Dodaj do ulubionych

Urlop macierzyński, pomocy

07.01.18, 21:55
Staraliśmy się z mężem o dzidziusia 4 lata i w końcu się udało smile, dopiero 7 tydzień. Szukam informacji na forach ale nie mogę znaleźć. Obecnie jestem od 6 lat zatrudniona na czas nieokreślony z wynagrodzeniem 2000 zł brutto, czyli 1459 zł "na rękę" resztę dostaje pod stołem, jest to mała prywatna firma. Chce pracować tyle ile będę mogła i iść na macierzyński na te 20 tygodni i wrócić do pracy, bo inaczej sobie nie poradzimy.
1. I teraz moje pytanie co mogę zrobić żeby ZUS na macierzyńskim płacił więcej niż te 1459 zł. ( Muszę z szefem pogadać żeby składki powiększył)
2. I czy coś nam się należy za urodzenie dziecka?

Obserwuj wątek
    • paniusia.aniusia Re: Urlop macierzyński, pomocy 07.01.18, 22:08
      ZUS płacił na podstawie danych z umowy. Jak szef zwiększy pensje/składkę to zasiłki z ZUS też się zwiększa.
      Co do drugiego pytania to Nie wiem
      • neciunia Re: Urlop macierzyński, pomocy 07.01.18, 22:12
        Oni to wyliczają z ostatnich 12 miesięcy?
        • stolikowa Re: Urlop macierzyński, pomocy 07.01.18, 22:36
          Tak
          • sweet_sour Re: Urlop macierzyński, pomocy 08.01.18, 10:48
            Ale wliczają tez premie, czyli wystarczy, że pracodawca wypłaci ci jakiegoś większego bonusa, to wtedy średnia tez pójdzie w górę.
    • noemi29 Re: Urlop macierzyński, pomocy 07.01.18, 22:50
      Ad.2 od kogo ma się należeć? Od ZUS? Poza macierzyńskim nic.
      Gdy ja urodziłam 8 lat to było becikowe dla każdego - 1000 zł (wypłacał MOPS)
      Prywatny ubezpieczyciel (PZU) wypłacił nam (ja i mąż) po 1500 zł.
    • lucadimontezemolo Re: Urlop macierzyński, pomocy 07.01.18, 22:51
      Do zasiłku chorbowego/macierzyńskiego/rodzicielskiego średnia w 12 miesięcy poprzedzających przejście na zasiłek . Od 01,01,2018 minimalna pensja 2100.
      Dodatkowo możesz becikowe dostać. Czy coś więcej nie wiem.
    • przystanek_tramwajowy Re: Urlop macierzyński, pomocy 08.01.18, 08:10
      Jak szef zwiększy ci teraz składki, to ZUS dobierze mu się do tyłka koncertowo a ty i tak większej kasy nie zobaczysz. Oni od wielu lat mają takie przypadki na celowniku i ten numer nie przejdzie. Akcja "brzuszki". smile
      • thea19 Re: Urlop macierzyński, pomocy 08.01.18, 08:19
        to zalezy. jesli podniesie jej place brutto o jakies 500zl, to raczej sie nie czepna, jesli pensja wzrosnie o 100%, to sie na bank przyczepia.
      • sol_13 Re: Urlop macierzyński, pomocy 08.01.18, 19:52
        Dokładnie. A co do pieniędzy za urodzenie, mozesz dostać becikowe o ile spelniacie warunki: 1922 pln msc dochodu na osobę w rodzinie (w tym również nowo narodzone dziecko) - becikowe wynosi jednorazowo 1000 pln.
    • asia_i_p Re: Urlop macierzyński, pomocy 08.01.18, 20:05
      A jesteś ubezpieczona w pracy? Bo większość pracowniczych NW traktuje dziecko jako całkiem poważny wypadek (tak od 600 do 1500 zł).
    • bumawe Re: Urlop macierzyński, pomocy 23.01.18, 07:53
      Tutaj masz wzory wniosków o urlop - możesz edytować do opcji, którą potrzebujesz. ...xoaMtp

Wiem, że w czasie urlopu dostajesz średnią z ostatniego roku. Jeśli będzie konieczność zwolnienia chorobowego, również będzie to średnia z roku, chyba że zmieni się wymiar czasu pracy wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka