Dodaj do ulubionych

50 dni do Swiat BN

04.11.18, 08:31
Pogadalysmy o Wszytskich Swietych to teraz czas na BN.

Macie juz cos zaplanowane? Wiecie gdzie spedzacie ?

Jako, ze mam tendencje do odkladania wszytskiego na ostatni moment, to w tym roku obiecalam sobie ze bedzie inaczej. Tak wiec oficjalnie oswiadczam, ze od dnia dzisiejszego ruszam z przygotowaniami. Mamy zaproszone 2 pary, lacznie nas bedzie 7 osob.

aaa w miedzyczasie mam urodziny, bo grudniowa jestem ale w tym roku nie wyprawiam, skupiam sie na swietach.

Obserwuj wątek
    • kouda Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 08:46
      Tak, u nas w domu. Często wyjeżdżamy na święta, ale w tym roku ferie szybko, wiec dwa tygodnie później wyjeżdżamy, dlatego zostaniemy w domu. Rodzina przyjdzie najbliższa i będzie swojsko i ciepło od kominka. Robię mało (jak co roku dobie obiecuje) keks, pierogi, barszcz i rybę. W poniedziałek nagniotki ciasta na pierniczki bo już czas. Nie mam zamiaru ani się narobić śni wykosztować, odpocząć chce
    • czarniejszaalineczka Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 09:01
      jade na gotowe , jak zwykle
    • maaria33 Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 09:05
      Nie wiem gdzie, nie wiem z kim , ale prezenty już mam! big_grin
      • czarniejszaalineczka Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 10:02
        ja juz mam prezenty dla psa siorki big_grin
    • kotomama Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 09:06
      Plany takie co roku. Nie obchodzę. Poczytam książki, pooglądam seriale, pogram w gry, wyskoczę gdzieś na piwo.
      Byle do wiosny.
    • frey.a86 Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 09:58
      Ja w tym roku pierwszy raz zagniotłam ciasto na ten słynny piernik długodojrzewajacy. Co roku przypomniałam sobie o nim za późno. Teraz już jest - od wczoraj leżakuje w lodówce.
      Innych przygotowań nie planuję, tylko prezenty.
    • kosmos_pierzasty Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 10:16
      Jak babcia zechce, to u babci, jak nie to u nas. Elastycznie.

Mam też część prezentów i zaczęłam kupować słodycze (nie mam skłonności do wyjadania przed czasem).
      Poza tym dla własnej frajdy założyłam kolczyki choineczki i kupiłam sobie puzzle z Mikołajem - 1000 elementów.
    • grrru Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 10:50
      My jesteśmy na etapie szykowania się do przeprowadzki i to jest chwilowo bardziej absorbujące. Przygotowania do świąt już na nowym.
    • jak_matrioszka Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 11:19
      Wypucowałam posrebrzana patere kupiona na pchlim targu i wpadłam na pomysł, że postawie na niej cztery świeczki, to bedzie na adwent. Ponieważ pochodze z rodziny niepraktykujacych aczkolwiek na wszelki wypadek członków kościoła katolickiego, wiec świeta rozpoznaje tylko i wyłacznie jak sie pokrywaja z dniami wolnymi w kalendarzu świat państwowych. Adwent sie specjalnie nie wyróżnia, ale wiem o czterech niedzielach i jakoś tak w pierwszy weekend miesiaca sie zaczyna. No i u mnie już adwent sie zaczał, a nawet skończył, jak mnie koleżanka uświadomiła, że to za miesiac 😂
      A wszystko przez te słodycze świateczne i ozdoby na wyprzedaży, lekko sie w miesiacach w roku pogubiłam!
      • 21mada Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 15:34
        😂 Wygralas!
    • ruscello Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 11:57
      Czekam na święta niecierpliwie. W tym roku pierwszy raz będę z córką piekła pierniczki i wcześniej nie sądziłam, że taki drobiazg może być ważny dla matki wink Święta dzielimy między moją rodzinę i męża, poza ciastem nie muszę nic robić, więc skupię się na ozdabianiu domu.
    • mae224 Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 12:01
      Nie lubię tych świąt, bo nie lubię zimy, w tym roku jeszcze mniej na nie czekam, będą inne niż zwykle z powodów rodzinnych (smutnych).
      • arabelax Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 21:52
        ja mam podobnie. w ogóle nie chce świat.
    • chocolate-cakes Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 14:58
      Czekam z utęsknieniem, bo będę miała trochę wolnego.
      Przypuszczam, że jak zawsze od ponad 25 lat ( za wyjątkiem 3-4 może) zaproszę teściową do nas, bo córka nie będzie chciała. Zwykle na wigilię zapraszam teściową i rodziców, potem spędzamy pierwszy dzień razem ale już nie cały dzień tylko 3-4 godziny i trochę u mamy, trochę u teściowej. Raczej nie wyjeżdżamy w tym czasie, natomiast bardzo często wyjeżdżamy na 2-3 dni co 2-3 miesiące na weekend do jakiegoś fajnego hotelu.
    • andaba Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 15:30
      A ja nadal nie wymyśliłam, jaką firaneczkę zrobić.
      • jak_matrioszka Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 16:10
        Zamocuj cienki drażek, kup wstażki materiałowe, jeśli dostaniesz to świateczne we wzory i gładkie w kolorach tych wzorów. Powieś na wstażki bombki albo coś światecznego. W kuchni moga to być suszone plasterki pomarańczy albo laski cynamonu. W pokojach może to być gałazka i mini-prezenty.
        • jak_matrioszka Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 16:14
          Różne długości i szerokości wstażek, no i rozstaw wedle potrzeb, mniej lub wiecej światła przepuszczajacy.
          • andaba Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 16:38
            Firanka ma być na okno w drzwiach. I wiem jaka, tylko nie mogę się zdecydować na wzór. Szopka, a może zimowe miasteczko? Dzwoneczki, a może renifery?
            • jak_matrioszka Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 16:44
              Szopka,renifery i dzwoneczki przeterminuja sie szybciej niż zimowe miasteczko.
              • andaba Re: 50 dni do Swiat BN 04.11.18, 16:47
                Eee tam, do 2 lutego mogą wisieć. Potem i tak się przykurzy i trzeba zmienić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka