kxpert 03.03.18, 21:03 Drogie Emamy powiedzcie czy może byłyście w Grecji lub Bułgarii z wyżywieniem HB ? Czy jest to totalnie bez sensu i przepłacę na miejscu w porównaniu do All? Acha, jedziemy z 2 dzieci, które na wyjazdach mogą się żywić lodami i frytkami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a1ma Re: HB czy ALL? 03.03.18, 21:15 Z dziećmi biorę AI, bo nie chce mi się latać szukać jedzenia za każdym razem, kiedy ktoś zgłodnieje godzinę po zakończeniu posiłku. Jeśli tylko dorośli, to najczęściej same śniadania albo w ogóle bez wyżywienia. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: HB czy ALL? 03.03.18, 22:14 Z dziećmi biorę AI, bo nie chce mi się latać szukać jedzenia za każdym razem, kiedy ktoś zgłodnieje godzinę po zakończeniu posiłku. Mam dokładnie to samo podejście. Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: HB czy ALL? 03.03.18, 21:18 To zalezy jeszcze czy cale dnie bedzicie spedzac poza hotelem, jak tak to HB, a jak jednak typowo rekreacyjnie przy basenie czy na plazy to na pewno lepiej brac All. Z doswiadczenia wiem, ze dzieci co 5 minut cos chca Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: HB czy ALL? 03.03.18, 22:02 My zawsze HB, ale my zawsze dużo zwiedzamy. Raz bylismy z All, zupelnie się nie sprawdziło. Zalezy czy chcecie spędzać wyjazd w hotelu czy zwiedzać. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: HB czy ALL? 04.03.18, 12:58 jedno drugiemu nie przeczy. My też zwiedzamy i nawet jeśli pominiemy któryś z posiłków AI, bo chcemy zjeść w miejscu zwiedzania, nie rujnuje nam to pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: HB czy ALL? 04.03.18, 21:39 Jeden posiłek - pewnie. Ale jak ktoś wychodzi codziennie po śniadaniu i wraca wieczorem, to All jest wywalaniem kasy przez okno. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonecurry Re: HB czy ALL? 03.03.18, 22:11 Bierz ALL - w hotelach marża na jedzeniu i napojach jest spora. Jak przyjdzie Ci dokupić przekąski i choćby wodę dla dzieci to szybko się okaże że cena HB + ekstrasy bedzie wyższa niż All. Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: HB czy ALL? 03.03.18, 23:41 Tylko ze śniadaniami. Zwłaszcza jeśli hotel jest w zasięgu spacerem do miejscowości z tawernami/restauracjami. AI kojarzy mi się z kolejkami do stołowki w porach rozpoczęcia wydawania posiłków, zatłoczonymi salami z rozmazanym jedzeniem i rozlanymi napojami na podłodze, Angolami z przesypującymi się michami frytek oblanych majonezem, cienkim piwem, rozmoczonymi ciastkami w basenie i wieczornymi pozawijanymi ogonkami do baru żeby nabrać ile się da drinków przed jego zamknięciem. I nie, to nie były speluny tylko hotele 5* z szcownych biór podróży. Jeszcze jakieś ma to uzasadnienie, kiedy hotel na zadooopiu i daleko wszędzie, ale poza tym to porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: HB czy ALL? 03.03.18, 23:51 Nie, nie,nie. To nie były najwyraźniej hotele 5 a nawet 4 gwiazdkowe. W takich all działa 24h i nikt nie musi nic brać na zapas. A z dziećmi tylko all. Nawet jak tawerny/restauracje/stylowe knajpki pod nosem. Nikt nie każe jeść w hotelu non stop. A all jest potrzebny, bo inaczej nieletnim nie dadzą nic bez podpisu dorosłego/gotówki. I albo latasz z portfelem (słabe) albo za każdym razem jak nieletni życzy sobie picie/loda/gofra/picie/loda/naleśnika/picie/krojonego ananasa/loda/picie matka (lub ojciec) musi dźwigać cztery litery z lezaka i posuwać do baru podpisać. Albo jak kelner po plazy/w okolicach basenu zamówienia zbiera- to na niego czychać i wyskakiwać z morza/basenu zeby zamówić i podpisać, bo dziecko nie moze. A matka leniwa i wygodna. I w all nie tylko dziecku nie musi podpisać ale i nieletniego wysyła po colę. Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: HB czy ALL? 04.03.18, 00:00 Na pwewno nie 24h, AI działa zwykle do 23-24. Jeśli są to margines, zresztą podaj linka, Z dziećmi też średnio, bo ani nie zjedzą, ani nie wypiją tyle, aby AI miało sens. Jeśli AI to hotel gdzie w okolicy nie nic innego, albo w krajach gdzie ta formuła jest jedyną sensowną, np. w Egipcie albo na Kubie czy Dominikanie. Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: HB czy ALL? 04.03.18, 00:02 5* hotel, w którym byliśmy parę lat temu. AI do 24. www.itaka.pl/wczasy/turcja/kusadasi/hotel-pine-bay,ADBPINB.html Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: HB czy ALL? 04.03.18, 00:22 O matko. Weź... ty tak poważnie?! m.tui.pl/wypoczynek/turcja/riwiera-turecka/gloria-serenity-resort-ayt31032/OfferCodeWS/WAWAYT20181020214020181020201811031210L14AYT31032DZX1AA02Ch02BD2006062020030529 m.tui.pl/wypoczynek/turcja/riwiera-turecka/crystal-sunrise-queen-resort-spa-ayt43050/OfferCodeWS/WAWAYT20181208061520181208201812221210L14AYT43050FZX1AA02Ch02BD2006062020030529 m.tui.pl/wypoczynek/grecja/korfu/ikos-dassia-cfu21030/OfferCodeWS/WAWCFU20181006070020181006201810131045L07CFU21030JSM1AA02Ch02BD2006062020030529 www.itaka.pl/wczasy/turcja/oludeniz/hotel-liberty-lykia-holiday-world,DLMLYKG.html A. I w przyzwoitych hotelach piwo jest dostępne w BUTELKACH, otwierane i przelewane do szklanki (plastikowej na basenie i plazy ze względów bezpieczeństwa). I nikt raczej frytek w basenach nie moczy. Moze zmien standard hoteli. Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: HB czy ALL? 04.03.18, 10:36 Co to są "przyzwoite? hotele? Lykia w Olydeniz to margines, hotel bardzo luksusowy pobyt tam w sezonie kosztuje 25 000 i więcej zł dla 4 osób na 2 tygodnie. Ale rozumiem, że dla ematki to tyle co na waciki Piwa w butelkach w hotelach AI nie znam. Widocznie byliśmy w spelunach, gdzie ematki nie jeżdzą Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: HB czy ALL? 04.03.18, 11:10 To sa pierwsze z brzegu hotele z all 24h. W Lykii byliśmy ze trzy razy - mają bardzo przyzwoite zjeżdżalnie i sporo zieleni ale do „hotelu bardzo luksusowego” to mu jeszcze brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: HB czy ALL? 04.03.18, 22:29 Przykro mi, niestety nie stać mnie na ematkowe pułapy cenowe Na Ritza w Monte Carlo też mnie nie stać Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: HB czy ALL? 04.03.18, 23:06 Ja co w kieszeń nie zaglądam, wystarczy, że opisując tanie all dla mas w tanim kraju, z kantyną zamiast restauracji, limitowanym godzinowo najtańszym alkoholem i stadami chavs, nie będziesz bajać o pięciogwiazdkowych standardach, a opisując tanie, masowe, polskie biuro na „I” nie określisz go mianem „szacowne”. Bo ani te hotele przy pięciu, ba przy czterech gwiazdkach nie leżały, ani biuro do szacownych nie należy. A - i pisze sie biUro, nie „bióro”- na to ostatnie nie zasługuje nawet ta nieszczęsna „l”. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: HB czy ALL? 04.03.18, 23:56 zawsze-w-drodze napisała: > i stadami chavs, a co to? > nie będziesz bajać o pięciogwiazdkowych standardach, a opi > sując tanie, masowe, polskie biuro na „I” nie określisz go mianem „szacowne”. Itaka!? Znaczy Nowa Itaka po tym ja stara się wywaliła? Byłem z nimi dwa razy w świecie: pierwszy i ostatni! Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: HB czy ALL? 05.03.18, 00:15 www.google.pl/amp/s/www.urbandictionary.com/define.php%3fterm=chavs&=true Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: HB czy ALL? 05.03.18, 09:55 Nie wiem co to jest chvs. To jakiś regionalizm z twojej rodzinnej gminy? Jakie bióra są godne ematki? Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: HB czy ALL? 05.03.18, 10:02 Też nie wiem co to jest chvs. Definicja CHAVS jest powyżej. Tyle, ze po angielsku. Co najwidoczeniej stanowi barierę - pomogę zatem: on.interia.pl/obyczaje/news-chavs-brytyjska-odpowiedz-na-dresiarzy-i-blokersow,nId,642656 Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: HB czy ALL? 05.03.18, 11:58 A jakA jest odpowiedź mołdawska albo nikaraguańska? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: HB czy ALL? 04.03.18, 00:16 moze mam jeszcze male dziecko ale nie wpadlabym na to, ze dziecko moze przezuwac cos non stop miedzy posilkami. Biore butelke wody na caly dzien, jakis owoc na przegryzke, czasem kupimy lody... Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: HB czy ALL? 04.03.18, 00:22 Małe dziecko to już w ogóle pomyłka w AI. Ile ono zje? Bułkę z maslem na śniadanie, jąkąś zupę w środku dnia i coś skubnie na kolacjję? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: HB czy ALL? 04.03.18, 00:33 akurat pare dni bylam z malym dzieckiem ale bylam sama i niezbyt mi w tym czasie pasowalo zwiedzanie, ale wtedy dziecko bylo male i bylo za darmo. Za to kiedys mialam okazje bywac w fajnym hotelu, za sniadania placilo sie dodatkowo (i sporo) i dopoki za dziecko nie pobierali oplat to korzystalismy, ale jak dziecko podroslo to zrezygnowalismy wlasnie dlatego, ze nie mialam ochoty na placenie pelnej stawki za kubek kakao i kromke chleba tostowego. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: HB czy ALL? 04.03.18, 08:53 Zasadniczo nie przeliczam all na „czy mi sie opłaca i dzieci/ja/mąż zjem(y) i wypije(my) tyle, zeby sie ZWRÓCIŁO -na wygodę przeliczam. Ale ja leniwa flądra jestem i nikt by mnie nie zmusił do tarabanienia na plaże torby termicznej wypakowanej niegazowana mineralna w półtoralitrowych butelkach i owocami. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: HB czy ALL? 04.03.18, 20:22 mnie natomiast nikt by nie zmusil do dluzszych posiedzen w okolicy jednego hotelu i jego basenu czy kawalka plazy. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: HB czy ALL? 05.03.18, 09:08 w większości hoteli za małe dzieci się nie płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: HB czy ALL? 04.03.18, 00:23 BUTELKĘ wody na cały dzień? W upale? Aha. Ok. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: HB czy ALL? 04.03.18, 00:28 jak sie pije podczas posilkow to 1,5 litra pomiedzy spokojnie wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: HB czy ALL? 04.03.18, 00:39 Na twarz rozumiem? To ile tych buteleczek 1,5 litra bierzesz? A po paru godzinach to ona pijalna jeszcze czy ciepła zupa? A moze masz tez termosik? Zreszta nie moja rzecz. Ty jesteś matką zapobiegliwa, dbająca zeby dziec zdrowo schrupał miedzy posiłkami jakiś owoc (kupiony? Wyniesiony ze śniadania? Nieważne), pił tylko niegazowana mineralną i nie przeżuwał miedzy posiłkami non stop. Ja zaś leniwa flądrą pozwalającą pić ile wlezie i to - o zgrozo! Coli/soków/koktaili/co-tam-ma-życzenie i poprawiało lodami, a nawet - zamknij oczy - naleśnikiem. Z Nutellą. Każdemu według potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: HB czy ALL? 04.03.18, 01:19 nie korzystam z all, mowie co mam ze soba miedzy posilkami, nie przesiaduje calych dni przy basenie, nie jezdze w miejsca, gdzie jest upal dochodzacy do 40st. i nikt z nas nie musi jesc przez caly dzien co chwila. Jak cie to ciekawi, to mam torbe termiczna na plaze, ale tez nie zawsze chce mi sie ja brac. Nie kazde dziecko lubi kolorowe napoje. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: HB czy ALL? 04.03.18, 00:06 bierz all kto ci każe jeść (zapłacone) jak nie masz ochoty ? możesz zjeść śniadanie i wrócić do hotelowej restauracji następnego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: HB czy ALL? 04.03.18, 00:09 Ale po co płacić, jak się nie korzysta? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: HB czy ALL? 04.03.18, 00:11 wole sie zywic poza hotelem, zazwyczaj do hotelu wracam na samo spanie. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: HB czy ALL? 04.03.18, 00:28 Nie wiem ile jadają twoje dzieci i jak zamierzasz spędzić wakacje. Jeśli masz dorastających chłopaków, którzy potrafią zeżreć wołu z kopytami i nie ruszać się zbytnio poza hotel - to AL się opłaca. Dla samych frytek i lodów - nie warto. Ja w Grecji biorę tylko śniadania - lubię jeść lokalne potrawy w knajpkach, hotelowe żywienie zbiorowe to inna liga. Przy HB obiadokolacja podawana jest w porze ni przypiął ni wypiął - jestem głodna zarówno wcześniej, jak i później, bo standardowo jadam w innych porach. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: HB czy ALL? 04.03.18, 00:44 W Bułgarii bylismy latem 2013 i latem 2014. Żarcie tanie było wówczas. I dobre. Za drugim razem byliśmy w hotelu ze śniadaniami - bez sensu. Trzeba było wpasować się w godziny. I niby dużo i niby różnorodnie, a tak naprawdę miałam wrażenia, że codziennie to samo. I mało smaczne. Grecja - zawsze bez wyżywienia. I tu drożej wychodziło, ale my z tych, co to lubią wieczorami pójśc do knajpy, a najlepiej do knajpy, gdzie chodzą miejscowi - tam najlepsze żarcie serwują. Uwielbiamy grecką kuchnię-różni się ona w zależności od miejsca, a bywaliśmy na wyspach i w różnych częściach Peloponezu. Fakt, że my nie lubimy dużych hoteli. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: HB czy ALL? 04.03.18, 02:53 Ostatni raz bez wyżywienia to bylam nad polskim morzem 10 lat temu, pamiętam radość męża jak o 8h chodził po bułki ;P. Z dzieckiem powyzej 3 lat tylko z pełnym wyżywieniem jadę. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: HB czy ALL? 04.03.18, 02:56 I należy wziąć pod uwagę, że jeśli jedziesz do wypasionego hotelu to 90% osób będzie miało all, jak twoje dzieci będą się bawily z innymi dziećmi a te co chwile będą coś przegryzać i pić to twoje pociechy poczują się jak ubodzy krewni. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: HB czy ALL? 04.03.18, 10:46 My zawsze bierzemy AI ze względu na dzieci. W Bułgarii jest bardzo tanio więc tu mozna się zastanowić. My w Bułgarii mielimy AI i bardzo dobre jedzenie ale wieczorem dzieci chodziły sobie na gofry czy naleśniki. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: HB czy ALL? 04.03.18, 12:56 Nigdy nie mielismy all bo i tak wychodzimy na caly dzien z hotelu wiec nie ma to sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: HB czy ALL? 04.03.18, 13:04 w ferie byliśmy na wyjeździe z opcją HB. Nigdy więcej. Nie dla mnie jedzenie 2 x dziennie, akurat w pobliżu nie było ŻADNYCH sklepów, więc ratowałam się wynoszeniem naleśników ze śniadania, porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: HB czy ALL? 04.03.18, 13:17 ja wolę HB: -nie znoszę noszenia tych opasek od All - przy All je się po prostu za dużo i tyje - jest gorąco i w południe jeść się nie chce - moje dzieci są wybredne i najchętniej jadłyby suchy chleb więc jeden posiłek mniej to jedna okazja do walki o jedzenie mniej - my dorośli prawie nie pijemy alkoholu więc all też bez sensu przeważnie bierzemy apartament z lodówką i mamy w niej jakieś przegryzki na lunch albo jedzeimy gdzieś na wycieczkę i jemy coś małego tam. Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: HB czy ALL? 04.03.18, 13:23 swiezynka77 napisał: > ja wolę HB: > -nie znoszę noszenia tych opasek od All O, mnie te opaski też doprowadzają do szału - nosiłam je na festiwalach i drugiego dnia już miałam ochotę przeciąć i wywalić, bo mnie wszystko swędziało. Ale byłam raz w życiu na AI i tej opaski nie założyłam, zazwyczaj miałam w kieszeni - na wszelki wypadek. Nikt mi nie odmówił wydania jedzenia - są chyba hotele, w których AI jest obowiązkowe i nikt po prostu nie sprawdza obecności tych opasek. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: HB czy ALL? 04.03.18, 13:49 media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/04/16/ad/77/paradisus-cancun.jpg W przyzwoitych hotelach opaski all naprawdę nie musza byc z ordynarnego, drapiacego plastiku jak na masowych festiwalach. Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: HB czy ALL? 04.03.18, 14:00 Mnie drapią nawet bransoletki z najszlachetniejszych kruszców - tak mam Po prostu nie lubię mieć nic uwiązanego na rękach, ale o ile na festiwalu to nie przejdzie (i tak teraz obchodzę nakaz, każąc sobie luźno zapiąć i zakładam tylko na wejście), to w niektórych hotelach można jej zwyczajnie nie nosić. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: HB czy ALL? 05.03.18, 09:27 juz nie mówiąc o tym, że w wielu hotelach w ogole nie ma opasek - jesli serwują tylko AI. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: HB czy ALL? 04.03.18, 13:37 Z dzieciakami zdecydowanie lepiej sprawdza się opcja ALL. Akurat frytek, lodów jest ci dostatek w takiej opcji i młodzież zaspokoi swoje gusta kulinarne. Warto się wybrać na jakąś lokalną kolację w ramach pozbawiania miejscowych tradycji. Na dobrą lokalną knajpę w kurorcie też wcale nie jest łatwo trafić. Radzę szukać, gdzie chętnie bywają miejscowi. Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: HB czy ALL? 04.03.18, 13:43 janja11 napisał(a): > Warto się wybrać na jakąś lokalną kolację w ramach pozbawiania miejscowych trad > ycji. > Na dobrą lokalną knajpę w kurorcie też wcale nie jest łatwo trafić. Radzę szuka > ć, gdzie chętnie bywają miejscowi. Domyślam się, że chodziło o pozNawanie miejscowych tradycji, ale to pozBawianie miejscowych tradycji w wątku o AI bardzo mnie rozśmieszyło D Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: HB czy ALL? 04.03.18, 14:05 Cudne i to jest cel na urlop - pozbawic miejscowych tradycji) Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: HB czy ALL? 04.03.18, 16:20 Na wyjazdach bierzemy tylko śniadania lub rezygnujemy z posiłków (w tamtym roku tydzień w Bułgarii ze śniadaniami, drugi tydzień bez). Jeździmy z trójką dzieci wczesnoszkolnych. Wykupienie śniadań to maksymalny brak swobody na jaki możemy się zgodzić, niechętnie, ale czasami nie ma innej możliwości. Raz (akurat w Grecji) daliśmy się namówić na All ( no bo z trójką dzieci w wieku 2-5 lat to „najlepsze”). Podczas tygodnia zjedliśmy 5 razy śniadanie i dzieci ze 3-4 razy jakiś owoc/lody. I tak żywiliśmy się gdzieśtam, bo my w hotelu przebywamy tylko aby umyć się i spać oraz popływać w basenie (nie siedzieć obok niego). Reasumując: nie ma znaczenia czy jedziesz z dziećmi. Ważne jak spędzasz urlop. Jeżeli siedzisz w hotelu (wliczając jego powierzchnie basenowe i kawałek plaży), czasem tylko wyjdziesz na króciutko poza to bierz All, wychodzi chyba zawsze taniej. Jeśli traktujesz hotel jak hotel to i tak nie skorzystasz z All (no może poza poranną kawą i tostem). Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: HB czy ALL? 04.03.18, 18:10 Weź pod uwagę dokąd jedziesz, czyli nie tylko kraj, a także okolica, bo nie zawsze znajdziesz na miejscu alternatywę do hotelowego jedzenia. W sztucznych turystycznych osiedlach są knajpy dla turystów, z wysokimi turystycznymi cenami i tym, co się dobrze sprzedaje, nie zawsze naprawdę tradycja, a często w niezbyt dobrych higienicznych warunkach i o jakości poniżej tego, co proponują już 4 gwiazdkowe hotele. Jedzenie w byle jakich knajpach można przypłacić też szybko problemami zołądkowo- jelitowymi i nie ma komu się poskarżyć za zepsuty urlop. Więc jak nie wiesz na pewno gdzie jeść, bo nikt ci niczego konkretnego nie polecił (o czym wiesz, że w tym roku nie jest zamknięte), to bierz all w hotelu. Wyjść i spróbować zawsze można, ale stres poszukiwania czegoś jadalnego w upale lata może być z dziećmi duży. Tym bardziej jeżeli chodzi o Bułgarię, to biedny kraj i wypasu poza hotelem nie ma się co spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: HB czy ALL? 04.03.18, 18:20 snakelilith napisała: > Tym bardziej jeżeli chodzi o Bułgarię, to biedny k > raj i wypasu poza hotelem nie ma się co spodziewać. Kraj owszem biedy, ale wypas kulinarny poza hotelem się znajdzie. Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: HB czy ALL? 04.03.18, 20:25 No ale co, w hotelu ban i nie sprzedadzą jej jedzenia jeśli nie wykupi wycieczki z AI? Przecież restauracja hotelowa zazwyczaj działa normalnie a la carte, AI można tez dokupić na miejscu. Nie panikujmy. Odpowiedz Link Zgłoś
kxpert Re: HB czy ALL? 04.03.18, 21:06 Bardzo dziękuję za Wasze opinie. Postanowiłam, że jeżeli wybiorę Bułgarię to z opcją HB (hotel, który ma tylko HB, a nie że my mamy HB a reszta All, to wtedy bez sensu), a Grecja z All. Teraz jeszcze pozostaje mi wybór hotelu , a wymagania mam duże Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: HB czy ALL? 04.03.18, 22:24 to Bułgarię możesz spokojnie sobie odpuścić, poziom jest znacznie niższy niż w Grecji Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: HB czy ALL? 04.03.18, 22:39 Jeśli chodzi o czystość i standard hotele bułgarskie to liga wyżej niż Grecja w porównywalnej ilości gwiazdek. Tak samo jedzenie w znacznie większym wyborze. "Na mieście" można dobrze zjeść w cenach polskich. Bułgaria podrożała, 10 lat temu obiad z przystawkami i napojami kosztował 100 zł na 4 osoby, a duże piwo na plaży 3 złote. Grecja to min 50-60 euro za porównywalny obiad. Bułgaria ma ładne plaże, ale coraz bardziej zabudowane hotelowymi kompleksami. Grecja zwycięża morzem, widokami i lokalnym "klimatem" poza kurortami. W Bułgarii praktycznie same kurorty dla masówki. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: HB czy ALL? 05.03.18, 11:41 chyba oszalałaś. Bułgaria to XX wiek. Ale zapewne porównujesz grecke 3 *, w których bywałaś to nic dziwnego. Jednak autorka pisze, że ma wymagania. Odpowiedz Link Zgłoś
ummamir Re: HB czy ALL? 05.03.18, 15:53 Grecki hotel 4 gwiazdki Bułgaria tak samo, nie mówię że jedzenie było źle lecz b. Zwyczajne, takie domowe, bez wyboru świeżych ryb i owoców morza codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
ummamir Re: HB czy ALL? 05.03.18, 15:57 Pisząc o Bułgarii miałam na myśli że jedzenie było przeciętne zarówno w hotelu jak i na mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: HB czy ALL? 05.03.18, 23:01 Bywałam tylko w 1*, na więcej mnie nie stać, nie znam wytwornego świata AI ematek. Odpowiedz Link Zgłoś
kotomama Re: HB czy ALL? 05.03.18, 10:48 Tego typu pytania są pozbawione sensu. Sama musisz sobie na nie odpowiedzieć i wybrać. W zeszłych 12 niesiącach byłam na 3 dłuższych wyjazdac i za każdym razem mieliśmy inne wyżywienie. W Grecji BB, na Jamajce AI, w Czechach HB(z tym że drugi posiłek można było zjeść do 21 więc traktowaliśmy tojako kolację). Wybór zawsze był odpowiedni i wynikał z przemyslenia tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
ummamir Re: HB czy ALL? 05.03.18, 11:08 W Gecji mielismy HB i załowalismy ze nie wzieliśmy samych sniadań, bo jedzenie w miasteczku poza hotelem było pyszne, dodatkowo większość plazy nalezała do restauracji polozonych nad brzegiem i żeby korzystac z plazy nalezłąo zamówić jedzenie w restauracji. Obiadokolacje w hotelu w porównaniua z restauracjami były średnie i mało i jedliśmy. W Bułgarii jedzenie w hotelu porownywalne do tego na miescie więc w sumie bez róznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
kotomama Re: HB czy ALL? 05.03.18, 11:54 Dokładnie dlatego ostatni pobyt w Grecji to było BB. Kilkanaście przepysznych kolacji. Koszt jednej to 25 do 50 ojro. Zależało co i czy była z winem czy tylko z wodą jak zwierzęta. A na lunch albo owoce na plaży albo Gyros za 2,5 ojro. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: HB czy ALL? 05.03.18, 15:36 Odkąd kilkanaście lat temu wzięłam AI już nigdy nie wróciłam do HB. I nie dlatego, żeby dzieci mogły co chwilę biegać po lody czy frytki tylko właśnie po to aby tego nie robiły. Gdy mają 3 regularne posiłki po prostu nie maja chęci na śmieci. W ubiegłym roku podczas 2 tyg. wczasów w Grecji córka podeszła po lody raz lub dwa. Ja też w środku dnia mam ochotę na pożywny lunch poprzedzony michą sałaty, zakończony owocami i z winem dla towarzystwa. Wcale nie jemy więcej, tylko racjonalniej. Odpowiedz Link Zgłoś
valtho Re: HB czy ALL? 05.03.18, 22:35 Jeżeli będziesz dużo w hotelu i dzieci są przyzwyczajone jeść cały czas, wybierz AI. Jeżeli zwiedzasz i spędzasz dużo czasu poza hotelem tylko śniadania albo max HB. Dla mnie AI nie ma sensu, bo oprócz śniadań, wolę jeść poza hotelem. Nie piję zbyt dużo alkoholu, a jak piję to preferuję dobre wino. Moje dzieci jedzą posiłki o stałych porach i nie chce tego zmieniać. Napoje gazowane mogą pić raz dziennie, a w woda na ogół nie jest droga. Dużo zależy też od hotelu, jak wylądujesz w wiosce wakacyjnej pośrodku niczego, wtedy restaruacja hotelowa może być jedyną opcją. Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: HB czy ALL? 05.03.18, 23:04 Dokładnie, jeśli dzieci muszą jeść i pić nonstop, a nie stać na zakup przekąski albo napoju, lepiej wybrać AI. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: HB czy ALL? 06.03.18, 07:47 A co sądzicie o tzw soft all ww Włoszech? Stoję przed decyzją kupienia tygodnia w 4 gwiazdkowym hotelu właśnie z tzw soft all. Napoje alkoholowe do posiłków, ale dystrybutory z niealkoholowymi otwarte cały czas. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: HB czy ALL? 06.03.18, 11:18 Soft to świetna alternatywa. Właściwie wolę ja od AI z żarciem typu kebab, frytki, późne śniadanie, lody na okrągło. Moje dzieci nie jedzą miedzy posiłkami, ale jedzą 3 normalne posiłki i soft jak najbardziej to zapewnia. Byłam z takim wyżywieniem 2 krotnie w Kalabrii. W naszym hotelu obiady, podobnie jak kolacje składały się z bogatego bufetu. Do posiłków1/4 l wina na osobę (w sam raz dla mnie, tym bardziej że męża mam niepijącego. Pomiędzy posiłkami tylko soft drinki. Na deser - pyszne sezonowe owoce. Smacznie, zdrowo, racjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś