Dodaj do ulubionych

niska temperatura w pracy

06.11.18, 00:29
W moim pokoju w pracy jest zimno - dużo chłodniej niż na korytarzu, czy w większości pomieszczeń. Budynek ma z 15 lat i według koncepcji architekta mam malutki kaloryfer + umieszczoną pod sufitem kratkę, przez którą powinien być nawiew (nie ma żadnej regulacji). Dziś kaloryfer jest letni (bo na zewnątrz ciepło), przez kratkę żadnego nawiewu nie ma (i nigdy chyba nie bywa), a w pokoju zimno tak, że po godzinie założyłam kurtkę. Każdy, kto wchodził, dziwił się, że u mnie jest tak zimno.
Temperatura jest niska, ale nie taka, by odmówić pracy. Zgłaszanie dyrektorowi administracyjnemu nic nie daje – niby coś jest robione, ale sytuacja się nie zmienia. W pokoju spędzam średnio 4 godziny dziennie, ale zwykle nie jednym ciągiem.
Poradźcie, co mogę zrobić w tej sprawie (prócz ubierania się jeszcze cieplej i zakupu farelki).
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: niska temperatura w pracy 06.11.18, 00:39
      Jaka konkretnie temperatura jest w tym pomieszczeniu oraz czy sprawdziłaś czy kaloryfer nie jest zapowietrzony?
    • danaide Re: niska temperatura w pracy 06.11.18, 00:40
      Gdybam: 1) otworzyć okno i wywietrzyć pokój - może ruch powietrza coś uruchomi. 2) otworzyć drzwi na korytarz i pracować przy otwartych (skoro każdy wchodzący dziwił się, że zimno była różnica temperatur).
      • 3-mamuska Re: niska temperatura w pracy 06.11.18, 00:57
        Sprawdzić jakie są regulacje prawne sprawdzić temperaturę , napisać na piśmie wniosek o naprawę.
        I jeśli się da zgłosić dalej nie wiem co jest w polskim prawie.
        Jak nie chcesz iść na noże.
        To albo otworzyć drzwi i ciepłe powietrze będzie się dostawać do pokoju, albo dokupić mały stojący kaloryfer np. Wypełniony olejem długo ciepło trzyma. I grzać pomieszczenie.
        Jak się szef czepi pokazać termometr ze masz za niską temperaturę.
    • rb_111222333 Re: niska temperatura w pracy 06.11.18, 00:55
      Albo ktoś coś poprawi albo będziesz się dogrzewać. Więc albo będziesz cisnąć administratora do skutku (nie możesz poskarżyć się swojemu przełożonemu? Może jego interwencja odniesie lepszy skutek) albo kupisz (firma Ci kupi) grzejnik - swoją drogą dlaczego nie chcesz farelki? Trochę nie rozumiem stwierdzenia, że kaloryfer jest letni bo na dworze jest ciepło. Kaloryfer ma wewnętrzny termometr i grzeje dopóki temperatura w pomieszczeniu będzie taka jak oczekiwana - temperatura zewnętrzna nie powinna mieć znaczenia. Inna sprawa, że - być może ogrzewanie miało iść z 2 źródeł - nawiew i kaloryfer, sam kaloryfer może być zbyt mały żeby ogrzać całe pomieszczenie.
    • lot_w_kosmos Re: niska temperatura w pracy 06.11.18, 05:29
      Niech Ci dadzą grzejnik elektryczny. I tyle.
    • alicia033 Re: niska temperatura w pracy 06.11.18, 09:31
      ewa_2009 napisała:

> Temperatura jest niska, ale nie taka, by odmówić pracy.

czyli +18?
      To zostaje dodatkowy sweter.
    • klaramara33 Re: niska temperatura w pracy 06.11.18, 09:43
      Jeżeli jest poniżj 16 w pracy biurowej, to prawo pracy pozwala na odmowę pracownia w takim pomieszczeniu. Zmierz temperaturę i zapoznaj pracodawcę ze swoimi prawami (o ile jest mniej niż 16). Ja tozwykle mam odwrotny problem, jak dla mnie ludzie przesadzają z temperaturą i ciężko jest czasem nawet przewietrzyć. Straszne bo oczywiście zimne powietrze"zabije" no i tacy zazwyczaj skarżą się na częste choroby dzieci. Ja nie komentuję ale swoje myślę. Trudno już się pogodziłam z tym, a do pracy ubieram się możliwie cienko. Problem czasem z niedotlenieniem mam. Wtedy wychodzę na podwórko pod jakimś pretekstem.
    • jaulfa Re: niska temperatura w pracy 06.11.18, 09:46
      Napisz wniosek o zakup farelki
      • katja.katja Re: niska temperatura w pracy 06.11.18, 09:49
        Sama może zakupić.
        • jaulfa Re: niska temperatura w pracy 06.11.18, 19:27
          Pewnie, ale skoro w pracy ma zimni to powinien to zrobić pracodawca.
    • thea19 Re: niska temperatura w pracy 06.11.18, 09:47
      ile masz stopni w pomieszczeniu? pracujesz w nim sama?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka