Dodaj do ulubionych

komunia dziecka

24.05.18, 20:01
Pytanie ubraniowe. Mam oczywiście dla siebie ubranie - jasna sukienka i jasno - czerwony żakiet.
Mam pytanie, czy wasi partnerzy ubierają/bierali pełny garnitur? Czy wystarczą jakieś eleganckie, normalne spodnie i elegancka jasna koszula? Ma być w niedzielę 25 stopni.
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: komunia dziecka 24.05.18, 20:08
      Jak ubiorą garnitur w koszulę i spodnie, to garniturowi będzie za gorąco przy 25 stopniach. Może niech ten garnitur idzie goły do kościoła. Przynajmniej się nie zgrzeje. smile
      • karme-lowa Re: komunia dziecka 24.05.18, 20:31
        Może niech włoży "cały garnitur" do kościoła, a na przyjęciu zdejmie marynarkę i krawat.
        • kotomama Re: komunia dziecka 24.05.18, 20:37
          Nie zdejmuje się marynarki ani krawata. Przynamniej cywilizowani mężczyźni tak robią.
          • memphis90 Re: komunia dziecka 25.05.18, 13:34
            To przecież zależy od stylu imprezy. Właśnie byłam na komunii (przyjęciu), podczas której plywalismy katamaranem, więc mniej formalny strój był jak najbardziej na miejscu. Osobiście wolę panów bez marynarki, niż zlanych i podsmierdujacych potem.
    • andaba Re: komunia dziecka 24.05.18, 20:42
      Tak, ubierali pełny garnitur.
      Właśnie tak, ubierali, u nas się garnitur ubiera.
      Wkłada to się chleb do pieca/ciasto do piekarnika. Ewentualnie jeszcze coś innego.
      • miss_fahrenheit Re: komunia dziecka 24.05.18, 20:50
        Fakt, nie wszędzie mówi się prawidłowo i literacką polszczyzną.
        • andaba Re: komunia dziecka 24.05.18, 20:53
          No, na szczęście nie wszędzie.
        • bergamotka77 Re: komunia dziecka 25.05.18, 00:50
          miss_fahrenheit napisała:

> Fakt, nie wszędzie mówi się prawidłowo i literacką polszczyzną.

👍👍👍
      • stillgrey Re: komunia dziecka 24.05.18, 21:26
        andaba, bo ubrania się na siebie zakłada, a nie wkłada wink
        Można ubrać SIĘ W garnitur, a nie ubrać garnitur.
        • andaba Re: komunia dziecka 24.05.18, 21:33
          No co ty nie powiesz!
          • stillgrey Re: komunia dziecka 24.05.18, 21:47
            Nie powiem, że ubieram pełny garnitur tongue_out Niepełnego też bym nie ubierała ;P
            • andaba Re: komunia dziecka 24.05.18, 22:29
              No myślę, końcówka "ła" kłóci się z garniturem.
              • stillgrey Re: komunia dziecka 24.05.18, 22:48
                goshakusper.com/garnitur-sila-kobiecego-piekna/
        • stephanie.plum Re: komunia dziecka 24.05.18, 22:07
          ależ wkłada się na siebie ubrania, wkłada.
          • stillgrey Re: komunia dziecka 24.05.18, 22:45
            Faktycznie, masz rację, tutaj wyszedł mój regionalizm wink Obydwie formy są akceptowalne, ale doczytałam właśnie, że zakładanie, które dla mnie brzmi bardziej naturalnie, jest formą potoczną wink Człowiek uczy się całe życie smile
      • aga.doris Re: komunia dziecka 27.05.18, 11:01
        A nie można garnituru założyć?
        Ubierać to jednak najlepiej choinkę.
    • 18lipcowa3 Re: komunia dziecka 24.05.18, 20:44
      garnitury na komunie to wg mnie lekka wiocha, wystarcza spodnie i koszula
      • kornelia_sowa Re: komunia dziecka 24.05.18, 21:23
        wg ciebie może
        Wg zasad s-v jest zgoła inaczej
      • hanusinamama Re: komunia dziecka 19.07.21, 11:50
        Porządny garnitur żadna wiocha...ale ja sie juz tu naczytałam ze mezowie i partnerzy niektorych e-matek nie mają ani jednego porządnego garniaka...
    • duszyczka-ciemna Re: komunia dziecka 24.05.18, 21:16
      Jeśli napisałam słowo, zdanie z błędem, to prawidłowa powinna być odwiedź typu...tu i tu inaczej się pisze, jest błąd ortograficzny, czy inny, plus brak przecinka itp. POTEM. Wracając do twojego pytania uważam,że lepiej...itp. Po co złośliwości? Pytanie- odpowiedź. Oczywiście komu się chce odpowiedzieć wink Jestem już z wami długo i nadal nie rozumiem po co takie głupie uszczypliwości? Przyznam, że na początku nie rozumiałam o co chodziło przystankowi...ale wystarczy poprawić prawda?
      • leyre2 Re: komunia dziecka 25.05.18, 14:04
        Nawet jesli napisalas cos blednie (ortografia, gramatyka, interpunkcja) to brakiem kultury jest zwracanie uwagi. Zwyczajne chamstwo.
    • ga-ti Re: komunia dziecka 24.05.18, 22:03
      U nas konserwatywnie, były pełne garnitury, nie zawsze z kamizelką wink i ojciec i dziadek i chrzestny i wujkowie i nawet brat komunistki. U nas rodzice stoją obok swoich dzieci przed kosciolem i tam jest czas na błogosławieństwo dzieci, więc jakoś tak ojcowie biorą udział w oficjalnej części, wypada by wyglądali jak na taką uroczystość przystało. Panowie (nie mam pojęcia czy ojcowie) byli ubrani różnie i elegancko i bardziej sportowo i na luzie prawie zupełnie. Nikt nikogo w spodniach i koszuli z kościoła nie wyrzuci.
    • duszyczka-ciemna Re: komunia dziecka 24.05.18, 22:09
      U nas w parafii będzie brało udział w komuni ponad 140 dzieci. Rodzice maja zapewnione miejsca siedzące. Sama mam takie obcasy, że bez miejsca siedzącego bym się do kościoła nie wybraławink
    • kkalipso Re: komunia dziecka 24.05.18, 23:31
      Oczywiście że garnitur ...
      • bergamotka77 Re: komunia dziecka 25.05.18, 00:53
        U mnie w rodzinie to też norma.
        • aqua48 Re: komunia dziecka 25.05.18, 12:59
          Oczywiście że cały garnitur - spodnie, marynarka i krawat do koszuli smile Kamizelka niepotrzebna.
    • memphis90 Re: komunia dziecka 25.05.18, 13:40
      Uważam, że "garniturowe" spodnie, koszula, letnia marynarka, krawat wystarczą. Jak przyjęcie mniej formalne, np w ogrodzie, to może być koszulka polo zamiast koszuli z krawatem.
      • hanusinamama Re: komunia dziecka 19.07.21, 11:51
        To jest ojciec komunisty czy komunistki, no jednak porządny garnitur wypada mieć na taką okazję.
        • smaczna_zupa Re: komunia dziecka 19.07.21, 20:39
          No chyba że ktoś ma gdzieś co wypada i żyje tak, jak lubi. Mój małżonek założył ulubioną koszulę naszej córki, komunistki. Fajną, jasną w kolorowe małe ptactwo jakieś, porządne spodnie i buty. Czuł się świetnie, komfortowo, a córka była zachwycona, a mi dużo bardziej się podobał niż wszyscy identycznie ubrani panowie.
        • kamin Re: komunia dziecka 20.07.21, 20:40
          Porządny garnitur wpada mieć, ale okazja do założenia jest rzadko. Komunia moze obejść się bez garnituru, chociaż w małych miasteczkach to jednak jest oczekiwane. Ale tam i garsonki w niedzielę do kościoła trzymają się mocno. To ma swój retro urok.
    • loola_kr Re: komunia dziecka 25.05.18, 13:52
      tak, mąż miał garnitur, dziadkowie tez. Ale mąż do pracy tez często zakłada garnitur, wiec dla niego to normalne ubranie.
      w samej koszuli nie wypada.
    • mamtrzykoty Re: komunia dziecka 27.05.18, 11:15
      Według mnie przy takim upale wystarczy koszula, ale jesli chłopu nie potrzebna marynarka, to po co tobie żakiet??
      I czy taki jasno czerwony żakiet nie za bardzo bedzie bił wszystkich po oczach, przy wszędzie na około obecnej bieli?
      ja buym czerwonego żakietu na taką uroczystość nie polecała: za jaskrawy, zbyt wyzywający, za bardzo widoczny, za mało skromny..., no chyba, że o to ci właśnie chodzi, aby wszyscy obecni zwrócili na ciebie uwagę.
      • mamtrzykoty Re: komunia dziecka 27.05.18, 11:19
        No i jeszcze do tego obcasy, na których się nie da postać godzinkę...

To uroczystość dziecka, uroczystość kościelna, a nie pokaz mody, to nie matka ma tu grać główną rolę.
    • ewcia1980 Re: komunia dziecka 27.05.18, 11:28
      ale to komunia twojego , osobistego dziecka?
      jeśli tak to garnitur
      jeśli tylko będziecie gośćmi , myślę, że można bez marynarki.

mój syn miał komunię w poprzednią niedzielę
      też było ciepło
      większość ojców była w garniturach.
      tylko dwóch było w samej koszuli i spodniach.
      wyglądali .... jak takie chłystki przy reszcie bardzo elegancko wyglądających mężczyzn.
    • mired [...] 19.07.21, 09:52
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • palacinka2020 Re: komunia dziecka 19.07.21, 10:52
      Moj maz nigdy nie zalozylby garnituru na komunie. Nasze osobiste dziecko do komunii nie idzie, ale bylismy na innych. Jest 25 stopni, jaki sens jest sie pocic?
      • sundace46 Re: komunia dziecka 19.07.21, 11:11
        I uważałaś za stosowne się tym wpisem podzielić w wątku sprzed 3 lat? aha big_grin
        • palacinka2020 Re: komunia dziecka 19.07.21, 11:27
          to nie ja odkurzylam ten watek, nie zauwazylam...
    • unaluna Re: komunia dziecka 19.07.21, 21:15
      Tak był w garniturze choć upał bym jeszcze większy. Jedynie krawat odpuścił.
    • bo_jestem_jedna Re: komunia dziecka 21.07.21, 14:58
      Bez roznicy, stosownie do pogody i wlasnych upodoban. Elegancko nie rownoznaczne z ‚garnitur’, ale niektorzy lubia zyc z czestym -‚nie wypada’ , tak maja i tak im dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka