Dodaj do ulubionych

do tych co byli w Turcji

28.05.18, 16:18
Bylam w Turcji na wczasach dwa lata temu. Przyznać muszę, że po latach wakacji w Grecji i Hiszpanii, byłam zszokowana standardem, obsługą, jedzeniem. Na plus. Czułam się jak królowa. Kusi mnie by znowu tam pojechać tym bardziej, że nie widziałam wszystkiego. Kto był i powie szczerze czy tam naprawdę stało się tak niepewnie i niebezpiecznie?
Obserwuj wątek
    • misoune Re: do tych co byli w Turcji 28.05.18, 16:21
      Byłam trzy lata temu, rok temu, jadę w tym roku.
      Nie ma żadnego niebezpieczeństwa.
      Skąd w ogóle bierze się ta opinia....
      A wrażenia te same , co Ty - królewskie wakacje...
      • kingusiausia Re: do tych co byli w Turcji 28.05.18, 16:34
        No właśnie tęskni mi się za takim luksusem. Nie zaznałam go ani w Grecji ani w Hiszpanii. Pod nos prawie podtykane smakołyki, dużo atrakcji nawet w hotelu (jakieś występy itp), no i ta czystość. Jechałam jakos tak średnio nastawiona, bo panowało przekonanie, że tam jednak wszystko średnie. A mnie zszokowało, że może być aż tak. I to za mniejsze pieniadze.
    • maadzik3 Re: do tych co byli w Turcji 28.05.18, 16:32
      Byłam z plecakiem w 2001 - bawiłam się fantastycznie, i na 3 dni z synem w styczniu w Stambule. Ciekawie, na pewno bezpiecznie, ale przygnębiające te barierki, policja z długą bronią, transportery. To nie chodzi o zagrożenie, ale atmosfera zupełnie inna. Inne pamiętam to miasto...
    • zwyczajnamatka Re: do tych co byli w Turcji 28.05.18, 16:36
      Bylam w zeszlym roku w sierpniu, miesiac po powrocie z wakacji w Hiszpanii. Turcje lepiej oceniam. Bylo bardzo spokojnie.
    • dyzurny_troll_forum_2 Re: do tych co byli w Turcji 28.05.18, 16:37
      kingusiausia napisała:

> Bylam w Turcji na wczasach dwa lata temu.

Wróciłem 6 maja 2018 po dwóch tygodniach pobytu.
      Byłem, i w Istambule, i daleko na wschodzie, i w Kapadocji. Jest pięknie, jest spokojnie, ludzie życzliwi, pogodni i uczciwi. Zwłaszcza tam na wschodzie, gdzie turysta jest atrakcją jak Yeti, są niesamowite wrażenia wink
    • piataziuta Re: do tych co byli w Turcji 28.05.18, 16:43
      Byłam we wrześniu 2017, na południu. Było bardzo spokojnie.
    • mamma_2012 Re: do tych co byli w Turcji 28.05.18, 16:52
      Od lat jestem w Turcji przynajmniej raz w roku, bo jeśli chce się spędzić leniwe wakacje z dziećmi, to nie ma lepszego kierunku. Naprawdę przez te lata nic się nie zmienia. Z racji na sytuację pomiędzy krajami przez jakiś czas mniej było Rosjan.
      Życie w kurortach toczy się leniwie i spokojnie. Fakt, że od kilku lat nie zwiedzam, ale wszyscy, którzy jeżdżą na wycieczki wracają cali i zadowoleni. Za kilka dni jedzie moja mama i siostra, to panikary jakich niewiele, też jeżdżą regularnie, a są tak wyczulone, że w zauważyłby najmniejszą zmianę.
    • leanne_paul_piper Re: do tych co byli w Turcji 28.05.18, 18:03
      Ostatnio byłam w 2015 roku, nic się nie działo, miejscowi zbierali pomidory z pola i nie słyszeli o tym, że są w stanie zagrożenia. A u nas już wtedy trąbili o tym, jak to rzekomo niebezpiecznie w Turcji.
      Też lubię Turcję i przedkładam ją nad np. Wyspy kanaryjskie.
      • kubek0802 Re: do tych co byli w Turcji 28.05.18, 18:20
        W niedzielę wróciłam z Alanyi. Wszyscy cali i zdrowi. Nawet przez moment nie czułam zagrożenia, nie widziałam też żadnych barierek i kogokolwiek z długą bronią.
        • misoune Re: do tych co byli w Turcji 28.05.18, 21:48
          Barierki i długa broń to się chyba komuś z Egiptem pomerdała ... wink
          • muchy_w_nosie Re: do tych co byli w Turcji 28.05.18, 22:36
            Chyba chodzi jednak o duże miasto leżące na dwóch kontynentach - Stambuł, tam od zawsze było inaczej, niż w całej Turcji, zawsze lepiej, teraz niebezpieczniej.
            • misoune Re: do tych co byli w Turcji 28.05.18, 23:29
              A co się dzieje teraz w Turcji ? Oprócz przewrotu, o którym już wszyscy zapomnieli, co twraz konkretnego niebezpiecznego ma tam miejsce?
    • jeziorowa Re: do tych co byli w Turcji 29.05.18, 00:32
      Nie byłam w Turcji już kilka lat i planuję w tym roku wrócić na kilka dni. Tym razem z dzieciakami. Nie boję się. Znajomi byli z dziećmi w tegoroczny długi weekend majowy. „Szwendali się” z plecakami prawie 2 tygodnie. Twierdzą, że nie ma atmosfery zagrożenia ani strachu. Jak zwykle serdeczność, super jedzenie, piękne widoki.😀
    • bywalec.hoteli Re: do tych co byli w Turcji 29.05.18, 09:41
      Dopóki się coś nie zdarzy...
    • nini6 Re: do tych co byli w Turcji 29.05.18, 10:09
      A gdzie w Turcji nie ma naszych "braci" Rosjan?
      Jesli są takie miejsca, to tam jadę ponownie.
    • julita165 Re: do tych co byli w Turcji 29.05.18, 10:09
      Byłam w Turcji w 2015r. Miesiąc po zamachu o ile dobrze pamiętam w Suruc, od którego te niepokoje się zaczęły. Przyznam że chciałam zmienić kierunek ale to jest możliwe tylko jesli MSZ wyda kategoryczny komunikat "nie podróżuj" a takiego dla całego kraju nie było i nadal nie ma. Oczywiście było spokojnie, cudownie, no sielsko anielsko. Byłam z niespełna 4 latkiem więc była to typowa wycieczka na plażę, bez zwiedzania. Problem z takimi zagrożeniami jak w Turcji polega na tym że przeciętny turysta ich gołym okiem nie widzi. To nie jest kwestia napadów na ulicy w biały dzień przez bandy rabusiów czy strzelaniny słyszanej na sąsiedniej ulicy. Każdy twierdzi że było super bezpiecznie. Dopóki to niewidzialne zagrożenie ich nie dotknie. Pytanie o stopień tego zagrożenia. Ponieważ sama nie jestem w stanie tego ocenić to muszę opierać się na oficjalnych odtrzezeniach. A te są takie sobie. Pomijając już cały wschód dotyczą też dużych miast. ..ja też lubię Turcję, bardzo mi się podobała,. Kiedyś już dawno sporo tam zwiedziłam. Jak bym miała wielką ochotę to może bym się zdecydowała. Ale tylko tak "na plaze', te objazdy, wielkie miasta, najbardziej oblegane atrakcje turystyczne jednak nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka