Dodaj do ulubionych

5 latek nie mówi

29.12.17, 19:42
dokładnie w marcu kończy 5 lat . Nie mówi, tzn mówi po swojemu jak niemowlę , potrafi powiedzieć mama , na ojca mówi już tati , imienia siostry nie potrafi już wypowiedź. Ta koleżanka ma mentalność typowej patologii , wyszła z takiego domu, teraz to powiela z tą różnicą że nie ma tam alkoholu ale bieda i nieporadność życiowa. Jeśli ktoś ten temat zaczyna poruszać , zaraz zmienia mówiąc że była u lekarza który miał powiedzieć że to normalne. Nie chcę mi się wierzyć . Czy to normalne że nie mówi?
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 19:45
      5 latek najprawdopodobniej ma afazję.

To, że lekarz powiedział, że to jest normalne, niestety jest prawdopodobne, znajomych dziecko ma afazję i mówili im, że to normalne, rozgada się, zdanie zmienili dopiero kiedy dziecko miało ponad 4 lata, mnie jeszcze na spóźnionym bilansie dwulatka mówili, że normalne i rozgada się, ale ja mam w rodzinie afatyka i nie uwierzyłam.
      • asia_i_p Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 19:47
        Jest jeszcze opcja, że ma jakieś inne zaburzenia rozwoju, oczywiście, ale w każdym razie temat jest do diagnozowania. Poradnia psychologiczno-pedagogiczna (tam matka może sama złożyć papiery), albo skierowanie od pediatry na oddział rehabilitacji by się przydało.
      • krejzimama Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 20:07
        A spróbujcie mu podać obiad bez kompotu.
        • claudel6 Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 22:02
          big_grin
        • ichi51e Re: 5 latek nie mówi 30.12.17, 15:34
          Niestety ale to czesto dziala
    • lauren6 Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 19:47
      Zdecydowanie nienormalne. Do przedszkola chodzi?
    • gaga-sie Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 19:49
      Słuch miał badany?
      • agunia777 Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 19:55
        Nie jest normalne. Takie dziecko powinno byc obejrzane przez logopede i psychologa - problem jest dosc powazny, bo przecietne 1.5 roczne dziecko mowi kilkanascie slow, a dwulatek uzywa ok 200-300 slow.
        • kruella83 Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 19:59
          Nie chodzi , siedzi w domu
      • kruella83 Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 20:04
        Kiedyś go pilnowam , poszliśmy na spacer były również moje dzieci ( młodsze) no i nie słuchał się wcale, cały czas biegł na moje prośby i krzyki żeby się zatrzymał nie reagował , mało zawału nie dostałam jak zbliżał się do ulicy , jakby nie docierało . Mówię mu żeby założył buty to zaczął patrzeć w sufit rozglądał się gdzieś zero reakcji , nie wiem co o tym sądzić
        • agunia777 Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 20:25
          Widzisz, chlopiec wymaga zdiagnozowania i terapii. Powodow niemowienia moze byc duzo. Samo zaniebanie rodzicielskie to nie jest, poniewaz normalnie rozwijajace sie dziecko majace kontakt z innymi ludzmi zacznie sie porozumiewac. Tu jest jakas blokada (moze ma nawet opoznienie rozwojowe, a moze to mutyzm, moze uszkodzony sluch a moze uszkodzenia mozgu).
        • claudel6 Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 23:06
          może on nie słyszy?
    • bokka Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 20:28
      Powinien zostać zdiagnozowany. Masz jakiś wpływ na tę dziewczynę, przyjmie pomoc w załatwieniu lekarza itd.?
      • kruella83 Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 22:25
        Niestety nie mam na nią żadnego wpływu . Dziewczyna nie znosi krytyki , nie można jej nawet nic poradzić bo ona wie lepiej. Więc zostaje zgłoszenie do mopsu albo obowiązkowe przedszkole gdzie problem zostanie zauważony
    • ichi51e Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 20:33
      nie jest to normalne ze nie mowi ale o ile nie jest gluchy albo zaburzony (jest?) jakos tam gadac bedzie.
    • miniulowa Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 20:56
      Dziecko ma ewidentnie problemy, może rozwojowe, może neurologiczne. Koniecznie trzeba zdiagnozować. Gdyby przedszkole dla 5 latków było obowiązkowe, dostałby pomoc we wrześniu, a tak dostanie dopiero za niemal 2 lata ☹️
      Jeśli masz jakąkolwiek możliwość wpłynięcia na rodziców żeby poszli z dzieckiem do poradni psychologiczno pedagogicznej, zrób to.
      • kruella83 Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 22:22
        A nie jest? Słyszałam że to weszło
        • miniulowa Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 23:33
          Obowiązkowe jest dla 6-latków. Dla 5-latków było kiedy 6-latki poszły do szkoły.
    • lauren6 Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 21:06
      Skoro to patologia to czy mają asystenta rodziny? Jeśli nie to na Twoim miejscu dla świętego spokoju zawiadomiłabym pomoc społeczną, że dziecko cierpi na jakieś zaburzenia, a rodzice go nie leczą. Żaden lekarz nie uzna nie mówiącego 5 latka za normę. W dzisiejszych czasach nie mówiące 2 latki diagnozowanie są pod kątem autyzmu. Czyli matka kłamie.
    • berdebul Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 21:08
      Nie. Zgłoś do opieki społecznej. To też jest zaniedbywanie potrzeb dziecka.
    • z_pokladu_idy Re: 5 latek nie mówi 29.12.17, 21:28
      Mój syn zaczął mówić w wieku 4 lat. Zaczęliśmy go diagnozować, gdy miał 3 i to tylko dlatego, że kazali (neurolog, logopeda, psycholog) nam jeszcze poczekać aż pójdzie do przedszkola. Rozgadał się troszeczkę po pół roku, ale nadal mocno odstawał od reszty. Dopiero drugi laryngolog (pierwszy zapisywał tylko kolejne antybiotyki) po pięciu minutach wizyty stwierdził, że Młody nie ma prawa mówić, bo nie jest w stanie nawet normalnie oddychać i skierował nas na wycięcie trzeciego migdała. Po trzech miesiącach od zabiegu uciekam do łazienki, żeby łyknąć odrobinę ciszy.
      Warto podsunąć koleżance różnych specjalistów, bo dziecko jest mocno w tyle i będzie miało coraz większe trudności w nadgonieniu nie tylko rozwoju mowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka