Dodaj do ulubionych

Konina dla 6-latka

03.01.19, 03:20
Czy któraś z mam podawała lub podaje mięso końskie swoim dzieciom? Czytałam w internecie sprzeczne opinie. Na niektórych forach piszą, że to mięso jest zbyt chude i ma zbyt dużo białka, jest ciężkostrawne, więc dla dzieci do 12-14 roku życia raczej się nie nadaje. Z kolei inni piszą, że to mit i właśnie dzięki temu, że jest chude, jest zdrowsze niż np. wołowina czy wieprzowina. Nasz pediatra mówi, że nie ma problemu, ale wolałabym dowiedzieć się jeszcze od kogoś. Oboje z mężem jesteśmy wielkimi amatorami koniny, od wielu lat kupujemy mięso końskie i przyrządzamy na różne sposoby, ale wiadomo - dorośli to co innego. A jeśli ktoś ma doświadczenie, to w jaki sposób przyrządzacie koninę dzieciom? Czy to raczej temat na forum kulinarne? Pozdrawiam. S.
Obserwuj wątek
    • hukop Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 03:30
      Jak można jeść konia? uncertain
      • aj.riszka Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 03:44
        Nikt tu nie zjada koni. Zwykla (brakuje mi tego slowa!) ... podpucha.
      • minerallna Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 04:13
        Oj można. W wielu krajach.
        Nawet w Polsce jadało się kabanosy i koninę w ciężkich czasach.
        Teraz chyba też- widziałam kabanosy z koniny w Auchanie chyba.
        • mava Re: Konina dla 6-latka 27.02.20, 14:46
          >Oj można. W wielu krajach.

tak, w wielu ale w Polsce od zawsze jest swojego rodzaju szacunek do koni. Pewnie od "sprzed wojny" kiedy wojsko polskie koniem stało.
          Nawet w czasie wojny (przynajmniej na początku) ludzie nie chcieli jeść mięsa z zabitych koni. Mama opowiadała, że babcia pogonila dziadka, który przybiegł z wiadomoscią, że między budynkami leży zabity, w czasie bombardowania, koń...i nietórzy z tego korzystają - a wtedy było ciężko z żarciem bo wszyscy stracili pracę.
          Ja kupowałam koninę w czasach kartkowych - dla swojego 50 kg owczarka niemieckiego, którego czymś musiałam karmić a konina w jatkach to było jedyne mięso bez kartek. Raczej nikt nie jadł koniny na obiad..
          Nasze konie jadą na rzeź do Włoch, z tego co pamiętam....I docierają tam w stanie podobnym do stanu umierających tygrysów, na granicy polsko-białoruskiej..Z ta różnicą, że polskimi koniami nikt się nie przejmuje...
          A polskie kabanosy to raczej są z wieprzowiny.
          Salami to w ogóle, tradycyjnie, jest z osła - natomiast polskie też z wieprzowiny.
          Wystarczy etykiety poczytać
          • mona-taran Re: Konina dla 6-latka 27.02.20, 14:50
            To jest bzdura z tym salami z osła. Z osła jest tylko jeden rodzaj salami, raczej niszowe niż tradycyjne..
      • cruella_demon Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 07:22
        Normalnie. Jadłam kabanosy i jakieś salami, bardzo dobre.
        • same-old_mona Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 07:39
          We Włoszech są nawet słoiczki dla niemowląt z koniną.
          Smak to już sprawa indywidualna. Jadłam, czy raczej próbowałam duszoną w warzywach i mi nie smakuje. Ma posmak metalu, nie odpowiada mi to.
      • dyzurny_troll_forum Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 09:21
        hukop napisała:

> Jak można jeść konia? uncertain

Ja na przykład lubię bardzo hamburgery z konia. W całości jako steak to jednak dobra krówka wygrywa....
      • aqua48 Re: Konina dla 6-latka 04.01.19, 09:57
        hukop napisała:

> Jak można jeść konia?

Paszczą?
      • fitfood1664 Re: Konina dla 6-latka 27.02.20, 09:35
        Polecam nożem z ząbkami i widelcem. Koninę jadłam raz, u sióstr nie pamiętam jakich. Nie zachwyciła mnie. Zresztą dowiedziałam się że to konina po fakcie. Jakieś dziwne to było, ale ja niedociekliwa.
        We Francji są specjalne mięsne z koniną.

https://live.staticflickr.com/924/41766270950_7db18260e5_b.jpg
      • pitupitt Re: Konina dla 6-latka 27.02.20, 14:33
        Tak samo, jak krowę, świnię, kurę, indyka, krolika, jagnię, itp, itd...
    • majenkir Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 03:36
      Och, jakaś ty kontrowersyjna! big_grin wink
      • ichi51e Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 07:14
        No... tacy znawcy koniny a staremu koniowi sie zastanawia czy podawac... jasne...
        • mamtrzykoty Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 12:45
          No, co ty!
          Sześciolatek, to takie maleństwo jeszcze!
          Można mu podać łyżeczkę koniny, ale, ale, ona musi najpierw być gotowana przez pięć godzin, żeby była mięciuśka, a potem trzeba ją przetrzeć przez siteczko, żeby dziubdziusiowi nie zaszkodziła.
          • cosmetic.wipes Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 17:17
            E tam przetrzeć. Trzeba ją dobrze pogryźć przed podaniem dziubdziusiowi 😃
    • aj.riszka Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 04:05
      sabunka8 napisała:

> Nasz pediatra
      > mówi, że nie ma problemu, ale wolałabym dowiedzieć się jeszcze od kogoś.

Ze tez na ematke trafilo !
      • 35wcieniu Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 05:46
        Prawda? Az niesamowite!
    • lot_w_kosmos Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 05:42
      Mieszkam w Polsce. Tutaj koni się nie je. I nie zadawaj takich durnych pytań tutaj.
      • lot_w_kosmos Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 05:43
        Aczkolwiek, jak zwykle wieje trollem, że hej....
      • ichi51e Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 07:15
        Wieje trolem konine sie je jak najbardziej. A co sie dzieje z tymi konmi z Morskiego Oka? Wszystko na eksport?
        • ichi51e Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 07:17
          www.zdrowemiesa.eu/sklep/index.php?id_category=19&controller=category
      • triismegistos Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 07:59
        A konina dostępna w handlu to myślisz, że po co jest jeśli nie do jedzenia?
        • dyzurny_troll_forum Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 09:30
          triismegistos napisała:

> A konina dostępna w handlu to myślisz, że po co jest jeśli nie do jedzenia?

Dla piesków he he
      • mia_mia Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 08:39
        Polska jest jednym z największych producentów na świecie i największym w UE. Konina nie jest u nas popularna, ale amatorów też ma, poza tym są też nieświadomi konsumenci tanich mieszanek mięs czy innych gotowców, gdzie używa się jej jako dodatku. Sama bym się nie przemogła raczej.
        • kokosowy15 Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 13:25
          Nie jestem pewien, ale poledwica z konia to koszt ok 120 zł za kilogram a mięso na pieczeń ok 60. Tym i wypelniaczami może są jakieś niejadalne zmielone części tuszy.
          • ichi51e Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 13:35
            Poledwica. A kg koniny z byle czego 4zeta w hurcie m.beszamel.se.pl/mieso/ile-w-polsce-kosztuje-kilogram-koniny,2119/
        • rosapulchra-0 Re: Konina dla 6-latka 07.01.19, 12:38
          Kilka lat temu w jednej z angielskich i irlandzkich fabryk żywności odkryto, że do gotowych dań z wołowiną dodawana jest konina. Duża afera z tego powodu była.
          • fitfood1664 Re: Konina dla 6-latka 27.02.20, 09:36
            we Francji to samo
      • dyzurny_troll_forum Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 09:24
        lot_w_kosmos napisała:

> Mieszkam w Polsce. Tutaj koni się nie je. I nie zadawaj takich durnych pytań tu
        > taj.

Serio?! Największy dostawca koniny na Europejski rynek chodzi bez butów? Ale, ale.... przecież były przypadki, że można konika było na nieświadomce skonsumować, w postaci kuleczek z IKEA.
        • fitfood1664 Re: Konina dla 6-latka 27.02.20, 09:37
          O!? Dobrze że w Ikei jemy tylko zapiekanki. Ale czy to aby grzyby? big_grin
      • mamtrzykoty Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 12:47
        Jak się nie je??
        Od zawsze się jadło!
        Jeszcze przed wojną końskie jatki były!
      • boo-boo Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 13:01
        Serio ? W latach 80-tych moja koleżanka z klasy miała rękawiczki zimowe skórzane- skóra z psa- tak na metce widniało.
        • cruella_demon Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 13:19
          Ja miałam futerko z królików smile
      • katja.katja Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 13:43
        Niestety je się. Nie jest tak dostępna jak wołowia, ale można ją kupić na legalnym rynku. W Krakowie na przykład na Hali Targowej (nie wiem czy na stałe czy w wybrane dni).
      • fredzia098 Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 14:31
        Je się konie . Je się też gołębie i gotuje z nich rosołki niemowlakom. Niektórzy używają też psiego smalcu jako lekarstwo "na wszystko". Oczywiście, że to mniejszość , ale zjawisko jak najbardziej istnieje od wielu lat. Nie wiem skąd takie zaprzeczanie i wypieranie ze świadomości.
        • konsta-is-me Re: Konina dla 6-latka 27.02.20, 16:04
          Gdzie sie uzywa psiego smalcu ??
          Gdzie ty mieszkasz ???
          W zapadlej wiosce kolo Bialorusi gdzie wszyscy mieszkancy pochodza z chowu wsobnego?
    • eukaliptusy Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 06:06
      Ja miksuje w nutribullecie na płyn z jarmużem i kiełkami i serwuję mojemu dwunastolatkowi do picia po szkole albo wieczorem na kolację, przed karmieniem piersią.
      • antykonformista Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 06:14
        Ręce opadają czytając takie posty. Aż się nie chce odpisywać. Napiszę tylko, że swoją beznadziejną postawą ryzykujesz, że w dziecku nie rozwinie się borderline, a jeśli już, to dopiero w okolicach 30-stki, co tak naprawdę nie ma już sensu, bo w tym wieku dzieciak ma już ochotę wynieść się z domu, a przynajmniej godzinami przesiaduje w piwnicy z silikonową lalką (a przynajmniej mój tak robi, tyle że u nas jest rok 2028).

Mięso z konia owszem, ale tylko z żywego. Umiejętnie przyrządzany nawet się nie zorientuje. A zawsze można zabrać na zawody jeździeckie, trochę grosza wpadnie (o ile obstawisz u odpowiedniego buka).
        • ajaksiowa Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 06:21
          Ktoś w nowym roku postanowił rozkręcić byznes koński? Oby mu się nie udało👎
        • milva24 Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 07:49
          big_grin
        • mallard Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 11:10
          antykonformista napisał:

> Ręce opadają czytając takie posty.

Chcesz powiedzieć, że Twoje ręce czytają posty, podczas której to czynności opadają? 😉
          • dyzurny_troll_forum Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 12:08
            mallard napisał:

> antykonformista napisał:
            >
            > > Ręce opadają czytając takie posty.
            >
            > Chcesz powiedzieć, że Twoje ręce czytają posty, podczas której to czynności opa
            > dają? 😉

Gdyby chciała powiedzieć to co insynuujesz napisałaby:

"Ręce czytając takie posty opadają"

A tak napisała zupełnie poprawnie. Czepiać się też trzeba umieć!
            • mallard Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 12:14
              dyzurny_troll_forum napisała:

> A tak napisała zupełnie poprawnie.

Otóż bzdura moja droga, to tylko przestawienie szyku wyrazów, a sens ten sam.
              Poza tym napisał, nie napisała (chyba, że udaje chłopa?)
            • memphis90 Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 12:34
              Jeśli już to "ręce, czytając takie posty, opadają".
              • dyzurny_troll_forum Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 12:38
                memphis90 napisała:

> Jeśli już to "ręce, czytając takie posty, opadają".

zachowałem oryginalny interpunkcyjny styl...
            • 1matka-polka Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 14:00
              Nie napisal poprawnie. Bo kto czytając posty, jesli nie ręce???
            • kamin Re: Konina dla 6-latka 27.02.20, 15:04
              "A tak napisała zupełnie poprawnie. Czepiać się też trzeba umieć!"

W szkole podstawowej (myślę, że około szóstej klasy) mieliśmy lekcję o stosowaniu imiesłowów. Podczas lekcji pani szczegółowo tłumaczyła, dlaczego niepoprawne są zdania typu "Idąc przez most spadł deszcz". Nie mieliście tego w programie?
      • qwirkle Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 07:47
        eukaliptusy napisał(a):

> Ja miksuje w nutribullecie na płyn z jarmużem i kiełkami i serwuję mojemu dwuna
        > stolatkowi do picia po szkole albo wieczorem na kolację, przed karmieniem piers
        > ią.

Serio, karmisz 12-latka piersią???
        • milva24 Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 07:50
          Raczej nie serio.
        • memphis90 Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 12:35
          Może to 12 latek karmi piersią? Nie jest to jednoznacznie określone...
        • ras.szamra Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 17:17
          Może to postać z Gry o tron? Tam też był motyw karmienia piersią dziesieciolatka smile
    • shumari Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 07:20
      Generalnie nie podaje tego, czego sama bym nie zjadła.
    • cruella_demon Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 07:23
      Trollować cza umić tongue_out
    • posterunekdwa Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 07:24
      beszamel.se.pl/mieso/czy-konina-jest-zdrowa,11591/

Czy konina jest zdrowa?
      Co ciekawe, nie ma podstaw, aby twierdzić, iż konina jest mięsem słabej jakości. Co więcej, z uwagi na sposób odżywiania się koni, które w wyborze pasz potrafią być dość wybredne, uznaje się, że mięso z koni jest wolne od chemii, którą faszerowany jest np. drób. Dodatkowo konina, zbliżona składem chemicznym do wołowiny, jest od niej lepiej przyswajalna i podobno smaczniejsza.

Reasumując sześciolatek spokojnie koninę może zjeść. Przygotowujcie w taki sam sposób, jak robicie dla siebie. A po konkretne przepisy oczywiście warto odwiedzić forum kulinarne smile
    • wheels.of.fire Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 07:31
      Jak można jeść konia, królika, sarnę, małe jagniątko?
      • triismegistos Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 08:00
        Najlepiej nożem i widelcem.
      • cruella_demon Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 08:04
        Normalnie. Odkrawasz kawałek nożem, nabijasz na widelec, wkładasz do ust, gryziesz, przełykasz.
        • dyzurny_troll_forum Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 09:29
          cruella_demon napisała:

> Normalnie. Odkrawasz kawałek nożem, nabijasz na widelec, wkładasz do ust, gryzi
          > esz, przełykasz.

Dobrze też jest podlać winem!
      • same-old_mona Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 08:11
        Ja nie wiem jak można jeść przepiórki. Małe to takie, nic tam nie ma...
        • mia_mia Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 08:34
          W porównaniu z gołębiem czy drozdem przepiórka nie wypada źle
          • same-old_mona Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 11:30
            Z gołębia jadłam tylko rosół za dziecka, drozda nie widziałam kulinarnie wcale.. i chyba nie żałuję:p Ja generalnie nie lubię za bardzo jeść zwierząt, z których tego jedzenia jest mało :p
            • buldog2 Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 14:11
              To samo z rakami.
              A żaby, raz że pachną błotem i małe (udka), to jeszcze czułem się jak kanibal zjadający wcześniaka.
            • krambambuli Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 15:26
              same-old_mona napisał(a):

> jadłam tylko rosół za dziecka,

przeczytałam "rosół z dziecka", i nawet mi pasowało to do klimatu tego wątku
      • ichi51e Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 08:38
        Tak samo jak swinie krowe i cielaczka.
      • dyzurny_troll_forum Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 09:28
        wheels.of.fire napisał:

> Jak można jeść konia, królika, sarnę, małe jagniątko?

Jagniątka je się dlatego, że stare barany są niezjadliwe ;P
        Królik to takie coś pomiędzy kurczakiem a indykiem w smaku. Zupełnie nie smakuje jak prawdziwe mięso wink
        A co z cielaczkiem? Jego można?
        • cruella_demon Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 12:35
          Tak jak za wołowiną nie przepadam, oprócz steków z polędwicy które bardzo lubię, tak cielęcinka jest pyszna i delikatna.
          A jedno z najlepszych mięs jakie jadłam, to był koziołek (tak, tak, małe dziecko kózki) pieczony na ruszcie nad ogniskiem smile
          • dyzurny_troll_forum Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 12:39
            cruella_demon napisała:

> Tak jak za wołowiną nie przepadam, oprócz steków z polędwicy które bardzo lubi
            > ę, tak cielęcinka jest pyszna i delikatna.
            > A jedno z najlepszych mięs jakie jadłam, to był koziołek (tak, tak, małe dzieck
            > o kózki) pieczony na ruszcie nad ogniskiem smile

Ohhh koza wykurczysta, ale za dobrą kozą to trzeba na południe jechać, albo nawet na ten tfuuu bliski wschód, gdzie szatani są czynni!
    • juuuu7 Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 08:49
      Jak mozna jesc konine? Nie i jeszcze raz nie.
      • ichi51e Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 08:55
        Tak samo jak cielaczki www.iagro.pl/byczki-cielaki-cieleta-bykpol,at-101430.html
        Czy prosiaki m.olx.pl/oferta/prosiaki-miesne-sprzedam-32-sztuk-srednia-waga-ok-15-kg-7-tygodni-CID757-IDxDtoK.html/#position=1&page=1
        • thea19 Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 12:54
          dziecka nie mam sumienia zjesc
          • triismegistos Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 14:52
            A mleko pijesz?
            • thea19 Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 15:06
              produkcja mleka nie wiaze sie bezposrednia z usmiercaniem "nieletniego" potomstwa.
              • ichi51e Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 15:46
                Owszem wiaze sie. Po co ci tyle bykow? Kogutki tez od razu ida do mielarki zostawia sie tylko do rozrodu.
                • thea19 Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 22:09
                  a na mieso sie nie nadaja do hodowli? krowa daje mleko, kura znosi jajka - sa potrzebne. wolowina i drob moze byc plci meskiej, nawet wiekszy rozmiar osiagnie niz samica.
                  • cruella_demon Re: Konina dla 6-latka 07.01.19, 13:05
                    To chyba bardziej złożona sprawa. Są przecież specjalne odmiany mięsne, nie wiem jak tam się zabija. A z pozostałych, to taka wyeksploatowana mleczna krowa, czy kura idą w końcu na stejki. A cielęcinka jest w cenie, nie opłaca się zabijać samicy, która potem będzie rodzić i dawać mleko, ale taki byczek to już cielęcinka prima sort smile
                  • szmytka1 Re: Konina dla 6-latka 27.02.20, 09:56
                    Zeby krowa miala laktacje potrzebna jest ciaza. I tak rok w rok rodzi ciele. Najdrozsze sa cieleta mleczne. Krowy ras mlecznych daja duzo mleka za to nie sa wartosciowym materialem na opasa, czyli noe oplaca sie ch cielat trzymac i tuczyc, bo od sa rasy miesne. Krowy mleczne rodza cielaczki by nylo mleko, cielaczek na uboj i tal to dziala, jak w fabryce
          • cruella_demon Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 16:06
            E dlaczego, akurat takie zjedzenie cielaczka jest bardziej humanitarne.
            Taka hodowlana krowa ma ciężkie, beznadziejne, pełne cierpienia życie, a tak się długo nie nacierpi.
    • eukaliptusy Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 09:10
      qwirkle napisał(a):

> eukaliptusy napisał(a):
      >
      > > Ja miksuje w nutribullecie na płyn z jarmużem i kiełkami i serwuję mojemu
      > dwuna
      > > stolatkowi do picia po szkole albo wieczorem na kolację, przed karmieniem
      > piers
      > > ią.
      > Serio, karmisz 12-latka piersią???

Oczywiscie. Karmienie piersią chroni nastolatków przed onanizmem i nadmiernym zainteresowaniem płcią przeciwną.
      • qwirkle Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 16:58

> > eukaliptusy napisał(a):

>
        > Oczywiscie. Karmienie piersią chroni nastolatków przed onanizmem i nadmiernym z
        > ainteresowaniem płcią przeciwną.

Blysnęlaś wiedzą i kreatywnością. Czyżbyś pisała paski w Wiadomościach? Podziwiam
      • dyzurny_troll_forum Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 17:01
        eukaliptusy napisał(a):

> Oczywiscie. Karmienie piersią chroni nastolatków przed onanizmem i nadmiernym z
        > ainteresowaniem płcią przeciwną.

Tylko nie można przesadzić, żeby z nadmiernego zainteresowania płcią przeciwną nie przejść na zainteresowanie płcią tożsamą.
    • adriana.la.cerva Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 09:34
      Przeczytalam " kokaina na 6 latka"

• asfiksja Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 09:34
      Tutaj trzeba subtelniej trollować.
    • aj.riszka Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 11:14
      A u nas: losie, jelenie, sarny, dziki, lisy, borsuki, kuny, jenoty, wilki i rysie. Z ptakow: kuropatwy, bazanty, dzikie kaczki, gesi, lyski, bekasy i cietrzewie.
    • angazetka Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 12:14
      Dobra, dlaczego według tylu z was to troll?
      • dyzurny_troll_forum Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 12:17
        angazetka napisała:

> Dobra, dlaczego według tylu z was to troll?

ponieważ gdyż koniny w życiu nie widzieli i wydaje im się to tak dziwne zjeść konia, że musi być troll....
        • ichi51e Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 13:04
          Bardziej zastanawiajace jest „my rodzice jemy i jestesmy smakoszami ale czy dziecku dac nie wiem” ktos kto je konine tatary zabie udka mozdzki itd nawet sie nie bedzie 5 min zastanawial czy dac dziecku skora sam to wcina
          • myq1 Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 13:16
            Dawno temu przechodząc którąś ulicą Łodzi, znalazłam się przed małym sklepikiem mięsnym. Trochę się zdziwiłam po wejściu doń, bo zaopatrzenie było wspaniałe. Piękne, świeżutkie chude mięsko, ślinka leciała. Klientów nie było.
            Opowiedziałam mamie, co widziałam, ona mi wyjaśniła, że to było końskie mięso. Dobrze, że nie kupiłam, bo bym nie zjadła.
      • cruella_demon Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 12:46
        Bo u nas jednak konina nie jest zbyt popularna i głównie idzie na eksport. Poza tym istnieje w niektórych przeświadczenie, że tych ładnych i przyjacielskich zwierzątek się nie zjada smile A koniki są przecież głównie do ozdoby i żeby na nich pojeździć wink
        Co innego krówki i świnki, które są niewyględne i w zasadzie do niczego innego nie służą tongue_out
        Choć i w przypadku tych drugich nie tak dawno temu była afera, zresztą był nawet wątek na ten temat. A mianowicie poszło o to, że w pewnym sklepie hurtowo-wielkopowierzchniowym zaopatrującym głównie firmy, w lodówce dostępne były całe prosiaczki (właśnie takie do upieczenia z jabłuszkiem w ryjku smile ) i jak to tak narażać ludzi na takie widoki big_grin co innego kotlecik smile
        • cruella_demon Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 12:54
          A poza tym, już trollem zalatuje samo pytanie o sześciolatka, który zwykle wp*rza wszystko big_grin
          Gdyby autorka zapytała o roczniaka, byłoby to jakoś tak bardziej wiarygodne wink
        • angazetka Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 12:56
          No umówmy się, też wolę udawać, że nie wiem, skąd się bierze kotlecik wink
          Ale żeby taki szok z powodu koniny? Jasne, w Polsce nie jest popularna, ale to wygląda, jakby forumki się właśnie dowiedziały, że konie też się je.
          • cruella_demon Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 13:06
            Bo część się pewnie właśnie dowiedziała big_grin
            No i to co napisałam niżej, sześciolatek zajada już dużo bardziej niezdrowe rzeczy niż konina, bez pytania pediatry o zgodę wink
        • dyzurny_troll_forum Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 13:14
          cruella_demon napisała:

> Co innego krówki i świnki, które są niewyględne i w zasadzie do niczego innego
          > nie służą tongue_out

Krówka podobnie jak konik bardzo długo służyła do zapi**ania w gospodarstwie. A to wóz ciągnęła a to pole orała. Nawet jest taki związek frazeologiczny "wół roboczy". Tak więc ten tego... nie tylko na stejki!
          • asfiksja Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 13:19
            Poza tym cielątka są bardzo wyględne, wręcz megasłitaśne. Prosiątka też, a jagniątka to już w ogóle. Ale nie ma tabu kulturowego, żeby je zabijać i zjadać.
      • asfiksja Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 13:08
        Trolling widać od momentu "zbyt chude i ma zbyt dużo białka".
    • izjaa Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 12:52
      Przeczytałam: "kokaina dla 6-latka" 🤔
      • czarniejszaalineczka Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 13:00
        ja tez
    • mrs.solis Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 13:29
      Czy konie hoduje sie na mieso? Pytam bo nie wiem. Na ogol jedyne info o koniach wiezionych na rzez czytam w gazetach kiedy to transport jest zatrzymany, bo konie sa przewozone w niehumanitarnych warunkach, chore, niedozywione itp. Miesa z takich zwierzat nie chcialabym jesc.
      • dyzurny_troll_forum Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 13:37
        mrs.solis napisała:

> Czy konie hoduje sie na mieso? Pytam bo nie wiem. Na ogol jedyne info o koniach
        > wiezionych na rzez czytam w gazetach kiedy to transport jest zatrzymany, bo ko
        > nie sa przewozone w niehumanitarnych warunkach, chore, niedozywione itp.

Ale jednak transporotwane żywe! A nejlepsze mięso to to, które jak najdłużej było żywe. Zobacz też: rzeź karpia.
      • cruella_demon Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 13:56
        A myślisz, że krowy czy świnie żyją i są przewożone w lepszych warunkach? Śmiem twierdzić, że w jeszcze gorszych, tylko nad nimi nikt się nie roztkliwia.
        • mrs.solis Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 21:57
          Zle to ujelam. Myslalam , ze w rzezni koncza konie, ktore sa juz za stare zeby pracowac , albo zachorowaly itp. Nie wiedzialam, ze ktos hoduje konie z przeznaczeniem na mieso, bo w sklepie nigdy koniny nie widzialam. Jako dziecko w stanie wojenny jadlam jakiegos kabanosa z koniny i mi nie smakowal. Mieso bylo jakies slodkawe.
      • same-old_mona Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 13:59
        Pewnie, że tak. Wiele ras zimnokrwistych miałoby szanse wyginąć, gdyby nie przeznaczenie rzeźne. Nie ma już dla nich wiele pracy, więc i zapotrzebowania by nie było.
        • same-old_mona Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 15:25
          Nawet cennik znalazłam. Ok 10 zl/kg powyżej 3 lat, za młodsze ok 13zl/kg . Roczniak zimnokrwisty waży pewnie ok 400kg to wychodzi ponad 5 tysi za konia. Dorosły może ważyć ok. 700kg.A zimniaki są stosunkowo łatwe do upasienia.
          • kokosowy15 Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 16:08
            Przekładając na cenę miesa: poltusze wieprzowe to ok 6 zł za kilogram. Odeszła krew, wnętrzności i podroby. Mięso w detalu? Młody koń (bo tylko taki nadaje się do jedzenia) 13 zł. Po podzieleniu ok 40% miesa konsumpcyjnego. Ile może kosztować w detalu? Oczywiście, cała niejadalne reszta, z wyjątkiem skóry, może być dodatkiem do fabrycznego garmażu. W większości parowek też jest masa wypełniaczy, i niektórzy to jedza.
            • same-old_mona Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 16:13
              Szczerze, to nie mam pojęcia jak to wygląda w detalu, bo nie jadam, nie smakuje mi. To są ceny ze skupu żywca. Więc jak ktoś ma kawał łąki, nie jest to taki zły biznes. Jak pisałam, zimniaki są łatwe w hodowli, dobrze przybierają bez wielkich wymagań paszowych. Jeśli ktoś hoduje inne konie, to zimniak na mięso wyjdzie mu praktycznie 100% na plus.
          • qwirkle Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 17:01
            same-old_mona napisał(a):

> Nawet cennik znalazłam. Ok 10 zl/kg powyżej 3 lat, za młodsze ok 13zl/kg . Roc
            > zniak zimnokrwisty waży pewnie ok 400kg to wychodzi ponad 5 tysi za konia. Doro
            > sły może ważyć ok. 700kg.A zimniaki są stosunkowo łatwe do upasienia.

Oj, zimnokrwiste chyba ważą więcej, tonę, tonę dwieście... przeciętna krowa czarno biała waży około 500 kg
            • same-old_mona Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 17:12
              Mogą, ale do tego potrzebują czasu. A starych w skupie nie chcą brać. Taki pięciolatek waży ok 700-750 kg.
              • qwirkle Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 19:37
                a, ok. w sumie racja, opas 2 letni w rozmiarze krowy smile
    • seniorita_24 Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 17:40
      Przygotowuje się podobnie jak "psinę" i "szczurzynę".
      • kokosowy15 Re: Konina dla 6-latka 03.01.19, 19:37
        Chyba nie, szczurze udka piecze się w ziołach bardzo krótko a mięso psa raczej się gotuje. Tak słyszałem od ludzi, którzy spędzili trochę czasu w Korei i mogli sobie pozwolić na te dania.
    • impala Re: Konina dla 6-latka 04.01.19, 00:22
      w Polsce nie ma tradycji jedzenia konia (podobnie jak psa czy kota).
      Mama opowiadała mi, że po którymś tam bombardowaniu Warszawy, w wojnę, dziadek przyleciał do domu, że konia trafilo i jest mnóstwo świeżej koniny a babcia go pogoniła, że konia jeść nie będą - choć przecież akurat wtedy to warszawiakom głód w oczy zaglądał bo wielu mieszkańców straciło pracę.
      Ja kupowałam koninę dla swojego owczarka niemieckiego, w PRL, bo mięsa potrzebował przecież a kartki były, miałam go kartkami karmić? a konina była bez kartek.
      Ale w domu, dla rodziny...no nie..
    • 3-mamuska Re: Konina dla 6-latka 04.01.19, 04:00
      Weź se mózg własny zjedz ... jak można zjeść konia?
      To jak pies czy kto chomik czy domowy szczurek czy królik. Brrrr.
      • angazetka Re: Konina dla 6-latka 07.01.19, 12:40
        No dla mnie zupełnie nie.
    • hummorek Re: Konina dla 6-latka 04.01.19, 06:38
      No więc powinniście absolutnie z mężem zaprzestać tych praktyk, ponieważ sama widzisz, że Wam nie służy i robi coś złego z mózgiem 😈
      Kurde, żeby zrobić dobre trolololo, to trzeba jednak coś w tej głowie mieć, a tu pustka panie, pustkaaaaaa.
    • hummorek Re: Konina dla 6-latka 04.01.19, 06:43
      Aha, jeszcze chciałam dodać, że 6 latek to już za stary koń na takie eksperymenty 🤪
    • alaveda troll ma dużo czasu 27.02.20, 09:44
      W każdym prawie wątku go pełno, wzmożenie wpisowe. Tu wykopanie starego wątku i nagroda złotej łopaty big_grin
    • fitfood1664 Re: Konina dla 6-latka 27.02.20, 14:24
      No ładnie, suchar a ja się produkuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka