Dodaj do ulubionych

przelany storczyk

09.12.18, 12:00
Mój mąż hojnie podlewa kwiatki, jeden storczyk niestety stał jakiś czas w doniczce, w której zebrała się woda, korzenie zgniły. Zauważyłam nieszczęśnika za późno, jak jeden z liści zaczął zmieniać kolor na pomarańczowy. Wyjęłam go z osłonki i wygrzebałam z podłoża, wszystkie korzenie zgniłe, ale liście w dobrym stanie i on nawet kwitnie, ma trzy pędy kwiatów, które zaczęły podsychać. Korzenie obcięłam, włożyłam do nowego podłoża, podlałam odżywką, zrosiłam całą roślinę wodą i włożyłam do dużego półprzezroczystego worka (kwiaty wystają na zewnątrz) worek skropiony wodą, więc w środku roślina ma dużo wilgoci. Co jeszcze mogę zrobić? To mój najpiękniejszy storczyk, zawsze kwitł jak wściekły na 3 pędy sad
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: przelany storczyk 09.12.18, 12:37
      Wyjąć, opłukać z odżywki, miejsca po cieciu zasypać weglem (tabletka lub drzewny starte na proszek) albo cynamonem, wsadzić do nowego podłoża i postawić doniczke na podstawce (nie w osłonce). Pedy to on zasuszy, ale całość może jeszcze spokojnie sie utrzymać przy życiu. Podlać jak przeschnie i kontynuować poprzednia opieke minus to trzymanie w stojacej wodzie. Trzymać z dala od przeciagów, zaczać nawozić na wiosne.
    • mamtrzykoty Re: przelany storczyk 09.12.18, 12:55
      Czyli niby ratujesz, a zrobiłaś to samo, co twój mąż: zaaplikowałaś mu nadmiar wilgoci. Chcesz aby dalej gnił?
      • barbibarbi Re: przelany storczyk 09.12.18, 13:18
        On już zaczął usychać, musi pobierać skądś wodę, nie może pobierać korzeniami bo zgniły, to musi pobierać wodę z otoczenia. Może puści nowe korzenie. Włożenie rośliny bez korzeni do wora i nawilżanie wiele razy spotkałam na forum ogrodniczym.
        • jak_matrioszka Re: przelany storczyk 09.12.18, 15:49
          Liście schna, bo korzenie zgniły. I nie wypuści nowych jak procesu gnilnego nie zatrzymasz, a Ty sie upierasz to gnicie przyspieszyć.
          • barbibarbi Re: przelany storczyk 09.12.18, 16:22
            On już nie ma procesów gnilnych bo całe korzenie są wycięte a podłoże zmienione, kwiatek już zdążył podeschnąć.
    • bei Re: przelany storczyk 09.12.18, 16:09
      Wyjmij z podłożem i pozwól, by podłoże trochę przeschło. Odżywka na rany po amputacji to ńie jest dobry pomysł. Odżywka na młodziutki system korzeniowy to tez zło.
      Nie bój się podsuszenia bryły korzeniowej, w taki sposób można pobudzić roślinę do kwitnienia. Daj mu teraz odpocząć.
      • barbibarbi Re: przelany storczyk 09.12.18, 16:21
        On już zaczął usychać, musi mieć jakiś dostęp do wody skoro liście się robią zmarszczone i ewidentnie widać, że schnie. Dlatego zapakowałam do wora. Nie trzeba go pobudzać do kwitnienia, bo on cały czas ma kwiaty, gdzieś wyczytałam, że teraz nawet te pędy kwiatowe trzeba uciąć, żeby rośliny nie obciążać kwitnieniem i żeby miała siłę na nowe korzenie. ja chcę żeby wypuścił nowe korzenie, bo inaczej zginie. Tą odżywkę niepotrzebnie dałam.
        • no-tak-ale Re: przelany storczyk 09.12.18, 18:12
          Wyjmij z wora chyba że chcesz żeby zaczął gnić od nowa. Wsadzić w coś przewiewnego i pryskaj częściej.
    • jematkajakichmalo Re: przelany storczyk 09.12.18, 17:38
      Nie pomoge, bo moje takie dziwaki, ze caly czas stoja w wodzie i nic im nie jest. Wszystkie kwitna jak nienormalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka