Dodaj do ulubionych

Proszę o inspirację

26.01.19, 19:44
Taka sytuacja. W zeszłą sobotę byłam na nartach w Czechach i zgubiłam tam dowód. Po prostu wypadł mi z kieszeni prawdopodobnie gdy wyciągałam gotówkę. Nawet tego nie zdążyłam zauważyć gdy wieczorem jeszcze w tym samym dniu odezwała się do mnie Czeszka na messengerze 🙂. Znalazła go i wysłała mi wspaniałomyślnie na własny koszt. Mam jej adres bo poprosiłam aby napisała no i teraz chciałabym jej wysłać jakiś drobny upominek. Może trochę polskich słodyczy bo wiem że Czesi lubią np nasze michałki a może coś innego... Co myślicie, jak podziękować?
Obserwuj wątek
    • feliz_madre Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 19:49
      Paczka ze słodyczami to fajny pomysl. Dorzuć Ptasie Mleczko i Krówki - te, ktore na papierku mają miłe przesłanie.
      • azja001 Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 19:51
        O właśnie krówki... Dobry pomysł
    • kropkacom Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 19:54
      Dobrej jakości słodycz? Krówki akurat znają. smile Może jakiś mały zestaw kosmetyków pielęgnacyjnych, których nie ma w Czechach w szerokiej sprzedaży. Na wszelki wypadek niech to będzie coś bio i nieuczulającego smile
      • b.bujak Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 20:31
        kropkacom napisała:

> Krówki akurat znają. smile

no pewnie, że znają; i zawsze entuzjastycznie przyjmują kolejną paczkę;
        krówki to pewniak;
        można kupić w ładnej puszce
    • feliz_madre Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 19:57
      A i jeszcze Krakowski Kredens ma smaczne gadzety jedzeniowe na prezent - polecam chalwę optymistów i maly słoiczek musu z malin z brandy - mmmmm... pycha!
      • azja001 Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 20:04
        Nie jestem pewna czy w moim mieście znajdę te produkty ale rozejrzę się
    • anika772 Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 19:57
      Ale fajna historia!
      Słodycze to doskonały pomysł.
    • 35wcieniu Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 20:25
      Pomysl dobry ale nie wiem czy akurat slodycze. Zalezy skad ta Czeszka, jak blisko granicy to polskie slodycze sa tam normalnie dostepne. Moze jakies dobre herbaty?
      • aankaa Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 20:40
        tia, Czesi nie mają dobrych herbat...
        • anika772 Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 20:47
          Liczy się gest...
          • scarlett74 Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 20:52
            Pozytywna historia, ja bym wysłała ptasie mleczko lub krówki(ale w hermetycznym opakowaniu).
            BTW, kiedyś moją mamę okradł kieszonkowiec. Honorowy.Przesłał mamie portfel z dokumentami...wink
          • aankaa Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:01
            to szybciej typowo polskie słodycze (może torcik wedlowski ?) niż herbata
        • nickbezznaczenia Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 20:52
          Nie ukrywam,że nigdy w Czechach dobrej herbaty nie piłam.
          Oni tam mają jakiś taki syrop, który nazywają herbatą.
          • kropkacom Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 20:52
            Jaki?
            • nickbezznaczenia Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 20:56
              Pojęcia nie mam co to było. Na pewno nie smakowało jak herbata, ale zawsze dostawałam gdy prosiłam o nią.
              • nickbezznaczenia Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 20:58
                O! To chyba coś takiego: www.czeskimarket.pl/p409-Preso-Caj-czeski-koncentrat-syrop-do-wody-do-herbaty-rum-rumowy-smak
                • kropkacom Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:00
                  Mieszkam tu i się nie spotkałam. smile
                  • nickbezznaczenia Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:02
                    Spodziewałam, się,że zareagujeszsmile
                    Naprawdę, byłam w Czechosłowacji, Czechach i Słowacji wielokrotnie i zawsze coś takiego mi podawano.
                    Może to kwestia tzw. zbiorowego żywienia?

• kropkacom Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:08
                      Możliwe. Jest to tanie więc pewnie na przykład schroniskach i tym podobnych to podają. Nigdy mi jednak nie zaproponowano. W kawiarniach podają herbatę normalnie zaparzaną. Znaczy w torebkach lub liściastą, ale zazwyczaj w torebkach. Firmy podobne jak w PL plus na przykład Jemča .
                      • nickbezznaczenia Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:12
                        W kawiarniach akurat nigdy herbaty nie zamawiałam, ale w hotelu już takie coś podawali.
                        • kropkacom Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:16
                          Jednak nie pisałabym, że Czesi znają tylko to coś jako herbatę smile
                          • kropkacom Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:18
                            www.rohlik.cz/c300108007-caj
                          • nickbezznaczenia Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:19
                            Wybacz, ale to są moje własne subiektywne odczucia, a bywałam tam często smile
                            • kropkacom Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:22
                              No ale to po prostu nieprawda. Zwłaszcza, że nie byłaś nawet w kawiarni.
                              • nickbezznaczenia Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:23
                                W kawiarniach bywałam na kawie wielokrotnie.
                                • kropkacom Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:24
                                  Polecam otworzyć link powyżej. Bez odbioru.
                                  • nickbezznaczenia Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:27
                                    Otwarłam i wiesz, zabawne,że nie będąc Czeszką obrażasz się z powodu tego co napisałam.
                                    Skoro bez odbioru to bez odbioru.
                    • ginger.ale Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:11
                      Omg, znam to, taki rumowy posmak. Moja babcia to kupowała, okropieństwo.
                      • nickbezznaczenia Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:12
                        Czyli wiesz o co chodzi.smile
                    • b.bujak Re: Proszę o inspirację 27.01.19, 12:08
                      nickbezznaczenia napisał(a):
                      > Może to kwestia tzw. zbiorowego żywienia?

raczej tego, że to relikt przeszłości...

bywam w Czechach dość często; nie trafiłam na ten napój od bardzo dawna, ani w hotelach, ani w firmach, które odwiedzam, ani nawet w sklepach, choć zawsze patrzę po półkach, bo mąż zażyczył sobie, żeby mu to przywieźć
                      • nickbezznaczenia Re: Proszę o inspirację 27.01.19, 19:10
                        Być może. Ostatni raz byłam w Czechach jakiś czas temu, ale na Słowacji trzy lata temu i owszem zaserwowano mi.
    • bo_gna Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:02
      Słodycze nie, ja bym jej sprawiła coś co będzie na pamiątkę (może dziecinnie, ale ja lubię takie pierdoołki), np. www.e-manufaktura.com/pl/p/Figurka-kot-kitka-Galia-serce/6611 albo www.smarkacz.pl/Brelok-reksio-goral,product292298.html
      • zona_mi Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:27
        Właśnie, to trzeba by lubić. Mnie by taka pamiątka nie zachwyciła...
        • aankaa Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:32
          też nie byłabym uradowana
          • anika772 Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:33
            Ja też nie, durnostojki i kurzołapki, nieee.
        • bo_gna Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:41
          w takim razie jeśli jednak słodycze to polecam to www.karmello.pl/pl/podziekowanie/1235/karmello-standard--z-mufka--dziekuje/
          • azja001 Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:48
            Ładne
            • bo_gna Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:53
              polskie i smaczne
          • anika772 Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 22:11
            O, i to jest inspiracja! Dzięki, bo_gna, świetne to kamello.
            • pani_tau Re: Proszę o inspirację 27.01.19, 11:55
              Właśnie o Karmello miałam ci napisać. Broń Boże Krakowski Kredens, bo to świetna markentigowa ściema, za którą idzie fatalna jakość.
          • mrs.solis Re: Proszę o inspirację 27.01.19, 01:41
            Now you're talking. Doskonaly pomysl, zdecydowanie lepszy niz te figurki i breloczki.
    • aankaa Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:02
      torcik wedlowski
      • azja001 Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:08
        Trochę bałabym się o losy torcik w drodze do adresatki, nie wiem czy się nie uszkodzi
        • aankaa Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:14
          wystarczy odpowiednio zapakować, przecież nie wrzucisz go do koperty bąbelkowej
    • gat45 Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 21:32
      Śliwki w czekoladzie (nałęczowskie). Naprawdę świetny polski patent.
      Są takie w metalowych pudełkach, które to pudełko potem służy jak baryłeczka w Kubusiu Puchatku - do Przechowywania Różnych Różności.
    • stwory_z_mchu Re: Proszę o inspirację 26.01.19, 22:03
      Z regionalnych słodyczy to pierniki toruńskie <3 białe z nadzieniem porzeczkowym - ja bym się mega ucieszyła, chociaż nie przepadam za słodyczami smile
    • bei Re: Proszę o inspirację 27.01.19, 13:16
      Piękna historia, Masz zapewne rzadkie nazwisko- bo szybko znalazła Cię😊
      • azja001 Re: Proszę o inspirację 27.01.19, 14:10
        To prawda, mam rzadkie nazwisko chociaż brzmi typowo po polsku 🙂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka