Dodaj do ulubionych

All in w Macedonii, Albanii ..

29.06.18, 12:17
Wybieram się w sierpniu, jest zdecydowane, że all in jako baza wypadowa. Pod uwagę biorę jeszcze Maroko i Grecję, ewentualnie Dominikanę ale ze względu na długi lot jest to opcją awaryjną.

No i jest sporo zachęcających finansowo ofert właśnie z Macedonii i tak się zastanawiam ... Był ktoś? Warto ? Jaki hotel?

Samodzielne organizowanie nie wchodzi w grę, nie mam na to czasu.
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 12:47
      Znajomi polecali Sarandę w Albanii. Ale tam chyba oni się dopiero uczą tej masowej, zachodniej turystyki i all inclusive? Mogę Ci polecić Grecję smile
      • black_halo Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 12:54
        Dzięki ale Grecja w sierpniu to raczej nie. Za dużo ludzi bo to popularny kierunek. Rozważam jeszcze Czarnogórę
        • bywalec.hoteli Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 13:59
          black_halo napisała:

> Dzięki ale Grecja w sierpniu to raczej nie. Za dużo ludzi bo to popularny kieru
          > nek. Rozważam jeszcze Czarnogórę
          >
          W Czarnogórze byłem, podobało mi się, ale jechaliśmy na własną rękę a nie w all inclusive.
          • black_halo Re: All in w Macedonii, Albanii .. 30.06.18, 10:18
            No wlasnie ja chce pojechac ale nie mam czasu samej zorganizowac nic sensownego bo wyjazd za miesiac juz a ja przez ten miesiac mam mnostwo intensywnej pracy. Potem chce po prostu odpoczac, mam 3 tygodnie i 3 tygodnie all in to sa dla mnie wakacje idealne. Raz na pare dni wyskocze z hotelu na jakies zwiedzanie i mi wystarczy.
      • heca7 Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 13:19
        Saranda to moloch. Oczywiście ma hotele i dostęp do plaży ale luda tam tłumy jak na Krupówkach. Głośno, ciasno- chyba, że plaża hotelowa ale dla nas już samo miasto jak w ulu. Do tego te budynki wielkie nad samym morzem jakby się miały do niego zwalić. Wszędzie korki bo ciasno, wąskie uliczki i bałagan architektoniczny.
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ac/ti/3iox/fcn6EVCoBJoM8k3nCB.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ac/ti/3iox/LlCmtRgtBgVV86nWcB.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ac/ti/3iox/9adV9uzUzyD1PJZTcB.jpg

Ale kraj warty zobaczenia- taki kompaktowy wink Chętnie się tam jaszcze raz wybiorę.
        • catroux Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 13:31
          Sarandy na all in nie poleciłabym najgorszemu wrogowi.
          Ma swój radosny bałkański urok, jest fajną bazą wypadową do Butrintu, można też zdaje się wyskoczyć promem na Korfu (choć tego nie próbowaliśmy). Ale to betonowy moloch zabudowany do granic możliwości, mnóstwo budynków w stanie surowym, domów ze straszącymi niewykończonymi piętrami itp. Jeśli faktycznie mielibyście wyjeżdżać rano i wracać wieczorem - ok. Na odpoczynek kojarzony z all-in - zdecydowanie nie.
          Na Albanię namawiam z całego serca, piękny kraj - ale w tych dzikszych częściach.
          • kolpik124 Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 22:17
            dokładnie, Albania obecnie to albo zapchane i zabałaganione kurorty, albo fajne plaże, niestety bez infrastruktury, na które trzeba dojechać spory kawałek
    • ludborka Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 12:50
      W przyszłym roku wybieramy się do Albanii właśnie 😊 hotele super, opinie zachęcające. Zobaczymy 😊
      • black_halo Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 12:53
        Podaj tutaj. Ja się wybieram w tym roku to dam znać czy warto ..
        • ludborka Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 13:01
          Który hotel wybrałaś?
          • black_halo Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 13:04
            No jeszcze żadnego. Czekam co powie ematka 😁
            • joanna_poz Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 13:12
              akurat z polskich biur podrozy ofert do Albanii i Macedonii, w dodatku z ALL jest bardzo mało, niewiele biur je oferuje.
              tu masz oferty z opiniami
              www.wakacje.pl/wczasy/albania,macedonia/?all-inclusive
              • black_halo Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 13:22
                No mało ale pociąga mnie ta lekka egzotyka w wydaniu all-in.

Nie jadę z polskiego biura.
    • heca7 Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 13:26
      Macedonia to jezioro Ochrydzkie ale plaże raczej poza miastem. Też niewielki kraj, ciekawy ale zaśmiecony. Nie korzystaliśmy z all in ale mieszkaliśmy w pensjonacie ze śniadaniami. Bardzo, bardzo czystym i wygodnym należącym do jednej rodziny. Plaża rzut kamieniem przez ulicę , na plaży leżaki hotelowe, kelner z pensjonatu donosił napoje i posiłki na zamówienie wink Tylko mi dzieci narzekały , że mało się dzieje pod wodą a one przyzwyczajone do skałek i morza chciały więcej. Mnie tam odpowiadało.
    • fantomowy_bol_mozgu Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 13:38
      Pytanie, czego szukasz.
      W Macedonii to jedynie jezioro Ochrydzkie. Fajna starówka w Ohrydzie, przyjemna promenada do spacerów. W sezonie będzie dodatkowo sporo tandety, typu wesołe miaseczko, która niestety psuje klimat (ale ogranicza się raczej do promenady i głównej handlowej uliczki).
      W bliskiej okolicy jest co zobaczyć, można wynająć rower i objechać jezioro, można pójść w góry albo zwiedzać Monastyry. Klimat jest trochę chłodniejszy z racji na wysokość, a parowanie jeziora sprawia, że może bywać pochmurno i mogą przyplątać się burze. W każdym razie klimat jest inny, niż klasycznie śródziemnomorski.
      W Albanii duże kurorty są raczej chaotyczne, wszystko się ciągle jeszcze buduje. Jak zwiedzanie, to albo wynajętym samochodem albo wycieczką fakultatywną, bo o lokalną komunikację bardzo trudno (z wyjątkiem trasy Saranda-Ksamil-Butrint). W Ksamil już prawie mówią po polsku, więc ostrzegam big_grin
      Moim zdaniem Albania w wersji all-in nadaje się tylko w mniejszych miejscowościach (Himare, Dhermi, Queparo) i w sytuacji, gdy chcesz tylko leżeć i podziwiać widoki (a te są cudne, żeby nie było, bo zaraz obok morza są góry po 1700m). No i pogoda w Albanii to klasyczny klimat śródziemnomorski.
      • heca7 Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 13:51
        Przełęcz Llogara jest cudowna smile
        • fantomowy_bol_mozgu Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 14:57
          Zgadzam się, zresztą Albania ma wiele pięknych dróg (ja w zeszłym roku jechałam nową asfaltową trasą przez Prokletije, droga SH20 - cudo smile).
          Ale czym innym jest wyjazd samochodowy (nawet jeżeli częścią tego wyjazdu jest byczenie się na plaży) a czym innym wyjazd na all-in z biurem...bo wtedy bardziej się liczy hotel, jego otoczenie, konkretny kurort...a jak się w Albanii wyląduje w Durres czy Sarandzie licząc na to, że będą wyglądały jak dajmy na to Walencja, to się można mocno rozczarować.
          • heca7 Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 17:08
            Po Albanii warto pojeździć samochodem. Choć w Gjirokastrze spotkaliśmy polską wycieczkę autokarową- jakaś objazdówka to była. Ja za takimi spędami nie przepadam , wolę własnym transportem , tylko ten dojazd wink
    • beaucouptrop Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 13:50
      Zgodze sie z przedmowczyniami. Saranda zdecydowanie nie. Tlumy i balagan.
      Polecam wybrzeze na polnoc od Sarandy. Himare i okolice. Ladne plaze a z morza widok na gory.
      Jesli chodzi o hotele to moze byc ciezko znalezc cos o dobrym standardzie i przyzwoitej cenie. Jesli chce sie tam miec standard powiedzmy 3-4 gwiazdkowego hotelu w Hiszpaniii to niestety takich hoteli jest malo i ceny od razu szybuja w gore. Bylam tam 4 lata temu, wiec od tej pory moglo sie to zmienic.
      W kazdym razie polecam. Piekne krajobrazy, ciekawe miejsca do zwiedzenia, sympatyczni ludzie a.wszystko to polaczone ze smaczkiem minionej epoki.
      • heca7 Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 13:52
        I Vlora też nie bardzo. Strasznie betonowa jest. Na wybrzeżu budowana od podstaw. Upał z nieba się leje a tu szerokie , słoneczne promenady i beton.
    • bywalec.hoteli Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 15:21
      Blackie, a zwróciłaś uwagę na to, że Macedonia nie ma dostępu do morza? smile
      • heca7 Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 17:11
        Ma za to ogromne jezioro. Oni mają do niego podobny stosunek jak Węgrzy do Balatonu. Zresztą jak chcą nad morze to do Albanii rzut kamieniem. Co ciekawe Macedończycy do swoich sąsiadów Albańczyków odnoszą się z lekceważeniem i uważają za gorszych, brudniejszych i mniej cywilizowanych wink
        • bywalec.hoteli Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 21:55
          Bo sami uważają się za potomków Aleksandra Macedońskiego? smile a Albańczyków pewnie uważają za Turków.
      • black_halo Re: All in w Macedonii, Albanii .. 30.06.18, 10:21
        bywalec.hoteli napisał:

> Blackie, a zwróciłaś uwagę na to, że Macedonia nie ma dostępu do morza? smile
        >

Tak, ale maja ladne jezioro wink

W sumie nawet lepiej bo od slonej wody niszcza mi sie wlosy a po trzech tygodniach moczenia sie w morzu czy oceanie wrocam z sianem na glowie.
    • kolpik124 Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 22:15
      kretynizm

oba ta kraj są tak tanie i z tak dobrą kuchnią, że głupotą jest decydowanie się na hotelowe żarcie

na ale jak się nie zna języków, to może i lepiej jak AI...

black_halo napisała:

> Wybieram się w sierpniu, jest zdecydowane, że all in jako baza wypadowa. Pod uw
      > agę biorę jeszcze Maroko i Grecję, ewentualnie Dominikanę ale ze względu na dłu
      > gi lot jest to opcją awaryjną.
      >
      > No i jest sporo zachęcających finansowo ofert właśnie z Macedonii i tak się zas
      > tanawiam ... Był ktoś? Warto ? Jaki hotel?
      >
      > Samodzielne organizowanie nie wchodzi w grę, nie mam na to czasu.
      >
      >
      • heca7 Re: All in w Macedonii, Albanii .. 29.06.18, 23:27
        My pensjonat czy też rodzinny hotel znaleźliśmy przez booking. Cena atrakcyjna. My mieszkaliśmy w jednym pokoju z łazienką a dzieci pół piętra niżej w apartamencie- pokój dzienny , dwie łazienki, dwa balkony jeden z widokiem na jezioro. Codzienne sprzątanie, świeże śniadania i dobra restauracja na dole. Parking w ogrodzie. Żadnych zastrzeżeń nie mieliśmy. Z obsługą rozmawialiśmy po angielsku. Nawet pani sprzątaczka świetnie mówiła. Naprawdę nie potrzeba tu do pomocy biura podróży wink
        W Albanii podobnie.
        Ale te opcje są dostępne o ile ktoś się zdecyduje na własny transport. Nie wszyscy dadzą radę lub chcą.
      • black_halo Re: All in w Macedonii, Albanii .. 30.06.18, 10:14
        Nie wiem jak inni, ja potrzebuje wakacji gdzie zalegne na lezaku z ksiazka i nie bede sie musiala martwic gdzie zjesc, co zjesc i o ktorej zjesc. Chce miec podane pod nos i dlatego biore sobie all-in, tyle. Jak mi sie zechce wyjsc kilka raz z hotelu i pozwiedzac to poszukam sobie lokalnej jadlodajni.
        Mowie w czterech obcych jezykach, tak na marginesie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka