milamala
23.10.18, 23:55
Napisalam juz to pytanie do Madzika w watku o pochodzeniu, ale obawiam sie, ze pytanie zniknie w tlumie, wiec pozwole sobie go powielic.
Czy Slazacy uwazaja sie za lepszych od Polakow? Lat temu 20 bylam z przyjaciolkami w gorach, i tak spotkalysmy sie z mlodziencami ze Slazka wlasnie, poznanymi przez przyjaciolke na portalu milosnikow gor. Chlopcy byli dosc przystojni, mili, ale jakos nam komunikacja nie szla z powodu pewnej maniery chlopcow. Najbardziej jaskrawym przykladem bylo oswiadczenie jednego z nich: ja to sie z Polka ozenie, jak mnie juz zadna Slazaczka nie zechce.
Szybciutko znalazlysmy sobie nowe towarzystwo temperamentnych gorali - ratownikow gorskich, ktorzy akurat nie mieli problemow tozsamosciowych, ale pytanie pozostalo otwarte.
Do tamtej chwili nie zdawalysmy sobie sprawy, ze Polak i Slazak to roznica. Jakos myslalysmy naiwnie, ze wszyscy my to Polacy a tu niespodzianka.
Nie znam wielu ludzi ze Slaska, wiec jestem ciekawa. Jak to wyglada w rzeczywistosci ta slaska tozsamosc, a nawet niechec do Polakow.