Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenia

25.04.18, 19:20
Marusia nie umie w dorosłość, pomóżcie ematki!

Mówiąc najkrócej - szukam roboty. Dostałam propozycję - ale na umowę o dzieło. Umowa o dzieło oznacza, że jeśli się przewrócę i połamię, to szpital policzy mi za leczenie tak, że się nie wypłacę do końca życia.
Co robić? Chcę pracować, ale chcę też mieć poczucie, że jeśli coś się stanie, to mnie wykurują bez wystawiania rachunku. Można sobie samemu wykupić jakieś ubezpieczenie w ZUSie? Albo prywatne, nie wiem? Podobno te prywatne to tylko dodatki do tego NFZ, bez podstawy nie działają....
Obserwuj wątek
    • wkurzo-namama Re: Ubezpieczenia 25.04.18, 19:28
      wrzuć na luz. te ceny wcale nie są jakieś hiper super wysokie. przykład miałam w zeszlym roku. kolega bez ubezpieczenia musiał robić operację kręgosłupa. kosztowało to jakieś 5 tysi? można płacić w ratach.
      • riki_i Re: Ubezpieczenia 25.04.18, 19:43
        To jeszcze napisz ile by zabulił za leczenie onkologiczne.

Ps. Samo badanie diagnostyczne PET kosztuje ok. 5 tys.
        • mamma_2012 Re: Ubezpieczenia 25.04.18, 19:58
          I większość ubezpieczonych chorych musi z tej kwoty wyskoczyć jeśli chcą mieć badanie wykonane jeszcze za życia.
    • berdebul Re: Ubezpieczenia 25.04.18, 19:32
      Mozna samemu opłacać składkę ZUS, mozna opłacać prywatne leczenie.
      • schiraz Re: Ubezpieczenia 25.04.18, 19:34
        Dodam, że prywatne ubezpieczenie działa tak samo jak NFZ (w zakresie na jaki jest opłacone) albo i lepiej (szybszy dostęp do specjalistów).
        • riki_i Re: Ubezpieczenia 25.04.18, 19:41
          schiraz napisała:

> Dodam, że prywatne ubezpieczenie działa tak samo jak NFZ (w zakresie na jaki je
          > st opłacone) albo i lepiej (szybszy dostęp do specjalistów).

Że co? Prywatne ubezpieczenie obejmuje procedury szpitalne? Leczenie raka, zawału, operacje? Nie wprowadzaj w błąd, bo znam tylko jedną ułomną próbę wprowadzenia takiego ubezpieczenia przez Signal Idunę, z której towarzystwo to -po podliczeniu strat- b. szybko się wycofało.

Prywatnie to sobie można wykupić leczenie ambulatoryjne w postaci większego bądź mniejszego abonamentu w Lux Medzie, Medicowerze, Enel Medzie itp. Z leczeniem szpitalnym nie ma to nic wspólnego.
          • schiraz Re: Ubezpieczenia 25.04.18, 21:00
            No tak, masz rację, przyznam, że palnęłam głupotę, miałam na myśli zwykłe chorowanie a nie objęłam wyobraźnią procedur szpitalnych i poważnych chorób. Ludzie są omylni - myliłam się.
    • mapt Re: Ubezpieczenia 25.04.18, 19:37
      Szukaj normalnej roboty w normalnej firmie a nie rób za leszcza na "dziełach".
      Chyba, że to praca to faktycznie dzieło, np "wykonanie odlewu pomnika smoleńskiego".
    • biceps_of_steel Re: Ubezpieczenia 25.04.18, 20:10
      Dla mnie taki pracodawca to oszust. Próbuje ominąć ZUS. Ja rozumiem taką pracę tylko w przypadku studentów, którzy są ubezpieczeni.
      • marina2 Re: Ubezpieczenia 25.04.18, 21:02
        nfz -dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne.obecnie stawka co miesiąc zdrowonta ok.426
        • biceps_of_steel Re: Ubezpieczenia 25.04.18, 21:13
          A jak ktoś ma z dzieła np. 1600 na rękę, to myślisz że może tak łatwo to sobie zapłacić?
          • mozambique Re: Ubezpieczenia 26.04.18, 11:35
            to nie jest pytanie tego wątku, pytanie bylo czy mozna sobei opłacić ? no więc można
    • baltycki Re: Ubezpieczenia 25.04.18, 20:51
      www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/zalatw-sprawe-krok-po-kroku/jak-ubezpieczyc-sie-dobrowolnie/

"Składka na dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne w miesiącach kwiecień, maj, czerwiec 2018 r. wynosi 423,01 zł za każdy miesiąc."
      • marusia_ogoniok_102 Re: Ubezpieczenia 25.04.18, 20:55
        No drogo uncertain
    • basiastel Re: Ubezpieczenia 26.04.18, 10:58
      Działają, działają, wykupujesz w NFZ, ok. 300 zł. miesięcznie
      • basiastel Re: Ubezpieczenia 26.04.18, 10:59
        Ok, teraz chyba więcej
    • lady-z-gaga Re: Ubezpieczenia 26.04.18, 11:09
      A ta praca to na dłużej? bo być nie kwalifikuje się w ogole do umowy o dzieło.

poradnikprzedsiebiorcy.pl/-ubezpieczenia-w-razie-zakwalifikowania-umowy-o-dzielo-jako-umowy-zlecenia
      www.podatki.biz/sn_autoryzacja/logowanie.php5/artykuly/umowy-zlecenia-i-o-dzielo-w-ubezpieczeniach-spolecznych-zus-wyjasnia_10_37713.htm?idDzialu=10&idArtykulu=37713
      • lady-z-gaga Re: Ubezpieczenia 26.04.18, 11:40
        *być może

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka