Dodaj do ulubionych

Wyniki badan

17.01.18, 17:01
Zna sie moze ktos na interpretacji?
Wrzucilam w google, wyskoczyla mi bialaczka wiec przestalam szukac, ale nie daje mi to spokoju i oszaleje do wizyty u lekarza.
O czym swiadcza ponad dwukrotnie wyzsze eozynofile i ob? Reszta morfologii w normie, crp 1,6.
7latek.
Obserwuj wątek
    • adriana.la.cerva Re: Wyniki badan 17.01.18, 18:43
      Ile ob i eozynofilow ? I ile bialych wyszlo ?
      • lianis Re: Wyniki badan 17.01.18, 20:24
        Ob 24, eozynofile 10%, biale w normie
    • b.bujak Re: Wyniki badan 17.01.18, 19:56
      a jakieś objawy są? dlaczego zrobiłaś badania?

wysokie eozynofile mogą świadczyć o alergii albo o pasożytach;
      ob może być chwilowe, możliwości jest wiele, również sporo banalnych...

myślę, że warto powtórzyć badanie,
      • lianis Re: Wyniki badan 17.01.18, 20:26
        Badanie zrobilam kontrolnie, bo syn slaby jakis ostatnio, po 200m na rowerze musi odpoczac, wiec zeby sprawdzic czy nie ma anemii.
        Jutro wizyta, ale sie denerwuje
      • tmk123 Re: Wyniki badan 17.01.18, 20:26
        Najczęściej są to własnie alergie i pasożyty. Kiedyś szukałam różnic między OB i CRP i nie znalazłam. Tzn CRP jest bardziej dokładne a OB może dawać mniej precyzyjne wyniki i jest dużo tańsze. Myślę,że niestety tylko dobry pediatra odpowie na to pytanie. Jeśli sie bardzo niepokoisz to idź wcześniej prywatnie, zawsze lepiej mieć opinie drugiego lekarza.
    • rawiel27 Re: Wyniki badan 17.01.18, 20:42
      Stan zapalny od alergii najprawdopodobniej, ale najpierw trzeba pasożyty posprawdzać.
      Badania krwi na gliste i lamblie, oraz IgE całkowite oznaczane ilościowo, test plasterkowy na owsiki, badanie kału na robale i lamblie.
      Potem ewentualne wybijanie robali, lamblii, a potem alergolog i testyskórne wziewne i pokarmowe i jesli IgE wyjdzie wysokie, to testy alergiczne z krwi.
      • lianis Re: Wyniki badan 17.01.18, 20:56
        Mlody mial badanie kalu w kierunku pasozytow, 3 razy zbiorka i wysylka gdzies do felixa, ale to juz jakis czas temu bylo i wyniki ujemne. On co pewien czas ma krew przy oddawaniu stolca, a nie cierpi na zaparcia i nie boli go.
        Moglabym prosic o nazwy badan z krwii na te pasozyty? Wystarczy jak w labie powiem ze chce badanie krwi na gliste i lamblie? Beda wiedziec o co chodzi? W kazdym labie zrobia czy tylko jakies specjalistyczne?
        • memphis90 Re: Wyniki badan 17.01.18, 21:05
          Tak abstrahując od tej eozynofilii- jeśli powtarzają się niebolesne krwawienia bez bólu i bez zaparć, to warto by sprawdzić dziecko w kierunku polipa jelita grubego.
          • juuuu7 Re: Wyniki badan 17.01.18, 21:53
            Dokladnie to samo chcialam napisac. To moze byc polip. Przebadaj kal na krew utajona.
      • memphis90 Re: Wyniki badan 17.01.18, 21:03
        Owsiki nie powodują eozynofilii, bo nie uszkadzają tkanek. Lamblioza też nie powoduje znacznego wzrostu eozynofili, jedynie lekkie wahnięcie. Z tego samego powodu jak owsik. W zasadzie zostaje tylko glista, toksokaroza, toksoplazmoza - pomijam "egzotyczne" pasożyty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka