Dodaj do ulubionych

Strzelanina w szkole na Florydzie

15.02.18, 10:37
Tak sobie o tym czytam i widzę identyczne komentarze jak przy poprzednich. Wiecie, że to już 18 w tym roku?
Zaczynam mieć wrażenie, że oni to po prostu lubią...
Obserwuj wątek
    • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 11:47
      pamiętam jak bardzo przeżyłam stzrelaninę w Columbine. a potem film Gusa Van Santa "Słoń".

a potem, po kolejnej uwalonej próbie zmiany prawa posiadania broni się znieczuliłam. jest dokładnie tak, jak oni chcą. mogą zmienic prawo na poziomie stanowym i mogą przez przedstawicieli na poziomie federalnym. ale nie chcą tego zrobić. no to będa ginąć im dzieci, w tak bezsensowny głupi sposób.
      • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 11:49
        swoją drogą w takiej sytuacji - niemożności ograniczenia posiadania broni, serio bym rozważyła obowiązkowe trzymanie przez szkoły broni, w sejfach, do których kody znaliby tylko nauczyciele. po prostu w celach samoobrony.
        • triss_merigold6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 11:54
          Nie zdążyliby jej użyć w 99% wypadków.

Ponadto, życie to nie film, w życiu są rykoszety <to zbiorcza poboczna odpowiedź na uwagi Rambo wannabe internetów, dlaczego w wielu sytuacjach policja nie strzela>
          • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 12:42
            zdążyliby. sprawcy maja broń, ale nie poruszają się z prędkością ponaddżwiękową.
            zobacz tam sie powtarza taki scenariusz, ze słyszeli strzały i było jeszcze co najmniej kilka minut, zanim sprawca doszedł do klasy/pomieszczenia. założenie: sejf w każdej klasie.
            • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 12:46
              to oczywiście nie jest rozwiązanie optymalne, tylko próba minimalizowania strat w sytuacji poebanego prawa. ja osobiście uważam, ze dostępu do broni w ogóle nie powinno być, ale skoro nie potrafią z niego zrezygnować, to niech ten dostęp mają ci, którzy są najbardziej narażeni na atak - a z ostatnich 20 lat wynika, że są to szkoły.
              • tt-tka Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 16:45
                claudel6 napisała:
                uważam, ze dostępu do broni w ogóle n
                > ie powinno być, ale skoro nie potrafią z niego zrezygnować, to niech ten dostęp
                > mają ci, którzy są najbardziej narażeni na atak - a z ostatnich 20 lat wynika,
                > że są to szkoły.

To na nic. Nauczyciele musieliby miec kwalifikacje strzelcow wyborowych, straznikow wieziennych i antyterrorystow i odpowiednie po temu predyspozycje psychiczne. Nie chcialabym miec do czynienia z absolwentami szkol z taka kadra.
                • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 20:53
                  może powinni big_grin
                  tam jest jak widac cały czas Dziki Zachód.
              • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 16:52
                w sytuacji poyebanego prawa należy odyebać prawo a nie minimalizować straty nim spowodowane.
                • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 20:54
                  no wszyscy się zgadzamy i co z tego wynika? nic. prawa w tej kwestii nie zmienili po 500 strzelaninach, nie zmienią i po 501.
            • asia_i_p Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 16:21
              Szansę, że to poprawi sytuację, jeżeli naprzeciwko z obowiązku wyszkolonego nauczyciela, z nieusuniętą barierą, że do ludzi nie strzelamy - a takiej bariery nie usuwa się na strzelnicy - stanie świr fascynat broni są niewielkie. Nie wiem, czy wystarczająco duże, żeby przechowywać na terenie szkoły duże ilości broni. Wyobrażam sobie wtedy, że następny chętny na strzelaninę nawet nie będzie sobie zawracał głowy organizowaniem amunicji, ukrywaniem broni po drodze do szkoły, itd., tylko przyjdzie z nożem, sterroryzuje nauczyciela, otworzy sobie szafkę i skorzysta z miejscowej broni. Za ryzykowne moim zdaniem.
            • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 16:49
              nie zdążyliby, przestań fantazjować. Były symulacje pokazujące ile coś takiego trwa i to w sytuacji w której człowiek nie musi lecieć do sejfu.
              Ten chłopak włączył alarm p.pożarowy, tak, żeby ludzie zaczęli wychodzić, myśląc, że to drill.
            • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 16:50
              > założenie: sejf w każdej klasie.

Oczywiście, mokry sen producentów broni którym się rynek prywatny nasycil bo kto miał kupić giwerę już dawno kupił. Oni nogami przebierają aż tacy jak ty zaczną ustanawiać prawo żeby sobei zapewnić kontrakty rządowe za miliardy dolarow.
              no i jedna rzecz: nigdy nei wiesz czy człowiek z dostępem do sejfu nei zeświruje.
              • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 20:58
                >aż tacy jak ty
                to była ironia, nie unoś się. możemy po raz kolejny powtórzyć: "trzeba ograniczyć dostęp do broni" i po raz kolejny się nic nie zmieni. może trzeba wymysleć jakies inne rozwiązanie, które DA SIĘ wprowadzić w tym kraju.
                • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 03:11
                  Nie unoszę się tylko łagodnie informuję że bredzisz jak potłuczona 😀
                  • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 10:45
                    powtarzam: ironia. jak krowie na rowie: nie jest to propozycja na serio. dotarło?
        • spanish_fly Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 19:57
          To jest głupie. Większość ludzi nie widzi kto strzela, a najpierw słyszy strzały. Jak nagle z korytarzy wybiegnie pięć osób z bronią to skąd będziesz wiedziała kto jest zabójcą, a kto się broni?
          • triss_merigold6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 20:03
            Dokładnie.
          • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 20:59
            no to fakt. no to nie mam dla nich innych rad, poza tą oczywistą.
            • spanish_fly Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 21:39
              Rada jest oczywista - zmiana przepisów dot. broni i rozbrojenie społeczeństwa w znacznym stopniu. Przećwiczone w Australii ze znakomitym rezultatem.

A już broń automatyczna nie jest potrzebna nikomu poza odpowiednim profesjonalnym służbom.
              • bialeem Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 23:00
                Ale oni nie chcą. No nie i już. Wolą ćwiczyć w szkołach ukrywanie się przed strzelającymi (tak, o ile wiem, są takie zajęcia) i mieć na wejściach wykrywacze metalu. Rozumiem tą mentalność chyba nawet mniej niż bliskowschodnią.
                • bi_scotti Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 23:06
                  bialeem napisał:

> Rozumiem tą mentalność chyba nawet mniej niż bliskowschodnią.

To jest kwestia historii i stosunku do wladzy/government. Juz kiedys Myelegans zrobila bardzo comprehensive wyklad na ten temat - jak masz cierpliwosc, poszukaj w starych watkach, ktore powstaly po poprzednich tragediach tego typu. Moi sasiedzi sa obsessed na punkcie prawa do posiadania broni. No i skoro maja owo prawo, skoro sklonni bronic go kazdym mozliwym sposobem, no to i czasem tak sie dzieje, ze owa bron trafia w niewlasciwe rece. Dla osob spoza US jest to totalnie nie do pojecia i nie do zaakceptowania ale w sumie kazda spolecznosc ma swoje dziwactwa, jedni mnie, inni bardziej szkodliwe. Life.
                  • bialeem Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 23:14
                    To prawda. Dlatego cieszę się, że na tyle krajów i kultur świata ja się urodziłam w nieidealnym, ale mniej więcej top 25-30 i nie muszę się bać, ze zginę od kuli siedząc przed komputerem.
                  • al_sahra Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 04:14
                    bi_scotti napisała:

> To jest kwestia historii i stosunku do wladzy/government. Juz kiedys Myelegans
                    > zrobila bardzo comprehensive wyklad na ten temat - jak masz cierpliwosc, poszuk
                    > aj w starych watkach, ktore powstaly po poprzednich tragediach tego typu. Moi s
                    > asiedzi sa obsessed na punkcie prawa do posiadania broni. No i skoro maja owo p
                    > rawo, skoro sklonni bronic go kazdym mozliwym sposobem, no to i czasem tak sie
                    > dzieje, ze owa bron trafia w niewlasciwe rece. Dla osob spoza US jest to totaln
                    > ie nie do pojecia i nie do zaakceptowania ale w sumie kazda spolecznosc ma swoj
                    > e dziwactwa, jedni mnie, inni bardziej szkodliwe. Life.

Pierdolenie o Szopenie. Przez kilkadziesiąt lat badania opinii publicznej jednoznacznie pokazywały, że większość Amerykanów życzyłaby sobie ostrzejszych przepisów niż aktualnie obowiązujące. Dopiero w ostatnich kilku latach liczba osób, które uważają, że ważniejsze jest prawo do posiadania broni palnej mniej więcej zrównała się z liczbą domagających się większej kontroli. To mityczne przywiązanie Amerykanów do Drugiej Poprawki jest bardzo rozdmuchiwane przez propagandę NRA - jak widać skutecznie, bo takie Biscotti łykają to jak gęś kluski.

Stara zasada: jeśli nie wiadomo o co chodzi, to znaczy że chodzi o pieniądze. W tym wypadku bardzo duże pieniądze, bo lobby producentów broni jest jednym z najsilniejszych w tym kraju.
                    • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 15:39
                      Uff. Przynajmniej jedną. Aż sprawdziłam dwa razy czy to przypadkiem nie ja napisałam.
      • antyideal Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 11:58
        Jeśli nie ruszyła ich masakra w Sandy hook, gdzie zginęła cała klasa szesciolatkow, na tyle, żeby coś zdziałać, to już nic ich nie (wz)ruszy.
      • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 16:46
        większość ludzi chce zmiany prawa. Nie bałdzo się da ze względu na przekupionych polityków plus gerrymandering który im zapewnia ponowne elekcje.
        • bialeem Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 23:02
          O ile wiem większość nie chce zmiany w sensie rozbrojenia, a zaledwie stanowego wzmocnienia sprawdzania czy kupujący ma prawo broń kupić. To g oczywiście w miejscu gdzie na osobę przypadają o ile pamiętam 4 sztuki broni.
          • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 03:08
            Źle pamiętasz, niecała sztuka.
            • bi_scotti Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 16:29
              You're both wrong, ciuteczke/ociupinke ponad 1 sztuke (101 units per 100 people): en.wikipedia.org/wiki/Estimated_number_of_guns_per_capita_by_country
              Przy czym, oczywiscie, najciekawsze jest CO ludzie robia z ta bronia/przy jej pomocy a nie sam fakt, ze ja maja. Life.
    • beataj1 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 11:59
      Gdzieś ostatnio oglądałam (chyba u Johna Olivera) program, który pokazywał dane, że takie strzelaniny bardzo sie opłacają producentom broni. Wygląda to tak że po każdej podobnej strzelaninie amerykanie ruszają do sklepów z bronią by kupić kolejne karabiny w celu obrony. Wzrosty sprzedaży są wręcz skokowe i utrzymują się przez kilka dni. Oczywiście mało komu przychodzi do głowy że broń trzymana w domu niewiele pomoże w przypadku strzelaniny w szkole, na koncercie itd. Ale bardzo pomoże jak ktoś z domowników zeświruje i postanowi wybuchowo przejść do historii.
      A przekaz od producentów jest prosty - kup giwerę to się obronisz. Pytanie tylko przed kim.
      • hamerykanka Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 19:54
        beataj1 napisała:

Oczywiście mało komu przychodzi do głowy że broń trzyma
        > na w domu niewiele pomoże w przypadku strzelaniny w szkole, na koncercie itd. A
        > le bardzo pomoże jak ktoś z domowników zeświruje i postanowi wybuchowo przejść
        > do historii.
        > A przekaz od producentów jest prosty - kup giwerę to się obronisz. Pytanie tylk
        > o przed kim.
        >

Przed wlamywaczem. Zwykle zanim sie wlamie mija te pare minut i slyszysz ze ktos manipuluje przy drzwiach. Przed swirem, ktory przyszedl po twoje dziecko albo zgwalcic ciebie. Przed zlodziejem samochodu, zarowno sprzed domu jak i na swiatlach.
        Rozne sa powody i m.in tez mam pistolet, w bezpiecznym miejscu przed corka.
        • hamerykanka Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 20:00
          A gdy sie mieszka niejako z dala od miasta, jak ja, rowniez na grzechotniki w ogrodzie, domu czy garazu (mielismy), na skunksa ktory przychodzi regularnie pod dom i boisz sie ze opryska ciebie, twoje dziecko czy psy (zdarzylo nam sie, dziecko przez tydzien nie moglo isc do szkoly bo poglaskalo opryskanego psa. Psy smierdzialy trzy miesiace mimo codziennych kapieli w roznych srodkach).
          Kiedy Twoja zona nie moze wyjsc z domu, bo ja atakuje jakis pies, a ma wizyte u lekarza i ma 70 lat, wiec porusza sie wolno. Nie moze przejsc dystansu z domu do garazu (sytuacja sasiadow).
          Kiedy kojoty, wilki, czy bezpansie psy kradna ci kury lub zabijaja inne zwierzeta domowe (typowe dla farmerow)
          I tak dalej.
          • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 21:02
            >iedy Twoja zona nie moze wyjsc z domu, bo ja atakuje jakis pies

strzelacie wtedy do psa?

a w ogóle w Ameryce tak można strzelać do dzikich zwierząt? każdy kto ma broń?
            • bialeem Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 22:58
              To dziki kraj. Tam można wszystko. Naprawdę nie wiem dlaczego uznaje się go za cywilizowany.
            • hamerykanka Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 02:39
              Jak pisalam, opowiadal mi te historie sasiad. To on zastrzelill tego agresywnego psa.
              Do dzikich zwierzat typu kojoty, zwierzat, ktore nie sa pod ochrona i wystepuja w duzych ilosciach-mozna. Do innych w sklepach z bronia kupuje sie zezwolenie na odstrzal np 2 jeleni. To akurat dla mnie teoria, bo strzelalam tylko do grzechotnikow i zagresywnych bullsnake.

Bi-scotti-nie strzelalam do skunksow. Ale wiem, ze sasiedzi i owszem. Ja mam klatke-lapke, skunksy lapie zywcem i wywoze na pace pickupa, w klatkach owinietych kocem. Kiedy skunks nie widzi, kogo opryskac, tego nie robi. Ale zdarzyl mi sie jakis mlody, ktory popuscil z nerwow. I ja i samochod smierdzielismy przez jakis tydzien. W zeszlym roku tak wylapalam kolo domu piec skunksow, 1 oposa i kilka bezdomnych kotow. Wszystkie wywoze-skunksy i oposa na prerie, koty kolo zamieszkanych miejsc. Nie mam kasy na ich kastrowanie (200$ za nasza kotke, kolo 100 za kota to kosztowalo), a schroniska ich nie przyjmuja. Moznaniby dzwonic do Animal Control, ale kto wie, kiedy przyjada.
              Na pewno nie sprawdzili sie kiedy uratowalismy zaglodzonego sokola z zebow jednego z naszych psow na podworku, za to chetnie zajeli sie malym jelonkiem, ktorego matka zginela na drodze. Jelonka zlapalismy, wlozylismy do psiej klatki i kilka godzin czekania pozniej, zjawil sie szeryf i odebral.
              • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 15:41
                Sąsiad nie wiedział że istnieje taka instytucja jak animal control i należy do nich zadzwonić w takim przypadku?
                • hamerykanka Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 16:00
                  Moze nie mial czasu czekac pare godzin zanim sie zjawia...nie wiem.
          • bi_scotti Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 22:25

emama

Autor:
            bi_scottikorzysta z IP: (76.64.216.139)
            Temat:
            Treść:
            Pogrubienie
            Kursywa
            Podkreslenie
            Obrazek
            Wideo
            Link

• beataj1 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 20:02
          Ale ten wzrost sprzedaży bezpośrednio po takich zamachach ma niewiele wspólnego z włamywaczem (to jeszcze jakoś rozumiem choć z drugiej strony my tu, w dzikich krajach jakoś sobie radzimy bez arsenału pod poduszką). Tu chodzi o to że ponoć broń trzymana w domu ma w magiczny sposób obronić bliskich przed zastrzeleniem poza tym domem.
          Trochę się oczywiście nabijam. Ale generalnie to poczucie że broń w czymś pomoże chyba niespecjalnie się sprawdza. Bo zamiast chronić bliskich ułatwia się jedynie porządne uzbrojenie świrów.
          • hamerykanka Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 02:41
            Swir niezaleznie od kraju zawsze znajdzie bron, kiedy tego potrzebuje. A normalny obywatel ma z tym problem w krajach,, gdzie bron objeta jest zakazem posiadania.
            Mysle, moze tez troche polzartem, ze w Polsce mysliwi , ktorzy wlaza na cudze podworka i pola, odstrzeliwuja ludzi i psy przy wlascicielach, moze by sie zastanowili, gdyby widzieli, ze ta osoba moze byc uzbrojona. I ze pistolet latwiej wyciagnac i strzelic niz z dbeltowki...
            • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 03:17
              No, tak, tylko że z drugiej strony w USA giną przez stand your ground zupełnie niewinni ludzie, na przykład matka zabiła córkę w ten sposób bo w oczywisty suspicious sposób założyła że to złodziej a nie rodzina podchodzi do domu.
              • hamerykanka Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 16:05
                Wypadki zdarzaja sie i beda sie zdarzac. Dlatego, ze w Polsce ktos kogos zarabal siekiera, powinno zabronic sie posiadania siekier?
                • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 16:20
                  hamerykanko owszem, czasem ktos kogos zarabie siekiera ale to nie jest takie proste jak strzelanie no i nie zginie wielu ludzi, nawet gdyby z ta siekiera wszedl do szkoly to ryzyko ze zrani czy zabije nascie osob jest duzo nizsze niz gdy strzela a szanse ze wiecej osob przezyje od ran zadanych siekiera sa duzo wieksze.
            • bialeem Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 10:33
              Nie. Świr nie zawsze znajdzie broń. Europa(większość), Australia, Japonia są przykładami, że ograniczenie dostępu do broni powoduje znaczący spadek ataków (i wypadków) z udziałem takowej.
              statystyka.policja.pl/st/wybrane-statystyki/bron/bron-przestepstwa/50844,Przestepstwa-przy-uzyciu-broni.html
              w 2016 mieliśmy 15 zabójstw i usiłowań zabójstw z udziałem broni palnej. na 30 mln ludzi. Nawet przekładając to na 300 mln USA powinno mieć takowych 150. Mają 15696. Czy Amerykanie mają 10x więcej świrów niż Polacy? Być może jest to po prostu ześwirowany kraj.
              • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 10:52
                150 do 15000 to jest 1000 razy więcej. proporcjonalne 1000 rzay wiecej świrów? nie sądzę.
              • hamerykanka Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 16:13
                Claudel-zapominasz ze mowisz o kraju z 300 mln obywateli, w porownaniu z Polska. Wiec wypadkow i swirow owszem, jest proporocjonalnie wiecej.
                A w takiej malej Norwegii Breivik zabil 69 osob, zranil 110 wg wikipedii.

Swir znajdzie bron, jesli zechce. W Polsce pojdzie na bazarek do tzw ruskich i tez cos znajdzie.
                • tt-tka Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 16:47
                  hamerykanka napisała:

> Claudel-zapominasz ze mowisz o kraju z 300 mln obywateli, w porownaniu z Polska
                  > . Wiec wypadkow i swirow owszem, jest proporocjonalnie wiecej.

Wiec ? Roznice ilosciowe co maja do proporcjonalnych ?

> A w takiej malej Norwegii Breivik zabil 69 osob, zranil 110 wg wikipedii.

Raz. Byc moze swirow jest tam proporcjonalnie tyle samo lub mniej czy wiecej, ale zdrzen i proporcjonalnie, i w liczbach bezwzglednych jest znaczaco mniej.

> Swir znajdzie bron, jesli zechce. W Polsce pojdzie na bazarek do tzw ruskich i
                  > tez cos znajdzie.

Jakos tych strzelanin w polskich szkolach nie ma. Choc swirow mamy, i to niemalo. Dostep do broni legalny oraz prawo do posiadania broni jednak robi roznice, jak widac.
            • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 10:51
              >Swir niezaleznie od kraju zawsze znajdzie bron, kiedy tego potrzebuje.

nie, nieprawda. u nas jest pewnie tyle samo świrów, a nie ma strzelanin. byłyby, gdyby świry mogły kupować broń w supermarkecie. to jest tak logiczne, że aż zęby bolą. tylko Amerykanie sobie wmawiają, że dostępność broni nie robi róznicy choć statystyki zabitych ludzi wrzeszczą.
              • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 10:58
                zgadzam sie, swiry sa wszedzie ale jesli nie maja dostepu do broni palnej to musza sie bardziej postarac zeby wyrzadzic komus krzywde i efekt jest na zdecydowanie mniejsze skale. Co dodatkowo dziwi to otwarte szkoly, do ktorych kazdy moze wejsc kiedy chce i wyjsc kiedy chce, zadnej ochrony, zadnych zabezpeiczen wlasnie przeciw takim sytuacjom, zwlaszcza ze wiadomo iz moga zdarzyc sie w kazdej szkole w kazdej chwili.
                • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 15:45
                  Szkoły w Ameryce nie są otwarte dla każdego, mają portiernie z domofonami i elektronicznymi zamkami.
                  • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 15:47
                    ale ta chyba nie miala bo wszedl tak na teren wokol szkoly jak i do srodka.
                    • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 15:49
                      Nie wszedł, włączył na zewnątrz alarm ppoż i czekał aż dzieci zaczną wychodzić.
                      • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 15:57
                        Cruz stated that he was the gunman who entered the school campus armed with a AR-15 and began shooting students that he saw in the hallways and on the school grounds," according to the court document.

He said he was carrying extra ammunition in a black duffel bag and backpack, it said.

Mr Cruz then discarded his weapon in an attempt to blend in and escape, the documents showed.

He was reportedly able to flee the scene undetected before entering a Walmart and then a McDonald's, and was eventually spotted by police and arrested one hour after the attack

wg BBC news

nie wiem skad masz info ze wlaczyl alarm ppoz ale jesli to zrobil to oznacza ze byl w srodku, alarmy przeciwpozarowe sa w budynkach.
                      • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 16:22
                        minor.revisions napisała:

> Nie wszedł, włączył na zewnątrz alarm ppoż i czekał aż dzieci zaczną wychodzić.
                        >
                        >
                        The teenager arrived at the school in an Uber at 2.19pm on Wednesday, Broward County sheriff Scott Israel said, and entered the school carrying a rifle in a soft black case. He began shooting at 2.21pm, moving from room to room and between the school’s floors, at one point returning to a classroom to open fire again. Cruz then abandoned his rifle and bag and ran from the building, across tennis courts and playing fields, blending in with the students who were running for their lives.

nie wszedl hahaha

• minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 17:23
                          No wszedł potem, jak już drzwi zostały otwarte przez tych co myśleli że to ciąg dalszy ćwiczeń ppoż. A ty cały czas próbujesz sugerować że każdy może sobie wejść bez problemu niepokojony, jak w polskiej szkole.
                          • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 18:04

> No wszedł potem, jak już drzwi zostały otwarte przez tych co myśleli że to ciąg
                            > dalszy ćwiczeń ppoż. A ty cały czas próbujesz sugerować że każdy może sobie we
                            > jść bez problemu niepokojony, jak w polskiej szkole.
                            >

podaj link z info o cwiczeniach ppoz.
                            • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 18:14
                              Sama se szukaj.
                              • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 18:43

> Sama se szukaj.
                                >
                                szukalam i jakos twoich 'rewelacji' w zadnym zrodle nie znalazlam.
                                • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 18:58
                                  Bo źle szukasz.
        • turzyca Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 11:29
          Po pierwsze wzywam policję.
          Po drugie jak włamywacz wie, że ma szansę zarobić kulkę, to włamuje się z bronią i jest gotowy jej użyć. Gdy wie, że nikt go nie odstrzeli, to tylko kradnie i raczej unika przemocy, bo to znacznie zwiększa wyrok.
          Po trzecie szanse, że ktoś się włamie, żeby zgwałcić, są znikome, szanse, że komuś stanie się krzywda z racji broni w domu znaczące. APA zaleca usunięcie broni z domu w ramach profilaktyki zdrowia dzieci.
        • edelstein Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 16:59
          Ty masz pistolet? ty, ta co ostatnio opisywala na forum jak probowala sie zabic i ze masz nadzieje ze kiedys ci sie uda?
          No wiec o czym my mozemy rozmawiac skoro kazdy moze miec bron.
    • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 16:44
      Tak, oczywiście że lubią. Normalna jesteś?
      • bialeem Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 23:04
        A jak inaczej wyjaśnisz to, że pomimo 18 strzelanin w szkołach i kilkuset strzelanin w tym roku kompletnie nic z tym nie robią? Dla mnie jedynym wyjaśnieniem jest to, że im to po prostu nie przeszkadza. Traktują to jako nieodłączny element wolności i wielkości hameryki.
        • berdebul Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 10:20
          Uważasz, że problemem jest broń? Żaden pistolet, karabin, czy inny rewolwer nie idzie do szkoły sam. Zawsze sprawcą jest człowiek, gdyby nie miał dostępu do broni palnej wymyśliłby coś innego. Pytanie dlaczego tak wiele dzieciaków decyduje się wystrzelać kolegów i nauczycieli? Dlaczego amerykański system szkolnictwa sobie z tym nie radzi, pomimo ogromnych pieniędzy pompowanych w różne akcje integrujące i antybullingowe.
          • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 10:31
            A jak system edukacyjny ma przewidziec ze ktos zeswiruje i postanowi wystrzelac pol szkoly?
          • tt-tka Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 10:35
            berdebul napisała:

Pytanie dlaczego tak wiele dzieciaków decydu
            > je się wystrzelać kolegów i nauczycieli?

Bo maja bron palna. To akurat jasne.
            Bez dostepu do broni frustrat nie przestanie byc frustratem, ale demolka przystanku/wystaw sklepowych czy napasc z kamieniem/butelka/kijem jest latwiejsza do spacyfikowania, niesie mniejsze - przynajmniej gdy chodzi o skale - zagrozenia i straty, no i wieksze ryzyko dla sprawcy.
            • berdebul Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 11:08
              Bez dostępu do legalnej broni frustrat kupi nielegalną, albo zrobi bombę w domu.
              • turzyca Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 11:21
                Bardzo zdeterminowany taki jak Breivik owszem. Ale 99,999% raczej rozwali przystanek ew. wda się w bijatykę. Szkody zaistnieją ale jednak znacznie mniejsze.
              • muchy_w_nosie Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 17:39
                Ten frustrat, będzie się bał iść kupić broń, nikomu nie przywali z pięści, bo się boi, ze sam zgarnie ale z giwerą to on jest pan i władca.
          • bialeem Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 10:35
            Tak. Uważam, że problemem jest broń. W krajach gdzie dostęp do broni jest ograniczony nie ma takiego problemu pomimo występowania świrów. forum.gazeta.pl/forum/w,567,165598096,165598096,Strzelanina_w_szkole_na_Florydzie.html?p=165603133
            • berdebul Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 11:06
              Słyszałaś o Szwajcarii, albo Andorze? W tej drugiej jest nakaz posiadania broni.
              • bialeem Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 12:10
                W Szwajcarii jest obowiązek posiadania broni, ale amunicja jest wydawana przez lokalny organ (i i tak mają wyższe wskaźniki zabójstw via broń niż reszta Europy). W Andorze każdego chłopa traktuje się (i szkoli) jak członka armii i też mają wyższe wskaźniki przestępstw z bronią w ręku, a to kraik o populacji Konina. Wszystkie statystyki świadczą przeciw powszechnemu dostępowi do broni.
                • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 15:51
                  Każdy Szwajcar którego o to pytałam mówił że można się z tego posiadania broni wypisać i bardzo wielu ludzi to robi.
              • zona_glusia Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 12:49
                Poszukaj statystyk. W Szwajcarii liczba ofiar związanych z użyciem broni palnej jest 3 razy wyższa niż w Polsce.
          • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 15:47
            Brednia. Jakoś w innych krajach nie ma masowych zabójstw w szkołach dokonanych "czymś innym" z braku broni palnej".
            • hamerykanka Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 16:21
              Nie? Ataki bombowe ostatnimi czasy w roznych krajach sie nie licza? Moze nie w szkolach, ale tez gina ludzie.

Co do szkol to owszem, drzwi sa zamykane, ale sa przeszklone (tak jest w podstawowoce mojej corki). Nie wiem czy szklo jest kuloodporne.
              Zeby wejsc, trzeba sie pojkazac przy wejsciu, wtedy osoba w dyzurce wpusci i wyjdzie do Ciebie, zeby zapytac, w jakiej sprawie. Albo maja system rozpoznawania twarzy albo znaja z widzenia, bo wiedza ze jestem matka X, zanim nawqet otworze usta. Jesli po dziecko, dziecko jest wywolane przez interkom, nie moge wejsc dalej do szkoly i pojsc do klasy corki.
              Zawsze mnie dziwilo, ze amerykanskie szkoly maja waskie okna jak strzelnice. Potem wlasnie dotarlo do mnie, zeby latwiej bylo sie bronic.
              • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 16:26
                to podstawowe a high schools? bo on jednak wszedl i jakos nie spotkalam sie z info ze zastrzelil osobe w recepcji czy rozwalil drzwi itp.
          • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 17:25
            Skoro problemem nie jest broń tylko ludzie to dlaczego się robi takue halo z tego, że Kim posiada broń nuklearną? Przecież to nie ona zabija suspicious
            • berdebul Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 17:40
              Bo problemem nie jest posiadanie, tylko nieprawidłowe użycie. Co prowadzi do pytania: co takiego jest w amerykańskim systemie szkolnictwa, że dzieciaki używają broni przeciwko rówieśnikom.
              • triss_merigold6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 17:46
                Dostępność broni i słaba diagnostyka czubków.
                • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 17:57
                  Akurat diagnostyka "czubków", jak to elegancko napisałaś, jest o wiele lepsza niż w Polsce sądząc po tym co tu można wyczytać o polskiej szkole, przecież to wy piszecie niemal co miesiąc o jakimś kolejnym nieokielznanym "Krzysiu" który terroryzuje klasę a wszyscy dorośli rozkładają ręce z głupim uśmiechem.
                  • triss_merigold6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 18:06
                    Różnica jest taka, że Krzysie są identyfikowani jako niedostosowani czy mocno dysfunkcyjni na etapie przedszkola czy I-II klasy podstawówki i rodzice innych dzieci cisną placówkę, żeby jakoś reagowała.
                    Nieadekwatne reakcje są ze strony dyrekcji szkół, które bardzo nie lubią ewaluacji z kuratorium i starają się udawać, że problem nie istnieje.
                    • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 18:15
                      Que? big_grin
                      • triss_merigold6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 18:20
                        Czego nie zrozumiałaś?
                        Jeśli Krzysio jest mocno uciążliwy albo dzieci się boją, to rodzice starają się pozbyć takiego ucznia ze szkoły ich dzieci.
                        • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 18:39
                          Tego, że twoja odpowiedź jest z gatunku "że ma jedną nóżkę bardziej", to znaczy nie bardzo widać z czyn porownujesz.

poza tym z licznych wątków wyłania się obraz tych nacisków, które nie dają zazwyczaj dokładnie nic, bo nikt nikogo do niczego nie może zmusić.
                        • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 18:41
                          Ach. Zabójca z Parkland też został wcześniej wydalony z tej szkoły i to by było na tyle jeśli chodzi o skuteczność tego środka w celu zapewnienia bezpieczeństwa pozostałym uczniom.
              • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 17:54
                Nic, sądząc po lekturze ematki w polskich szkołach jest o wiele, wiele więcej agresji. Nie kończy się tragicznie bo w Polsce nie ma takiego dostępu do broni.
              • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 18:03
                berdebul napisała:

> Bo problemem nie jest posiadanie, tylko nieprawidłowe użycie. Co prowadzi do py
                > tania: co takiego jest w amerykańskim systemie szkolnictwa, że dzieciaki używaj
                > ą broni przeciwko rówieśnikom.

przeciez to nie jest wina systemu szkolnictwa a dostepnosci broni palnej i efektu jaki daje jej uzycie
    • la_mujer75 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 15.02.18, 18:00
      A u nas też są grupy, którym się to marzy...
    • kropkacom Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 07:01
      To duży kraj więc jeśli to osiemnasta to i tak pewnie mogłoby być duuużo więcej. Co nie zmienia faktu, że skoro tak szanują w masie swoje prawo do posiadania broni, to muszą ponosić tego "takie" konsekwencję. My możemy tylko obserwować i się uczyć na ich błędach.
    • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 09:34
      no dobrze, juz wiemy ze Amerykanie tacy przywiazani do broni, ze tak naprawde chodzi o kase itp ale gina ludzie, dzieci, mlodziez w miejscach w ktorych powinni byc bezpieczni a tak naprawde sa wystawieni jak kaczki na strzelnicy dla wszelkiej masci swirow. Dlaczego amerykanskie szkoly sa tak latwo dostepne, kazdy moze wejsc i wystrzelac tyle osob ile chce? Dlaczego szkoly i tereny wokol nich nie sa odpowiednio chronione przed takimi zdarzeniami?
      • tt-tka Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 09:50
        leyre2 napisał(a):

Dlaczego amerykanskie szkoly sa tak latwo dostepne, kazdy
        > moze wejsc i wystrzelac tyle osob ile chce? Dlaczego szkoly i tereny wokol nic
        > h nie sa odpowiednio chronione przed takimi zdarzeniami?

A to jest bardzo sobre pytanie ! Ktos zna odpowiedz ?
        • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 09:56
          Moze osoby zyjace w US napisza?
          • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 15:52
            Odpowiedź jest taka że leyre bredzi.
            • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 15:58

> Odpowiedź jest taka że leyre bredzi.
              >
              calm dowm, moze melisy sie napij 'ekspertko '
        • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 10:55
          no bo każdą szkołę musiałaby dzień w dzień ochraniać grupa komandosów. cała armia amerykańska poszłaby na codzienną ochronę szkół.
          • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 11:33
            claudel6 napisała:

> no bo każdą szkołę musiałaby dzień w dzień ochraniać grupa komandosów. cała arm
            > ia amerykańska poszłaby na codzienną ochronę szkół.

nie armia komandosow ale budynki szkolne powinny byc wyposazone w odpowiednie drzwi nie tylko wejsciowe ale i do klas, na teren szkoly nie powinny miec mozliwosci wejscia osoby nieupowaznione, zwlaszcza wazny jest ten pierwszy filter. Procedury dzialania maksymalnie minimalizujace ilosc ofiar tak jak w przypadku pozaru.
            Tam nie ma nic, kazdy wchodzi, wychodzi jesli ma na to ochote. Ten morderca ma 19 lat, ze szkoly go wywalono bo m.in zastraszal kolegow, rzucil nawet ze on kiedys ich w tej szkole powystrzela i zrobil to, nie tylko dlatego ze mial dostep do broni ale tez dlatego ze mial wejsc bed najmniejszych przeszkod na teren szkoly.
            • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 12:04
              ten akurat konkretnie był już wywalony, ale w 80% przypadków strzelanin w szkołach strzela aktualny uczeń szkoły. więc jak najbardziej upoważniony do wejścia na teren.
              • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 12:11
                claudel6 napisała:

> ten akurat konkretnie był już wywalony, ale w 80% przypadków strzelanin w szkoł
                > ach strzela aktualny uczeń szkoły. więc jak najbardziej upoważniony do wejścia
                > na teren.

dlatego powinny dzialac filtry ktore wylapia wnoszenie wszelkiej broni.
            • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 15:57
              Weź już przestań pie...c. Właśnie dokładnie tak jest, drzwi do amerykańskich szkół są z definicji zamykane o 8, nie da się ich kopniakiem rozwalić, trzeba zadzwonić na portiernię a potem się wpisać kim się jest i po co przychodzi i ktoś cię tam prowadzi. Ci którzy strzelają w szkołach - I Columbine I Sandy Hook i Parkland, to byli uczniowie którzy wiedzieli jak wejść do szkoły no dobrze znali budynki i zabezpieczenia.
              • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 15:59

> Weź już przestań pie...c.

idz do psychiatry moze nie jest za pozno.
                >
              • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 16:02
                a od kiedy to uczniowie wiedza jak obejsc zabezpieczenia? jesli tak to dziala to oznacza ze te zabezpieczenia nie dzialaja jak powinny. logiczne, tyle ze tobie z logika nie po drodze.
                • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 16:17
                  Od zawsze? Ja w swoich szkołach znałam każdy kąt włącznie z dachem, ty nie?
        • turzyca Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 11:15
          Sandy hook miało regulacje bezpieczeństwa, m.in. wszystkie drzwi o pewnej godzinie były zamykane, a wszyscy wchodzący byli legitymowani - co spotkało się z oporem rodziców i dyrektorka dość obszernie tłumaczyła powody swojej decyzji. I co z tego? Sprawca rozwalił drzwi z broni palnej. Wiedział, gdzie uderzyć, bo znał budynek szkoły, był jej absolwentem.
          Swoją drogą gdyby wchodził drzwiami to by go pewnie wpuścili, gdyby powiedział, że nie może się dodzwonić do matki. A potem wzbudzić alarm, wyjść przez odblokowane drzwi, wziąć zostawioną uprzednio broń, wrócić - prosty scenariusz.

Btw zwolennicy dostępu do broni twierdzą, że tej masakry nie było. Że to inscenizacja...
          • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 12:05
            >Że to inscenizacja...
            (facepalm) niech porozmawiają z rodzicami, którzy stracili dzieci...
            • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 12:12
              no i masz. czytam o tej strzelaninie na wiki:
              en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Hook_Elementary_School_shooting
              i po prostu chce mi sie płakać.
              jestem wk..ona na Amerykanów, że nie potrafią rozwiązac tego problemu i od kilku lat po prostu unikam czytania o tych strzelaninach, żeby się nie denerwować sad
              mam córkę wieku tych dzieci z Sandy Hook. jak naród może robić cos takiego swoim dzieciom, swoim obywatelom?
            • bialeem Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 12:13
              Ich kompletnie nic nie przekona. To jak religia. Nieważne co mówią fakty. Ich wiara jest po prostu ślepa.
            • turzyca Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 12:17
              Ci idioci twierdzą, że to podstawieni aktorzy. Strzelaniny nie było, nikt nie zginął, ale jest spisek mający na celu odebranie dostępu do broni i ktoś opłaca aktorów.
              • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 12:20
                słów brak sad
          • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 16:20
            Dziwne to co piszesz z tym oporem rodziców w SH, przecież takie procedury w szkołach to standard. No jak cię widzą dziesiąty raz i znają po imieniu to nie musisz się legitymowac ale wpisać do książki albo do systemu jak najbardziej, w systemie jest już zdjęcie twojego ID.
    • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 12:34
      każdego dnia ginie w Ameryce 96 osósb od strzałów z broni. świat się dowaiduje tylko o tych największych strzelaninach, mass shootings, ale każdego dnia ginie w ten sposób prawie setka ludzi. dość szokujące nie?
      everytownresearch.org/

od 2013 roku strzelanin w szkołach było 300, czyli ok. jedna na tydzień. moze potrzebna jest jakaś strzelanina w Kongresie, żeby to skończyć?
      • leyre2 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 12:43
        ale taka konkretna plus w szkoĺach w ktorych sa ich dzieci.
    • tanebo2.0 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 13:22
      m.newsweek.pl/swiat/urodzeni-mordercy--dlaczego-amerykanie-tyle-zabijaja,94205,1,1.html
    • edelstein Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 17:03
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,165379833,165379833,znacie_kogos_kto_probowal_popelnil_samobojstwo_.html

Polecam przeczytac wpis hamerykanki w tamtym watku i w tym gdzie sie przyznaje, ze ona posiada pistolet.
      Skoro ktos taki moze trzymac bron to nad czym tu dyskutowac.
      • hamerykanka Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 17:21
        Dwa razy wpisujesz, ze probowalam sie zabic. Zeby wszyscy zauwazyli? Owszem, mam depresje. Czy to powod do wstydu?
        I jakos nie uzylam do tego pistoletu, zauwaz. A bron jest zarejestrowana na meza.
        • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 17:32
          To nie jest powód do wstydu ale jest to powód do niepokoju dla męża (jakie to ma znaczenie na kogo jest zarejestrowana?) i powód do przemyśleń dla tych którzy ustalają procedury rejestracji. Domownik z depresją i/lub próbami samobojczymi na koncie powinien się wiązać z zakazem broni w domu. Zwłaszcza że niektórzy ludzie z depresją nie odchodzą sami tylko popełniają samobójstwa, rozszerzone. Podobnie jak np. dziecko plus narkotyki po jednym dachem, nawet jeśli narkotyki należą do kogoś wynajmujacego pokój, równa się odebranie dziecka z tego domu przez służby.
          • hamerykanka Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 17:44
            I owszem, dlatego teraz, przy pogorszeniu stanu bron jest schowana i przede mna. Przy przyjeciu przez psychiatre i terapeute przeszlam przez ocene, czy jestem osoba ktoa moglaby popelnic samobojstwo rozszerzone, na szczescie nie.
            Ale nie o to chodzi w tym watku. Za to gratuluje, Edel, checi dokopania osobie w depresji. Od dzis wygaszam Twoje wypowiedzi. EOT.
            • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 17:51
              Ale mi nie chodzi o to co mówi psychiatra i terapeuta tylko o to że "zresztą broń jest zarejestrowana na męża", jakby to coś znaczyło. Broń użyta przez Lanzę była zarejestrowana na jego matkę. Chodzi o to że członek rodziny/domownik z depresją powinien być kryterium przy rejestracji/wydawaniu pozwolenia. No i jeśli broń jest przed Tobą schowana to nie za bardzo Ci się przyda w wypadku włamania czy innego węża, nie?
              • edelstein Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 18:01
                W wiekszosci przypadkow strzelanin w szkolach w USA bron nie nalezala do strzelajacego i jakos mimo sejfow zdolali soe do niej dostac i pozabijac ludzi.
                • tt-tka Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 18:38
                  edelstein napisała:

> W wiekszosci przypadkow strzelanin w szkolach w USA bron nie nalezala do strzel
                  > ajacego i jakos mimo sejfow zdolali soe do niej dostac i pozabijac ludzi.
                  >

Tak. Zabrali mamie, tacie, wujkowi lub sasiadowi, ktorzy wszyscy to g...o maja i zabezpieczaja dostep do niego tak, ze malolat moze sobie po prostu wziac.
            • edelstein Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 17:58
              Tak,tak wszyscy chca ci dokopac. Twoje wpisy swiadcza tylko o tym jak porabanym krajem jest USA.Osoba z deprecha ma dostep do broni? serio. Jak ci sie pogorszy zanim maz bron schowa to bedzie musial sciany malowac i podloge czyscic.To jest USA kazdy psychiczny ma dostep do gnata.
            • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 20:30
              A i jeszcze jedno, broń twojego męża to chyba nie jest automat ani półautomat? A to takich zabawek się używa w ramach "praktykowania drugiej poprawki".
              • claudel6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 21:23
                ja pamiętam, ze hamerykanka przyznała się w jkaims watku do posiadania broni więc kompletnienie dziwię się, ze prawa do posiadanai broni w tym. coś się z ludźmi dziwnego dzieje, jak już dostają te broń do dłoni. jakaś zbiorowa hipnoza. mamy znajomą, która wyjechała do Stanów, teraz tam żyje, ma męża, rodzinę - taka normalna kobieta, nie żaden tam elektorat Kukiza, i ona teraz też ma broń i "nie wyobraża sobie inaczej".
          • muchy_w_nosie Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 17:48
            Oj hameeykanka tylko pitoli i chce zwrócić uwagę na swije problemy. Jak ktoś chce się zabić to robi to godnoe, wchodzi do wannynakrywa się kocem i strzela sobie w łeb, czysto schludnie się skutecznie, później wystarczy tylko wanne opłukać.
            • muchy_w_nosie Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 17:52
              To samo ci od podcinania żył w nadgarstkach, po co, skoro mozna tętnice udową czy ramienną podciąć i jest się bez szans na odratowanie.
            • triss_merigold6 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 17:52
              Znajomy policjant strzelił <pośrednio trochę> sobie w głowę i nie było czysto ani schludnie, mimo że w kuchni.
    • minor.revisions Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 18:03
      To nie była 18 strzelanie a w szkole w tym roku. 18 to przy bardzo rozszerzonych kryteriach typu "wystrzal, niekoniecznie naumyslny I z ofiarami, w pobliżu szkoły".www.washingtonpost.com/local/no-there-havent-been-18-school-shooting-in-2018-that-number-is-flat-wrong/2018/02/15/65b6cf72-1264-11e8-8ea1-c1d91fcec3fe_story.html
    • la_mujer75 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 16.02.18, 18:19
      Cieszę się, że u nas nie ma dostępu do broni, bo jakby ci wszyscy frustraci, ci wszyscy niezadowoleni, ci zirytowani, mieli dostęp do broni na wyciągnięcie ręki , to już widzę , ile razy dziennie dochodziłoby to jatki w Polsce. Od małych miasteczek do większych aglomeracji... Fakt, że może mniej byłoby hejtu na forach, bo byłby inny wentyl ujścia dla agresji. Wole jednak hejt w internecie, zostać otrąbiona przez kolesia w BMW, a nie bać się, że będę robiła zakupy w supermarkecie, a wpadnie dziadunio z bronią krzycząc, że te : "żydy, złodzieje okradają Polskę i każdy kto łazi do zagranicznego supermarketu, zamiast do kościółka, to żyd i zdrajca" i fruuuu po hali.
      Dziękuję. Wolę brak dostępu do broni.
      Gdy broń jest dostępna, każdy czlowiek ma potencjalnie broń, więc tworzy się błędne koło: kupię, bo może wtargnie złodziej z bronią, złodzej idąc na wypad- zabiera broń, bo wie, że ja mogę ją mieć w domu. Itd. itd.
    • tanebo2.0 Re: Strzelanina w szkole na Florydzie 23.02.18, 09:09
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,23061063,w-szkole-na-florydzie-byl-uzbrojony-policjant-uslyszal-strzaly.html#Z_BoxNewsImg&a=167&c=96 czyli jednak "dobry człowiek z bronią" nie istnieje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka