milva24 08.12.17, 19:14 Czytałyście? Warto sobie zamówić? A może możecie polecić coś innego na temat wierzeń czy legend naszych przodków? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krejzimama Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 19:21 Tak naprawdę to wszystko jest palcem po wodzie pisane. Odpowiedz Link Zgłoś
magkul99 Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 19:24 Ja mam i bardzo mi oraz mojej 9 latce podoba. Ma przede wszystkim śliczne ryciny - ilustracje i nie jest za dużo tekstu co też się mojej córce podoba😁 Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 19:47 Mowa o tym dwutomowym wydawnictwie autorstwa Zycha i Vargasa? Też jestem ciekawa opinii. Moje dziecko ostatnio się dopomina o legendy o rodzimych stworach. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 19:53 Tak. Tylko ja chciałam dla siebie na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 19:51 mam obie części, ale tam więcej obrazkow ( fajowych!!!) jest niż czytania Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 20:04 A macie może Drzewo Wierzbickiego? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 20:49 I jakie wrażenia? Nadaje się dla dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 21:07 Zależy. Od wieku dziecka i jego wrażliwości. Tylko ty możesz ocenić swoje dziecko. Jeśli jesteś z okolic Trójmiasta - możemy się spotkać i ci pokażę - wówczas zadecydujesz czy odpowiednie czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Bestiariusz słowiański 09.12.17, 10:13 Właśnie oglądam na necie, że są tam stwory typu cycucha Niekoniecznie dla dziecka. lubimyczytac.pl/ksiazka/252108/bestiariusz-slowianski Ta książka wygląda świetnie, ale nie mogę jej znaleźć w żadnym sklepie internetowym. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Bestiariusz słowiański 09.12.17, 09:38 Drzewo jak najbardziej, ślicznie wydane i nie straszne Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Bestiariusz słowiański 09.12.17, 10:21 Dobra, przekonałyście mnie. Kupiłam Drzewo i pierwszy tom Bestiariusza dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 19:52 Mam. Fajne. Ale ja w ogóle uwielbiam demonologię całą i z całego świata, więc skoro mam na półce wampiry, wilkołaki, yōkai to i bestiariusza słowiańskiego zabraknąć nie mogło... Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 20:12 domyślam się, że bestiariusz stracharza tez masz ? Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 20:24 A także "Święci i biesy", "Księga smoków polskich", "Jak zwalczać wampiry - porady praktyczne", "Za skórę wilkołaka..." i mnóstwo innych... Wszystkich tytułów nie podam, gdyż albowiem część z nich nie mieszcząca się w domowym księgozbiorze wylądowała w domku działkowym [normalny domek, murowany, nie altanka drewniana!]... Poza tym masa beletrystyki z tej dziedziny. Ale ja maniaczka jestem, to lepiej się zamknę... Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 20:26 nie osądzam, mam podręcznik do zombie survivalu Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 20:58 Ooo... Zazdroszczę... Mimo, że ja wolę osobiście wampiry i wilkołaki od zombie, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się nie lubi. Nawet na studiach pisałam pracę semestralną na temat właśnie zwalczania demonów wszelakich, strzyg, wampirów oraz smoków. Ubaw miałam i ja pisząc i profesor czytając... Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: Bestiariusz słowiański 09.12.17, 18:04 vi_san napisała: > Ooo... Zazdroszczę... Mimo, że ja wolę osobiście wampiry i wilkołaki od zombie, > ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się nie lubi. > Nawet na studiach pisałam pracę semestralną na temat właśnie zwalczania demonów > wszelakich, strzyg, wampirów oraz smoków. Ubaw miałam i ja pisząc i profesor c > zytając... > Kocham😍 Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 19:55 lubimyczytac.pl/ksiazka/6708/mitologia-slowian Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 20:04 a jakies powieści z elementami słowiańskiego fantasy lubisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 20:14 Lubię fantasy w ogóle. Co polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 20:17 "Stara Słaboniowa i spiekładuchy" <3 Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 20:22 ja tego wciąż nie mogę upolować Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 20:21 Juraj Červenák, serie Bohatyr i Czarnoksiężnik a z lekkich łatwych babskich Katarzyna Miszczuk seria "Kwiat paproci" Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 20:22 i w klimacie oczywiście "Opowieści z wilzynskiej doliny" Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 20:35 „Opowieści z Wilzynskiej doliny” super -uwielbiam Babcię Jagódkę. Za to „Kwiat paproci” mnie rozczarował - poległam w połowie „Szeptuchy” nie wiem moze potem akcja sie rozkręca ale jak na razie drętwe romansidlo. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 20:44 Wszystko zależy od nastawienia. Jak czytałam opisy Mieszka to mi przed oczami Alexander Skarsgard stawal wiec mi się podobało Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 20:17 Czytałam, na jednym obrazku (są boskie!) jest moje dziecko, wstające do szkoły Troszkę badań etnograficznych, troszkę zmyśleń i powstała fajna książka Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 20:31 Mam Bestiariusz. Z nowszych książek ostatnio dostałam „Mitologię Słowiańską” Bobrowskiego i Wrony której jeszcze nie przeczytałam ale po przejrzeniu widzę, że to zbiór opowiadań ilustrujących mity słowiańskie np. stworzenie świata i „Szeptuchę” Miszczuk - niby fantastyka z wplecioną mitologią i obrzędowością Słowian ale dla mnie nudne romansidlo. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 21:10 Warto. Bardzo ładna książka Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 21:42 Ładny jest, ale bardzo mało do czytania. Mogliby wydać Pełkę z takimi ilustracjami. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 22:37 Miałam ciarki, gdy czytałam o południcy... Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Bestiariusz słowiański 08.12.17, 22:45 Moja córka ma i bardzo lubi. Lubi też komiksy w tych klimatach KRL-a. www.kultura.com.pl/index.php?s=k_232&d=k www.kultura.com.pl/index.php?s=k_230&d=k Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Bestiariusz słowiański 09.12.17, 00:21 Kupiłam kiedyś eksowi. O merytorycznej stronie się nie wypowiem, natomiast jest dobrze napisany i fenomenalnie zilustrowany. Odpowiedz Link Zgłoś