Dodaj do ulubionych

co brac pod uwage kupując nowe auto

01.02.18, 11:13
i majac wybór mazda 2 a renaulkt clio co byscie wybrali?
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 01.02.18, 11:19
      Czy da sie w nim samodzielnie zmienic zarowki big_grin
      • dyzurny_troll_forum Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 01.02.18, 11:23
        cauliflowerpl napisała:

> Czy da sie w nim samodzielnie zmienic zarowki big_grin

Ktoś jeszcze w nowych autach montuje żarówki?
        • cauliflowerpl Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 01.02.18, 11:30
          Tak, swiatla LED to w Hiszpanii nawet +1000 Euro do ceny auta. Nie kazdy chce, zwlaszcza w gamie samochodow obejmujacej Clio, czyli kompakt do jazdy po miescie.
          • cauliflowerpl Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 01.02.18, 11:44
            Tak pi razy oko, w tej klasie 80% samochodow idzie z zarowkami wink
          • cauliflowerpl Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 01.02.18, 12:27
            Kompakt srompakt. Male auto do jazdy po miescie. ale w C jest niewiele "lepiej".
    • aankaa Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 01.02.18, 11:31
      czy w bagażniku zmieści się torebka tongue_out
    • kotomama Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 01.02.18, 11:32
      Wiem czego nie brać pod uwagę. Wpisów z forum emama. Tutaj nikt nie ma pojęcia o motoryzacji, a większość sądząc po wpisach nie potrafi prowadzić samochodu.
    • berdebul Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 01.02.18, 13:01
      To, które bardziej mi się podoba i (po jeździe próbnej) które się lepiej prowadzi. Ilośc schowków w kabinie, każda rzecz luzem, może byc groźna w razie wypadku.
      Plus kształt bagażnika - czy swobodnie wejdzie skrzynka.
    • jeste_m_sobie Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 01.02.18, 21:48
      Hej,
      nie znam szczegółowo tych dwóch modeli, więc może napiszę, co ja brałam pod uwagę, choć mój budżet był mniejszy niż Twój (ale kupiłam nówkę). Mam nadzieję, że cos Ci się przyda
      - cena w relacji do wyposażenia (co z wyposażenia naprawdę jest dla Ciebie ważne, a co jest tylko bajerem, za który się dopłaca);
      - bezpieczeństwo: wyposażenie typu liczba poduszek, kurtyny powietrzne, dodatki poprawiające bezpieczeństwo jazdy, jak ESP, wyniki w testach zderzeniowych;
      - testy awaryjności po kilku latach - jak szybko dany model zaczyna się psuć, czy części są drogie, czy łatwo dostępne (chyba że za 2-3 lata chcesz zmienić);
      - jak długa jest gwarancja i ew. na jakich warunkach można ją przedłużyć;
      - czy sprzedawca oferuje korzystne ubezpieczenie i przez ile lat można korzystać z niego na preferencyjnych warunkach;
      - jak długo trzeba czekać na nowy samochód - moja koleżanka na mazdę ma czekać 4 czy 5 miesięcy - jeśli masz czym jeździć, to OK, gorzej, jeśli swój już sprzedałaś albo się psuje;
      - czy są chętni na używany samochód po X latach (jak długo zamierzasz nim jeździć) i czy dużo traci na wartości;
      - po jeździe próbnej: jak ci się prowadzi dany samochód, czy jest dobra widoczność, czy siedzisz wygodnie;
      - dla mnie osobiście ważne są schowki, podstawki na kubek, uchwyty na kawę itp.
      - no i, last but not least:czy samochód ci się podoba, czy będziesz mieć radość z tego, że nim jeździsz.
      Dobrej decyzji życzę!
    • thea19 Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 01.02.18, 22:01
      ja najpierw patrze czy mi wizualnie podchodzi a potem patrze na parametry.
      • aankaa Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 01.02.18, 22:03
        a ja na kolor, dopiero później reszta big_grin
    • mrs_jedi Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 02.02.18, 03:44
      ło e-matko. Może jednak wybierz jakieś forum motoryzacyjne. Chociaż fam głosi, że "e-matka wie wszystko".
      Francuskie auta podobno słabe blachy mają i szybko rdzewieją. Mazdę bym wybrała.
      • thea19 Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 02.02.18, 08:15
        francuskie akurat nie rdzewieja bo sa w ocynku i na blache dostaja 12lat gwarancji. nie wiem jak clio ale laguna ma tez maske z aluminium.
        to wlasnie mazdy rdzewialy. widzialam 2letnia z dziurami w podlodze. nowe podobno juz nie sa takie podatne.
      • nota_bene0 Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 02.02.18, 11:41
        Veto podwójne. U mnie w rodzinie same francuskie. kropki rdzy nie ma! Kolejny zamawiam już niebawem.
        • capa_negra Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 02.02.18, 21:00
          U mnie 3 francuzy i o rdzy nie ma mowy
      • fasol-inka Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 02.02.18, 14:33
        to fordy z tym rdzewieniem
        • domowapani Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 02.02.18, 14:44
          Ople ponoć najgorsze.
          • heca7 Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 02.02.18, 21:03
            Mam kilka lat i żadnej awarii oraz rdzy.
            • hugo43 Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 02.02.18, 21:14
              Ja tez na Opla nie narzekam.mam osiem lat astre,od nowości i nigdy nic się nie zepsuło.normalne wymiany związane z eksploatacja.pora wymienić,a ja niewiem na co?
              • domowapani Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 02.02.18, 21:45
                Hmm... Jeździłam nowiutka służbowa corsą. W firmie były takie 3. Pomijając zerowe przyspieszenie - tym samym zerowe poczucie bezpieczeństwa przy manewrach typu start, czy wyprzedzanie, to po pół roku zaczęły równiotko rdzewiec.
                Straszne. Wątpliwa przyjemność miałam też jadąc movano i agilą. Eks szef miał słabość do opli.
                Dramat. Ale ja wychowana od dzieciństwa na japoncach z kilkoma wyjątkami typu Ford i bmw. Jedyny nie Japończyk, który mi się marzy to Mercedes G.
                Poza nim nic.
    • mrs_jedi Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 02.02.18, 10:30
      "Brytyjska firma Warranty Direct stworzyła indeks awaryjności nie tylko na podstawie częstotliwości występowania usterek, ale także kosztu ich usunięcia i czasu wyłączenia samochodu z ruchu. Wnioski okazały się zaskakujące. Co prawda na pierwszym miejscu, jako najmniej awaryjne, znalazły się „japończyki” (Toyota, Mitsubishi, Nissan i Mazda), ale już drugie miejsce przypadło „francuzom” (Citroënowi, Renault i Peugeotowi), a trzecie „koreańczykom (Kii i Hyundaiowi)."

No w sumie mała awaryjność ma dla mnie wielkie znaczenie. Raz mi się auto zbuntowało na środku drogi, bo się kabelek przepalił i powiem, że wielki stres miałam. Do tej pory pamiętam jak na mnie panowie trąbili ( bo trąbią zwykle panowie), a ja toczyłam się z prędkością walca drogowego, bo szybciej się nie dało.
    • emka_uk Re: co brac pod uwage kupując nowe auto 02.02.18, 12:47
      Wysokość ubezpieczenia ? Wyposażenie auta ? Czy pojemność bagażnika odpowiada Twoim wymaganiom. Nie wiem o jakich rocznikach aut piszesz ale moja koleżanka kupiła kiedyś auto-starsze- mały przebieg, zadbane super no i ZONK jak diabli- nie miało wspomagania kierownicy- co się musiała nakręcić kierownicą...sprzedawała po dwóch miesiącach.
      Ale to chyba oczywistość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka