Dodaj do ulubionych

Czytać tego Pilipiuka?

30.05.18, 20:48
Przyznaję, że nie czytałam go do tej pory. Ostatnio sobie pożyczyłam zbiór opowiadań "Szewc z Lichtenrade". Pośmiałam się - zaczynając już od pierwszego opowiadania o alternatywnej rzeczywistości (to o Hitlerze). Przyjemny styl i pomysły. No i teraz się zastanawiam, czy wchodzić w to i lecieć chronologicznie. Jak tak zrobiłam z Tess Gerritsen, to ponad 2 tygodnie prawie nie sypiałam, bo czytałam te książki - ale było warto. Oczywiście to nieporównywalne, ale jak już zaczynam czytać jakiegoś autora, to w miarę możliwości czytam wszystko.
Obserwuj wątek
    • ira_08 Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 21:02
      Czytałam trylogię Kuzynki, ale byłam w gimnazjum tongue_out
    • anel_ma Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 21:08
      Poznaj postać Jakuba Wędrownicza, egzorcysty bimbrownika smile polecam zacząć od "Weźmiesz czarno kure" - cudne wink
      • anel_ma Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 21:10
        A potem seria o Kuzynkach i wampiry PRL-owskie, też fajne
      • tt-tka Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 21:26
        anel_ma napisała:

> Poznaj postać Jakuba Wędrownicza,

WedrowYcza ! Ale by ci Jakub dal za przekrecenie jego nazwiska ! Wzialby czarna kure...
        A Semen-monarchista to co, gorszy ? a posterunkowy B. od macochy ?
        Uwielbiam te z bohaterami z Chelmszczyzny.
        Do innych jakos nie moge sie zabrac.
      • panna.ze.dworku Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 22:52
        "Weźmisz czarno kure". Bez "e" w pierwszym słowie. Nazwisko egzorcysty już Tt-tka wycelowała... wink I fakt - cudne! Całość Jakuba jest... Specyficzna, ale jeśli trafi w poczucie humoru - to nie sposób się oderwać.
        • anel_ma Re: Czytać tego Pilipiuka? 03.06.18, 19:34
          Biję się w piersi, dzięki za obie poprawki. Oczywiście głupi telefon przeprawił, a ja nie zobaczyłam.
          Pozdrawiam wielbicielki Jakuba, Semena i całej tej bandy z Wojsławic. wink
    • aerra Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 21:11
      Pilipiuk to nie jest ambitna literatura i chociaż ma swoje zalety, to mi się dość szybko przejada. Tzn owszem, przeczytałam sporo, ale nie na raz, bo serią nie daję rady. We wspomnianych Kuzynkach na przykład świetnie jest pokazane jak stopniowo spieprzyć całkiem fajny pomysł, z tomu na tom coraz gorzej. Oko Jelenia jeszcze gorsze. Najlepsze z tego wszystkiego są chyba Wędrowycze i właśnie niektóre losowe opowiadania.
      • alaveda Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 22:54
        A co to jest "ambitna" literatura?
      • babcia.stefa Re: Czytać tego Pilipiuka? 31.05.18, 11:43
        A tak - seria o kuzynkach ma niezły pomysł i świetny klimat, to jest jedyny Pilipiuk, do którego wracam, dla tych wszystkich uroczych detali, z kupowaniem gruzińskiego wina, herbatą z samowaru, ale faktycznie z tomu na tom jest coraz gorzej, a "Zaginiona", ze zmianą szaty graficznej, to już w ogóle porażka.
        • ewa_mama_jasia Re: Czytać tego Pilipiuka? 31.05.18, 12:50
          No bo Kuzynki to seria dla młodzieży. A czwarta część to już zupełnie "z innej beczki", to widać, słychać.... Zresztą autor powielil ten pomysł w skrócie w jednym z nowszych tomów "Pana Samochodzika".
    • kochamjesien79 Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 21:13
      Cykl o Jakubie Wędrowyczu jest świetny! Orginalny pomysł. Prześmieszny. Nie raz płakalam ze śmiechu. Przeczytaj z jedno opowiadanie i się zorientujesz czy lubisz ten klimat. Zacznij od jakiegoś starego.
      Reszta moim zdaniem jest dla nastolatków.
      Ten facet pisze bez opamętania .....
      • zlababa35 Re: Czytać tego Pilipiuka? 31.05.18, 11:30
        No właśnie mam podobne wrażenia po przeczytaniu o nim w wikipedii wink.
        • anel_ma Re: Czytać tego Pilipiuka? 03.06.18, 19:36
          Ale on sam siebie określa mianem grafomana wink
          • dziennik-niecodziennik Re: Czytać tego Pilipiuka? 03.06.18, 20:01
            Wole takie podejscie niz podejście Autorkasi...
    • princy-mincy Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 21:15
      Ja już nie czytam ani jego ani Ziemkiewicza- za ich wypowiedzi o kobietach.
    • triss_merigold6 Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 21:15
      Wędrowycze są ok, reszta to chłam.
      • zlababa35 Re: Czytać tego Pilipiuka? 31.05.18, 11:31
        Tak mi się zdawało.
    • woman_in_love pamiętaj,żeby nie kupować tylko ściągnąć z chomika 30.05.18, 21:19
      jak już musisz czytać lub ewentualnie pożycz z biblioteki.

Nie sponsoruj prawackiego oszołoma.
      • biceps_of_steel Re: pamiętaj,żeby nie kupować tylko ściągnąć z ch 30.05.18, 21:34
        Oszołom, bo?
        • babcia.stefa Re: pamiętaj,żeby nie kupować tylko ściągnąć z ch 31.05.18, 11:44
          Bo serio snuje w swoich książkach fantazje o tłuczeniu leniwych chłopów nahajkami po plecach.
      • zlababa35 Re: pamiętaj,żeby nie kupować tylko ściągnąć z ch 31.05.18, 11:32
        Większość książek, które mam ochotę przeczytać, pożyczam z bibliotek... Nie kolekcjonuję czegoś, czego nie mam potrzeby czytać kolejny raz.
        O prawackim odchyleniu pana P. też już czytałam. Aż mnie to dziwi, bo sądząc z opowiadań, to jakiś głupi chyba nie jest...
        • biceps_of_steel Re: pamiętaj,żeby nie kupować tylko ściągnąć z ch 31.05.18, 12:41
          Jaki prawacką? Po prostu prawicowy i wolnorynkowy .
          • babcia.stefa Re: pamiętaj,żeby nie kupować tylko ściągnąć z ch 31.05.18, 16:13
            On kandydował do sejmu od Korwina, trudno o bardziej prawackie zje..anie.
          • cosmetic.wipes Re: pamiętaj,żeby nie kupować tylko ściągnąć z ch 31.05.18, 16:21
            Ciekawe ile ZUSu płaci. I pewnie zarabia z 10 tysi big_grin
            • biceps_of_steel Re: pamiętaj,żeby nie kupować tylko ściągnąć z ch 31.05.18, 23:27
              Nie jest etatowcem, w odróżnieniu od dyrektora co zakłada DG, udaje przedsiębiorcę i odprowadza mniejszy ZUS niż jego podwładni.
            • babcia.stefa Re: pamiętaj,żeby nie kupować tylko ściągnąć z ch 01.06.18, 06:57
              DG nie ma, etatowcem nie jest. Może jest kolejnym "rolnikiem miejskim", jak Pan Rafał z Warszawy, i płaci KRUS.
        • iwoniaw Re: pamiętaj,żeby nie kupować tylko ściągnąć z ch 31.05.18, 16:46

> Większość książek, które mam ochotę przeczytać, pożyczam z bibliotek... Nie kol
          > ekcjonuję czegoś, czego nie mam potrzeby czytać kolejny raz.

Też tak robię, no bez przesady, żeby trzymać w domu jednorazowe czytadła.
      • zona_mi Re: pamiętaj,żeby nie kupować tylko ściągnąć z ch 31.05.18, 20:40
        > Nie sponsoruj prawackiego oszołoma.

Za wypożyczenia też dostaje.
    • hosta_73 Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 21:57
      - Czytałam "2586 kroków" opowiadania, mogę polecić.
      - Wędrowycza czytałam chyba ze trzy tomy, też ok, choć trochę mi się przejadł ten styl.
      - Potem zabrałam się za "Kuzynki" ale wkurzyłam się bo były jakby niedopracowane, jakiś wątek (sytuacja) wydawał mi się poprowadzony na skróty. Nie pamiętam dokładnie bo parę lat minęło.
      Ale ogólnie, warto było spróbować.
    • mama-ola Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 21:59
      O 2 lat czytam głównie fantasy wink Pilipiuk do mnie nie trafił za bardzo. Pożyczyłam owego Wędrowycza - i nie dałam rady. Oddałam do biblioteki, nie dokończywszy. Podobał mi się tylko tom opowiadań 2586 kroków,
    • pani-noc Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 22:03
      Dla mnie to grafoman. Kuzynki darowałam sobie w 3 tomie, przez Wedrowycza nie przebrnęłam.
    • berdebul Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 22:18
      Czytać.
      Opowiadania, wampiry, Pan Jakub W, Kuzynki są super.
      Oko jelenia ciut słabiej.
      • jasnoklarowna Re: Czytać tego Pilipiuka? 31.05.18, 23:18
        No właśnie dla mnie cykl oko Jelenia to najlepsza jego pozycja . Trzyma w napięciu i jest się ciekawym co dalej. To polecam
    • jollyvonne Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 22:21
      Jak dla mnie to Jakub wymiata, zbiory opowiadan tez sie dobrze czyta.Cykle Kuzynki, Oko jelenia i Norweski dziennik mozna odpuscic, no chyba ze sie nudzisz. Wampir z... d**y nie urywa, ale lepszy niz pozostale cykle.
      Od czasu kiedy czytalam ostatnio zdazyl wyprodukowac nowe opowiadania, bede szukac ebookow smile
    • damajah Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 22:34
      TAK! Wampir z M3 i z MO i nowy z KC (właśnie odkryłam) - cudowne. Świetny cykl Oko Jelenia! Czytać czytać!
    • tmk123 Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 22:43
      To bardzo różnorodnie piszacy autor. Wędrowycza przeczytałam kilka opowiadań, mają specyficzny humor i pojedynczo ok, takie coś innego, ale wszystkie na raz to przesyt. Najbardziej podobał mi sie cykl Kuzynki trochę fantazy trochę współczesna obyczajowa no i jak zwykle dużo odniesień historycznych. Smrodek moralizatorski niewieki i zabawny. A dzieje sie w miejscach, które dobrze znam.
      Oko jelenia chyba najbardziej skierowane do młodzieży, ale jakies takie rozwlekłe. Najbardziej nie podobały mi się odniesienia religijne. I nie chodzi o prześladowanie katolików w Norwegii -bo historyczne tło zawsze jest ciekawe i mozna się nowych rzeczy dowiedzieć, ale o dylematy pseudomoralne głównych bohaterów. Tu autor się przejechał bo łączenie wierzącego katolika z cyborgiem czy glutowatym ślimakiem i fundamentalnymi pytaniami jest zbyt prostackie
      • iwoniaw Re: Czytać tego Pilipiuka? 30.05.18, 22:50
        To bardzo różnorodnie piszacy autor.

To prawda, strasznie jest nierówny. Miewa lepsze momenty. W każdym razie "Kuzynek" lepiej nie czytaj, bo grafomania straszliwa, nawet jak na niego.
        • zlababa35 Re: Czytać tego Pilipiuka? 31.05.18, 11:34
          Na razie jeszcze czytam tego Steve'a Berry, którego mi poleciłaś wink. Zgrabne i przyjemne, lekki styl, który nie męczy i którego się nie zauważa.
          • iwoniaw Re: Czytać tego Pilipiuka? 31.05.18, 15:43
            smile

Zgrabne i
            > przyjemne, lekki styl, który nie męczy i którego się nie zauważa.

No więc ujmę to tak: Pilipiuk to generalnie całkowite przeciwieństwo big_grin

Aczkolwiek niektóre pomysły fabularne mają naprawdę potencjał. Gość zdecydowanie powinien zatrudnić beta-readera spoza grona swych wielbicieli i wziąć sobie do serca krytyczne uwagi.
            • babcia.stefa Re: Czytać tego Pilipiuka? 31.05.18, 16:15
              Tak, on ma fajne pomysły, dużą wiedzę i wyobraźnię, natomiast nie umie pisać. Tzn. teraz to już trochę umie i generalnie szacun za postępy, jakie zrobił, ale faktycznie powinien to wszystko czytać ktoś poza żoną, może by co z tego było.
      • babcia.stefa Re: Czytać tego Pilipiuka? 31.05.18, 11:47
        Tak, Oko jelenia cierpi na to, że w sumie nie wiadomo dla kogo jest pisane, bohaterowie w większości młodzieżowi, a do tego gwałty, mordy i zarażanie chorobami wenerycznymi. Również przykład spieprzonego pomysłu, bo ten miks (Hansa + podróże w czasie) miał potencjał.
    • raczek-nieboraczek Re: Czytać tego Pilipiuka? 31.05.18, 14:50
      przesłuchałam, nie czytałam

przy prasowaniu, przy malowaniu ścian, przy obieraniu maślaków .....tak jakoś zleciało,
      normalnie czytać by mi się nie chciało
      • zlababa35 Re: Czytać tego Pilipiuka? 31.05.18, 14:55
        Niestety nie znoszę audiobooków i w ogóle głośnego czytania wink.
    • babcia.stefa Re: Czytać tego Pilipiuka? 31.05.18, 16:11
      Formuła Wędrowyczowa się raczej wypaliła (ileż można o wódzie i gumofilcach), ale wiele opowiadań, zwłaszcza o Robercie Stormie i doktorze Skórzewskim jest bardzo dobrych. Cykl o kuzynkach - początek bardzo dobry, potem gorzej. Wampir z... całkiem fajny cykl, zwłaszcza ostatni tom.
      • raczek47 Re: Czytać tego Pilipiuka? 31.05.18, 17:18
        Do pośmiania się tak, ale mnie razi niechlujstwo językowe autora i jakiś taki chaos w fabule każdej książki.
        Kupiłam kilka,kilka lat temu,bo był modny,teraz nie chce mi się nawet po niego sięgać.
    • conena Re: Czytać tego Pilipiuka? 01.06.18, 08:10
      Po przeczytaniu Wędrowycza w ramach detoksu zapodałam sobie kolejny raz Wiedźmina, mózg potrzebował stymulacji.
      Lepszy jest Grzędowicz, przemyślany, dopracowany, no według mnie kilka klas wyżej.
      Albo poszukaj książek o Babuni Jagódce, zapomniałam autorki. Te najlepsze na wakacyjny relaks.
      • pani-noc Re: Czytać tego Pilipiuka? 03.06.18, 19:46
        O tak. Grzędowicz, Kossakowska to kilka klas wyżej. Pan Lodowego Ogrodu to mój osobisty nr 2 po Wiedźminie Sapka. Już nawet wolę Ziemiańskiego od Pilipiuka.
        • babcia.stefa Re: Czytać tego Pilipiuka? 03.06.18, 20:20
          Pan Lodowego Ogrodu ma doskonały tom 1, potem jest coraz gorzej, widać, że koleś nie miał planu na całość, i to jest jego opus magnum, potem już niczego sensownego nie napisał (Hel-3 to głównie obsesje na temat tego, że Zła Łunia zabroni nam robienia kiełbas).
      • sabciasal Re: Czytać tego Pilipiuka? 05.06.18, 10:08
        od Babuni Jagódki to Anna Brzezińska - faktycznie świetne.
    • sabciasal Re: Czytać tego Pilipiuka? 04.06.18, 11:35
      czytaj, ale nie wszystko. on lekko pisze, łatwo się czyta, ale po piątej czy kolejnej okazuje sie,. że wątki są ciągle te same. i ciągle te gwałty, serio, nie dałam rady, mam wrażenie, że facet się rajcuje tym tematem.
      wobec tego - czytaj ile dasz rade.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka