rozamund
27.06.18, 16:12
Wiem, że to problem głupi i pewnie można sklasyfikować go jako problem pierwszego świata, ale męczy mnie ostatnio i może ktoś tu coś poradzi, a mianowicie: jak pozbyć się niechęci do rozmawiania przez telefon i czy w ogóle się da? Nie mówię oczywiście o rozmawianiu np. z mężem czy z koleżanką (chociaż nie przepadam za tym również), ale bardziej o załatwianiu rzeczy przez telefon. Nienawidzę tego i mam potężny wewnętrzny opór. Akurat złożyło się tak, że muszę telefonicznie znaleźć ekipę do remontu i w tym celu muszę obdzwonić kilka osób, przekonać, żeby znaleźli dwa dni w środku lata i sezonu remontowego, itd. itp. Patrzę na listę kontaktów i nie mogę, po prostu nie mogę wykonać tych cholernych telefonów. I to jest jedna z wielu podobnych sytuacji. Dodam, że nie mam takich oporów przed załatwianiem rzeczy osobiście, a jeśli się da, to piszę maila, no ale akurat w tej sytuacji się nie da. Nie zliczę, ile różnych spraw przepadło mi w życiu, bo nie mogłam się zmusić do wykonania telefonu. Da się to jakoś "wyleczyć"?