wlazkotnaplot 08.07.18, 18:28 Pytanie skierowane do matek córek i tych które pamiętają. Zatem, jak dużo urosły Wasze córki po pierwszej miesiączce? Jeżeli pamiętacie, ile Wy urosłyście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bo76 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 18:42 W dwa lata po miesiączce - córka urosła w sumie 10cm, najwięcej urosła jednak w roku poprzedzającym. Potem już zdecydowanie wolniej. U mnie podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 10.07.18, 17:27 Po miesiączce urosłam ok 25cm, ale miesiączkę miałam jako 8-latka. Moja córka dostała rok temu mając prawie 11-lat. Od tamtej pory przybyło jej 7cm, stopa wciąż rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_kot04 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 13.04.21, 09:44 Czy twoja córka jeszcze urosła? Twój post był w 2018 r., teraz mamy 2021 r., czy ona jeszcze urosła? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 15.05.21, 23:19 Dopiero dzis to przeczytałam Urosla od miesiaczki lacznie ok 12cm. Odpowiedz Link Zgłoś
wlazkotnaplot Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 16.05.21, 09:53 Tak urosła. Teraz 182, jak się zwlekę z łóżka sprawdzę ile wzr miała w 18r. Skończyła 17 lat, endokrynolog mówi że już hamuje wzrastanie. Oby.. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 18:55 Kiedyś wpadla mi w ręce moja szkolna książeczka zdrowia i stąd wiem bo już nie pamiętam że miesiączkę dostałam w wieku 13 lat i 3 m-cy, dwa miesiące wcześniej było w szkole mierzenie i miałam 158 cm. Kolejne mierzenie było na koniec VIII kl, w maju, miałam wtedy 14 lat i 9 m-cy i 170 cm. Więcej już nie urosłam. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 19:04 Nie pamiętam. ale ja byłam juz dość wysoka i wiele potem nie urosłam, córka była niska i nadal jest niska, nie mam przy sobie ksiązeczki, żeby sprawdzić ile urosła (bo coś na pewno, ale czy to było 5, czy 10 cm nie powiem bez ściągi). Młodsza miała może z 150, ale pewnie jeszcze urośnie, mała (w sensie że młoda) jest. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 19:23 Nie uroslam po tym. Mialam niecale 11 lat i prawdopodobnie bylo to przedwczesna pierwsza miesiaczka, wywolana niedoczynnoscia tarczycy. Mam ten sam nt. buta do tej pory, wzrost, wielkość dloni. Proporcje sylwetki oczywiscie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 19:25 Wzrost na szczęście zdążyłam osiągnąć przeciętny, bo chwilę wcześniej gwałtownie uroslam. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 19:37 We wczesnej podstawowce bylam najwyzsza w klasie. Podczas pierwszej komunii, ze wzgledu na wzrost, jako jedyna dziewczyna siedzialam w lawce z chlopakami. A potem, w wieku 9,5 roku, dostalam okres i przestalam rosnac. Mam 155 centymetrow i wszedzie jestem najnizsza. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 20:47 Ja za to zawsze byłam z tych niższych ale okres dostałam jako druga w klasie w wieku 11 lub 12 lat. Potem jeszcze urosłam, ale nie mam pojecia ile. Mam 158 cm. Córka dostała miesiączkę w 4 klasie, przy wzroście ok. 152-153 cm. Po roku ma 158 cm i chyba jeszcze urośnie (ma wysokiego tatę). Na razie trochę niepokoi mnie to, ze zaczęła tyć i robi sie z niej "baba" a nie wiotka trzcinka jak do tej pory. Hmm... Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaad Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 09.07.18, 11:54 Też mam wysokiego tatę i mojej niskiej mamy nie przerosłam wcale. Okres dostałam w wieku 13 lat i już więcej nie urosłam. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 10.07.18, 08:10 Ja też mam wysokiego ojca (188), niską mamę (159). Pierwsza miesiączkę miałam w wieku trochę ponad 13 lat, urosłam jeszcze później, mam w sumie 179 cm. Siostra podobnie ale ona zawsze była niższa, ma 169 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 10.07.18, 10:06 Moja jeszcze rośnie, myślę że do 165 może dobije i stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
anagat1 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 19:43 Z 10 cm..miesiaczka w wieku 8 lat.. Przestalam rosnac ok 12-13 rz. 168 cm wzrostu. Bylam najwyzsza do 7 klasy podstawowki, wtedy wszyscy zaczeli mnie przerastac Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 20:32 Jakieś 6 cm ale okres dostałam późno bo miałam 13 lat i 9mcy. Mam około 175cm. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 20:43 Niewiele, łącznie koło 6 cm. Jestem niższa od mamy i siostry, które miesiączkowały później i były wyższe w momencie pierwszej miesiączki. Jest coś w tym, że im szybciej pierwsza miesiączka, tym niewielki przyrost wzrostowy. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 21:32 ela.dzi napisał(a): > Niewiele, łącznie koło 6 cm. Jestem niższa od mamy i siostry, które miesiączkow > ały później i były wyższe w momencie pierwszej miesiączki. Jest coś w tym, że i > m szybciej pierwsza miesiączka, tym niewielki przyrost wzrostowy. Serio? U mnie raczej na odwrót, patrząc na rówieśniczki w naszych nastoletnich latach, to było wręcz przeciwnie - panny, które szybko dostały okres, były wyższe, grubsze i ogólnie miały wybujałe kształty. Wyglądały jak dobrze rozwinięte matrony, po prostu typowe baby. I to był taki rzut, że większość tych dziewczyn miała wzrost pow. 170 cm. Żadnych niziołków tam nie było, te niższe dobijały tych 165 cm, czyli standardowego, przeciętnego wzrostu u Polek. Ale one na pewno mieściły się w normach rozwojach, ale w tej dolnej, wczesnej granicy. Jedyną normą, którą ja znam jest ta, że dziewczyny drobne, a właściwie drobno kościste dostają miesiączkę później i sama ją potwierdzam Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 22:32 Ja byłam drobna i niska gdy dostałam okres w wieku 11-12 lat (ponad 30 lat temu). I byłam drobna to 30-ki. Córka również szczuplutka ze wzrostem ok 152 cm dostała okres w 4 klasie (choc teraz tyje) a jej koleżanka, wyższa i okrąglejsza do dzis nie miesiączkuję (za to widzę, ze rośnie szybko). Różnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 20:48 Byłam od zawsze niska, poniżej 3 centyla. Pierwsza miesiączka w wieku 14 lat, urosłam jeszcze ze 2-3 cm i tak zostało Odpowiedz Link Zgłoś
kama645 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 10.08.18, 00:04 A jaki masz ostateczny wzrost? Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 20:52 Miesiączkę miałam w wieku 9 lat, w szkole podstawowej słabo rosłam, byłam jedna z najniższych dziewczynek. Urosła w liceum do 170 cm . Odpowiedz Link Zgłoś
miodowa2 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 21:23 W moim przypadku miesiączka w wieku 14,5 lat (byłam w podstawówce mała i chuda) i urosłam jeszcze potem 5 cm osiągając 165cm. Odpowiedz Link Zgłoś
quilte Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 21:29 Pierwsza miesiączka w wieku 10 lat. Nie pamiętam, ile dokładnie miałam wzrostu, ale byłam jedną z najwyższych dziewczynek w klasie, chociaż nie najwyższą. Jako dorosła mam 170-171 cm. Pewnie po miesiączce urosłam 10-15 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 21:36 Ja miałam 15 lat, czyli już dość sporo, kiedy dostałam pierwszy okres. Urosłam do 171 cm, po pierwszej miesiączce cały czas rosłam i ostatnie centymetry nabyłam gdzieś około 20 r. życia. I wydaje mi się, że byłabym jeszcze o te parę centymetrów wyższa, gdybym nie miała skrzywionego kręgosłupa. Szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 22:39 Okres w wieku 12 lat. W wieku trzynastu lat przestałam rosnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 22:40 Miałam 10 lat i około 160 cm. Dobiłam do idealnie średniego 168 cm. Zawsze byłam typową, szerokopodwoziową gruszką, z wąską talią i zaskakująco sporym biustem. O dziwo, pomimo, że bardzo po chorobie utyłam, to proporcje mi zostały. Odpowiedz Link Zgłoś
diona78 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 22:45 Byłam raczej niska, miesiączkę dostałam w 8 klasie mając ok 157 wzrostu. Urosłam jeszcze 3 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 08.07.18, 23:39 Wydaje mi się (po zdjęciach), że tak max 5 cm. Okres w połowie piątek klasy. Między piątą a szóstą przytyłam 10 kg i tak zostało już na bardzo długo. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 09.07.18, 00:07 mae224 napisał(a): > Wydaje mi się (po zdjęciach), że tak max 5 cm. Okres w połowie piątek klasy. Mi > ędzy piątą a szóstą przytyłam 10 kg i tak zostało już na bardzo długo. Ja już po pierwszej miesiączce nie mogłam się nadziwić, że zaczynam szybciej przybierać na wadze. Oj,ciężko mi było przyjąć do wiadomości, że niestety trzeba jednak jeść trochę mniej i zacząć odżywiać się trochę inaczej,a przede wszystkim - więcej się ruszać... Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 09.07.18, 00:10 A ja się właśnie mojej młodej dziwie, ze tyje i to sporo, bo u siebie nie zauważyłam takiego zjawiska. A ruch nie bardzo lubi 😒 Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 09.07.18, 00:07 Dostalam miesiączkę w 6 sp od tego czasu urosłam najwyżej centymetr. Zawsze to mówiłam matkom dziewczynek w swoim otoczeniu misiaczka= koniec wzrostu. To moja obserwacja nie wiem nic na temat jego ewnetualnych podstaw naukowych. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 09.07.18, 00:09 A No i widzę ze nie wszystkim się potwierdza Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 09.07.18, 00:12 Gdzies czytałam, ze wzrost wyhamowuje i jest to później 5-10 cm. I to by sie potwierdzało. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 09.07.18, 21:02 Urosłam ponad 15 cm. . Odpowiedz Link Zgłoś
figa_kot04 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 13.04.21, 09:48 A ile miałaś wzrostu w momencie dostania miesiączki i jaki był twój wiek? Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 09.07.18, 06:36 Badania naukowe wskazują, że za normę i średnią należy przyjąć 6 cm przyrostu po pierwszej miesiączce, zwykle jest to 4-10 cm. Oczywiście istnieją kobiety, które urosły więcej lub mniej, ale to ogonki krzywej Gaussa. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 09.07.18, 07:15 Nie pamietam jak ze mna bylo, ale moja corka wiele nie urosla. A jak z waga to zupelnie nie pamietam. Corka ma teraz 163, ja mam 166, a jej tata 182. Nasz syn tez nie dorosl do wzrostu ojca i juz ok kilku lat w ogole nie rosnie (ma 180). Odpowiedz Link Zgłoś
karen_ann Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 09.07.18, 18:17 Dziecko rosnie jeszcze okolo 1.5 roku do 2 lat po 1 miesiączce. Mozesz zrobic rentgen nadgarstka i sprawdzic wiek kostny. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 09.07.18, 20:58 Po pierwszej miesiączce urosłam jeszcze dobre 10 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 09.07.18, 21:01 Na razie ponad 10 cm... Odpowiedz Link Zgłoś
kennaa Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 09.07.18, 23:09 Ja i moje córki - miesiączka ok. 12 lat - dobiłyśmy jeszcze 15 cm - wszystkie mamy równo 173. Rosłyśmy do 17 roku życia. Ciekawostka - stopy, duże jak na dwunastolatkę, 39 rozmiar - już nam nie urosły - za to włosy zaczęły się kręcić, a uszy lekko odstające, nagle przyległy. Moje córki rozwijały się dokładnie jak ja, choć urodowo bardziej do rodziny męża podobne.Ot, genetyka... Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 10.07.18, 10:00 Mój brat miał odstające uszy i to znacznie. Pod koniec studiów zaczął nabierać wagi (wcześniej szkielet) i nagle uszy zaczęły przylegać. Wygląda jakby sobie zrobił operację uszu. Gdyby to nie był mój brat nie uwierzyłabym że uszy mogą się tak zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 10.07.18, 10:10 No nieźle hormony potrafią namieszać, mojej siostrze w w ciąży urosła jedna stopa prawie centymetr, także przylegające uszy to bonus in plus 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 10.07.18, 16:10 OMG to ma jeden but większy od drugiego o dwa rozmiary? Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 10.07.18, 16:30 E, to nie są dwa rozmiary. Dobrze to widac bylo w sandałach, tak na oko jakies 7 mm. To prawie ta "strefa komfortu" która dobrze miec w bucie. W sportowych lub innych pełnych to nie byl jakiś problem. Żaden człowiek nie jest idealnie równy 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 10.07.18, 08:24 Ja byłam zawsze najmniejsza i najchudsza. Okres dostałam w ósmej klasie mając 136cm wzrostu.. Cała rodzina spanikowała, poszliśmy do lekarza od chudości (byłam pod jego opieka latami) obejrzał zdjęcie dłoni i stwierdził, że jeszcze urosnę (jak oni to wyczytują, nie wiem) Urosłam dosyć szybko do 161 cm Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 10.07.18, 10:11 No to chyba pobiłaś tu rekord, 25 cm ! Odpowiedz Link Zgłoś
mildred.pierce Re: Pierwsza miesiączka a wzrost. 10.07.18, 10:36 Też mi zrobili zdjęcie rtg nadgarstka i na tej podstawie endokrynolog przepisywał mi różne rzeczy, żebym urosła i nie dostała okresu. Nie pamiętam, co to było, ale byłam karzełkiem, gdy dostałam okres (w przerwie między lekami, bo lekarz uznał, że na pewno nie dostanę wtedy okresu, hahaha). Przepisał mi coś innego i urosłam w mniej niż rok ponad 15 cm, nie pamiętam, ile miałam wtedy wzrostu - 152 czy 154 cm. Miałam 12 lat. Mój przypadek jednak nie jest typowy, bo wzrost był wspomagany farmakologicznie. Niemniej jednak lekarka twierdziła, że po okresie prawie wcale się już nie rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś