Dodaj do ulubionych

Budżet obywatelski

14.12.17, 00:53
Czy w Waszej miejscowości jest budżet obywatelski?

Jeśli tak, to czy ktoś rzucił pomysł przeznaczony dla niepełnosprawnych?

Przy czym mam na myśli projekt pisany SPECJALNIE dla niepełnosprawnych, a NIE projekt typu "posadzimy krzaczki/postawimy kosz na śmieci, wszyscy zyskają, niepełnosprawni też"

Wykryłam jeden taki w Krakowie (seniorzy + niepełnosprawni), fakt, że na 30 osób, ale nie od razu Kraków, nomen omen, zbudowano.
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Budżet obywatelski 14.12.17, 01:21
      Tak.
      Tak.
    • kochamruskieileniwe Re: Budżet obywatelski 14.12.17, 06:19
      Tak/tak

Na marginesie - każdy, ale to dosłownie każdy może zrobić taki projekt. Na tym, między innymi, polega właśnie idea budżetu obywatelskiego.
      Jeżeli u Ciebie nic takiego nie ma, to może sama zaproponuj?
      • taki-sobie-nick Re: Budżet obywatelski 14.12.17, 21:32
        kochamruskieileniwe napisała:

> Tak/tak
        >
        > Na marginesie - każdy, ale to dosłownie każdy może zrobić taki projekt. Na tym,
        > między innymi, polega właśnie idea budżetu obywatelskiego.
        > Jeżeli u Ciebie nic takiego nie ma, to może sama zaproponuj?

Ja o tym wiem.

Szkopuł w tym, że chciałabym zrobić dla nerwicowców, czyli zaburzonych psychicznie.

Dla osób z problemami psychicznymi coś już jest (w każdej dzielnicy - jedno, powalająca ilość), tyle że dla schizofreników.

I teraz wyjaśnij społeczeństwu, że ja chcę dodatkowy klub dla zaburzonych i czym się różni neurotyk od psychotyka.

Musiałabym napisać coś ad populum typu "Nie biegamy z siekierą", a tego typu uwagi - gdybym to ja miała je wygłosić - uważam za upokarzające włazod...stwo.

Ja rozumiem, że społeczeństwo nie rozumie i nie wie, ale niestety do wyjaśniania mu nie nadaję się kompletnie.
        • taki-sobie-nick Re: Budżet obywatelski 15.12.17, 00:26
          Że odpowiem sama sobie - projekt dla zaburzonych psychicznie był w Bielsku-Białej i przeszedł 160 głosami. Fakt, że zaproponowała go instytucja pracująca na rzecz tychże (dom samopomocy) i przeszedł jedynie160 głosami (krewni i znajomi beneficjentów oraz pracowników), ale to jest trop.
    • triss_merigold6 Re: Budżet obywatelski 14.12.17, 06:26
      Jest.
      Tak, może.
      Ty też możesz.
    • minerallna Re: Budżet obywatelski 14.12.17, 06:35
      Odp:Tak.
      Odp:
      Jest taki projekt z miejscem na integrację od małych do seniorów- ze ze wskazaniem na tych drugich, bo część dzieciowa w większości istnieje. Nie przeszło. Szkoda.
      A mam w całkiem bliskim sąsiedztwie dwa domy dla starszych ludzi.
      200- 500 metrów i starsi ludzie mieli by dawno niespotykaną atrakcję.
      Głosowałam ale nie jestem radną dzielnicy. Mail- hahaha. Prędzej odpowie mi znany serwis na literę A.
      Podałam się- ale na chwilę!
    • slonko1335 Re: Budżet obywatelski 14.12.17, 07:35
      Tak jest i są projekty dla niepełnosprawnych np. rower miejski(głownie tandemy dla niewidzących), urządzenia na plac zabaw dla niepełnosprawnych, itp.
    • bombalska Re: Budżet obywatelski 14.12.17, 22:18
      Tak, czytalam o projekcie zbudowania podjazdu dla wozkow przy jakims budynku, gdzie ludzie sie mecza od wielu lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka