jan.kran 10.09.18, 23:17 Planuję się tam wybrać.Rozglądam się ,ktoś był? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kk345 Re: Wietnam. 11.09.18, 00:03 Cudowny kraj, pod warunkiem, ze nie masz świra na punkcie higieny. Piękny, różnorodny, przyjazny, z fantastycznym jedzeniem i miejscami niezadeptanymi przez turystów. Ludzie przyjaźni, klimat sympatyczny, widoki, egzotyka-wszystko pokochałam. No i tanio jest Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Wietnam. 11.09.18, 00:09 Byłam, ciekawie, ale sprawdź szczepienia, bo z higieną średnio. Z drugiej strony w czasie całego pobytu w Ho Chi Minh widziałam 2 komary i 1 muchę, sprzątanie ulic takie, jakiego u nas życzyłabym sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wietnam. 12.09.18, 14:11 Generalnie szczepienia i tak na Azję warto mieć, my po konsultacji z lekarzem medycyny podróży robiliśmy dur, błonicę, tężec i żółtaczki. Na malarię szczepionki nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Wietnam. 11.09.18, 00:12 Ja nie bylamale moj maz tak podobno dramat brudno i straszne jedzenie typowo dla koneserow bo nie dla niego tak twierdzil. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Wietnam. 11.09.18, 00:16 Jedzenie pyszne, tylko trzeba wiedzieć gdzie i co jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Wietnam. 11.09.18, 00:25 Z jedzeniem to wiesz dla jednego pomidorowa super dla drugiego blee, wiec tutaj zdania zawsze beda podzielone Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Wietnam. 11.09.18, 00:19 7 tonów w wymowie, z czterema w mandaryńskim sobie nie poradziłam, tak że nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Wietnam. 11.09.18, 00:27 Moze sprobuj z norweskim? tam sa tylko dwa?)) Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Wietnam. 11.09.18, 00:32 Jest to jakaś myśl, ale moje serce jest przy językach wschodnioazjatyckich, tyle że bez wzajemności. No cóż nie pierwszy raz spotyka mnie tego typu sytuacja Odpowiedz Link Zgłoś
valtho Re: Wietnam. 11.09.18, 00:56 Ha! Miałam ten sam problem z chińskim. Znaki to był pikuś, tony nie do przejścia niestety . Na myśl o 6 w wietnamskim słabo się robi . Wietnam polecam, bardzo egzotyczny, bardzo ciekawy, z bardzo dobrą kuchnią. Podróżować można bardzo nisko budżetowo, ale przy większych możliwościach finansowych może być bardzo luksusowy i elegancki . Zwiedziłam samodzielnie od Hue do Sapa z 2 małych dzieci i przy pierwszej okazji chętnie wrócę. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Wietnam. 11.09.18, 07:33 Jechać indywidualnie czy z biurem podróży? Przyjaciółka była w Sajgonie i bardzo odradzała natomiast polecała Huế i północ Wietnamu.Dziękuję za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
eowen Re: Wietnam. 11.09.18, 07:43 Jechaliśmy sami z dzieckiem. Hanoi bardzo przyjemnie, Hue świetne, Hoi Ann klimatyczne, Ho Chi Minh bardzo nowoczesne. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wietnam. 11.09.18, 08:33 Samodzielnie, kraj spokojnie do ogarnięcia przez internet. Przydatne są nasze treningi z socjalizmu, sporo zostało takich smaczków-np. dworzec kolejowy i "nie da się" przy kupnie biletów w okienku Ja z kolei zaczynałam od południa i im dalej na północ, tym mniej serdeczni wydawali nam się ludzie. Co ciekawe- napotkani Wietnamczycy mówili to samo. Z nieznanych miejsc polecam Cham Islands i nocleg u wietnamskiej rodziny w spartańskich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Wietnam. 12.09.18, 16:15 Indywidualnie!!! nikt cię nie będzie oprowadzał po sklepach z rzemiosłem i innych bzdetach. Sajgon istotnie jest męczący, ja tam wylądowałam na koniec, więc byłam już zaprawiona w ruchu ulicznym i hałasie - ale i tak doznałam szoku i z ulgą wyjechałam. Potworny hałas i zanieczyszczenie, w dodatku jako miasto jest niezbyt ciekawy, i moim zdaniem niewart uwagi, z tym, że jest punktem wypadowym do delty Mekongu i tuneli Cu chi. Na połnocy, poza obowiązkową zatoką Halong i Sapa warto zajrzeć do Ningh Binh (pociągiem), stamtąd taxi do Tam Coc i chilloutowy dzień na rowerze. Nie tylko mi się podobało: klapsiki.com/dlaczego-zakochalismy-sie-w-ninh-binh/ Aha - jeśli chodzi o Halong, warto poszukać wycieczki z noclegiem na Monkey Island (nie patrz na cenę, bo my zapłaciliśmy mniej za 2 wycieczki - do Halong i do Sapy, łącznie 5 dni) www.vietnamtonkintravel.com/package-tours/cat-ba-monkey-island-halong-bay-cruise-3-days.html Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Wietnam. 13.09.18, 06:39 Dziękuję za informacje! Nigdy mnie nie interesowała Azja podróżniczo.Ani Australia.Stany średnio.Zawsze uważałam że jest tyle ciekawych miejsc w Polsce i Europie że nie zdążę zwiedzić.Poza tym Azjakojarzyła mi się z tłokiem ,turystami,smogiem i hałasem.Moja przyjaciółka była w Wietnamie ,sporo mi opowiadała.Niedawno obejrzałam dokumentację na Netfix,w sumie 17 godzin, o wojnie w Wietnamie.Temat który mnie interesuje od lat.Pomyślałam że chciałabym ten kraj zobaczyć.Mimo tematyki wojennej było widać w tej dokumentacji jak tam jest pięknie.Pojadę tam Odpowiedz Link Zgłoś
eowen Re: Wietnam. 11.09.18, 05:32 Byliśmy w tym roku. Prawie 3 tygodnie. Najlepsza podróż z dotychczasowych. Przepyszne jedzenie, mili ludzie, ciekawe zabytki, ogólnie tak tam ładnie, czysto i schludnie. Łatwo się podróżuje, uwielbiają dzieci. Nic, tylko polecić Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Wietnam. 11.09.18, 07:54 Podpisze się pod tym. W dużym miastach czysto, poza mniej, ale bez przesady z tą higiena. Jedzenie to nie moja bajka, ale co kto lubi, zresztą znaleźć można każda kuchnie. Piękna przyroda, mili ludzie, tanio. Jak jedziesz sama, albo z kimś, ale bez dzieci to poleciałbym do Hanoi i tam zaczęła podróż pociągiem aż na sam dół. Odpowiedz Link Zgłoś
eowen Re: Wietnam. 11.09.18, 08:55 My całą trasę robiliśmy liniami krajowymi. Wyszło taniej niż pociąg (mimo że pociąg dla dziecka był jeszcze darmowy, a za bilet lotniczy musieliśmy płacić), o czasie nie wspomnę. Razem 3 loty krajowe, 1 pociąg (ale krótki dystans, 2 h), reszta zjechana Grabem (azjatycki Uber, taniocha). Odpowiedz Link Zgłoś
valtho Re: Wietnam. 11.09.18, 08:22 Nie byłam na południu, uznałam że 2 tyg to za krótko na całość, szxczegolnie z 2 przedszkolaków. Polecieliśmy do Hanoi, potem na kilka dni do Hoian-Hue (samolotem), następnie pociągiem Hanoi -Sapa i na koniec pełne 3 dni w zatoce Halong. Podróż życia . Wszystko organizowaliśmy sami - 2 przewodniki w rękę Routard i Lonely Planet i internet. Nie było najmniejszego problemu. W drobiazgach typu jak dostać się z Hoian do Hue pomagały hotele. Jest dużo taniej niż w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Wietnam. 11.09.18, 08:43 Pokroic bym sie dala za wietnamska kawe Wiem - w warszawie mozna lyknac u pierwszego lepszego wietnamita - niestety nie mieszkam w warszawie Co do Wietnamu: spokojnie mozesz jechac samodzielnie. Ja bylam z dwojka dzieci (mlodsza miala wtedy 3 lata). Jezdzilismy nocnymi busami bez zadnego problemu. Przejechalismy praktycznie caly Wietnam z S do N. Street food super (chociaz ja osobiscie wole zarcie birmanskie). Mloda zazerala sie swiezymi owocami - szczegolnie w delcie Mekongu, gdzie po horyzont ciagna sie sady owocowe. Polecam tez SaPa na polnocy, chociaz tam jest niestety mocno komercyjnie. Aha! Nie sluchaj tych co gadaja o brudzie i syfie Czysto nie jest - jak to w Azji, ale jedzenie na ulicach swieze, a niektore rzeczy to nawet jeszcze zywe .. Odpowiedz Link Zgłoś
rejczel02 Re: Wietnam. 11.09.18, 09:23 Byliśmy, polecamy. Jedzenie smaczne, jedliśmy na ulicy bez żadnych sensacji żołądkowych. Syf może i jest, ale nie aż taki, żeby przeszkadzał w czymkolwiek. Podróżowaliśmy nocnymi busami i pociągiem. Ceny przyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
anahera Re: Wietnam. 11.09.18, 09:29 Bylam w ubieglym roku. Zwiedzilam Sajgon, Delte Mekongu, Vung Tau, Hanoi, Sape i Hoi Ahn. Podobalo mi sie wszystko z wyjatkiem Sajgonu (malo do zwiedzania, miasto nieladne). Wzglednie tanio, syf syfem - ja po Azji duzo podrozuje wiec jestem przyzwyczajona. Azjatyckie jedzenie tez lubie, natomiast moj maz troche pod tym wzgledem cierpial. Rozwazamy ponowna podroz w lipcu 2019 bo nie zdazylismy paru rzeczy zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Wietnam. 11.09.18, 12:08 Ale za czym się rozglądasz? zjechałam z góry na dół w 3 tygodnie, podróżując sleeping busami. Wietnam jest fantastycznym miejscem na samodzielną, egzotyczną podróż. Jest o wiele bardziej "azjatycki" niż przereklamowana Tajlandia, a przez to - o niebo ciekawszy. Tanio, kuchnia fantastyczna (stołowałam się głównie na ulicy, bo tam najświeższe jedzenie - bez najmniejszych nawet problemów żołądkowych). Zagrożenie malaryczne na trasie znikome (niemal wszyscy jadą tą samą ze względu na ukształtowanie geograficzne). Wietnam jest proturystyczny, co objawia się tym, że w dowolnym hotelu kupisz sobie bilet na sleeping bus w kolejne miejsce i jeszcze cię stamtad odbiorą. Jak się raz zdarzyło, że hotel był w nieporęcznym dla autobusu miejscu, to przyjechali i przywieźli nas na przystanek taksówką Autobus międzymiastowy dojeżdża do strefy hotelowej, gdzie są setki pensjonacików, do wyboru i koloru w odległości paru kroków od siebie. Wszystko tak jakoś wygodnie, z pomyślunkiem. Jeśli planujesz pobyt w Mui Ne, radziłabym załatwić nocleg na miejscu - zdarza się bowiem, że urocze na zdjęciu chatynki kryte strzechą w pięknym ogrodzie mają niemiły zapach w środku. Czystość - rzecz względna. Jak się jedzie w takie miejsce, to nikt normalny się nie spodziewa szwajcarskiego standardu na ulicach? hotele/pensjonaty są czyste i z klimatyzacją. Wszystkie oferują przechowanie bagażu, pozwalają się nawet odświeżyć nawet jeśli tylko wchodząc z ulicy kupiło się u nich bilet na dalszą podróż. Odpowiedz Link Zgłoś
werdipurke Re: Wietnam. 11.09.18, 12:17 bylam. skuter i jazda. zamykasz oczy i chłoniesz świat. przepiękne perełki krajobrazowe, przepyszne jedzenie i jedno wielkie śmietnisko tam jest inne życie. to trzeba zobaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Wietnam. 11.09.18, 18:48 Na motorynce to podobno Ha Giang jest super. Pusto, nieturystycznie bo nikt tam nie jezdzi - trzeba najpierw przepustke wykupic u policji. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wietnam. 12.09.18, 14:13 No w takim Sajgonie to zamknięcie oczu zdecydowanie jest niezbędne przy jeździe skuterem Odpowiedz Link Zgłoś
where_to_travel_next Re: Wietnam. 11.09.18, 23:52 Wietnam to jeden z najfajniejszych krajów, jakie odwiedziłam. Transport jest świetnie zorganizowany i tani, jedzenie super i za grosze, no i w powietrzu jest coś takiego, że łapie za serce ; ) Wróciłabym w każdej chwili! Jeśli szukasz inspiracji zajrzyj do moich wpisów o Wietnamie, a w razie czego pytaj śmiało : ) panstwonawalizkach.com/tag/wietnam/ Odpowiedz Link Zgłoś
annpierle Re: Wietnam. 12.09.18, 09:01 Się podepne: kiedy jechać? Wyszukiwarka mowi od listopada do maja... Byla może któraś z Was latem? Czy da radę? (Wiem, że mieszkańcy dają, ale wolałabym uniknąć wakacji i zwiedzania w ciągłym deszczu ). Odpowiedz Link Zgłoś
eowen Re: Wietnam. 12.09.18, 10:25 My byliśmy w końcówce kwietnia- połowa maja i pogoda wszędzie (płn, środek i płd) była rewelacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: Wietnam. 12.09.18, 10:27 Ja bylam w okolicy weekendu majowego, pogoda byla bardzo wilgotna, bardzo cieplo, czasem pochmurno. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wietnam. 12.09.18, 14:14 Ja byłam w marcu i na południu było miłe ciepełko, ale na północy chłodno, poniżej 20 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Wietnam. 12.09.18, 10:51 Pora deszczowa w Azji to nie jest ciagly deszcz. Z reguly jest to ulewa miedzy godzina 18 a 20 co drugi dzien. Powietrze jest wilgotne, niebo zachmurzone przez caly dzien (to akurat sobie cenie, bo nie lubie lampy). Do Azji zwykle jezdze w lipcu i nigdy nie narzekalam. W Wietnamie bedzie to prawdopodobnie wygladalo tak: - poludnie typowo monsunowe czyli jak wyzej - srodek goracy i sloneczny kolo 35 do 38# - polnoc podobnie jak na poludniu z wyjatkiem tego, ze moze Wam sie nie udac zrobic rejsu po zatoce, bo pod koniec lipca zaczynaja sie tam silne wiatry i wycieczki sa czesto odwolywane. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Wietnam. 12.09.18, 09:27 Lecę tam już w październiku Od Hanoi po Sajgon! Odpowiedz Link Zgłoś
anahera Re: Wietnam. 12.09.18, 13:57 Niemniej jednak wiekszosc mieszkancow Ho Chi Minh City mowi ze mieszka w Sajgonie ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: Wietnam. 12.09.18, 10:26 Byłam, polecam z calego serca. Trzeba sie nastawic na to, ze poludniowy jest bardzo inny niz polnocny. Takze zeby wyrobic sobie zdanie trzeba byc tu i tu. Odpowiedz Link Zgłoś