mamolka1 15.07.18, 15:38 Ja wiem, że mamy piękny wątek mundialowy - wielkopostnego, bez jatek i mordobicia..😉 Ale dziś FINAŁ... I zasługuje na osobny.. Komu kibicujecie? Właśnie się zbieram i mknę do strefy kibica Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zawsze-w-drodze Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 15:50 CRO! m.youtube.com/watch?v=FgMi9xsY-Ew Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 19:02 No i jak tam zawsze-w-drodze? Jeszcze szukasz moich wpisów na temat Niemców jako niby faworytów tego turnieju, czy już dotarło do ciebie, że się grubo pomyliłeś? Tak samo zresztą, jak z żartami na temat mojej szklanej kuli. Buhahahahahaha...... Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 16:03 Kibicuję lepszemu Kibicowałam 3 półfinalistom i już wiem, że każda z tych drużyn będzie mieć medal, więc jestem zadowolona. Zainteresowanym przypominam finał zaczyna się o godz. 17:00 Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 16:09 ja też kibicuję chorwatom, ale najbardziej to kibicuję dobremu meczowi, chciałabym obejrzeć świetne widowisko bez względu na to kto wygra. a kciuki i tak za hrvatską. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 18:29 I jest ładne widowisko. 6 bramek a jeszcze 20 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 16:14 Ja nie lubię piłki nożnej, ale tym razem dałam się wkręcić i kibicuję oczywiście Chorwacji. Faktycznie, czas się zbierać do strefy kibica. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 16:14 A ja mam problem: syn jest za Chorwacją, a mąż za Francją (bo jest obrażony na Chorwatów, że wyeliminowali JEGO Anglików), kto nie wygra - jeden będzie niezadowolony! Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 17:05 Powiedz że anglicy dostali w dupę jeszcze od belgii a to znaczy że przypadek to nie był, że chorwacja wygrała. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 17:40 Chorwacji! Mocno wierzę że sobie poradzą mimo straconych dwóch bramek. Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 17:45 Z dwojga złego wybieram Francję Odpowiedz Link Zgłoś
miniulowa Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 17:56 Hrvatska ❤️🇭🇷 Choć obawiam się, że nie dadzą rady 🙁 Mają w nogach jeden mecz więcej i stres ich zjada. Ale kciuki trzymam. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 18:00 Dlaczego tak wielu Polaków kibicuje Chorwatom? www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1756424,1,final-mundialu-dlaczego-tak-wielu-polakow-kibicuje-chorwatom.read Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 18:11 O tak. Jak ja nie znoszę takich domorosłych ekspertek od wszystkiego, jak autorka tego artykułu. Od kogo jest słabsza Chorwacja? Pani Jagienka kojarzy takie kluby jak FC Barcelona? Real Madryt? Juventus Turyn? Tam właśnie grają kluczowi gracze chorwaccy. To jest świetna drużyna narodowa, a nie jakiś spęd najemników z krajów trzeciego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 20:58 Nie wiem kogo nazywasz spędem najemników z krajów trzeciego świata Co do piłkarzy chorwackich to oczywiście masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
mildred.pierce Re: Finał ☺️.. Mundial 16.07.18, 16:41 Cóż, pewnie Francję, sądząc po dzisiejszych komentarzach w Internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 19:28 A pitu pitu. Są nam bliżsi kulturowo, etnicznie, językowo, a kibicuje się najczęściej "swoim", po prostu. Jakby to byli Słowacy czy Czesi to byłoby podobnie. Byli nieco słabsi niż Francuzi, Francuzi zasłużyli na to mistrzostwo, zdecydowanie. Ale w calym turnieju wcale nie byli "słabsi", wiec argument od czapy, a juz mieszanie w to wszystko polityki w ogole jest śmieszne. No i Chorwaci pokazali waleczność, pokazali, że można. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 21:00 Dla mnie grają fajnie i wystarczyło mi obejrzeć kilka meczów, by zacząć im kibicować. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 21:05 byli słabsi? w którym momencie? w tym, kiedy sędzia się pomylił i uwierzył antoniemu? czy w tym, w którym nie chciał podyktować karnego, ale że już miał na koncie jeden błąd, to nie chciał mieć dwóch i po varze karniaka jednak podyktował? to zmieniło losy meczu Odpowiedz Link Zgłoś
mildred.pierce Re: Finał ☺️.. Mundial 16.07.18, 16:45 Byli wyraźnie słabsi. Chorwaci oddali 15-16 strzałów, Francuzi chyba 8. Bilans goli jest jaki jest. Chorwaci starali się, ale nic z tego nie wychodziło. Francuzi mieli piłkę przez znacznie krótszy czas niż tamci, a wystarczyła chwila, by wpadła trzecia, a potem czwarta bramka. Tak to znakomicie rozegrano. Chorwatom brakowało skuteczności. Francja była lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 18:10 Za Chorwacją jestem, ale trochę czarno widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 18:12 No dobra, jest i kibic na boisku, to już chyba mamy komplet wydarzeń w tym finale Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 18:24 Nie ogladam, ale i tak slysze za kazdym razem, jak jest gol Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.fire Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 18:24 Chorwaci, bo Europejczycy, a nie afrykanie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 18:29 Jak na razie Francja leży w Europie. No chyba, że masz inną mapę, ale sprawdź lepiej, czy na niej Polska nie leży przypadkiem w Azji. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.fire Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 18:38 Kulturowo oraz etnicznie zachód Europy powoli staje się Maghrebem i Bliskim Wschodem, pogódź się z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 18:56 Sam się pogódź ofiaro losu, że o tym kto jest Europejczykiem nie decydujesz ty. Vive la France! Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.fire Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 19:02 Europejczycy to u was będą niedługo w mniejszości. Dobrze wam tak, lewaki! Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 19:05 I ty mnie też misiu. Gratulacje dla Pogba i Mbappe, obywateli Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 20:33 Pogba jest takim samym obywatelem Europy, jak ty. Rasiolom musi być ciężko przełknąć pigułę, że w Mundialu zwyciężyła drużyna migrantów. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 20:46 To akurat nie jest jakaś szczególnie radosna konstatacja, dominacja czarnoskórych piłkarzy pokazuje jak w soczewce faktyczną sytuację imigracyjną Francji. We Francji piłka nożna nie cieszy się szczególną estymą i nie jest uważana za sport dla elit a raczej za rozrywką dla gorszej klasy obywateli. Z kolei dla imigrantów, którzy tworzą najuboższą warstwą społeczną Francji piłka nożna jest szansą na lepsze życie w alternatywnym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 20:51 larrisa napisała: > Z kolei dla imigrantów, którzy tworzą najuboższą warstwą społeczną Francji piłk > a nożna jest szansą na lepsze życie w alternatywnym świecie. Przy zarobkach dla wysokoligowych piłkarzy trudno im się dziwić. Lewandowski każe się opłacać przez niemieckie kluby pewnie też tylko z nudów. Na pewno wolałaby zostać w Polsce nauczycielem. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 20:58 Sądzisz, że takie zarobki są kuszące tylko dla imigrantów? Prawda jest taka, że Francuzi nie palą się tak masowo jak czarnoskórzy imigranci do gry w piłkę nożną bo mają o wiele więcej alternatyw, znacznie bezpieczniejszych finansowo w większej, bo dobrze i bardzo dobrze opłacanych piłkarzy jest tylko garstka. To, że zaczniesz kopać piłkę nie oznacza, że zostaniesz Lewandowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 21:08 larrisa napisała: > Sądzisz, że takie zarobki są kuszące tylko dla imigrantów? Ja????? To ty to przecież sugerowałaś. I pewno masz rację, biali Francuzi nie chcą zostać milionerami w wieku lat 20-tu, dlatego nie chce im się biegać w dziecińtwie za piłką, marzyć przy tym o byciu mistrzem i wybierają w wieku lat 18-tu poważne, bezpieczne finansowo zawody (jak menadżer supermarketu na przykład), które gwarantują młodym factetom poniżej 35 roku życia sławę, bogactwo i szansę na przyjemne życie do końca swoich dni. Proszę...., bo nie podniosę się z podłogi ze śmiechu.... Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 21:24 Wielu może chce zostać milionerami, ale niewiele zostanie. Czego nie rozumiesz? Jeśli dziecko może zostać lekarzem, prawnikiem, albo notariuszem tak jak dziadek czy ojciec to nie będzie biegało od rana do nocy za piłką a rodzice nie będą liczyć na to, że MOŻE zostanie drugim Ronaldo. Szanse są takie jak wygranie w totka. Tymczasem dla imigrantów i ich potomków, którzy często niestety nie są w stanie przez lata poprawić swojej sytuacji życiowej, piłka nożna jest jedną z nielicznych możliwością ucieczki z bylejakości. Obudziłaś się przed chwilą? Francuzi przecież oficjalnie przyznają, że ich wcześniejsza polityka imigracyjna doprowadziła do porażki integracyjnej (pomysły typu budowanie specjalnych osiedli dla imigrantów na przedmieściach Paryża i Marsylii, które właściwie stały się gettami). Nie mów, że właśnie pierwsze słyszysz. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 21:40 larrisa napisała: > Obudziłaś się przed chwilą? Francuzi przecież oficjalnie przyznają, że ich wcze > śniejsza polityka imigracyjna doprowadziła do porażki integracyjnej Nie bredź. Nie rozmawiamy o polityce integracyjnej Francji, a o piłce nożnej. I możliwość zagrania w narodowej kadrze jest dla każdego Francuza wielką szansą i wielkim wyróżnieniem. Miliony chłopców o tym marzy, niezależnie od kolory skóry i gwarantowanie mając w bardzo młodym wieku nadzwyczajny talent do tego sportu nikt nie wybierze kariery lekarza, czy notariusa, którym można zostać zresztą po ukończeniu kariery piłkarskiej, bo ta jest stosunkowo krótka. A selekcjonerzy naodowi nie mogą się opędzić od chętnych i wybierają sobie najlepszych. Pech dla ciebie, że najlepsi tym razem byli ci z ciemną skórą. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 21:54 Sama bredzisz, bo jak zwykle musisz lukrować rzeczywistość na zachodzie Europy, miliony marzą, ale każdy realista wie, że tylko garstce się uda i jak masz inne alternatywy, bardziej prawdopodobne to je wybierzesz, zamiast stawiać wszystko na jedną kartę, co robisz wtedy gdy nie masz innego wyjścia. Ale snakelilith będzie teraz udowadniać jak muł, że nie ma we Francji żadnych relacji przyczynowo-skutkową między problemami społecznymi i imigranckim pochodzeniem, a getta na przedmieściach Paryża i Marsylii to ekskluzywne dzielnice, które zamieszkują biali. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 22:53 larrisa napisała: > Sama bredzisz, bo jak zwykle musisz lukrować rzeczywistość na zachodzie Europy, No jasne, ja lukruję rzeczywistość, bo napisałam, że chętnych na piłkarskie miliony jest mnóstwo i są to nie tylko czarni imigranci. Ta, a Lewandowski pewnie też jest czarny i tylko się pudruje. Puknij ty się w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 23:16 Aleś ty głupiutka...przecież ja cały czas piszę, że owszem chętnych są miliony, ale PRAWDOPODOBIEŃSTWO zostania Zidanem, Lewandowskim czy Ronaldo są takie jak wygrać w totka. Tak jak nie każdy kto ładnie śpiewa zostanie Madonną czy Beyonce, choć też miliony o tym marzą. Ludzie marzą o pieniądzach i sławie, ale też wielu kalkuluje prawdopodobieństwo bo na świeczniku miejsc jest bardzo, bardzo niewiele. I jedni mają wiele dróg do wyboru, a inni praktycznie wcale. I oczywiście, że nie tylko czarni imigranci zostają we Francji piłkarzami, co ty znowu bredzisz, ale patrząc jaki stanowią procent w społeczeństwie francuskim, a jaki w reprezentacji Francji w piłce nożnej nie trudno zauważyć bardzo dużą dysproporcję, która nie bierze się z sufitu, tylko wynika z pewnych uwarunkowań. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 23:20 Dysproporcję to widzisz tylko rasiolko. Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 20:54 larrisa napisała: > We Francji piłka nożna nie cieszy się szczególną estymą i nie jest uważana za s > port dla elit a raczej za rozrywką dla gorszej klasy obywateli. Wybacz, ale piłka nożna zasadniczo nie jest i nie jest uważana za sport dla elit. I to nie od dziś Natomiast taki Monfils czy Tsonga też przez niektórych tu obecnych nie byliby uznani za 'prawdziwych' Francuzów, bo przecież wyglądają tak inaczej niż ci 'prawdziwi' Francuzi ze zdjęć Paryża z lat 50tych Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 21:01 Ale są kraje, np. sąsiednie Niemcy, gdzie piłka nożna ma o wiele większe uznanie i jest to sport dla każdego. We Francji tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 21:10 Stawiam dolary przeciwko orzechom, ze w Niemczech również piłka nożna nie jest uznawana za sport dla elit. Już prędzej za taki sport uznaje się tenis i tak się składa, że Francję również w tenisie reprezentują czarnoskórzy obywatele, których wymieniłam powyżej. Może się to podobać lub nie, ale Francja nie jest obecnie białym krajem, trudno więc, żeby reprezentacji Francji w piłce nożnej, tenisie czy nawet zespół prawników we francuskiej kancelarii składał się wyłącznie z osób o białej skórze. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 21:21 larrisa napisała: > Ale są kraje, np. sąsiednie Niemcy, gdzie piłka nożna ma o wiele większe uznani > e i jest to sport dla każdego. We Francji tak nie jest. Mylisz się. Po prostu zauważasz tylko mały wykrój rzeczywistości. We Francji dlatego hype futboolowy nie był w ostatnich latach tak duży jak w Niemczech, bo Francuzi od pewnego czasu (w odróżnieniu od Niemców) nie odnotowali tu zbyt dużych sukcesów, co nie zmienia faktu, że Francja zawsze była wielką fotboolową nacją, z długą tradycją i społeczne zainteresowanie tym sportem zawsze było ogromne. Nie na darmo francuska drużyna ma pieszczotliwą nazwę Les Bleus. I tego uznania na pewno tej drużynie nie ujmiesz wpychając francuski fubol w emigrancki, czyli w domniemaniu, mniej wartościowy kąt. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 21:47 Kolejna święta pie...ięta...niczego nie ujmuję drużynie francuskiej i nie mam nic do emigrantów, kibicowałam od początku Francuzom. Musisz ustawiać chochoła, stajesz się wtedy we własnym mniemaniu szlachetna a nie zwykłą prymitywną i kłótliwą babą? Tłumaczę skąd bierze się tak duża ilość imigrantów w reprezentacji Francji i nie jest to żadną tajemnicą poliszynela. Kogo obrażam, komu ujmuję. Sama piszesz, że futbol we Francji nie cieszy się dużą popularnością, chociażby w przykładzie do Niemiec, więc piszesz dokładnie to co ja. Teraz oczywiście Francuzi wyjdą na ulicę i będą świętować, sukces zawsze ma wielu ojców, ale warto wrócić do tego co się działo we Francji w 2010 po przegranych MŚ w RPA, kiedy reprezentację narodową nazwano "zgraja bandytów wywodzących się z banlieues". Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 21:04 Serio? Cały Paryż wyszedł na ulice i świętuje. "Gorsza klasa obywateli" w postaci milionów ludzi różnych barw i wyznań pokazuje ci właśnie środkowy palec. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 21:08 Jest takie stare powiedzenie "sukces ma wielu ojców"... podpiąć się zawsze można. A dlaczego mi mają pokazywać środkowy palec? Ja kibicowałam Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 21:24 Bo kolor skóry i wyznanie nie obchodzi tu w tej chwili nikogo. Ciebie najwyraźniej tak. Nie wiem, której Francji kibicowałaś, ale raczej nie tej, która wygrała. Och, i.. "Ale są kraje, np. sąsiednie Niemcy, gdzie piłka nożna ma o wiele większe uznanie i jest to sport dla każdego. We Francji tak nie jest" to nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 21:29 Chyba za bardzo się wzniosłaś na wyżyny własnej zajebistości, bo najwyraźniej nie łapiesz zupełnie o czym piszę. Ale zostań sobie z poczuciem tego jaka jesteś cudowna, i rzucaj się dalej na forum, nie do końca rozumiejąc o czym mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 21:42 Cudny jest ten ból pupy. Tak, puchar świata zdobyła drużyna złożona w dużej mierze z potomków imigrantów i do tego muzułmanów. Jak żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 21:55 Normalnie, masz z tym jakiś problem? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 21:59 No, ja nie mam, ale ktoś wyraźnie ma, sądząc po slowotokach Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 22:09 No widzę, że wolisz skrótowo i od razu na odlew, ale nie martw się, pewno przyjdą jakieś trolle i będziesz miała szansę zabłyszczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 18:25 Pozamiatali jak 20 lat temu (wiem, wiem, mecz się jeszcze nie skończył). Francja to według mnie najlepsza drużyna tego mundialu, teraz muszą to wygrać. Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 18:31 Albo i nie. Rany Julek, co za MECZ. Mamy nawet najśmieszniejszą bramkę mistrzostw. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 18:52 Chorwacja wicemistrzem świata! Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 18:54 Wow, ale się działo Tytuł dla Francji, ale to Chorwaci są prawdziwymi bohaterami tego turnieju. Ależ to był piękny finał! Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 18:59 Bardzo mi się te mistrzostwa podobały. Oczekiwań nie miałam żadnych, bo moi odwieczni faworyci, czyli NL i IT nawet się nie zakwalifikowali. Zamiast tego miałam Belgię, która jak dla mnie jest nową Holandią i Francję, która gra niesamowicie. Pomimo tego, że Chorwaci budzą wiele sympatii za to ile "cudów" w tych mistrzostwach dokonali, to cieszę się, że wygrała Francja, bo według mnie mieli najlepszą drużynę. Wszystkie medale IMO zasłużone, choć wygląda to trochę jak ME Odpowiedz Link Zgłoś
bo1 Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 18:59 Szkoda... . Mam na myśli wynik. Mam najwyższe uznanie dla Chorwatów. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 19:01 Autentycznie boli mnie serce - od pierwszego meczu kibicowałam Chorwacji i do ostatniego gwizdka miałam nadzieję, że puchar będzie ich. To, co pokazali na tym Mundialu powinno być przykładem dla każdego piłkarza, czym jest patriotyzm, wola walki, siła. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Finał ☺️.. Mundial 15.07.18, 20:47 Przytulam! Chorwacja pokazala klase, nawet niebo sie poryczalo, ze przegrali Odpowiedz Link Zgłoś