Dodaj do ulubionych

Pytanie kadrowe

21.01.18, 13:17
Likwidowane jest moje stanowisko pracy, cały dział przestaje istnieć. W przypadku otrzymania wypowiedzenia przysługuje mi trzymiesięczna odprawa. Natomiast pracodawca proponuje mi przeniesienie do innego działu, na inne stanowisko, do którego póki co nie mam formalnych uprawnień ale mogłabym się przyuczyć i zrobić jakiś kurs w trakcie pracy. Czy jeśli odmówię przeniesienia to jest to równoznaczne ze zwolnieniem? Jeśli tak to z czyjej strony, tzn. czy wtedy to jest zwolnienie z mojej winy i nie przysługuje mi już odprawa?
Obserwuj wątek
    • mysiaapysia Re: Pytanie kadrowe 21.01.18, 13:42
      Czy dostałaś na piśmie "wypowiedzenie zmieniające" albo "wypowiedzenie warunków pracy"?
      • silenta Re: Pytanie kadrowe 21.01.18, 13:45
        Jeszcze nic nie dostałam. I właśnie się zastanawiam, co robić, jak dostanę. Szczerze mówiąc wolałabym chyba normalnie wypowiedzenie i odprawę.
        • mysiaapysia Re: Pytanie kadrowe 21.01.18, 15:43
          Tu masz dość dobrze wyjaśnione: umowyzpracownikiem.pl/odprawa-przy-wypowiedzeniu-zmieniajacym/
          Myślę, że kluczowy fragment to:
          Nadal aktualne jest jednak stanowisko judykatury, zgodnie z którym rozwiązanie stosunku pracy wskutek odmowy przyjęcia przez pracownika zaoferowanych mu w wypowiedzeniu zmieniającym warunków pracy i płacy, nie wyklucza jego prawa do odprawy pieniężnej z art. 8 ustawy z dnia 13 marca 2013 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, jeśli zaproponowane warunki dalszego zatrudnienia istotnie odbiegają od dotychczasowych i ich odrzucenie jest obiektywnie usprawiedliwione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka