spor z tesco znakomicie zintegrował środowisko piżamowe, zawiązało się wiele wartościowych przyjaźni, a nawet powstała istotna siła polityczna. Przynajmniej zwykle leci tego rodzaju narracja.
          • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 21:56
            a wiesz ze ty masz niesamowity polot?
        • rosapulchra-0 Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 11:50
          leyre1 napisał(a):

> Do pracy tez chodzisz w pozamie? Ah...nie pracujesz 😊
          > Co do Tesco to kilka lat temu bylo w mediach o tym ze Tesco nie zyczy sobie kl
          > ienta w pizamach i ze tak odzianych kliemtow nie beda wpuszczac do sklepu.

Nie kłam, najma. Poszło o to, żeby klienci wchodzili do sklepu ubrani, w koszulkach, a nie z gołymi klatami i brzuchami. Do piżam nikt się nie czepiał.
          • leyre1 Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 14:25
            Tak rosico , oczywiscie😁
            • rosapulchra-0 Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 14:30
              To sprawdż, zanim zaczniesz wymyślać bajeczki sobie znanej treści, mitomanko.
              • leyre1 Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 14:42
                news.bbc.co.uk/1/hi/8484116.stm

Popros kogos zeby ci przetlumaczyl bo z google translate najwyrazniej nie umiesz korzystac.
                • miss_fahrenheit Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 14:56
                  Tesco zareagowało, moim zdaniem, słusznie. To mi przypomina sytuację w Polsce, gdzie właśnie "luzem" tłumaczył się pan w pociągu, oczekujący, że wszyscy będą zadowoleni z wąchania jego przepoconych skarpet. Na samo wspomnienie mam dreszcze obrzydzenia.
                  • leyre1 Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 15:39
                    No coz, pizama nie jest wlasciwym strojem na ulice, mozna oczywiscie tlumaczyc to luzem ale to niczego nie zmienia. Niechlujstwo i tyle. A chodzenie na boso w sklepie to ryzyko, ktore istnieje tez gdziekolwiek ale jesli taki 'wyluzowany' sie skaleczy albo mu cos na noge gola stope spadnie to bedzie sklep o odszkodowanie ciagal
    • nathasha Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 13:31
      Tez kocham, za te i wiele innych rzeczy smile
    • emka_uk Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 13:40
      U nas ze 2 lata temu w szkole moich dzieciaków był list do rodziców wystosowany żeby dzieci do szkoły nie odprowadzali nosząc pidżamy, szlafroki.... mnie tu już chyba nic nie zdziwi.
    • chatgris01 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 13:46
      Przypomniala mi sie Bridget Jones przed kontenerem na smieci, jedynie w skorzanej kurtce narzuconej na majtki i stanik big_grin big_grin big_grin
      • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 14:37
        oo tak... to byla pewna esencja tematu...
    • noemi29 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 16:55
      Fajnie smile
      W moim kraju/mieście denerwuje mnie brak takiego luzu. Ludzie zwracają uwagę dosłownie na wszystko co inne i się wyróżnia, odstaje od jedynej słusznej normy.
    • lady-z-gaga Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 19:14
      Bez czytania całego wiedziałam, że odezwą się jakieś światowe, wyluzowane Polki smile
      Pamiętam wątek o stroju w szpitalu - 90 procent ematek zarzekało się, że nie mają szlafroka, nigdy w życiu nie miały, piżam nie używają albo nie wyobrażają sobie paradowania w nich przed ludźmi smile w tamtym wątku konkluzja była taka, że tylko starsze panie noszą piżamy w szpitalu. Bo głupie, nie wiedzą, że trzeba w nich zadawać szyku w sklepach, przedszkolach, albo na stacjach benzynowych smile
    • tiszantul Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 19:15
      > Co po 21 latach nadal mnie zadziwia w UK....

Gdyby natomiast Polak se wyszedł w szlafroku do kiosku, okazałoby się, że to wiocha, januszostwo i ma nie takie klapki jak trzeba. Ematka jest nie do podrobienia.
    • anorektycznazdzira Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 19:56
      US jest pod tym względem lepsze niż UK.
      Kocham to.
      Chciałabym doczekać u siebie w spożywczaku takich oryginałów, jak tak spotykam i tak wyluzowanych ludzi, którzy mają całkowicie wyrąbane czy ktoś oceni ich wygląd i jak, czy nie oceni.
      • joa66 Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 20:05
        Zawsze mi się wydawało, że wyluzowaniu ludzie nie zajmuja się zbytnio tym co inni mają na sobie wink
      • princesswhitewolf Re: Kocham ten kraj 20.11.17, 21:59
        ale w US nie laza w pizamach. NIe widzialam a spedzilam w krainie nacpanych hipisow ktorzy przeniesli sie do doliny krzemowej jako informatycy w pn Kalifornii 5 lat. Oni po prostu nosza wyciagniete szorty z bawelny i t-shirt. To moze uszloby za pizame od biedy... ale jednak to nie kapcie elegancki choc dosc specyficzny szlafroczek i pizamka jak na zdjeciu...
    • rosapulchra-0 Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 12:09
      Nie ma się czym przejmować smile Ja trochę ponad rok temu wróciłam do domu w szpitalnej piżamie (blisko mam). Padało wtedy i było zimno. A ja postanowiłam się przebrać. Inna sprawa, że miałam wtedy ostre halucynacje po morfinie i nikogo z personelu mój wyskok nie zdziwił big_grin Od tamtej pory mam wpisane na czerwono przy nazwisku: uczulenie na morfinę, nie podawać!
      • leyre1 Re: Kocham ten kraj 21.11.17, 14:28
        😂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka