27.02.19, 17:43
Kotlet schabowy a na nim jajko sadzone. Kto tak je?
Pierwsze widze... owszem resztki jajka podsmazone i obok jako taki bonus owszem ale cale jajko sadzone?
Dobre?
Obserwuj wątek
    • qwirkle Re: Schabowy 27.02.19, 17:51
      Tak podany kotlet ma większą kaloryczność, nawet to dobre jest. Najlepsze jak ktoś jest głodnym nastolatkiem albo robotnikiem jet fizycznym. Dzięki za przypomnienie smile
    • betty_bum Re: Schabowy 27.02.19, 17:53
      To się nazywa sznycel po wiedeńsku, kiedyś popularne danie w restauracjach
      • mildenhurst Re: Schabowy 27.02.19, 17:57
        Sznycel nie jest ze schabu. To nie to.
        • betty_bum Re: Schabowy 27.02.19, 18:01
          Sznycel wiedeński jest z cielenciny, sznycel po wiedeńsku to jest co opisuje ichie.
          • qwirkle Re: Schabowy 27.02.19, 18:07
            Chyba tak się nazywał ten kotlet który jadłam, jak byłam młoda i chuda. W knajpie gdzie stolowali sie kierowcy wink
            • betty_bum Re: Schabowy 27.02.19, 18:18
              Też najlepiej pamiętam to danie z restauracji, gdzie jadałam się w młodości, figurowało obok „dewolaja” z frytkami i polędwicy „”szatobriant”
              Restauracja prawie ąę na tamte czasy, ale po wyjściu ciuchy do prania i kąpiel, żeby nie było czuć gdzie byłam😂
          • jola-kotka Re: Schabowy 27.02.19, 18:38
            W pl w wielu restauracjach jest se schabu 😀
            • qwirkle Re: Schabowy 27.02.19, 18:45
              No tak, schabowy jest najlepszy za schabu wink
              Schabowy po wiedeńsku też wink smile
              • jola-kotka Re: Schabowy 27.02.19, 18:57
                Nie to mialam na mysli ale ok
                • qwirkle Re: Schabowy 27.02.19, 19:37
                  Spoko, Jolu
          • milka_milka Re: Schabowy 27.02.19, 22:08
            Absolutnie nie! Jadam Wienerschnitzel często, ba w Wiedniu, i w życiu nie dostałam z jajkiem.
            • betty_bum Re: Schabowy 28.02.19, 09:50
              Sznycel wiedeński to cielęcina z cytryną, sznycel po wiedeńsku to schabowy z jajkiem sadzonym.
              • milka_milka Re: Schabowy 28.02.19, 10:08
                Być moż tak powinno być, ale w życiu nie dostałam cielęciny z cytryną, zawsze wieprzowinę i nigdy z jajkiem.
          • thea19 Re: Schabowy 28.02.19, 17:38
            cielencina to wegański wariant?
    • joanna_poz Re: Schabowy 27.02.19, 18:09
      Nie zawsze, ale jemy tak czasem.
      U nas maz to "wprowadzil" do jadłospisu.
    • daniela34 Re: Schabowy 27.02.19, 18:09
      Ale ten schab panierowany? To nie. Tak się u mnie nie jadło. Natomiast rozbity cienko plaster schabu, usmażony podawało się albo z cebulką podsmażoną albo właśnie z jajkiem sadzonym (dla rodzinnego głodomora z jednym i drugim). Mnie smakowało w dzieciństwie, ale od wieków tego nie jadłam
      • heca7 Re: Schabowy 27.02.19, 18:31
        U mnie w ten sposób robi się tylko polędwice wieprzowa i nazywa to bryzolkami wink
      • aqua48 Re: Schabowy 27.02.19, 18:32
        Ja znam w wersji z mielonym. I jajko sadzone na wierzchu, bardzo lubię.
    • sasha_m Re: Schabowy 27.02.19, 18:31
      Popularne danie kiedyś w restauracjach, nazywało się sznycel po wiedeńsku. Nie pamiętam, czy dobre, nie mam wspomnień, więc zapewne zjadliwe, ale bez szału. Dla mnie kotlet to kotlet, a jajko sadzone to jajko sadzone, uwielbiam jedno i drugie obiadowo, ale razem to profanacja i mięsa i jajeczka. W moim rodzinnym domu tak się nie jadało, przypuszczam, że z oszczędności, toż to dwa obiady!
    • slonko1335 Re: Schabowy 27.02.19, 18:44
      Schabowy po wiedeńsku. Znam.Biedniejsza wersja sznycla wiedeńskiegowink
    • snakelilith Re: Schabowy 27.02.19, 22:03
      T-bone steak, a na to jajko sadzone, to tak. Ale na panierowanym schabowym, albo na sznyclu wiedeńskim, czy po wiedeńsku nigdy nie widziałam. Na sznycla kładzie się plasterek cytryny.
      • an.16 Re: Schabowy 28.02.19, 09:19
        To dopiero profanacjasmile T-bone z jajkiemwink
        • snakelilith Re: Schabowy 28.02.19, 13:02
          No co ty, amerykańskich fillmów nie oglądasz? wink Steak and Eggs Breakfast, czyli "two sunny side up eggs and a T-bone steak" to klasyk w niektórych stanach USA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka