pade Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 19:35 Chcę z powrotem na startowej stronie ematki okienko obserwowane fora/wątki. Ono pokazuje się tylko, gdy jestem w jakimś wątku. Wychodzę - znika. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 12:29 Mnie póki co, przeszkadza głównie to "Przejdź na Gazeta.pl" Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 16:48 Na safari wszystko jest rozjechane i prawie żaden link nie działa. Już nie mówiąc, że szanowna redakcja nie potrafi sobie ustawić priorytetów. Priorytetem, szanowna redakcjo, jest zlikwidowanie komunikatu do szanownego użytkownika na smartfonach, bo jak dotąd od pół roku trzeba kliknąć w dwa krzyżyki, żeby cokolwiek przeczytać, za każdą zakichaną razą. Jak się szanowni informatycy z tym najważniejszym problemem uporają, to mogą się brać za psucie szaty graficznej. I niech szanowna redakcja głęboko wsadzi sobie pytania "co można ulepszyć", bo o komunikacie do szanownego użytkownika dostaliście już setki, jak nie tysiące skarg i zgłoszeń i nadal gie z tym zrobiliście. Odpowiedz Link Zgłoś
szeera Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 16:54 W innych przeglądarkach też rozjechane. Wiem z czym mi się to kojarzy! Jak licealiści robią strony na informatyce i też im się wszystko rozjeżdza i zasłania. Plus fatalnie dobrana czcionka. W prawdziwym świecie takich stron to już daaawno nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 17:04 To nie mogą być informatycy. Ja ani nie jestem informatykiem, ani grafikiem, a mam bardziej funkcjonalną stronę, mniej zaspamowany email oraz porządniejsze materiały graficzne, robione samodzielnie na podstawie gugla i innych pomocy dostępnych online Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 17:05 U mnie jest podobnie. Co chwila muszę w safari odnawiać stronę, a i tak wiele rzeczy nie funkcjonuje. Czuję się przeniesiona w zamierzchłe czasy, gdy użytkownicy maców traktowani byli jako nieistniejący, bo wszystko leciało przeważnie na windowsach. Ale przypuszczam, że to nie tylko problem z safari. Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 17:15 Takie rzeczy tylko na gazecie. Nigdy nie widziałam czegoś podobnego w innej wirtualnej rzeczywistości Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 12:44 Bez sęsu. Po wuja taka wielka czołówka i grafiki? Generalnie widać wszystko oprócz istoty forum, czyli wątków Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 16:12 Nie da się nic przeczytać!!!! Na pół strony wyświetla się czarny kolor gazety.pl! Odpowiedz Link Zgłoś
verydry Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 16:15 Myślałam ze tylko u mnie. Ale jest wyszukiwarka 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 16:18 U mnie też tak jest. Nie da się czytać Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 16:16 U mnie pół ekranu zasłaniają jakieś okienka, na dodatek, żeby wejść na pierwszą stronę ematki muszę zamykać zakładkę i wchodzić od nowa. Przez pół godziny nie działał mi przycisk odpowiedz. Ciekawe jak długo potrwają zmiany... Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 16:19 U mnie na telefonie też. A na kompie nie da się założyć nowego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 16:31 Rety, mam nadzieję, że to naprawią. Ja z telefonu nie mogę czytać. Połowa ekranu to właśnie ta czarna Płachta. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 16:35 Też na telefoniemam2/3 ekranu czarne, nie widzę wcale pola w które wpisuję właśnie ten tekst, ciekawe co za post mi wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 16:44 mary_lu napisała: > Też na telefoniemam2/3 ekranu czarne, nie widzę wcale pola w które wpisuję wła > śnie ten tekst, ciekawe co za post mi wyjdzie Ja też! Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 16:45 Tez msm 2/3 ekranu czarnee z napisami poczta, tadio, kendarz.. I ciezko posta napisac, bo kllawiatura zaslania okienko do wpisu. Zal Odpowiedz Link Zgłoś
szeera Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 16:27 Też uważam, że zepsuli. W wersji mobilnej najlepiej widać o datę i godzinę w wątku. Przejdź do gazeta.pl straszne. Rzeczywiście chyba wzorowali się na mbanku Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Na telefonie nie da się pisać w ogóle 06.02.19, 16:42 wyskakuje na pół strony Kalendarz, Gazeta wyborcza, ustawienia konta.... Nie widać co się pisze i co się czyta. Także ja podziękuję. Masakra ktoś spieprzył robotę. Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 06.02.19, 16:59 Proszę o podpowiedź jak czytać forum naforum.zapodaj.net/5ab73ae9f784.png.html Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 06.02.19, 17:09 U mnie wygląda inaczej, ale wcale nie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 06.02.19, 17:06 Na komorce W OGOLE sie nie da czytac, aninpisac, bo doslownie, ponad pol ekranu jest zakryte przez "kalendarz, gazeta, ustawienia konta" itd. Koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
kasi.aa Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 06.02.19, 17:20 To akurat awaria w środku wątku, na telefonie i na komputerze. Naprawiamy to, przepraszamy za utrudnienia. Co do strony głównej forum: wprowadziliśmy kilka poprawek, m.in. ciemniejsze kolory nowych i odwiedzonych już wątków, mniejsza czcionka w nagłówku forum i dacie oraz mniejsze odstępy. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 06.02.19, 21:56 Dlaczego tytuły wątków są czcionka tej samej wielkości co autor? Miałam wrażenie, że przez chwilę było lepiej, a teraz się znów zlało. Jest ZLE. Odpowiedz Link Zgłoś
marrant Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 10:03 Tytuły wątków zawsze były czcionką tej samej wielkości, co autor. 11 pikseli wcześniej, 14 pikseli obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 10:56 Na mojej komórce są chyba mniejsze niż były. Możecie zwiększyć kontrast między tytułami a autorami bo się teraz zlewają. A najlepiej ciemniejsza czcionka do tytułów. Tego naprawdę się nie da czytać. Przecież chyba macie u siebie jakiegoś grafika który się zna na tym jakie czcionki obok siebie powinny być. Odpowiedz Link Zgłoś
marrant Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 13:22 Tytuły są czarne. Autorzy zostali zmienieni na czarno wg Waszych sugestii (wcześniej byli ciemnoszarzy). Graficy wiedzą, że na jednej stronie nie umieszcza się zbyt wielu typów fontów. Tytuły są delikatnie wyboldowane (po Waszych sugestiach - w poprzedniej wersji były po prostu niebieskie i wyboldowane - dlatego się odróżniały bardziej). Zmiana kolorystyki (niebieski na czarny) jest skutkiem uwspólnienia wyglądów wszystkich podserwisów Gazeta.pl. Niebieskie już niestety nie wróci. Odstęp w wersji mobilnej jest intencjonalny. Wcześniej był zwyczajnie za mały jak na standardy stron mobilnych i ludzie trafiali w złe linki. Zobaczymy co da się realnie zrobić żeby te tytuły wyróżnić bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 13:28 Myslalam, ze juz nikt nie uzywa czerni. Ona bije po oczach. Moze jakis #666 zamiast? Co do odstepu ok, ale moznaby chociaz o pixel zmniejszyc w wersji mobilnej? W wersji desktopowej wystarczy duzo mniejszy, bo teraz jest za duzy. Natomiast gora strony jest w dalszym ciagu strasznie rozwleczona. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 13:39 Tytuly i autorzy w jednym kolorze moze dzialaja w desktopie, ale w wersji mobilnej autorzy wygladaja jak tytuly watkow. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 14:38 Sorki, mialam na mysli #333, ale widze, ze macie #222. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 15:20 Jest lepiej. Tytuły są większe od autorów na mobilnej. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 15:21 A na desktopie gapy na górze strony poznikały. Zaczyna to wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
marrant Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 15:34 Na chwilę obecną światło pomiędzy wątkami na mobilu i desktopie zostanie takie jak jest. W tej chwili wydaje się być za duże, bo wcześniej było bardzo małe. Nie wykluczam, że w przyszłości jeszcze coś będzie dostosowane. Nagłówki forów są edytowane ręcznie. Poprawimy wszystkie systematycznie żeby je dostosować do większych fontów Odpowiedz Link Zgłoś
szeera Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 15:43 A teraz tytuły wątków na desktopie zlewają się w jedną czarną masę. W wersji mobilnej duża część wątków (te z dłuższymi tytułami) ma po 3 linijki, co mocno zmniejsza czytelność. Odpowiedz Link Zgłoś
kasi.aa Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 15:47 O jeden klik myszką za dużo - desktop już wrócił do normy . Odpowiedz Link Zgłoś
szeera Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 16:17 Cały czas własny nick osoby zalogowanej (po prawej stronie) jest zbyt pogrubiony. Odpowiedz Link Zgłoś
kasi.aa Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 16:43 To zwykły bold, zmienił się tylko kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
szeera Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 16:47 Ale zmnijeszyła się jednocześnie czcionka. "Szeera" niebieska na tej stronie wygląda ok, czarna na pierwszej stronie się zlewa. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 16:03 A mozna na desktopie zmniejszyc tez autora choc o pixel? Odpowiedz Link Zgłoś
marrant Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 16:24 Dla wielu użytkowników informacja o autorze jest równie ważna co tytuł, a na desktopie te informacje się nie zlewają. Po prostu autor jest wyraźny. Gdyby chodziło stricte o wygląd, to można by było to zrobić, ale tu dochodzi kwestia pogodzenia preferencji bardzo wielu typów użytkowników i niektórzy z nich (nawet całkiem spora grupa) czytają "autorów", a nie wątki. Projektowanie tego forum ze względu na jego różnorodność tematyczną jest trudniejsze niż zrobienie strony dla konkretnej persony lub kilku konkretnych ich typów. Dochodzą do tego bardzo konkretne ustawienia, sortowania i przyzwyczajenia. Z tych względów zostawimy na razie autora tej wielkości. Odpowiedz Link Zgłoś
szeera Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 16:45 "Dla wielu użytkowników informacja o autorze jest równie ważna co tytuł, a na desktopie te informacje się nie zlewają. Po prostu autor jest wyraźny." To może subiektywne, ale wg mnie jak ktoś czyta "po autorze" to i tak jest wygodniej gdy czcionka autora jest wyraźnie inna niż tytuł wątku. Przy czcionce tego samego rozmiaru więcej czasu zajmuje wyłuskanie tego autora z tytułu wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
marrant Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 16:53 Przez ostatnie 8 lat była tego samego rozmiaru i stylu. Jedyne czym się różniła, to kolor. Obecnie jest tego samego rozmiaru, tego samego stylu i różni się czymś, co roboczo nazwaliśmy "ciutboldem" (semibold dostosowany do waszych preferencji). Czyli wszystko się zgadza Odpowiedz Link Zgłoś
szeera Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 16:58 "Czyli wszystko się zgadzasmile" Zgadza się albo nie zgadza. Kolor był dużo silniejszym wyrożnikiem niż to co jest teraz. Czy to ludziom przeszkadza czy nie i jaka wersja byłaby najczytelniejsza, to już trzeba by sprawdzić robiąc jakieś badanie użytkowników Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 16:08 Swiatlo jest obecnie 19px. 15px wystarczyloby w zupelnosci. Od 10px wyglada tylko gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 11:39 W wersji dekstop tytuly watku jeszcze sie jakos odrozniaja i rzeczywiscie sa wieksze niz byly. Ale w wersji mobilnej sa malutkie i zlewaja sie z autorami. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 11:50 A, i wszystko jest naprawde za bardzo rozwleczone. Cala czesc przed tytulami watkow ma gapy wielkosci piesci. Strata strony. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Na telefonie nie da się pisać w ogóle 07.02.19, 11:16 A nie da się przywrócić ramki z "ulubione fora" po prawej? Teraz widac ją dopiero po wejściu w jakiś wątek, to wkurza nieziemsko... Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 17:05 napisać cokolwiek to też sztuka nie wiem dlaczego ale udaje mi się wyłącznie używając opcji "edytor zaawansowany" żeby wrócić na forum muszę skorzystać z listy ulubionych Odpowiedz Link Zgłoś
ficus_carica Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 17:13 Na kompie jakiekolwiek aktywne (linki, ikony) robią mi się dopiero wtedy, kiedy zjadę nimi poniżej linii tej durnej wyszukiwareczki po prawej. Siedzę na firefoxie, chociaz myślę, że przeglądarka nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 17:14 Gorzej - spróbuj palcem albo myszką zaznaczyć sobie jakiś kawałek tekstu, żeby go skopiować (skopiować po to, by odpowiedzieć właściwemu adresatowi, bo oczywiście link "Odpowiedz" jest martwy)! Zaznacza się wszystko, łącznie z wyszukiwarką Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 18:04 sfornarina napisał(a): > Gorzej - spróbuj palcem albo myszką zaznaczyć sobie jakiś kawałek tekstu... Chyba coś już naprawili, bo teraz działa, a niedawno nawet postu nie mogłam otworzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
szeera Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 18:10 "Chyba coś już naprawili, bo teraz działa, a niedawno nawet postu nie mogłam otworzyć." Hurra! Dali radę. To jeszcze pierwsza strona została, szczególnie w wersji mobilnej. Szanowna redakcjo, otwórzcie sobie forum na komórce po staremu i po nowemu i porównajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 18:32 Redakcja, sądząc po tym, co tu się odjaniepawla, spożywa własnie alkohol w ilościach nadprzyrodzonych Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 19:31 Sądząc po wyglądzie strony, podejrzewałabym coś gorszego niż alkohol... Odpowiedz Link Zgłoś
pani_libusza Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 17:56 Nie jestem w stanie kliknąc w „rozwiń dyskusje” jest przykryte jakaś reklama wiec żeby przeczytać cały wątek będę musiała kliknąć w każdy post! Zmiana do dudy. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiabing Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 18:09 Eee, kolory się poprawiły. Ale i tak jest lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 18:46 O rany, ludzie, ależ narzekacie...jak rozkapryszone królewny. Dajcie im szanse, to forum też tworzą ludzie, wam od razu wszystko co robicie działa na tip top? Zmiany też mają plusy, bo mózg gnuśnieje od rutyny. Na dodatek abonamentu nikt tu od nas nie bierze, prawda? Za darmochę znaczy, trochę wyrozumiałości w zamian. Odpowiedz Link Zgłoś
ficus_carica Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 18:52 Zasadniczo staram się nie majstrować przy produkcie, którego używa mój klient. A jeśli już koniecznie muszę, to zabieram się do tego po uzyskaniu wyraźnej zgody użytkownika i wcześniejszym uprzedzeniu go co i na ile może się spierdaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 19:23 Gdybym tak reagowała na małe zmiany i chwilowe drobne niedogodności na forum poważnie rozważyłabym opcje uzależnienia od internetu. Albo podjęła małą próbę refleksji nad zbyt dosłownym traktowaniem zwrotu "klient nasz pan". Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: Zepsuli forum :( 07.02.19, 09:37 nenia1 napisała: > Gdybym tak reagowała na małe zmiany i chwilowe drobne niedogodności na forum po > ważnie rozważyłabym opcje uzależnienia od internetu. > Albo podjęła małą próbę refleksji nad zbyt dosłownym traktowaniem zwrotu "klien > t nasz pan". Godzina twojej odpowiedzi wskazuje, że nie miałaś do czynienia z forum w "najlepszej" swojej wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 19:07 Na tip top to nie, ale zanim wpierdziele kubek białego proszku do miski, żeby zrobić naleśniki, to sprawdzam czy to maka, czy gips. A nas tutaj czestuja cegła i jeszcze sa dumni że zmiany wprowadzili. Forum+ normalnie! Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 18:51 A ja to jakoś w ogóle dziwnie wszystko widzę😱 Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 20:37 Wyjątkowo brzydka i niefunkcjonalna szata graficzna. Czyżby się zatrudnił tu do pracy ktoś od Zalewskiej? Po przeprowadzonej deformie można poznać, że jeśli coś dobrze działa, to najlepiej to sp...ić, aby tylko pokazać, że się coś samemu wymyśliło. Żegnam, nie lubię ciągłych zmian, wolę znane miejsca, nie jestem już nastolatką Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 21:13 klaviatoorka napisała: > Wyjątkowo brzydka i niefunkcjonalna szata graficzna. Ja mam wrażenie że specjalnie dla niedowidzących takie kobyły wysadzone. Tyle, że mimo iż ja akurat widzę dobrze, to nie dostrzegam ile osób wzięło udział w wątku bo mi się kolory rozmywają takie blade i nie wiem które wątki mam przeczytane, a które nie, bo coś jest chyba na odwrót (po jakie licho?). Poza tym nowa storna mi spowalnia przeglądarkę, co jest bardzo nieprzyjemne. Odświeżanie nie pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 20:43 Witam Owszem, owszem, kiepsko jest, jak za czasów tepsy i słynnego pipipiiiii Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
sylwik7 Re: Zepsuli forum :( 06.02.19, 21:26 Czy można coś zrobić, żeby nagłówek nie zasłaniał połowy ekranu na smartfonie? Nie ma jak nawet napisać postu bo klawiatura jak wyskoczy to drugie pół zasłania. Odpowiedz Link Zgłoś
sortfort Re: Zepsuli forum :( 07.02.19, 10:41 No ale jak? ja myślałam, że oni to naprawią zeby wyglądało jak wcześniej, a oni chyba to dziadostwo chcą na stałe zostawić ?? Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Zepsuli forum :( 07.02.19, 11:17 Nie ma komunikatu o prywatnoooosciiiiii!!!!! Yeah! Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Zepsuli forum :( 07.02.19, 13:31 Eeej, ja tez chcę! U mnie ciągle "drogi użytkowniku" wali po oczach. Pisałam już kilka razy w tej sprawie ale to chyba nie do zrobienia dla nich jest 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Zepsuli forum :( 07.02.19, 14:43 A ja prawie nie zauważyłam. Dopiero jak przeczytałam że coś zepsuli to się przypatrzyłam i faktycznie jakoś bladziej Odpowiedz Link Zgłoś