taki-sobie-nick 02.05.18, 23:13 I w dodatku TEORETYCZNE. Nie czepiać się, bo uprzedzałam. Czy istnieją jakieś ograniczenia co do rozmiaru wywieszanej flagi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ga-ti Re: Kolejne głupie pytanie 02.05.18, 23:22 Nie wiem, ja swoją kupiłam od harcerzy, więc ufam, że jest ok. Myślę, że flaga nie powinna zasłaniać okna sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Kolejne głupie pytanie 02.05.18, 23:23 Nie wiem. Ale cały 10.09.2001 spędziłam w Dinerze w maleńkiej amerykańskiej mieścinie na dyskusjach całej miejscowej populacji, czy flaga wywieszana płasko pionowo na elewacji budynku ma mieć gwiazdki po prawej, czy po lewej. Myślałam wtedy, że chciałabym, aby w Polsce też nastał taki kult symboli narodowych, bo wtedy wydawało mi się to budujące. Cóź, prawie 20 lat minęło, mamy w kraju kult flagi, ale coś poszło nie tak... Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Kolejne głupie pytanie 02.05.18, 23:26 Sorry, cały 12. Dzień po, a nie przed, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Kolejne głupie pytanie 02.05.18, 23:26 Cóź, prawie 20 lat minęło, mamy w kraju kult f > lagi, ale coś poszło nie tak... Po prostu twoje wyobrażenie było bardziej precyzyjne, niż ci się zdawało, i obejmowało również inne aspekty życia. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Kolejne głupie pytanie 03.05.18, 18:20 po lewej. www.montney.com/flag/flagmanual.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Kolejne głupie pytanie 03.05.18, 21:13 minor.revisions napisała: > po lewej. > www.montney.com/flag/flagmanual.pdf > Po jakiej lewej? To jest prześliczny plik o fladze USA, liczący kilkadziesiąt stron. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Kolejne głupie pytanie 04.05.18, 01:19 No owszem, o amerykańskiej, bo odnoszę się do postu Mary lu. i jak przejrzysz ten liczący kilkadziesiąt stron manual to zobaczysz, że niebieski placek jest po lewej, niezależnie od tego czy flaga jest poziomo czy pionowo. tam dalej są obrazki. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Kolejne głupie pytanie 04.05.18, 01:27 minor.revisions napisała: > No owszem, o amerykańskiej, bo odnoszę się do postu Mary lu. A to pardon. Ja przeglądam systemem "od najnowszych", bo wtedy wątek daje się zwinąć, a w wersji drzewka się nie daje, bo gazeta uznała za stosowne to uniemożliwić. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Kolejne głupie pytanie 03.05.18, 07:35 Jak powinna wygladać flaga, jakie mieć proporcje zapisane jest w ustawie o godle, barwach i hymnie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Kolejne głupie pytanie 03.05.18, 21:12 Jak powinna wygladać flaga, jakie mieć proporcje zapisane jest w ustawie o godle, barwach i hymnie. Która to ustawa nie zawiera odpowiedzi na moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Kolejne głupie pytanie 03.05.18, 21:18 Jak najbardziej zawiera. Tylko trzeba rozumieć co się czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick To skoro rozumiesz wszelkie akty prawne 03.05.18, 22:35 a ja jestem głupia jak but, to będziesz mi uprzejma wyłożyć, gdzie zawiera www.lexlege.pl/ustawa-o-godle-barwach-i-hymnie-rzeczypospolitej-polskiej-oraz-o-pieczeciach-panstwowych/ I chętnie bym się dowiedziała, ile odbiorca PGNiG płaci za 1 kWh gazu ziemnego, w dowolnej taryfie pgnig.pl/dla-domu/taryfa OK? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: To jak z tym rozumieniem 04.05.18, 21:23 Ja rozumiem, Ty jak widać, nie. Podpowiem. Ustawa reguluje kolory i proporcje, a to znaczy, że.... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick To znaczy, że przy proporcjach 04.05.18, 21:56 5:8 flaga może mieć na przykład: 50 cm na 80 cm 20 cm na 32 cm 50 metrów na 80 metrów 20 metrów na 32 metry... ... i cały czas zachowuje prawidłowe PROPORCJE. Proporcje to w tym wypadku stosunek długości odcinka A do odcinka B, a nie długość maksymalna któregoś z tych odcinków. A jak tam taryfa? Też pewnie ją masz w małym palcu? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: To znaczy, że przy proporcjach 04.05.18, 22:13 Faktycznie, nie pojmujesz. Skoro ustawodawca nie odnosi się do wymiarów, to znaczy, że nie ma ograniczeń. Może tak mniej złośliwości, a więcej myślenia? Taryfy, to żadna czarna magia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kolejne głupie pytanie 03.05.18, 08:16 Wydaje mi sie ze jedynie proporcaja i kolor ma znaczenie. No i zeby byla wlasciwie powieszona. Wydaje mi sie ze jestes ograniczona jedynie tym na czym ja powiesisz - masztem nie wiem budynkiem - powinna wygladac estetycznie i nie szurac po ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Kolejne głupie pytanie 03.05.18, 17:00 Zajrzyj na Rondo "Radosława". To tak a propos wielkości. Chętnie widziałabym ograniczenia co do stopnia usyfienia, choć mam wrażenie, że ostatnimi laty jest jakby lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Kolejne głupie pytanie 03.05.18, 22:08 Takie ograniczenia jak najbardziej są - flaga nie może być brudna, zaplamiona, porwana. Tyle, że się tego nie egzekwuje. Odpowiedz Link Zgłoś