Dodaj do ulubionych

Ekologia a ekologiczna skóra

03.06.18, 20:03

Od dzieciństwa właściwie nie jem mięsa (na początku po prostu nie przepadałam za smakiem, teraz tez mi zwierząt szkoda) i od kilku lat staram się rozważnie używać plastikowych toreb, proszę o niepodawanie mi słomek do drinków itp. Staram się jakoś przysłużyć planecie.

Mam jednak dylemat dotyczący produktów ze zwierzęcej skory typu buty czy torebki. Eko-skóra to wg mnie czysty plastik, który pewnie będzie się rozkładał przez setki lat (a może się mylę?).
Ale nie wiem, może wy wiecie, ze skory jakich zwierząt są najczęściej robione buty i torebki? Wiadomo, ze są takie, na których jest napisane, ze skóra cielęca/ jagnięcia, norki, lisy(?) itp, ale co z tymi a których po prostu jest napisane 100% leather?

Czy to są zwierzęta specjalne do tego celu hodowane, czy wykorzystują skory tych zwierząt, które są hodowane na jedzenie i to po prostu maksymalne wykorzystanie ichnich resztek?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Ekologia a ekologiczna skóra 03.06.18, 20:11
      Ze świń.
      • cosmetic.wipes Re: Ekologia a ekologiczna skóra 03.06.18, 20:47
        Skóry świńskie to tylko około 6-7% całego przemysłu skórzanego. Nie do wszystkiego się nadaje, bo ma bardzo niejednolita konsystencję oraz widoczne pory, jest stosunkowo cienka i podatna na uszkodzenia. Wiekszosc skór pochodzi od przeżuwaczy (bydło, owce, kozy)
    • chatgris01 Re: Ekologia a ekologiczna skóra 03.06.18, 20:18
      Najwiecej skor (wolowe, cielece, swinskie, jagniece) pochodzi z uboju zwierzat na mieso.
      Na ogol jest opisane, z jakiego zwierzecia pochodzi skora, da sie to tez rozroznic (np. wolowa, czy cieleca, bardzo sie roznia od swinskiej, a miedzy soba tez-cieleca jest ciensza i mieksza).
      Z tymi 100% leather, jesli nie ma dokladniejszego opisu, to bym uwazala, bo to moze byc konglomerat czy jak to sie zwie-tzn. zmielone skrawki skor, sklejane potem pod cisnieniem w jednolite platy, a te kleje sa rozne, moga byc toksyczne-zwlaszcza w wyrobach pochodzacych z Chin.
      • obrus_w_paski Re: Ekologia a ekologiczna skóra 03.06.18, 22:19
        A nie wiedziałam o tych „sklejkach”!
        Buty faktycznie mam głownie ze skory, ale torebki mam rożne- kilka dobrych ze skory (raczej grubej), a resztę ze skory ekologicznej i myśle, ze taka skora ekologiczna nie jest wcale...
    • taki-sobie-nick Zwykle z tego samego 03.06.18, 21:20
      to znaczy ze świń, krów, jagniąt.

Torebka firmy "Prawdziwa Skóra" (to właśnie oznacza nazwa "Vera Pelle") na ogół nie jest z płaszczki czy rekina. tongue_out
    • princesswhitewolf Re: Ekologia a ekologiczna skóra 03.06.18, 21:48
      Troche odchodzac od twojego pytania to mysle, ze nie chodzi o to by omijac wszelaki plastikw opakowaniach itd. Chodzi o to by omijac plastik ktory nie ulega szybkiej biodegradacji Zobacz video ponizej. Normalny sklep z zywnoscia i normalnie wygladajace plastikowe opakowania ktore juz po tygodniu ulegaja biodegradacji

twitter.com/nowthisnews/status/969743661507358720?lang=en
      • obrus_w_paski Re: Ekologia a ekologiczna skóra 03.06.18, 22:16
        Dzięki, ciekawe.

Ogólnie to od kilku lat mnie ten plastik meczy- mieszkam nad morzem i niestety po każdej burzy widzę po prostu tony plastiku, które przypaletaly się z morza, przeraża mnie to. Od plastikowych butelek, po torby, słomki...
        Ostatnio tez Anja Rubik dzieli się eko-info na portalach społecznościowych i powiem szczerze ze mnie ruszają.

Swoją droga, do tej pory jeszcze nie odkryłam czym mogę zastąpić patyczki do uszu...
        • chatgris01 Re: Ekologia a ekologiczna skóra 03.06.18, 22:22
          obrus_w_paski napisała:

>
          > Swoją droga, do tej pory jeszcze nie odkryłam czym mogę zastąpić patyczki do us
          > zu...

Za czasow PRL robilo sie patyczki do uszu, owijajac kawaleczek bawelnianej waty wokol koncowki (drewnianej) zapalki.
        • snakelilith Re: Ekologia a ekologiczna skóra 03.06.18, 22:57
          U mnie w niemieckiej drogerii (DM) zwykłe, najtańsze patyczki do uszu od niedawna nie są już z plastiku, a z utwardzanego papieru. W Polsce też powinny być, jeżeli jeszcze nie teraz to niedługo.
        • taki-sobie-nick Najlepiej niczym 03.06.18, 23:30
          chyba że nie używasz ich do czyszczenia uszu.

Laryngolodzy odradzają ich używanie, a pisze ci to osoba, która sobie takowym patyczkiem załatwiła błonę bębenkową.

Niby ucho działa, ale nie tak dobrze jak wcześniej.
        • ginger.ale Re: Ekologia a ekologiczna skóra 03.06.18, 23:44
          Są patyczki biodegradowalne, wpisz sobie w wyszukiwarkę patyczki do uszu drewniane/ bambusowe/biodegradowalne.
        • lodomeria Re: Ekologia a ekologiczna skóra 04.06.18, 07:40
          W wielu sklepach ekologicznych widuję takie azjatyckie dłubaczki:

https://debbiecosmetics.com/wp-content/uploads/2017/03/Applemint-Bamboo-Ear-Pick.jpg
      • alpepe Re: Ekologia a ekologiczna skóra 03.06.18, 22:38
        no to słonko pytanie za sto punktów, czy naprawdę sądzisz, że piasek plastikowy jest lepszy dla środowiska, a w większości przypadków to rozkładanie się reklamówek w przyrodzie się sprowadza?
        • obrus_w_paski Re: Ekologia a ekologiczna skóra 03.06.18, 23:22
          To do mnie?
          Staram się do tematu podejść jak najbardziej świadomie, stad moje pytania. Zdaje sobie sprawę, ze nawet rozłożony plastik to tez szkoda dla środowiska
        • princesswhitewolf Re: Ekologia a ekologiczna skóra 03.06.18, 23:52
          ksiezycu o jakim piasku plastikowym mowisz? na video ktorego nie obejrzalas chyba zobaczysz napis COMPLETELY PLASTIC FREE. To ze cos looks like plastic, feels like plastic nie oznacza ze to is plastic. Mowia wyraznie o BIOFILM.
      • lodomeria Re: Ekologia a ekologiczna skóra 03.06.18, 23:54
        Ten niby biodegradowalny plastik to więcej szkody przynosi niż płachty plastiku. Mikroplastiki (działają jak magnes na wszelkie toksyny i metale ciężkie w wodzie) już są w naszym łańcuchu pokarmowym i póki co, lekarze się tylko domyślają, jak działa na człowieka jedzenie takich "magnesów".
        • princesswhitewolf Re: Ekologia a ekologiczna skóra 03.06.18, 23:59
          kolejna nie obejrzala filmu i mowi cos o biodegradowalnym plastiku.... To jest BIOFILM a nie Biodegradujacy sie plastik. To w 12 tygodniu juz nie istnieje, a jest to substancja organiczna
          • lodomeria Re: Ekologia a ekologiczna skóra 04.06.18, 07:31
            To Ty napisałaś "Chodzi o to by omijac plastik ktory nie ulega szybkiej biodegradacji" i do tego się odnosimy.
            • princesswhitewolf Re: Ekologia a ekologiczna skóra 04.06.18, 09:10
              no bo nalezy omijac plastik ktory nie ulega szybkiej biodegradacji. Biofilm juz sie biodegraduje po paru dniach i jest to substancja organiczna. Robia tez cos co wyglada jak plastik i zachowuje sie jak plastik z glonow, cos jak z agar agar
              • lodomeria Re: Ekologia a ekologiczna skóra 04.06.18, 09:20
                No mi tego nie musisz tłumaczyć, po prostu nie zgodziłam się (i nie ja jedna) z ogólnym stwierdzeniem, że każdy plastik rozpadający się na małe kawałki jest lepszy niż taki, co zostaje w kawałku. Z tymi plastikami roślinnymi też sprawa nie jest taka prosta, bo czasem takie opakowanie to tylko 30% plastiku roślinnego a już według przepisów może się nazywać bio.

Lepiej mówić o kompostowalnych opakowaniach.
                Biodegradable plastic, for example, does not fully decompose in a landfill because the necessary oxygen to decompose a product is too low in the landfill. This plastic isn’t recyclable, either and can even degrade the quality of plastic if it’s added to the recycling. To make matters worse, your backyard compost doesn’t get hot enough to decompose the plastic. Unless your city has a composting facility for these plastics, your biodegradable cup isn’t a very sustainable option.
                • princesswhitewolf Re: Ekologia a ekologiczna skóra 04.06.18, 09:28
                  ? Mowisz o innych opakowaniach ktore nie sa wspomnane w zakinkowanym video...Wszystkie substancje organiczne takie jak biofilm czy wlasnie opakowania z agar agar itd sie kompostuja bez problemu. To jest z roslin....
                  • lodomeria Re: Ekologia a ekologiczna skóra 04.06.18, 09:49
                    Cały czas mówię o Twoim pierwszym zdaniu - nie wszystko co ulega szybkiej biodegradacji jest zrobione w 100% z agar agar.
                    • princesswhitewolf Re: Ekologia a ekologiczna skóra 04.06.18, 10:05
                      no ale mi chodzilo tu o ten dokladnie film. I w tym dokladnie filmie wyglada jak plastik a nie jest. To opakowania organiczne i do 12 dni masz rozpad ich.
                      • lodomeria Re: Ekologia a ekologiczna skóra 04.06.18, 12:19
                        Już Ci to pisałam: w swoim pierwszym poście w tej odnodze drzewka napisałaś, co napisałaś i stąd ta dyskusja. Z uporem maniaka tłumaczysz mi, co w filmie podczas gdy ja ( i nie tylko) Tobie tylko zwróciłam uwagę na to, jaki babol Ci się wkradł w wypowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka