Dodaj do ulubionych

Wybory w Szwecji

08.09.18, 20:57
Są tu jakieś ematki ze Szwecji? Bo z Norwegii jest całkiem sporo. Wygląda na to, że skrajna, anty imigrancka prawica ma duże szanse.
Przyznam, że bardzo ciekawa jestem wyniku wyborów, bo wygląda na to, że spokojni Szwedzi mają w końcu dość i się radykalizują.

opinie.wp.pl/szwedzi-glosuja-na-partie-antyimigrancka-to-juz-zaden-wstyd-6292446911325825a
Obserwuj wątek
    • woman_in_love na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli Indi 08.09.18, 21:24
      -an, jasno widać, czym się takie projekty imigracyjne kończą.
      Wprawdzie Indianie bronili się dość zaciekle, to jednak nic im to nie dało i Szwecji też już nic nie pomoże.
      • kota_marcowa Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 08.09.18, 21:34
        No pewnie nie. Aczkolwiek radykalizacja pierdzącej tęczą, tolerancyjnej Szwecji da mi satysfakcję.
        • katja.katja [...] 08.09.18, 21:40
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • pani-noc Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 08.09.18, 22:29
            Nie jestem ciekawa jak to się skończy. Jedno jest pewne: jeśli się zradykalizują, nie ważne z jakiego powodu, to i tak my Polacy dostaniemy po tyłku.
            • kota_marcowa Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 08.09.18, 22:36
              Tak czy siak dostaniemy, a tak może inni ''tolerancyjni'' się odważą i pójdą w ich ślady.
              • tanebo2.0 Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 08.09.18, 23:01
                I Polska skończy w ZBiRze?
              • lady-z-gaga Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 09.09.18, 09:36
                Jesteś najlepszym przykładem, jak uprzedzenia wpływają na mózg. Tylko z powodu swojej islamofobii ( w dodatku dość absurdalnej, skoro mieszkasz w Polsce) chciałabyś, aby w Europie Zachodniej zwyciężała skrajna prawica? i nie masz śladu refleksji, co tak naprawdę oznacza to dla nas i w ogóle dla sytuacji politycznej? tylko uchodźcy ci w głowie?
        • chicarica Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 09.09.18, 01:47
          Don't hold your breath.
          Szwecja jeśli się stanie antyislamska, to właśnie raczej w obronie tęczowych praw i szwedzkich wartości, takich jak tolerancja i wolność. W takim kierunku jak Polska, z tą totemiczną religijnością i ciemnotą, nie pójdzie bo tego to już dawno tu nie ma.
          • mama.nygusa Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 09.09.18, 09:31
            Polska to kraj wolny, bezpieczny i tolerancyjny, tak "teczowi" tez sa akceptowani, oczywiscie-jak wszedzie znajdzie sie jakis kretyn, ale ogolnie jest b.dobrze.

U cory w szkole uczy gej, i co i nic, jest bardzo lubiany, absolutnie akceptowany, a i u szwagierki w szkole rowniez uczy gej, rowniez nikt nie widzi w tym zadnego problemu.
            • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 09.09.18, 10:51
              mama.nygusa napisał(a):

> Polska to kraj wolny, bezpieczny i tolerancyjny,

Buhahhahahha
              odstaw grzyby!

Xsioonc
            • tiszantul Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 09.09.18, 11:02
              > Polska to kraj wolny, bezpieczny i tolerancyjny, tak "teczowi" tez sa akceptow
              > ani

W Polsce homoseksualizm nigdy nie był przestępstwem, w przeciwieństwie do krajów Europy Zachodniej. U nas było zawsze normalnie, a oni rzucają się od ściany do ściany, od kary śmierci do promocji

"Ostatecznie kontakty homoseksualne zostały zalegalizowane w Anglii i Walii w 1967, w Szkocji w 1980, a w Irlandii Północnej w 1982 roku"

Jeszcze w latach 70. były w Wielkiej Brytanii wyroki za homoseksualizm
              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 09.09.18, 11:06
                tiszantul napisała:

> W Polsce homoseksualizm nigdy nie był przestępstwem,

Coś nie musi być przestępstwem, żeby prześladować ludzi. A nagonka na homoseksualistów w latach '80 to co to było?

Xsioonc
                • bigzaganiacz Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 09.09.18, 14:20
                  A nagonka na homoseksualistów w latach '80 to co

Balbina ci sie zalil w alkowie?
              • tiszantul Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 09.09.18, 11:08
                A to sobie wziąłem do osobnego wpisu, może ktoś zapamięta:

"W Polsce karalność aktów homoseksualnych miała miejsce w latach 1835–1932, czyli w okresie, kiedy na ziemiach polskich obowiązywały ustawy karne zaborców"

Na ziemiach polskich homoseksualizm był karany wyłącznie pod ruską, niemiecką i austriacką okupacją na mocy prawa państw-okupantów. Dziękuję za uwagę.
            • chicarica Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 09.09.18, 12:35
              Może Cię to zaskoczy, ale ja w Polsce do niedawna mieszkałam, często w niej bywam, mam w niej rodzinę i przyjaciół. Również tęczowych.
              Polska nie jest dla nich tolerancyjna. Ani bezpieczna dla swoich mieszkańców.
              • arwena_11 Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 10.09.18, 11:19
                Chrzanisz. W gimnazjum syn miał nauczyciela geja. I to takiego ze stereotypu. W LO jego wychowawca jest gejem - młodzież go lubi - bo jest dobrym wychowawcą. Nikt nie zwraca uwagi na jego orientację, bo zachowuje się normalnie.
                W gimnazjum zwracano ( w sensie stwierdzenia, ze on jest homo ) - bo po prostu facet nie zachowywał się normalnie. Gesty, ton głosu itd. Gdyby nie to, że wychowawca w LO przyszedł do teatru z chłopakiem - to nikt by nie wiedział jaką ma orientację.
        • sumire Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 09.09.18, 09:25
          Da ci satysfakcję, bo jesteś zbyt durna, by pojąć, co rządy skrajnej prawicy w istocie oznaczają. To nie jest tylko brak tych twoich ciapatych.
        • bramstenga Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 09.09.18, 10:02
          Szwedzi pierdzą tęczą i pozwalają państwu na ingerencję w najdrobniejsze sprawy życiowe od stosunkowo niedawna, przez całe wieki był to niezależny, bitny naród Wikingów, który nie dał sobie w kaszę dmuchać i trząsł regionem (potop!), więc może po prostu się... budzą?
          • lady-z-gaga Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 09.09.18, 10:09
            Jak ktoś się "budzi" do swojej bardzo odległej historii, to zwykle znaczy, że został zmanipulowany przez populistów.
            • bramstenga Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 09.09.18, 10:16
              Wszechwładza aparatu państwowego w Szwecji (z nierozliczonymi patologiami - vide program sterylizacji, zarzucony w latach 70.), to kwestia ostatnich kilkudziesięciu lat, więc nie jest to aż tak odległa historia.
              • chicarica Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 09.09.18, 12:39
                Trzeba bardzo niewiele wiedzieć o szwedzkiej historii, by tak twierdzić. Wcześniej była dokładnie taka sama wszechwładza, tylko pana i plebana. Polecam przeczytać "Utvandrarna" Moberga - dobry obraz tego, jak wyglądało życie zwykłego człowieka w Szwecji 150 lat temu.
                • bramstenga Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 09.09.18, 13:31
                  Dzięki za info, chętnie przeczytam.
          • chicarica Re: na przykładzie USA,gdzie imigranci wykończyli 09.09.18, 12:36
            Akurat w Szwecji to raczej zostali ci, co na wyprawy Wikingów nie pojechali, więc teges...
    • ewa_mama_jasia Re: Wybory w Szwecji 08.09.18, 21:33
      Na głównej jest wywiad promujący książkę bodajże "Strzały w Kopenhadze" czy jakoś tak. Nie czytałam jeszcze, ale wywiad dał mi do myślenia.
    • katja.katja Re: Wybory w Szwecji 08.09.18, 21:38
      Straszne zdjęcia i straszne opisy poniżej. Naprawdę aż tyle tam strzelanin? Ja p... W jakim ja spokojnym kraju żyję. A już miałam napisać o pijanych Anglikach, ale widzę, że nie mam na co narzekać.
      Wjeżdżanie samochodami w witryny sklepowe?
    • bigzaganiacz Re: Wybory w Szwecji 08.09.18, 22:23
      wygląda na to, że spokojni Szwedzi mają w końcu dość i się radykalizują.

Nie nazywal bym checi do zycia w spokojnym normalnym kraju radykalizacja
    • kolpik124 Re: Wybory w Szwecji 08.09.18, 22:31
      A od jakiego momentu prawica jest "skrajna"?
      • tiszantul Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 00:17
        Każda prawica jest skrajna, natomiast poglądy promowane w TVN są "normalne, europejskie"

Podobnie jak dziennikarzy dzielimy na normalnych oraz prawicowych
    • vodyanoi Re: Wybory w Szwecji 08.09.18, 22:56
      Znam pewnego Szweda polskiego pochodzenia, który po 30 latach w Szwecji przyjechał do Polski.
      Pamiętam jedną z pierwszych rozmów z nim. Opowiadał, jak to cudownie jest w Warszawie. CUDOWNIE. Warszawa jest piękna i przede wszystkim - on się tu czuje wolny. I bezpieczny. Niesamowite było dla niego uczucie, jak to po jednej z imprez wracał do domu piechotą w nocy. I nie o to chodzi, że nikt go nie napadł i nie pobił, bo wiadomo, że wszędzie się to może zdarzyć. On po prostu czuł, jest jest to mało prawdopodobne. I cudowne. Szedł nocą do domu. Sam. Szedł! Bo jego mama w Sztokholmie nie wychodzi po zmroku z domu.
      I po tych peanach na cześć naszej stolicy zaczął ubolewać, że jedno mu się tutaj nie podoba. Jest stanowczo za mało kolorowo. Jesteśmy tacy... Tacy sami. Wszyscy biali (to było przed najazdem bangladeszo-nepalczyków). I że Warszawa, w ogóle cała Polska, potrzebuje więcej różnorodności, więcej koloru.

Myślę, że jeśli Szwedzi się radykalizują, to musi być tam już bardzo, bardzo źle.
      • tanebo2.0 Re: Wybory w Szwecji 08.09.18, 23:03
        Myślę że duży w tym udział mają ruskie trolle!!!
      • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 01:18
        Wiesz co, raptem w zeszły weekend wracałam po imprezie do hotelu na piechotę w nocy w Sztokholmie. Spokój, nic się nie dzieje, jedyne co ten spokój mąci to od czasu do czasu z jakiejś knajpy wychodzi roześmiane towarzystwo.
        Mama tego pana albo mieszka w jakiejś dziwnej dzielnicy, albo naprawdę jest przewrażliwiona. Starzy ludzie tak czasem mają, moja babcia w Polsce też żyje jakimiś chorymi historiami z tv oraz jest przekonana, że na jej dobytek czyhają złodzieje i jak tylko wyjedzie gdzieś, zaraz ją okradną. Taki wiek.
        Część Szwedów dała się zmanipulować przez fake news, poza tym to do niedawna był kraj, w którym pozostawiony na ławce parkowej portfel leżał nie tknięty do powrotu właściciela. 20% to jeszcze nie "Szwedzi się radykalizują", poza tym tu takiej paranoi jak w Polsce raczej nigdy nie będzie, oni są bardzo pragmatyczni. Mnie też niedawno jeden Szwed próbował przekonywać jak to w Polsce cudownie bo podczas meldowania się w hotelu na delegacji (ten Hilton co jest w Krakowie na lotnisku) zachwycił się faktem, że personel w recepcji jest polski i "jak to musi być cudownie słyszeć swój język, bo on jest już zmęczony tym, że gdziekolwiek w obsłudze klienta w Szwecji pracują nie-Szwedzi i strasznie kaleczą język". Fajną miał minę jak go uświadomiłam że z 3 osób z którymi mieliśmy styczność, 2 były z Ukrainy i kaleczyły polski big_grin
        • katja.katja Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 11:28
          Oglądałaś film "Gra" (szwedzki)?
    • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 01:45
      Ja właśnie jutro po raz pierwszy zagłosuję.
      Nie ma szans, żeby SD wygrała, to nie Polska. Przy najczarniejszym scenariuszu, wejdzie w koalicję z Moderaterna, aczkolwiek ryzyko jest bardzo niewielkie.
      Generalnie cieszę się bardzo, że problem został nazwany, bo Szwecja faktycznie stoi w obliczu problemu. Nie wygląda to jednak zupełnie tak, jak opisane to jest w artykule i jak wyobrażają to sobie emamusie. Jasne, że przyjazd iluś tam tysięcy osób stworzył problem i trzeba ten problem rozwiązać, tym niemniej poziom radykalizmu w debacie publicznej i w rozmowach prywatnych w Szwecji jest w ogóle nieporównywalny z tym, co dzieje się w Polsce i radziłabym polskim rasistkom nie zacierać łapek, to całkiem nie ta bajka.
      A w ogóle to jestem zdania, że kto by w Szwecji nie wygrał - Polska i tak ma przesrane. Jeśli natomiast SD zwiększy swoje wpływy, to jedynym który na tym zyska, będzie Putin. Czyli Polska też ma przesrane. Zadziwia mnie natomiast, że taką radość u polskich tzw. środowisk patriotycznych wywołuje obrastanie w piórka największego wroga Polski. Ja Polski nie kocham ślepą miłością, ale to mój kraj i chciałabym dla niego jak najlepiej, więc sukces Putina to dla mnie klęska.
      • super_hetero_dyna Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 07:24
        Ale jaki znów problem? Szwecja nie ma przecież żadnego problemu. To tylko fejkniusy. Fajnie jest, kolorowo, a będzie jeszcze fajniej.
        • tanebo2.0 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 07:28
          Problem to ma Putler i jego sługusy...
        • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 12:43
          Oczywiście że ma problem. Jak ci do kraju zjeżdża tyle ludzi i musisz ich jakoś zintegrować, to jest to problem i obciążenie. Czy też, po korporacyjnemu, wyzwanie.
          Natomiast nie oznacza to, że należy ich wszystkich wyrzucić, utopić czy podpalić, jak głoszą polscy patrioci, oraz że wszelkie zło to ich wina. Retoryka, jaka przy okazji tematu uchodźców wypłynęła w Polsce, w Szwecji nie ma prawa bytu, to nie ta mentalność. Szwecja jest bogata i silna i z tematem integracji przybyszy sobie poradzi. Pytanie, czy Polska poradzi sobie z problemem Putina - szczerze wątpię.
          • ewa_mama_jasia Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 12:59
            No właśnie w tym sęk, że sobie chyba przestaje radzić. Jeśli prawdą jest to, co poruszono w wywiadzie i w książce, to zamiatano problemy od kilkudziesięciu lat pod dywan I dluzej już się nie da.
            • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:11
              Ale to generalnie bardzo dobrze, że jeśli problem jest, to zaczyna się o nim mówić. Nazwanie problemu to pierwszy krok do poradzenia sobie z nim, z tym że raczej na pewno nie będzie to tego rodzaju rozwiązanie o jakim marzą polscy rasiści. Generalnie od jakichś 30 czy więcej lat wieszczy się upadek szwedzkiego systemu, a tymczasem system ten nadal istnieje. Jasne, toczy się nad nim dyskusja i może będą musieli go przeorganizować, i to dobrze - każdy system musi się dostosowywać do okoliczności. Generalnie od jakichś 2 lat bardzo zmieniło się wiele procedur urzędowych i nie ma żadnego wpuszczania ludzi do Szwecji na paszport polsatu, teraz trzeba jeszcze pracować nad rozwiązaniem kwestii tych, co wjechali i już są, ale taka masowa imigracja swego czasu już była.
              Szwecja to nie jest kraj, w którym ludzie żyją w jakichś mitach o wielkości. Myślę, że wynikający z ich kultury pragmatyzm pomoże znaleźć rozwiązanie zanim faszyści urosną w siłę. W Polsce, dla porównania, tego hamulca dla faszyzmu nie widzę niestety i to boli.
              • maaria33 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:16
                Ale to generalnie bardzo dobrze, że jeśli problem jest, to zaczyna się o nim mówić. Nazwanie problemu to pierwszy krok do poradzenia sobie z nim

No własnie - nareszcie. Bo wieloletnie milczenie doprowadziło do wzrostu popularności partii pupulistycznych. I to milcznie było doskonałym narzędziem dla Putina.
                • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:23
                  Niestety Putin miesza i w Polsce na przykład bardzo namieszał. Już tu kiedyś pisałam, że jeszcze parę lat temu nie chciało mi się wierzyć, gdy znajomi Rosjanie głosili pewne rzeczy jako prawdy objawione. Obecnie słyszę te same rzeczy od Polaków i szczęka mi opada ze zdziwienia, że to trafiło na tak podatny grunt w narodzie, który miał takie historyczne przeboje z sąsiadem ze wschodu. Widać taki Polski los, że będziemy wiecznie ruskim parobkiem. Smutne to.
                  • maaria33 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:24
                    A Szwedzi? wink Nie łykają? Z czego wynika dramatyczny wzrost poparcia dla partii antyimigranckiej?
                    • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:32
                      Pozwolę sobie przypomnieć, że partia antyimigrancka ma jakieś 20% poparcia. Jak na Szwecję to dramatycznie dużo i jest to bardzo przykre, ale z kolei w porównaniu do Polski, gdzie partie antyimigranckie o podobnych poglądach mają zapewne ponad 50%, jest to znacznie mniej.
                      Niestety, w Szwecji Putin też miesza i fake news też się sprzedają. W tej chwili w szkołach do programu nauczania wprowadzono też umiejętność weryfikacji wiarygodności informacji - pewnie dłuższą chwilę potrwa, zanim to zadziała.
                      • maaria33 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:35
                        Podobno 28 - jestem ciekawa skąd ta popularnośc wynika. Jakie jest Twoje zdanie?

p.s. mnie obchodzi cały świat, a zwłaszcza Europa, Ciebie chyba też, prawda?
                        • maaria33 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:37
                          p.s. nawet średnio ogarniety obywatel wie, że w dzisiejszym zglobalizowanym gospodarczo i społecznie świecie dla Polaka jest istotne to co się dzieje w Szwecji, USA czy Hiszpanii i odwrotnie.
                    • katja.katja Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:26
                      To poparcie to głównie polscy imigranci smile
              • ewa_mama_jasia Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:17
                Oczywiście, że dobrze ze się problem identyfikuje i o nim mówi. Nawet paradoksalnie dobrze, że powstają skrajne postawy. Skrajnej nikt poważny nie poprze (a przynajmniej nie w takiej skali, żeby mogła gdzieś zauważyć), bo pokazuje pewne problemy w przerysowanej skali. Jak się odrzuci przerysowanie to reszta można się zająć w celu rozwiązania.
              • wheels.of.fire Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:21
                Neomarksistowska wmówiła Ci, że prawica niepodległościowa to faszyzm.
          • wheels.of.fire Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:47
            Tak sobie poradzi, że stanie się kiedyś kolorowym kalifatem.
          • beaucouptrop Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:25
            Francja, Belgia, Holandia to tez bogate kraje a jakos polityka integracji to totalna porazka w tych krajach. Nie jest to wiec zadnym gwarantem.
      • wheels.of.fire Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 09:31
        Ta partia powstała już w latach 80tych. Do tego oczywiście każda prawica i każdy przeciwnik imigrantów z Afryki to putinowiec big_grin
        Ty chyba dążysz do prawdziwego kalifatu, bo wtedy będzie prawdziwa tolerancja i pogrzebanie idei durnego państwa narodowego big_grin
      • mama.nygusa Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 09:40
        Dlaczego w tobie tyle agresji? rasistki? ktos kto nie chce obcych w swoim kraju niemusi byc rasiasta.Ja rozumie, ze anglicy nie chca polakow u siebie i co mam ich nazywac rasistami? z jakiej racji!

A co takiego dzieje sie w polsce?Zycie zwycaajne, normalne. Nikt do nikogo na ulicach nie strzela, ciezarowkami w tlumy nie wjezdza, o co ci chodzi.
        • katja.katja Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 11:32
          Dokładnie. Imprezy masowe bezpieczne, nie podszyte strachem, czasem przejdzie policjant z miną mega znudzonego bo i cóż się może wydarzyć. Nie ma całych dzielnic "no-go", nie ma zamachów, nikt nie ma specjalnych forów z tytułu innego koloru skóry i narodowości.
        • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 12:45
          Jak na polską patriotkę, wykazujesz się dramatyczną nieznajomością języka ojczystego i brakiem szacunku dla mowy ojców.
      • bigzaganiacz Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 10:19

Nie wygląda to jednak zupełnie tak, jak opisane to jest w artykule i jak wyobrażają to sobie

A jak to wyglada, rozumiem ze podpalenia
        80ciu samochodow i rzucanie kamieniami w policje nie bylo i wszyscy sobie to wymylili, a wsrod tych wymyslonych zamieszek szwaedzi sobie piknikowali smazyli kiflbasy w ognisku i bylo fajnie
        • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:05
          Akurat wygląda na to, że za podpalenia samochodów w dużej części odpowiedzialni są ludzie całkowicie biali i płonęły one w konkretnych miejscach. Że już nie wspomnę o tym, że jeśli dzieje się to na miesiąc przed wyborami i wygląda na skoordynowaną akcję, to też daje sporo do myślenia. Sprawdź jeszcze proszę ile samochodów spłonęło w ostatnich latach w Gdańsku, bo temat też jest ciekawy.
          • bigzaganiacz [...] 09.09.18, 13:42
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:49
              Kolejny troll na listę zablokowanych.
      • ewa_mama_jasia Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 10:33
        Tak naprawdę to nikt nie wie jak jest, dopóki nie mieszka w danym kraju albo przyjeżdża na tyle często, żeby poczuć te codzienność i zwyczajnosc. Oczywiście musi mieszkać w jakimś przeciętnym miejscu, korzystać z mediów, robić zakupy, załatwiać sprawy w urzędach, chodzić wieczorami po ulicach, znać klimaty różnych skrajnych dzielnic i korzystać z dobrodziejstw podatków. Wtedy może się jakoś wartościowo i sensownie wypowiadać. Ematki które mieszkają w Polsce mogą sobie tylko wyobrazac bądź dospiewywac do tego, co widziały będąc powiedzmy kilkakrotnie w Szwecji oraz czytając różne wypowiedzi. Natomiast jeśli prawda jest, że istnieje nierówność w możliwościach materialnych społeczeństwa - obywateli ktorzy placaca bądź placili podatki (zmrozili mnie ci emeryci, których nie stać na zakupy i opiekę lekarska) i emigrantów, to wiadomo, że prędzej czy później będzie niezadowolenie społeczne. W zdrowym społeczeństwie. Jeśli nie będzie, to znaczy, że społeczeństwo zatracilo podstawowe cechy obronne.
        • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 12:58
          Niezadowolenie jest, bo z powodu dość szybkiego przyrostu liczby ludności dostęp do pewnych usług się pogorszył. Natomiast nadal usługi te są na poziomie niedostępnym dla obywateli wielu państw UE np. Polski oraz ich dostępność także jest nieporównywalna. Szwedzi przyzwyczaili się do absolutnie najwyższych standardów na przykład w służbie zdrowia i teraz są oburzeni, bo np. na operację kolana trzeba czekać kilka miesięcy. W Polsce, tak dla porównania, czekać trzeba jakieś 2 lata, więc zaniepokojenie Polek sytuacją służby zdrowia w Szwecji uważam za dość zabawne.
          Co do emerytów których nie stać... akurat przypadkiem też troszkę znam temat. Dobrej jakości jedzenie w Szwecji kosztuje średnio jakieś 30-50% drożej niż w Polsce (średnio, bo np. ryby i mięso są o 100% droższe, ale inne rzeczy w podobnych cenach, więc średnio wydaje się jakieś maksymalnie 50% więcej), a minimalna gwarantowana emerytura - obecnie jakieś 8000 koron miesięcznie (dostają ją np. ludzie którzy w ogóle nie pracowali, a takich jest bardzo niewielu, większość dostaje emeryturę na podst. zarobków i lat pracy plus dodatkową emeryturę od pracodawcy). Wizyta u lekarza czy zabieg medyczny czy badanie to 200 koron opłaty pacjenta (resztę kosztów pokrywa państwo). Przelicz sobie zatem na co stać emeryta szwedzkiego, a potem porównaj z emerytem polskim, zwłaszcza tym otrzymującym najniższą emeryturę, a potem pomyśl jak bardzo śmieszne jest to fałszywe zmartwienie Polaka szwedzkimi emerytami.
          • beaucouptrop Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:22
            O tych najwyzszych tandardach w sluzbie zdrowia opowiadal mi znajomym, ktory jest lekarzem w Szwecji. On ma inne niz twoje zdanie na ten temat. Przynajmniej na poziomie podstawowej opieki zdrowotnej wedlug niego standardy sa niskie jak na Europe. On jest z pochodzenia Francuzem i ma porownanie.
            • maaria33 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:26
              Szwecja razem z Polską jest na pewrszym miejscu państw z trudnym dostępem do lekarza (nie pamiętam czy państw UE czy OECD). Francuzi podobno mają jedną z najlepszych.
              • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:49
                Z tą różnicą, że w Szwecji ten trudny dostęp jest w dużej mierze związany z odległościami i transportem do lekarza. To rozległy kraj, którego duża część ma bardzo niską gęstość zaludnienia i ludzie mieszkają w ogromnej odległości od ośrodka zdrowia. Państwo zapewnia w takim przypadku transport do lekarza, a mentalność powoduje, że człowiek nie poprosi sąsiada o podwiezienie 100 km, tylko raczej będzie czekał aż ośrodek zdrowia przyśle transport, co może być za parę dni. Powiedz mi, czy w Polsce państwo zapewni Ci transport do przychodni, jeśli mieszkasz daleko od niej? Szczerze wątpię.
                • maaria33 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:52
                  Tak, w przeciwienstwie do np Norwegi czy Finlandii gdzie wszyscy mieszkają blisko i mieszkają na kupie przy ośrdoku zdrowia dlatego mają lepszy dostęp do lekarza wink Tylko w Szwecji jest daleko i dlatego mają problem z dostępnością smile
                  • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:02
                    Masz na to jakieś statystyki, czy tak z głowy mówisz?
                    Tak przy okazji, Ty jesteś joa66?
                    • maaria33 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:06
                      Statystyki czego ? Tego, że Szwecja z Polską przoduje w państwach z trudnym dostępem do lekarza?

p.s. tak, to ja, joa66 - wyjasnienie w stopce, nie ukrywam zbytnio zmiany nicka z powodów technicznych.
                      • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:13
                        Tak, konkretnie najlepiej jakieś statystyki dot. dostępu do lekarza we wszystkich krajach Europy. Chciałabym spojrzeć jednak na Finlandię, bo obstawiam, że ma te same problemy co Szwecja. Do Norwegii nie porównuję, bo tam rząd dysponuje tak bajecznymi pieniędzmi, że pewnie posyła po każdego chorego bezzwłocznie lektykę na sygnale.
                      • maaria33 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:14
                        Na wszelki wypadek przypominam (zapomniałam, że Uk razem z nami wink )

"The report points out that in the 11 years in which it has been assessing European countries, “the UK healthcare system has never made it into the top 10 of the ECHI, mainly due to poor accessibility – together with Poland and Sweden the worst among European healthcare systems – and an autocratic top-down management culture.”

www.theguardian.com/society/2016/jan/26/nhs-comes-14th-in-europe-wide-survey-on-health-systems
                        • maaria33 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:16
                          P.s. rozumiem, że nie doczekam się odpowiedzi na pytanie dlaczego Twoim zdaniem partie antyimigranckie w Szwecji zdobywają coraz większe (i znaczące) poparcie)?
                          • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:19
                            Przed chwilą się doczekałaś, tylko w innej części wątku. Nie chce mi się tu wklepywać, bo idę głosować.
                            • maaria33 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:42
                              Nie, nie doczekałam się smile I już nie czekam.
                        • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:18
                          No to tu trochę co innego:

www.newsweek.pl/swiat/ranking-sluzby-zdrowia-polska-wypadla-gorzej-niz-albania-newsweek-pl,artykuly,356417,1.html
                      • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:16
                        PS. Dzięki za uświadomienie, nie prowadzę tu jakiegoś rejestru nowych nicków, natomiast z joa66 po prostu nie dyskutuję bo to symetrystyczny beton, szkoda czasu.
                        • maaria33 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:18
                          big_grin

Brakuje argumentów, więc "beton" - Ty nawet nie próbujesz mnie przekonac, więc nie nazywaj mnie "betonem" wink Ty unikasz odpowiedzi na niewygodne dla Ciebie pytania.
                          • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:19
                            Powyżej wstawiłam link, rzuć okiem na statystyki. Z 2017 nie znalazłam niestety.
            • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:23
              Tu trochę statystyk:
              www.newsweek.pl/swiat/ranking-sluzby-zdrowia-polska-wypadla-gorzej-niz-albania-newsweek-pl,artykuly,356417,1.html

Co do natomiast jakości usług... tak się składa, że w tym samym czasie co ja, wyjechała do Szwecji moja koleżanka lekarka. Ona z kolei ma inne zdanie niż Twój znajomy lekarz, więc jak widzisz, co człowiek to opinia, a statystyki są nieubłagane.
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:20
            chicarica napisała:

> W Polsce, tak dla porównania, czekać trzeba jakieś 2 lata,

Dwanaście piszę się w ten sposób "12"

Xsioonc
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 10:59
        chicarica napisała:

>Nie wygląda to jednak zupełnie tak, jak opisane to jes
        > t w artykule i jak wyobrażają to sobie emamusie.

emamusie pojęcie o świecie poza granicami ich gminy mają ogólnie dość mgliste i najczęściej zbudowane na wizjach wtłaczanych przez ruskich trolle.

> A w ogóle to jestem zdania, że kto by w Szwecji nie wygrał - Polska i tak ma pr
        > zesrane. Jeśli natomiast SD zwiększy swoje wpływy, to jedynym który na tym zysk
        > a, będzie Putin. Czyli Polska też ma przesrane.

30 lat wolności i starczy! Polacy od jakiś 300 lat nie potrafią się rządzić i być może nie zasługują na własne państwo.

Xsioonc
      • maaria33 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:59
        O to dzisiaj też wybory do samorządu? wink
        • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 16:14
          Tak. I do län.
    • lady-z-gaga Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 08:51
      Skrajna prawica ma zwykle parę niemiłych cech, poza tym, że jest antyimigrancka, więc nie rozumiem satysfakcji.
      • tanebo2.0 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 08:55
        Satysfakcji ruskiego trolla?
      • kropkacom Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 10:36
        Niektóre panie by chciały aby partie centrowe (może lewicowe?) też w końcu zadeklarowały, że są przeciw multi kulti. W końcu jasno i wyraźnie widać jak się dziś zdobywa głosy. Powstałby wtedy taki twór, na który mogłyby głosować.
        • lady-z-gaga Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 11:00
          Najpierw należałoby zdefiniować multi kulti wink bo to jest hasło, które każdy rozumie po swojemu (mam na myśli głównie forum, ale nie tylko)
          • mid.week Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 11:03
            myślę że obecnie jest to rozumiane i nas - zakaz wjazdu dla arabów.
            • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 11:07
              mid.week napisała:

> myślę że obecnie jest to rozumiane i nas - zakaz wjazdu dla arabów.

A kiedy dla rudych?

Xsioonc
              • bigzaganiacz Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 11:25
                A co ty taki otwarty i tolerancyjny liczysz ze cie ubogaci grupka dorodnych byczkow?

Niekontrolowany naplyw "inzynierow" "naukowcow" "lekarzy" to ogromna oresja na sytem opieki socjalnej tak duzy ze dla tych ktorzy na niego praciwalu nie wystarcza panstwo powinno sie interesowac swoimi obywwatelami najpierw a nie sie pochylac nad trzydxiestoletnimi sierotkami skas tam
                • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:01
                  Proponuję zatem, żebyś zakończył pochylanie się nad szwedzkim systemem opieki socjalnej i zajął się problemami Polski. Na początek spróbuj przełączyć się na klawiaturę polską programisty, coś widzę że na tym Kremlu oszczędzają na szkoleniach trolli ostatnio.
                  • wheels.of.fire Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:17
                    Tak, każda prawica jest z Kremla big_grin
                  • bigzaganiacz Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:26
                    Nad nikim sie nie pochylam , smieje ze z glupoty szwedow i wyrazam nadzieje ze zostalo tam jeszcze pare myslacych osob ktore widza jak lewactwo niszczy ten kraj i soe temu przeciwstawia
                    • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:45
                      Na razie to "lewactwo" postawiło ten kraj na nogi i spowodowało, że przeciętny obywatel ma poziom życia o jakim większość ludzi na świecie może tylko pomarzyć.
                      • bigzaganiacz Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:00
                        Zapawniam cie nikt nie marzy o szkolaxh zaladowanych niepismiennymi nie wiadomo skad ludzmi, braku mieszkan socjalnych czy ograniczenia dostepu do opieki medycznej
                        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:13
                          bigzaganiacz napisał(a):

> czy ograniczenia dostepu do opieki medycznej

ale Ty mówisz o Polsce?
                          W Polsce da się jeszcze ograniczyć dostęp do opieki medycznej?

Xsioonc
                          • katja.katja Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:30
                            W Polsce poziom opieki jest mniej więcej dopasowany do wysokości składek. Czyli niski.
                          • bigzaganiacz Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:42
                            Nie posze o szwecji i narastajacych problemach, stary szwe zdycha po cichu bo moejsce potrzebne jest 30sto letniemu nie letniemu dziecku
              • mid.week Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 11:32
                Jak zagrozą jedynej słusznej wizji katochrześcijańskiej polski, z Jezusem na tronie.
              • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:29
                Zaraz potem.
        • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 12:59
          Na razie zadeklarowała partia chrześcijańska. Dlaczego nie jestem zaskoczona? Na szczęście poparcie ma minimalne.
          • wheels.of.fire Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:18
            Tak, najlepiej przyjmować analfabetów z Afryki bez dokumentów big_grin
    • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:28
      Nieodmiennie zaskakuje mnie, że polscy patrioci tak troskliwie pochylają się nad losem Szwecji big_grin big_grin big_grin
      Przypomina mi to jedną panią, z którą miałam kontakt we wczesnej młodości. Pani miała wyjątkowo ch.jowego męża: facet był głupi, niewykształcony, chamski, złośliwy, wyżywał się na niej, terroryzował psychicznie ją i córkę, regularnie wybywał sobie z domu na parę dni nie mówiąc gdzie idzie i kiedy wróci, raczej na pewno miał jakieś panie na boku, nie dawał pieniędzy na utrzymanie domu.
      Pani natomiast regularnie powtarzała: jest jaki jest, ale przynajmniej nie pije, bo ten Zochy mąż to co weekend pijany chodzi.
      Polska traktuje swoich obywateli jak ten pan tę panią, a obywatele regularnie powtarzają jak ta pani: ale przynajmniej u nas nie ma imigrantów, bo w tej Szwecji to panie same imigranty.
      • beaucouptrop Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:33
        A mnie zaskakuje to, ze mieszkajac wreszcie w tym wymarzonym kraju nie szkodac ci czasu i energii na pisanie tutaj.
        Ale moze masz poczucie misji i dlatego za wszelka cene probujesz uswiadomic Polakow w jakim to beznadziejnym kraju mieszkaja.
        • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:44
          W przeciwieństwie do ciebie i Szwecji, ja jakieś związki z Polską mam. Mieszka tam moja rodzina, przyjaciele, mam tam nieruchomości i często bywam.
          • maaria33 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:47
            A skąd wiesz, że inni nie?

Poza tym - odpowiesz na pytanie dlaczego w Szwecji jest taki wzrost poparcia dla partii antyimigranckiej?
            • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:05
              Bo skoro żadna z emamuś nie twierdzi, że ma rozległą rodzinę i sieć przyjaciół w Szwecji, oraz posiada w Szwecji mieszkanie i domek letniskowy, oraz na nazwisko ma Svensson czy Larsson, to zakładam, że związków ze Szwecją jednak nie ma.
              Wzrost poparcia dla partii antyimigranckiej ma te same przyczyny, co w reszcie Europy, w tym w krajach które imigrantów nie przyjmują.
              Odpowiedz mi najpierw na pytanie: jesteś joa66?
              • maaria33 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:58
                Ty naprawdę nie rozumiesz, że nawet Gienek z Podlasia, który nigdy swojej wsi nie opuścił MA związek ze Szwecją, poniewaz jej polityka może wpływac na jego, Gienka życie? Nie rozumiesz, że to jest system naczyn połączonych? Podobnie jak dynka wierzysz w niezależne od innych państwa-samotne wyspy?
                • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 16:13
                  Ależ to była tylko odpowiedź na zarzuty, że wyjechałam sobie do Szwecji, a nadal interesuje mnie Polska.
                  Ja to doskonale rozumiem, Ty natomiast najwyraźniej lubisz bić pianę.
          • beaucouptrop Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:24
            I ich tez z takim zapalem neofity przekonujesz w jakim to beznadziejnym kraju mieszkaja, a oni to akceptuja bez slowa?
            Nie mieszkam w Polsce, ale do glowy by mi nie przyszlo, przez szacunek do rodziny, przyjaciol i odmiennych wyborow innych ludzi tak ujadac na kraj w ktorym mieszkaja. Gdzie ta legendarna tolerancja w poszukiwaniu ktorej wyjechas z Polski?

• katja.katja Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:29
            Te nieruchomości to komórka na szczotki?
    • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:39
      Ja pozwolę sobie jeszcze zauważyć, że jeśli faktycznie SD zdobędzie spore wpływy, to np. praca na zasadzie utstationering zostanie całkowicie zlikwidowana. Wiecie ilu Polaków spawaczy, budowlańców, elektryków itp. pracuje na takiej zasadzie i co się stanie, kiedy oni wszyscy będą musieli ze Szwecji wyjechać? Ilu mężów emamuś pracuje na tej zasadzie i przywozi do domu 4-5 tys. euro miesięcznie z takiej pracy? Ilu sklepikarzy, fryzjerów, kosmetyczek i instruktorów jazdy konnej emamusie w polskich miastach i wsiach z tych pieniędzy opłacają? Wiecie, że to się skończy, prawda?
      Proponuję zatem powściągnąć tę radość z sukcesów szwedzkich narodowców, bo to się bardzo źle na Polakach odbija.
      • maaria33 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:42
        Czyli jednak rozumiesz zainteresowanie Polaków wyborami w Szwecji ?wink
        • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:06
          Tych, którzy w Szwecji pracują lub mają jakiś konkretny interes, tak.
          Natomiast nie rozumiem, dlaczego ludzie którzy są imigrantami lub pracownikami, popierają partię antyimigrancką, w programie mającą tępienie imigracji zarobkowej z krajów typu Polska, Litwa czy Czechy. Polska logika po prostu.
      • wheels.of.fire Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:43
        Myślisz, że Szwedom zależy by pozbyć się polskich robotników? Kto będzie u was robił?
        Analfabeci z Afryki bez dokumentów?
        • kota_marcowa Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:09
          Ty rasisto paskudny, przecież to sami lekarze, inżynierowie, sama wysoko wykwalifikowana kadra kierownicza. No w najgorszym przypadku, ci mniej zdolni, to fachowi opiekunowie osób starszych, spawacze, czy hydraulicy. A dokumenty im wypadły przypadkiem, przy wyciąganiu iphona z kieszeni, przecież nigdy w życiu nie wyrzuciliby ich celowo, zresztą przecież i tak na pierwszy rzut oka widać, że to jeszcze dzieci.
          • wheels.of.fire Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:52
            To dlatego są lepszymi imigrantami od Polaków, bo Polacy tylko faszyzm potrafią szerzyć, są "rasiolami" i cheerleaderkami Putina.
            • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:08
              wheels.of.fire napisał:

> To dlatego są lepszymi imigrantami od Polaków, bo Polacy tylko faszyzm potrafią

Są lepszymi bo, przede wszystkim nie piją, natomiast "pijany jak polak" to powiedzenie znane już w całej Europie.
              W UK w niektórych firmach po najeździe hordy z Polski to zaczęli alkomatami sprawdzać na wejściu.

Xsioonc
              • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:11
                W Szwecji na budowie alkomat to standard, są regularne kontrole.
              • beaucouptrop Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:29
                Przydalyby sie tez takie alkomaty przy najezdzie hordy z UK na lotnisku w Balicach.
                • manon.lescaut4 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:56
                  Bo te hordy z UK to przylatują do Polski do pracy na budowie oczywiście?
                  • beaucouptrop Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:59
                    No tak przeciez pic na umor mozna tez po pracy. Wtedy powinno to byc jak najbardziej spolecznie akceptowane.
      • bigzaganiacz Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 13:45
        opłacają? Wiecie, że to się skończy, prawda?

Ja wiem ale chyba ty nie

Skonczy sie zapascia gospodarcza bo nie bedzie komu robic a geb do wyrzywienia z kazdym dniem przybywa a inzynierowie i naukowcy jakos do roboty nie zbyt chetni takze

przywozi do domu 4-5 tys. euro miesięcznie z takiej pracy? Il

Nie swiruj z zaribkami w szwecji i banialukami o 5 k euro
      • mama.nygusa Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:30
        4-5tys euro?? to jakis polak tyle w szwecji zarabia? Cos ci sie pomerdalo smile
        • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:43
          Widziałam faktury wystawiane przez spawaczy. Zapewniam Cię że za miesiąc roboty od 4 tys w górę.
          • mama.nygusa Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:55
            No wlasnie faktury, z twojego wczesniejszego postu mozna bylo wyczytac, ze tyle zarabiaja netto smile
            • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:09
              No ale przecież mówię, że SD planuje wywalić stąd ludzi będących na utstationering. Powiedz mi, ile konkretnie podatku w Polsce zapłaci spawacz od 5 tys. euro? Bo ja akurat wiem. Oni są na ryczałcie w Polsce. Płacą zus plus groszowy podatek. Z tych 5000 euro na rękę zostaje im spokojnie 4-4.5 tys. Gdzie oni tyle zarobią, jak nie w Szwecji?
              Paski wypłat polskich budowlańców zatrudnionych na umowy o pracę też widziałam, wraz z kwotami netto. Uwierz mi, módl się lepiej, żeby oni nadal mogli w Szwecji pracować.
              • woman_in_love Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:33
                Nikogo nie wywalą. Już ty się nie bój. Co najwyżej im zmienią formę zatrudnienia.
              • mama.nygusa Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:54
                Powiem ci tak, znam kierowce ciezarowki, przez kilka lat pracowal w szwecji, dla szweda i jezdzil tylko po szwecji, kilka lat temu zrezygnowal, jak sam mowi, nie dalo sie tam zyc, zarabial jak na owe czasy b.dobrze, a jednak zrezygnowal, teraz kursuje miedzy polska, niemcami i francja.
                • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 16:15
                  A ja znam 100 polskich budowlańców (108 było w szczytowym momencie na liście), którzy pracowali przez pół roku na budowie w moim mieście. Obecnie pracuje z nich 40, a pozostałych 60 zabija się żeby wrócić i pracować dalej. Będziemy się licytować dalej?
                  • bigzaganiacz Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 18:04
                    Aha, chcesz powiedziec ze jwdyna budowa w europie to ta w twoim miescie na 100 osob ?
                  • katja.katja Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 18:43
                    Ilu z nich chce tu na stałe osiedlić się wraz z rodzinami?
          • bigzaganiacz Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 15:05
            A ogarniasz taki smaczek ze od faktury placic trzeba podatek ubezpieczenie spoleczne ?
      • wheels.of.fire Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:54
        Do tego gardzisz polskimi matkami, twierdząc że gdyby mężowie nie mogli pracować w Szwecji, to one by do kosmetyczki nie poszły.
    • maaria33 Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:09
      dlaczego tak brzydko nazywasz chicaricę?
    • woman_in_love ja mam nadzieję,że Szwedzi NIE wybiorą faszystów 09.09.18, 14:19
      z ugrupowania Szwedzkich Demokratów.

A dlaczego? Nie da się wprowadzić zmian w Europie lub UE, dopóki któryś kraj nie upadnie z powodu imigracji. A Szwecja jest idealna do takiego upadku. Dlatego mam nadzieję, że SD dostanie góra 15%, a Szwecja będzie kontynuowała swój kurs. A jej los stanie się ostrzeżeniem dla innych. I im rychlej się to stanie, tym lepiej.
    • wheels.of.fire Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 14:52
      Zapomniałeś o ruskich trollach!
    • chicarica Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 23:43
      Mogę iść spać spokojnie.
      • beaucouptrop Re: Wybory w Szwecji 09.09.18, 23:52
        No tak. Nie odesla Polakow do siebie. Dobrej nocy.
        • chicarica Re: Wybory w Szwecji 10.09.18, 11:02
          Dokładnie tak. Do następnych wyborów zdążę już ogarnąć obywatelstwo, a gdyby rządziło SD, pewnie zmieniłyby się zasady. To jednak trochę ulga.
          • ewa_mama_jasia Re: Wybory w Szwecji 10.09.18, 11:14
            No i fajnie. Cieszę się razem z Tobą.
          • asia.sthm Re: Wybory w Szwecji 10.09.18, 14:41
            Chicarica, pieknie sie spisalas w tym watku - naprawde podziwiam stalowe nerwy oraz elegancje wypowiedzi.

To moje 9te wybory na trzy kartki i tak goraco dotad nigdy nie bylo.

Ktos tu chcial wiedziec: SD tylko ma "tylko" 17,6 %. Wystarczy odwrocic - 82,4% uprawnionych do glosowania nie chce rasistow ni nazistow.
          • waleria30 Re: Wybory w Szwecji 10.09.18, 20:16
            chicarica napisała:

> Dokładnie tak. Do następnych wyborów zdążę już ogarnąć obywatelstwo, a gdyby rz
            > ądziło SD, pewnie zmieniłyby się zasady. To jednak trochę ulga.
            >

Mam pytanie: skoro nie masz szwedzkiego obywatelstwa jeszcze, to jak moglas brac udzial we wczorajszych wyborach? To byly wybory m.in. do parlamentu, obywatelstwo jest konieczne. A jak sama napisalas w sobote: "Ja właśnie jutro po raz pierwszy zagłosuję."
            • aka10 Re: Wybory w Szwecji 10.09.18, 21:37
              Do parlamentu wcale nie musiala glosowac. www.val.se/download/18.5af422c516299cedac1fb4/1525694440448/Att%20r%C3%B6sta%20(polska).pdf
              • waleria30 Re: Wybory w Szwecji 10.09.18, 22:03
                A faktycznie, nie doczytalam wczesniej.
                Swoja droga dowiedzialam sie przy okazji, jak sie te wszystkie fullmäktige nazywaja po polsku smile
            • chicarica Re: Wybory w Szwecji 11.09.18, 21:37
              Zupełnie normalnie. Do "rady miasta" i "województwa" nie trzeba mieć obywatelstwa, tylko pobyt.
              Do riksdagu trzeba, ale ja dostałam 2 karty do głosowania a nie 3.
              BTW: w moim regionie SD ma 10% a lewaki sporo więcej niż do parlamentu smile
          • kota_marcowa Re: Wybory w Szwecji 10.09.18, 20:36
            Czyli jednak poparcie rośnie, skoro obawiasz się następnych wyborów.
            • chicarica Re: Wybory w Szwecji 11.09.18, 21:38
              Nie, obawiałabym się gdyby SD teraz zgarnęła więcej. A przyszłych już się nie obawiam, niezależnie od tego w którą stronę się bujnie, tak źle jak w Polsce i tak nie będzie, a ja już powinnam mieć obywatelstwo do tego czasu.
      • katja.katja Re: Wybory w Szwecji 10.09.18, 21:06
        Toniecie, obywatele sad
        Ale życzę spokojnego snu na tym Tytanicu.
    • wheels.of.fire Re: Wybory w Szwecji 10.09.18, 23:10
      Szwedzcy Demokraci są za wolną aborcją do 12. tygodnia oraz ochroną praw homoseksualistów.
      Oni naprawdę są zupełnie inni, niż np. polscy narodowcy.
      W każdym razie gratuluję kolegom z SD świetnego wyniku! Brawo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka