Dodaj do ulubionych

Nuda w modzie.

19.03.18, 15:00
Przyszedł do mnie dzisiaj najnowszy katalog H&M. Myślałam, że będzie coś ciekawego, a tam jedna wielka nuda. Fasony minimalistyczne, te same co zawsze. Kolorów mało, mam wrażenie, że (oprócz czerni i bieli) przeważa khaki i "majtkowy" róż. Skład materiału pisany drobnym druczkiem, żeby ludzie się nie zorientowali, że poliester. Zupełnie nie rozumiem fenomenu tej sieciówki. Zimą w H&M kupiłam tylko futerko, ale to jakość premium, listwa guzikowa jest ze skóry. Teraz znacznie bardziej wolę ubrać się w osiedlowym sklepie, który ostatnio przeważnie sprowadza ciuchy z Włoch. Mam zły gust? A może Was też wkurza powtarzalność i brak swobody w formie, kolorze, fakturze? No chyba, że ematka ubiera się tylko u Prady i Armaniego, wtedy nuda w modzie rzeczywiście jej nie grozi wink
Obserwuj wątek
    • afro.ninja Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 15:13
      Te ciuchy z Włoch, to tylko z nazwy.
      • wisniowy_sad Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 15:23
        Wiem, ale ja tam je lubię. Na dodatek jak coś jest nie tak, to w sklepie uznają reklamacje. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że z polskich ciuchów kupuję sukienki w sklepie Modbis, a latem czasami kupię w Top Secret. Ale "wielka moda" z H&M-ów i Zar naprawdę do mnie jakoś nie przemawia.
        • afro.ninja Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 17:14
          Do mnie przemawia oferta medicine. Juz niemloda, ale jeszcze niestara.
          • wisniowy_sad Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 19:28
            Rzeczywiście, medicine jest fajne. Dawno tam w sumie nie zaglądałam.
    • miss_fahrenheit Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 15:33
      W H&M faktycznie nic nie ma. W pozostałych sieciówkach raczej zachowawczo, wreszcie - mnie to akurat cieszy, bo dobrze wyglądam w prostych fasonach. A skład - no niestety, w sieciówkach nie spodziewam się jakiejś niesamowitej jakości.
    • milva24 Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 15:51
      Ja od ładnych paru lat jestem bezstylowa zupełnie. Aktualnie naszło mnie na retro (lata czterdzieste o pięćdziesiąte) ale z różnych wzgledów głównie po lumpach szukam. A tam wybór ogromny wzorów, tkanin, kolorów.
      • stara-a-naiwna Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 21:48
        gdzie o dziwo nawet jak coś z H&M to lepszej jakości (i składu) niż to co u nas w sklepie
        niestety ciągle jesteśmy rynkiem zbytu gorszej jakości

>głównie po lumpach szukam
        • lodomeria Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 23:18
          Na całym świecie sieciówki zaliczają zjazd jakości wykonania i kroje takie, żeby nie trzeba było spędzać nad jedną sztuką odzieży więcej niż 10 minut. Akurat HM stara się jakieś fair trade, conscious i organiczne serie wprowadzać, ale lud woli tanie szmaty, których nawet często nie zakłada, tylko z metkami do śmieci wyrzuca.
          • milva24 Re: Nuda w modzie. 20.03.18, 18:49
            A to prawda. Niejedną rzecz z metkami kupiłam. Ostatnio ołówkową spódnicę principles petite. Cena z metki 45£ a dałam za nią 18 zł.
    • snakelilith Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 16:07
      H&M nie ma katalogów, a tylko broszurki reklamowe, w których prezentowane są jakieś wybrane trendy. I nie bardzo wiem, czego ty w fenomenie H&M nie rozumiesz, to przecież tania sieciówka, w której ubierają się nastolatki z niezbyt wysokim kieszonkowym (w zachodnim standardzie). Problem niskiej jakości jest znany od dawna, ale przy takich cenach trudno o coś innego. Marka próbuje nobilitować się kolekcjami nieco wyższej jakości, dostępnymi zwykle tylko online, albo okresowo nazwiskami znanych dyzajnerów w (bardzo) ekonomicznej wersji, ale to nie zmienia faktu, że jeżeli ktoś preferuje dobre materiały, to wiele tam nie kupi. I od kiedy H&M jest "wielką modą"? Ja tam kupuję jakieś t-shirty, dresy, czasem jakąś śmieszną bluzkę, jak uznam, że cena jest stosowna do jakości, czyli dopiero w przecenach oraz dżinsy rurki za 10 euro, bo akurat ten fason doskonale na mnie leży. H&M zarabiała kokosy jak byli pierwszą tanią sieciówką kopiującą trendy z wybiegów, teraz podobno mają problemy. Przyczyny są wielorakie. Po pierwsze, teraz jest pełno sklepów z szmatami, wiele np. takich jak Primark są jeszcze tańsze. A po drugie ludzie nie inspirują się dziś już w takim stopniu trednami z wybiegów, a definiują się albo przez markę (niekonieczne Armani ale np. Hilfiger, Lacoste, Ralph Lauren), albo dowolnie komponują sobie przypadkowe szmatki i tu obojętne czy coś jest nowe, czy wyciągnięte z szafy matki.
      • madami Re: Nuda w modzie. 20.03.18, 15:50
        Mam kilka ciuchów z serii premium i są bardzo dobrej jakości wink
        • anika772 Re: Nuda w modzie. 20.03.18, 17:46
          Ja też bardzo lubię Premium Quality z H&M. Mam też sporo domowych szmatek z L.O.G.G.
      • alpepe Re: Nuda w modzie. 20.03.18, 16:07
        Jak nie ma katalogów, jak do mnie non stop wysyłają? Inna sprawa, że ja na hm zamawiam bieliznę córkom i home, bo home mieli bardzo porządny.
        • snakelilith Re: Nuda w modzie. 20.03.18, 20:48
          Katalog, to jest zbiór wszystkich produktów dostępnych w sklepie w danym sezonie. H&M nie ma katalogów, a broszury reklamowe z nowościami.
          • alpepe Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 18:21
            No, broszura, a jestem z branży poligraficznej, to to nie jest. Jak najbardziej za to katalog ze wzorem do zamawiania. Inna sprawa, że teraz nie ma mody sezonowej w dawnym sensie, tylko podobnie jak np. w ernstings family, co chwila są wypuszczane krótkie serie.
    • skat_0 Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 16:09
      Ja w hamie to juz tylko syna ubieram, sama lubie tez szwedzka gine tricot, zare od paru lat bojkotuje. Obecna moda to kurde powrot do lat 90tych, tylko kurde wtedy mialam nascie lat i obdarte jeansy jakoś bardziej mi pasowały 😀
    • solejrolia Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 16:39
      Nie widzę fenomenu tej sieciówki. Ani ja, ani nikt z moich znajomych nie ubiera się tam, gdyż to są szmatki. I nawet przed praniem tak wyglądają.
      Poza tym organizacją sprzedaży jest taka że nie zachęca do zakupow m.in Wieszaki poupychane na maksa tak, że nawet nie ma jak wyjac ciucha, żeby go obejrzeć.
      Ale nie ubieram się ani u Prady, ani u Armaniego. Wystarczy mi np Carry, czy Orsay, Promod, Big star. A zresztą i tak noszę glownie marki sportowe, Regatta, albo umbro, czy 4f.
      No i lubię nudę, nie mam potrzeby rzucać się na nowe kolekcje. Zdecydowanie bardziej cenię wygodę, lub klasykę, od tego czy to modne i wyprzedza trendy.
      • maggi9 Re: Nuda w modzie. 20.03.18, 21:31
        Ta, bo Carry czy Orsay ma taaaką świetną jakość. Ja tam akurat nic nie widuję a Orsay ma estetykę jak dla sekretarki.
        Kupuję ciuchy i w HM i w Medicine i innych sieciówkach. Wszystko jest podobnej jakości - można wygrzebać coś ciekawego ale 90% ciuchów jest kiepskiej jakości. Cały sekret. Wystarczy poszukać a nie kupować pierwsze z brzegu.
      • biala_ladecka Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 18:38
        Carry to słaby przykład. To jest jakość ciuchów z auchan.
    • wisniowy_sad Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 16:57
      To fajnie, że wy same, czy nikt w waszym otoczeniu nie ubiera się w H&M. Aczkolwiek zeszłego lata byłam na jednym z większych festiwali i przeżyłam szok - 90% kobiet była ubrana w ich kolekcje (akurat te ciuchy, przez powtarzalność [i katalogi] rozpoznaję z daleka). Ale w sumie co ma do wyboru taka typowa pracująca dziewczyna, z reguły mająca niskie zarobki? Na nową dostawę w secondhandzie nie pójdzie, bo w tym czasie siedzi w pracy. A "Ham" to często jedyne, na co ją stać... I kółko się zamyka.
      • solejrolia Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 17:11
        Ale to wcale nie jest najtańsza sieciowka.

Jeżeli te babki się tam ubierają to najwyraźniej taki mają gust, i im jakość odpowiada.

Co taka ma do wyboru? Ma do wyboru inne sieciowki z podobnymi cenami ale jednak ciut lepszą jakością.
      • jem.gluten Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 23:29
        Ma do wyboru kupować o połowę mniej za to lepszej jakości. Tam wcale nie jest tak tanio.
      • 89mumin Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 23:29
        W czasach kiedy jeździłam na większe festiwale, to też byłam od stóp do głów sieciówkowa, jak i większość ludzi wkoło mnie. A za bilet płaciłam pierwszą w życiu kredytówką. To były czasy smile Nie wiem co to za festiwal, ale weź pod uwagę, że takie wydarzenia często przyciągają nastolatków i młodszych dwudziestoparolatków, którzy chyba wciąż ubierają się głównie w sieciówkach. No chyba, że to był Jarocin wink
    • bigzaganiacz Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 17:00
      Ham jest spoko kupilem ostatnio 4 t shirty za 15 euro ,jest opcja ze sa nie modne , no ale trudno jakos to zniose
    • bei Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 20:52
      Ja na zimowej wyprzedaży kupiłam marynarkę- z aksamitu, dłuższą, właściwie to surdut i może służyć za sukienkę lub płaszczyk, koszulę z dobrej bawełny, spodnie z lnu, koszulę z jedwabiu, i kombinezon w kwietny wzór- na lato. Kombinezon to za bezcen, a reszta garderoby- żadna sztuka nie przekroczyła 50 pln.
      Koszula i spodnie prane kilkukrotnie- wciąż ładne.
    • princesswhitewolf Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 22:04
      nie przypominam sobie by w H&M kiedykolwiek bylo cos sensownego w czym dojrzala kobieta moze chodzic. No dobra, T-shirty tam czasem kupie
    • alchemy_alice Re: Nuda w modzie. 19.03.18, 22:11
      A ja tam lubię hm bo są ubrania dla kobiet 180 cm. Mają aktualnie świetne sukienki, ostatnio kupiłam na wyprzedaży dwa swetry i kurtkę. Cudów nie oczekuję i chętnie kupię w innej sieciówce. Jak zaczną się tam pojawiać seksowne ubrania dla wysokich.
    • taki-sobie-nick Lubię nudę i lubię khaki 19.03.18, 22:28
      Więcej damskich puchówek khaki!
      • wisniowy_sad Re: Lubię nudę i lubię khaki 20.03.18, 14:51
        Niektórzy "idą na całość" i jeszcze wiosną noszą kurtki khaki, tylko że bez puchu wink
        • alchemy_alice Re: Lubię nudę i lubię khaki 20.03.18, 16:59
          Ja pól życia noszę khaki ;P
    • miriam_73 Re: Nuda w modzie. 20.03.18, 15:41
      To jest dokładnie problem, który obserwujemy w naszej firmie (produkujemy tkaniny - druk reaktywny i odzież dziecięcą pod marką własną) już od dłuższego czasu. Mocno powtarzalne motywy, nieciekawa kolorystyka, a przede wszystkim jakość tkanin pozostawia baaardzo wiele do życzenia. Niewiele jest dobrych jakościowo tkanin np. z czystej bawełny.

Problem jest jednak taki, że zalewa nas masa chłamu sieciowego (wcale nie taniego) plus rozmaite wyroby tkaninopodobne w tych różnych kikach, lidlach itd. Barachło jakich mało, byle jakie, do założenia na parę razy, ale tanie. Niestety w Polsce trudno sprzedać koszulę, bluzę, bawełniane spodnie czy sukienki, zwłaszcza dzianinowe po cenach realnie odzwierciedlających jakość: samej czystej takiny, projektu, druku na tkaninie, wykonania i wykończenia. Rynek jest ograniczony, poza tym jakoś tak mam wrażenie, że ludzie się ubierają trochę jak wg sztancy...
      • wisniowy_sad Re: Nuda w modzie. 20.03.18, 18:16
        Miriam_73 - ja zauważyłam, że często (i dzięki Bogu) te tkaniny bawełniane, czy nawet z domieszką wełny są tańsze, niż poliester. Dlaczego? Bo mało kto to kupuje. Więcej kobiet połasi się na błyszczącą, "oczobitną" kieckę, choćby nawet była z najpodlejszego z poliestrów, rwącego się od patrzenia, niż na klasyczny żakiet, czy bawełnianą bluzkę typu long-sleeve ("bo przecież to się gniecie"). Takie rzeczy widzę praktycznie tylko na działach z ciuchami dla starszych (i grubszych) pań, w pozostałych działach poliestry wiszą sobie radośnie. Oglądałam w niedzielę z córką program "my3", wystąpiła w nim blogerka Macademian Girl. Miała na sobie top z ogromnymi cekinami i białe spodnie. Była ubrana efektownie, ale czy dobrze? Chciałam kiedyś kupić taki topik, ale przeczytałam na zalando, że te cekiny zaczynają odpadać po jednym założeniu, a nawet jeszcze przed. Ładne na blogerce, która dostała ciuch za darmo i raz założyła do telewizji. Albo drugi przykład -mierzyłam ostatnio bardzo dziwną sukienkę, nie dość że z nadrukiem w pchełki, to jeszcze miała tyle rozcięć przy szyi z obu stron, że pół godziny kombinowałam, gdzie jest otwór na głowę. Poddałam się oczywiście, bo kupno ciucha, który będę zakładać godzinę idąc do pracy kompletnie mija się z celem. I kto to kupi? Podejrzewam, że za złotówkę nikt nie zechce. Jeziorowa - to fakt, moda wraca, ale czy aż tak często? Ja od dobrych 10 lat czekam na powrót mody hippisowskiej, te wszystkie dzwony, alladynki, wiązania, motywy etno. I co? I nic, im bardziej nie ma tego w sklepach, tym bardziej nie widać na ulicach. Jest tego dużo w niektórych lumpeksach (wszystko z czystej bawełny) i tam się zaopatruję, ale nikt poza mną tego nie kupuje, bo "to niemodne" (mimo, że świetnej jakości). Skądinąd godnym odnotowania jest niby oczywisty fakt, że w Afryce czy w Indiach nie nosi się poliestrów, więc dlaczego my się nimi katujemy nawet w 30-stopniowy upał? Co za moda robi z człowiekiem wink
        • domowapani Re: Nuda w modzie. 20.03.18, 19:41
          Ale etno i hippisowskie klimaty w zasadzie stale są "modne". Nie wiem co może być bardziej hippisowskiego od kwiecistych, rozkloszowanych kiecek maxi z falbankami, a dzwony, zwłaszcza szwedy 7/8 w tym roku są wszędzie.
          Tyle, że tak jak piszesz, nie nosi tego cała ulica, bo ulica czeka, rąk jak ty, aż jakiś trend będzie widoczny. Tyle, że jak już coś widzisz wszedzie i na każdym, to wg mnie nie jest modne, tylko zaczyna być obciachem.

• miss_fahrenheit Re: Nuda w modzie. 20.03.18, 20:03
          wisniowy_sad napisała:

> Ja od dobrych 10 lat czekam na powrót mody
          > hippisowskiej, te wszystkie dzwony, alladynki, wiązania, motywy etno.

i dlatego nie odpowiada ci obecna moda. Gdyby z kolei wróciło etno i nawiązania do mody hippisów, to wówczas ja bym narzekała wink Niestety, zawsze komuś będzie dana moda bardziej pasować, a komuś innemu mniej.
          • ichi51e Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 14:28
            no to desigual
            • misoune Re: Nuda w modzie. 22.03.18, 19:57
              Desigual jak dla mnie jest dla twardych zawodniczek wink
              Oczopląs i zawroty głowy gwarantowane smile
              Ale dla wielbicielek cud miod.
        • konsta-is-me Re: Nuda w modzie. 20.03.18, 20:25
          Alez w Indiach i Afryce nosi sie poliestry na potege 😁
        • miriam_73 Re: Nuda w modzie. 20.03.18, 23:40
          Wlasnie wrecz przeciwnie. Dobra, wysokogatunkowa bawelna bez domieszek jest droga i przegrywa z syfem z domieszkami, pedzonym chemia i poliestrem. Jak do takiej dobrej bawelny dolozysz dobry projekt, wysokiej jakosci druk reaktywny (to sa printy, ktore trwaja latami,mam np bluze z jedej z pierwszych naszych kolekcji - kolory jak swiezo z maszyny....), bdb szycie i wykonczenie -to nigdy nie wygra cenowo z zalewajacym nas chlamem.
          • domowapani Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 13:49
            A na ostatniej imprezie wystąpiłam w tym :
            www.chaos-fashion.com/images/strona-glowna/11-2017/sukienki.jpg
            Oczywiście z mini halka pod spodem wink
            Jak to nie jest boho, to nie wiem co nim jest...
            • mozambique Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 14:09
              to czarne to balenciaga promowal 2 lata temu
              no tak , chyba nie wiesz co boho jest smile
              to jest boho zszywka.pl/p/letnie-sukienki-w-stylu-boho-19660317.html
              • domowapani Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 14:19
                Boho to nie tylko wzory, ale też fason...
                • mozambique Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 14:25
                  oraz tkanina - długa spódnica z tetry czy wiskozy w kwiatki bedzie boho
                  ta sama spódnica z tafty, szyfonu albo recznie haftowana kryształami S. - boho nie będzie .
                  • domowapani Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 14:37
                    Bawełna? Boho? A jedwab już nie? 😂 kwiatki tak, kropki nie?
                    www.google.pl/search?q=Black+boho+style&client=ms-android-huawei&prmd=isvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiRqoi9xP3ZAhUDfywKHdGdBPAQ_AUIESgB&biw=360&bih=524
                    Proszę. Nie ma za co...
              • domowapani Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 14:29
                PS a twierdzenie, że dom mody Balenciaga albo inny promowało coś tam kiedyś jest równie śmieszne w kontekście "stylu", co pretensje że w h&m jest nudno. Ze wszystkich tryndow wybieram to co chce i nie kieruje się tym, że ktoś coś promuje, tylko czy mi coś pasuje na danym etapie.
                I tu dochodzimy znowu do asortymentu dostępnych dla przeciętnej zjadaczki chleba sieciowek - otóż w tym całym asortymencie zawsze znajdzie się coś sztywnego, biurowego, coś boho, coś w panterke, coś do reebokow na codzień wink i coś romantycznego, więc wszelkie wywody nt "jej jej gdzie kupujecie, bo nigdzie nic fajnego" są dla mnie absurdalne .
                A moja kiecka, chyba przyznasz, że taka inna (mimo, że promowana 2 lata temu big_grin i nietypową...)
            • miss_fahrenheit Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 16:03
              domowapani napisał(a):

> Jak to nie jest boho, to nie wiem co nim jest...

To nie jest boho, to jest firanka w kolorze czarnym. Boho kojarzy mi się raczej z hipisami.
              • herca Re: Nuda w modzie. 22.03.18, 16:50
                Zgadzam się, nie jest to zadne boho
                • domowapani Re: Nuda w modzie. 22.03.18, 18:51
                  A w jakim stylu jest ta sukienka?
                  • herca Re: Nuda w modzie. 22.03.18, 19:02
                    hm, dobre pytanie. bardzo fajna jest, to napewno big_grin big_grin chociaz raczej nie dla kazdego

ciekawi mnie jak dluga byla halka pod spodem, bardzo krotko czy moze pod kolano? zgaduje ze obcisla? musialo robic wrazenie wink big_grin
                    • domowapani Re: Nuda w modzie. 22.03.18, 19:28
                      Wrażenie zrobi dopiero na gole giry i cielista halke wink zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia w grudniu. Na kryjących rajstopach i halce do uda wyglądała skromnie ale inaczej niż typowa kiecka imprezowa. Ona naprawdę wyraża moją osobowość.
                      Kocham takie rzeczy. Chociaż z drugiej strony wczoraj w pepco kupiłam fajny t-shirt z wycieciami i kwiatowym haftem.
        • mozambique Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 09:40
          alez styl boho ( taki bardziej elegancki hipis) jest modny i widoczny od chyab 5 lat . Inna rzecz to sa rzeczy głownie wiosenno-letnie i najlpieje w tym wyglądaja wysokie, chude, piekne dziewczyny . Z koniecnzosci "nie widac" tego na ulicach przez ponad pół roku
          • domowapani Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 13:45
            Ja noszę cały rok, bo uwielbiam. A w grudniu kupiłam cud miód aksamitna boho spódnice z falban w lumpeksie, za 8 zł. W połączeniu ze skórzana torebka na złotym łańcuszku, bikerami i ramoneska ze skóry bizona😂 robi wrażenie oryginalnej D&G, które w tym stylu przoduje.
            Dziś naogladalam się ich torebek w zwierzęce i kwiatowe wzory i moja hippisowska natura zawyła z zachwytu i pragnienia posiadania smile))
            • alpepe Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 18:26
              Widziałam Twoją twarz na yt, naprawdę patrzysz w lustro i uważasz, że dobrze wyglądasz w tym stylu, w tej czarnej firance itp.? Figurę pomijam, nie znam, zakładam, że jest bez zarzutu.
              • domowapani Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 19:21
                Tak. Wyglądam dobrze. Kwestię twarzy na yt sobie już zdaje obgadalysmy wink
              • domowapani Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 19:24
                A Ty w czym byś mnie widziała?
    • madami Re: Nuda w modzie. 20.03.18, 15:47
      Nie tylko H&M sprzedaje ciuchy wink mozna poszukać gdzie indziej.

Nuda w modzie? Nieprawda! Wszystko zalezy od pomysłu, inwencji, zestawienia i nie opieraniu się na ofercie jednej sieciówki wink
      • kruella83 Re: Nuda w modzie. 20.03.18, 16:41
        H&M strasznie się popsuł. Podobną jakość ma Pepco KIK i chińskie centrum . Nie chodzę od dawna
    • jeziorowa Re: Nuda w modzie. 20.03.18, 17:14
      Moda z założenia jest nudna. Może być ciekawa dla bardzo młodziutkich dziewczyn, które odkrywają dorosły świat (także mody). Po kilku, a najdalej po kilkunastu sezonach w zasadzie każdy odkrywa, że to wszystko już było, bo jest ograniczona możliwość kombinacji (np. Buty: kilkanaście możliwych obcasów, kilka czubków, kilka faktur, ileśtam kolorów co sezon inaczej zestawianych ale po iluś latach w zasadzie wracamy do punktu wyjścia). Zwariowana/szokująca czy chociażby odkrywcza może być moda z wielkich pokazów, ale to co się nadaje do noszenia to tak naprawdę co ileś sezonów to samo z małymi modyfikacjami.
    • capa_negra Re: Nuda w modzie. 20.03.18, 23:45
      Mam dokładnie te same odczucia spędziwszy dziś parę godzin na zakupach. Nuda, nuda, nuda, z butami tak samo. Coś tam kupiłam, ale bez wow
    • maggi9 Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 16:25
      H&M jest popularny bo jest tani i ma dużo sklepów. Ot i cały sekret.
      Nie jestem jakąś ogromną fanką, zresztą nie jestem jakąś szczególną fanką żadnej z sieciówek bo i żadna nie ma takiego stylu, żebym chciała kupić dosłownie wszystko.
      Ja lubię właśnie proste ciuchy, żadnych dekonstrukcji, falbanek, pierdół. Dodatkowo lubię raczej ciemne, przygaszone kolory i nie przepadam za wzorami.
      No i tak w H&M'ie wisi pełno chłamu, co zresztą widać na wyprzedażach, jak się widzi te stosy przecenionych szmat, które są zmechacone na wieszakach już. Ale da się coś wybrać, mają czasem coś fajnego i te rzeczy, które mam są dobrej jakości bo noszę je po kilka sezonów i nie narzekam. Dzisiaj kupiłam taką kurtkę za 100zł: www2.hm.com/pl_pl/productpage.0596957001.html
      Tak w nawiązaniu do tego, że nie lubię wzorów big_grin ale jakoś mnie urzekła, jest z grubej bawełny i wygląda po prostu fajnie. Tak wiosennie.

Serio trochę nie rozumiem tego narzekania na jakość bo ja kupuję w tych straszliwych, badziewnych sieciówkach i jakoś ciuchy mi się nie kurczą, nie rozdzierają, nie mechacą. Tylko nie ukrywajmy - czasem trzeba po prostu sie naszukać, wsród morza pioliestrów i dziwnych szmatek. Nie narzekam na nudę w modzie, znajduję interesujące ciuchy w sieciówkach, jestem zadowolona z tego jak wyglądam.

• snakelilith Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 17:59
        maggi9 napisała:

Dzisiaj kupiłam taką kurtkę za 100zł: www2.hm.com/pl_pl/productpage.0596957001.html

Jak za 100 zł, to ja bym sama ją kupiła. Właśnie po to jest H&M, by kupić coś przecenionego, co odbiega nieco od naszego wyrobionego stylu, gdzie inwestuje się w ciuchy, które powinny tzymać dłużej niż jeden sezon. A ta kurta jest fajna. Moje kolory. wink
      • alpepe Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 18:28
        no cóż, nawet, gdyby mi dopłacili stówę, bym nie kupiła, choć jakość i wykończenie wydają się bez zarzutu. Tylko dla bardzo młodych kobiet, imho.
        • alicia033 Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 18:48
          alpepe napisała:

> Tylko dla bardzo młodych kobiet, imho.

???
          strach się baćwink, co wg ciebie, alpepe, mają wg. ciebie nosić kobiety w twoim wieku, czyli 40+, skoro taka kurtka im nie przystoi.
        • maggi9 Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 19:03
          Spoko, będę dzidzią-piernik w wieku 30 plus big_grin
          • snakelilith Re: Nuda w modzie. 22.03.18, 00:51
            Nie przejmuj się. Ja noszę takie rzeczy w wieku lat 51-ciu. Mam coś podobnego z Desigual. Taką kurtkę jak wyżej założyłabym do czarnych dżinsowych rurek i białej koszulowej bluzki (czyli tego, co noszę bardzo często), albo czarnego t-shirta z łódkowym wycięciem. Albo mojej grafitowej dopasowanej sukienki z dzianiny, z kopertowym dekoltem. Ale jak ktoś takie kurtki widzi w towarzystwie romantycznych spódniczek i wstążeczki we włosach, to może faktycznie myśleć, że takie kurtki są tylko dla młodych kobiet.
            • domowapani Re: Nuda w modzie. 22.03.18, 06:42
              Podoba mi się! W sensie tych pomysłów na kurtkę. Kurtka też. Lubię khaki i pasuje do odcienia mojej skóry, a do kwiatków mam słabość smile
        • ichi51e Re: Nuda w modzie. 22.03.18, 06:47
          No to zapraszam tu - www.gudrunsjoden.com/eu kto powiedzial ze sa kolory zakazane big_grin
          • domowapani Re: Nuda w modzie. 22.03.18, 06:55
            Ostatnio na fb Dorota Wróblewska pokazała foty starszych ludzi odlotowo, ale z klasą poubieranych. I odrazu mi się siwych włosów zachciało i żyć jakoś przyjemniej z myślą o tym, że za rok nie muszę ściąć włosów i wbić się w "dojrzałe" ciuchy smile
            Głównym wyróżnikiem tych ludzi ze zdjęć były długie włosy (często upiete) i szczupłe sylwetki oraz siateczka zmarszczek i UŚMIECH.
            I kompletnie nie robiło to wrażenia proznych damulek, tylko właśnie wyluzowanych, barwnych osobowości.
            Coś cudownego.
    • pitupitt Re: Nuda w modzie. 21.03.18, 16:37
      Nieee, e-matka (przynajmnie ta prawdziwa) ubiera się w ciuchlandach. 😉Tam przynajmniej nigdy nie jest nudno
    • mozambique Re: Nuda w modzie. 22.03.18, 10:07
      a propos sieciówek to ja wlasnie w newyorkerze znalazłam fenomenalny żakiet do biura - z wierzchu jakas lekko rozciągliwa tkanina , ale nie dzianina,na podszewce ( więc nie gniecie sie i nie uklada dziwnie w czasie siedzenia) , poły frakowe, jeden guzik w talii , b. dobrze skrojony na pełniejszą figurę. KOlor b. jasno szary.
      BYla jakas wyprzedaż i kosztował całe 65zl. To mój najukochanszy żakiet do wszystkiego , i spokojnie na jakis wyjazd mozna brac bo w sumie nie wymaga prasowania. Teraz szukam podobnego ale w innym kolorze .
    • kiddy Re: Nuda w modzie. 22.03.18, 16:34
      Kurczę, coś w tym jest. Dzisiaj, przeglądając zdjęcia z wakacji sprzed 10 lat, z sentymentem wspominałam moje bluzki w kolorach niebieskim, żółtym, zielonym. Teraz w sklepach tylko granat, ecru, majtkowy róż, khaki. Ja w tych kolorach wyglądam kiepsko i nie mam w czym wybierać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka