02.07.18, 23:46
Czy to dobre miejsce na rodzinne wakacje (dzieci już duże)? A może raczej szukać czegoś w mniejszej miejscowości?

Chcielibyśmy skorzystać i z wypoczynku na plaży, i sporo pozwiedzać (czyli miejscówka w Gdańsku byłby bazą wypadową, szczególnie w razie niepogody).

Obserwuj wątek
    • zasiedziala Re: Gdańsk 02.07.18, 23:53
      Uwielbiam Trójmiasto, ale w ubiegłym roku odkryłam jedną, dość istotną wadę zatoki - do kąpieli bardziej zniechęca brud niż temperatura wody. Jeśli wypad ma być bez wchodzenia do morza, to jak dla mnie jest to najlepsza miejscówka nad Bałtykiem (pod warunkiem dużej tolerancji na tłumy i nie wybierania się w terminie Openera).
      • grey_delphinum Re: Gdańsk 03.07.18, 00:00
        Oj, to niedobrze sad Brudne morze i tłumy - najgorszy scenariusz.

Jeśli byłaby pogoda, to jednak chcielibyśmy poplażować.

W takim razie gdzie - stosunkowo niedaleko od Trójmiasta - można liczyć na czystą wodę w morzu?
      • ida_listopadowa Re: Gdańsk 03.07.18, 00:06
        co ty gadasz? jaki brud? moze chodzi ci o algi? Nie sluchaj takich rzeczy, w tym roku w Gdansku jest DZIESIĘĆ kąpielisk z Błękitną Flagą!
        Moim zdaniem pomysl jest dobry, ja natomiast (jestem z Gdyni) wolalabym jednak Gdynie/Sopot jako baze wypadową. Blisko wszedzie, rowniez do Helu i Dębek, gdzie sa piekne plaze nad morzem a nie zatoka. Blisko tez na Kaszuby - piekne miejsca, splywy kajakowe itp aktywnosci.
        Gdziekolwiek sie umiescisz, nudy nie bedzie. Latem zostaje w Trojmiescie i przyjmuje goscismile)) jest fajnie. Polecam tez kino na molo oraz w Gdyni teatr na plazy
        • zasiedziala Re: Gdańsk 03.07.18, 00:28
          W zeszłym roku trafiłam na świetną pogodę w Sopocie, więc wlazłam do Bałtyku i miałam wrażenie, że kąpię się w oleistej cieczy. Kolejnego dnia już nikt nie wszedł, bo był zakaz kąpieli (nie wiem z jakiego powodu, na pewno nie ze względu na fale, których nie było). W tym roku moi znajomi trafili na to: www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Awaria-przepompowni-sciekow-Olowianka-n123820.html Fakt, pech - może się zdarzyć, co nie zmienia faktu, że woda w zatoce bywa brudna i jednak chyba lepiej udać się w celach kąpielowych nad otwarte morze.
    • julita165 Re: Gdańsk 03.07.18, 07:35
      Dwa lata temu byłam kilka dni w Sobieszewo. Uważam że jeśli ktoś chce wypocząć w spokoju i ciszy ( w miarę ) i mieć blisko do Trójmiasta to miejsce jest rewelacyjne. Sama się zdziwiłam że takie miejsce się uchowało tak blisko miasta. Oprócz ze dwóch bud z lodami, smażalni, jednej restauracji, jakiegoś sklepu i straganu z ręcznikami specjalnie nic tam nie było, ludzi w zasadzie mało, plaża piękna, nie zatloczona, a na gdańską starówkę 40 minut miejskim autobusem.
    • mama-ola Re: Gdańsk 03.07.18, 08:12
      > Czy to dobre miejsce na rodzinne wakacje (dzieci już duże)?

Pewnie, że tak smile
    • mama_dorota Re: Gdańsk 03.07.18, 08:21
      W Gdańsku jeśli chcesz wygodnej plaży do odpoczynku pojedź do Sobieszewa. To już od lat dzielnica Gdańska, ale ciągle ma się wrażenie, że jest oddzielną wsią - nie tak dużo ludzi, szerokie i nie tak pełne plaże pełne muszelek, obiektów "pod turystów" też niezbyt wiele. Tam można się nastawić raczej na przyrodę - las, rezerwat "Ptasi raj".
      • grey_delphinum Re: Gdańsk 03.07.18, 10:20
        Bardzo dziękuję smile

Zabieram się w takim razie za szukanie kwatery w Sobieszowie, choć pewnie będzie ciężko znaleźć coś sensownego dla 2+2 w samym środku wakacji...
        • julita165 Re: Gdańsk 03.07.18, 10:39
          grey_delphinum napisał(a):

> Bardzo dziękuję smile
          >
          > Zabieram się w takim razie za szukanie kwatery w Sobieszowie, choć pewnie będzi
          > e ciężko znaleźć coś sensownego dla 2+2 w samym środku wakacji...

Kwatery nie polecę. Był to co prawda bardzo ładny apartament, 2 os dorosłe + dziecko ale spokojnie mogłoby być i dla 4 osób ale właścicielka była okropna, ciągle sprawdzała czy ktoś czegoś nie ubrudził, czy buty zmienił czy okna zamknął czy samochód prosto zaparkowal ( ! ) itp. No okropność.
        • jla-2 Re: Gdańsk 03.07.18, 13:00
          też byliśmy w zeszłym roku w Sobieszewie, potwierdzam, szerokie i puste plaże w środku sezonu (to znaczy oczywiscie ludzie są, ale w komfortowej odległości), spozywczy przyzwoicie zaopatrzony, piekarnia z okienkiem do sprzedazy chleba, czynna chyba od 5 do, o ile dobrze pamie tam, najwyzej 11smile
          do miasta autobus miejski, czesto jezdzacy, moje (tez juz duze dzieci) same jezdzily do Gdanska

miejsce idealne na wycieczki rowerowe, z tym ze z porządnymi rowerami w jedynej wypozyczalni krucho, polecam wziac wlasne
          • mallard Re: Gdańsk 03.07.18, 13:29
            Na Sobieszewskim kąpielisku jest dużo utonięć, bo ponoć występują tam jakieś prądy wciągające, trzeba być ostrożnym. A tak poza tym, to fajnie tam jest!
        • chocolate-cakes Re: Gdańsk 03.07.18, 13:39
          W Sobieszewie jest przy samej plaży ośrodek wczasowy, jadłam tam smaczny obiad i kiedyś nocowalam. Nie jest jakiś super, ale całkiem ok.
          W ubiegłym roku byliśmy tam latem od rana do wieczora (mamy w miarę blisko) i to był świetny dzień, trochę na plaży ale głównie spacery wokół.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka