Dodaj do ulubionych

Pytanie do mam dzieci 16+

23.01.19, 17:36
Czy 16 latka (rozsadny, ogarniety, dobrze zna angielski) mozna z dwoma kumplami zostawic samego, tzn. dac wolna reke w organizacji calego dnia samodzielnie w jednym z duzych zachodnioeuropejskich miast? Czy raczej kazac im trzymac sie z nami? Planowalam im dac wolna reke na caly dzien. Moga chciec zwiedzac cos innego niz ludzie 45+, moga chciec isc do innych knajp. Jakies sugestie?
Obserwuj wątek
    • alin9 Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 23.01.19, 17:39
      Jeżeli to Twój syn to sama powinnaś znać odpowiedź.Za obcego 16 latka niech decydują jego rodzice.
      • gaskama Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 23.01.19, 17:48
        Z rodzicami dzentelmenow oczywiscie tez pogadam na ten temat. Ale nie chcialam wyjsc na taka megawyluzowana. Bo taka nie jestem. Z drugiej strony, nie chce mlodemu robic obciachu.
        • alin9 Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 23.01.19, 17:54
          Z tego co piszesz to wynika,z warto dać wolna rękę.Tylko o towarzystwo trzeba zadbać(jak jest możliwość to poustalać z ich rodzicami).Wtedy to będzie kontrolowane wyluzowaniesmile
    • mildenhurst Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 23.01.19, 17:45
      Ja bym pozwoliła, a mój młody zgodził się na gpsa.
    • feliz_madre Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 23.01.19, 17:54
      Mozna. Mój sporo wyjeżdża, na tych wyjazdach zawsze mają czas wolny po kilka godzin, chodzą wtedy grupkami po 2-3-4 osoby. Samodzielnie i odpowiedzialnie. Jak wyjezdzamy rodzinnie to też się rozdzielamy - zarowno w Czechach jak i w Maroku.

Najwazniejsze żeby mial naladowany telefon, powerbank, mape, adres i troche kasy.
      • gaskama Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 23.01.19, 17:58
        Tak, to ostatnie zdanie to dla mnie jasne. Wszystko ma i umie dobrze obslugiwac. Na nartach zagranica zawsze jezdzi sam, bez nas, po swoich trasach (on woli czarne a my goraca herbate w knajpie), umawiamy sie tylko na wspolny obiad. Tak robilismy przed rokiem w Austrii. W PL jezdzi na nartach bez nas od dwoch lat. Nie wiem, czemu mam obiekcje w duzym miescie a nie mialam ich na nartach.
      • majenkir Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 23.01.19, 17:59
        Pewnie, że tak.
    • mamusia1999 Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 23.01.19, 18:02
      Od 14 roku życia mój Młodszy bywa z kumplami w oddalonej o 70km metropolii. Kino, zakupy, żarcie etc
      Jadą pociągiem.
      W Krakowie sam łapał Pokemony, z tym, że ja byłam pod telefonem i nie na zupełnie drugim końcu miasta.
      Jakiś potwornie ogarnięty nie był wink
      Teraz ma 15 i przez tydzień na wymianie w Utrecht będą popołudnia spędzać w gronie rówieśniczym, bo tamtejsi rodzice pracują do 18.
      Żyje, ani z SOR-u, ani z komendy nie odbierałam wink i generalnie wszystko przebiegło normalnie.
      Swojemu pozwól, od pozostałych Rodziców weź na piśmie, że się zgadzają i ciesz się swobodą.
    • jak_matrioszka Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 23.01.19, 18:04
      Moja Młoda mogła, korzystała w takim zakresie jak jej pasowało. Koleżanka była pod nasza opieka (wyjazd zagraniczny), ale było uzgodnione, że czasem dziewczyny beda same.
    • solejrolia Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 23.01.19, 18:23
      Zalezy od dziecka.
      Moją córkę można zostawić.
      Tzn. my ją zostawiliśmy jak nie miała nawet tych 16lat, pół dnia siedziała w hotelu i grała na telefonie, potem poszła na spacer, i coś zjeść. Angielski zna i szybciej dogada się niż mywink, kasę na jedzenie dostała, telefon musiała mieć naładowany.
      (my w tym czasie zwiedziliśmy 2 muzea).
    • klamkas Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 23.01.19, 18:24
      Zależy z jakimi kumplami i w jakim mieście. Chwilowo w takim Paryżu bym mojej 17-latki nie puściła samej, ale w Berlinie, Madrycie czy innym Amsterdamie - jak najbardziej.
    • piekna_remedios4 Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 23.01.19, 18:26
      Nie mam 16 latka, ale sama miałam 16 lat będąc na wycieczce szkolnej w Londynie i jak najbardziej dano nam wolna rękę, może nie na cały dzień ale kilka godzin. Jak będziecie w kontakcie co pare godzin moim zdaniem no problem.
    • olena.s Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 23.01.19, 18:35
      Nie miałabym z tym żadnego problemu (w przypadku osobistego potomka, naturalnie).
    • grru Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 23.01.19, 19:08
      A dlaczego nie? Czym to się różni od samodzielnego poruszania się po mieście w Polsce? Zakładam, że nie jesteście z malutkiej wioski i młodzież miasto widziała, nie dozna szoku na widok autobusów smile
    • triss_merigold6 Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 23.01.19, 19:10
      Syna w tej chwili 14+ bym zostawiła bez problemu.
      • bergamotka77 Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 24.01.19, 00:10
        Ja samego też bez problemu ale z kumplami? To zależy od tych kumpli czy są odpowiedzialni i czy im nie odwala. Ja w tym wieku jeździłam już sama za granicę na miesiąc.
    • betty_bum Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 23.01.19, 19:34
      Zastanawia mnie w czym widzisz ewentualny problem. Dla mnie to wręcz naturalne, że dzieci w tym wieku poruszają się po mieście same, o ile akurat nie jest to ich pierwszy raz poza najbliższym miastem powiatowym.
      W tym wieku zwiewałam z obozu językowego do Londynu, w czasach bez komórek i nie myśląc o mapiesmile
    • hanusinamama Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 24.01.19, 00:15
      Miałam 15 lat i tata zabrał mnie i kolezanke do Wrocławia. tata jechał na jakis kongres. Zostawił w jednym miejscu z info ze o 18 mamy tu być i czekać. No ok niby tylko Wrocław ale to były czasy kiedy komórek nie było. Miałysmy mapę i tyle. Ja bym pusciła.
    • natalia.nat Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 24.01.19, 12:19
      Ja uważam, że można. Tym bardziej, że są teraz telefony komórkowe. Można się z nimi umówić, że będą się "meldować" co jakiś czas.
    • an.16 Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 24.01.19, 12:33
      Chyba pobyt w jakimkolwiek dużym polskim mieście niesie podobne zagrożenia. Ty znasz swoje dziecko najlepiej. Mnie dość obce są takie dylematy, bo daję dzieciom dużą swobodę. i tak po pierwszej klasie gimnazjum syn pojechał (samodzielnie samolotem) do kolegów w Niemczech, gdzie całe dnie spędzali sami. Na początku liceum wybrał się z przyjaciółmi do Krakowa na kilka dni. Od 16 r.ż. wyjeżdża z rówieśnikami na opener'a. Sami wynajmują mieszkanie, organizują transport itd. Jeździ też na kursy językowe (Londyn, Brighton), gdzie zasadą jest samodzielność uczniów 16+. Nawet nie przyszłoby mi do głowy organizowanie dnia i nadzorowanie takiej dorosłej młodzieży.
    • andaba Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 24.01.19, 12:34
      Tzn jedziecie razem do, powiedzmy, Paryża. I tam dzieciak z kolegami ma się urwać na cały dzień, bez organizacji noclegów i w ogóle wszystkiego, tylko mają nie wpaść pod auto, nie umrzeć z głodu ani przegrzania i nie zgubić się zbyt spektakularnie?
      I mowa o 16-latkach, władających językiem obcym i ogarniętych?
      No dajże se spokój, co?

• gaskama Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 24.01.19, 13:29
        Dałam, dałam. Też tak myślałam, jak większość. Dzięki.
        • niu13 Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 24.01.19, 13:34
          Mój w tym wieku wyjechał z klasą na wycieczkę do Londynu. Całe dnie zwiedzali miasto sami, małymi grupkami. Dali sobie świetnie radę.
    • asia_i_p Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 24.01.19, 14:20
      Znasz kumpli? Bo ja patologicznie przyznam, że ze znajomymi trochę starszymi koleżankami (14 - 15 lat) pozwoliłam się córce, w ograniczonym co prawda zakresie i z obowiązkiem częstego meldowania się, poruszać po dużym mieście europejskim (Wrocław smile ) już jako 13-latce. Przegadałyśmy listę możliwych awarii i zachowań w takich sytuacjach i pojechała - w końcu jeżeli rzeczywiście dostanie się do liceum we Wrocławiu, to już od września będzie sobie musiała poradzić.

Jeżeli zna ten angielski tak naprawdę dobrze, to o ile to nie jest miejsce znane z jakichś konkretnych zagrożeń, to ja nie widzę różnicy między miastem polskim a zagranicznym. Więc jeśli daje radę w Warszawie/ Krakowie/ Wrocławiu, to da radę i zagranicą, doliczając extra ostrożność dotyczącą kieszonkowców, o ile miast mocno turystyczne. Tylko miejcie plan B na wypadek kradzieży/ zgubienia telefonu.
      • grru Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 24.01.19, 14:28
        Serio 13-letnia młodzież poruszająca się samodzielnie po mieście to coś dziwnego?
        • asia_i_p Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 26.01.19, 00:17
          A to w sumie zależy z kim gadam.
          Dla niektórych późno i nie ma sprawy, dla niektórych "odważna jesteś".

Córka długo jeździła do Wrocławia na zasadzie, że sama jedzie szynobusem, ale na drugim końcu ktoś ją odbiera. Aż raz 12,5-letnia jadąc na festiwal Halo Echo wysiadła pomyłkowo stację wcześniej. Trochę się spłoszyła i zadzwoniła do mnie, ale nim zainstalowałam Jak dojadę i wyszukałam połączenie, już była na właściwym przystanku i po przeczytaniu rozkładu czekała na właściwy tramwaj. Wtedy wyluzowałam i nabrałam zaufania.
          • impala Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 26.01.19, 16:04
            >Córka długo jeździła do Wrocławia na zasadzie, że sama jedzie szynobusem, ale na drugim końcu ktoś ją odbiera.

he he...no to nic nie przebije mojej matki, która kilkadziesiąt lat wcześniej, wsadzała do pociągu swoje dzieci( 5 i 7 lat a potem 8 i 10 lat) i wysyłała na drugi koniec Polski, z odbiorem na stacji docelowej (przez babcię)
            Pech chciał, że za drugim razem nieopatrznie wsadziła nas do wagonu, który został odczepiony na jakiejs tam stacji i odstawiony na bocznicę.
            Niby mama prosila o "uwagę" pasażerów w przedziale ale stało sie tak, jak w "Awanturze o Basię" - nikt się nie zaintertesował. Starszy brat ruszyć z przedziału sie nie chciał "bo mama kazała" a ja jednak upierałam się, że cos jest nie tak (bo nie jedziemy) i szukać pomocy trzeba.
            Jakos dotarlismy na miejsce, choc już nie pamiętam jak. A warto miec na uwadze, że tel komorkowych nie było, zreszta prywatnych właściwie też żadnych.
            Ale juz wiecej mama nas samych do wagonu nie wsadzała
      • minerallna Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 26.01.19, 05:21
        To ja jestem nie ogarnięta patologią.
        Dziecię lat 12 samo jeździło po Londynie. Wszystkie środki komunikacji, przesiadki bez trudu ogarniało.
        Nawet rowerem z centrum- bo tam było mieszkanie- po ładnych kilka kilometrów, ale ok, zawsze z kimś dorosłym.
        I nie mieszkaliśmy tam na stałe, raczej bywaliśmy, choć liczba pobytów już dawno trzycyfrowa.

Dzieciom powinno dać się uwierzyć we własne siły i możliwości.
        Jeśli są rozsądnie a o takich chyba mowa. (?)
        A dziecię lat 16 to już naprawdę nie mam więcej pytań.
    • scarlett74 Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 24.01.19, 16:17
      Można zostawić. Ale z naładowaną komórką, ew.powerbank.
    • impala Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 24.01.19, 18:53
      mój dzieciak pojechał w, chyba, 2 klasie gim na wycieczkę szkolną i tam normą było, że dzieciaki latały same po mieście. O czym dowiedziałam się po wycieczce kiedy to moja latorśl barwnie opowiadała mi, jak to zwiedzali puby w Dublinie.
      Tak że...
      No, samego bardziej bałabym się puścic niż z 2 kumplami - zawsze jest szansa, że któryś zareaguje prawidłowo w razie co, np. zadzwoni do rodzica.
    • minerallna Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 26.01.19, 04:31
      Oczywiście że tak!
      A sugestie - proszę. Dziecię 12 lat, samo leci, z przesiadką- czyli trzeba wiedzieć co i jak. I na lotnisku docelowym wsiada w metro. Ale spóźnia się. A my już zdenerwowani. Dlaczego?
      A bo dziecię głodne i poszło jeszcze coś sobie kupić sobie coś do jedzenia... Taki lajcik.
      A Ty masz rozkminy z 16- latkiem plus koledzy?
      Język zna- nie mam więcej pytań. Puszczaj w świat!
    • minerallna Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 26.01.19, 04:44
      gaskama napisała:
      (...) Moga chciec zwiedzac cos inne go niz ludzie 45+, moga chciec isc do innych knajp. (...)

Zwiedzanie- zapytaj co chcą zwiedzać. Jak jadą z Wami to proste pytania.
      I co to za miasto do którego się wybieracie?
      A knajpy/ restauracje, cokolwiek- oj- zalecam szczegółowy wywiad jeśli planujesz za trzech młodziaków płacić wink
      • grru Re: Pytanie do mam dzieci 16+ 26.01.19, 13:51
        A po co wywiad? Dostają kieszonkowe na takie wydatki i niech się rządzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka