Dodaj do ulubionych

modna szarosc

13.01.18, 20:40
Jestem na etapie urzadzania salonu króluje szarosc w kazdym nowym wnętrzu czy szary pasuje do wszystkiego ? , pewnie odeslecie na wnetrza ale tu wiekszy ruch i dobry gust e matek .Jakie kolory sa przytulne i jasne ,jestem totalny laik i bezguscie a marzy sie jasny, nowoczesny i przytulny salon jedynie co teraz mam to pieknie odnowiony parkiet debowy i zero pomysłu .Moze dobre i miłe dusze zabawia sie w projektanta albo jakie sie wam maza wnetrza?
Obserwuj wątek
    • pani07 Re: modna szarosc 13.01.18, 20:52
      Urządź sobie mieszkanie tak, jak czułabyś się dobrze w takim pomieszczeniu. Wiele lat temu miałam fazę zółci , to w całym domu ten kolor dominował, teraz z biel idę z dodatkami.
      Wejdź może na bloga kaskab.blogspot.com/- pokazuje nieźle urządzone mieszkania/domy- także w kolorach, o których móiwsz.
    • kk345 Re: modna szarosc 14.01.18, 00:18
      Akurat do dębowego parkietu chłodne szarości czy błękity będą super pasować
    • piepe Re: modna szarosc 14.01.18, 00:44
      Jeśli masz parkiet dębowy, to już masz 90% wnętrza - wystarczy tylko nie schrzanić na głupotach.
      Jasnoszare ściany są bardzo dobre, jeśli masz dużo drewnianych mebli oraz drewnianą, niepomalowaną stolarkę lub białą stolarkę - w przypadku białej chodzi o to, że białe ściany (jedyne prawidłowe oprócz jasnoszarych) mogą się nie zgadzać z odcieniem bieli drzwi.
      Szare ściany, czyli dość ciemne to zabójstwo współczesnego wnętrza, chyba ze jest to np. przedpokój. Niemniej np. w bloku każde wnętrze powinno być w tym samym, czyli białym lub jasnoszarym, jasnobeżowym kolorze - aby optycznie je powiększyć.
      Tzw "przytulność" robi się odpowiednim oświetleniem, czyli rezygnujemy z ogólnego oświetlenia (lub instalujemy tylko na potrzeby odkurzania z osobnym włącznikiem) na rzecz oświetlenia takiego, z jakiego korzystamy - przy stole, przy kompie, przy telewizorze, z osobnymi włącznikami. Do tego oświetlenie ozdobne robiące wnętrze - nie bez przyczyny lampy są najdroższymi elementami wyposażenia wnętrz, często droższymi od sof.
      https://tamizo.pl/wp-content/uploads/2016/12/I052_tamizo_architekci_projektowanie-wnetrz-dom-jednorodzinny-tomaszow-mazowiecki-realizacja-tamizo-01.jpg
      • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 01:41
        Piekny bardzo w moim stylu 100% trafne wskazówki oczywiecie zastosuje bardzo dziekuje. A teraz az sie boje zeby nie schrzanic: czy niebieski lub pudrowy róz naroznika( może szary) ,białe meble w połysku z blatem debowym pod tv ,dębowy stoł i szare krzesła bedzie ok ? Doradzacie bardzo trafnie w doborze ubioru to nieskromnie licze na pomoc w tej kwesti .Jeszcze raz dziękuje
        • piepe Re: modna szarosc 14.01.18, 02:09
          Białe meble w połysku - lub matowe, dębowy stół, szare krzesła to jest to, co wybiera większość. I jest to generalnie OK. Ale oni mają płytki albo panele. A Ty masz drewno.
          Moze na więcej cię stać? Jesli tak, to zainwestuj w lampy. Kolor sofy jest tak naprawdę bez znaczenia.
          • solejrolia Re: modna szarosc 14.01.18, 09:42
            Tzw przytulność nie tworzy się samym oświetleniem. Co z tego że oświetlenie będzie ok i nawet w odbierze ciepłe i przytulne, skoro reszta od czapy a po chacie będzie hulał wiatr i echo ?!

To wypadkowa kilku elementow: oświetlenie, tak. Naturalne materiały , super że jest parkiet, ale tez np wiklina. Tkaniny tkaniny i jeszcze raz tkaniny. Zasłony, dywan, poduszki, miękka kanapa, kocyk itp Do tego kwiaty. One też dodają przytulnosci i ocieplają wnętrza. Chocby to miał być kwiatek w wazonie, to zawsze coś. A elementy takie osobite-mowiace coś o mieszkańcach? Typu ramki ze zdjęciami, jakis fajny gadzet z podrozy, czy wyeksponowane ich hobby, może ksiazki, a może ...itd
            Bez tego wnętrze będzie katalogowe i jak do zdjęcia, na blog czy do gazety, a nie jak mieszkanie w którym ktoś mieszka.
        • arwena_11 Re: modna szarosc 14.01.18, 18:01
          Dla mnie koszmarne - kojarzy mi się z mauzoleum.
      • jem.gluten.i.cukier Re: modna szarosc 14.01.18, 09:18
        Moim zdaniem w bloku wnętrze powinno być w takich kolorach, żeby mieszkańcy dobrze się w nim czuli. Nie mam nic przeciwko klasyce w stylu: biel, jasno, biel, beże itp. Ale to nie jest wcale obowiązkowe, a priorytetem nie powinno być "optyczne powiększanie" tylko stworzenie miejsca, gdzie się człowiek dobrze czuje.
        Na przykład w sypialni mamy ciemny granat na ścianach i uwielbiam to pomieszczenie - nie chciałabym białych ścian, żeby pokój wydawał się większy.
        • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 10:44
          hmm wszystko fajnie jednak ja uwielbiam ten styl katalogowy wszystko pochowane ,zadnych zbędnych ekspozycji na ktorych zbiera sie kurz,żadnych połek . Niestety mieszkanie znajduje sie na parterze i jest dosc ciemne dlatego zalezy mi na jasnych wnętrzach ,Obawiam sie ze ta modna szarosc jest nie dokońca moim ulubionym kolorem .Chciałabym sama siebie zaskoczyc i przeglądam katalogi i nic kompletnie nic nie wiedze oprocz szarego. Moze krem sciany z jedna kontrastową i szary narożnik ? Przepraszam za błey klawiatura nie działa
          • konsta-is-me Re: modna szarosc 14.01.18, 10:55
            Wiesz co? - zrob tak jak lubisz 😉
            Wszelkie dekoracje "na sile" koncza sie tylko gorzej, widzialam to nieraz.
            I nie ma zadnego nakazu ze sciany musza byc szare lub biale.
            Akurat na parterze szare, to zly pomysl.
            Zrob jasne, np. wanilia czy bita smietana (przelamany bialy).
            U siebie jeden pokoj mam na szaro, ale jest b. sloneczny.
            Przedpokoj na malinowo (ciemny) i nic mnie nie obchodzi czy to jest "wlasciwe".
            Poprzegladaj jakies pisma i zobacz co ci sie mniej wiecej podoba, czy kolorowo, czy monichromatycznie i jakie odcienie.
            Ta "ikeowska" szarosc i poprawnosc jest juz do wyrzygania.
            • solejrolia Re: modna szarosc 14.01.18, 11:32
              W Ikei przecież od dawna proponują znacznie, znacznie więcej niż szarość (i biel)
              Od dawna jest zieleń i motywy roślinne. Ściany różowe, ściany beżowe, zolte, miętowe granatowe.itd....
              szare ( i biale) również są, ale nie tylko.

Alicjak.Nikt tu otwartych półek i kurzołapow nie proponował.
              Jeśli lubisz katalogowo to spoko. Malujesz na jakis bezpieczny i jasny kolor, do tego komplet mebli z salonu, z zamkniętymi szafkami od góry do dołu. I gotowe. Nad czym się tu zastanawiać.Sprawa jest banalnie prosta.
              Tylko tutaj nalezy podkreslic że salon katalogowy przytulny to raczej nie bedzie. Bo jest ma maksa bezosobowy i zabraknie mu odrębnego charakteru. Będzie jak w poczekalni albo pokoju hotelowym. (Tam nawet wykładzina dywanowa nie pomaga bo to wciąż pomieszczenie bezosobowe jest. )
          • jem.gluten.i.cukier Re: modna szarosc 14.01.18, 13:36
            Jak uwielbiasz to super, chodziło mi tylko o to, że dobrze urządzone mieszkanie to takie, w którym dobrze się czujesz. Do inspiracji polecam Ci pinteresta - masa zdjęć, może coś Ci wpadnie w oko. Ja dzięki pinterestowi odważyłam się na szmaragdowe ściany w przedpokoju i to był super wybór.
            Jakie kolory lubisz? W jakich wnętrzach dobrze się czujesz?
        • kk345 Re: modna szarosc 14.01.18, 16:09
          >Moim zdaniem w bloku wnętrze powinno być w takich kolorach, żeby mieszkańcy dobrze się w nim czuli.
          A te w kamienicy w takich, których mieszkańcy nie lubią? big_grin
      • nangaparbat3 Re: modna szarosc 14.01.18, 18:07
        O mój Boze, umarlabym w tym wnętrzu.
      • tanebo2.0 Re: modna szarosc 14.01.18, 18:09
        Piękne.
    • marianna1960 Re: modna szarosc 14.01.18, 11:35
      Piękne mieszkanie w w szarości
      bajkowewnetrza.blogspot.com/2017/06/soneczne-mieszkanie-od-shoko-design.html?m=1
      • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 11:42
        W wielu sprawach macie racje , tak jak pisałam jestem bezguscie na pewno postawie na dobre oświetlenie . Szarosc jest ładna tylko chyba juz nudna w każdym nowym domu sie pojawia . Dziękuje za rady i krytyke w dalszym ciagu oczekuje..., sciany zawsze moge przemalowac .Teraz musze wybrac tkanine i kolor naroznika bedzie robiony na wymiar postawic na szary ? a nadrobic kolorem poduch ?
        • zabka141 Re: modna szarosc 14.01.18, 11:48
          A moze zielen z szaroscia lub bez lepiej? Szarosc moze byc tez taka nieprzytulna.
          • zabka141 Re: modna szarosc 14.01.18, 11:49
            O cos takiego www.google.de/search?client=ms-android-samsung&dcr=0&biw=412&bih=390&tbm=isch&sa=1&ei=pzVbWobDCoSZsAfR86WoCw&q=green+grey+walls&oq=green+grey+walls&gs_l=mobile-gws-img.12..0j0i8i30k1l4.3274.4044.0.4710.5.5.0.0.0.0.326.985.0j3j1j1.5.0....0...1c.1j4.64.mobile-gws-img..2.3.740...0i13k1j0i8i7i30k1.0.iSw1mJdYXiY#imgrc=whDYUpj9m3QYyM:
            • kk345 Re: modna szarosc 14.01.18, 16:11
              Bardzo elegancka ta zieleń
        • saszanasza Re: modna szarosc 14.01.18, 12:00
          alicjak-2 napisała:

> W wielu sprawach macie racje , tak jak pisałam jestem bezguscie na pewno posta
          > wie na dobre oświetlenie . Szarosc jest ładna tylko chyba juz nudna w każdym
          > nowym domu sie pojawia . Dziękuje za rady i krytyke w dalszym ciagu oczekuje...
          > , sciany zawsze moge przemalowac .Teraz musze wybrac tkanine i kolor naroznika
          > bedzie robiony na wymiar postawic na szary ? a nadrobic kolorem poduch ?

Nie ma nudnej szarości, są nudno urządzone wnętrza. Szarość ścian to jedynie baza pod wszystkie możliwe wariacje kolorystyczne (zresztą podobnie jak biel). Problem w tym, że ludzie urządzają podobne wnętrza z szarymi ścianami.
        • kk345 Re: modna szarosc 14.01.18, 16:13
          >Teraz musze wybrac tkanine i kolor naroznika bedzie robiony na wymiar postawic na szary ? a nadrobic kolorem poduch ?

Duże meble, których nie wymienisz za rok, jak ci sie znudzą, raczej zrób neutralne- czyli kanapa raczej w graficie/szarości niż w różu, kolory w dodatkach, które łatwo wymienić.
      • solejrolia Re: modna szarosc 14.01.18, 11:43
        Ale tu są obrazki na ścianach, koszyki, poduszki i wiele innych elementów, które robią to wnętrze jakieś-a tego autorka nie chce, bo chce katalogowe. O takim marzy chociaż jak przegląda katalogi to nic jej się nie podoba.
    • saszanasza Re: modna szarosc 14.01.18, 11:58
      Gdy ja 10 lat temu zażyczyłam sobie pomalowanie pokoju na szaro, to malarz kilka razy pytał się, czy jestem tego pewna, a znajomi dziwnie się na mnie patrzyli. Pomalowałam i do dnia dzisiejszego mam się dobrze, kolor się nie znudził i pomimo tego, że ściany "odświeżałam", barenik pozostał ten sam ale.....
      moja siostra kilka lat temu, zresztą za moją namową, również pomalowała swój pokój na szaro. Nie mogę w nim przebywać. Odcień jej szarości jest tak niestrawny, że sprawia wrażenie brudnych ścian i dodatkowo "zaciemnia" pokój.
      Do parkietu dębowego ładnie pasuje szarość (ale uważaj na odcień), biel. Możesz również zaakcentować ulubionym kolorem tylko jedną ścianę, ale wtedy reszta na biało. Mnie się podobają granaty, butelkowe zielenie, ale też dużo zależy od posiadańych przez ciebie mebli i ogólnych preferencji.
      • aqua48 Re: modna szarosc 14.01.18, 12:33
        Do dębowego parkietu dużo bardziej niż szarość na ścianach pasuje kawa z mlekiem, ciepły, przytulny kolor.
        • saszanasza Re: modna szarosc 14.01.18, 12:54
          aqua48 napisała:

> Do dębowego parkietu dużo bardziej niż szarość na ścianach pasuje kawa z mlekie
          > m, ciepły, przytulny kolor.

No ale pytanie: na czym zależy autorce wątku? IMO przytulność nie zależy od koloru ścian.
        • niennte Re: modna szarosc 14.01.18, 13:25
          aqua48 napisała:

> Do dębowego parkietu dużo bardziej niż szarość na ścianach pasuje kawa z mlekie
          > m, ciepły, przytulny kolor.

Kawę z mlekiem to ona ma w tej chwili na ścianach i dla mnie to wygląda rzygliwie, jakbym pływała w "kakałku" sad
          • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 14:15
            Skąd wiesz ?smile
            Dokładnie tak mam teraz krem i brazową sciane obrzydliwie ale to pozostałość wcześniejszego wystroju.
            Dziewczyny to nie jest tak ,ze ma byc katalogowo dużo można zdziałac dodatkami (nie zadużo nie lubie pólek ,doniczek itp)
            Szmaragdowa sciana chyba mi sie podoba na niej biała wiszaca szafka rtv w połysku z dębowym blatem ? Co myślicie ?
            to pozostałe sciany białe czy jasny szary? narożnik tez szary ale ciemniejszy i jedna sciana gdzie bedzie komoda a nad nia zdjecia ?Widzicie to ?Jestem otwarta na propozycje... Zasłon nie bedzie sa rolety białe
            • niennte Re: modna szarosc 14.01.18, 14:29
              Z Twojego zdjęcia.

Nie kombinuj ze ścianami w różnych kolorach. Nie zamawiaj tych banalnych mebli.
              Zastanów się, CO chcesz trzymać w tych mablach i dopiero potem je kupuj.
              Owszem, podwieszana lub stojąca szafka RTV biała w połysku może być. Góra do tego niepotrzebna.

Mieszkanie tworzą dodatki (jak Ci już pisały): tkaniny, poduchy, LAMPY, dywany, obrazy, rośliny, akcenty osobiste.
              Pomyśl - co masz zmieścić w tym pokoju? Jak go rozplanujesz? Co ma tam stać oprócz narożnika i ołtarza telewizyjnego?
              Jakąś wizję całości powinnaś mieć.
              • nuta15 Re: modna szarosc 14.01.18, 14:36
                Zaglądnęłam na wnętrza, twoje propozycje ołtarzyka z szafek i wielkiego narożnika bez oparcia, ale z ogromną ilością małych poduszek to nie jest najlepszy pomysł.
                • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 14:50
                  Macie racje faktycznie jak ołtarz dobrze , ze mi wybiłyście to z głowy , naroznik bedzie z zagłowkami prosta forma bez boków.
              • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 14:44
                tak zgadzam sie i powolutki jakas wizja sie tworzy .Meble bedą tylko dół ewentualnie wąskie boki robine na wymiar .Szkoda , ze tak daleko mieszkasz nalezy Ci sie kawa a tak to tylko skromne dziękuje ...
                Dziekuje forumce za polecenie pinteresta duzo ciekawych aranzacji .
                Najłatwiej byłoby wziąść projektanta ale nie dosc ze terminy to ceny wysokie .Myśle ze wasza pomocą urzadze
                Sorry za błedy klawiatura nawala
                • kk345 Re: modna szarosc 14.01.18, 16:23
                  >Meble bedą tylko dół ewentualnie wąskie boki robine na wymiar
                  Czyli jednak ołtarzyk, tylko bez daszku...
          • aqua48 Re: modna szarosc 14.01.18, 16:14
            niennte napisała:

> Kawę z mlekiem to ona ma w tej chwili na ścianach i dla mnie to wygląda rzygliw
            > ie, jakbym pływała w "kakałku"

Bo może być ciepły odcień wpadający w kasztanowy brąz i on bywa obrzydliwy, a może być zimniejszy, i ten wygląda elegancko, a jednocześnie daje poczucie przytulności. I nie trzeba wnętrza ocieplać durnostojkami czy setkami poduch.
            • niennte Re: modna szarosc 14.01.18, 16:25
              Pokaż mi zdjęcie takiego wnętrza.

Bo przeważnie jest tak, że do ciepłego odcienia drewna (na podłodze, w meblach) daje się chłodny kolor ścian: biały, jasnoszary, szarobłękitny... Można dać na jednej ze ścian granatowy lub zielony (butelkowy, szmaragdowy) Można również dać taupe lub bardzo chłodny beż, ale nie powinno się dawać brzoskwiń, różu, kakałka itp. One nie ocieplą, tylko zamulą...
              Właśnie dodatki czynią dobre wnętrze, ściany mają być tłem, nie elementem głównym aranżacji.

A nasza pytająca ma bardzo wyrazistą, ciepłą podłogę, więc nie może sobie pozwolić na "dogrzewanie" tego wnętrza.
            • kk345 Re: modna szarosc 14.01.18, 16:26
              Ten parkiet autorka ma wybarwiony prawie na pomarańczowo, w dodatku mozaikowo, czyli bardzo trudno do aranżacji. Dobranie do tego pomarańczu nawet chłodnego brązu to pewny przepis na katastrofę.
        • solejrolia Re: modna szarosc 14.01.18, 13:33
          Kawa z mlekiem do dębu? Zapewniam że to bardzo złe połączenie.
          (Mam dębowy parkiet i wiem jak wybarwia się, Jesli nie od razu to z czasem na złotawo wręcz pomarańczowo).
          • aqua48 Re: modna szarosc 14.01.18, 16:18
            solejrolia napisała:

> Kawa z mlekiem do dębu? Zapewniam że to bardzo złe połączenie.
            > (Mam dębowy parkiet i wiem jak wybarwia się, Jesli nie od razu to z czasem na z
            > łotawo wręcz pomarańczowo).

Miałam dębowy parkiet w jednym z poprzednich mieszkań i nigdy nie wpadał w złoto ani nie nabierał żadnych ciepłych odcieni. A był często maltretowany szczotką i zwykłą pastą do podłogi. Wpadał jedynie w szlachetny popielaty brąz. Może to zależy od tego czym zapuszczony dąb?

• kk345 Re: modna szarosc 14.01.18, 16:26
              No to patrz: fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,165414135,165414135,0,2.html?v=2
    • zona_mi Re: modna szarosc 14.01.18, 12:29
      Dla mnie przytulny jest zielony.
      Mam dwie ściany białe, dwie ciemnozielone i białe meble.
      Jak na moje potrzeby - idealnie.
      • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 14:18
        Przytulnosc moze mi sie uda stworzyc drewnianymi dodatkami i ocieplic tą szarość. jakby wyszło fajnie z Waszą pomoca to chetnie stawiam kawe smile....
        • niennte Re: modna szarosc 14.01.18, 15:36
          A, jak telewizor ma wisieć, to wkujcie kable w ścianę, żeby nic nie wyłaziło między nim a szafką.
    • stara-a-naiwna Re: modna szarosc 14.01.18, 15:20
      dla mnie szarość jest wiecznie brudna i czekam aż moda na ten kolor minie bezpowrotnie

według mnie najbardziej przytulny kolor na ściane to pastelowy żółty
      smile

a tak naprawdę to pomyśl w jakim TY kolorze się najlepiej czujesz
      do dębowego parkietu aż się prosza drewniane meble

pytałeś jakie komu się wnętrza mażą:
      ja lubie drewno, styl rustykalny...
      mam w domu pseudo styl rustykalny - mam dębowe stare meble (z holenderskiego kringloopa) - stół i krzesła + piękny kredens+ ława pod kolor debu bejcowana sosna i do tego skórzane ciemne brązowe kanapy chesterfielda (o dziwo koty ich nie niszcza)
      zasłony białe bez wzoru, firany - białe proste, żyrandole do wymiany bo sa ikeowe nijakie (kasy nie mieliśmy więc wzielismy cokolwiek)

a na ścianie mam plakat Ryszarda Kaji z Polishposter. pl

a co do stylu - ja ogólnie lubię taki "babciny" styl wink
      • niennte Re: modna szarosc 14.01.18, 15:28
        Ale nie każdy lubi styl prowincjonalnej starej ciotki w wersji dla Grażyny i Janusza.
        Inni maRZą o lepszych wnętrzach.
        • jem.gluten.i.cukier Re: modna szarosc 14.01.18, 18:54
          A styl skandynawski to co, jak nie moda ze skandynawskiej prowincji?
        • stara-a-naiwna Re: modna szarosc 14.01.18, 20:28
          prowincjonalna stara ciotka brzmi... tandetnie i bez klasy
          a ja mam klasyczne, drewniane, meble z duszą. I mówiąc o moich meblach nie boję się użyć słowa: eleganckie, i nie jest to nadużycie czy określenie na wyrost.

ps. sprecyzuj słowo lepsze
          ikeowe?

>Ale nie każdy lubi styl prowincjonalnej starej ciotki w wersji dla Grażyny i Janusza.
          >Inni maRZą o lepszych wnętrzach.
    • anagat1 Re: modna szarosc 14.01.18, 15:30
      Polecam wejsc na forum murator i zalozyc watek. Nie wiem, jak tutaj ma ci ktos pomoc. Ja ci napisze, ze dobrze czuje sie we wnetrzach szarych/ bialych z drewniana podloga. Ktos inny pisze, ze lubi zielenie i zolcie- w ktorych ja czuje sie okropnie, nienawidze we wnetrzach i kojarza mi sie szpitalnie (wiekszosc sal operacyjnych, w ktorych pracowalam byla zielonkawa lub zolta) Nie pracowalam chyba w zadnej bialej. Kazdy ma inny gust, i w czym innym sie czuje dobrze.. Wpisz w google- salon z podloga debowa. Poszukaj takich z podloga podobna do twojej i ocen, ktory jest najbardziej w twoim stylu. jak ci sie cos spodoba, to kopiuj.
    • 89mumin Re: modna szarosc 14.01.18, 15:48
      A ja już mam po dziurki w nosie tych biało-szarych wnętrz w stylu skandynawskim, bo są wszędzie. Sama z resztą mniej więcej tak mieszkam. Za to gęba mi się sama cieszy jak widzę ciemne wnętrza - ciemne ściany i ciemne drewno to jest to! Niemniej, żeby ciemne wnętrza wyglądały dobrze, to muszą być przestronne, a do tego trzeba mieć ogromne wyczucie w urządzaniu takich. Polecałabym jednak forum wnętrzarskie, nawet jeśli nie ma w nim większej aktywności, to znajdziesz pełno starych wątków, z których można czerpać inspiracje.
      • zabka141 Re: modna szarosc 14.01.18, 16:12
        Ponoc szare wnetrza tez niezbyt dobrze na nas wplywaja ostatnio byl wywiad o kolorach w wysokich obcasach.
        • 89mumin Re: modna szarosc 14.01.18, 16:31
          Możliwe, chociaż do biało-szarych wnętrz dość łatwo można wprowadzić kolory na różnych detalach. Tylko, że to wciąż jest biało-szare wnętrze z kolorami smile Niewątpliwie takie wnętrza mają wiele zalet, są uniwersalne, trudno w nich o kiczowatość itd. Ale ja mam już przesyt.
      • niennte Re: modna szarosc 14.01.18, 16:37
        Wszędzie jak wszędzie. Przypuszczam, że "w realu" jest ich garstka.

A fakt, o wiele łatwiej zmieniać wystrój detalami przy neutralnych ścianach.
        • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 16:48
          Dziewczyny dużo mi pojaśniłyscie chyba zdecydowanie zrezygnuje z ołtarzyka zostanie tylko podwieszana szafka rtv , sciana ma 4 m czy szfka 2m -2,5m wystarczy ? po przeciwniej stronie tez sciana 4m sama komoda lub niska witryna nad nią zdjęcia . Naroznik musze podjąc decyzje do jutra chyba szary czy beż ? sciany białe ewentualnie pózniej mąz domaluje 1 sciane na szmaragd lub szary .Bardzo dziękuje za wybicie różowego i niebieskiego narożnika .Kazdej z Was dziekuje moze ktos jeszcze ma pomysł,,,?
          • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 16:51
            Swiatło jest fatalne w rzeczywistosci parkiet jest jasniejszy , beda ledy punktowe i może mały zyrandol kryształowy ? czy darowac i ładny delikatny plafon na środku?
            • niennte Re: modna szarosc 14.01.18, 16:57
              Odpuść sobie ledy, zobacz, jak tu dziewczyna żałuje:
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,165234885,165245459.html

• saszanasza Re: modna szarosc 14.01.18, 17:47
                niennte napisała:

> Odpuść sobie ledy, zobacz, jak tu dziewczyna żałuje:
                > fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,165234885,165245459.html
                >

Zgadzam się. Ledy kiedyś były przyporządkowane do tworów z płyt g-k, które królowały we wnętrzach w postaci ścianek działowych, półek oraz innych esów-floresów, zwłaszcza na suficie. Aktualnie takie cuda się raczej demontuje, niż umieszcza..
          • kk345 Re: modna szarosc 14.01.18, 16:57
            Narożnik szary, beż bedzie za ciepły do twojej podłogi. A gdzie ty chcesz zmieścić krysztalowy żyrandol, skoro masz obniżony sufit? On wymaga przestrzeni, rozmachu.
            • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 17:19
              to jaki kolor ciemny grafit . niebieski ? bedzie lepszy ? to co z oswietleniem ? dwa plafony bedzie lepiej ? ledy miały isc w kształcie litery L , nie na całym suficie wiem ze to jest oswietlenie punktowe i strumien skierowany pionowo w doł , przynajmniej tyle wiem smile
              • niennte Re: modna szarosc 14.01.18, 17:32
                Odpuść sobie ledy!
                Ledy są dobre jako górne oświetlenie łazienki bądź kuchenne podszafkowe. NIE w pokoju. Salon wymaga lampy sufiowej, oświetlenia bocznego, lampy stojącej, podłogowej... W pięknych lampach można utopić sporo pieniędzy wink

Poza tym, na podstawie jednego zdjęcia i kiepskich pomysłów na meble, wolałabym nie decydować w tej chwili o kolorach. Na pewno NIE ciemny grafit.
                Proponuję pomalować całość na biało. Zawsze można na końcu przemalować ścianę telewizyjną, jeżeli aranżacja zacznie tego wymagać.
                • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 17:39
                  Dobra ok sciany na razie białe fakt w srode przychodzi malarz nie mam za dużo czasu ., Jutro od mebli i tu jest najgorsze z pozostałymi rzeczami nie bede sie spieszyc . Zle sie chyba wyraziłam z ledami raczej chodzi o punktowe oswietlenie .Ogromnie jestem Ci wdzieczna za wskazówki
                  • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 17:41
                    Niennte może jednak cos wymyslisz z tym kolorem narożnika odwdziecze sie nie wiem moze jak bedziesz przejazdem w południowej wschodniej Polsce to oferuje darmowy nocleg na tym ze narożniku, slicznie prosze ...
                    • a1ma Re: modna szarosc 14.01.18, 17:47
                      Moze zielony?

[jpg]thehousethatlarsbuilt.com/wp-content/uploads/2016/10/ARTICLE-SOFA-IN-GREEN-5.jpg[/jpg]
                      • niennte Re: modna szarosc 14.01.18, 17:57
                        Nie mam nic przeciwko zielonej kanapie, ale trzeba ją potem jakoś ograć z resztą.
                        Szara, szczerze mówiąc, bezpieczniejsza. Byle nie za ciemna.
                        • a1ma Re: modna szarosc 14.01.18, 18:00
                          Wystarczy powstrzymać się od innych kolorów.
                          • niennte Re: modna szarosc 14.01.18, 18:07
                            Może i tak.
                            Nasza forumowa koleżanka z Wnętrz zaszalała z zieloną sofą i przez rok ją ogrywa w salonie, a nadal się to nie bardzo klei, zatem nie ma lekko!
                            Przeważnie ludziom do pokoi różne kolory same przychodzą całkiem niechcący, to w tym, to w owym wink
                    • a1ma Re: modna szarosc 14.01.18, 17:48
                      https://thehousethatlarsbuilt.com/wp-content/uploads/2016/10/ARTICLE-SOFA-IN-GREEN-5.jpg
                      • a1ma Re: modna szarosc 14.01.18, 17:50
                        https://koek.co/wp-content/uploads/2017/11/salon-vert-fonce-89-roubaix-30120948-des-inoui-canape.jpg
                        • saszanasza Re: modna szarosc 14.01.18, 17:57
                          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/de/cj/pffu/ibvuQjSZgatuHN1ZcB.jpg
                          • kk345 Re: modna szarosc 14.01.18, 18:03
                            Cudny kolor, ale autorka wątku raczej nie ogra takiej aranżacji, bezpieczniej będzie ją w szarości skierować.
                            • saszanasza Re: modna szarosc 14.01.18, 18:21
                              kk345 napisała:

> Cudny kolor, ale autorka wątku raczej nie ogra takiej aranżacji, bezpieczniej b
                              > ędzie ją w szarości skierować.

No fakt, w jej przypadku może to być trudnesad
                            • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 18:24
                              szalenie mi sie podoba ta zielen uwielbiam taka, widziałambym taka chętnie u siebie nie wiem tylko czy ogarne reszte zeby współgrało
                              • nuta15 Re: modna szarosc 14.01.18, 18:46
                                Kilka razy pytałaś o niebieski kolor tapicerki, chyba lubisz ten kolor. Jeżeli pokój jest wystarczająco duży i ciemny mebel nie przytłoczy tego wnętrza , to może granatowy narożnik?
                                • a1ma Re: modna szarosc 14.01.18, 18:49
                                  Granatowy tez ok, ale chyba podobnie wymagający do zielony: https://i.pinimg.com/736x/7b/98/e2/7b98e2f17ed8b3efa4c38821fabf346e--living-products-plush.jpg
                                • niennte Re: modna szarosc 14.01.18, 18:49
                                  Jeszcze pytanie, jak ten narożnik ma wyglądać, bo ten pokazany jest paskudny.
                                  • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 19:10
                                    nie pokazywałam naroznika , bedzie robiony na wymiar prosta forma z zagłowkami nie ma poduszek zadnych ( planuje ewentualnie 2 szt dekoracyjnie ) narożnik nie ma boków jest cos takiego
                                    mebloo.pl/img/products/41/0/1_max.jpg Mam czas do jutra na zmiane mebloo.pl/naroznik-lorenzo-z-funkcja-spania,id410.html
                                    • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 19:11
                                      Nie bedzie tych boków tylko tak jakby siedzisko
                                      • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 19:11
                                        Narożnik Lorenzo 2F-OTM z funkcją spania i pojemnikiem
                                      • niennte Re: modna szarosc 14.01.18, 19:34
                                        Musisz mieć oparcia jak zagłówki w samochodzie?
                                        • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 19:43
                                          tak wiem ze z zagłowkami masywny ale oboje jestesmy wysocy i mąż nie chce juz wyglądu (wczesniejszy nie siegał nam do karku ) a komfortu zeby mozna było głowe oprzec . Trudno to pogodzic wygode z wyglądem Jestescie tu dużo mądrzejsze radzcie ...
                                          • a1ma Re: modna szarosc 14.01.18, 20:06
                                            Przepraszam Cie, ale tej kanapy nie da się obronić. Zdominuje Ci całe wnętrze i to nie w dobry sposób.
                                            • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 20:14
                                              Rety chyba nie bede spac tylko myśleć zdaje sobie sprawe ze masywna ale chodzilismy i mierzylismy wszystkie modele w sklepach bez zagłowków i sa krotkie nawet takie z podnoszona poduszka w oparciu ,Przemysle jeszcze czy ten by był lepszy?3db.home.pl/autoinstalator/wordpress10/wp-content/uploads/2015/03/palermo_naroznik.png czy ten 3db.home.pl/autoinstalator/wordpress10/wp-content/uploads/2015/03/lorencho.jpg
                                              • a1ma Re: modna szarosc 14.01.18, 20:16
                                                Żaden, wybacz. Ten ostatni koszmarny.
                                                Koniecznie potrzebne Wam te zagłówki?? To nie będzie dobrze wyglądało.
                                                • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 20:21
                                                  co proponujesz ? salon jak na blok ma 20 mk 4,30 na 5,50 nie jest taki mały
                                              • a1ma Re: modna szarosc 14.01.18, 20:26
                                                Może coś takiego?

https://www.momastudio.pl/produkty/QUATTRO_sofasits44.jpg

Chociaż zgadzam się, ze miejsce zagłówków jest w samochodzie.
                                                • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 20:34
                                                  ładny prosty lubie takie musze tylko meza przekonac .... uparł sie na wygode i zagłowki
                                                  Jestem wdzieczna kazdej z Was za poswiecony czas
                                    • a1ma Re: modna szarosc 14.01.18, 19:13
                                      Dlaczego??
                                      • alicjak-2 Re: modna szarosc 14.01.18, 19:17
                                        Jutro przyjezdza mierzyc tak już jestem umówiona chyba ze przesune ale ucieka mi kazdy dzien a siedziec nie ma na czym . W dodatku musze wybrać drzwi do pokoi i to juz bedzie naduzycie jesli poprosze o rade ? białe ? czy debowe ? nadmieniam ze salon nie ma drzwi jest otwarty na przedpokoj .Drzwi do innych pomieszczeń znajduja sie w głebi korytarza
                                        • niennte Re: modna szarosc 14.01.18, 19:35
                                          Drzwi to raczej wszędzie jednakowe w całym domu.
                                        • kk345 Re: modna szarosc 15.01.18, 00:11
                                          Drzwi białe, jak najprostsze, bez dziwnych szybek czy szprosów
              • kk345 Re: modna szarosc 14.01.18, 18:04
                >to jaki kolor ciemny grafit . niebieski ? bedzie lepszy ?
                Napisałam przecież, ze szary, bo beż będzie za ciepły. W tym wątku masz szary narożnik ze sklepu na I, na podłodze w podobnym kolorze, jak u ciebie- dobrze tp wygląda.
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,165234885,165328880.html
    • liliawodna222 Re: modna szarosc 14.01.18, 17:43
      Szarość - owszem modna, ale czy ładna? Kwestia gustu. Osobiście fatalnie bym się czuła w takim wnętrzu. I zupełnie mnie nie interesuje to, co jest modne.
      • nangaparbat3 Re: modna szarosc 14.01.18, 18:04
        >>>I zupełnie mnie nie interesuje to, co jest modne.

O wlaśnie! Urządzanie mieszkania to zbyt poważna sprawa, by kierować sie modą.
        Zastanow sie, przypomnij sobie, w ktorych wnetrzach czulaś sie/czujesz naprawde dobrze - i tym sie kieruj.
        Poza tym o wszystkim decyduje ostatecznie nie kolor, a odcień. Niebieski i niebieski, zielony i zielony, żolty i żołty, a nawet, owszem, szary i szary - toz to rożne galaktyki. Przygladaj sie różnym kolorom na scianach i sprawdzaj, co czujesz - to jest klucz.
    • black-cat Re: modna szarosc 14.01.18, 23:46
      Ten parkiet aż się prosi o białą stolarkę (listwy przypodłogowe i drzwi). Poza tym jest bardzo dekoracyjny, mocno daje po oczach i ja nie szłabym w kolor. Białe ściany (żadna wanilia ani bita śmietana przy tym odcieniu parkietu, zrobi się babciowo), szary narożnik, białe i drewniane meble (nie na wysoki połysk). Stół może być drewniany, do tego białe krzesła. Unikaj różnych odcieni drewna i nie dawaj go za dużo). Obok narożnika (albo pod stołem) fajny dywan (nieduży), może być kilim, żeby nadać przytulności. Na kanapie poduchy. Pomyśl o dobrym oświetleniu, obok narożnika może być lampa stojąca, boczne i punktowe światło ociepla wnętrza.
      • a1ma Re: modna szarosc 15.01.18, 00:14
        black-cat napisała:

> Ten parkiet aż się prosi o białą stolarkę (listwy przypodłogowe i drzwi). Poza
        > tym jest bardzo dekoracyjny, mocno daje po oczach i ja nie szłabym w kolor. Bia
        > łe ściany (żadna wanilia ani bita śmietana przy tym odcieniu parkietu, zrobi si
        > ę babciowo), szary narożnik, białe i drewniane meble (nie na wysoki połysk). St
        > ół może być drewniany, do tego białe krzesła. Unikaj różnych odcieni drewna i n
        > ie dawaj go za dużo). Obok narożnika (albo pod stołem) fajny dywan (nieduży), m
        > oże być kilim, żeby nadać przytulności. Na kanapie poduchy. Pomyśl o dobrym ośw
        > ietleniu, obok narożnika może być lampa stojąca, boczne i punktowe światło ocie
        > pla wnętrza.

I będziesz miała mieszkanie jak z katalogu, zero indywidualności, wszystko pasuje do wszystkiego, jak w hotelu wink

Serio, biało-szaro-drewniane wnętrza za pare lat będą wyglądały tak jak dziś wyglada wanilia-wenge, na która 10 lat temu był taki sam szał. Warto jednak zrobić coś, co nam się podoba, a nie co podoba się wszystkim.
        • black-cat Re: modna szarosc 15.01.18, 10:38
          Niekoniecznie, jeżeli zadbamy o bazę. Autorka ma parkiet dębowy (który jest zdecydowanie ponadczasowy w przeciwieństwie do wenge), biała stolarka też się nie zestarzeje. Wystarczy postawić na klasykę, odpuścić ledy, kolor ścian można zmienić w każdej chwili.
    • ga-ti Re: modna szarosc 15.01.18, 00:36
      Na kolorach się nie znam, na modzie tym bardziej, ale jeśli masz w tym pokoju, na tej kanapie spędzać dużo czasu na co dzień (czyli to nie salon zamknięty i używany tylko na wielkie okazje, dla gości) to niech będzie Wam wygodnie! Nie wyobrażam sobie zakupić główny mebel użytkowy dopasowany do koloru, stylu, mody itp. a nie do mojej wygody. Do kanapy/narożnika trzeba się przymierzyć, czy wysokość siedziska Wam pasuje, czy głębokość siedziska Wam pasuje, czy wysokość oparcia Wam pasuje, czy zagłówki Wam pasują. Piszesz, że jesteście wysocy i mąż chce mieć wygodne oparcie z zagłówkiem, no to takie kupcie. To nie forumowe estetki będą codziennie na tej kanapie siedziały, tylko Wy!
      Że już o rodzaju materiału obiciowego, wrażeniu w dotyku i użytkowaniu (czyszczeniu, plamoodporności, paprochowidzialności) nie wspomnę.
      • alicjak-2 Re: modna szarosc 15.01.18, 08:33
        tak na 50 narożników przymierzonych w sklepach tych na A i droższych( na I nie brałam pod uwage) moze pasowały 2 pod wzgl. ,głębokosci siedziska,wymiaru , wysokosci a przede wszystkim wygody .Tego jest masa ale na niektorych nie da sie siedziec są twarde,płytkie i takie sieciówkowe wykonanie (kiepskie materiały) to nie jest takie proste ze idzie sie do sklepu i kupuje . Wiele z Was wie o co mi chodzi po mimo ze pisałam chaotycznie w pospiechu i chciałabym uniknac tej szarosci

Serio, biało-szaro-drewniane wnętrza za pare lat będą wyglądały tak jak dziś wyglada wanilia-wenge, na która 10 lat temu był taki sam szał. Warto jednak zrobić coś, co nam się podoba, a nie co podoba się wszystkim.

Nie spodziewałam sie az takiego odzewu i tylu dobrych uwag .Chciałabym zaszalec z kolorem i zrobic zupełnie cos odjechanego a zarazem w dobrym guscie ,moze w trakcie urządzania cos wymysle, na razie maluje na biało jak bedzie głowny mebel czyli naroznik to wrzuce foto i cos wymyslimy ,,,,
        • alicjak-2 Re: modna szarosc 15.01.18, 09:05
          Oswietlenie bedzie punktowe po bokach i prosty plafon ( oswietlenie zrobi bardzo dużo )Zaszaleje moze tylko z jedna sciana marzy mi sie szmaragdowa ale to jak juz bedzie naroznik (chyba jednak szary) , chociaż idealnie pasuje niebieski (bo mam probki materiałow) jest dosc zimny ale nadał by charakteru tu sie boje ze nie poradze sobie z ociepleniem i dodatkam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka