Dodaj do ulubionych

Klimatyzacja?

06.03.18, 11:58
W pracy. Jak się czujecie gdy klima jest jedynym źródłem ciepła. U mnie w pracy panuje całkowita dowolność - znaczy kiedy pracownicy chcą wtedy sobie włączając. Przy obecnych temperaturach klima chodzi non stop. I ja mam problem.Chyba mam jakies uczulenie. Mam zaczerwienioną skórę, swędzącą skórę, jakieś dziwne wypryski itp. Wszystko mija w przeciągu kilkunastu minut od wyjścia z pracy. Pytałam innych pracowników - nic im nie jest. Filtry czyszczone w listopadzie. Klimy nie wyłączę bo nie będę od wszystkich innych wymagać by pracowali w zimnie. Jakies pomysły?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Klimatyzacja? 06.03.18, 12:01
      U mnie w fabryce to się nazywa ogrzewanie, a źródłem ciepła są kaloryfery.
      Pracujesz w budynku, w którym jest klimatyzacja a nie ma centralnego ogrzewania?!
      • niktmadry Re: Klimatyzacja? 06.03.18, 12:07
        Jedynym ogrzewaniem jest klima. Latem chłodzi, zimą grzeje. Budynek jest dzierżawiony od miasta. Nigdy nie było t
        • niktmadry Re: Klimatyzacja? 06.03.18, 12:08
          nie było tam kaloryferów.
      • przystanek_tramwajowy Re: Klimatyzacja? 06.03.18, 12:11
        To jakaś buda z dykty typu osiedlowy spożywczak. Autorka postu jest właścicielką tego prężnego koncernu. wink
        • triss_merigold6 Re: Klimatyzacja? 06.03.18, 12:13
          A, ok. Super. Hala z blachy falistej kryta papą.
        • mrs.solis Re: Klimatyzacja? 15.10.19, 16:38
          Lepiej sie poczulas? Co za dno.
    • al_sahra Re: Klimatyzacja? 06.03.18, 12:31
      Całe życie pracowałam w takich pomieszczeniach, w mieszkaniu też tak mam, można się przyzwyczaić. Powietrze jest rzeczywiście dość suche, ale nie jakoś tak, żeby to powodowało jakieś objawy. Najważniejsza jest regularna wymiana filtrów. Na plus - nie ma pokrytych kurzem kaloryferów.
      Jeśli rzeczywišcie masz objawy skórne od suchego powietrza (ja bym potwierdziła u dermatologa), to może wstaw nawilżacz do pokoju?

• issa-a Re: Klimatyzacja? 06.03.18, 15:16
        nie, nie mozna sie przyzwyczaic bo to jest reakcja alergiczna.
        To, że wymienia się filtry to nie znaczy, że odbywa się dokladne czyszczenie całego systemu.
        U mnie w pracy serwisanta to nie widziałam nigdy! filtry czyścili koledzy, ktorzy mieli juz dosyc zasyfiałej i niesprawnej klimtyzacji. Tak działa to w budżetówce.
        U męza (prywatna korporacja) może i regularnie klima jest czyszczona a filtry wymieniane ale;
        klimatyzacja.... może być przyczyną kłopotów ze zdrowiem - szczególnie dotyczy to osób uczulonych na zarodniki pleśni i innych grzybów. Instalacje klimatyzacyjne są bowiem idealnym środowiskiem dla ich rozwoju. Regularne czyszczenie i serwis klimatyzacji co prawda minimalizuje to ryzyko, ale drobnoustroje rozwijają się szybko i ich niewielkie ilości mogą pojawiać się także w okresie między kolejnymi serwisami.
        • al_sahra Re: Klimatyzacja? 06.03.18, 20:20
          Wiesz, ja pracowałam w korporacjach w kilku krajach i nigdy nie było to w budynku bez centralnej klimatyzacji, rregularne serwisowanej (co oczywiście obejmuje czyszczenie systemu). Dobre firmy o to dbają, ale mogę uwierzyć, że w polskiej budżetówce jest różnie. Jak napisałam, jeśli problemem jest suchość powietrza, to dość łatwo temu zapobiec, natomiast alergeny ze źle czyszczonej klimatyzacji... nie ma na to sposobu. I tak, ja bym szukała innej pracy gdybym była alergikiem i pracodawca zmuszałby mnie do przebywania w pomieszczeniu, gdzie warunki szkodzą mojemu zdrowiu.
    • issa-a Re: Klimatyzacja? 06.03.18, 15:08
      mój maż też pracuje w klimatyzacji i też ma problemy.
      Nic nie poradzisz bo co? zwolnic sie mozna...
      Mąż łyka przed praca jakies leki przeciwhistaminowe. Pomaga ale z latami coraz słabiej, niestety...
    • berdebul Re: Klimatyzacja? 06.03.18, 16:31
      A poza wymianą filtrów jest czyszczona np. ozonem? Jak nie, to wciąż jest tam syf, a w ciepłym, mokrym klimatyzatorze rosną pleśnie. Porządne czyszczenie klimy, plus nawilżanie powietrza (dla podniesienia swojego komfortu).
    • 89mumin Re: Klimatyzacja? 06.03.18, 20:25
      Psikam non stop, no z małymi przerwami na smarkanie. Życie, chyba od tego nie umrę wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka