Dodaj do ulubionych

By-pass zoladka

29.08.18, 14:50
Moja kuznka chce sobie zrobic by-passy zoladka. Czy znacie osoby, ktore przeszly taki zabieg?
Czy sa zadowlone? Czy ich uklad trawienny funkcjonuje sprawnie po takim zabiegu?

Ciekawa jestem waszych opinii. kuzynka twierdzi, ze w internecie dominuja pozytywne opinie, ale mnie taka inwazja troche przeraza.

Kuzynka twierdzi, ze tak czy owak , jej nadwaga ok. 108 kg tez powoduje zdrowotne skutki uboczne.

Co otym myslicie?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: By-pass zoladka 29.08.18, 15:02
      Po pierwsze wymaga to decyzji lekarza a nie, że "kuzynka chce". Po drugie - znam osobę (bardzo przelotnie), która przeszła operację zmniejszania żołądka i wpłynęło to bardzo pozytywnie na jej stan zdrowia (tzn. tuszę - człowieka w pierwszej chwili nie poznałem), niemniej jednak jak każda fizyczna ingerencja w organizm może nieść za sobą skutki uboczne. Jeżeli lekarz stwierdzi, że dotychczasowe próby zrzucenia wagi nie dały rezultatów a pacjentka kwalifikuje się do takiego leczenia (jednym z wymogów jest BMI>40) to może na taki zabieg skierować.
    • 35wcieniu Re: By-pass zoladka 29.08.18, 15:16
      Znam 2 zadowolone osoby ale obie mowia ze u nich otylosc to byla wylacznie kwestia braku silnej woli, po operacji juz nie mialy wyjscia wiec jadly mniej. Nie wiem jak to wyglada jezeli otylosc jest spowodowana jakimis innymi czynnikami czy chorobami.
    • snakelilith Re: By-pass zoladka 29.08.18, 15:18
      A ma BMI powyżej 40? Bo dla osoby poniżej, kasy zdrowia np. w Niemczech tego by nie zapłaciły. I owszem, znam osoby po takich operacjach, ale to były osoby z wagą wyjściową ponad 180 kg, czyli z BMI dużo powyżej 40 i po wielu nieudanych próbach konwencjonalych oraz nierzadko z chorobami jak cukrzyca. I to było dla tych osób zbawieniem, stan zdrowia i jakość życia bardzo im się poprawiły. Niektóre poddały się następnie operacjom wycięcia nadmiaru skóry, głównie brzucha, ale były takie, które po pewnym czasie chudnięcia i stabilizacji zaczęły znow tyć, mały żołądek daje się łatwo oszukać, kalorie nie muszą mieć dużej objętości. Nie jestem też pewna, czy przy tej kategorii wagowej znaczy 108 kg robią od razu by passy, o wiele częściej lekarz proponuje tu tzw. gastric band, bo uważa się, że to jest mniejsze ryzyko powikłań dla pacjenta, choć to też nie do końca prawda. Ryzko jest jednak zawsze.
      No i faktem jest, że osoby po takich operacjach muszą pilnować zbilansowej diety, bo spożywając mniejsze ilości jedzenia łatwo można dostać niedobory. Także psychiczne uzależnienie od jedzenia nie znika, znaczy apetyt na smaczne rzeczy zostaje, tylko tylko, że nie można specjalnie ulegać, bo każda próba zjedzenia więcej kończy się wymiotami. Jeżeli więc kuzynka cierpi na zaburzenia łaknienia i zajada inne problemy, to powinna poddać się terapii, bo operacja nie rozwiąże automatycznie problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka