21mada 24.11.18, 08:49 Czy niechęć do masażu i w ogóle dotyku może wynikać z jakichś zaburzeń integracji sensorycznej? U dzieci to się leczy, a u dorosłych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: Zaburzenia SI 24.11.18, 09:01 Może z tego wynikać. Większość terapeutów nie podejmuje pracy z dorosłymi. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zaburzenia SI 24.11.18, 09:30 Jesli to si to raczej bys sie zorientowala wczesniej i raczej nie dotyczyloby tylko dotyku tylko w szerszej skali by bylo. Ubrania np zaburzenia si to termin dotyczacy dziec patrz pod „ergoterapia” albo „terapia zajeciowa” Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Zaburzenia SI 24.11.18, 09:51 Zorientowanie wczesniej niewiele zmieni. W latach 69-70-80-90 nikt nie prowadził terapii SI bo dziecko zakrywa uszy w pociągu, gryzie je sweterek, nie potrafi powiedziec że ma za małe buty itd. Odpowiedz Link Zgłoś
wilan.an Re: Zaburzenia SI 24.11.18, 09:48 Nie znajdziesz w zasadzie terapeuty dla dorosłego, ale jeżeli niechęć jest od zawsze i nie wynika z jakiś przykrych doświadczeń, wspomnień czy uprzedzeń to bardzo prawdopodobne że jest pochodną zaburzeń SI. Na początku mojej drogi moja córka miała totalnie zanurzone czucie i powierzchniowe i głębokie. Nie mogłam jej pogłaskać po plecach ale mogłam ściskać jak cytrynę. Potrafiła się mocno uderzyć, przyciąć palce, dosłownie rąbnac z hukiem i powtórzyć to bez płaczu, po czym wyć jak skazaniec przy wkładaniu ubrania. Jakby jej parzyli skórę. Mowa o dziecku 1,5-3 lata. Teraz to inny człowiek, ale lepiej nie łaskotać 😁. Poczytaj o masażu Wilbargera, u nas to był przełom. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zaburzenia SI 24.11.18, 09:53 Nie Wilbargera a Wilbarger - Wilbarger była kobietą 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
wilan.an Re: Zaburzenia SI 24.11.18, 17:25 Dziękuję za informację, jakoś tak to zwykle odmieniałam Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Zaburzenia SI 24.11.18, 09:58 No ja znam ośrodek terapeutyczny gdzie pracuje się nad SI u dorosłych (np. po udarach), tyle że nie w PL. Metoda Beatrice Padovan, na moje oko (w terapii SI i logo był mój 3-6latek z prostym opóźnieniem mowy) stosunkowo łatwa do odtworzenia, bo oparta na gimnastyce Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Zaburzenia SI 24.11.18, 10:32 Nie chodzę w rajstopach , wszelkich wełnianych ubraniach, nie chodzę fo fryzjera bo czesanie sprawia mi ból. nie cierpię jak mnie mąż dotyka jak zasypiamy, a za smyranie nogami gotowam zabić. Mam nadwrażliwość na dźwięki i zapachy co wzmacnia migreny,. Z checia bym się tego pozbyła, bo z wiekiem jeszcze bardziej mi przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Zaburzenia SI 24.11.18, 12:10 Ja mam zaburzenia SI od dziecka (niechęć do ruchu, niemożność nauczanie się jazdy na rowerze, robienia na drutach, wszelkich prac artystycznych, nienawidzę niewygodnych ubrań, tkanina ma być miła w dotyku), ale masaż lubię choć ze względu na finanse bardzo rzadko się umawiam (ostatni raz chyba z 4 lata temu jak nie dalej). Najbardziej lubię masaż stóp. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Zaburzenia SI 24.11.18, 12:25 U dorosłych może wynikać z traumy. Z sumy doświadczeń fizycznych, że tak to ujmę Odpowiedz Link Zgłoś
zwierzakowa13 Re: Zaburzenia SI 24.11.18, 19:37 Wielu terapeutów nie podejmuje się pracy nad dorosłymi ale terapeutka mojego dziecka mnie "przebadala" po znajomości i nawet mi jakieś ćwiczenie zadała Jeżeli twoje przypadłości wskazują na SI i utrudniają ci zycie to poszukaj terapeuty, któryś w końcu się zgodzi. Odpowiedz Link Zgłoś