Dodaj do ulubionych

anemia - oceńcie dietę

26.06.18, 15:53
U córki 15 lat od dłuższego czasu bezskutecznie leczymy anemię. Z badań ewidentnie wychodzi niski poziom żelaza i tych wszystkich parametrów związanych z żelazem, niska hemoglobina i anizocytoza. Ponieważ wykluczyliśmy choroby tarczycy i celakię, więc najprawdopodobniej jest to anemia niedoborowa (gł. żelazo, kwas foliowy i wit B). No i wlaśnie, wydawało by się,że w dzisiejszych czasach takie niedobory u dzieci nie występują. Analizuję więc dietę i nie widzę przyczyny . Córka codziennie je na śniadanie płatki kukurdziane, potem na drugie śniadanie najczęściej w szkole kanapki z kiełbasą i sałatą, oprócz tego marchewka lub jabłko. Potem w domu obiad, zwykle ziemniaki, makaron, rzadziej kasza lub ryż z mięsem (lub rybą) zamiennie z pierogami, naleśnikami itp., czasem zupy z fasoli lub soczewicy.Kolacja - kanapki , jaja lub płatki z mlekiem. Ze slodyczy tylko czekolada czasem ciasto domowe. Z warzyw pomidory i marchewka,zielona sałata w kanapce. Owoce rzadziej bo za słodkie, raczej sezonowe truskawki, czeresnie itp i jabłka. Widzę, że tych produktów nie ma za dużo (pewnie nie wymieniłam wszystkich tylko główne) ale zawierają raczej żelazo (mięso, jaja, mleko, płatki) więc skąd te niedobory? Na suplementy diety nie reaguje więc kombinuję z dietą.
Obserwuj wątek
    • leni6 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 16:02
      Z tego co wymienilas to dobry źródlem sa jaka, mięso też może być, ale zależy jakie, mleko i płatki nie są dobrym źródłem żelaza, tym bardziej jeśli danie to płatki z mlekiem. Do przyswajania żelaza potrzebna jest witamina C, najlepiej sprawdza się wątróbka (do tego kieszonki albo papyka). Przyczyną anemii mogą też być obfite miesiączki. Na jakie konkretnie suplementy nie reaguje ?
    • alpepe Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 16:18
      Moja matka miała niedobory prawdopodobnie przez zanieczyszczenie środowiska, pracowała w laboratorium. Może jakieś meble w pokoju twojej córki wydzielają szkodliwe substancje i stąd te problemy?
    • aguar Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 16:26
      Też aktualnie leczę anemię (spowodowaną krwotokiem), mocne punkty mojej diety: mięso czerwone - wołowina, wieprzowina, najlepiej wątróbka, żółtka jaj, z warzyw: buraki, szpinak, pietruszka, poza tym śliwki suszone, migdały. Po 3,5 miesiąca hemoglobina, hematokryt i erytrocyty już mi wróciły do normysmile Ale mam jeszcze obniżone MCH, MCHC, MCV i ferrytynę.
    • bei Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 16:29
      Zróbcie badanie na krew utajoną, by wykluczyć drobne krwawienia w przewodzie pokarmowym.
      Jeśli chodzi o suplementy- to w moim przypadku przyswajała Fe ze spiruliny. Może u córki będzie to trafiona suplementacja.

Dieta- żelazo hemowe lepiej się przyswaja, nie rezygnujecie z niehemowego, bo może okazać się, ze córka woli produkty strączkowe czy inne roślinne i po prostu więcej zje i osiągnie dobry bilans. Krzywą wchłaniania robiliście?

salaterka.pl/najlepsze-zrodla-zelaza/
    • dariamax Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 16:35
      Najpierw trzeba sprawdzić czy nie ma ukrytych ubytków krwi. Może być tak, że tryb życia i np obfite miesiączki nie pozwalają na regenerację organizmu. Może być również tak jak u mnie, że słabo wchłania z przewodu pokarmowego i musi brać kroplówki. Najlepiej leczyć się u hematologa, bo mnie na przykład rodzinna mało nie przewiozła na drugi świat.
    • agonyaunt Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 16:36
      Sokiem z buraków ją napój, to jest najlepsze domowe lekarstwo na anemię (tylko nie stosuj zamiast terapii zaleconej przez lekarza). I wołowiną. I cytrusami. To co masz teraz nie ma dużo żelaza, a jak już ma, to raczej słabo przyswajalne. Wapń osłabia wchłanianie żelaza, więc zamiast płatków na śniadanie lepiej dać jej kanapkę z razowego chleba z szynką wołową, jajkiem, natką pietruchy i pomidorem (masz żelazo z witaminą C). Do popicia lepiej szklankę świeżego soku z pomarańczy niż kawę czy herbatę. Żelazo wchłania się lepiej z mięsa niż z warzyw, więc postaw raczej na dania mięsne. Zamień częstotliwość ziemniaków i kaszy - bo to w kaszy jest więcej żelaza.

A na hemoglobinę najlepiej robi wypad w góry. I w ogóle ruch na świeżym powietrzu.
    • berdebul Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 16:41
      Dorzuć do posiłków natkę pietruszki.

Jakie suplementy podawalas? Spróbuj metylowanych wersji suplementów, ja nie przyswajam ze zwykłych, dokładnie jak moja mama.
    • mamtrzykoty Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 16:50
      Celiakię i tarczycę spradziłaś, a co z alergia pokarmową?
      Z tego, co napisałaś wynika, że córka je dużo mleka, a to najczęstszy alergen powodujący anemię.
      Idź do alergologa i przebadaj pod kątem alergii pokarmowej.
      • alpepe Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 16:54
        akurat mleko przede wszystkim jest odtruwaczem, bo utrudnia wchłanianie pierwiastków, więc to nie żadna alergia, tylko znane działanie.
        • pratel12 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 17:02
          czyli co? ograniczyć mleko? a sery? jogurty też?
          Może ta alergia to jakiś trop
          • mamtrzykoty Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 17:24
            Ograniczanie nie ma żadnego sensu. Jeśli to alergen, to trzeba go całkowicie wyeliminować.

Najpierw badania trzeba zrobić: IgE całkowite z oznaczaniem ilościowym i morfologię z rozmazem ręcznym, potem testy skórne pokarmowe, a potem ewentualnie inne badania, jeśli z tych nic nie wyniknie.
        • mamtrzykoty Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 17:02
          Mleko jak jest alergenem, to niszczy jelita, powoduje stan zapalny i dlatego mogą się źle wchłaniać składniki odżywcze. Inne aleegeny pokarmowe też mogą tak działać.
    • majenkir Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 16:56
      pratel12 napisała:
      > U córki 15 lat od dłuższego czasu bezskutecznie leczymy anemię.

Moja mama tez u mnie leczyla, a zelazo niskie mam cale zycie wink. Diete mam zla, suplementy nie dzialaja. Tylko ja nie mam zadnych objawow, jedynie zle wyniki w lab. Czasami kaza zrobic dodatkowe badania, mysla, ze mam bialaczke czy cos, nie wiem.
      • majenkir Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 16:59
        Dodam jeszcze, ze jak bylam mala, to mi dawali watrobke cieleca NA SUROWO! Na szczescie wiem to tylko z opowiesci wink.
      • pratel12 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 17:03
        Tu niestety mamy objawy np. szybko się męczy, osłabienie, nietolerancja wysiłku i koszmarna bladość
        • mamtrzykoty Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 17:29
          A badania na lamblie robiłaś? I robale?
          Z krwi na lamblie i glisty zrób, oraz enzymatyczne z kału na lamblie, i kał na pasożyty.
          Oraz badanie krwi utajonej w kale.
          • pratel12 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 17:52
            robali nie robiłam, faktycznie - zrobięsmile Wprawdzie pediatra nie wspominał o krwi utajonej ale zapytam bo jutro mamy wizytę
    • pratel12 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 17:00
      Dzięki za odpowiedzi. Do hematologa też się musimy wybrać . MiusiCo do diety to bardzo ciężko wprowadzać mi jakiekolwiek inne produkty np natkę pietruszki bo nie lubi. Dlatego mało tych warzyw w diecie. My z mężem warzywa jemy chętnie i sporo a dzieci - omijają na talerzu ( jak ktoś ma na to patent to też proszę o pomysłysmile) . Córka chętnie je mięso ale wątróbkę już nie, buraki cytrusy też nie.
      Mówicie że żelazo z wapniem niekoniecznie się lubią? Hmm to faktycznie tu trochę spróbuję zmodyfikować.
      Co do preparatów to przerabialiśmy różne m.in ferrum, tardyferon, ascofer, biofer i reakcji nie ma, natomiast młoda źle się po nich czuje.
      • margotka28 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 17:26
        może ma zaburzone wchłanianie żelaza. Trzeba do hematologa się udać.
      • alin9 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 17:27
        Pratel piszesz o hematologu.Wyniki są tak złe czy po prostu Chcesz porady?Moje jedno dziecko prawie wcale nie je owoców.Wyniki świetne.Drugie je wszystko i zdrowo a anemię miała.Problemem u nas okazały się obfite miesiączki.Lekarz zalecił Loma Vital w płynie i magnez.
        • pratel12 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 17:55
          dostałam skierowanie do hematologa. Na nfz to wprawdzie niemal za 2 lata ale jak nie będzie poprawy w kolejnych wynikach (robimy co ok 3 miesiące) to pójdziemy prywatnie
      • la_mujer75 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 17:39
        Ale to nie jest małe dziecko,że nie zje, bo nie lubi. Niech zdroworosądkowo podejdzie do tematu.
        Pyszne są soki z buraków i marchewki, a jak jej nie smakują, to niech pije, jak lekarstwo. Powiedz jej, że będzie miała piękną cerę. Przecież to nastolatka, coś na nią powinno podziałać. Są pyszne koktaile warzywno-owocowe, do których podanie pietruszki nie zmienia smaku.
        Sok z grejpfuta nie jest smaczny dla większości osób, ale np. mus z pomarańczy, jest już pyszny. Możesz lekko posypać gorzką czekoladą.
        A tatar? Ja uwielbiałam od dziecka.
        • alin9 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 17:42
          Potwierdzam koktajle owocowo-warzywne są pyszne.Dobrze dobrany dodatek i coś niesmacznego robi się pyszne.
          • pratel12 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 17:58
            Proszę podajcie przepisy na te koktajle smile
            • alin9 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 18:06
              Nie znam Waszych upodobań smakowych.Można przyrządzić z dowolnych składników.Nie bójcie się eksperymentowania.Moja córka uwielbia np jarmuż z bananem i jabłkiem.
            • aqua48 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 18:06
              pratel12 napisała:

> Proszę podajcie przepisy na te koktajle smile

-Wrzucasz do miksera garść zielonych liści, np szpinak, gałązkę selera naciowego, dodajesz paprykę, pomidora, sok pomidorowy, łyżeczkę oliwy.
              - Pomarańczę dzielisz na cząstki, dodajesz garść truskawek, jabłko, gruszkę, kilka suszonych śliwek lub moreli bez pestek.
              - Garść jakichchkolwiek owoców sezonowych plus gałązka selera naciowego i sok pomarańczowy.

• la_mujer75 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 18:19
              Moje żrą wszystko smile Wrzucam do blendera to, co mam. Uwielbiają smoothie z pietruszki, banana i cytryny. Szwagierka robi w Termomiksie, więc nawet nie znam proporcji.
              Poszukaj w internecie, jest multum przepisów.
      • agonyaunt Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 17:44
        A koktajli czy sałatek też nie da rady? Ja byłam takim wybrednym dzieckiem, dopiero po latach okazało się, że warzywa uwielbiam, ale po mojemu, a nie wg kuchni z domu rodzinnegosmile Może pokombinujcie z nowymi sposobami obróbki, z innymi przyprawami. Zawsze ostatecznie zostaje przemycanie w zupach, pasztetach i farszu do pierogów.
      • aqua48 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 18:01
        pratel12 napisała:

> do diety to
        > bardzo ciężko wprowadzać mi jakiekolwiek inne produkty np natkę pietruszki bo
        > nie lubi. Dlatego mało tych warzyw w diecie.

To rób ze zmiksowanej pietruszki, papryki i suszonych pomidorów pastę do chleba, lub sosy do makaronu, posyp ziarnami słonecznika, dyni. Gotuj kaszę gryczaną paloną i niepaloną, rób z niej kotleciki, naucz się robić makaron ze szpinakiem i serem, pizzę z warzywami, koktaile z warzyw i owoców, do picia dawaj kiszony surowy barszcz.
        Dziecko można nauczyć jedzenia warzyw. A tu dziewczyna powinna sama chcieć mieć dobrą cerę i błyszczące włosy oraz mieć więcej energii, wejdź jej na ambicję.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 17:38
      Ponoć sok z pokrzywy bardzo pomaga na anemię, ale jest paskudny od razu uprzedzam. A poza tym wątróbka i ogólnie podroby, ale to też nie wszyscy lubią.
    • rulsanka Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 18:03
      Sprawdź, czy nie ma pasożytów jelitowych, ze szczególnym uwzględnieniem lamblii.
      • stara.mostowiakowa Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 18:47
        Po pierwsze to dziewczyna powinna być leczona przez hematologa a nie pediatre. Po drugie moja córka przy anemii miała przepisany preparat Sorbifer Durules- ponoć jest to bardzo dobrze przyswajalna kombinacja żelaza z wit.c. Mojej pomógł. Poza tym mięso najleosze jwst ciemne, ja często kupuję pręgę.
    • marcelina4 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 21:32
      sprawdź, czy córka nie ma talasemii ( trzeba iść do hematologa ), to jest genetyczna anemia, która ujawnia się najbardziej w okresie dojrzewania, cechuje się niskim poziomem hemoglobiny, ferrytyny i wszystkich wskaźników krwi, ja to mam i zawsze będę już mieć, ważna jest zdrowa dieta, duzo warzyw ( zwłaszcza buraka, a najlepiej sok z buraka, oczywiście nie sam burak, ale pomieszany z innymi warzywami ), okresowe przyjmowanie żelaza, to nie jest choroba śmiertelna, ale nieco życie komplikuje, mam nadzieję, że tego córka nie ma, ale sprawdzić nie zawadzi, bo jeżeli ma, to powinna być pod opieka hematologa
    • kiarnao Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 21:41
      Ja też miałam anemię. Mi pomogły tylko wlewy żelaza, plus wyeliminowanie z diety glutenu bo to on, jak się okazało zrobił spustoszenie w moich jelitach. Pierwsze co to wizyta u hematologa bo może się okazać, że dieta to trochę za mało, żeby wyrównać poziom żelaza.
    • piernicola Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 22:09
      Kukurydzę bym wywaliła, po co to jeść? Jedyna zaleta, że tanie. Wymieniasz te wszystkie warzywa (zielone, czerwone i żółte), ale nie podajesz ilości, a to ważne - powinno tego być co najmniej pół kilo dziennie, codziennie. Nie że 2 listki rukoli na kanapce.
      Poza tym, jeśli rzeczywiście wyszedł niski poziom żelaza (bo anemia może być np. tylko z niedoboru kwasu foliowego) to trzeba się trochę pokatować czerwonym mięsem, ew. wątróbką, jeśli macie dojście do bezpiecznej.
      Jeśli chodzi o suplementację - odróżnij "suplementy diety" (faktycznie rzadko działają tak, jak powinny) od "leków" (produktów leczniczych) zawierających dany składnik. Leki działają, ich działanie jest potwierdzone badaniami. Owszem, mają skutki uboczne - typowe dla leków suplementujących żelazo są zaparcia - więc faktycznie lepiej poradzić sobie dietą, ale nie zawsze się da.
      • stara.mostowiakowa Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 22:30
        Jesli to nie tajemnica to czy mogłabyś napisać jaki córka ma poziom hemoglobiny? Nie wiem czy wiesz ze spadek poniżej 6.5 to już realne zagrożenie zdrowia i w takim przypadku powinnaś otrzymać skierowanie do szpitala.
        • pratel12 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 23:28
          hemoglobina 8,6 a żelazo 21 ( norma od 40) i utrzymuje się dłuższy czas. Szukamy przyczyny bo córka ma ewidentnie słabszą wydolność. A preparaty z żelazem brała przepisane przez lakarza nie suplementy z apteki.
      • pratel12 Re: anemia - oceńcie dietę 26.06.18, 23:31
        piernicola napisał(a):

> Kukurydzę bym wywaliła, po co to jeść? Jedyna zaleta, że tanie.

Dlaczego tak uważasz? Jest bezwartościowa? Płatki są na ogól wzbogacane żelazem i podobno o niezłej przyswajalności. Ale może się mylę
    • aga_sama Re: anemia - oceńcie dietę 27.06.18, 01:21
      mam anemię przez celiakie, nie wiem jakie badania robiłaś ale zrób jeszcze dla pewności genetykę - jeżeli nie było konsultacji gastrologa.
      Ja moją anemię traktuję teraz koktajlami z pietruszki, botwinki i kwaśnych owoców - na czczo. Do tego sok z buraków, ale taki jednodniowy, czasem dolewam też koktajli. I jeszcze wątróbka. Jak nie zje smażonej to pasta z wątróbki smażonej z cebulą i jabłkiem. Wołowina, ale dobrej jakości, np. hamburgery. Zupy na kościach i mięsie wołowym. Jajka w koszulkach albo na miękko.
      W diecie która opisałaś za mało moim zdaniem mięsa i warzyw, za dużo węglowodanów, chleba i płatków.
    • minniemouse Re: anemia - oceńcie dietę 27.06.18, 01:55
      pratel12 napisała:
      Analizuję więc dietę i nie widzę przyczyny .
      Córka codziennie je na śniadanie płatki kukurdziane, potem na drugie śniadanie najczęściej w szkole kanapki z kiełbasą i sałatą, oprócz tego marchewka lub jabłko. Potem w domu obiad, zwykle ziemniaki, makaron, rzadziej kasza lub ryż z mięsem (lub rybą) zamiennie z pierogami, naleśnikami itp., czasem zupy z fasoli lub soczewicy.Kolacja - kanapki , jaja lub płatki z mlekiem. Ze slodyczy tylko czekolada czasem ciasto domowe. Z warzyw pomidory i
      marchewka,zielona sałata w kanapce.

a ja widze.
      ja przy takiej diecie tez bym dostala anemii. stanowczo za malo czerwonego miesa. mieso typu cielecina, wolowina, corka powinna jest 4 x w tygodniu minimum.
      nawet do kanapki do szkoly zamiast kielbasy zrobilabym jej pieczen ze schabu lub jeszcze lepiej, poledwicy i dala plasterki z duza iloscia ciemnej salaty i pomidora. z owocow powinna jesc suszone sliwki, suszone brzoskwinie, rodzynki bo te maja najwieksza zawartosc zelaza, idzie lato to jak najwiecej arbuza, granatow.
      poza tym powinans jej dawac na kilogramy fasoli - jest bogata w zelazo (gotuj zupy, rob w sosach do mies itp).
      na sniadanie do platkow mozesz jej dodawac owoce np truskawki - w miare bogate w zelazo + jest kwasne. jak na sniadanie je platki to juz nie dawaj ich na kolacje, niech zje cos bardziej wartosciowego czyli jajka lub usmaz jej watrobke kurza, lub zrob kanapke z sardynka w oleju, lub usmaz troche tunczyka lub innej ryby, lub zrob kanapke ze 100g dobrej szynki. do tego pomidor lub sok pomaranczowy- cos co zawiera wit C czyli ulatwia wchlanianie zelaza.

Na suplementy diety nie reaguje więc kombinuję z dietą.

cos malo prawdopodobne.
      a jakie i jak i jak dlugo jej dawalas? czy przepisal je lekarz? na duze niedobory trzeba codziennie brac wysokie dawki zelaza aby poziom gdzies po tygodniu ruszyl zdziebko do gory. wiem, bo sama mam chroniczne anemie.
      zeby mi sie poprawilo to musze brac co najmniej 30mg tabletke raz dziennie. musze unikac brania z innymi suplementami np z wapniem, srodkami zobojetniajacymi kwas, bo jedno uposledza wchlanianie drugiego - bralas to pod uwage? to samo dotyczy brania zelaza podczas posilku - np nie popijac mlekiem a sokiem pomaranczowym albo pomidorowym bo sie inaczej zle wchlonie albo wcale.
      niektorzy tez np mysla ze na anemie pomoze lykanie vit B lub kwasu foliowego a to nieprawda jeśli niedobor dotyczy braku zelaza.

Minnie
      • minniemouse Re: anemia - oceńcie dietę 27.06.18, 02:00
        ps
        tez bym zainwestowala w bledner i wypasiona sokowirowke i robila pyszne mieszanki warzywno -owocowe. w to mozna rozne pietruszki przemycic bez problemu. dodasz np wiecej banana (tez ma zelazo) i nie poczuje troche szpinaku.

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka