Dodaj do ulubionych

Elektrownia atomowa?

07.07.18, 16:47
Która emama chce zostać elbanowską od elektrowni?
Nie zgadzam się na elektrownię atomowa w Polsce i nie chce jej finansować, nawet jesli to będzie tylko 20 zł na miesiąc.

Potrzebna działaczka , która udostępni trzy listy:

1. Osoby chcące finansować powstanie elektrowni.
2. Osoby, które nie chcą elektrowni i nie chcą jej finansować.
3. Osoby, które mają wszystko w dudzie.

Proponuję, żeby koszty rozłożyć równo pomiędzy osoby chętne do finansowania i te, które mają w dudzie, a osoby, które nie chcą elektrowni atomowej, zwolnić z tej nowej obowiązkowej opłaty.

biznes.interia.pl/wiadomosci/news/atomowy-goracy-kartofel,2578054,4199
Ja wciąż mam nadzieję, że elektrownia jednak nie powstanie, zwłaszcza, że jak widać duże spółki już się z tego projektu wycofują.

Jestem pierwsza chetna na drugiej liście
A wy jak? Na którą listę się wpiszecie?
Obserwuj wątek
    • asmarabis Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 16:58
      Nowoczesne delfinarium tez nie powstalo wiec sie nie martw, tym samym Polska niedlugo bedzie w rozwoju wyprzedzona przez Papue Nowa Gwinee.
      • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 17:04
        Elwktrownia atomowa, to ma być ten rozwój??
        • old.maid Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 17:41
          Nie, skąd! Najlepiej stawiać na wungiel
          • strikemaster Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 13:18
            Najlepsze są łuczywa.
    • memphis90 Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 17:03
      Oczywiście, ja mogę płacić 20zl za ekologiczną energię, natomiast osoby będące przeciw powinny płacić dodatkowy podatek za zdewastowanie środowiska na skutek wydobycia i spalania ropy/węgla/drewna.
      • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 17:06
        A od kiedy elektrownia atomowa, to ekologiczna energia??

Za ekologiczną energię, to ja mogę dopłacać i 100 zł, ale nie za atomówkę.
        • ichi51e Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 17:16
          Bardziej eko od spalarni
      • wheels.of.fire Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 22:23
        Spalanie węgla w elektrociepłowniach i elektrowniach dziś jest ekologiczne.
        • alicia033 Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 12:56
          wheels.of.fire napisał:

> Spalanie węgla w elektrociepłowniach i elektrowniach dziś jest ekologiczne.

kłamiesz, józek.
    • ichi51e Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 17:15
      Ja mam nadzieje ze elektrowania powstanie
      • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 17:35
        Dlaczego?
        • ichi51e Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 17:44
          Czyste srodlo energii. Wegiel czy gaz to marnotrawienie naturalnych zasobow naszej planety
          • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 18:12
            Czyste?
            A odpady?
            A awaria?
            • tanebo2.0 Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 18:31
              Każda elektrownia daje odpady. Nawet elektrownia słoneczna.
              • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 18:52
                Ale nie wszytkie odpady zabijają, a te jednak to potrafią.
                • fragile_f Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 19:56
                  A co z elektrowniami atomowymi, które jako paliwa używają odpadów? Szach, mat wink
                  • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 20:37
                    Noooo, a potem to już tylko czysta krystalicznie woda z takiej elektrowni wypływa. Nie?
                    • fragile_f Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 20:40
                      Mamtrzykoty - zadaj sobie odrobinkę trudu, żeby poczytać o elektrowniach III generacji a potem wróć do dyskusji.

BTW na chłopski rozum, co jest lepsze: składowanie już istniejących odpadów w kolejnych jaskiniach czy też zużycie ich jako paliwa do nowszych reaktorów, co jednocześnie jest recyklingiem i sposobem generowania energii.
                      • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 20:57
                        A ty oczywiście wiesz na pewno, że u nas ta elektrownia to będzie recyklingować istniejące już odpady. Prawda?
                        • fragile_f Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 21:05
                          Zadam jedno pytanie - przeczytałaś COKOLWIEK na ten temat czy nadal trwasz w ignorancji a informacje o energii atomowej czerpiesz z broszurki z lat 60tych?

Praca domowa:

www.world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/nuclear-power-reactors/advanced-nuclear-power-reactors.aspx

www.scientificamerican.com/article/next-generation-nuclear/

I na deser:

www.fastcompany.com/3043099/this-nuclear-reactor-eats-nuclear-waste
                • turzyca Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 21:18
                  >Ale nie wszytkie odpady zabijają, a te jednak to potrafią.

No te z węglowych zabijają. Każdego dnia.
    • premeda Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 17:25
      Biorąc pod uwagę, że mam bliżej do elektrowni czeskich i niemieckich niż do planowanej polskiej, to mój głos jest bez znaczenia.
      • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 17:34
        Ale jesteś za, czy przeciw?
        • bi_scotti Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 18:04
          Tak naprawde najlatwiej jest czegos (chocby i elektrowni atomowej) NIE zbudowac. Problemem pozostaje pytanie skad bedzie PL czerpac energie? Jaki jest alternatywny plan gdy juz sie wszyscy zgodza, ze NIE bedzie nuclear power station na polskiej ziemi. I to nie jest pytanie zlosliwe! Ono jest crucial w kontekscie proponowanych w pierwszym poscie dylematow. Life.
          • tanebo2.0 Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 18:36
            Najlepsze byłyby elektrownie wiatrowe.
            • old.maid Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 18:41
              One tez maja wady, generują problematyczne odpady, nie wiadomo jak utylizować wiatraki, zajmują bardzo dużą powierzchnię, nie da się przewidzieć jaką ilość energii wygenerują i co robić z nadmiarem (można generować wodór ale to drogie rozwiązanie), giną ptaki itd
              • bi_scotti Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 18:47
                Poza tym jest sporo ludzi, ktorzy mieszkajac w relatywnie niewielkiej odleglosci od wiatrakow narzekaja na migreny, alergie, problemy ze snem, metabolizmem etc. Dosc dlugo ich ignorowano, bo nic nie mozna bylo "prove" ale z czasem nawet researchers & medics zaczynaja traktowac tych skarzacych sie powaznie. Szczegolnie, ze zaobserwowano tez negatywny wplyw wiatrakow na ptaki, nietoperze, pszczoly, a tam gdzie wiatraki stoja w morzu, na ryby i rosliny wodne. Ergo, nothing is perfect, eh ... Life.
                • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 18:54
                  No tak, szczególnie alergie to na bank od wiatraków, bo wiadomo, że taki wiatrak, jak zakręci, to zaraz jakąś alergię ściągnie.
                  • bi_scotti Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 20:01
                    mamtrzykoty napisała:

> No tak, szczególnie alergie to na bank od wiatraków, bo wiadomo, że taki wiatra
                    > k, jak zakręci, to zaraz jakąś alergię ściągnie.

Zamiast sie wysmiewac, poczytaj. W Ontario mamy zarowno nuclear power jak i setki windmills, jest material porownawczy. Kilka lat sie z ludzi wysmiewano (podobnie ja Ty), ale skoro nie mozna wzrostu roznych przypadlosci wytlumaczyc scientifically to wcale nie znaczy, ze nie istnieja albo, ze sie komus uroilo. To wylacznie znaczy, ze na obecnym etapie (!!!) science nie ma odpowiedzi. Life.
                    • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 20:05
                      Co mam poczytać?
                      Że alergia to od wiatraków??
                      No bez przesady!
                      • bi_scotti Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 20:09
                        A slyszalas o seasonal allergies caused by pollen? I tu jest pies pogrzebany - zmiany pradow powietrza, wplyw na rosliny, ultimately wplyw na ludzi. Jest to problem szczegolnie dla rolnikow ale dlaczego to sie juz sama domysl ... albo poczytaj. To naprawde nie jest az takie "przesadne"! Cheers.
            • strikemaster Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 13:50
              "Najlepsze byłyby elektrownie wiatrowe. "

Bedziesz w nie dmuchał w czasie flauty?
              Problem w tym, że jak nie wieje, to wiatraki się nie kręcą, nie produkują energii. A sieć energetyczna musi byc zrównoważona, produkcja nie może odbiegać od zużycia, jak odbiega w którąś ze stron to trzeba sieć rozłączyć. To, że będziesz świecił świeczkami w domu to mały pikuś, wszystkie dziedziny gospodarki i resorty bezpieczeństwa uzależnione są od zasilania. Każdy wiatrak musi być zdublowany elektrownią szczytowo-pompową lub szybkostartującym blokiem cieplnym.
    • ania-z-lasu Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 19:40
      A czy ematka, która nie pije i nie pali może płacić niższą składkę na ZUS, coby nie dokładać do leczenia skutków nałogów???
      Tak się tylko pytam.
      • strikemaster Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 13:53
        "Najlepsze byłyby elektrownie wiatrowe. "

Bedziesz w nie dmuchał w czasie flauty?
        Za to etata który chodzi w spodniach powinien składke ZUS płacić większą. Terapie onkologiczne są drogie.
    • fragile_f Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 19:55
      Oczywiście, że nie podpiszę. Elektrownia atomowa powinna powstać jak najszybciej. Tylko nie przestarzały ramot z reaktorem z lat 60tych i 20km strefy bezpieczeństwa dookoła, ale najlepiej kilka III generacji, małych, pasywnych. O takich:

www.nuscalepower.com/
      • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 20:03
        Ale czemu nie podpiszesz??
        Powinnaś popisac, liste nr 1, że chcesz taką elektrownię finansować.
        • fragile_f Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 20:24
          Nie podpiszę listy numer 2.

A lista numer 1 to czysta demagogia i populizm.

Równie dobrze można dawać do podpisania listę typu: "Czy mieszkańcy Szczecina powinni finansować oczyszczenie Jeziora Solińskiego?" - zgadnij, ile osób by podpisało? A prawda jest taka, że oczyszczanie jest finansowane ze wspólnego budżetu, wiec i tak każdy za nie zapłaci. Tak działa państwo.
          • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 21:07
            Ale tu jest pomysł, aby rachunki za prąd zdrożały w celu sfinansowania budowy elektrowni, a nie finansowania z budżetu.
            A ja nie chcę płacić drożej za prąd po to, aby finansować coś, co uważam za szkodliwe i czemu jestem przeciwna.
            • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 21:10
              Jak rząd sobie chce stawiać elektrownię, to niech z budżetu wyskrobie, a nie każe ludziom dodatkowo dopłacać do tego marnego interesu.
              Ciekawe dlaczego największe spółki energetyczne w kraju nie chcą brać w tym przedsięwzięciu udziału, skoro to takie dobre i opłacalne?
              • araceli Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 21:16
                mamtrzykoty napisała:
                > Jak rząd sobie chce stawiać elektrownię, to niech z budżetu wyskrobie,

A pieniądze w budżecie to skąd są? Z nieba spadają? Drukarnia drukuje?

JP - gdyby głupota umiała fruwać...
                • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 21:23
                  To już chyba bardzo wysoko fruwasz, bo nic nie rozumiesz.
                  Budżet to budżet, ale rząd wymyślił, że skoro z budżetu nie wystarczy na elektrownię, to podniesie rachunki za prąd, a ścisle jeden ich składnik z 8 zł na 20, albo 30 i z tego będzie spłacać kredyt, który zaciągnie na budowę elektrowni.
                  Czy teraz dotarło?
                  Podatki płacę i nie mam wpływu na to, co z nimi robią, ale dodatkowo płacić, oprócz podatku, nie chcę.
                  • araceli Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 22:31
                    mamtrzykoty napisała:
                    > Podatki płacę i nie mam wpływu na to, co z nimi robią, ale dodatkowo płacić, op
                    > rócz podatku, nie chcę.

To zapłacisz wyższe podatki - bezpośrednio albo pośrednio. Dociera?
              • tairo Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 02:47
                Tak, rząd SOBIE chce elektrownię stawiać. Weź ty pomyśl chwilę.
                • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 03:01
                  No, przecież nie mnie i nie innym, co jej nie chcą, a dużo takich w Polsce jest, co nie chcą, więc wychodzi mi, że jednak sobie bedzie ja stawiał.
                  Będzie sobie mógł kolejną spółkę skarbu państwa założyć do zarządzania elektrownią i rodzinki na stanowiskach obsadzić i kasę brać.
                  • strikemaster Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 13:55
                    Oczywiśście, ze nie Tobie, Ty przecież wolisz prąd czerpać z cytryny.
              • strikemaster Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 13:22
                "Jak rząd sobie chce stawiać elektrownię, to niech z budżetu wyskrobie,"

Jak chcesz mieć prąd to sobie swoją elektrownie postaw. tongue_out

BTW zagadę jądrową powodują spodnie a nie elektrownie nuklearne.
            • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 21:11
              rachunki wzrosły
            • fragile_f Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 21:12
              Przeczytałaś to co wkleiłam w linkach czy nie? Bo jesli nie, to EOT. Nie mam zamiaru tracic czasu na dyskusję z kimś, kto z uporem tkwi w ignorancji.
              • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 21:29
                A tobie się wydaje, że u nas wybudują coś więcej niż przestarzałego ramota?
                Coś śmiem w to wątpić, bo kasy nie ma.
                Ale obyś miała rację, że to będzie coś nowoczesnego, jeśli coś jednak wybudują.
    • asia-loi Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 20:33
      mamtrzykoty napisała:

> 2. Osoby, które nie chcą elektrowni i nie chcą jej finansować.

> Jestem pierwsza chetna na drugiej liście

A prąd chcesz mieć? Bo rozumiem, że jak nie chcesz płacić na elektrownię, to będziesz pierwsza bez prądu, jak prądu będzie brakować.
      • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 21:17
        Sa inne sposoby na to, aby prądu nie brakowało niż elektrownia atomowa.
        Chcę mieć prąd ekologicznie produkowany i w sposób nie zagrażający życiu ludzi.
        Na taki chętnie dopłacę dodatkowo te 20, czy 30 zł, a nawet 100 zł dopłacę co miesiąc, ale na elektrownię atomową nie chcę dodatkowo płacić i nie chcę jej w kraju mieć.

Rozumiem, że ty sie wpisujesz na listę nr 1, i z ochotą będziesz płacić większe rachunki za prąd, w celu finansowania elektrowni jądrowej przez kolejne 30, czy 60 lat.
        • asia-loi Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 21:31
          mamtrzykoty napisała:

> Rozumiem, że ty sie wpisujesz na listę nr 1, i z ochotą będziesz płacić większe rachunki za prąd, w celu finansowania elektrowni jądrowej przez kolejne 30, czy 60 lat.

Tak, jestem za elektrownią atomową w Polsce. Da prąd i wielu ludziom pracę.
          Płacę na różne rzeczy, które mi się nie podobają to i będę płaci na elektrownię atomową.
        • bi_scotti Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 22:11
          mamtrzykoty napisała:

> Chcę mieć prąd ekologicznie produkowany i w sposób nie zagrażający życiu ludzi.

No i to jest zasadniczo Twoj problem. Nie chcesz zobaczyc, ze cudow nie ma i kazda decyzja ma pozytywne i negatywne strony/konsekwencje. Pytalam juz wyzej: co proponujesz w zamian? Do czego konkretnie (!!!) chcesz doplacic tych iles tam zlotych? Nawet solar panels maja negatywna strone w ilosci energii potrzebnej do ich wyprodukowania a po zakonczeniu ich zycia do recycling - wszystkie te procesy tez nie sa obojetne dla zdrowia i zycia ludzi. Cos trzeba wziac na klate. To, ze jestes przeciwko nuclear power nie jest rownoznaczne z tym, ze istnieje jakis magic source of energy, ktory zaoferuje wylacznie benefity bez zadnych skutkow negatywnych. Cudow nie ma. Biorac wszystko pod uwage, nuclear power jest zdecydowanie lepsza opcja niz wegiel, gaz czy ropa. Pozostaje kwestia renewable sources of energy typu woda, wiatr, slonce - problem w tym, ze te z kolei wymagaja naprawde duzych inwestycji zeby choc czesciowo dorownac wydajnosci nuclear station, poza tym sa to technologie nowe, wiele jest nieustajaco testowanych a i ich konsekwencje (rowniez negatywne!) tak dla ludzi, jak i dla environment wciaz sa swoistym zaskoczeniem. No wiec ... co proponujesz? Cheers.
          • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 01:33
            Najbardziej podoba mi sie woda. Ma największy potencjał, tylko trzeba by chcieć się tym zająć.
            Słońce też jest zdecydownie lepsze niż atom.
            • taki-sobie-nick Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 01:36
              mamtrzykoty napisała:

> Najbardziej podoba mi sie woda. Ma największy potencjał, tylko trzeba by chcieć
              > się tym zająć.
              > Słońce też jest zdecydownie lepsze niż atom.

Słońce ma największy potecjał okolicach równikowych. My jesteśmy za bardzo na północ.

Też jestem przeciw atomowi.
        • cosmetic.wipes Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 22:14
          mamtrzykoty napisała:

> Sa inne sposoby na to, aby prądu nie brakowało niż elektrownia atomowa.
          > Chcę mieć prąd ekologicznie produkowany i w sposób nie zagrażający życiu ludzi.
          >

To znaczy jaki? Poproszę konkrety.
        • strikemaster Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 13:57
          "Chcę mieć prąd ekologicznie produkowany i w sposób nie zagrażający życiu ludzi. "

Zwróć się do Macierewicza, on wynalazł już wiele dziwnych machin.
    • lisciasty_pl Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 23:26
      Od wielu lat byłem zwolennikiem elektrowni jądrowej w Polsce, ale patrząc na to co się ostatnio dzieje
      w Europie i na świecie, jądrówka przestaje mieć sens. Generalnie mówiąc nie opłaca się za cholerę.
      Sam koszt budowy jest taki, że koszt energii z niej będzie niewiele tańszy niż z elektrowni gazowej,
      a do tego trzeba jeszcze doliczyć paliwo i utrzymanie. Szkoda, bo to fajna alternatywa dla węgla,
      ale niestety nie stać nas.
    • muchy_w_nosie Re: Elektrownia atomowa? 07.07.18, 23:46
      Jest gdzieś rozpiska ile mniej będę płaciła za prąd, czy będą ekstra dopłaty na przejście na ogrzewanie domu i wody prądem?
      Jeśli opłaty spadną o 50% to niech stawiają, na moim terenie i tak nie powstanie a do tych czeskich mam bliżej niż do proponowanej lokalizacji w pl.
      • taki-sobie-nick Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 01:37
        muchy_w_nosie napisał(a):

> Jest gdzieś rozpiska ile mniej będę płaciła za prąd, czy będą ekstra dopłaty na
        > przejście na ogrzewanie domu i wody prądem?
        > Jeśli opłaty spadną o 50%

Spadną to może koszty, a dostawca energii i tak cię zrobi finansowo w bambuko.
        • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 01:49
          No, nastepna, która nie przeczytała a dyskutuje.
          Koszty nie spadną, tylko wzrosną.
          I nie dostawca energii robi w bambuko, tylko rząd, który chce do rachunku za prąd dodać opłatę na spałacanie kredytu, który zaciągnie na postawienie elektrowni atomowej.
      • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 01:41
        No nie spadną ceny, tylko wzrosną, bo trzeba będzie spłacać kredyt za elektrownię przez kolejne 60 lat, przecież cały czas o tym właśnie piszę, że cena prądu ma wzrosnąć, że do każdego rachunku trzeba będzie doplacać 20-30 zł za każdy miesiąc.

Dlaczego wy nie czytacie, tego co ktoś pisze, nie czytacie zalinkowanych artykułów, a wypowiadacie się tak w ciemno?
        • memphis90 Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 05:59
          Nie 60, a 10-15 lat kredytu... Sama doczytaj.
          • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 12:27
            To ty doczytaj. Do końca doczytaj.
    • sineado Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 00:13
      Ale to właśnie kraje rozwinięte planują odejście od elektrowni jądrowych...
      • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 01:46
        No właśnie, ale jak widać u nas to nie ma żadnego znaczenia, bo co tam inni wiedzą, my i tak musimy zbudować, choćby po trupach.
      • fragile_f Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 02:19
        Takie np. Chiny to własnie planują budowy elektrowni IV generacji, kolejne z III są oddawane do użytku, III+ powstają.

Serio, nowoczesne elektrownie (np. Molten salt reactor) to NIE jest to samo, co pierdyknęło w Czarnobylu.
        • mamtrzykoty Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 02:44
          A ktoś twierdził, że to samo?
      • memphis90 Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 06:00
        Na rzecz czego konkretnie? I które kraje konkretnie?
        • sineado Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 09:38
          Niemcy, planują w ciągu kilku najbliższych lat zamknąć te kilka które im zostały
    • pavia Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 06:11
      Mam nadzieję, że EJ powstanie jak najszybiej. I nie tylko dlatego że jestem zwiazana z tym tematem, ale głównie dlatego, żeby górnicy wreszcie- po kilkudziesięciu latach wymuszania dla siebie podwyżek i przywilejów- przestali być postrachem i siłą rządzącą.
      • strikemaster Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 14:00
        EJ w Polsce powstaje od 1983 roku. Wcześniej ten prom do Szwecji zbudują, zwłaszcza, że jakoś nasz głowny produkt eksportowy z 500+, czyli tanią siłę roboczą trzeba będzie transportować.
    • strikemaster Re: Elektrownia atomowa? 08.07.18, 13:17
      A osobom niefinansującym Caritas powinien przekazać roczny zapas świeczek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka