28.01.19, 16:41
Widzialyscie mapę zanieczyszczenia powietrza na świecie? Ciekawe, co powoduje smog w południowej Hiszpanii, Grecji, Kalifornia iTasmanii...
Obserwuj wątek
    • bialeem Re: Smog 28.01.19, 17:03
      W Kalifornii zapewne to co zwykle - pożary. Możliwe, że w Australii też, bo tam teraz padają jakieś absurdalne rekordy. W Hiszpanii i Grecji zapewne ogrzewanie. Uderzyła ostra zima i jakoś trzeba te nienawykłe do CO chatynki ogrzać.
      • kasiamat00 Re: Smog 28.01.19, 21:41
        W Kalifornii najwiecej chyba jednak samochody, potem pozary (juz po "sezonie", w listopadzie cala Kalifornia byla na tej mapce na fioletowo), podobno takze topografia: en.wikipedia.org/wiki/California_Smog_Check_Program#Causes_of_smog
    • cauliflowerpl Re: Smog 28.01.19, 17:06
      "Ciekawe, co powoduje smog w południowej Hiszpanii".

Gdzie dokładnie? W Jerez? Mają stację pomiarową w Cartuja, niedaleko cementowni.
      • cauliflowerpl Re: Smog 28.01.19, 17:06
        Patrzę na tą mapę:
        waqi.info/
      • demodee Re: Smog 28.01.19, 17:07
        A mnie ciekawi, co powoduje smog w Wwie...
        • kokosowy15 Re: Smog 28.01.19, 17:26
          To co zwykle: piece węglowe, diesle bez filtrów, starta nawierzchnia jezdni, pył z klocków hamulcowych. Nox i tlenki siarki oraz benzopiren to samochody.
          • demodee Re: Smog 28.01.19, 17:37
            No ale wg Wikipedii
            "Smog – zjawisko atmosferyczne powstałe w wyniku wymieszania się mgły z dymem i spalinami."

Spaliny w Warszawie - rozumiem, że są, chociaż można zakazać spalinowym wjeżdżania do miasta. Co do dymu - my tu mamy cywilizację (czyt. kaloryfery). Ale skąd mgła? Przecież Wwa nie leży w strefie mgieł?!
            • szarsz Re: Smog 28.01.19, 17:44
              Kmienice i osiedla domów nie mają kaloryferow.
              • bialeem Re: Smog 28.01.19, 18:08
                Plus inwersja termiczna ściągająca powietrze z okolicznych wsi i pseudomiast.
              • demodee Re: Smog 28.01.19, 18:22
                > Kmienice i osiedla domów nie mają kaloryferow.

"Sieć ciepłownicza w stolicy zasila obszar o powierzchni 190 km2 i pokrywa 80% potrzeb cieplnych miasta" informuje Veolia. (www.ogrzewamyinteligentnie.pl/pl/33,warszawska-siec-cieplownicza.html)
                • szarsz Re: Smog 28.01.19, 19:55
                  To znaczy, że 20% nie pokrywa. A w tych 80% są, zauważ, biura, więc procent prywatnych mieszkań bez ogrzewania miejskiego jest znacznie większy niż 20. A teraz dolicz wszystkie wsie podwarszawskie, w których powietrze jest znacznie gorsze niż w mieście, a które wiary zwiewaja nad miasto.
                  • demodee Re: Smog 29.01.19, 11:56
                    > A w tych 80% są, zauważ, biura
                    Ten argument jest dla mnie niezrozumiały. Co z tego, że biura?

>procent prywatnych mieszkań bez ogrzewania miejskiego jest znacznie większy niż 20.
                    Ale skąd takie wyliczenia. Veolia chwali się, ze pokrywa 80% zapotrzebowania, przecież ciepło biurowe nie różni się niczym od ciepła mieszkaniowego!

Ponadto - to, że dwudziestu procent nie pokrywa Veolia nie znaczy, że ci ludzie palą torbami foliowymi w piecach.

Ogólnie ja bym dała więcej pieniędzy straży miejskiej na drony z czujnikami dymu. Jak ktoś zapłaci dwa razy dziennie 500zł mandatu, to dojdzie do wniosku, że kupowanie opału dobrej jakości bardziej mu się finansowo opłaca.
                    • szarsz Re: Smog 29.01.19, 16:20
                      Nie oznacza, że wszyscy pala syfem, ale jakiś procent tak.
                      • demodee Re: Smog 30.01.19, 10:54
                        > Nie oznacza, że wszyscy pala syfem, ale jakiś procent tak.

I tutaj widzę piękną rolę dla pani Grażyny Wolszczak!

Pani Grażyna już odniosła pierwszy sukces w walce z systemem i wygrała 5 tys., które zostało przeznaczone na jakiś cel społeczny. Teraz czas na działanie niepozorowane. Pani Grażyna powinna teraz pozwać miasto stołeczne o smog, wygrać większą sumę i przeznaczyć ją dla Straży Miejskiej, która będzie dronami badać zawartość kominów! Można też założyć organizację pozarządową (proponuję nazwę "Chór Czystych Płuc"), która będzie zbierać pieniądze na drony, badania, dodatkowych strażników itd.

Oprócz tego - drakońskie podatki za poruszanie się po Wwie pojazdami z silnikami spalinowymi. Korzyść? Mniej samochodów, więcej miejsca na jezdniach dla pedałowców, a na chodnikach dla pieszych. Itd.
      • sortfort Re: Smog 29.01.19, 21:27
        A Coruña "Duży handlowy i rybacki port morski oraz port lotniczy. Dobrze rozwinięte hutnictwo żelaza i aluminium, przemysł stoczniowy, petrochemiczny i spożywczy. "
        • cauliflowerpl Re: Smog 29.01.19, 21:34
          Ale A Coruña to jest polnocna Hiszpania, a pytanie bylo o poludniowa.
    • rulsanka Re: Smog 28.01.19, 18:58
      Już od dawna mam takie przemyślenia po obejrzeniu mapy świata. Chiny to robią. Znaczy my, konsumenci. Do tego pożary lasów, śmietników, statki (transport morski generuje bardzo dużo zanieczyszczeń), "recykling" elektrośmieci w Afryce. Źródła lokalne dokładają się do tego ogólnego tła, dlatego w niektórych miejscach jest nieco lepiej, a w innych gorzej, ale nie do końca mamy wpływ na to co dzieje się konkretnie u nas. Ziemia przestała przyjmować cały ten syf.
      • berdebul Re: Smog 28.01.19, 19:49
        Uważasz, ze Ziemia ten syf przyjmowała, ale się nasyciła i więcej nie przyjmie?
        • rulsanka Re: Smog 28.01.19, 20:38
          Dokładnie tak. Kiedyś było więcej przestrzeni dzikich, niezaludnionych, nieuprzemysłowionych. Poza tym część pyłów wędruje długo w powietrzu zanim opadnie. W kolejnych latach następuje więc sumowanie się tego, co jeszcze nie opadło, z tym, co na nowo wyemitowano do atmosfery.
    • kachaa17 Re: Smog 29.01.19, 17:29
      Ja w sobotę widziałam po raz pierwszy smog. Myślałam, że to taka gęsta mgła. Mieszkam w małym mięście, tuż przy mieście wojewódzkim w tzw. Zielonych Płucach Polski. Jestem tym zmartwiona bo coraz bardziej widzę, że te prognozy odnośnie wyginięcia ludzkości mogą się sprawdzić.
      • rulsanka Re: Smog 30.01.19, 12:11
        No właśnie, smog pojawia się w miejscach, w których go wcześniej nie było, niezbyt gęsto zaludnionych. W mojej okolicy, pod lasem, mieszkam od 15 lat. Smog pojawia się od 3 lat, pomimo tego, że ludzi nawet ubyło w mojej okolicy, jakoś bardzo nie dymią z kominów... Drugi rok używamy oczyszczacza. Jest naprawdę bardzo źle i pewnie będzie jeszcze gorzej.
    • aktyntasza Re: Smog 01.04.19, 21:09
      Obecnie mamy barbarzyńską politykę fikcji ekologicznej, przemysłu gdzie liczy się kasa a nie ekologia a tak naprawdę eksploatacja złóż oraz składowania chemikaliów i innych odpadów, próby atomowe, zaśmiecone oceany, doprowadza to do wyginięcia wielu gatunków zwierząt, roślin, organizmów które powstawały setki tysięcy lat ale politycy milczą bo liczy się PKB i kasa. W ciągu 15 lat trzy razy kupowaliśmy pralkę automatyczną bo programator był w cenie nowej pralki, cztery razy kupiliśmy odkurzacz a teraz mamy nowy odkurzacz 700W który od nowości słabo ciągnie bo UE ograniczyła moc silników i też pewnie trafi na śmietnik i mieliśmy kilka mikserów kuchennych do których niema części zamiennych (mechanizmy plastikowe) i nawet drobne uszkodzenia powodują że sprzęt musieliśmy wyrzucić. Mamy umowę z dostawcą energii elektrycznej Tauron z usługą elektryk 24 i wszystko ładnie bo usługi serwisowe za darmo ale części zamienne prawie zawsze przewyższają koszt kupna nowego sprzętu. Ta niezliczona ilość żarówek które powinny świecić 50000 godzin a po roku przestają świecić, mrugają. Drukarkę HP urządzenie wielofunkcyjne musiałem wyrzucić bo mimo że napełniłem tusz, którego cartridge był sprawny to informuje że jest brak tuszu bo dla firmy nie liczy się ekologia tylko sprzedaż tonerów i zysk. Zaśmiecamy ten świat na maxa. Tym protestem dołączany się do tego całego parszywego niechlujstwa.
      • fil.lo Re: Smog 01.04.19, 21:14
        Wymień sobie filtry w tym odkurzaczu. Mój zaczął ciągnąć dopiero wtedy, gdy zmieniłam filtry fabryczne na nowe (wymagały już zmiany). Ciągnie, że hej.
        Ale ogólnie masz rację.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka