Dodaj do ulubionych

tabletki do zmywarek

12.12.18, 14:14
czy któraś z emam może polecić tabletki, które na pewno rozpuszczą się podczas cyklu mycia.
te, które ja kupuję nie rozpuszczają się do końca. Zawsze zostaję jakaś część.
Obserwuj wątek
    • afro.ninja Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 14:19
      A nie masz zapchanego filtra, albo zmywarka ci się psuje?!
    • swinki_trzy Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 14:19
      Kupuję najtańsze jakie znajdę, w megapakach, wrzucam na dno zmywarki i wszystko się rozpuszcza, a myję zazwyczaj na najkrótszym programie (20 min.).
    • asia06 Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 14:21
      Prawdopodobnie to zależy od programu, jakiego używasz, a nie od tabletki. Do programów krótkich trzeba używać żeli. Używałam 4 zmywarek i żadna nie rozpuszczała tabletek do końca na krótkim programie.
    • barattolina Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 14:26
      to nie zależy od tabletek tylko od zmywarki
    • joaz Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 14:42
      mam boscha- najczęściej myję na programie auto- czas 2:40. Filtr czysty.
      Czy mozna gdzieś kupić jeszcze jak za dawnych czasów proszek do zmywarek?
      • asia06 Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 15:06
        Ja też używam aktualnie boscha (w dwóch miejscach) i na takim programie, jak mówisz, nie ma mowy o nierozpuszczonej tabletce.

• barattolina Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 15:08
        A może blokują ci się drzwiczki i ona albo za późno wypada albo zostaje w kieszonce?
        Wtedy nie zdąży się rozpuścić.
        • joaz Re: tabletki do zmywarek 13.12.18, 08:18
          Nie, wyskakuje po jakiś 10-15 min od uruchomienia z zasobnika do takiej specjalnej kieszonki umieszczonej na górnym koszu.
      • barattolina Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 15:10
        Acha, proszk można kupić bez problemu w we wszystkich supermarketach.
      • heca7 Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 15:19
        Ja też bosh. I zmywarka wyczyszczona i umyta. Spróbuj kapsułek? Ludwika. Też miałam ten problem i też próbowałam ten program 2.40. Pomogła zmiana tabletek.
      • kropkaa Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 15:33
        Można. Zwykle na najniższej półce pod tabletkami stoi. W Carrefour jest, na przykład.
    • heca7 Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 15:17
      Niech zgadne. Somat? Nigdy wiecej go nie kupię. Nie rozpuszcza się. Zostaje w kubkach taki czerwony osad jak przecier pomidorowy. Nie domywa rzeczy.
      Kupiłam w promocji Ludwika, nie tabletki i po otwarciu zmywarki zobaczyłam ogromna różnicę. Wszystko lsnilo i było idealnie czyste.
      • dyzurny_troll_forum Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 15:32
        heca7 napisała:

> Niech zgadne. Somat? Nigdy wiecej go nie kupię. Nie rozpuszcza się. Zostaje w
        > kubkach taki czerwony osad jak przecier pomidorowy.

Somat, muszę potwierdzić, to syf. Przede wszystkim osadów z herbaty nie domywa. Miałem super gela złotego dwa razy - pierwszy i ostatni.
      • alpepe Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 15:39
        Haha, też nie wiem, kto kupuje somata, pomijając cenę, to była u mnie porażka. Teraz mam zwykle Ludwika z Polski albo wszystko w jednym z kauflandu lub rossmanna i mi się wszystko domywa i wszystko rozpuszcza, program godzina trzydzieści.
        • nenia1 Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 15:43
          Też używamy Ludwika i nie narzekam, rozpuszczać się z pewnością rozpuszcza.
        • 45rtg Re: tabletki do zmywarek 13.12.18, 09:29
          alpepe napisała:

> Haha, też nie wiem, kto kupuje somata, pomijając cenę, to była u mnie porażka.
          > Teraz mam zwykle Ludwika z Polski albo wszystko w jednym z kauflandu lub rossma

Ja kupuję Somata, bo to akurat jest w sklepie. A Ludwika czasami. Nie ma różnicy, oba spokojnie domywają.
      • thea19 Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 15:44
        uzywam somatu ale ja myje tylko na programie garnki. wszystko jest czyste i nie ma osadu. czerwone zacieki moga byc z zazelazionej wody.
      • joaz Re: tabletki do zmywarek 13.12.18, 08:22
        U mnie obecnie nie rozpuszczają się do końca (bo jednak coś tam sie rozpuści, ale w tej kieszonce zostaje glut folii i sporo środka czyszczącego) tabletki fairy i finish quantum - dedykowane min in do boscha
      • 45rtg Re: tabletki do zmywarek 13.12.18, 09:28
        heca7 napisała:

> Niech zgadne. Somat? Nigdy wiecej go nie kupię. Nie rozpuszcza się. Zostaje w
        > kubkach taki czerwony osad jak przecier pomidorowy. Nie domywa rzeczy.

Eee... Tego... W zasadzie zmywam wyłącznie Somatem. Nie z jakiejś miłości, po prostu to mają w sklepie obok. Żadnych problemów.

• jak_matrioszka Re: tabletki do zmywarek 13.12.18, 12:57
          Rok temu zmieniliśmy zmywarke i prawie równocześnie zaczełam używać Somat. Działa dużo lepiej niż wszystkie inne środki jakie testowałam na poprzedniej zmywarce. Niedługo skończy mi sie zapas i kupie coś innego, to sie dowiem, jak inne tabletki w nowej zmywarce działaja. Na razie dziwi mnie to narzekanie na Somat, ale może inny rodzaj mamy?
    • pade Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 15:50
      Też mam Boscha i używam tylko programu auto. Ten sam problem - nie rozpuszczone tabletki, ba, talerze jakieś śliskie, jakby niedopłukane. Kupiłam niemiecki żel Finish i mam spokój.
      • czarna_kita Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 16:29
        Kupuje zwykłe z Lidla albo z Rossmana. Zawsze mi się rozpuszczają. Do tego raz w miesiącu (zazwyczaj na noc) puszczam pustą z wysoką temperaturą.
      • borem.lasem Re: tabletki do zmywarek 13.12.18, 12:19
        Boscha mam i ja. Używam tabletek finish i się normalnie rozpuszczają, najkrótszy program to u mnie 1h, 60 stopni, nie zauważyłam ani razu śladu po tabletce. Używałam też fairy, też nie było problemu, tylko jak dla mnie fairy zbyt intensywnie pachną i ten zapach mi przeszkadzał,czułam go na naczyniach.
    • volta2 Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 18:07
      o, jak dużo osób ma ludwika
      ja też od paru lat i jestem zadowolona

a przez większość czasu tabletki wkładałam do komory przy szutćach a nie do kieszonki, teraz wkładam i dalej bez zarzutu.
    • asia-loi Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 18:26
      Też mam zmywarkę Bosha (45 cm) i używam tabletek z Rossmana - Domol.
      Na początku nie zawsze mi się rozpuszczały całe, ale od kiedy dają połowę tabletki nie ma problemu, rozpuszczają się i naczynia są ładnie umyte. Myję najczęściej na 45 stopni (ok. 35 minut). Raz w tygodniu puszczam mycie na 70 stopni.
      Używałam też tabletek Akuta z Aldi i też są ok. Moja siostra używa różnych, często Ludwika i mówi, że są ok.
      • volta2 Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 18:38
        u mnie w instrukcji pisało, żeby do krótkich programów nie używać tabletek w ogóle bo się nie zdążą rozpuścić.
        jak zrezygnowałam z proszku to i z krótkich programów, teraz ustawiam codziennie na najwyższy i problemów z rozpuszczaniem tabeltek nie mam, i z domywaniem też.
    • asfiksja Re: tabletki do zmywarek 12.12.18, 18:31
      U mnie się nie rozpuszczają "zwykłe" tabletki, takie niby ful-wypas-wszystkomające się rozpuszczają. A jak nie wsypię soli to na kubkach zostaje brązowy ble-osad z herbaty.
    • lot_w_kosmos Re: tabletki do zmywarek 13.12.18, 09:23
      Szczerze mówiąc, pierwszy raz słyszę, że tabletka może się nie rozpuścić... Zatem nie pomogę.
    • 45rtg Re: tabletki do zmywarek 13.12.18, 09:26
      joaz napisała:

> czy któraś z emam może polecić tabletki, które na pewno rozpuszczą się podczas
      > cyklu mycia.
      > te, które ja kupuję nie rozpuszczają się do końca. Zawsze zostaję jakaś część.

To jest objaw zatkanych spryskiwaczy. Albo układania naczyń na wcisk tak, że woda nie dochodzi.
    • kyrelime Re: tabletki do zmywarek 13.12.18, 09:28
      U mnie rozpuszczają się każde, jakie kupię, ale ważne jest by dosypywać regularnie soli (kiedyś się nie rozpuszczały i problem rozwiązał się właśnie po jej uzupełnieniu). Osadu na naczyniach też nie ma.
    • impala Re: tabletki do zmywarek 13.12.18, 18:20
      > U mnie obecnie nie rozpuszczają się do końca (bo jednak coś tam sie rozpuści, ale w tej kieszonce zostaje glut folii i sporo środka czyszczącego) tabletki fairy i finish quantum - dedykowane min in do boscha

"dedykowane" to zwykly chwyt marketingowy, równie dobrze "dedykowane" mogłyby byc tabletki z lidla, gdyby tylko dogadali się (=odpowiednio zaplacili za reklamę).
      U mnie też tabletki spadają do "kieszonki" górnego kosza. Po pierwsze, lepiej żeby zasobnik był suchy przed włożeniem tabletki bo zdarza się, że przy pakowaniu zmywarki naleje sie tam wody, włozona tabletka nasiąknie wodą zanim ma szansę wypaść. I wtedy wypada jej sucha część a mokra reszta rozmazuje się w zasobniku nierozpuszczona. Zdarzyło mi sie tak parę razy. Przy czym ja nie uzywam tabletek w folii, myslę, że te w folii maja jeszcze trudniejsze zadanie.
      Dlatego ja staram sie włozyć tabletke do pustej zmywarki (sucha po uprzednim zmywaniu) a dopiero potem ładuję zmywarkę.
      No, chyba że zapomnę...wtedy wycieram zasobnik do sucha.
      jesli masz problem z tabletkami w folii to spróbuj z tymi bez folii. Ja, po wielu różnych testach i róznych tabletkach, żelach i proszkach, uzywam najzwyklejszych (najtańszych) tabletek z lidla, bez folii i bez problemow. bo "nie ma różnicy to po co przepłacać'.
      Aczkolwiek proszek też mam, do wstępnego mycia (czasem), kiedy trzeba troche proszku nasypać na drzwi.
      Proszki sa dostępne w marketach, chociaż tu wybór mały a właściie zaden - został chyba tylko jeden.
    • berdebul Re: tabletki do zmywarek 13.12.18, 19:57
      Frosh, albo z biedronki (Kraft?). Domywają wszystko.
    • lidek0 Re: tabletki do zmywarek 13.12.18, 20:02
      Używam Lidlowych 4W i sobie chwalę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka